Wednesday, September 30, 2009

Sekitar 1 Syawal

Ahad - 1 Syawal

Subuh² lagi dah bangun siapkan apa yang patut untuk budak² berempat tu...pastu kat dapur dah riuh masak lagik...haishh...masak tak habis²....dah selesai solat raya, sessi bermaafan pulak...meriah sungguh rumah maktok tahun ni...semua anak cucu cicit balik beraya...sampaikan ada few families kene bermalam kat umah makteh & umah kami kat ambangan....punyalah padat umah maktok...dari ruang tamu sampai ke bilik sampai ke ruang tengah..sumer fully occupied...sib baik le takde yg sanggup tido kat dapur laks...

Selesai sessi bermaafan beserta beberapa babak air mata ( not me ya...)...buat bacaan tahlil beramai² anak cucu sahaja....selesai berdoa, sumer tukar uniform masuk dapur masak lagik....

menunya:

-nasi hujan panas - makcik
-gulai dalca - paksu (chef tldm)
-ayam masak merah - abg ajip (chef awana genting)
-acar timun

fuhh...best betul...chef² lelaki yang memasak...yg ppuan sumer duk tolong sesikit sambil layan borak...kihkihkih...takpela kan...bukannya selalu nak dera diorang tunjuk skil masak pon...

dalam pukul 5 pm gitu, pegi hantar nasi+lauk kat umah Tok sambil beraya ngan sumer kat umah...lepak sampai lepas Maghrib,siap² mandi kat umah Tok sebab kalo kat umah maktok nanti jenuh nak queue up tunggu sorang² mandi...itu jela aktiviti di 1 Syawal...




Adam dah siap mandi & nak pegi solat Raya



pepagi kat dapur umah MakTok tengah sibuk memasak tak habis²


Alysha bergaya dengan baju kurung pertama dlm kamus hidupnya


Alysha & Kakak berjalan berpegangan tangan nak pegi mana tu?

Tuesday, September 29, 2009

Citer raya tanpa gambar- Part 1

Khamis- 27 Ramadan

Kami bertolak pulang ke Kedah pada hari Khamis pukul 5 pm...singgah masuk ke pekan Parit Buntar nak cari port buka poser...sib baik nampak KFC...just in time...elok hidang je makanan atas meja, terus azan berbunyi...sampai ke umah MIL kat SP around pukul 9 lebih camtu...elok pas sampai je, hubby ajak kuar g tengok² baju raya...maklumlah, baju raya(tradisional---kurung & melayu) sumer takde lagi...ada pulak bazar raya dekat sebelah HSBC....elok je sampai kat situ, hujan pulak turun mencurah²...dapatle rembat sepasang for me...then pekena bihun sup utara kat warung kat bazar tuh ngan hubby berduaan dan tapau balik untuk diorg kat rumah maktok....redah hujan ke tempat parking kat SP Plaza...adehhh...Ummi & Ayah main hujan cam citer Hindustan lak...

Jumaat - 28 Ramadan

Pagi dah kuar gi pasar cari bahan mentah untuk dimasak buat berbuka...pukul 12 tengahari dah ketung-ketang kat dapur...sib baik makcik Za datang menolong...letihnya ya Rabbi...dahle penat travel semalam lom hilang...petang tu kuar ngan hubby gi cari baju raya lagik...hubby dapat rembat baju anak bujang dua orang tuh kaler biru...yg lelain takde....grrrrr....hubby la kekununnya nak cari baju raya last minute kat SP lagik...(next year awal² dah kene tempah le camnih)...tapi, sempat borong bunga api sikit...hikhik..kasi ada feel raya...

Sabtu - 29 Ramadan

Kuar cari baju raya lagik...dapat baju kurung Alysha je kaler purple.si Kakak dah moncong² merajuk sebab baju dia je tak dapat² lagik...adeh...awal petang tu, kuar berdua ngan Kakak je...gi Legenda Heights (proposed by Ibu) nak carik baju kurung Kakak & my tudung...walla...ramainya orang..dan banyakkkknya choice baju+tudungggg...rasa nak pitam nengok tudung bebanyak gitu...dan paling bestnya, dapat baju kurung Kakak yg berkenan di mata Ummi dan mata dia jugak...kaler maroon...phew...at the same time, Ummi lak berkenan sepasang baju kurung Pahang kaler biru...rembat bersama tudung biru kekelabuan...haha...puas hati den...

-bersambung-

Thursday, September 17, 2009

SELAMAT HARI RAYA

Saya mengambil kesempatan ini menyusun sepuluh jari
memohon ampun dan maaf
andainya ada terkasar bahasa
tersilap bicara
sama ada yang mengenali diri ini secara langsung
ataupun hanya di alam maya...

moga Syawal kali ini lebih bermakna buat kita semua....

Menu iftar semalam

Selama dah 26 hari berpuasa, tiap kali berbuka memang tak lari dari makan nasi...sama ada nasi ayam, nasi beriani, nasi lemak, nasi putih,nasi kerabu, nasi ulam etc....so, semalam dari kat ofis lagi Ummi dah terpikir² nak buat hotdog untuk berbuka sebab Ayah ada belikan roti hotdog keluaran Bumiputera kat sini...balik umah je dah nampak keta Ayah...yeyyy..Ayah dah balik....masuk dapur tengok Ayah tengah masak bubur oat (his favorite)...Ummi siap² kan bahan nak buat hotdog....sementara tu, si Kakak lak rajin membancuh dan menggoreng Cucur Ikan Bilis Adabi...rajin anak dara Ummi sorang nih...sejak bulan poser nih memang rajin dia ke dapur...takyah disuruh²...


bahan² melimpah banyak dari roti
tomato kakak yang hiriskan

sampai takleh tutup rotinya...hotdog+telur+cheese

cucur ikan bilis kakak

budak manja dengan Ayah...kalo ada Ayah, Ummi dah tak laku la huhu

Wednesday, September 16, 2009

Resepi biskut buah pinggang

pic taken from here

Khas utk Lin:

Resepi diambil dari FP mamazieza kat sini

BISKUT BUAH PINGGANG
Sumber - Resipi lama.. tak tau laa dulu belajar dgn siapa hehehe

250 gm mentega
3/4 cwn gula castor
1 cwn tepung naik sendiri

1 cwn tepung jagung
1/2 cwn tepung gandum
1 cwn biskut merry yang dikisar halus
1/2 cwn cornflakes yang dikisar halus
(CAWAN - guna measuring cups yang ada dijual di kedai bahan-bahan kek tu.. kat supermarket pun ada.. hehehe)
1 biji merah telur

1 biji putih telur utk di sapu di atas biskut
1/2 cwn cornflakes yang diramas utk taburan atas biskut.

Cara Membuatnya

Pukul gula dan mentega hingga kembang
Masukkan kuning telur tadi dan kacau rata.
Masukkan semua bahan-bahan kering dan uli sebati.
Canai dan terap.

sapu putih telur dan tabur cornflakes. Bakar. Makan.. ngapppppppp

yesss...dapat kuih raya lagi

dari pandangan atas



tapi
.
.
.
.
.
dari pandangan sisi salah satu kotak
koyakkkkkkkkkkkkkkkkk

sape punya angkarakah ini???????????????


tapi alhamdulillah....both cookies terletak elok je...seolah-olah baru je delivered by hand gitu

biskut buah pinggang dibeli dari cikwawi-mommy yaya n haikal (thanx dear)

bukan senang tau nak cari biskut buah pinggang nih...memang kegemaran Ummi sekeluarga di Kedah...rasanya kenal biskut nih dah 10 tahun kut..tapi payah benar nak jumpa orang yang menjualnya..nape ek...


biskut ape ek...err...dibeli dari nuds mommy anis (thanx so much..dahla bermurah hati lebey lak tu)...tak sabar nak merasa seketul dua malam nanti...yummy

Tuesday, September 15, 2009

Resipi Cornflake Chocolate

Khas buat Del dan Lin....resepi ni sangatttttt mudah...macam A-B-C jek...

Bahan²:

1 kotak kecil cornflake
1 bar coklat masakan
2 sudu besar butter/margarine
paper cups

Cara membuat:

-Hancurkan sikit cornflake supaya tak kasar sangat
-Cairkan coklat beserta butter menggunakan kaedah double boiling
-Bila coklat+butter dah cair, tuangkan ke atas cornflake tadi
-Segera gaulkan adunan sampai rata
-Ambil sesudu adunan dan masukkan dalam paper cup
-Ulang sampai habis adunan
-Biar sejuk dan mengeras sendiri


Taraaaaaaaaa...siap untuk dimakan...senang banget kan????????

**once dah gaul dengan coklat,kene cepat² masukkan dalam paper cup,sebab takut kalo coklat dah sejuk nnti adunan tuh mengeras dan susah nak dicedok
**boleh juga improve the recipe by adding chopped almond/walnut/peanuts etc yg disangai dulu

2 final EBM stocks


nampak date tuh??? 2 February 2009

Sedey sangat tiap kali nengok pic ni(which was taken last month cuma x berkesempatan nak update citer)....ini ajelah kenangan Ummi expressing milk for Alysha...the only one...abang² kakak Alysha semuanya takde kenangan ni...disebabkan kejahilan Ummi tentang BF...
bak kata lagu nih(sape tau angkat tangan) :

I wish that I could turn back the clock
Bring the wheels of time to stop
Back to the days when life was so much better
(when I frequently express milk on specified time every day)

Alysha dengan sendirinya reject EBM dalam botol since bulan Feb yang lepas (at her age 1 year 3 mos)...FM pon dia x berapa nak minum...setakat 1oz je sehari...selebihnya dia minum air kosong dan makan nasi...that explains why badan dia kurus jek taknak bambam macam budak² sebaya dia..tapi Ummi puas hati...walau dia kecik, tapi syukur alhamdulillah...sangat jarang kene demam @ selsema @ batuk walau kakak abang dia selalu kene all those silih berganti....syukur...moga berterusan begitu hendaknya...AMIN

Monday, September 14, 2009

Forced to...do cookies

Entah nape la raya tahun ni malas segala²nya..malas nak beli baju raya...malas nak buat kuih raya...malas nak beli kuih raya...malas nak siap duit raya ...senang citer....malas amattt...
tapi anakbujang Ummi si Haiqal tuh beriya² sungguh suruh Ummi buat kuih raya...bahan² sumer dah ada...cuma Ummi je yang malas..bila Ummi cakap 'takyah la buat, Ummi beli jela' ...terus si Haiqal moncongggg je memprotes....tulah kita as emak nih...sian pulak nengok dia...dahla bila pose nih makin kurus-kering dia dibuatnya...Ummi buatla jugak...kuih Cornflake Coklat nih mmg jadi Cookie Wajib tiap² tahun...x penah miss...sebab cara membuatnya AMATLA SENANG...


bahan utama : cornflake la kan

Ummi suka design paper cups nih..ala² english design gitew

nih adunan yang dah disatukan

dah masuk paper cups


dapat 1 balang besar & 1 balang kecil (1/2 adunan je)

nih sup gearbox tgh direbus (enterprem japs)

Friday, September 11, 2009

Alhamdulillah...tempat ke 2


Masih ingat lagi entry Ummi yang ini ? Setelah diumumkan keputusannya, kami dapat tempat ke 2!!!!!!!!!!!MasyaAllah..sungguh tak diduga..patutla Ummi rasa berdebar² semacam je sejak semalam...hihi...jarang Ummi menang contest nih...THANX A THOUSAND BIB!!!

Alhamdulillah...rezeki si tecit Alysha di bulan Ramadan ini...dan juga berita gembira kedua yang Ummi terima...yelah, setelah sekian lama menunggu sampai dah tawar hati...semalam syarikat Ummi bekerja baru umumkan bonus bagi 2008...hemm..memang kitaorang lambat dapat bonusnya..tapi yang best mesti dapat before raya...walau jumlah yang dapat berkurang dari tahun lepas...Ummi bersyukur sangat...dalam keadaan ekonomi yang masih belum pulih...masih ada rezeki kami anak-beranak menikmati bonus tahunan sedangkan di luar sana, ada orang yang kehilangan pekerjaan etc...

Alhamdulillah di atas rahmatMU

SMILE...

Alysha sekarang nih dah 1 tahun 10 bulan...macam² ragam dia dah pandai...bercakap pon makin laju..makin banyak vocab..

kalau memalam Ummi tidokan dia...kalo dulu Ummi cakap 'sleep' dia akan terus pejamkan mata...sekarang ni kalo Ummi cakap 'sleep', dia yg tgh nenen terus buka mulut cakap 'tutup ate (tutup mata)'...haikkk...Ummi tak penah lak ajar gitu...maybe si bibik yang ajar dia words tuh every time nak tido siang kut...hihi...cam comel je bila beriya² dia sebut 'tutup ate...tutup ate' and then dia tutup la mata dia dua² belah tu

then few months back, Ummi ajar dia senyum..hihi...bukanle dia tak reti nak senyum...tapi ajar dia buat muka senyum bila Ummi cakap 'smile'...tengokla mimik muka dia senyum tak habis² bila Ummi cakap 'Smile' wktu nak snap pics dia...


memula gini..khusyuk jek


walau khusyuk, tetap senyum bila disuruh


suwittt kan(kes puji anak sendiri,xde org lain nak puji hikhik)


lagi


khusyuk balik


SMILEEEEEEEEEEEE...haaaa hambek...sampai terpejam mata tu ha

Thursday, September 10, 2009

Tahniah

Pertamanya, tahniah to Ila (hubby's niece) kerana selamat melahirkan anak ke- 4 pada 3 September lepas di hosp. Seri Manjung....bersalin pada 37 weeks sebab darah tinggi...alhamdulillah mommy & baby (boy 2.07kg) sihat sejahtera...

Keduanya, tahniah to one of my best fren kat opis lama, Puan Hanani yang baru melahirkan anak ke- 3, juga lelaki (3 heroes dia dah yang nak tolong jaga mommy dia) pada jam 9.57am di Hosp. Annur Bangi...berat baby 2.95kg...

hemmm...musim baby lelaki nih....


Ketiganya, tahniah pada eCar kerana jadi blogreader yang ke 10,000...nantikan hadiahnya ye eCar

Wednesday, September 9, 2009

Alysha and CD

CD baru Lunatots dah berada di pasaran...yang bestnya..si Alysha ni...each time ada bungkusan Skynet...dia yang kelam-kabut suruh bukak sambil sebut 'pepesh...pepesh'(pampers)...hihi...cam leh bau je kat dalam tuh ada CD...


cantik kan warna² baru CD LT???


nampak tak tangan kecik yang sibuk nak alih CD ke sana-sini tu???





ha nampak tu...soh Ummi bukak sebab dia nak pakai


tak habis² susun CD tu.. x kasi Ummi kaco


new printed CD... I loikeeeeee

10,000!!!


wah...tak sangka bila tengok kat hits counter kat sebelah dah dekat 10,000 hits rupanya.....
maka dengan ini...
barang siapa yang bertuah menjadi pelawat blog ini yang ke 10,000...
sila printscreen dan tinggalkan komen atau emelkan proofnya kepada Ummi...
dan Ummi dengan ini bermurah hati akan memberi hadiah kepada blog reader bertuah itu...
tapi hadiahnya murah aje ye...

Finalist Top 8


Walla...tak sangka la pulak...
buka je blog Bib pagi nih tgk² pic kami terpilih sebagai Finalist!!!!!
Sungguh tak sangka...mana tau kut² ada rezeki Alysha kan??? Kalau tak dapat 1st place pun, takpela...bukan rezeki namanya...Ummi masuk pon dah last minute sebab duk korek pic kami main air tuh ingatkan dah hilang rupanya ada....!

Tuesday, September 8, 2009

Over the long weekend

Perak pun cuti Nuzul Quran...so dapat 3 hari cuti..yang tak bestnya Ayah tak cuti hari Isnin sbb opis Ayah kat KL dan kene outstation g JB pulak...so, kami anak-beranak kebosanan la sangat cuti kat sini lelama...so projek Ummi memasak la nak hilangkan kebosanan...

Entry kali ni more towards menjamu mata..hihi...jangan merembesss tawww....

memula nak tunjuk Ummi masak cucur jagung hari Khamis...kasi sepinggan kat jiran sebelah umah, Kak Faizah...sekali bila berbuka, aduhhhh cucurku terlebih garam daaa...sungguh x puas hati




pastu hari Jumaat buat bubur jagung pulak...kali ni kompem sedap sebab dapat lampu ijau untuk merasa



hari Sabtu, dapat request dari anak² bujangku yang mengekor ke Pasar Tani supaya Ummi masak Ketam Masak Lemak Kuning...jeng-jeng






nih...sape tak kenal..hehe...kangkung yang dah serah diri untuk digoreng belacan...

budak tecit nih pon sibukkkkkkkkkk sangat nak memasak...nampak tak apa yang ada dalam lesung batu tuh????




hari Ahad lak:

Masak merah ayam


kacang panjang goreng+minced beef+telur



Bahan penumis untuk nasi apa ye?


rupa nasi sebelum dimasak

rupa nasi setelah masak


NASI TOMATO!!!


nih lak adunan tepung untuk cucur jagung...buat lagi sekali,kes tak puas hati sbb terlebih masin aritu


hasilnya::::::
YUMMY!!!!



Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages