Monday, July 28, 2008

Alysha

Ok Ummi, meh Alysha lak nak try amik pic Ummi...
Pandang sape tuh Alysha?
Kelakarnya muka...adusss kembang hidung tuh
Aah...bosan la Ummi ni asek amik gambar jer
My adorable Alysha

Happy Birthday To My Lovely Daughter - NURUL SYAFIQAH HUDA




HAPPY 10th BIRTHDAY TO MY SWEET ANGEL, NURUL SYAFIQAH HUDA ON 27 JULY.











Nantilah ye Kakak, kita balik KL Jumaat nih baru kita buat birthday celebration sbb kawan2 Kakak pun ramai kat sana berbanding kat Perak nih, kedai kek pun banyak....birthday present pon tunggu Ummi beli kat sana jugak, banyak pilihan......
.
.
Dah jadi anak dara dah anak sulung Ummi nih...dan banyakkk sangat membantu Ummi buat kerja rumah dan paling sangat Kakak suka adalah menjaga adik kecik kesayangan Kakak=Alysha...dah lama Kakak tunggu 'geng' kakak sorang nih sbb Abang & Adam mmg dah kamceng berdua,lgpun diorang boys..kecik2 Alysha pon dah boleh jadi 'geng' ngan Kakak..Luv u sooo much Kakak..
.
.

A day in Cameron Highland

ONE HAPPY FAMILY
(bila tgk pic nih baru perasan, ramainya anak-anakku..hehe..alhamdulillah...rezeki Allah nak bagi...semoga semuanya emnjadi anak-anak yang soleh dan solehah dan berjaya dalam hidup..aminnnn)



On the way to CH




At the tea plantation



Pikir apa le tuh Adam? Alysha safe and sound in the sling.



'Have some tea pleaseee'


This is how we pluck tea leaves la Ayah...

Can I bring all these tea leaves back ,Ayah?

Kids with their 'nephews'


After the failure of the first plan to CH last school holidays, I proposed again to Mr Hubby about going to CH on Saturday as none of the kids have ever set their feet on CH. We invited Mr Hubby's niece and family from Seri Manjung as well to join us. I fried 2 packets of meehoon, 2 dozens of frozen curry puffs and a dozen of 'cucur badak' (rhinoceros sweetmeats???harharhar)..We should have departed from my house at 10am but Ila(the niece) only reached our house at 11.30am.We reached Tanah Rata at 12.50pm, did some shopping on vegetables and strawberries while the kids enjoyed their chocolate dipped strawberries and honey lollies.
We started going down Ch at 4.30pm, stopped by at Riamoda Simpang Pulai (grabbed nothing,none that I like), had showers and performed prayers at my house and finally off we went to ikan Bakar Lumut for dinner...not to forgot that I did an express 30 minutes shopping at Giant Seri Manjung at 10.30pm to buy some important groceries before we headed back home...(rasa macam tv game dulu tuh-Supermarket Sweep-i really lurve this game show).....













Thursday, July 24, 2008

Breaastfeeding gadgets



My first beastpump - Avent Isis Manual(single pumping). Bought about one month before arrival of Alysha.
My second breastpump - Spectra 3 Electric (can be converted into double pumping). Bought bila dah konfiden boleh fully bf Alysha and need to increase the BM in a lesser time.




My interest now...hehe..dunno whether I am really going to grab this or not...?
.
.


Sebenarnya nak rembat yg ini-Vertical/Upright freezer ..tapi melihatkan harganya yang more than 1k...isk...tak jadilah..too expensive, baik rembat 2-door fridge terus alang-alang dah seribu lebih harganya...

Tapi since my 1-door fridge kat Perak nih mmg not reliable suhunya dan kapasiti freezernya amat kecik and to add that I definitely need these to store my EBMs...will try to have this Chest freezer by August...insyaallah.. price pon much more less than the Upright freezer...(isk..mmg wendu banget ngan my old bulky fridge kat Semenyih)



Tuesday, July 22, 2008

New sem...anak-anak tak sihat

Minggu nih rasa hectic yg amat...yela..after 2 mos break, now dah start students lalu-lalang, kuar masuk bilik, itu clash ini clash, nak add la..seribu satu macam...
.
.
Kat umah pulak...my lil' angels pulak la sorang2 tak sihat..mula2 haiqal dah start batuk non-stop...then dah dgr the wheezing sound..apalagi, terus bagi nebulizer kat dia..nasib baikla ayah teringat nak beli nebulizer machine tuh wktu g hong kong dulu..klu tak,berpeluh jugak la Ummi sorang2 kat sini nak angkut anak2 g amik neb kt klinik siang/malam...then,bila sorang dah kena, yg lain pun mulalah terjangkit...
.
.
at last, Alysha pun kena jugak..mula2 dia kena selsema je..tapi hari Ahad malam rasa kepala dia dah panas...letak koolfever and bagi ubat demam..nasib baikla temperature dia takla tinggi sangat...tapi yg kesiannya sbb dia selsema,amost every hour dia bangun merengek sbb x selesa nak bernafas kot..3 malam jugakla Ummi tido2 ayam...harini kepala dah tak taula nak describe macam mana...mmg hiiiighhhh jer....takde mood nak sembang2 dgn orang keliling bilik pon...klu org datang menyinggah ke bilik tanya khabar pon,paksa je la senyum & layan citer...tp dalam hati mmg xde perasaan pon..bukan xnak tapi mmg kepala x boleh nak pikir apa2...bengappppp semacam..mata pon ramai duk tegur dah cengkung...mata je ke cengkung?muka still duk tembam gak ke?kalo muka pon susut kan bagusshhh
.
.
alhamdulillah,balik tengahari tadi Alysha dah x merengek mcm tengahari semalam...harinih, dah lasak main dgn kakak dia...main 'hide & seek'..sampai berpeluh2 dia cari kakak dia bila kakak dia menyorok bawah kerusi..hehe..ni kali ke-2 la Alysha diserang demam & again bersyukur sangat demam dia x sampai sehari pon dah baik...berkat antibodi Ummi yg disalurkan melalui breastmilk la tuh...selsema pon dah kurang sangat...harap2 malam ni Ummi dapat cover balik tido 3 hari lepas yang duk berjaga menjaga ragam Alysha yg x sihat...dahla esok ada kelas...isk

Thursday, July 17, 2008

Addicted to books by Cecilia Ahern





After quite some time I haven't read any novels, I was back on the track by making my first step on purchasing this Cecelia Ahern's product about 3 months back (after being recommended by Aida,thanks Aida!). The last novel I have read which was about 2-3 years back was the 'Da Vinci Code' and it was really something. Reading the novel was faaaar more exciting and thrilling compared to the movie itself.



After finished reading 'Thanks to the Memories' within one week (?), I decided to search more books by this author as she has really touched my heart through this book that I've read.




Then. I found this one - 'A Place Called Here' and I managed to read the whole book within 1 day! This book was soooooo good, sooo different that I am willing to read it over and over again later. Well, what's next??? Of course, I did search for more of Ahern's books....

and I found this one 'Love,Rosie' or previously was titled 'Rosie Dunne'...however, maybe due to my high expectation from this author...I found that this book does not have the X-factor that I was looking for...sigh!

Nevertheless, I am still hoping to grab the following books(Where rainbow ends and If you could see me now) by Ahern soon and I am expecting to find the magical X-factor in those books...


at the same time, to inculcate the reading habit into my 10 year old daughter Syafiqah, I bought her the following books and she was very delighted to have them....and after finished reading both books and gave me the review on the books, she asked me for more...hehe...next time around, I will buy english children novels for her...in order to to help her improve her english language...


Wednesday, July 16, 2008

Alysha's lil 'shoes'



Nothing much to say sebenarnya...juz nak ckp sikit ttg kasut baru Alysha jer...Ummi berkenan la sangat...cumilllllll.....nih hadiah dari auntie Hanita, bos Ummi kt tmpt keje lama merangkap member sparing ping-pong tiap2 thn..hehe..(ntah sapela yg ganti tmpt Ummi skrg ye...rindu la nak main pong-pong balik..kt sini xde partner lak isk)..
Hadiah nih baru je dapat dalam sebulan camtuh..sbbnya mmg dah lama auntie Hanita nak kasi tp sbb Ummi x berkesempatan nak berjumpa dgn dia...tp..at last,sampai jugak ke kaki Alysha..mmg cumil bila dipakai ke kaki anak dara tuh...
Tenkiu ye auntie....

Monday, July 14, 2008

Durian..oh..durian




King of the fruits...hehe...raja segala buah...and this is my favorite too....yummy...rugi betul sape yang x lalu makan durian...rugi nikmat dunia...


memang dari kecik, Ummi dah diperkenalkan dengan durian...sbbnya wan mmg suka sangat dgn durian...tiap kali musim durian,mesti wan borong durian bawak balik makan ramai2...rasanya, dalam adik-beradik Ummi yang 4 orang tu, Ummi la juara makan durian kot...tapi Ummi hanya suka durian mentah aje tau..masakan durian spt. lempuk, gulai tempoyak, dodol durian, cucur durian and other product of durian Ummi mmg x gemar...exception for sambal belacan+tempoyak dan juga kuah serabai durian...


Ayah sebelum kawen dgn Ummi mmg x brp favor sangat durian,setakat merasa seulas pon dah cukup...tapi sejak kawen dgn Ummi yang mmg 'hantu' durian, Ayah pon dah terjangkit sama..pantang musim durian mesti kalut2 nak memborong durian...


last Saturday since Ayah x dapat balik sebab kene ostn ke langkawi, Ummi pon bwk budak bertiga tu jenjalan ke Giant Seri Manjung...on the way balik umah..masyaallah...berderet2 gerai durian...Ummi pun apalagi, berhenti kat satu gerai tu n nampak price tag tertulis '5 BIJI RM10'...whattttt????murahnyaaaaaaaaaaa....apalagi,rembat RM10 sambil mintak sebiji extra..buah bukannya kecik2..besar2..balik terus kopek..mmg masyukkkk...sedap banget...durian baru n manis n lazat n berkrim..eheheh....sbb tulah kut orang cakap doghoyan peghak mmg manteppppppp...tup2 semalam(ahad) jiran sebelah pulak hulor 2 biji durian dari dusun dia..pon manteppppppppppp...


hasilnya,harini Ummi kat ofis kepala macam nenongggg....nenonggg...dek penangan durian....sib baiklah musim hujan,klu tak...mesti tidur dalam fridge jela jawabnya :)

Sign forbidding durians on Singapore's Mass Rapid Transit

Wednesday, July 9, 2008

Special entry for my long time friends

Baru tadi wktu lunchtime tetiba teringat kat my old friends wktu buat degree kat UUM dulu...Ochee, Penn, Sheeda, Yah, AC and others. Tup2 just now out of the blue dpt text message dari Ochee mintak my Fotopages(yg dh berzaman x update since ada this blog) add...terus rasa nak buat entry to them...my precious old friends...

Dalam ramai2 tu, Ochee la yg paaaaaling lama kenal sbb sama2 masuk Form 1 kat mrsmbp. Tak sangka pulak dapat pegi matrik mara kulim bersama, then masuk uum bersama n dapat kolej kediaman yg sama...fuhh...

Terlalu banyak kenangan yg dilalui bersama Ochee, Penn(my roomate kt UUM), Sheeda, Yah & AC selama 4 thn di UUM(those years, nak complete kan degree amik masa 4 thn minimum)...lotsa memories...too sweet to remember...

Sorang demi sorang kahwin pon more or less about the same time, then preggie pon about the same time jugak..

Ochee skrg kt Northern Utility Resources SB(NUR) Kulim- 2kids (10yo doter & 9 yo son)

Penn kt Pos Malaysia HQ - 2 kids (10 & 8 yo doters, and expecting the 3rd one-3mos)

Sheeda kt RHB Klang - 2 kids (11 yo & 6 yo doters)

Yah kt SM Saujana Impian,Kjg - 5 kids(eldest is 11yo, youngest is 2yo)

AC kt SM Tmn Melawati?- an 8 yo doter

now I'm still keeping in touch with them esp Sheeda yg sll sgt call...semua dah ada family sendiri...but we will always be friends forever...

Alysha at 8 mos






Sedar tak sedar,dah 8 bulan anak comel Ummi tuh...kejapnya masa berlalu...sekarang mmg dah tegak bila didudukkan..merangkak blom boleh, kalau Kakak dulu, 7 bulan dah merangkak..biasala,lain anak lain progress nya...


Alysha plg suka berguling ke sana ke mari(part ni,takde sorang pon abang2 kakak dia yg buat) tapi now dah 8 months dia still belum bergerak ke depan... dia lebih selesa berpusing 360 degree or berguling/golek...skrg, kalau letak kt bawah or atas tilam,mesti dia angkat badan ke posisi merangkak pastu duk goyang2 macam nak ke depan tp tak gerak pun...kalau baringkan atas tilam, feveret dia, angkat both legs high up on the air, pastu hempaskan sekuat hati sampai badan dia pon melantun sama dek sprign tilam tu..pastu sengih cam puashati..hehe


Handphone Ummi skrg dah auto jadi harta dia...pantang nampak mesti x senang duduk selagi tak dapat kt tangan dia...dulu klu dpt mesti ngap tros masuk mulut..tp since Ummi tetiba dpt free ringtone theme song iklan susu Dugro tu, Alysha suka yg amat lagu tu..tgh nangis klu Ummi mainkan lagu tu tros diam..skrg klu pegang hp Ummi n Ummi mainkan lagu tu,mesti duk diam je sambil tgn goyang2 hp...camne ye lagu tuh?emm camnila lebih kurang lirik lagu dia:


Sukanya bila dia ceria

Si manja mama ceria

Bila selesa

Selesanya dia ceria


Perut selesa

Dia ceria

Si manja ceria

Mama juga ceria

Mama mama ceria


Mulut mmg bising...suka sgt babble apa2 tah...pastu skrg, klu ngantuk ke, lapar susu ke dah pandai menjerit..kalau Ummi balik keje skrg nih kena sorok2 takleh bagi Alysha nampak dulu,kalau tak,mmg tak jadi keje lain la jawabnya,nak ngempeng jer...




*nak upload pic Alysha x dpt2 harinih,maybe later *




Tuesday, July 8, 2008

Monday, July 7, 2008

Happy Belated Birthday To Me...

Yesterday was my birthday...06 July...darling hubby was the first one to wish me...then came few text messages from my friends.my sister & my parent (who later gave me a call to wish me directly)...no celebration was done..I just cooked lunch as usual as hubby will travel back to KL after lunch..emm..what did i cook yesterday,huh?well, fish head curry, stir fry water spinach with shrimp paste and fried fish. hubby served a pitcher of orange juice and another pitcher of dragon fruit juice(he really love fruit juice).


What did i get for my birthday this time?hmm...i couldn't believe it myself...this is what i got...(i've planned to buy this after getting my annual bonus in October but i just kept it to myself, like a mind reader, hubby gave this for my birthday!!!)Thank you soooo much dear....


***in fact, we did celebrate 'our' birthdays by eating out on Saturday night at Ikan Bakar Lumut Restaurant...what we had were :

Tomyam Campur(mixed tomyam), Ikan Siakap Tiga Rasa(3 flavor seabass), Ikan Pari Bakar(grilled stingray), Kailan Ikan Masin(stir fry kai-lan with salted fish), Kangkung Goreng Belacan (stir fry water spinach with shrimp paste), Telur Dadar(fried eggs), Sambal Belacan & Ulam. For the drinks, hubby and kakak had apple juices, haiqal- orange juice, adam-watermelon juice, bibik-teh tarik and me-iced milo...the total cost was RM80.60...i thought it was expensive but darling hubby said it was okay...hmmm..whatever...the meal was reeeeaaaaally delicious anyway...

Thursday, July 3, 2008

HAPPY BIRTHDAY TO MY DARLING HUSBAND!!!

3 July - birthday Ayah yg ke 3?...dah 2 thn jugakla Ummi x dpt sambut birthday sama2...thn lepas pun camni jugak..biasanya, Ummi sambut birthday sama2 dgn Ayah sbb birthday Ummi selang 3 hari je lepas birthday Ayah...biasanya, both of us will have a dinner/lunch together-without the kids around..tapi dah 2 thn jugak la, tradisi nih tak dapat diteruskan lagik...


hadiah birthday Ayah?mula2 Ummi dah aim nk hadiahkan jam tgn kat Ayah sbb Ayah mmg fanatik sikit dgn jam nih...tp Ayah ckp tak payah la...belikan dia buku pon dah ok...BUKU???Ayah mmg minat buku dari mula Ummi kenal dia lagik..wktu Ummi temankan Ayah habiskan degree dia dulu pun,Ummi duk 'mengulangkaji' beratus buku2 yg pelbagai milik Ayah..


sejak Ayah nampak Ummi pun dah mula berjinak dgn buku balik dek penangan dik limaunipis hehe...(yup..Ummi dah addicted dgn buku2 Cecelia Ahern...i will make sure to have all the books she wrote)...sbb tulah kut dia mintak buku as his birthday present..tp nak beli buku apa ye?hmm...so far yg Ummi tahu...dulu2 mmg Ayah amatlah suka buku2 Terry Pratchett...so, lps Ummi tgk dlm MPHonline..the following book is the Top 10 bestseller under fiction category...can be considered buying if Ayah insisted to have a book instead...


Really lurrveee this song...specially dedicated to my dearest husband with a wish 'HAPPY BIRTHDAY DEAR'...May Allah bless you and may all of us be united together again under one roof..aminnn...

Andra & The Backbone - Sempurna

Kau begitu sempurna

Dimataku kau begitu indah

kau membuat diriku akan slalu memujimu

Disetiap langkahku

Kukan slalu memikirkan dirimu

Tak bisa kubayangkan hidupku tanpa cintamu

*Janganlah kau tinggalkan diriku

Takkan mampu menghadapi semua

Hanya bersamamu ku akan bisa

Reff:Kau adalah darahku

Kau adalah jantungku

Kau adalah hidupku

Lengkapi diriku

Oh sayangku, kau begitu

Sempurna..

Sempurna..

Kau genggam tanganku

Saat diriku lemah dan terjatuh

Kau bisikkan kata dan hapus semua sesalku

*Dear hubby--yes...we do complement each other*

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages