Friday, October 31, 2008

How do I handle 4 kids on my own???

Yup..that's the title for this post..
sebabnya...
raaamaiiii sangat yg bertanya....
.
'camne you jaga anak sorang-sorang kat sini?'...
'eh..ada baby kan?boleh ke you jaga all the kids without your husband?'...
'mesti letih kan sorang-sorang nak urus anak-anak'...
'what if your kids jatuh sakit ke tengah-tengah malam...apa yang you buat?'...
'oooh..you ada maid kan...relax la..maid buat semuanya'--->DUSH!^#@%&#$(maap ye...my maid nih not that competent...)...'
and the questions went on endlessly...
.
.
bukanlah nak riak ke,bangga ke sampai masuk dalam blog..no intention at all...just to share sebab I know many mommies out there are in my shoes as well, maybe saiz kasut lain la kan eheh..
.
.
my kids came to stay with me starting from Jan this year...I have to arrange everything for their necessity..for the first few months, I was their school car driver to/fro their schools & kindy...penat jangan cakapla...macam nak tercabut lutut..yela,bawak kereta manual kan..asek tukar gear je...3 anak...3 sessi persekolahan pulak tu...as early as 7 am dah hantar Kakak pegi SKSI...then balik rumah siapkan Haiqal utk ke sekolah agama..fortunately sekolah agama betul-betul depan rumah..tak payah la hantar, dia jalan kaki je pegi sana..
.
.
then tengahari, dah mintak permission ngan boss nak kuar lunch awal sikit sbb nak hantar & amik anak sekolah...approved coz selalu balik opis lewat kan..dah compensate balik masa lunch awal tu...dari opis balik umah amik Haiqal utk noon session SKSI...hantar dia & at the same time jemput kakak tamat sessi pagi kat SKSI...balik umah...b4 pukul 2pm kene pegi hantar Adam pegi kindy pulak...and yes, his kindy was at noon session sbb morning session dah penuh...lepas hantar Adam, masuk opis semula...then dalam pukul 6pm keluar utk fetch Haiqal dari SKSI...
.
.
balik umah kena masak untuk makan malam & juga untuk hidangan anak2 keesokan harinya..sebab my maid memang tak pandai masak & dah terbiasa memang prefer masak sendiri...the rest of the time memang melayan si kecil Alysha & kalau ada kesempatan jenguk keje sekolah budak2...the first few months tu memang amat mencabar...sampai dah rasa give up nak quit keje & balik kl jadi fulltime housewife...dah dapat green light dari my husband tapi bila dah boleh pikir secara waras..isk..takkan nak berenti keje macam tu je..lainla kalau dah ada backup keje baru...alhamdulillah, the adaptation process went well till now...
.
.
my first 3 kids - syafiqah, haiqal & adam have asthma..well to say, inherited la..both my mom & MIL are asthmatic...me myself developed asthma when I was conceiving syafiqah...so bila diorg dah developed batuk or demam,memang kene standby..melarat sikit je mesti kene asthma...alhamdulillah,my husband dah beli handy omron nebulizer set wktu dia g hong kong dulu...memang life saver...doc prescribed amount of ventolin or salbutamol, I will give them neb myself...
.
.
however, till now...I always pray that all of us will reunite under one roof soon..if possible, back to my home sweet home in Semenyih..Aminnnn

Tazkirah # 1


TUNTUTAN HARGA DARI 360 SENDI MANUSIA


Dari Saidatina Aishah katanya , Rasulullah S.A.W telah bersabda :

Dijadikan manusia ini diatas 360 sendi, oleh yang demikian mana2 orang yang bertakbir dengan Allah, bertasbih kepada Allah, berzikir kepada Allah, minta ampun daripada Allah dan membuang ranting atau duri2 di jalanan, mereka menyeru yang makruf dan juga melarang yang mungkar, bererti orang itu berusaha untuk dirinya menjauh dari api neraka. ( Hadis Riwayat Muslim )

Demikianlah sabda Junjungan yang menyatakan tentang kejadian manusia yang mengandungi 360 sendi, di mana setiap sendi itu Allah menghendaki dikenakan cukai. Sedekah dan zikir kepada Allah adalah cukai sendi itu. Jika tidak dengan sedekah maka Allah menghendaki agar kita bertakbir dengan Allah, bertahmid, beristigfar, bertasbih. Dengan demikian harga sendi yang Allah SWT ciptakan itu tidak semestinya dibayar dengan wang ringgit yang disedekahkan, tetapi juga dengan sentiasa mengigati Allah taala.

Dengan menyebut nama Allah itu bererti mengekalkan ingatan makhluk terhadap kaliknya, sebagai tanda syukur kerana dengan sendi yang berjumlah 360 ruas itu membolehkan manusia bergerak dengan sempurna, melangkah dengan teratur, menghayun tangan bagi mengimbangi langkah, menoleh kekanan dan kekiri, menggerakkan jari bagi melakukan sebarang pekerjaan yang ringan dan berat, malah seribu satu macam pergerakan yang kesemuanya merupakan nikmat yang tidak terhingga

Cuba kita bayangkan jika manusia diciptakan tanpa sendi, sudah pasti sukar untuk melakukan pergerakan, segala yang hendak dibuat sentiasa terbatas. Tanpa sendi manusia seperti pohon kayu atau benda2 kaku yang tidak lagi dikatakan sebagai sebaik-baik kejadian. Harga yang Allah kehendaki itu adalah mampu dibayar atau dilaksanakan oleh manusia, bersedekah sama ada yang wajib atau sedekah sunat adalah mampu dilakukan, kerana rezeki yang Allah kurniakan kepada manusia adalah memudahkan kerja2 sedekah itu.

Bagaimanapun harga kepada setiap sendi itu masih ada lagi yang lebih mudah, iaitu mengigati Allah dengan takbir, tahmid istigfar dan juga tasbih. Mengigati Allah itu boleh dilakukan di mana saja dan setiap ketika, ia dilakukan tanpa menganggu pekerjaan seorang, sama ada sebagai petani, nelayan, saudagar, pentadbir dan seumpamanya.

Megigati Allah bukan semata-mata dibibir, tetapi zikir atau mengigati Allah yang sebenarnya ialah didasar hati, pastilah bahawa kerja hati itu tidak siapapun yang boleh menghalang. Paling penting dengan pengertian zikir atau mengigat Allah SWT ialah segala perlakuan hidup ini kesemuanya dalam lunas ketaatan, dikawal dengan syariat. Sesungguhnya segala maksiat dan sifat engkar itu terjadi apabila manusia lupa kepada Allah SWT

Selain itu apabila seseorang itu sentiasa bertakbir membesarkan Allah, maka akhirnya manusia akan sentiasa menyedari kekerdilan diri, merasa diri dhaif dan tidak berdaya upaya, malainkan dengan pertolongan Allah yang telah melengkapkan penciptaan-Nya dengan 360 sendi dan lain-lain anggota yang berharga.

Ketika manusia memuji Allah maka sedarlah dia bahawa sebanyak mana budi yang pernah diterima dari manusia, maka budi Allah dengan berbagai nikmat yang dikurniakan tiada bandingan. Nikmat yang paling besar ialah apabila manusia dikurniakan islam dan iman, dikirimkan para rasul untuk membimbing dan mentarbiah manusia, yang membimbing manusia ke jalan yang selamat menuju akhirat.

Wednesday, October 29, 2008

My mini adhoc open house























The main dish : lontong+sambal kacang


Last Sunday, we did a small makan-makan activity by inviting some friends & relatives. Well, this was my 'popped out' idea actually. Last minute decision & everything was very kelam-kabut. Went back to Semenyih on Friday morning & as I mentioned in the previous entry, we did the housekeeping to keep the house 'back in shape'...hahaha...Haiqal started to get feverish that night...
.
Got two open house invitations on Saturday but I have to turned down Penn's invitation at Damansara as Haiqal was on fever. We went to Tesco & Giant Saujana for few times to find bunch of things for our open house. Later at 8pm, we went to Kak Bibi's open house in Section 4 Tambahan in Bangi and we had mee bandung & mee soto and also homemade soy drinks--very nice. While Haiqal was still on fever, Syafiqah's body temp started to rise..*duh*
.
.
Sunday morning- I cooked Rendang Ayam, fried meehoon & fruit pudding...as I have never cooked 4 chickens at one time, it's really hard for me to do the flavour tasting...hope you guys liked it...at 11.00am, Azlina called me to inform that her car broke down & she will not be able to send the lontong to my house...and as a result, I have to go to her mom's house and pick up the food myself...OMG!Time is running out..I have no choice but to dragged my kindhearted husband to drive me to Anggerik Villa to bring the food back...I was drenched with sweat when I reached home and I felt that my body was trembling due to the tiredness...After taking a shower & changed my shirt to a proper blouse...I felt better...in fact,I'm not!!! WHY????After bringing the food back, I went out on my own to find a new blouse(as I didn't want to wear baju kurung as the weather was quite warm that day) and yes I managed to find a blouse...and when I tried to wear it at home, it turned out to be that I picked up the wrong size...way tooooo small for me...urgh....
.
.

Well, enough about that...the menu for that day : lontong, sambal kacang, fried meehoon, chicken rendang, curry puff & fruit pudding...the earliest to come were my good neighbours followed by my BIL's family, followed by my ex-superior in KLIUC-Hanita & family. By noon, Alysha started to get cranky and when I reached her forehead, as I expected, it's getting warmer than usual..oh please..not today!!!...Later, I was so glad to know that 3 of my virtual forumcari's friends were also on their way to my house...thanks a million to Umie-Ayin, koci & erleyna for spending their time to come to my house...it was so great to meet all of you--->for the first time...
.
-ayin : so sweet dgn dimple nya
-koci : kecik comel jela mama danish nih
-erleyna : soft spoken & ayu gitu
babies yg selama nih tgk kat avatar jek:
irfan: mmg bam bam..geram auntie tawww
danish : kecik2 cili padi...aktif & teramat berkenannya la dgn kakak Syafiqah...apa la yg dia berkenankan ntah..
aQim : very behaved boy...duk dediam je..senang mama dia nak makan







Puding yg dibuat kejap je licin 2 bekas









Family Hanita my ex-superior







Haiqal, Adam layan DVD wif anak2 Pak Tam







Oreo Cake Alysha...last minute purchase...terlupa langsung pasal kek..adusss










Budak demam kena paksa tepuk tangan...muka blur je dia











Forumer Ayin bersama Irfan












Pic bersama forumer koci & erleyna










Makan..sila tambah lagi..jangan malu-malu.............................Danish berkenankan Syafiqah



















Ayie & Ayish & adik Ayish-Syazwani

***To those yang sudi luangkan masa datang ke rumah tu, jutaan terima kasih dari kami sekeluarga...dan juga mohon kemaafan di atas mana-mana ketidaksempurnaan majlis kami tuh..maklumlah, last minute nyer keje***




Thursday, October 23, 2008

Yayyy...go back to my home sweet home...

I will go back to Semenyih tonight..therefore, this blog 'may' not be updated till Tuesday...(tapi kalau ada masa kat umah sana, bolehla update apa yg patut)...nervous gak sebenarnya...ntah macam mana la rupa rumah kami tuh...dah 3 bulan Ummi tak balik buat springclean...adusss...mesti nak kene buat operasi besar-besaran ni..Ayah mana ada masa nak buat semua tuh..asyik outstation jek..dahtu weekend je mesti balik Perak...sian Ayah...

Wednesday, October 22, 2008

Saturday & Sunday-open house & wedding invitations

Wajah2 kesayanganku
On Saturday, we had an open house invitation by Auntie Zila at her new big house in Bt Gajah...The menu were : laksa utara, bihun goreng, rojak pasembor, satay,fruits & kuih raya...
.
.
Oon Sunday, we attended a wedding ceremony Ummi's friend....and for the first time I was so surprised to find 'sambal kelapa' to substitute sambal belacan and be eaten with ulaman such as cucumber...is this one of Perak's traditional food? I wonder...
Ayah yg sangat suka gomol Alysha

Alysha pandang sape tuh

Haiqal

Ummi, kakak dah siap berbaju kurung nih...jomla pegi kenduri tu



Raya gathering

Kakak Syafiqah & Nur Ain(anak my good buddy kat sini, her husband is Ayah's school friend dulu-Uncle Kerol)
.
.
Last weekend, in fact, dari Jumaat malam lagi dah penuh dengan aktiviti...aktiviti apa?????makan...dan makan...dan makan.....adeilaaa.....
.
.
Friday night- my company organized a Hari Raya gathering for all the staff...since Ayah tak sempat sampai on time dari KL, so Ummi bawak Kakak, Abang & Abg Cik aje ke jamuan tu...Alysha kene tinggal dengan Kak Siti sebab dari petang sampaila ke malam tu hujan tak berhenti langsung...biarla dia kat rumah daripada bawak dia & then demam pulak later...
the food stalls : bihun soto, satay, cucur udang, lemang & rendang tok, nasi beriani, kambing golek, fruits, cendol, ABC & teh tarik...all the food were realllyyyyy gooooddddd except for the satay which was not that umphhh..At the end of the event, the kids(below 12 years old) were given duit raya 2 packets each...

Adam yang kelaparan menunggu majlis bermula

Model iklan Sunsilk ke nih?


Kakak & Ain
The crowd & the food stalls


Mohd Adam whispering sth to Adam Ikhwan...Mohd Adam is the son to Ayah's another ex schoolmate as well-Uncle Man



Haiqal & Afiq(Ain's brother) playing with the big stairs



Haiqal with his usual funny face



Kakak taking some drinks for us


Kakak...beriya2 benar nak tenyeh lipstick

One of the stalls









Monday, October 20, 2008

Alysha & her toys


Ummi perasan Alysha ni cepat jemu dgn mainan dia...memula mmg excited...lps 5 minit, dia dah tak mau main dah..main bende lain pulak...yang paling dia suka sekarang ni ialah----->SEPAHKAN BARANG<----- adeilaaaa....VCD kat rak habis satu2 dibaling kat lantai..pastu, kalo ada buku kakak abang dia atas meja ABC kecik tuh, satu2 jugak dia amik & buang atas lantai sampai dah licin meja tu baru dia puas hati..sambil baling atas lantai tu, mulut dia pon bising dok ngomel apa tah...nada macam geram ada, macam marah pon ada...



.



.




Mula-mula, letakkan beberapa mainan berwarna-warni utk tarik perhatian Alysha..buat Lin...masih kenalkah anda dgn Mr Crab itewww?

.

.



Pukul berapa Datuk Harimau???

Mula-mula nampak excited nak main
Dah jumpa pen kakak pulak...

Uiks kakak..nak wat homework pon siap bergaya dgn sunglasses lagi?Dah nampak kakak punya pencil case feveret dia
Kakak marah & amik pencil case letak atas kerusi...

Ada budak merajuk
Tak dapat pencil case idaman hatiAt last,beralih kepada toys balik...
Buat pengubat luka di hati..sambil ditemani Abg Cik babysitter paling akrab























Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages