Tuesday, March 31, 2009

Tag - 6

TAG GAMBAR..FROM MAI

Go to your photos folder in your computer. Go to the 6th folder of photos. Go to the 6th picture in that folder. Put the picture on your blog and a description of it. Invite six friends to join the challenge. Link them in your blog and let them know they have been challenged!

kekek...gambar budak kecik ni rupanya...pic ni tak penah publish kat blog Ummi pun..waktu ni raya haji..umo Alysha 1 tahun 1 bulan tapi blom pandai jalan...pic ni diambil kat Taman Jubli Perak...since dia lom boleh jalan...dia duduk jela kat kerusi batu tu tengok abang kakak dia main playground...


Kene tag another 6 person(name of blog):

1) Dirayna
2) Keloncot
3) Catatan Ibu
4) Apaadadalamblog
5) Nyzalaziz
6) Adwindaa

Monday, March 30, 2009

Alysha's fiirst modern CD

Last Saturday, Ummi dapat text msg dari Maryaa bertanyakan sama ada Free CD dah sampai ke belum...masyaAllah...sesungguhnya Ummi memang dah terrrrlupa sangat pasal free CD nih...since dia dah poskan dari hari Rabu..takkan tak sampai lagik...Ummi drop by kat pos ofis..bila mention je my name..terus clerk tu cakap...'la puan kan ada collect parcel ari Khamis minggu lepas kan?nih ada lagi satu parcel kami lupa nak bagi sekali....' grrrrrrrrrrrrr.....dahla Maryaa hantar guna poslaju...^&^*^@!#$#$....parcel kecik camtu pon takleh nak hantarkan ke?Rugi je Maryaa bayar extra nak pastikan sampai cepat pada Ummi...

Tapi, disebabkan CD tu comeyyyy sangat..Ummi lupakan jela insiden kat pos ofis tu...THANKS PUAN MARYAA...saya sukeeeee sangat...cuma lom pakaikan lagi pada Alysha sbb baru 2nd prewash hari nih...
I love receiving parcel.....yeahhhhh





2 inserts



sooooo cuteeeeeeeee

Kari Ikan???





pic nih diambil malam tadi


wah-wah...macam berjanji-janji la pulak...bila Ummi bloghop harini di sini dan sini....same taste la pulak weekend baru ni ye...kari ikan...heheh...

Ummi buat kari ikan mayong...maveles...rugi Ayah xde sbb Ayah mmg hantu kari ikan nih...ada member Ummi sorang tuh bgtau till now dia masih lom reti-reti buat kari ikan stail orang Utara niwalau dia pon orang Kedah gak...maka di sini Ummi tepekkan resepi kari ikan stail Ummi yek...


Kari Ikan Ummi
bahan-bahan:
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
seulas bawang merah - dihiris
seulas bawang putih - dihiris
sepeket serbuk kari ikan
sesudu kecik halba campur
2 tangkai daun kari
1/2 kg ikan mayong(atau ikan lain)
semangkuk kecil santan pekat
2 mangkuk kecil santan cair
buah tomato
kacang bendi
air asam
garam
minyak masak

cara memasak:
-tumis hirisan bawang merah, bawang putih,halba campur+daun kari(dari 1 tangkai sahaja)
-dalam mangkuk, campurkan serbuk kari,bawang yg ditumbuk dan setangkai lagi daun kari+sedikit air--->jadikan pes
-bila tumisan tadi berbau wangi, masukkan pes kari tersebut
-kacau hingga pes tadi berbau wangi dan berwarna agak gelap
-masukkan air asam jawa
-kemudian masukkan santan cair+ikan+garam lalu ditutup periuk
-kemudian, masukkan tomato,bendi dan santan pekat
-bila tomato+bendi sedikit layu,padamkan api
-sedia untuk dimakan

-Ummi memang tak suka tomato+bendi terlalu lembek sbb itulah Ummi masukkan tomato+bendi pada langkah terakhir

EARTH HOUR???

Semua orang duk bercakap pasal Earth Hour...tapi bila tengok news kat TV semalam...kat Malaysia tak ramai yg ikut..huhu...1st time..takpela kan...

Ummi memang dah diingatkan berkali-kali by the kids about this event dari pagi lagik..petang tuh siap-siap beli lilin sekotak....si Haiqal dari pas Maghrib je dah tak sabar nak tutup lampu *lol*...memula, plannya nak bawak semua ronda menikmati kegelapan Earth hour ni...tapi hujan la pulak...

Since budak-budak dah eager sangat...kami keluar la jugak tepat pukul 8.30pm....tapi semua hampa sebab hanya 1-2 rumah yang sempat kami intai dari luar sahaja yang akur pada Earth Hour ni..yang lain-lain masih bersuka-ria memasang lampu terang-benderang...aduh....semua pulang kehampaan....dah puas meronda dalam kehampaan selama 1/2 jam..kami pun balik ke rumah dan meneruskan misi Earth Hour dengan bergelap diterangi cahaya lilin sahaja....tapi budak-budak tak betah duduk saja without doing nothing...so,minta izin Ummi nak pasang TV...granted...(very minimal kan)

budak tecit 1st time minum susu kotak coklatdlm kesamaran


Alysha pelik nengok lilin

Our candle that help us to accomplish our mission


yeah...mission accomplished

Friday, March 27, 2009

Yay...


Ummi datang keje hari ni mulanya lemau la sangat..sebab harini last day untuk Ummi siapkan keje sambil menikmati keindahan mid break ....minggu depan dah sibuk balik

tetiba Ayah call pukul 4.30pm td....

gud news

...bonus Ayah dah masuk...

dan yang paling best

Ummi pon merasa manfaat aka tempiasnya jugak

Ayah mmg sangat pemurah

tiap-tiap tahun Ayah dapat bonus

mesti ada habuan untuk Ummi

tapi tak sangka

tahun ni habuan Ummi besar sungguh

alhamdulillah

rezeki kami anak-beranak

Thursday, March 26, 2009

Her First Toothbrush



Dah lama sangat nak belikan berus gg utk Alysha tapi asek tertangguh...selama ni duk sental gg dia dengan kain je...tapi lately ni dah nampak macam lemak-lemak dah mula terbentuk kat lapisan antara gg dia dengan gusi...Ummi pon cepat-cepat cari berus gg yg sesuai utk dia...sebab takmo gg dia jadi cam gg abg Adam dia..rongak sana-sini...sib baik gg susu...

Rupanya susah nak mencari berus gg untuk budak umo setahun...kebanyakan yg Ummi jumpa untuk budak 3 tahun ke atas...dah takde sangat..Ummi rembat jugakle yg untuk budak 3 tahun tu sbb comel pulak gambar kat handle berus tuh...then cari ubat gg without fluoride jenama Mukmin Junior...yang best kat belakang kotak tu tertulis...'selamat jika tertelan'...alhamdulillah....settle satu hal

Bila nak memberus, satu hal la pulak...dia takmo diberus..kene paksa la pulak...isk..payah betul nak berus gg dia....

any tips kawan2 @adik2 @kakak2 @makcik2?



Drink water once you wake up in the morning

DRINK WATER ON EMPTY STOMACH VITAL IMPORTANT



DRINK WATER AND STAY HEALTHY AND
ACTIVE


It is popular in Japan today to drink water immediately after waking up every morning. Furthermore, scientific tests have proven its value. We publish below a description of use of water for our readers. For old and serious diseases as well as modern illnesses the water treatment had been found successful by a Japanese medical society as a 100% cure for the following diseases:

Headache, body ache, heart system, arthritis, fast heart beat, epilepsy, excess fatness, bronchitis asthma, TB, meningitis, kidney and urine diseases, vomiting, gastritis, diarrhea, piles, diabetes, constipation, all eye diseases, womb, cancer and menstrual disorders, ear nose and throat diseases.

METHOD OF TREATMENT


1. As you wake up in the morning before brushing teeth, drink 4 x 160ml glasses of water

2. Brush and clean the mouth but do not eat or drink anything for 45 minute

3. After 45 minutes you may eat and drink as normal.

4. After 15 minutes of breakfast, lunch and dinner do not eat or drink anything for 2 hours

5. Those who are old or sick and are unable to drink 4 glasses of water at the beginning may commence by taking little water and gradually increase it to 4 glasses per day.

6. The above method of treatment will cure diseases of the sick and others can enjoy a healthy life.

The following list gives the number of days of treatment required to cure / control / reduce main diseases:-

1. High Blood Pressure - 30 days
2. Gastric - 10 days
3. Diabetes - 30 days
4. Constipation - 10 days
5. Cancer - 180 days
6. TB - 90 days
7. Arthritis patients should follow the above treatment only for 3 days in the 1st week, and from 2nd week onwards - daily.


This treatment method has no side effects, however at the commencement of treatment you may have to urinate a few times.

It is better if we continue this and make this procedure as a routine work in our life.

Drink Water and Stay healthy and Active.


This makes sense.. The Chinese and Japanese drink hot tea with their meals, not cold water. Maybe it is time we adopt their drinking habit while eating!!! Nothing to lose, everything to gain.

For those who like to drink cold water, this article is applicable to you.


It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion.

Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine.


Very soon, this will turn into fats and lead to cancer. It is best to drink hot soup or warm water after a meal.

A serious note about heart attacks: Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting.

Be aware of intense pain in the jaw line.

You may never have the first chest pain during the course of a heart attack.

Nausea and intense sweating are also common symptoms.

60% of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up.

Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know, the better chance we could survive.

Ummi memang amalkan minum air masak/kosong sebaik bangun tidur ...memang dari kecik-kecik dulu dah terbiasa macam nih...selagi tak minum air kosong, selagi tulah takleh nak telan apa-apa makanan...yang susahnya, sekarang ni, amatla susah nak turunkan ilmu ni kat anak-anak Ummi tu..siap kene paksa...isk

Mommy's Award




Dah lama tak buat blog hopping...harini bila buka blog Aya...rupanya ada award untuk Ummi...thanks Aya...Aya nih skoolmate Ummi dari form 1- form 5 waktu kat Balik Pulau sinun.....


The award is sooo cutttttteeee...dolls in babywearing...yeah...i support babywearing so much as we practised that too....*lol*




Send this to 5 other moms (or more) of the year that deserve a reminder that they too are the best moms that they can be. Remember to send them a note letting them know you have selected them, and also add a link to your post that directs people back to the person who nominated you.

AJA

BIB

SUE

NIEZA

AIDA

*To all mommies who read my blog..though it mentioned to pass it to only 5 mommies...I would like to pass it to all of you...you are all very special

Menyepikan diri

Dah lama Ummi tak update blog sampai kakyong tegur kat shoutbox tuh hihi ....

kenapa ek?

Ummi sakit?

taklah..sihat alhamdulillah je...

Ummi merajuk?

isk..takde keje nye nak merajuk tak tentu pasal dah tua-tua nih

Anak-anak x sihat?

Alhamdulillah..semua sihat-sihat jugak

Abis nape senyap jekkkkk?????

hihi....

SEBABNYA:

INI

ummi kene attend 3 day Lateral Thinking course....


sebenarnya, kursus LT nih mmg dah Ummi belajar wktu sek men dulu(betul tak bib?)...memang diwajibkan belajar...

tapi LT yg Ummi baru belajar sepanjang 3 hari lepas sedikit berbeza...sbb ini more towards the GREEN HAT...idea generation...

to summarize :

Ummi mmg minatttt sangat this course sbb byk aktiviti(individual+group)...so,xdelah boring je dgr facilitator sorang je bebel kat depan..hehe...siap ada test lagi on the last day..alhamdulillah...Ummi dapatla Top 5 walau bukan no 1....hikhikhik


Friday, March 20, 2009

WUDUK ZAHIR DAN BATIN- tazkirah


Seorang ahli ibadah bernama Isam Bin Yusuf, sangat warak dan khusyuk solatnya. Namun, dia selalu khuatir kalau-kalau ibadahnya kurang khusyuk dan selalu bertanya kepada orang yang dianggapnya lebih ibadahnya, demi untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasainya kurang khusyuk.

Pada suatu hari, Isam menghadiri majlis seorang abid bernama Hatim Al-Assam dan bertanya, "Wahai Aba Abdurrahman, bagaimanakah caranya tuan solat?" Hatim berkata,

"Apabila masuk waktu solat, aku berwudhuk zahir dan batin."

Isam bertanya, "Bagaimana wudhuk zahir dan batin itu? " Hatim berkata, "Wudhuk zahir sebagaimana biasa iaitu membasuh semua anggota wudhuk dengan air". Sementara wudhuk batin ialah membasuh anggota dengan tujuh perkara :-

* Bertaubat
* Menyesali dosa yang telah dilakukan
* Tidak tergila-gilakan dunia
* Tidak mencari/mengharap pujian orang (riya')
* Tinggalkan sifat berbangga
* Tinggalkan sifat khianat dan menipu
* Meninggalkan sifat dengki."


Seterusnya Hatim berkata, "Kemudian aku pergi ke masjid, aku kemaskan semua anggotaku dan menghadap kiblat.

Aku berdiri dengan penuh kewaspadaan dan aku rasakan:
1. Aku sedang berhadapan dengan Allah,
2. Syurga di sebelah kananku,
3. Neraka di sebelah kiriku,
4. Malaikat Maut berada di belakangku, dan

5. Aku bayangkan pula aku seolah-olah berdiri di atas titian 'Siratal mustaqim' dan menganggap bahawa solatku kali ini adalah solat terakhir bagiku,
kemudian aku berniat dan bertakbir dengan baik."


"Setiap bacaan dan doa didalam solat, aku faham maknanya kemudian aku rukuk dan sujud dengan tawadhuk, aku bertasyahud dengan penuh pengharapan dan aku memberi salam dengan ikhlas. Beginilah aku bersolat selama 30 tahun."


Apabila Isam mendengar, menangislah dia kerana membayangkan ibadahnya yang kurang baik bila dibandingkan dengan Hatim.

Thursday, March 19, 2009

Play time...

Dulu-dulu waktu baru beli Playskool walker nih, bukannya Alysha nak naik pon..adela kot 3-4 minit dia main pastu buat muka bosan...

tapi sejak dua menjak dah besar ni..suka pulak dia main..tapi yang tak tahan tu kalau naik dia ngundur ke belakang je yg reti...kalau nak ke depan, merengek suruh Ummi tolakkan la pulak...hadoi la Alysha



Bende tuh untuk ditolak la sayang..bukannya ditarik



isk...nak tarik ke mana tuuuu



bila stuck sikit...meradang...


dah naik sambil bawak si 'baby' dia pulak


Ummi...nih baby Alysha tauuu


caaayang baby


ala Ummi...baby nak jatuh la pulak

The decision....?

Dilemma…

Making decision is sometimes easy..sometimes difficult…and our decision making this time is the toughest we faced….

To accept or not to accept?

To quit or not to quit?

To move or not to move?

To work or to stay at home?

To work on my own or to be hired as someone else employee?

To start a business or to do freelance?

.

.

.

.

.

.

.

hemmmm...remember this story?

.

.

.

.

.

.

.

.


At first, Ayah made his 1st decision to accept the new job offer in Lumut. Once he informed me about that, I went to the housing developer of B** U** to ask about the vacancy of their 3rd phase project. I was lucky that there were a few lots available to be booked. Well, we have been eyeing for this house for quite some time(since last year – the 1st and 2nd phase) but as we were still not sure to settle down here or not…we just kept the desire inside. I was so excited (the kids as well) that we often went to the decorated show house to enjoy the view of the interior design of it while at the same time absorbing some ideas for our future new home.



Unfortunately, very recently, Ayah made his final decision of not accepting the offer. Well, after he considered and took into account a lot and lottttttttttttttttttt of factors…did istikharah prayer etc….This is not simple…seriously! Some said that we are the kind of people who prefer to live in KL and be ‘KL’an?’KL’ian? The one who do not want to sacrifice things and just want to live easy life …hey…!!! That hurts you know!!!This is our life….let us make the decision for our own sake!!!Yeah, sometimes friends are the ones that we rely on…but sometimes, friends that we hope to give us support might come up with those sayings….ouch….so pathetic……….



I will always remember what my former superior(a man with respect) here said to (many..many times).....'Tempat Seorang Isteri Adalah di sisi Suaminya dan Tempat Seorang Anak Adalah di sisi Ibunya'....without that, a family institution may be ruined....I can still recall his sayings....he was really agianst the fact that I was here alone without my husband and my kids(at that time...for one year in fact!)



At this point of time, after being stranded here for TWO years without hubby around…I’m quite used to the ‘dead’ environment here…it’s true…this is a very simple and easy life…I’m used to that(though my heart is as cold as an iceberg....and EMPTY as well)…ku redha….finally, I can accept to settle down here …if hubby accept that offer…



Now that the decision is to move back to KL…I have to think of something…

I would really love to work on my own…but I’m not so sure in which area would that be…my interests are more towards…cooking…food….babies…breastfeeding and the list go on and on…I am still thinking…and thinking…and thinking……if you happen to have any idea on this big question mark…please do not hesitate to leave a comment…suggestions pleaseeee…………….

Wednesday, March 18, 2009

Great pincher!!!

Alysha sejak sebulan dua nih...sukaaaaa sangat pinch Ummi...bukan sikit2 or main2 manja tawww...ini memang menyengat punya cubitan...sampai merah-merah bekas dia cubit tuh...nape ntah dia geram sangat dengan Ummi tangan Ummi banyak lemak kut dik ye

Anak dara sorang nih...dengan abang kakak dia tak nak pulak dia mencubit..tpai kalau dengan Ummi..takde angin takde ribut..dia datang dekat-dekat..pandang muka Ummi dalam-dalam..pastu tangan nyettttttttt mencubit.....

Ummi ada evidence tawww...sila lihat pics di bawah:


Yahhh.....satu tangan tak cukup...gunakan kedua-dua tangan anda


dan lagi


Ieeeeyahhhhhhhhhhhh.......muka geram tuuuu


Arrghhhhhhhhh


Lihat ni...ouchhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

dan ini


begini caranya


pastu camnih


cubit kat tepi lak

What is your Japanese name?

if you r a girl your name is:Sachiko
if you r a guy your name is:Sanyu
Sachiko means happiness and child so even if your not a kid you somtimes tend to act like one but its one of your best features!(betul ke Arnie?Mimi?)
And Sanyu means happiness so you have a good attitude and everyone loves that about you!
Now call me Ummi Sachiko...*lol*



Then I did another test from another web and i got thtis result:
Your Japanese Name Is: Masako Nakamura


Well, i like this one better: MASAKO NAKAMURA

hemm..masako eh..mcm salah watu watak dlm citer Ultraman jek

Tuesday, March 17, 2009

Happy Belated Birthday

patutlah 2-3 hari ni macam tak senang duduk
macam ada yang tak kena
seolah-olah terasa macam ada sesuatu perkara
je yg berlaku pada bulan Mac ni
tapi tak ingat ape bendenye
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
rupanyaaaa



HAPPY BELATED BIRTHDAY
.
.
.
.
.
.
TO
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


DEAR BLOG....hihi...dah setahun umonyaaaaa

I got tagged & I tag you

By Bib (in the FB)

Do you swear to tell the truth the whole truth and nothing but the truth?
wah3x...cam dalam mahkamah la pulak..ye le..ye le..

Where were you last night?
uiks...kat umah je le

What is today's date?
17 March 2009..

Who was the last person to call you baby/babe?
my colleague here M***h ...it's not 'babe' but 'beb'...bunyi sama jek kan :)

When you're at the grocery store do you use the self checkout?
nope

Anyone crushing on you?
my hubby laaar

What is your relationship status?
married and not available

Has anyone ever sang to you?
sokmoooo----Syafiqah (almost everyday)...Haiqal...Adam(duk prektis lagu sekolah dia)...Alysha (pantang dengar lagu)

Has anyone ever given you roses?
every year.....by my kids on Mother's Day..huhu

If you were abandoned in the wilderness, would you survive?
erkkk....mintak dijauhkan...

Who do you text the most?:
mr hubby laar

How do you make your money?
fully employed

First person to text today?
jap nak cek hp...hem..my fren here si Yus..ajak bekfes

What is your favorite color?
berubah-ubah...now suka purple laks

What color are your eyes?
dark brown

What is a compliment you receive often?
sedapnya Ummi masak..hahar

How tall are you?
164cm

Who was the last person to say they loved you and when?
my kids..on the phone last nite

Do you like your parents?
of courseeee ...

Do you secretly like someone?
I like everyone

Why did your previous relationship end?
erkk...taknak ingat

Who was the last person you said you loved on the phone?
my kids la...on the phone last nite

Where is the furthest place you've traveled?
Newcastle upon tyne, UK

Which do you prefer, to eat or sleep?
eat

Do you look more like your mom or your dad!!!
my mom

How long does it take you to shower?
about 10 mins

Can you do splits?
nope!!!

Are you flexible?
yeah..always

What did you do on New Years Eve?
nothing..no celebration...soundly asleep

Was your mom there?
here? nope

Can you speak any other language than English?
of course...fluently...bahasa melayu...err...plus some Indonesian...haha..dah brp tahun pakai maid Indon kan dan sokmo layan sinetron indonesia

What is the last letter of your middle name?
i don't have a middle name

How many hours of sleep did you get last night?
8 hours...sleep early maaa...kids not around

Do you wear your seatbelt in the car?
always..if not,hubby bising

Are you scared of flying?
a bit...especially during long hour flghts...the turbulence...erk *gulp*

What do you sleep in?
pyjamas

Who was the last person you kissed?
my adorable Alysha Iman

Do you like funny people or serious people?
funny lar

What are you listening to?
nothing...the sound of the airconditioner buzzing

What jewelry do you wear all the time?
2 rings, a necklace,a bracelet, pair of ear rings..uih...banyak la pulak

What do you have planned for tonight?
watch Desperate Housewives...yeeeha

Is the last person you kissed older than you?
nope

Do you prefer friendster or facebook?
Facebook

Do you have a favorite item of clothing?
casual - t shirt+jeans

Do you like messages or comments better?
messages

Last movie you saw in theaters?
adeh..hilang ingatan la pulak...

Last thing you ate?
dutch lady blueberry yogurt..burppp

What was last thing you drank?
plain water

Are you happy right now?
nope *sob*

If you could have one thing right now what would it be?
to go for a longgg nice vacation with my family

Who makes you happiest right now?
my family

What were you doing at midnight last night?
breastfeeding Alysha

Are you left handed?
nope

What was for dinner tonight?
no idea...susahnya bila kids xde..mati selera nak makan

What is the last thing you thought about?
to make myself a hot perl cafe..pasnih nak g buat terussss

When is your birthday?
6 July 1972(owh..tuanya daku)

Do you want to get married & have children one day?
done...with 4 children

*Ummi nak tag semua kat blogroll Ummi+followers+sesape yg sudi buat...

Another tag - FIVE

TAG - FIVE

5 things found in my bag:

-Purse
-Handphone
-Maid's passport
-Panel clinic medical book
-A ballpen

5 things found in my wallet

-Cash
-ATM Card
-IC

-Driving licence
-Passport pics of Syafiqah,Haiqal,Adam (pic hubby takde isk)

5 favourite things in my room

-My bed of course!
-Aircond
-My Ameda(yeah, i do the pumping in my bedroom)
-My laptop
-The mirror mirror on the wall, who's the fairest of them all

5 things I've always wanted to do

-To be somewhere oversea(tmpt sejuk je tau)- either me or hubby further study
-To move back to Semenyih...our old home sweet home
-To enroll into a bakery class
-To be a WAHM-work at home mom...me being the boss
-To spend lots and lots of time with the kids without any limitation eg. need to go to work and work and work

5 things I'm currently into

-Lecturer
-Supermom-weekday parent, weekend mom/wife
-Breastfeeding mom

-Clear away the mess on my desk (tutorials,assignments etc grrrr)
-Blogger/forummer


5 people to tag

-mamadhea
-del adhaliana
-mirah
-zety zin
-arnie


My Other Half

Ummi berjangkit perasaan perasan dari blog Mummy HnH & Arnie...

Rules:

Here’s a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover.Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband/boyfriend/lover to see how right you really are.


*1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
News

*2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
He didn't like western kind of dressing...he loves malaysian traditional dressing-sambal belacan, tempoyak or cencaluk huhu

*3. What’s one food he doesn’t like?
Cakes (any kind)

*4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
Nasi goreng kampung+telur mata+sambal belacan+Jus belimbing

*5. Where did he go to high school?
TI Penang

*6. What size shoes does he wear?
8

*7. If he was to collect anything, what would it be?
wristwatch

*8. What is his favorite type of sandwich?
tuna+corn kernel

*9. What would this person eat every day if he could?
Sunflower seeds

*10. What is his favorite cereal?
Oat

*11. What would he never wear?
Ladies attire

*12. What is his favorite sports team?
Barcelona

*13. Who did he vote for?
tak hengat la pulak

*14. Who is his best friend?
Well, a lot if to name here

*15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?
Spending money(my own money okeh) lavishly *erkkk*

*16. What is his heritage?
Malay + thai?+java?- he always said he's a pure malay all the times

*17. What is his favourite colour?
Earth colour

*18. What is his habit?
Takleh bgtau kat sini

*19. What is he proud of?
Us - the family

*20. Lastly, do you think he will read this?
Don't think so

p/s : Pun sama...nak tag my lovely followers jugak....sila..sila...

Monday, March 16, 2009

Skool holiday

Sunyinya rasa di hati...Syafiqah...Haiqal...Adam...semua ada kat Semenyih...uwaaaa...rindunya kat diorang...Ayah yg insist suruh tinggal diorang kat sana...sebab Ayah nak tengok study diorang...taknak diorang habiskan seminggu skool holiday ni dengan bermain sesuka hati kalau stay dengan Ummi kat sini... Ummi nih kan sangat bertimbang rasa orangnya

Tapi kerinduan kat hati Ummi nih membuak-buak...macam ni la bila dah bergelar seorang ummi/ibu/mak/mama/mummy/mom/amma etc.....naluri keibuan amatla tinggi...anak berjauhan sekejap pon dah tak tentu arah...by right, Ummi patut rasa tenang sekejap dari hiruk-pikuk budak bertiga yang suka bergaduh sesam sendiri tu..tapi hilang mood Ummi nak buat apa-apa pun kat rumah...Alysha pon macam terasa kehilangan diorang...asek nak menempek kat Ummi jek...isk...*sob*

Friday, March 13, 2009

MOM OF THE YEAR

First award from kakyong-my ex university coursemate cum matriculation mate....thanx Bib!

Wahhh...mom of the year....fuhhh

....The rules are:

1. Admit one thing you feel awful about (involving being a mom). Once you have written it down, you are no longer allowed to feel bad. Remember you are a good mom!

I
always feel bad after scolding the kids...tak tahu la macam mana nak buat budak2 bertiga tuh behave nicely...especially the 2 boys....pening kepala woooo!!!! si Kakak pulak ada-ada jela nak dijadikan alasan bergaduh dengan adik-adik lelaki dia tuh...si Haiqal lak suka menyakat Alysha sampai menangis...si Adam pulak tak reti duk diam..kalau siang hari tuh, asek nak main kat luar rumah je(ni le bahananya bila duk umah semi-D, ada compound kat tepi umah)..pening Ummi oooo...jadik Tarzan la jawabnya!!!!!!!

2. List 7 things you love about your kids, you love doing with your kids, or that your kids love about you.


1. They can be apart from their Ayah but not from me...

2. I love breastfeeding Alysha...seriously...I was not aware about this thing before..and I am proud to say that I am still fully breastfeeding her though I am a working mom

3. I love to 'lepak-lepak' in my bedroom with the kids...and then listening to each others' stories

4. I know that the kids love my cooking..hehe...sape lagi nak puji kan...kalau bukan anak-anak sendiri...

5. I know that the kids love me for spoiling them..oops...dgn Ayah jangan harapla nak mintak itu ini..dengan Ummi nih...mudah je dapat...

6. The kids love to assist me in cooking...eg. Adam will peel off the carrot...Kakak will slice the french beans...Haiqal will pluck the green leafy vegetables...Alysha? She will play with the ladle and bowl...

7. The most important thing is that I LOVE MY KIDS for they are the most precious...most valuable gifts from Allah...I just cannot imagine not having them in my life..syukur ya Allah...for these gifts to me....

3. Send this to 5 other moms of the year that deserve a reminder that they too are the best moms that they can be. Remember to send them a note letting them know you have selected them, and also add a link to your post that directs people back to the person who nominated you.

Hmm.. kakyong nak pass kan award & tag yang istimewa ini pada:

1. Aida - limaunipis - mom of 3

2.Ena - erleyna- mom of 2(very soon will be 3)

3. Tie - ummimon - mom of 3 plus the special Iman

4. Arnie - mom of 2

5. Noritta - mom of 2

Thursday, March 12, 2009

Resepi donut

sebelum terlupa, Ummi dah berjanji nak tepek resepi donut yg Ummi buat tempohari..maafla ye...sukatan tak accurate..main agak-agak campak2 aje:

BAHAN A
1 sudu bear yis
1 sudu makan gula pasir
1 cawan air suam

BAHAN B
1/2 kg tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar marjerin planta
sedikit garam

BAHAN C
gula aising

CARA MEMBUAT:
-campurkan kesemua bahan A di dalam mangkuk
-kacau perlahan2
-biarkan 15 minit

lepas 15 minit,
-masukkan tepung gandum, susu tepung, marjerin, garam dlm mangkuk besar-dilenyek sebatikan
-campurkan bahan A tadi beserta sedikit demi sedikit air
-uli doh sampai tak melekat pada mangkuk besar
-tutup doh dengan tuala bersih yg direnjis sedikit air dan dibiarkan 1/2 jam

lepas 1/2 jam, doh tadi dah mengembang 2 kali ganda
-tekan2 untuk kuarkan angin dalam doh
-canaikan doh setebal 1/2 inci dan terapkan menggunakan acuan donut
-biar kepingan2 donut selama 15 minit supaya doh mengembang
-kemudian, boleh digoreng dalam minyak panas
-toskan, dan sadur dengan bahan C

sekian tuan-tuan dan puan-puan
selamat mencuba
kalau tak jadik, jangan marah ye.....larikkkkkkkkkkkk


UPDATE:

BARU PERASAN ADA SATU BAHAN TERTINGGAL DLM BAHAN B
IAITU SATU BIJI TELUR
MAHAP YE

Sisterhood Award

Thanks N and Zety for this nice award


The rules:

*Place the award logo on your blog

.*Nominate 10 other blogs which show "Attitude and/or Gratitude"

*Link to the nominees on your blog post.

*Comment on their blog that you have nominated them.

*Share the love and link to the person who nominated you.



So now, I'll pass the award to...


1. Haslina - u r always like a sister to me
- a very strong lady

2. kakyong - my ex uni colleague
- passion for the kids

3. Ira - sister in forum :)
-passion in CD *wink*

4. Aida - sister in forum
- passion in readingggggg


5. Aya - my ex skoolmate
- passion to write


6. Ana in Dundee - sister in kliuc
- very soft & gentle mommy of 2

7. nani - always like a sister to me
- passion for her kids sooo much..thanks for intoducing me to the goodness of breastfeeding

8. Ida/idida - sister in forum
- passion in kids & photography?


9. Sue - sister in forum
- sooo much passion on giving out breastfeeding awareness to others

10. Aja - sister in forum
- passion in breastfeeding



Cloth diaper???

Bila orang duk sibuk-sibuk pasal this new generation's cloth diaper...Ummi pon eksaited jugak...sebab Ummi memang CDing Adam dulu...I mean last 6-7 years ago...at that time, xdela CD canggih2 cam sekarang...

Last week, Ummi jumpa balik CD yang lebih kurang sama macam Adam punya dulu...baru Ummi perasan apa fungsi poket kat CD tuh..dolu-dolu tak tau dan tak kisah pon nak amik tau ...camni caranya:

CD(pink kaler) & nappy cloth yg dilipat segiempat tepat(tak lawa lipatanku)


Buka poket kat CD tu dan masukkan nappy cloth tadi


Begini rupanya sebelum dikemaskan



Rapikan kedudukan nappy cloth supaya lebey cantek& kemas


Beginilah hasilnya..not too bulky


Nih CD brand FIFFY


Model memakai CD...agak kurang kemas Ummi pakaikan buat pertama kalinya

*aida: leh paham ke caranya?

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages