Friday, November 28, 2008

What a week...phewww

Lamanya rasa tak update blog...masyaAllah...sibuk yang amat Ummi nih...too many things to write but too little time I have...sekarang ni pulak Ummi rasa tak sihat...tekak sakit, suara dah serak-serak basah, badan dah sakit-sakit & rasa dedar macam nak demam...isk...janganla demam pulak
.
.
Last Saturday, Adam & Haiqal selamat dikhatankan di Pusat Rawatan Islam Ar Ridzuan Ipoh...fuhh...ngeri Ummi..meraung-raung Adam sepanjang setengah jam proses berkhatan dijalankan...Haiqal takdelah meraung-raung tapi menangis syahdu la...yang penting alhamdulillah..dah selesai semuanya..sekarang dalam proses penyembuhan je..dah boleh pakai seluar pon..cuma still kene confine dalam rumah..tak boleh main=main kat luar..makan pon still berpantang...yang penting,selesai tanggungjawab Ummi & Ayah untuk keempat-empat orang anak kami...semua dah dikhatankan baik lelaki mahupun perempuan...
.
.

Tuesday, November 25, 2008

Tag from NINA

Name: Hezlina
Sister(s): 2
Brother(s): 1
Shoe size: 6/7 (tgk jenama apa)
Height: 164 cm
Where do you live: bahaya soklan nih...err..cukupla kalo ckp Tronoh,Perak
Have you ever been on a plane : yup

Swam in the ocean: fobia den..sbb mmg x reti berenang

Fallen asleep at school: macam x penah je

Broken someone’s heart: penah

Fell off your chair: tak penah

Sat by the phone all night waiting for someone to call: yup..wktu cintun ngan hasben dulu..dia kat UK time tu..terpaksala tunggu call tgh2 malam

Saved e-mails: penah

What is your room like: cozy(to me lah kan)

What’s right beside you: nothing

What is the last thing you ate: calci-yum perisa strawberry

Ever had…

Chicken pox: nope(hope never ever will)
Sore throat: yup
Stitches: yup
Broken nose: nope

Do you…
Believe in love at first sight : yup

Who was/were…
The last person you danced with: alysha

Last made you smile: my boss--just solved my problem

Today did you…

Talk to someone you like: yup--my hasben la kat umah
Get sick: nope--alhamdulillah
Miss someone: my parents--baru balik ke kedah semalam

Did you ever…
Kissed anyone: yup
Talk to an ex: yup
Miss your ex: nope

Who do you really hate: ada la few celebrities kot
Do you like your hand-writing: not at all..macam tulisan bodak2 je

Are your toe nails painted: nauzubillah

Whose bed other than yours would you rather sleep in: tak penah terfikir
What color shirt are you wearing now: baju kurung kaler brown with yellow flowers

Are you a friendly person: tengok pada situasi

Do you have any pets: nope..kecik2 dulu sayang sgt kat kucing smp bawak tido sekali
Do you sleep with the TV on: nope..suka tido dlm keadaan yg sunyi
What are you doing right now: menaip le

Can you handle the truth: yes if I have to

Are you closer to your mother or father: mom le..

Do you eat healthy: not at all

Do you still have pictures of you & your ex: dont think so
If you’re having a bad day, who are you most likely to go to: my hasben la..
Are you loud or quiet most of the time: quiet...very

Are you confident: most of the time...tak..tp org sll ckp muka ni muka konfiden

5 things I was doing 10 years ago...
1. being pregnant to my first child
2. being a first time mom to Syafiqah
3. keje kat seri kembangan
4. belajar cara-cara jaga baby
5. end of 98' kene retrenched sbb company stopped operation..huhu..bermulalah career as fulltime housewife selama 2 tahun

5 things I would do if I were a billionaire
1. berenti keje makan gaji
2. bawak se family pegi haji
3. langsaikan sumer hutang piutang

4. pegi melancong around the world
5. buka bisnes & shopping puas2..kehkehkeh

5 places I’ve lived/living
1. sg petani, kedah
2. kajang, selangor

3. bangi, selangor
4. semenyih, selangor
5.tronoh, perak

5 people I tag -- 5 je??
1. nuds mama anis
2. ena mama aQim

3. lin mama haziq
4. aida mama fahri

5. all the list kat my blogroll tuh & sesape saje yg rasa rajin nak buat tag ni dipersilakan...

Friday, November 21, 2008

Hanginnya!!!!

Eeee...gerammmnyaaaa...tak tau nak cakap camne....camni ceritanya...
.
.
Last 2 days, Ummi went out for lunch with Auntie Yus..parking kereta dah cantik dalam kotak parking lot tu depan saloon spa ape tah dekat Restoran Family..tempat ni jalan dia memang lebar..parking pon melambak...dah habis makan nak pegi kat kereta tetiba ada makcik saloon tu tanya 'ni kereta dik ke?'..

Ummi : 'iye'
makcik : 'tadi ada org hentak kereta adik ni'
Ummi :'hah???!!!'
makcik :'budak tu baru je pegi,dia ada tingalkan nota kat wiper kereta tu'
Ummi terus pegi kat kereta check kat mana yang kena langgar tu
sambil tu berjalan amik nota kat wiper
dia kasi no henfon suruh call balik
Ummi check takdela teruk mana
yg pasti nak kene ganti ape bende tuh kat tayar
yg macam telinga gajah
utk elak kotoran lekat kat tayar
kalo basikal dipanggil mudguard,kereta ntahla
then scratch teruk gak kat tepi kereta
sib baik tak kene cat kereta

dah call budak yg langgar tu
dia suruh hantar workshop
dapat bil nanti dia bayar

so, semalam pegi workshop
tanya mekanik tu anggaran kos repair
semua sekali less than RM100
just now sms kat budak tu
anggaran kos repair
tetiba dia balas marah-marah
tanya nape mahal sangat
uikssss
dahle dia langgar kereta kita
pastu suruh kita repair
then marah lak

Ummi sms dia ajak gi workshop tu sendiri petang ni
kalau ingat Ummi ni nak tipoo
maaflah
that's just not me
biar dia tanya sendiri mekanik tu
tapi dia tak balas
Ummi call berkali-kali
dia tak angkat
chessss....
apa punya orang nihhhhhhhhhhhhhhhhh

Dah lama tak dapat award-award nih...
tetiba rupanya ada yang baik hati memberi..hihi...
Terima kasih bebanyak buat SayangIbu kerana sudi memberi award ni buat Ummi....
baru je nak berkenal mesra dengan SayangIbu..
tup-tup dia dah kasi award...
apalagi...
kecik tapak tangan...
ameda ditadahkan
merapu dah Ummi pepagi nih
Anyway, appreciate this so much!!!
Maka,
dengan ini
dengan segala kuasa yang diberikan kepada saya
saya ingin pula menganugerahkan award ini
kepada semua blogroll saya :
#Haslina
#Aida
#Koci
#Nuds
#Arnie
#Mimi
#Nina
#Zurina
#Aja
#Cloud
#Sue
#Ena
#Norita
#Ellyn
#Wawi
#Lia
#MamaDhea
#Ummimon
#Mirah
#Zety
#Ross
~~selesai~~

Thursday, November 20, 2008

The PINK tag



Thanks arnie for sharing this tag with me!
And to all my fellow bloggers who read this message, please feel free to grab this tag, help spreading the breast cancer awareness. Thank you!
This one is all about breast cancer, which everyone knows is one of the most life-threatening diseases today. I’m doing my part in spreading awareness on breast cancer by sharing some scary yet so very true facts on breast cancer. Ladies, do take note!

* One in eight women or 12.6% of all women will get breast cancer in her lifetime.
* Breast cancer risk increases with age and every woman is at risk.
* Every 13 minutes a woman dies of breast cancer.
* Seventy-seven percent of women with breast cancer are over 50.
* Breast cancer is the leading cause of cancer death in women between the ages of 15 and 54, and the second cause of cancer death in women 55 to 74.
* Risks for breast cancer include a family history, atypical hyperplasia, early menstruation (before age 12), late menopause (after age 55), current use or use in the last ten years of oral contraceptives, and daily consumption of alcohol.
* Early detection of breast cancer, through monthly breast self-exam and particularly yearly mammography after age 40, offers the best chance for survival.

Above facts taken from Women’s Health Organisation Forum.

And now here is the tag and the rules:
1. Put the logo in your blog.
2. Add a link to the person who shared it with you.
3. Nominate at least 7 other blogs
4. Leave a message for your nominee on their blog.

Now my turn to tag...

(1) Mama Haziq(Lin)
(2) Mama Anis(Nuds)
(3) Mama aQim(Ena)
(4) Mama Iki (Sue)
(5) Mama Aina(Zurina)
(6) Mama Damiea (Nina)
(7) Mama Danish (Ayu)
(8) Mama Fahri (Aida)
(9) Mama Ammar (Ellyn)
(10) Mama Adam (Tie)
(11) Mama Haikal (Wawi)
(12) Mama Syaura (Mimi)

Wednesday, November 19, 2008

Every thing has a meaning






























































I've been thinking...

Pagi tadi lepas Alysha bangun menyusu pukul 5 am...I just could not get back to sleep...entahla..fikiran ni tetiba menerawang je berfikir about our life here...sekarang dah nak masuk penghujung tahun...lepas tu, new year will come...maknanya dah dekat 2 tahun jugakla kami hidup begini..Ummi di sini bersama anak-anak...dan...Ayah di sana...sampai bila kami harus hidup sebegini...takkan Ummi akan menghabiskan usia Ummi begini sahaja sampai ke akhir hayat Ummi?takkan anak-anak Ummi hanya akan bertemu Ayah hanya pada hujung minggu?itupun kalau Ayah tak perlu outstation ke mana-mana...tambahan pulak, Ayah dah daftar untuk sambung PhD kat U Ayah haritu...bermakna there will be lesser weekends to be spent together :(...
.
.
apalah erti hidup dalam dunia ni jika dilimpahi dengan wang ringgit tapitak dapat kongsi kebahagiaan bersama...

Monday, November 17, 2008

Hujung minggu yg membosankan

Such a boring weekend...sebabnya...Ayah x dapat balik weekend baru nih...tunggu technician datang umah (Semenyih) sbb ada problem wiring...
.
.
pepagi tu ajak bebudak gi Tesco Station 18..saje jalan2 ilangkan kebosanan duk rumah...sampai sana pukul 9am..masuk kat dalam tuh tengok2 ada banner 'Ujibakat Raja Lawak 3' la pulak...hemm..x kisahla..terus masuk tesco & beli brg2 dapur..then Kakak tuntut hadiah dia pulak sbb dpt no 3 utk keseluruhan drjh 4 kat sekolah agama dia..okeylah...beli la apa yg dia nak..dah bayar semua, perut semua dah berkeroncong..semua nak makan pizza kat Pizza Hut..
.
.
then tgk2 rupanya Pizza Hut tu betul2 sebelah stage utk audition Raja Lawak..so sorong troli & cari tmpt duduk yg dekat pintu tu lah sbb bawak troli kan...sekali datang sorang pregnant lady staff dan dari jauh lagi bercakap dengan nada yg kuat dan muka ala-ala menyampah 'troli tak boleh masuk...letak luar'...Ummi pun jawab balik...'camne nak letak kat luar..penuh dgn kerusi(utk audience Raja Lawak)'...then ppuan tu geleng-geleng kepala lagi dgn muka yg sangat annoying sambil cakap dari jauh 'takde..tak boleh..tak boleh'...Ummi terus sorong troli sambil ajak budak2 BLAH dari situ..mmg sakit hati...tak boleh ke cakap elok2, datang dekat2 dari menjerit je dari jauh..dahle sorang customer pon xde lagi waktu tu...hampehhhhh sungguhhhh...taknak dah pegi makan kat situ..baik pegi Pizza Hut kat Bt Gajah..walau servis dia selowww tapi x menyakitkan hati...
.
.
end up, kami masuk KFC...sungguh la mesra layanan adik kat kaunter tuh...sape tah nama dia 'Devi ke' apa ke..tapi amat ramah..siap leh sembang ngan dia pasal audition Raja Lawak tu...Ummi makan KFC Twister, Haiqal & Adam biasalah Fried Chicken, Kakak Zinger Burger & tapau burger jugak untuk Kak Siti..then ternampak pulak KFC Hot Rod tuh..pegi beli tambah 4 Hot Rods..hemm..sungguh berbeza dari yg diiklankan..so conclusionnya, mmg x brp best sangat la Hot Rod nih...baik makan ayam goreng dia lagi sedap...

Friday, November 14, 2008

Pls pray for my colleague....




One of my colleague is sick..very very sick...she's been hospitalized for three weeks already...few hours ago, a group of my friends just came back from visiting her...and they said that her condition is not that good...
.
.
dia sendiri mintak tolong buat solat hajat & bacakan Yassin untuk dia...ya Allah...sedihnya...she's a really+very+so nice person..always care for others...the name of the disease--tak tahu...tapi it seems that she has a bad problem with her digestive system for years and now usus dia membengkak sangat & her tummy is swelling mcm preggie 8 bulan...
.
.
sesiapa sahaja yg membaca this entry, pls do me a favor...pls pray for her...as she is one of the nicest person I have ever met in my life...
.
.
Ya Allah Ya Tuhanku...sembuhkanlah penyakit Azelin....Aminnnn
.
.

Tutorial on How To Change Your Template

Since Ummi tukar skin ni, quite a number jugak yang bertanya macam mana nak tukar template blog diorang jugak...Ummi paham..sebelum ni Ummi dah berpuluh kali cuba tukar tapi failed...jadi,Ummi amik kesempatan ini berkongsi secebis ilmu yang Ummi ada (berkat tunjuk ajar aida jugak)...
.
.

It's actually quite simple to change your template in blogger. Here's how to do it step by step!
.
1) Before you begin you need to install the Firefox web browser. (Internet explorer doesn't read my coding right and causes errors for installation)
.
2) Now using Firefox as your browser go to your Blogger Account dashboard and click on "Layout" it will bring you to your page elements page (you will only need firefox for installation- you will be able to use any browser to view your blog)
.
3) Now copy/paste all your page elements in notepad (or any work processing program). Your page elements are your Pictures, widgets, links, HTML, & Text- which are located in your sidebar.
.
4) Now go to your desired layout and Click on the "download" link below the picture.
.
5) Select & Copy the code (Ctrl+C)
.
6) Go to your Blogger Account dashboard and click on"Layout"
.
7) Then click the link at the top of your page named "Edit HTML"
.
8) In the code box "Right Click" and in the menu select the option to "Select All" (once all the code is selected it will all be highlighted)
.
9) Then paste the new code into the code box (Ctrl+V)
.
10) Then click "Save Template" and view blog and you will have a new layout!
.
11) Now you can re-add your page elements (copy and paste from notepad)
***credit to Lena
.
boley paham ke???
I'm not so sure about other template yg uols nak copy tapi semasa proses penukaran template berlangsung, my template yg I guna mmg kene buka dari mozzila firefox & my blog pon kene buka guna mozzila firefoz..kalo guna IE-internet explorer mmg tak jadi...bila dah settle tukar template, bolehla buka dari IE seperti biasa...SELAMAT MENCUBA!!!!
.

Friday blues.....

Hari ni Ummi rasa sangat bosan...kepala pon rasa blur je...so main tepek-tepek gambar jelah...


No mood...














Thursday, November 13, 2008

Aksi si kecik Alysha

This video was taken about 3 weeks back..lepas Ummi balik Tesco tu, dia pon sibuk nak godek2 apa yg ada dalam plastik tuh...sampai sudah tak dapat..sian Alysha...

p/s untuk melihat video ini, sila sengetkan kepala anda ke sebelah kiri sikit...maklumla..orang yg amik video nih terlebih pro...

Tuesday, November 11, 2008

Piknik di Teluk Batik

last Friday, bagi hint kat Ayah yg Auntie Yus ajakjoin gi piknik kat Teluk Batik on Saturday...Ayah memang la look forward je event macam ni..terus Ayah call Uncle Kerul tanya more details psl piknik tu...so kompem la nak kuar rumah kol 7am Saturday (08/11/08)..Auntie Yus dah bgtau,Mak dia nak masak nasi lemak..."emm..nak masak apa ye bang?Yus dah nak bawak nasi lemak"..."goreng bihun jela kan"...apala..sendiri tanya, sendiri jawab...kuar malam tu pegi beli bahan-bahan utk masak bihun goreng..balik siap2 tumiscili+bawang..then pesan kat maid suruh dia goreng siap-siap nugget sepeket pagi-pagi...
.
.
then,bangun awal-awal the next day goreng la bihun 3 peket!!!letih nak menggoreng banyak2 camtu..tapi sbb dah bersemangat,settle bihun kugoreng tak sampai 10 min...then kejut budak2 sorang-sorang suruh mandi terus...Alysha tanpa dikejut bangun serah diri sendiri..hihi..biasalah dia kan..kami bertolak pukul 7.40am despite of the original plan pukul 7am kononnya...
.
.
sampai Teluk Batik dalam pukul 8.15am..hidang makanan sume, pasang khemah, bentang tikar..panggil semua suruh makan..fuhh..memang perut semua tengah lapar...
.
.
lepas makan je, budak2 semua dah tak sabar nak mandi..Ayah jela turun laut dengan Uncle Kerol & Adik Auntie Yus (Pak Andak)..Ummi relax2 nikmati udara segar tepi laut sambil sembang2 ngan Auntie Yus & Nenek Afiq...
.
.
waktu sampai kat sana Ummi htr sms kat Kak Long Ila bgtau kita semua ada kat T.Batik...tup-tup tengok2 Kak Long & family pon sampai..yela, T.Batik ngan Manjung sepelaung je...bukan jauh pon

  1. the food

    Amin nak tambah bihun ye


    apsal masam je muka tuh cayang?



    the kids(mine & Yus's)




    kak Long Ila's family





    Ayah dok tawaf sambil dukung Alysha



    the view



    the view that I like



    kids having fun in the water



    look at the wave



    wahhh, sampai terbaring Alya kat pasir tu



    Adam nak lari ke mana tu?


    Kakak & Alya



    See...takde orang lain lagi yg dah sampai sini




    Mak Ayah Auntie Yus wif baby Azim(at the back Uncle Kerul & far back Kak Siti)



    putting up the tent(siap bawak buai untuk Alysha tido)



    Ummi lom kasi budak kecik nih main air laut lagi



    Haiqal sorang je?Mana yg lain?

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages