Thursday, December 31, 2009

Cerita Pangkor pula

Last Thursday, kami sekeluarga balik KL sebab nak hantar bibik bercuti
seminggu kat kg halamannya...hari Sabtu petang, balik semula ke Perak..
Ummi ligat with the housechores sampai nak memasak pon tak sempat...
nasib baik Ayah amat memahami...for dinner Sabtu tu Ayah yang memasak-
Oat porridge with carrot+potato+celery+chicken+anchovies++++...the kids
loved the porridge very much...

Sunday pagi, again, Ayah buatkan bekfes mee goreng dan bawak bekal untuk
ke Pangkor...kami sampai kat Jeti Lumut pukul 12 lebih...Ayah tapaukan nasi
putih+lots of lauk pauk(in case kat Pangkor nnti susah nak cari kedai jual makanan)
...kami naik feri dalam pukul 12.45...best sebab orang tak ramai...tiket pulak
murah la sangat...RM10 dewasa & RM5 kanak²--->return ticket ni tau...

sampai ke Pangkor around jam 1.15...amik 'teksi' or rather it's a van, tapi diorg kat
sana semuanya panggil van tuh as taxi and all of the taxis were painted in PINK color
..sampai ke hotel yang Ummi book kat Teluk Nipah around 1.30...our 1st impression,
wow...canteknya hotel nih...and it has just celebrated it's 1st year anniversary this Christmas
memang baru lagi...si Alysha pulak dah tertido dari dalam teksi tuh..so baringkan dia
kat daybed kat lounge tu....the front desk staff tu asked us to wait while they prepare for
our room...clock ticked...time passed by...me & hubby dah 2-3 kali pegi tanya kat adik tu,
dah siap ke belum biliknya?....jawapan standard 'kejap lagi'...ada one family mat salleh
tu pun cam dah hangin sbb lama sangat menunggu...diorang lagi lama menunggu dari kami
then the hotel owner & his wife datang...punyala baik pegi menyapa mat² salleh and minah²
salleh yg ada kat situ...bukan main ramah...tapi dengan kami yg the only local kat situ, takde
la pulak datang bertanya khabar beramah mesra...hemmm...sungguh dabel std
at last, dah pukul 2.45pm, dengan hati yg membara Ummi pegi lagi & tanya soalan yg sama
dan of course dapat jawapan yg sama...

Ummi: 'Dik...dari tadi asek kejap lagi,kejap lagi...dah sejam menunggu takkan tak siap² lagi
biliknya???sampai bila nak siap nih?'

Barulah dia kelam-kabut pegi check bilik kami and then bagi kunci bilik...kami sampai kat bilik
pun still ada lagi budak² housekeeping tuh...terkocoh²...I noticed lantai pun berdebu
tak disapu...coffee+sugar etc pun dia tak letakkan...haishhh...takpelah..janji dapat bilik....
Despite the unfriendly and unprofessional service tu, the room was sooo cozy...sooo spacious
...and sooo uniquely built....hilang segala amarah tadi...so, unpack barang...buka makanan...
makan puas-puas..haha

Petang tu, bebudak dah tak sabar nak ke pool...Ayah bawak diorang gi pool...Ummi lepak kat katil sambil layan HBO...fuhhh...heaven sungguh....Ayah ni bila takde bibik, bukan main
ringan tulang....alhamdulillah...besttt... nih yg buat makin cayang nih...opssss...

Malam tu hujan kejap, then bila hujan berenti...kami kuar dari hotel & yang bestnya,sangatla dekat dengan food stalls/restaurants...sepanjang lorong kat depan hotel tu pulak ada macam²
gerai souvenirs, gerai baju etc...happening sungguh...kedai² makan seafood berderet...
yg menarik tu sbb setiap seafood tu dah ada label tanda harga
so,senang la nak bajet kan...
tapi yg x bestnya,
almost semua gerai penuh sesak ngan orang
puas gakla pusing² and at last
dapat gak table kosong kat gerai
yang paling dekat ngan hotel

Ummi order:
nasi putih
ikan siakap 3 rasa(a big one which only cost RM30)
kailan ikan masin
tomyam campur(mabeles)
telur dadar
drinks
total: Rm54
murahhh sungguh

Pepagi esoknya
again, anak² nak main pool
tapi tgh dibersihkan
selow la pulak tu
at last
tak dapat mandi pool pon
sbb staf tu cakap kol 12pm
baru settle bersihkan
b4 balik
kami stroll along tepi pantai
cantekkkk pantainya
sungguh tenang

and I really enjoyed this short vacation this time...^_^


meh layan pics...

pics nih dari web agoda.com.my where I did my online booking:

santek kan


the pool yg berbentuk perahu


the king bed

the 2 beds upstairs on the 'attic' like



ni pulak pics dari kamera Ummi:
from our balcony


the 'attic'

stairs....nampak budak tecit berbaju pink tuh


so unique


budak tecit yg tak lepas² dgn bubble toy dia kat leher

Kakak & abang pose dekat jetski

sungguh indah

ramai yg memancing

ada jugak boating service around the island tapi tak tahulah brp charge nya

Wednesday, December 30, 2009

Camne...

OK tak layout baru nih????


Thursday, December 24, 2009

Langkawi -Part II

Saturday:

Lepas lepak² kt apartment tuh,
kami kuar lunch kat Pekan Kuah
pastu apalagi...
aktiviti shop till you drop le
destinasi pertama--->Kedai Hj Ismail
kami pegi kedai dia yg paling besar
dan paling la ramainya manusia
berlanggar² bahu sana-sini
Ummi asalnya berkenan ngan Corelle
tapi bila tgk bebanyak pinggan murah² kat sana
terus kensel Corelle
decide nak beli pinggan murah² wat pakai harian pulok
nanti kalo ada rejeki lebey
nak datang lagi ngan Ayah
nak naik Air Asia cam biasa le
x larat jammed ngan manusia kat jeti tuh
Ummi survey² je dulu
Ummi cuma rembat coklat sebakul
fuhhh...1st time dalam hidup beli coklat saje RM100+++

destinasi seterusnya ke-->Idaman Suri
wallaaaa....lagi murah pinggan mangkuk kat sini
sib baik Ummi lom rembat lagik tadi
Ummi berkenan ngan satu design ni
tapi habis stok la pulak
staf kedai tu soh datang esok
sbb maybe stok baru sampai esok


Sunday:
kol 10am g brunch kat Pekan Kuah
rega boleh tahan mahal...
then terus ke Cable car sbb family Makteh lom
penah naik cable car
Ummi tak turun keta ngan Maktok sbb Alysha tgh tido
dahle panassss sangat kat luar tuh
pastu diorang datang bagitau
rupanya cable car rosak
tak dapat le diorang naik haritu

pastu headed back to apartment
sian budak² dah keletihan
Ummi,Ayah,Maktok,Makcik
kembali ke Idaman Suri
kali ni mmg Ummi sopping habis²an
apa yang Ummi dah survey semalam sumernya Ummi rembat
tak cukup tangan dibuatnya
perghhhh...
rasanya kalo bawak 10k untuk sopping
kt Lgkawi nih pon kompem habisssssss

malam kuar dinner kat Dataran Lang
pastu stroll along the beach
kat Pantai Cenang
santekkknyaaa pasir kat pantai nih
halussss cam tepung
balik umah sumer pengsan keletihan



santek tak????


dan lagi...




dah cantik & Ummi berkenan, habis la pulok

Makcik, Kak Fatin & Maktok tengah menelek Vantage


Kakak & Alysha kat depan Kedai Hj Ismail



kanak² riang sorang nih

Wednesday, December 23, 2009

Langkawi - Part I




Last Thursday, lepas keje je terus chow balik SP...sampai SP je dah berarak mendung kelabu tanda nak hujan lebat...tido kat umah Maktok...Friday pulak tido umah Tok...

Sabtu pepagi Ayah dah ingatkan kene bertolak dari umah Tok pukul 6.30am ke Kuala Perlis...
6.30 am???isk..boleh ke nih? dengan si kecik tu lagi...takpelah..cuba je kan
Malam tu dah siap tumis sambal untuk dimakan dengan nasi lemak buat alas perut
pepagi subuh esoknya
Ummi bangun kol 2am nak buat susu Alysha
hidung terbau nasi lemak pulak
isk..maybe bau daun pandan yang Tok dah potong siap² kut
bila bangun subuh tu,
rupanya memang Tok bangun masak nasi lemak kol 1am++
then keep warm je dlm rice cooker
isk...terharu la pulak

Hari Sabtu:
Ummi bangun awal kejut budak² except Alysha
suruh semua bersiap²
then kejut & siapkan Alysha
lps early breakfast,
kol 7am bertolak kuar dari umah Tok
Ayah drive laju
asek cilok sana-sini sbb ingatkan kami dah terlambat sangat
kami sampai kat Jeti Kuala Perlis around 8.40am
rupa²nya kami yang terawal
time tuh,
Makcik(kakak Ayah) baru nak masuk A.Setar
Kaklong(niece Ayah) baru nak kuar umah
adehhhhh
dahla kat Jeti tu orang merenyut cam semut
masyaAllah
nak pengsan rasanya Ummi
kat tempat menunggu semua seat penuh
kat luar pun penuh orang
dengan macam² bau ada
inilah padahnya bila berjalan time cuti sekolah


bila sumer dah berkumpul,
yg terdiri dari family Makcik,family Kaklong,Maktok,Abangngah
(Makteh naik feri dai Jeti K.Kedah)
barulah beli tiket feri
kami naik feri Marine Star2 kol 10.30am

tapi kol 11 baru feri tu bertolak
sampai ke Pulau Langkawi around kol 11.40am
semua dah keletihan
lucky for us sbb dah bekfes pepagi
yang lelain semua dtg dgn perut kosong

sampai kat jeti,
satu masalah lagi muncul
salah sebuah keta yg Pakcik booking
dah dikebas orang
keta yang memang available pulak kene tunggu
sbb orang yg sewa tu hanya akan pulangkan
kol 12pm kat airport
huhu
rege keta sewa melambung
dan laris cam goreng pisang panas
kami sewa keta Innova sehari RM250
dan sebijik lagi keta Avanza sehari RM180
gilosssssssssssss kaya org Lgkawi camnih
melepek kami kat Jeti tuh
dah x kisah duk tertonggok atas lantai beramai
at last Kak Fatin mintak tolong ehem² dia
hantarkan kami naik keta dia
ke Seri Legenda Apartment
few trips gakla dia kene hangkut


Alysha,Adam & Siti kat jeti K.Perlis

look at the crowd outside




and inside the waiting area!!!!




dekat² feri nak sampai baru kami dapat tmpt duduk

otw nak naik feri

Alysha & Kakak enjoying the scenery

nampak rambut kenteng Alysha tu?

semua melepak depan kedai jam dekat entrance Jeti Lgkawi...Kak Fatin the vogue, Kaklong berbaju oren & Ummi


~~~to be continued~~~

Tuesday, December 22, 2009

Happy 13th Anniversary....to us

BACKDATED ENTRY

sbbnya
20 December 2009
kami masih bersuka-sukaan di Langkawi
happy 13th anniversary to us
semoga jodoh kami kekal bahagia
sehingga ke akhir hayat

Lom sempat hapdet

Fuhhh...fuhhhh...banyaknya habuk kat blog Ummi nih...isk...
letih badan pon lom ilang lagi nih
last Sat-Mon kami ke Langkawi
yehaaaa
sangatla sonokkkk
cuci mata
sambil
cuci poket
isk...
rasanya kalo bawak 10k pon licinnnn
muahaha...

nantikan update bergambar Ummi
esok
@
lusa
@
bila² Ummi senang le ye

psst....this weekend pon nak g vacation lagik
tapi dekat je
tak kisahla kan
janji leh reward diri
berehat dari keje sebentar

Sunday, December 20, 2009

Year End Sale !!! #2-UNAVAILABLE

Avent Isis - Special Offer UNAVAILABLE






new unused diaphragm will be given




All the items in the pictures come together with my offer - RM100RM80+free poslaju delivery.
All items will be sterilised again before sending to the buyer.

Year End Sale !!! #1

Y.E.S--->YEAR END SALE *STICKY ENTRY*

Mari...mari....great offer!!!

AMEDA PURELY YOURS


FREE: 2 NEW BOTTLES WITH SEALING DISC
AND 2 USED BOTTLES WITHOUT SEALING DISC

CONDITION : LIKE MINT
SELLING AT RM600 NOW ONLY RM550
FREE POSLAJU DELIVERY













IF YOU WOULD LIKE TO BUY TOGETHER WITH THESE UNUSED AMEDA COOLER BAG(PLUS 2 ICE BRICKS) & TOTE BAG, I'LL LETGO GO EVERYTHING AT RM700 RM630
SOLD TO NAJAH THE WHOLE SET








Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages