Friday, September 26, 2008

No mood today......

Today is the last day of work before heading back to Kedah to celebrate Hari Raya...MasyaAllah...memang takde mood langsung nak buat satu keje pon...aduhhh...kan bagus kalau diberi cuti free hari ni..yela,since keje kat sini..kenela plan cuti elok-elok..sebabnya, annual leave hanya 14 hari compared to my previous company 20 hari...dahtu, company dulu even ca ya nun alif punya, kalau raya all Muslim staff akan dapat satu hari extra cuti free selain cuti yang memang dah di 'gazzette' kan....hemmm...
.
.
hari ni Jumaat kan..jap lagi plan nak kasi zassss ini rambut..hehe..rambut raya?takle..saje je nak kemaskan diri sikit..bila ada anak kecik ni, kurang sesuwai berambut panjang nak ikat bagai...leceh...
.
.
semalam dah pack baju dalam beg, pack kuih2 raya masuk plastik..masyaAllah..banyak rupanya kuih raya yang dibeli..lebih 10 jenis kut..isk..camne boleh ter'banyak' pulak tahun ni..rambang mata sebab ramai pulak yang menjual compared to last year...takpe..boleh agih ke rumah my mom & mother in law...
.
.
semalam, again..malas Ya Rabbi nak masak..entahla..this whole week memang tak memasak..ajak bebudak tu berbuka kat kedai mamak Restoran Salam je...order Nasi Goreng Kampung +Telur , Kue Teow Goreng+Telur , Bihun Goreng Ayam, Roti Tisu, Teh Tarik & Milo Tarik...sebelum berbuka pekerja2 dia bagi pulak Cucur Bawang+Ikan Bilis, Pau Goreng Sambal & buah Kurma...alhamdulillah..memang sedap la kedai mamak punya masakan...waktu agihkan kuih tu, one of the workers tuh duk cuit2 pipi Adam(yang kurang sihat)..rupanya, dia cakap dia selalu jumpa Adam sembahyang kat surau depan rumah...sejuk hati Ummi bila orang cakap macam tu..yelah, budak baru umo 6 tahun tapi dia memang suka pegi solat kat surau...bulan puasa ni, subuh pun dia pegi bersama Haiqal...syukurrrrrrrrr.....
.
.
UPDATE:
Just received a text message from my dad : 'Haa..Dodol dah masak pun!kalau nak rasa,mai la!'...yippeeee....I love dodol made by my mom..not too soft, not too hard..just nice!!! And yes, I am a fan of DODOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.
.
*lagilah tambah xde mood dok kat opis nieeeeeee :(

Wednesday, September 24, 2008

Kad Raya & Duit Raya

Got this from MIMI...thanks mimi

Sempena hari raya yang bakal tiba minggu depan...saya dengan ini ingin menyusun jari memohon kemaafan dari semua yang mengenali (sama ada kenal personally or thru the web shj) andai kata ada tersilap bahasa, terkasar bicara..minta dimaafkan...

Nih duit raya(olok-olok aje tau) untuk korang..karang jangan pulak ketuk pintu umah datang claim betul2 duit raya RM100...pengsan terussssssss

Teruji kesabaran & keimananku

Semalam lepas ambil Haiqal dari sekolah, balik rumah bersiap2 untuk berbuka puasa kat luar sempena birthday Haiqal...nak pegi Pizza Hut/KFC jauh dangat kat Batu Gajah..tanya2 opismate dia suggestkan Restoran Sabila..so, pre-order siap2 on the way dari sekolah Haiqal balik rumah tu..dalam kepala pikir senang sikit, nanti takyah nak tunggu lama-lama sebab dah order pukul 5.40pm..so, sampai di restoran tu pukul 7.00...belum ramai yang dah sampai..tapi nampak semua meja di dalam & luar restoran mmg dah ada orang reserve...by the time nak masuk waktu berbuka dah penuh restoran...yang ada atas meja kami cumalah sepiring buah kurma..anak2 bertiga dah bising...mana air? mana nasi? mana makanan????? isk...takkan order awal pon tak sampai2..
.
.
then nampakla pekerja2 kedai kelam-kabut bwk keluar satu persatu hidangan tapi semuanya untuk meja kat luar...isk..dah masuk waktu berbuka 7.14pm...baru sampai air...fresh orange...minum la fresh orange..budak2 merungut..cuba sabarkan..dalam hati ni Allah aje yang tahu..kalau bab makanan sampai lambat nih, mmg tak tahan nak naik angin...syukurlah waktu tu ada kartun Detective Conan kat TV3..budak2 leka melayan kartun, takdela diorang bertanyakan makanan sangat..tapi, Ummi nih memang rasa sian sangat kt bebudak tu...dahle pose, tak dapat2 makan lagi...
.
.
dah pukul 7.40 pon belum sampai makanan..hanginku dah takleh tahan dah nih...cakap dengan budak2 tu, minum air jelah...jom kita pegi Restoran Salam...makan nasi beriani ke, nasi goreng ayam ke...kompem cepat je dapat...baru duk berkira2 nak panggil pekerja restoran untuk batalkan pesanan..nampakla sorang tu terhegeh2 bawak dulang ke arah kami..
.
.
hemmm..tengok jam..7.45pm barula merasa makanan..dahla semuanya tengah panas menggelegak....adusss...layan bebudak dulu makan, baru Ummi makan...
baru perasan, banyak la pulak Ummi order, lupa la pulak Ayah takde *sob*...biasanya, Ayah memang makan beria...so, Ummi le kene meratah segala mak nenek makanan tu..itupun, udang besar2 dalam tomyam ditinggalkan aje..Ummi memang kureng sikit tomyam...on the other hand, makanan semua sedap-sedap..patutla penuh restoran tuh...yang Ummi order:

-Bihun sup (insisted by Haiqal)
-Nasi putih
-Tomyam campur
-Kangkung goreng belacan
-Sotong goreng kunyit
-Ayam masak kicap
-Ikan kembung 3rasa
-Telur dadar
-Fresh orange
-Milo ais & teh ais(lps dah settle makan nasi, semua haus balik, order air lagi)
-Sambal belacan & timun (complimentary)
-Buah kurma(complimentary)
-Total =????nak tau berapa RM???
Murah banget...macam tak percaya jer
RM29.10- believe it or not
.
.
walaupun murah...tapi cabaran menunggu makan tuh membuatkan pikir sepuluh kali la kalau nak berbuka lagi kat situ...*sigh*

Tuesday, September 23, 2008

EBM



Dah lama tak update tentang my EBM stock...the above photos were taken about one week before Ramadhan..I was worried so much that my milk production will decrease till I have to use up all my EBM...
.
.
Well, to admit...my production did decrease during the first week of fasting...I kept being cool knowing that if Alysha were to use up all the frozen EBM, I left the fate to decide...and alhamdulillah...the production stabilize on the second week of fasting ....I keep pumping as usual and I hope that I manage to fully breastfeed Alysha at least until she is two years old...AMINNNN
.

How to banish biting?

Yup! Alysha started biting my thigh yesterday while I was playing with her on bed. To my surprise, she tried to bite me again..and again...Today, she tried the trick again on my arm...she's teething and she needs something to ease the discomfortness of her gums... poor Alysha!!!
.
.

From WhatToExpect.com:
.
As your 10-month-old adds to her collection of teeth, your baby may also add biting to her bag of tricks. While she's teething, the counterpressure afforded by sinking her gums into something hard — be it a teething ring, the railing of her crib, or your finger — can offer some relief. Then, even after the offending tooth has made its entrance, your baby may still enjoy trying it out on whatever's handy, including various parts of your body (even your nipples — ouch). While she's probably fascinated by your reaction (her stuffed animals don't let out a yelp when she gives them a chomp), she doesn't mean any harm with her nibbles.
.

HAPPY 8th BIRTHDAY MY BOY, MUHAMMAD SUFI HAIQAL

c





23 September 2000 - Haiqal (my second child) was borned at 02.02am in the morning in Strand Specialist Hospital Sg Petani, Kedah...my first time giving birth there---too good and friendly nurses and matrons but really not good and not friendly doctor...will never ever seek service from HIM again,insyaallah...


.


.


Out of the three (Alysha is excluded), Haiqal is the one who is very attached to me...sampai Ayah selalu panggil dia 'anak manja Ummi'...nak buat macam mana..bukannya Ummi suruh dia manja2 dgn Ummi pon...memang nature dia macam tu...waktu dia umo less than 6 yo dulu, asyik nak duduk atas riba Ummi je...beza dengan Adam...kalau dipanggil duduk atas riba pun, dapatle seminit pastu dah taknak..Adam is such an independent boy, until now...

.

.

Bila 'diagnose' balik dgn Ayah, macam mana Haiqal boleh extra manja dengan Ummi..so, kitaorg buat conclusion...maybe sebab Haiqal dijaga Ummi(Ummi tak bekerja waktu Haiqal lahir) sejak lahir smp umo dia 5 mos, then baru Ummi dapat keje...dalam tempoh 5 mos tu, Haiqal masih breastfeed+formula feed...dan Ummi terus night feed Haiqal till he was 7 mos old....maybe due to the bonding from breastfeeding, he is more attached to me...:)

.

Monday, September 22, 2008

Sunday...21.09.08

Nilah hasilnya..tgkla ada pelbagai bentuk hasil tangan assistant2 yg sangat berkaliber


*patutnya kuih tuh kene dip in choco & put into the paper cup..tapi disbbkan malas dan jugak dah reserve paper cups tu untuk buat Choco Cornflakes nanti..Ummi pepandai sukahati je dip 1/2 je..x kisahla..janji mmg sedappp resepi ni




Pagi semalam, budak bertiga tuh tak menyabar2 nak buat kuih raya..okeylah..bahan semua dah ada...suruh semua mandi wangi2 dulu, cuci dan keringkan tangan, baru boleh join Ummi buat kuih raya..


.


.


ni first time try juih raya ni..beli majalah RASA keluaran Oktober semata-mata nak tengok resepi..nama kuih 'Bahtera Kasih'...alhamdulillah, menjadi semua kuih...dapatla 2 balang...satu untuk Tok (Ummi) & another untuk Maktok(Ayah)...Ayah pon tapau sikit bawak balik KL nak merasa...waktu membakar kuih tu, memang satu rumah harum semerbak..padahal, dalam resepi tu xde eltak esen vanilla or apa2 esen pun..maybe sebab letak cornflakes, sebab tu wangiiii sangat...the two boys memang tergoda betul dengan bau tuh..kejap2 jenguk oven..kejap2 cakap 'laparrrr'....


.


.


masuk waktu berbuka je, terus 3 orang anak bertuah tuh capai kuih raya nak makan..Ummi bgtau Haiqal suruh minum air dulu...tekak tengah kering..hemm..Ummi pon rasa gak 2-3 ketul...alhamdulillah...sedappppp...gambar dah snap tapi lupa pulak nak bawak...insyaAllah..nanti akan diupload...


.


.


so, untuk berbuka, disebabkan malas nak merenyah2 masak pelbagai, Ummi masak nasi ayam aje..yang bestnya, Adam & Haiqal 3kali tambah nasik!!!!

Saturday...20.09.08

SIL(kakak hubby no 2) bagitau nak datang berbuka kat rumah on Saturday...she's in Manjung sebab kene standby that her daughter(Ila) akan bersalin bila-bila masa from now(her 3rd child)......so, pagi-pagi tuh ajak hubby pegi Batu Gajah sebab nak tengok2 wardrobe for my room kat sini.....dalam perjalanan tu, nampak signboard Tesco Pengkalan dah dibuka..uiks...cepatnya..hubby tanya, nak pegi ke...hehe...soalan yang memang kompem jawapannya...JOMMM...
.
.
Wahhh..menarik betul Tesco nih..besar....macam2 adaaaa...balik dari Tesco tu sempat singgah ke satu kedai perabut dekat my house je..tapi tengok2 je dulu...balik je baru nak landing2 atas katil kejap..rombongan SIL dah sampai..adehhh..kelam-kabut bangun...
.
.
Rupa2nya, diorang dah siap masak gulai ketam dan bawak ikan2 untuk dibakar & digoreng...Memang meriah la malam tuh berbuka beramai-ramai...Meh tengok menu berbuka kami :
.
.
-Sup Ikan Merah
-Kangkung Goreng+Telur
-Gulai Ketam
-Ikan Terubuk Sumbat Goreng
-Ikan Keli Bakar
-Sambal Belacan
-Air Asam
-Cucur Udang+Jagung+Kuah Kacang
-Air Sarsi
-Air Teh Panas
-Buah Mangga(our own mango tree in Semenyih)

Last Friday...bonus 1st treat for my family

Alhamdulillah...syukur....bonus+gaji September dah dikreditkan ke dlm akaun last Thursday...berpinau jugakle mata mula-mula menatap skrin ATM tu...maklumla, first time dapat bonus banyak camni...
.
.
Friday-Ayah sampai awal dari KL..ajak Ayah berbuka di luar..saje nak belanja family merasa duit bonus..lepas Haiqal balik sekolah je,terus pegi ke Lumut..this time around, cuba tempat baru pulak...Medan Ikan Bakar terletak di belakang Hotel Marina Cove Lumut...tempat menarik sbb betul-betul tepi laut...kami pilih tempat di hujung sekali, paling dekat dengan air laut..hehe..so, Ummi order :
.
-Siakap Stim Halia(since my favorite Siakap 3Rasa xde kat situ..pity me!),
-Sotong Goreng Tepung
-Ikan Kembung Bakar
-Tomyam Campur(a bit weird sbb diletak sawi dalam tomyam!!!)
-Telur Dadar
-Kangkung Goreng Belacan
-Kailan Ikan Masin
-A big plate of fruits cuts(honeydew, papaya, mango & watermelon)
-A pitcher of fresh orange drink
-A complimentary plate of bananas & dates
.
.
The food was quite okay for me except the tomyam..it just tasted plain...lepas dah makan-makan...budak2 tuh requested for chill drinks pulak...Ummi pon dah lama teringin nak minum Teh Ais...so, order lagik Teh Ais for me, Milo Ais for the kids & Siti and Watermelon juice for Ayah...before bayar tu Ayah suruh guess how much the cost will be?Ummi cakap seratus lebih la kot sebab macam-macam dipesan...waktu membayar...rupanya hanya RM83.50...murahhhhh....
Tapi knowing Ayah..biasalah...orang suka memasak kan...dia cakap dengan RM83.50 tu dia boleh masak lagiiiiii sedapppp..hehe..I know you love to cook Ayah..tapi Ummi ni sekali-sekala nak jugak merasa makan kat luar..rasa air tangan orang lain pulak...

Thursday, September 18, 2008

Kepanasan

Disebabkan kepanasan yang amat semalam, Ummi pon golek-golek atas katil dengan Alysha sambil layan dia bermain..pastu tengok dah basah lencun dek peluh baju dia..so, togelkan je dia pakai diaper je..senang...seronok dia duk main kat grill tingkap tuh..semua pic nih Ummi amik dari bawah..jadi nampak macam Alysha terlebih bam..bam..layannnnn










Cuti Nuzul Quran 17.09.08

Semalam cuti Nuzul Quran buat Perak, Selangor & a few states more. Budak2 tuh merengek nak buat kuih raya jugak2...Ummi dah beli 2 kotak jumbo cornflakes, plan nak buat cornflakes coklat macam tahun-tahun lepas..tapi since Ayah dah bawak oven ke sini last week,teringin nak buat kuih yang boleh dibakar dalam oven..

.

.

Jadi, pagi semalam dalam pukul 10am, kami keluar ke kedai berdekatan nak cari few things utk buat kuih raya nih eg. alat penimbang bahan tapi puas cari di 3 kedai semuanya takde jual...sooo disappointed esp the kids..sempat sambar magazines Pa& Ma October, Rasa & satu buku resepi(yg x sedap langsung resepinya)...

.

.

It was sooo hot yesterday sampai Ummi rasa macam nak pitam..Alysha pulak asyik nak berkepit dengan Ummi je, takdela masa Ummi nak rest kejap(on the other hand, kak Siti yg byk rest dalam bilik dia)...dah petang tu Ummi decide nak masak tomyam campur+telur dadar je sbb badan letih yang amat..pegi dapur nampak biji sagu mata ikan ada sepek..terus terpikir nak buat Kuih Sagu..sepanjang puasa tak pernah masak kuih lagi, asyik beeeliiii je...

.

.

Inilah hasilnya...and the kids love it sebab dimasukkan dalam fridge one hour before iftar..sedapla dimakan sejuk-sejuk...

MERAPU tag

dah lama x kene tag..tetiba buka blog ena tadi..ku terkena rupanya...panjang lak tuh tag nih..jenuh ligat otak memikir..hehe

First Name - sempena nama one beauty product...boleh gitu?that's right..that was what my parents told me..disebabkan my dad mmg suka sgt guna product nih(moisturizing cream), maka anak sulungnya diberi nama sempena nama product nih..

Nickname - Ina
Birthday - 6 July
Birthplace - Hospital Sg Petani,Kedah
Time of Birth - 5.28pm
Zodiac sign - Cancer
.

–This or That–
.
Flower or Chocolate - Mustilah chocolate...my additive haha
Pepsi or Coke - Coke..tapi sejak bf Alysha nih, berjaya mengelakkan diri dari minum Coke dan yang sewaktu dengannya,tapi sekali-sekala still minum 100+
Pop or Rock - definitely Pop. Rock tak sesuwai dgn jiwaku
Relationship or One Night Stand - erkk...x mungkin 1nite stand.Relationship laaaa
School or Work - school...boleh memain byk2..boleh kutuk lecturer(erk!!!)..boleh dapat scholarship, x payah susah2 nak keje pon dapat duit..hehe
Love or Money - Love comes first, then work hard for money
Movies or Music - music...sejak ada Alysha nih, x sempat nak layan movie dah
Country or City - tgk jugak la..klu country mcm tempat sekarang ni,x payahla...lagi seksa kepala otak ada le..tapi klu countryside macam kat newcastle,UK tuh..i likeeeeeeee
Sunny days or Rainy days - rainy days...rasa sentimental je bila hari hujan
Friends or Family - Family comes first
.
–Have you ever–
.
Lied - yup!
Smoked - penah cuba wktu darjah 2 kut sbb teringin sangat tgk my dad tak putus2 smoking..dia buang je puntung rokok, gi kutip n sedut..erkk...terus rasa nak tercabut nyawa,asap naik ke hidung..nyesal tak sudah...
Broke someone’s heart - yup!
Had your heart broken - yup!
Wish you were a prince/princess - penah la dolu-dolu berangan bila tengok kisah fairytales..asyik2 ending mesti "and they lived happily ever after"
Liked someone who was taken - nope
Shaved your head - nope
Been in love - yup!
Used chopsticks - yup but i don't like using them...
Sang in the mirror to yourself - tak suka..sbb rasa muka kelakar je bila nyanyi depan cermin
.
–Favorites–
.
Flower - roses are red...
Candy - candy???I don't really like candy, but if chocolate, yesssss
Scent - love the scent of Issey Miyake tp husband pulak tak suka..so,x dptla nak beli & pakai
Color - pink (hehe...cam girlish la pulak ek)
Musical Instrument - i don't have any favorite
Movie - Titanic..tengok 2-3 kali pon boleh leleh lagi airmata
Actor/Actress - Orlando Bloom/Sandra Bullock
Junk food - Cheezel
Animal - kucing Parsi
Ever cried over someone - yup
Is there anything you wish you could change about yourself - nak kurus & selimmmmm
Do you think you’re attractive - after having 4 children???it's a BIG no..no
If you had to choose a fairytale as your life what would you choose - Barbie Mariposa?hehe..taklah...none
Do you play any sports - dulu ye,mmg suka main ping-pong dari sekolah-->uni-->masuk tournament every year kt previous company...tapi sejak pindah company skrg ni, mmg terkubur jela minat tu
.
–List (8) random facts about yourself –
.
1. tak suka bercakap banyak..tapi kalau kena topiknya, berjam-jam bercakap pon dah x hengat
.
2. sll rasa diri lembik...tak mampu nak buat itu ini..lack of self-confidence..tapi sedar tak sedar, dah berjaya mengharungi hidup sendirian bersama anak-anak tanpa suami di sisi..uhukkk
.
3. amat suka keluar bershopping..walaupun sekadar window shopping pon dah cukup..kalau hari-hari boleh keluar pon dah boleh release tense
.
4. seorang yang sangat sensitif dan suka merajuk waktu belum kahwin dulu...now, dah tak kuasa merajuk2 nih, xde orang nak pujukkan pon
.
5. dari dulu asyik duk cakap x suka & dah malas makan gaji,kononnya nak berbisnes la pulak..but I am a risk averse..camne ek
.
6. I just hate sewing..lecehla...daripada suruh menjahit, baikla suruh pegi berkebun ke, mengecat ke..isk
.
7. suka makan ayam--tak kiralah ayam goreng ke,ayam kicap ke,ayam sambal ke,ayam tandoori ke..janji ayam---berbeza ngan my hubby yang suka makan ikan instead of ayam
.
8. suka drive lelajuuuuuu....nak balik umah tengahari dekat je pun tadi boleh drive sampai 120km/h..erkk...dangerous okay!
.
- next to be tagged:
1. Haslina mama Haziq
2. Rozamimi
4. Koci mama Danish
5. Nuds mommy Anis
6. Cikwawi mama Haikal

Amoi ...Telonoh mali maaa

ast weekend,lepas dimandikan..si Siti ikat pulak rambut Alysha yang halus-mulus tuh...sekali tengok..macam amoi pon ada..isk..isk..mmg sahla anak Ayah..ikut Ayah..kalo ikut Ummi...takla cam amoi tuh... :)

adusss..nampak sgt btg hidung flat habis..isk..sorang pon xnak ikut Ummi

Tadaaaa...nampak gigi dia tuh

Aucakkk!!!


Ala nangis-nangis cayang busyukk nih

Sengih je.....


Pantang nampak Ummi pegang kamera, kelam-kabut nak ambik..pastu bila tengok gambar dia kat screen tuh, dicium2 screen


Oopss..cam terkujat pulak

Tuesday, September 16, 2008

Alysha and her teeth

Alysha's first tooth

Last month, elok nak masuk je umur Alysha 9 bulan, dia kene cirit-birit...sehari sampai 7-8 kali poopoo...sian dia...seminggu dia kene cirit-birit tu diikuti dengan demam 2 hari..isk..siannn sangat manja Ummi tuh...tapi waktu dia cirit-birit tu Ummi dah perasan air liur duk meleleh je & gusi bawah nampak bengkak..rupa-rupanya, elok baik je demam tuh keluar le gigi comel kat gusi bawah...
.
.
memula gigi tu keluar Ummi ingat gigi Alysha tumbuh senget..rupanya gigi kacip kecil dia tumbuh dulu, kacip besar(gigi rabbit) tuh belum tumbuh...pastu baru nih demam lagi dan keluarlah gigi kacip kecil atas pulak...elok-elok je naik atas bawah position yang sama...semalam pulak belek mulut Alysha,dah naik lagi sebatang kacip besar bahagian atas...patutla demam, sakit nak tumbuh gigi rupanya...
.
.
last week waktu Alysha demam dan bawak pegi jumpa doc, timbang berat still 8.2kg--sama macam berat bulan lepas waktu demam..sian dia..memang nampak susut badan Alsyha...tapi sekarang, amatla ligat asyik nak berdiri je keje...pastu dah berani lepaskan sebelah tangan sambil toleh sana-sini...dan sangat excited bila bertatih...bila Ummi pegang Alysha bawak bertatih sambil sebut 'tatih..Alysha tatih'...dia pon sebut 'tata..tata'...hehe...

Monday, September 15, 2008

Menu berbuka 13-14.09.08

Last Saturday, ngendeng2 kat Ayah ajak gi Jusco Kinta City nak carik kasut raya bebudak tu...Alysha tinggal kat umah sbb demam dia still belum betul2 sembuh + meragam seharian x nak tido..time Ummi tgh bersiap nak keluar baru dia nak tido...so, pegi JJ dapatla sandal Adam & Haiqal...sian Kakak, x dapat yang berkenan di mata Ummi...(biasalah, Ummi nih mmg fussy bab-bab nih)..so janji dgn Kakak nak beli kasut raya dia kat SP nnti b4 raya...kat sana lagi byk choice kan..
.
.
dah lps shopping tuh, keluar je terus nampak Secret Recipe, apalagi, Ummi mmg dah berzaman x merasa keenakan kek SR nih...so beli 2 slices of Chocolate Indulgence+Choc Mud(nani le yg ajar makan choc mud nih..hehe)...balik sesat kejap,smp rumah dah pukul 7 lebih..Ayah pulak nak modify resepi Bawal 3 rasa Ummi..so,ended up berbuka dgn air+kek SR dulu(2 keping kek dikongsi Ummi, Kakak, Abg Haiqal & Abg Adam) sementara Ayah siapkan ikan tuh...(Ayah modify tambah kiub nenas+sambal belacan plus goreng ikan semula sampai garing betul... jadik sedap pulakkkk)...
.
.
so menu kami hari Sabtu:
-Ikan bawal 3 rasa
-Daging goreng kunyit
-Sayur kobis goreng+telur
Beli kat Pasar ramadhan:
-Sambal ikan bilis +petai
-Rendang tok
-Masak lemak cili api pucuk ubi
.
.
since Ayah balik lepas Zohor hari Ahad, Ummi cam malas nak masak
so, ajak budak2 jejalan kat Batu Gajah n takeaway je for iftar
.
menu hari Ahad:
-Spice Crunch KFC fried chickens set
- Meehoon sup
- Mee kari for Kakak-ended up tak makan lsg sbb as campur je mee dgn kuah,terus mee bertukar jadik merah...kompem mee+asid borik...eeeeeeee
- Kuih tepung bungkus seketul utk Ummi
- Kuih Kole kacang
-Air laicikang panas
- Air oren(requested by Adam)

Friday, September 12, 2008

Alhamdulillah..syukur ya Allah!!!

Baru je duk kemas-kemas barng & meja sebab plan nak balik awal harinih, dengan kepala berdenyut-denyut sakit sebelah kiri dari pagi tadi lom baik..tetiba masuk email dari Datuk***...announcing annual bonus for this year...yippeeeeee!!!!!!!!!! Tahun lepas x merasa bonus sebab blom confirm jawatan...tahun ni dah memenuhi semua syarat kelayakan, confirmation pon dah dapat bulan Oct tahun lepas...alhamdulillahhhhh...dapatla raya sakan tahun nih...dahla dibayar bersama-sama gaji bulan nih (gaji sebulan+bonus 3 bulan!!!)...1st time in my life dapat rasa bonus lebih sebulan...ALHAMDULILLAH...rezeki di bulan Ramadhan...
.
*bayaran terlebih bayar cukai from LHDN last 2 weeks pun lom tau nak spend camne..dikurniakan lagi rezeki buat hambaMu ini...syukur tidak terhingga atas rezekiMu ini ya Allah...

Cerpen : Isteri Tersayang

Got this email from my hubby...very touching

PENDAHULUAN

Cerpen ini diadaptasi dari sebuah kisah benar (sahabat baik saya) yang ceritakan dari email. Nama,watak serta plot di dalam cerpen ini telah diubah supaya cerpen ini tidak menimbulkan unsur sensitiviti bagi sesetangah pihak. Penghasilan cerpen ini sekadar ingin dijadikan sebagai ikhtibar untuk kita semua.
.
Zubir,
seorang lelaki. Pesan ibunya, insan bernama lelaki pantang menangis. Insan bergelar lelaki tidak boleh menitiskan air mata. Pesan ibunya terbuku - terpaku diruyung minda. Hampir 40 tahun bertapa di kepala, pesan ibunya hari ini Zubir ingkar lupa. Pesan dari seorang insan yang berkerudung di bawah nama wanita. Zubir sudah lama tidak ketemu dia. Kali terakhir mereka berutusan berita 20 tahun lalu. Dia rafiq terakrab Zubir. Sahabat yang Zubir anggap terunggul. Taulan yang tidak keterlaluan Zubir katakan, diantara bebintang yang bergentayangan di langit hitam pekat, dialah satu-satunya purnama yang bersinar. Zubir sibuk menyiapkan disertasi ketika monitor komputernya disinggahi ikon kecil berupa surat . Tetikus pantas digerakkan ke ikon inbox massage yang jarang-jarang diterima itu. Sekali tekan, email yang hadir dari pengutus yang tidak Zubir ketahui asal-usulnya terpampang menjamu diagonar mata.
.
Zubir,
Salam buat rafikku yang aku kira kala ini sibuk dengan tuntutan hidup yang sentiasa menggigit. Maaf, aku muncul tiba-tiba setelah lama menyepi diri. Aku sebenarnya ketandusan kata-kata. Aku sesungguhnya tidak tahu bagaimana harus aku lakarkan agar engkau tahu duka-lara hatiku. Maruah wanita sentiasa berkapuh di kaki lelaki, kata orang. Aku pernah bersumpah akan sentiasa berpegang dengan kata-kata itu tapi metah, sumpah aku terlerai akhirnya. Aku persis bulan yang merayu pungguk. Cuma, pencarian aku ini tidak akan ada hentinya kerana aku tahu, aku hanya mengejar bayang-bayang semalam. Aku terlalu merindui dia, Zubir! Mukadimah warkah yang tidak diundang itu menjemput tanda tanya bertamu disanggar hati. Kenapa dia jadi begitu? Mengapa dia jadi pengemis rindu? Benteng hati Zubir turut merusuh bersama-sama dengan bait-bait perutusan yang dijelajah-jamah seterusnya.
.
Zubir,
Natasya Aminah Abdulah, gadis berdarah English-Scottish. Aku mula mengenalinya di kampus University of Leeds , London . Natasya pelajar fakultiku. Natasya tidak mudah didekati. Tidak ada ruang untuk aku menghampirinya buat sekian lama hinggalah kesuatu tarikh keramat. Satu petang aku melihat dia diburu oleh seorang lelaki, untuk mengelak diganggu tiba-tiba dia sepantas kilat masuk ke rumah sewaku dengan selamba. Aku jadi kaget kerana dia bukan muhrim yang tiba-tiba menceroboh masuk semata-mata untuk mendapat perlindungan diganggu oleh lelaki tersebut. Akhirnya dia menceritakan kepada aku bahawa lelaki tersebut adalah bekas kekasihnya yang ingin mengganggu hidup Natasya dengan merebut kembali cintanya, namun Natasya cuba menolak kerana sudah tidak tahan dengan sikap bekas kekasihnya yang kaki perempuan. Detik itulah aku berjaya menghadirkan diri dalam hidupnya. Kami kahwin selepas itu walaupun ibuku menghalang. Cinta aku pada Natasya teguh-utuh biarpun ibu sering menimbulkan onar. Kata ibu, Natasya bukan anak bangsawan Melayu seperti kami justeru itu dia tidak layak menjadi sebahagian dari kaum keluargaku. Ibu tidak rela keturunannya berumbut-berumbi asing. Malah bangsa Natasya juga berasalnya dari kolonial yang banyak mencetuskan semangat nasionalisme Malaysia walaupun kita sudah merdeka hampir 40 tahun. Persoalan yang singgah diendokrap minda Zubir kian terjawab. Zubir mula mengerti gejolak hati dia. Zubir mula faham susur-galur kisah dia. Namun debar Zubir kian berganda bila Zubir terus meluncuri batas-batas warkah dia selanjutnya.
.
Zubir,
Lima tahun usia perkahwinan kami, kami masih berdua. Kasihku pada Natasya mula tergugat. Aku kepingin anak yang biasa panggil aku ayah! Mungkin ini balasan kerana mengingkari titah ibu. Aku jadi keliru. Natasya tenang. Tika mendapat perkhabaran buruk tentang keluarganya diKosovo dulu pun, dia tetap tenang. Aku jadi kalut. Aku jadi tidak sabar. Aku jadi bingung dengan kesabarannya. Ibu pula kian mendesak mengasak. Bara mula berasap. Ibu pula menyiram minyak. Tahap kesabaran aku mula teruji. Api kemarahan aku marak menjulang. Termakan dengan kata-kata ibu yang Natasya mandul, cinta aku mula beralih arah. Farah pilihan ibu, tanpa banyak soal, aku terima.Namun, Natasya tetap setia dengan aku. Sungguh aku tidak mengerti wanita itu, Zubir. Sabarnya tidak ada penghujung!
.
Zubir,
Aku mula abaikan Natasya. Tambahan pula, setelah dua bulan berkongsi kasih dengan Farah. Dia mengandung. Natasya, jarang sekali aku jenguk. Mual rasanya aku bila memandang wajahnya. Aku jadi begitu tidak sabar dengannya. Semua yang dilakukan serba tidak kena di mataku. Aku pernah menjirus tangannya dengan air teh yang panas berasap Cuma kerana dia terlewat membawakan air itu padaku! Ranting tubuhnya, aku kira sudah lali dengan sepak terajangku. Pernah dia tersungkur kelantai terkena penanganku suatu hari itu Zubir. Darah merah pekat berhamburan dari kepalanya yang terhantuk dibucu meja, tapi aku bangga melangkah keluar meninggalkan dia menanggung kesakitan sendirian. Sembilan bulan Farah mengandung, sembilan bulan jugalah Natasya tidak kupedulikan. Nafkah zahir batinnya aku tidak pernah ambil peduli. Aku kira lara dia makin bertambah selepas kelahiran Azhad Ahlami, putera aku dan Farah. Natasya sudah tidak ada dalam kamus hidupku! Entah kenapa? Rasa kesal tiba-tiba sahaja datang bertamu. Aku semakin resah, resah yang makin mencengkam di jiwa. Zubir jadi bingung. Mengapa begitu mudah kasih terhenti? Kenapa begitu senang cinta mati? Dia bukan lagi rafik yang pernah suatu ketika dulu Zubir kagumi.
.
Zubir,
Hati Natasya turut kurebus dengan kata nista tapi sungguh, dia tidak pernah melawan. Dia tidak jadi seperti ayam yang berketak bila dimarahi manusia. Dia umpama rumput dilaman yang boleh aku pijak sesuka hatiku. Allah itu Maha Kaya. Itu ketentuan yang tidak dapat aku sangkalkan. Farah berubah selepas melahirkan anak kami. Dia abaikan aku. Dia abaikan Azhad Ahlami. Kata Farah, dia tidak betah menjadi ibu. Potongan badan dia yang menggiurkan dulu telah rosak kerana mengandungkan Azhad Ahlami, katanya.Dia kesal kerana hamil. Dan yang sungguh menghancurkan hatiku, katanya dia kesal kerana berkahwin denganku! Anak kami terbiar Zubir. Farah tinggalkan aku bersama-sama Azhad Ahlami yang masih lagi menyusu. Ibuku pula tidak mahu ambil tahu.Tahukah engkau betapa rusuh hatiku tika itu, Zubir? Zubir sebak. Sebak mengenangkan betapa agungnya kuasa Tuhan. Allah tidak pernah mungkir janji pada umat ciptaanNya. Yang baik dibalas baik.Yang buruk mendapat pembalasan setimpal. Dalam memelihara ego seorang lelaki, Iskandar terpaksa akur, dia wajar menerima pembalasan seperti itu dari Allah.
.
Zubir,
Aku terpaksa menjilat nanah yang aku cipta sendiri selepas peninggalan Farah. Aku ketemu Natsya. Azhad Ahlami perlukan perhatian dan kasih sayang seorang ibu. Aku rela sembah Natasya tika itu Zubir, kalau-kalau dia tidak mahu mengambil Azhad Ahlami. Dia tidak menolak. Aku bertambah terpukul dengan keadaan. Mengapa semurni itu hati dia, Zubir? Azhad Ahlami lena dalam dakapan dia. Dan engkau tahu Zubir, sememangnya Allah itu sungguh Pengasih. Azhad Ahlami kehilangan ibu. Paling mengharukan aku, Azhad Ahlami biasa membesar dari sumur Natasya! Natasya tidak pernah hamil. Dia tidak pernah mengandung. Mana mungkin ada susu tapi itulah kebesaran Ilahi. Aku langgar sumpah kita Zubir. Lelaki tidak seharusnya menangis. Tatkala melihat detik itu, permata jernih ini turun tidak berhenti-henti. Jendela mataku berlangsir hujan! Kami hidup bahagia selepas itu Zubir. Farah telah kulepaskan secara baik. Ibu akur dengan keputusan aku. Dia lebih banyak diam sejak Farah tinggalkan aku. Mungkin malu dengan Natasya. Hari-hari yang kami lalui selepas itu cukup manis. Azhad Ahlami membesar dengan kasih sayang Natasya.
Zubir seakan tidak percaya membaca zarah-zarah tulisannya itu. Besar kuasa-Nya. Dada Zubir berombak menahan sebak.
.
Zubir,
Waktu yang berlalu terasa begitu pantas. Usia perkahwinan kami masuk ketahun yang ke-20. Azhad Ahlami sudah jauh besar. Dia ke Amerika menyambung pelajarannya. Aku sibuk dengan perniagaanku. Natasya tidak pernah merungut. Dia isteri setia, Zubir. Setiap hari, pulang dari kerja, makanan akan sentiasa siap terhidang. Aku jadi selesa dengan keadaan itu. Dan mungkin kerana itulah aku take things for granted! Hanya bila ada keperluan kami bercakap. Bukan aku tidak menyayanginya, Zubir. Cuma aku kira dia cukup tahu kasih sayangku padanya walaupun tidak kuucapkan.
.
Satu hari, Natasya mengadu padaku. Kepalanya sentiasa pening dan selalu pitam. Aku terlalu sibuk dengan urusan perniagaanku hinggakan permintaannya untuk menjalani pemeriksaan terbiar begitu sahaja. Aku terlupa tanggungjawabku padanya dalam kesibukan aku mengejar keuntungan. Dedaun masa yang telah gugur tidak akan dapat dilekatkan semula pada pohon kehidupan. Itulah yang aku pelajari beberapa bulan selepas itu, Zubir. Natasya pengsan. Menangis hingga kering mengalir air mata darah sekalipun tidak mampu mengubah ketentuan Ilahi, Zubir. Natasya menghidap barah otak. Mengapa tidak aku terfikir apa yang diberitahunya itu adalah simptom penyakit maut itu?
.
Menurut doktor, barah otak yang dilaluinya itu adalah kesan daripada hentakan dan pendarahan dibahagian kepala Natasya satu ketika dulu yang pernah aku lakukan. Penyakit barah otak ini selalunya sukar untuk diselamatkan. Lebih malangnya Natasya sudah di peringkat kritikal. Natasya perlu dibedah segera. Aku rasa sungguh bersalah pada Natasya. Kalaulah aku tidak terlalu menurut sibukku, sudah tentu barah Natasya tidak separah ini. Aku ini terlalu kejam pada Natasya. Aku sungguh kejam.
.
Tika itu, baru aku sedar betapa susahnya menjadi seorang isteri. Aku ambil alih tugas di rumah kala Natasya terlantar di hospital. Aku terpaksa belajar membahagikan masa menjenguk Natasya dan mengemas rumah. Hanya Tuhan sahaja yang mengerti hatiku tika itu, Zubir. Baru aku sedar, betapa selama ini, insan yang bergelar isteri itu memikul tanggungjawab yang sungguh berat. Aku ikhlas mengaku Zubir, jika aku diberi pilihan, aku lebih rela mengambil tempat Natasya menanggung sakitnya daripada menanggung tanggungjawabnya sebagai seorang isteri! Kesihatan Natasya semakin menyusut. Aku diburu rasa menyesal yang tidak berkesudahan. Kata doktor, barah Natasya sudah mengakar ke sistem saraf. Barah penyakit perjalanan sehala.Tidak ada perjalanan pulang. Tiketnya menuju kesatu destinasi sahaja. Mati! Satu hari, Natasya memanggilku. Suaranya lemah sekali. Tidak seperti hari-hari sebelumnya. Aku jadi kaget Zubir.
.
Tiba-tiba sahaja aku begitu takut kehilangannya. Walaupun aku telah ketahui saat seperti ini akan tiba, aku seakan tidak mahu menerima kenyataan itu. Wajah Natasya tenang. Dia cuba menguntum senyuman yang aku kira terukir dalam kesakitan yang teramat sangat. Kepalanya aku riba, Zubir. Tuhanku, tika ku elus rambutnya yang sudah kehilangan seri itu, satu-persatu rambutnya gugur. Lebih mengguris hatiku , ada parut panjang di kulit kepalanya. Parut luka Natasya yang terhantuk dibucu meja satu ketika dahulu masih bersisa! Dan parut itu jugalah yang menjadi punca barah ini. Aku tidak dapat menahan sebakku. Betapa berdosanya aku! Natasya semakin lemah.
.
Ada air mata tergenang di bibir matanya. Kelopak mataku sudah tidak mampu kubendung lagi. Natsaya pohon agar aku halalkan segala makan minumnya. Juga, dia pohon padaku, halalkan air susunya membesarkan Azhad Ahlami walaupun dia bukan ibu kandung Azhad Ahlami. Dia pohon ampun dariku kerana tidak mampu mengurniakan anak yang dikandung dalam rahimnya sendiri.
.
Zubir,
Tangannya kupegang erat. Aku tidak rela melepaskannya pergi. Bersama-sama hari yang baru mendaki dhuha serta diiringi kalimah syahada, Natsaya akhirnya terlena dalam dakapanku. Lena yang sungguh panjang! Aku masih lagi tidak dapat menerima kenyataan yang dia telah tiada. Azhad Ahlami tiba dari Amerika petang itu juga. Sempat dia mengucup dahi ibunya itu. Aku masih lagi terbau harum puspa kemboja. Sungguh, aku amat merinduinya. Sungguh juga, Aku terlalu menyayanginya. Zubir! Megat Iskandar, 23 January 2002. Malaysia . Bait-bait terakhir warkah Iskandar cukup meruntun hati Zubir. Airmata Zubir seakan tidak mahu berhenti ini terpaksa diseka. Besarnya pengorbanan seorang isteri. Zubir juga seperti Iskandar, tidak pernah menyedari betapa agungnya seorang insan bernama wanita ini. Pawan musim gugur yang bertiup menggigit saya. Iskandar menyedarkan Zubir. Zubir tidak pernah mengucapkan sayang pada isterinya setelah lebih 20 tahun lebih hidup bersama.
.

Zubir bangun. Najwani sudah tertidur di sofa, mungkin kerana terlalu penat menanti Zubir menyiapkan Tugasannya. Dia Zubir kejutkan dari tidur. Najwani, abang Sayangkan Najwani! Terpisat-pisat bangun dari tidur, Najwani terpinga-pinga. Zubir tidak peduli. Iskandar terlewat. Zubir tidak mahu dia juga terlewat.
TAMAT

Thursday, September 11, 2008

You are so sweet Gift

Fuhhh..macam-macam award, tag, gift etc yg ada...heheh...nih dapat dari sorang mommy yg amat rajin fwd mende-mende nih kat Ummi...thanks Mummy HnH




Nak kasik kat sape ek...adusss...bulan pose nih blurr kejap

Nah, nak kasik kat:

miss ryn
lin mama haziq
cikwawi
erleyna
nuds

Tuesday, September 9, 2008

Menu berbuka 08.09.2008

Menu semalam:
-bawal masak sweet n sour
- sayur lemak pucuk manis (beli)
-kerabu jantung pisang (beli)
-bawal goreng kunyit
-cucur udang (beli)
-karipap(beli)
-sate ayam (beli- haiqal beria-ia nak sgt sate nih waktu dia mengekor Ummi gi pasar ramadhan,sian pulak budak sorang nih..dahla poser penuh for the first time...beli jelah..alhamdulillah, mmg licin semua)

Suatu masa dahulu...

Tetiba ada email dari salah sorang schoolmate lama mintak sy log in to the facebook..masuk je terkejut nengok gambar nih...so oldies...this was taken in 1989 kot...ada barbeque party thrown by our loved English teachers - Miss Loh and Miss Rudina at their house..not all were invited..only their English class students...still can remember the 'so yummilicous' of the chicken barbeque till now...to those who know me in person, try to identify which one of the 'classical' ladies in the pic is ME!!!hahaha

Ramadhan Tag

Been tagged again by Mummy HnH & mimi dan bersesuaian dengan bulan Ramadhan al Mubarak nih...here comes the Ramadhan tag...




Didukung oleh: Antown, Mangosteen, Sha, Jasmine, emh, Mummy HnH, UmmiIna your name here!
Gimana caranya?1. Copy gambar di atas lalu posting di blog anda2. Lanjutkan tags ini minimal ke 5 blogger muslim yang anda kenal. Jangan lupa tinggalkan komentar pada blog mereka3. Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog pemberi tagsCatatan:Yang mendapatkan tags ini hanya untuk blogger muslim.
Hence, mummy HnH dengan besar hati nya, ingin memberi tag ini kepada...
1. Haslina mama Haziq
2. Koci mama Danish
3. Zurina ibu Aina
4. Nuds mommy Anis
5. cikwawi mommy Haikal
& sesiapa juga yang 'bersinar' di Ramadhan ini... hehehe

I LOVE YOUR BLOG gift





Got this soooooo cute gift from MummyHnH and N....thanks to both of you for giving me this cute gift..Now I am passing this gift to all the blog links that I have in my blog....friends...don't shy shy...do take it....I mean it...

Monday, September 8, 2008

Menu berbuka last weekend

Since Ayah was here last weekend, Ummi pon apalagi,mmg berapi-api je nak memasak..yela..if not during weekdays makan dengan budak-budak je,selera pon kene downgrade ke selera budak2 bertiga tu la jugak...so, on Saturday our menu for iftar was:

-daging goreng berempah
-ikan mabong masak asam pedas melaka
-telur dadar
-telur masin
-sup sayur bayam
-sambal belacan

kuih-muih(beli je)
-roti jala(kakak hari2 nak roti jala)
-tepung bungkus(my all time favorite)
-ketupat palas+rendang(Ayah's fav)
-donat
-karipap kentang

on Sunday:

-laksa utara
-ayam goreng tepung
-sambal sotong kembang+isi petai
-sayur lemak putih petola
-sambal belacan

kuih muih(beli gak)
-tepung talam(another fav of mine)
-kuih lapis
-buah melaka
-lemang+rendang tok (Ayah le beli nih)
-buah tembikai

Alysha lepaskan gerammm

video

Few weeks ago, Kakak macam biasa ler, lepas buat homework, dibiar je barang2 dia merata-rata...sekali Alysha dapat pencilcase Kakak yg mmg dah sedia unzipped..apalagi, dihambur isi perut pencilcase tuh..pastu macam geram yang amat dengan segala pen,pensil segala....hehe..

Alysha's new gear




Sebenarnya,memang dah lama ngidam nak beli mende nih untuk Alysha..tapi duk pikir gak,since Alysha insyaallah will be the youngest in the family, macam tak berbaloi je nak beli yg Fisher Price tuh...nak pakai bukannya lama pon...kalau anak sulung mmg worth buying la..tapi anak bongsu..isk...

.

.

Last Saturday Ayah ajak pegi Tesco Kampar yg baru bukak tuh..fuhh..boleh tahan gak jauhnya...sekali ternampak le Activity Walker nih dalam kotak..belek2 tengok harga then letak balik & pusing rak lain...pastu,nampak Push Car...tanya Ayah if okay ke tak nak beli push car nih untuk Alysha...Ayah cakap mahal le kat sini, kat tempat lain boleh dapat lagi murah with various designs...then Ayah cakap lagi, "daripada beli push car nih, baik beli activity walker tadi!"..Ummi pon apalagi..."betul ke bang?"...bila dah double confirmkan yang Ayah setuju, tak tunggu lagi dah terus amik walker tuh masuk troli...balik umah je suruh Alysha bergaya dengan walker baru dia..mmg gumbira le sbb dia skrg nih mmg suka berdiri sambil pegang perabot ajer...

Friday, September 5, 2008

The kids & fasting...

Setakat hari ni- 05 Sept 2008 - ketiga-tiga Syafiqah, Haiqal & Adam masih berpuasa penuh..alhamdulillah...walaupun,banyak rintangan yg perlu ditempuhi especially dalam memujuk Adam & Haiqal meneruskan puasa sehingga ke Maghrib...letih jugakle nak melayan kerenah budak berdua tuh..tambah2 si Haiqal yg selalu tak tahan daulat nak minum la..nak makan la...isk...geram betul...
.
.
Syafiqah (10 thn)
-dah diajar berpuasa sejak umo 5 thn (puasa separuh hari)
-umo 6 thn dah mula puasa penuh sehari, ada la ditinggalkan 2-3 hari sbb tak sihat sangat
.
.
Haiqal (8 thn)
-diajar puasa sejak umo 6 thn tapi manjang nangis tak larat...tak larat...dah dengan fizikal dia yang kurussss tu..sian la pulak tengok...last year pun kononnya puasa, tapi balik je sekolah agama dah mula resah..bila masuk pukul 6.30 ke atas dah mula menangis laparrrr...sakit perutttt..peninggg..semua ada...at last, dapat berapa hari je puasa penuh...
.
.
Adam(6 thn)
-tahun lepas, belajar puasa gitu-gitu aje
-tahun ni, since tak nak kasi Haiqal tergoda bila dia makan, terus ajar dia puasa penuh
-alhamdulillah, dengan Adam ni mmg mudah
-ada la few times, dia cakap dia nak makan..dia nak minum..tapi senang dipujuk
.
.
Harap-harap, Ummi berjaya le membuatkan kesemuanya berpuasa penuh tahun ni..aminnn

Wednesday, September 3, 2008

SELAMAT DATANG RAMADHAN AL MUBARAK

Alhamdulillah....bertemu lagi Ramadhan kali ini...dengan harapan dapat berpuasa penuh sebulan...namun, berpuasa kali ini paling mencabar sebab pertama kali berpuasa dan fully lactating...insyaallah, YAKIN BOLEHHH!!!
.
.
.
Menu 01092008-1st day fasting
Masak :
-kari ketam
-sotong goreng tepung
-bendi goreng kunyit+telur
.
Beli:
-ikan mabong percik
-kuih: karipap,vadai,roti jala,kuih lompang,donat
-air:cendol & soya panas
.
.
Menu 02092008-2nd day fasting
since balik lambat sbb hujan lebat,x sempat nak masak:
.
Masak:
-telur dadar
-cempedak goreng
.
Beli:
-ayam masak kurma
-ikan masak taucu
-sambal kering tempe+tauhu
-kuih:roti jala,vadai,donat
-air:soya+cincau

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages