Thursday, February 25, 2010

Akukah Tanggang???



pic here

huwaaaa...bercucuran airmata Ummi menyaksikan episod akhir 'Akukah Tanggang?' kat TV3 last Friday...Ummi ni sensitif sikit kalo tengok kisah² kemanusiaan, kisah benar etc...paling syahdu bila time si Ewan(Adi Putra) meraung² panggil mak dia dan merayu minta keampunan waktu jenazah mak dia nak dimasukkan dalam van jenazah untuk dikebumikan...sedih bila mengenangkan arwah mak dia meninggal tanpa sempat menatap wajah anak tunggal kesayangannya...sedih mengenangkan sampai ke akhir hayat kedua orang tuanya, mereka tak mengampunkan dosa si Ewan dan tak mengaku Ewan anak mereka...

Sungguh sedih......

tapi....

sungguh licik scripwriter drama ni...baru Ummi duk kesat² airmata dengan tisu disaksikan Adam & Alysha...tup²...rupa²nya semua yang terjadi hanyalah mimpi si Ewan yang koma selepas eksiden....eksiden tu pulak bukannya eksiden dengan Qarissa (Fasha Sandha)...tapi eksiden waktu dia tengah melarikan diri lepas mencurimencopet beg tangan cikgu kat sekolah menengah dia....

fuhhh...jauh sungguh mimpi koma dia...dari sekolah menengah sampai le kawin dengan Qarissa...patutla, Ummi pelik sikit dulu...macam mana si Ewan yang sokmo ponteng kelas, malas belajar, mencuri tu tetiba boleh belajar sampai ke luar negara & berkenalan dengan anak Datuk (si Qarissa tu)...rupa²nya igauan ngeri dia waktu dia koma aje...syukur...dia akhirnya insaf dan berlari pulang melutut merayu keampunan dari ibu & bapanya...

drama yang sangat menyentuh hati...semoga tiadalah di antara kita @ anak² kita akan menjadi seperti si Tanggang ni...nau'zubillahiminzaalik...

anyway, walaupun rasanya drama ni adalah drama ulangan...tapi sebab dulu Ummi tak pernah berkesempatan nak tengok...thumbs up kepada Fauziah Nawi yang sangat kelas membawa watak ibu malang dan juga Adi Putra yang membawa watak si Tanggang...tanpa diorang berdua...jalan cerita ni takkan hidup...


Janganlah disia-siakan ibu bapa kita sementara mereka masih ada di dunia ini
Lirik:
AnNur menyuluh
Seluruh alam Semesta
Terangnya amat menyilaukan
pancaindera
Hanya Ibunda
Sentiasa memuja
Ikhlas dr lubuk hatiku
puspawarna
Bertahun dah berlalu
Tinggalkan rasa pilu
Amat Sukar Disembuh lagi
Menjadikan sayup
Kelahiran
Bagiku Istimewa
Ku Bersyukur padamu
Bonda……….
Kekusutan
Akan Ku Hadapi
Kerna Berjauhan darimu
Telah sekian lama

***ntah kenapa...dah berhari-hari cuba publish tak boleh...***

Wednesday, February 24, 2010

Jangan kaco saye...

Budak kecik sorang ni sekarang kalo mana² henfon berbunyik...terjerit² dia yang nak bercakap...kekadang kalo bunyi sms masuk pun kelam-kabut dia dulu angkat & bercakap..kuikuikui..padahal, mesej masuk le dik...kalo mood tgh baik tu...dia amik henfon,pastu bercakap la bahasa dia kat henfon tu..siap ke hulu ke hilir lagi...tangan pulak tunjuk sana-sini, kepala terangguk²...padahal, cakap sorang².....kelakar je nengok...

Pic kat bawah ni dia tgh khusyuk kejekan henfon si Kakak...jangan le sesape kaco...memang kene marah la jawabnya


khusyuk

Ummi takleh amik tau


tulis ape tu dik?

Monday, February 22, 2010

AKU BUKAN SUPERMAN...

hahahaha...ni Ummi amik semalam lepas habis bekfes semangkuk licin nasi lemak...terus good mood lepas tu


Friday, February 19, 2010

Nak Diet?

Ummi nak diet??? Dulu memang iye la asek nak diet jek tapi duk bambam gitu gak...tapi dah preggie nih..haippp!!! mana leh diet...sian baby karang....abih sape yg nak diet nih???? Ni haaaa....si abangcik Adam kat bawah nih....Dia memang put on weight sangat sampai perut dah berlapis² sejak cuti sekolah 2 bulan haritu...bila timbang berat pun dah dalam 29kg ...si Abang yang Std 4 pon baru 25kg...bila buka sekolah je, semua orang tegur dia gumuks....Ummi & Ayah pun risau gakla tengok cara dia makan...kalo tak bertambah nasi tu taksah le dia makan...Ummi cakap le kat dia, Adam kene diet sikit...siang makan xpe banyak mana pun...tapi malam makan sikit je tau...takleh makan banyak sebab lepas makan kita nak tido pulak...

Memula, dia tak amik port pun cakap Ummi...tapi lately ni...sejak 2 minggu ni...dia nak diet sampai tak nak bawak duit pegi sekolah...bila Ummi tanya, 'habis Adam nak makan apa kat sekolah?' ...dia jawab 'Adam xnak makan, Adam nak diet'.....aduhhh...dah macam tu la pulak...sampai takmo makan...these few days Ummi buatkan bekal untuk dia bawak g ke sekolah agama pepagi....semalam nasi lemak telur, harini sardine roll....pun Ummi dapat jawapan yang sama 'Adam xmo bawak bekal...Adam nak diet'.....adehhh...risau la pulak budak sorang nih...diet sampai takmo makan...tapi kan...hari Selasa baru ni...dia makan malam sikit je sebab nak diet as usual la...tetiba time dah baring nak tido dalam pukul 10 mlm gitu, mengamuk² lapar & nak makan nestum...adohai anak...layan jelaaaaaa

Wednesday, February 17, 2010

Cuti yang panjang.....

Weekend baru ni kami spend masa kat Semenyih...puas sungguh hati, memang rasa taknak balik Perak dah...si Haiqal pulak bila diajak bersiap nak balik ke Perak hari Isnin petang tu, siap menangis meraung lagik...adusss...dah 10 tahun umonya tapi sensitif...Ummi tau dia sedey sebab tak puas lepaskan rindu bermain dengan kawan² sepermainan kat sana...Ayah pun tangkap syahdu jugak bila si Haiqal meraung tu...Ayah janji nanti cuti panjang balik ke sana lagi...
Apa yang kami buat di sana sepanjang cuti:
Sabtu - bawak Haiqal ke KPJ jumpa ENT specialist...sbb dia ada masalah tonsilitis & rhinitis tapi x penah jumpa pakar...Dr Syahrir (pakar ENT) cakap tonsil Haiqal mmg besar & perlu dibuang...dia masukkan kamera dalam hidung Haiqal & then bgtau mmg kene jaga rhinitis Haiqal, jangan sampai makin teruk...kalo tak jaga akan lead to sinusitis pulak...Ummi pulak buat antenatal checkup dengan Dr Rasliza (gynae)...1st time jumpa dia...she's okay...then scan tummy...alahai, dah nampak baby gerak² padahal baru 10 weeks...terharu pulak saat² tu...Ayah pun teruja nengok...
Petang, jalan² cuci mata ke shopping complex dekat² je...Ummi bila petang mmg tak tahan...asek rasa mual jek...tak best nak jalan jauh²
Ahad- pagi pukul 8am, kami bertolak ke Sungai Tekala...siap bawak udang, ikan, kambing & daging untuk dibakar...Ayah buat 2 tempat bakar...kejap je kami dah selesai bakar makanan² tu...bebudak lepas mandi je lapar, cari nasi...selain tu ada tomyam yang Ayah masak...memang kenyang...Ummi tak mandi pun sebab ramai sangat orang yang datang mandi & berkelah...tak best nak mandi bila ramai sangat orang...
Petang-operasi membersihkan rumah atas & bawah...kami anak-beranak & maid bertungkus-lumus cuci rumah...banyak sangat habuk...yela, few months sekali baru balik...Ayah pulak jarang ada kat rumah, weekend pulak balik Perak...
Isnin- pagi lepak² je tgk DVD...petang bertolak balik ke Perak sebab nak aksi Ayah rehat semalaman sebelum bertolak balik ke KL hari esoknya
***Lately ni takde sangat pic sbb camera Ummi dah nazak sangat dikerjakan dek Alysha...isk

Wednesday, February 10, 2010

Cepat letih...

pic here


Pregnant kali ke 5 ini betul² mencabar diri Ummi...yelah kan, pregnant di usia bakal menghampiri 40 tahun...bukannya macam waktu preggy kan si Kakak, umo pun baru 25 tahun...memang cergas ke sana sini...

Kali ini, Ummi cepat sangat letih...cepat mengah bila berjalan laju..erk...Ummi memang tak boleh nak ubah stail berjalan Ummi..dah memang sejak azali berjalan laju jek...Ummi pregnantkan Alysha dulu waktu berumur 35 tahun...Ummi rasa cergas sangat...hampir tiap weekend, Ummi panjat naik turun bas S.I ke KL then KL ke S.I semula...dan balik weekend kat KL, Ummi macam lipas kudung nak settlekan kerja rumah kat sana pulak sbb all the 3 kids duk dengan Ayah...

Bila pikirkan balik, kenapa kali ni Ummi cepat letih berbanding dulu...Ummi dah tau kenapa:

  • dulu, Ummi hanya jaga diri Ummi je sensorang kat sini sebab anak² semua duk dengan Ayah kat KL...
  • sekarang, Ummi kena jaga diri sendiri dan 4 orang anak termasuk si kecik Alysha

  • dulu, balik keje Ummi takyah masak pun sebab takde selera nak makan sorang²..kalo lapar pun Ummi makan roti @ oat jek (sebab tu berat waktu preggie Alysha naik 7 kg jek)
  • sekarang, walaupun Ummi tak boleh makan memalam sebab akan muntah, Ummi masih terpaksa masak untuk anak² kesayangan Ummi dan juga..err..bibik

  • dulu, lepas balik dari opis, keje Ummi hanyalah rehat...dan rehat...dan rehat...sampai bosan asyik berehat jek
  • sekarang, Ummi balik keje awal dari biasa supaya Ummi dapat berehat sekejap sebelum memulakan acara memasak

  • dulu, Ummi boleh tido nyenyak malam² sebab takde si kecik ganggu bangun malam nakkan susu
  • sekarang, Ummi masih kena bangun malam sebab Alysha nakkan susu...itu belum kira masa² dia meragam menangis tengah² malam

  • and obviously, dulu baru berumur 35 tahun
  • dan sekarang, dah tua uols...dah nak masuk 38 tahun 6 Julai nnti(motif letak tarikh lahir: nak hadiah lerrrr)

Monday, February 8, 2010

Kene rasuk...

Last Thursday, Kakak kena bawak sebotol air sebab ada majlis bacaan Yassin kat sekolah kebangsaan dia untuk budak² tahun 5 & 6 sempena UPSR yg bakal menjelma...Kakak bawak sebotol besar air mineral (and later she claimed she's the only one yg bawak botol air paling besar..heheh..takpelah Kakak, bolehla kongsi dengan adik² sekali kan?)..
.
Katanya, bila dah mula bacaan Yassin beramai-ramai tu kat surau asrama, ada sorang kawan dia bernama A*** S******* dah mula resah gelisah tak senang duduk....pastu, tetiba budak tuh menjerit kuatttt...Ustazah pegang tangan dia sebab dia mula meronta²...habis ustazah terduduk ditendang budak tu...ustazah dan cikgu² bawak budak tu ke bilik rehat...ustaz pun datang ambilkan air Yassin sapukan ke muka dia...dia menjerit...panasss katanya...suara budak tu pun dah bertukar kasar...
.
isk...sian...lepas tu, cikgu² telefon parents budak tu which ayah dia seorang ustaz himself,suruh bawak dia balik....sian...Ummi kenal budak tu sebab duduk satu taman perumahan..in fact, satu lorong je...memang budak tu sweet dengan deep dimple kat both cheeks...memang ayu je...
harini si abang Haiqal balik sekolah katanya budak tu kene rasuk lagi...dia menjerit pastu berkurung kat dalam toilet sekolah..puas ustazah memujuk...2 kali katanya dia menjerit & lari masuk ke toilet...sian...dahla UPSR dah tak lama lagi...fikiran dia pulak terganggu...
.
Ummi dulu pun ada kes histeria ni waktu sekolah rendah kat Father Barre's Convent dulu...kejadian berlaku waktu darjah 6 tapi Ummi dah habis periksa Penilaian Darjah 5 dah...kelas Ummi kat hujung sekolah...belakang tu ada landasan keretapi...Ummi ingat lagi waktu kelas Agama Islam dengan Ustazah Che Su (kat manalah ustazah ni sekarang ye)...tetiba, kelas sebelah (kelas Moral) menjerit...kami pun reramai berlari kat kaki ustazah, peluk kaki ustazah sambil menjerit jugak..padahal, kami bukannya nampak apa² pun..tapi disebabkan kelas sebelah menjerit, semua kelas berjangkit...dalam seminggu jugakla baru pulih kes histeria tu...mangsa utama histeria tu kalo tak silap ada sorang Chinese girl tu nama CBB...dia claimed nampak lukisan pisau kat dinding tu bergerak & berdarah...Wallahua'lam...
.
Apa²pun moga kita dan keluarga kita semua dijauhkan dari perkara² sebegini...Amin

Thursday, February 4, 2010

Weekend lepas yang panjang

Nak bercerita pasal weekend lepas...Sabtu kan hari Thaipusam...opis Ummi ni mmg akan otomatik dapat cuti gantian hari Sabtu dibawa ke hari Jumaat...company Ayah keje pun sama...Ayah lagi best sebab Isnin 1 Februari tu cuti Hari Wilayah pulak...so Ayah dapat cuti 4 hari direct...

Jumaat tu as usual budak² ke sekolah macam biasa...tekak Ummi tetiba rasa nak makan nasi kerabu kat Restoran D'kerabu...Ayah layan je..bawak Alysha sekali....1st time Alysha makan nasi kerabu Ummi suapkan...laju je dia makan...pastu balik umah kejap dan terus ke Tesco pulak, memborong barang dapur...balik umah cepat² masak untuk Adam ke sekolah kebangsaan...

Sabtu, bekfes kat kedai mamak makan tosei pulak...lepas bekfes, Ayah hantar Ummi balik & bawak budak² main badminton kat opis Ummi...Ummi masak untuk lunch sementara tunggu yang lain² balik...dah siap lunch & rehat², Ayah ajak ke Manjung...Ummi memang nak ke sana sebab ada hal...Alysha kene tinggal dengan bibik sebab baru je masuk tido...lepas settle hal Ummi kat Manjung....tekak terasa² nak makan eskrem Mc Donald...maklumlah, McD yg paling dekat pun kat situ je yang ada...Ayah memang layan je tekak Ummi tapi sian kat Ayah...tengok je kami makan eskrem...Ayah dah xleh makan manis² sebab dah suspected diabetes...makan kene jaga...

Lepas ke McD, singgah Giant pulak..memborong lagik Ayah ni...lepas ke Giant, Ayah macam biasa le ke pasar malam...Ummi ikut kejap je sebab tak tahan bau masakan penjual duk goreng kopok lekor la, goreng kueteow la etc...asal bau je rasa nak muntah...kene tekup hidung dengan kain tudung sambil berjalan, biarle orang nak cakap apa...

Hari Ahad siang lepak kat umah je...Ayah masak bekfes....Ummi masak for lunch...Ayah masakkan dinner...Ummi dah lembek melepek atas katil...Ayah goreng ikan siakap pun Ummi dah larikkkk...tak tahan bau...nak muntah...Ayah menumis bahan untuk buat Siakap 3 Rasa pun sekali lagi menguji ketahanan Ummi...yang mana kecundang di toilet juga akhirnya...tapi bila dah lepas kuarkan isi perut, amik hati Ayah gakla jamah masakan Ayah...Siakap 3 Rasa, kacang panjang bercili, telur bungkus...

Sian Ayah...bila Ayah balik je, emmacam le tekak Ummi ni nak makan...sib baik nak makan bende yang sedia boleh dapat...kalo tak, parahhhh....

Wednesday, February 3, 2010

10 Jenis Makanan Anti Kolesterol

Sharing is caring....

1. SOYA

Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga Dpt menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI
pic : http://www.elements4health.com/h...eds.html
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING

Antara pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL


Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan.. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kemak dlm badan.

5. IKAN TUNA

termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH


Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.

7. MANGGA

Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dlm tubuh.

8. KISMIS


Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.

9. OAT

Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.

10. JAMBU BATU
pic: http://www.ilivetocook.com/cookb...ID%3D521

Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai

Tuesday, February 2, 2010

Alysha bikin gempar satu rumah



Bila tengok 2 pics Alysha kat atas tu, teringat tragedi yg berlaku lebih kurang 2 minggu lepas....horror sangat....isk...

kisahnya camni:

kejadian berlaku waktu malam Sabtu....kami sekeluarga baru lepas dinner....Ummi baru layan Alysha makan habis comot satu badan...Ummi angkat Alysha turun dari highchair & cakap dengan dia 'jom basuh tangan'...tapi Ummi tengok dia duk leka lagi kat tempat makan tu...Ummi terus je ke dapur nak basuh tangan...

tetiba, Ummi dengar macam bunyi benda jatuh tapi tak dengar pulak suara susulan...Ummi jenguk dekat dengan bilik air dan nampak Alysha tergolek jatuh atas lantai...Ya Allah!!! kelam-kabut Ummi angkat & dukung Alysha...dia still dalam keadaan nak menangis tapi x keluar suara...macam tertahan-tahan...Ummi angkat dan usap-usap badan & kepala dia sambil bertanya kat mana yg sakit....dia masih menangis tertahan tak bersuara...tetiba...

Alysha terus senyap dan macam kejang dalam dukungan Ummi...Ummi panik & berlari pegi kat Ayah...'Bang!!! Alysha kene sawan ke ni Bang????!!!' . Ayah terus ambil Alysha dan urut² sambil masukkan jari Ayah dalam mulut Alysha takut kalo dia kene fit @ kancing gigi...sampai luka lidah Alysha sebab Ayah duk korek mulut dia...Alysha berkeadaan macam tu lebih kurang 2-3 minit...pastu dia sedar...Ummi dalam keadaan panik memang takleh nak nangis...Ummi terkejut sekali lagi bila tengok lepas dia sedar, dari tepi batang hidung sampai ke mulut nampak urat macam hijau kehitaman...tak lama pastu, urat hitam tu hilang...Ya Allah!!!!! apa dah jadi kat anak Ummi ni?

lepas dia sedar tu, Ummi & Ayah duk test memori Alysha takut² kalo dia sedar betul²...alhamdulillah...semua dia ingat...tapi dia bercakap dalam nada yg sangat lemah, mata pun kuyu je...dia cakap 'ngantuk...nak sleep'....Ummi tidokan dia atas riba Ummi sambil Ummi check kalo ada benjol bekas jatuh etc...takde pulak benjol atau kesan jatuh...melihatkan dia tido aje, barulah Ummi menangis sampai bengkak² mata...Ummi terasa bersalah Alysha jatuh tu..kalaulah Ummi pimpin tangan dia pegi dapur elok², mungkin dia tak jatuh...jenuh menangis sampai Ayah tegur...Ummi tengah preggie, tak elok menangis banyak sangat....memang Ummi menangis memikirkan kalaulah terjadi apa² pada Alysha, Ummi tak tahu macam mana nak teruskan hidup Ummi....

walaupun,esoknya Alysha bangun bermain cergas macam biasa...Ummi bawak jugak dia pegi jumpa doktor...risau jugak...lepas doktor check, doktor cakap jangan risau 'she's ok'..tapi Ummi tak puas hati...Ummi tanya doktor kenapa Alysha jadi macam tu?

Doktor cakap ada 2 kemungkinan

(1) Breath holding- kanak² kadang² suka tahan nafas semata² nak seek attention...so mungkin waktu dia memula jatuh tu sbb takde orang perasan, so dia tahan nafas sbb nakkan perhatian

(2) Shock - dia terkejut sebab jatuh

walau apa pun kemungkinannya, Ummi takkan lupakan saat tu sampai bila²....


Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages