Thursday, April 29, 2010

Thanks Abang...muahsss

Semalam bila Ayah sampai ke rumah...Ummi buat relax jek...takdela tanya apa yg dia beli utk Ummi...tapi Ayah yg excited lebey...kuarkan satu-persatu hadiah utk isteri kesayangan cewahhhh...perasan lak dia nih...

Ummi didn't expect much pun...asal ada pun dah cukup...yg penting ingatan tu...kalo dapat fridge magnet or keychain or tea towel pun Ummi dah eksaited....
tapi...
Ayah memang buat Ummi terharu sangattttttt
thanks so much dear...muashhhh

sanggup berhabis duit untuk Ummi
padahal untuk diri Ayah sendiri
Ayah hanya beli sepasang kasut keje jek
Buat Ummi pulak :



Alviero Martinie 1aClasse ( x penah bermimpi dpt pakai designer handbag nih)
iniAlign Center


dan ini...pun tak penah mimpi dapat pakai jam cenggini...
siap ada batu kristal swarovski

dan juga purse Carpisa white color


Ummi nih memang low-maintenance person...nak beli handbag 'mahal' sket pun berkira
all these while pun x penah beli handbag >RM200 guna duit sendiri...kalo yg mahal sket pun,
memang hadiah dari Ayah

Jam pun memang kalo guna duit sendiri, memang bajet yg 100++ jek...
kalo mahal sket, Ayah yg hadiahkan

Perfume????
perghhh...jgn cakap le...memang Ummi 'kupik klorek' aka. kedekut
pakai 1 Drop Perfume pun dah cukup buat Ummi

Ya...
Ummi hanya pentingkan yang terbaik buat anak-anak
buat diri sendiri
...cukuplah ala kadar
walau hakikatnya...
insyaAllah Ummi mampu
tapi...
rasa sayanggg sgt duit tuh
nak berhabis untuk diri sendiri

tapi Ayah dah siap² cakap
hadiah² nih merangkap
hadiah setahun punya event

ie.
birthday
anniversary
mother's day
etc.

hehe...complete untuk setahun
erk...Ummi la pulak kene prepare
nak kasi hadiah untuk Ayah
birthday Ayah this July
kene kumpul duit dari sekarang (mode kedekut dh datang..haipppp)


**maaf ye..entry nih bukan niat Ummi nak menunjuk² ke apa ke..cuma nak kongsi kegembiraan bersama kalian...sahabat² Ummi di alam maya**


Wednesday, April 28, 2010

Ayah dah balik


Syukur alhamdulillah...Ayah dah selamat tiba ke Malaysia semalam...lega hati Ummi rasanya...kalo tak memang risau sangat disebabkan volcano erupturion di Iceland tuh menyebabkan airport di Europe ditutup sebab debu tebal di udara...
Esok malam insyaAllah Ayah sampai ke rumah kat sini sebab Jumaat cuti gantian utk Hari Pekerja 1 May...Ummi pun sama gak...dapat cuti gantian hari Jumaat...so, dah buat appoinment
untuk pregnancy checkup hari Jumaat nih...insyaAllah juga, dapat le tahu baby dalam peyut nih
boboy or gegirl...lalala...
Tak sabar tunggu Ayah balik esok bawak souvenir handbag, jamtangan & parfum untuk Ummi... ^_^
UPDATE:
Ayah buat SURPRISE pulak...baru je dapat call dari Ayah yg Ayah dah nak sampai ke umah kat Perak nih....esok Ayah amik coti....yeehaaaaa...bestttt

Tuesday, April 27, 2010

Health Fitness-very interesting

Health - Very Very Important Tips

Answer the phone by LEFT ear .
Do not drink coffee TWICE a day.
Do not take pills with COOL water .
Do not have HUGE meals after 5pm.
Reduce the amount of OILY food you consume.
Drink more WATER in the morning, less at night.
Keep your distance from hand phone CHARGERS .
Do not use headphones/earphone for LONG period of time.
Best sleeping time is from 10pm at night to 6am in the morning.
Do not lie down immediately after taking MEDICINE before sleeping.
When battery is down to the LAST grid/bar, do not answer the phone as the radiation is 1000 times.

Monday, April 26, 2010

Alysha at 29++ months

her 1st tricycle (lihatlah kualiti pic di saat² nazak camera Ummi)

menayang basikal baru

berbasikal pakai CD jek..huhu...maloo la cayang


Dah lamaaaa Ummi tak bercerita tentang Alysha...

Tengoklah gaya dia dalam pics kat atas nun...bukan main sonok naik her 1st tricycle...actually, pics tuh diambil bulan Jan dulu sebelum camera Ummi terus kong...memula naik basikal tuh, asek ngundur ke belakang jek tolak guna kaki...dia tak pandai guna pedal tu lagi
lepas tu, bila dah pandai kayuh guna pedah, asek kayuh ke belakang gak
baru seminggu dua nih baru pandai kayuh ke depan
heheh

Mulut pulak sekarang becok bertanya itu ini

antara soalan lazim:

asal switch ON je TV
dia akan tanya

'Ummi...citer apa tu Ummi?'

then bila Ummi jawab

cth. 'Majalah 3'

cepat pulak dia respond.

'Owhhhh'

then, waktu Ummi tgh drive
dia tanya

'Ummi...pokok apa tu Ummi?'

erk...terkedu jap Ummi
mana le Ummi nak kenal pokok² yg diorang tanam kat tepi jalan tuh
Ummi jawab je lah

' Pokok hijau'

ngeeee...bantai jelah labooo
Alysha as usual akan respond

' Owhhh'

kalo kat dapur lak,
dia tanya

'Ummi....masak apa tu Ummi?'

Ummi jawab,

'Masak kari'

dia respond

'Owhhh...Alisa(pelat) pun nak masak jugak'

sambil tangan dah mencapai bawang besar
masukkan dalam lesung batu untuk ditumbuk
bersama-sama kulitnya
erk...!

cakap pasal pelat nih
anak² Ummi yang lain tak penah pelat waktu kecik dulu
Alysha sorang jek pelat
dia takleh nak sebut huruf 'S'
bila sebut gak dah jadik bunyi 'TH' or 'T'

cth.
Alysha = aliTHa
sibuk = THibuk

sayang = Tayang
satu = Tatu or kekadang THatu

puas Ummi ajar dia sebut sebutan 'S' betul²
tapi tak dapat-dapat gak
hemmm....
takpelah sayang
nanti harapnya
bila Alysha besar sket bolehla sebut betul² ye




Wednesday, April 21, 2010

Bila anak-anak tak sihat....

pic from here

Ayah masih di bumi Switz....tetiba, anak-anak Ummi silih berganti demam...macam dibuat-buat passing batonnya...isk...

Mula-mula sekali, si Alysha badan dedar-dedar panas last Wednesday...demam takla tinggi sangat...Ummi kasi ubat demam dia yg ada kat umah tu je...the next day, dah baik...Alhamdulillah...

Petang tu, si Adam balik sekolah mengadu pening kepala...I knew the sign...kalo dia ngadu pening tu, petanda dia nak demam...and it's true...malam tu body temperature dia dah naik...bagi ubat demam & tido...hari Jumaat dah kurang sikit panas tapi still demam

Petang tu, Ummi balik keje je Kakak suruh rasa dahi dia...emm..panassss...Adam dah baik demam & now berjangkit kat Kakak pulak...adeh...Kakak nih dahle yang paling susah nak makan ubat...baik le Alysha lagi senang nak suruh makan ubat...tapi, dia makan jugak sebab Ummi cakap kalo dia still x baik demam on Saturday, Ummi taknak bawak dia g jejalan kat Tesco...and again, the next day dah baik demamnya

Pelik sungguh....sehari je semua dah baik demam...

Hari Isnin malam, Ummi rasa badan Alysha tetiba panasss sangat...isk...demam pulak ke? ummi cecepat kasi ubat n pastu dia tido awal...si Haiqal pulak lepas Maghrib tu mengadu letih & mengantuk...Ummi pun dah tau sign dia nih kalo nak demam...memang iye pun...panasss dahi dia...kasi ubat & dia pun tido jugak

Hari Selasa siang, Alysha dah surut demamnya...Haiqal still panas...tapi bila petang Ummi balik keje, Haiqal pulak dah kebah berpeluh & si Alysha terasa panas pulak...Ummi kasi ubat & dia melepek je nak berpeluk dengan Ummi...lepas 1/2 jam, suhu badan dia dah turun...tetiba, kemain menyanyi menari bagai...hehehe...dah rasa lega la tuh...terus nak main-main ngan toys dia...Alhamdulillah...

Pagi ni si Alysha memang dah tak demam...tapi....si Haiqal makin panas pulak badannya...so, Ummi bawak Haiqal g klinik sbb Ummi tau, si Haiqal kalo demam mmg lambat baik sbb tonsilitis dia tu...dan betul tekaan Ummi, tonsil dia dah memerah...doc kasi 3 jenis ubat and Alhamdulillah, bila Ummi balik tengahari tadi, dia dah kebah...tengah layan game kat PC...

"Ya Allah....ku selalu diuji dengan berbagai ujian ketika suamiku tiada di sisi...Kau kuatkanlah diriku mental & fizikal untuk mengharungi ujian-ujianmu ini ya Allah..."

Friday, April 16, 2010

Ayah ke Switzerland




Keje Ayah memang teruk...memang letih...kalo nak compare dengan nature of work Ummi...tapi...berbaloi dengan reward yang Ayah dapat...tenaga dikerah habis2an, lepas tu company treat baekkkk punya...

.


Tahun ni, Ayah & his colleagues dapat pegi ke Switzerland pulak for 2 weeks...sumer sponsored...siap dapat duit poket lagik 2.5k......last year, kalo tak silap dah pegi ke Morocco,al Hambra, Granada, Spain .... b4 that ke China & Hong Kong...tapi, kali ni yang Ummi rasa paling jelesss...yela kan..kalo sesaje nak kuar duit sendiri pegi jejalan ke Switzerland, rasanya sampai bila pun tak mungkin pegi....hem...memang rezeki Ayah...Ayah bertolak hari Rabu malam & transit ke Singapore b4 naik flight ke Switzerland jam 1 pagi...Ayah sms dah sampai Switzerland jam 7.30pm(wktu Msia)...cuaca amatttt sejukkkk & barang amat mahallllll...hadei la...ingatkan leh la rembat handbag kat sana tapi...mahal la pulak..hemm..takpelah Ayah...balik beli kat JJ sini jelah..huhu

.


Gambar2 di atas adalah hasil carian En Google....sangat cantekkkkk.....so breathtaking...hummmm...rasa macam sekarang jugak nak terbang g sana...huwaaaaaaaaaa


Monday, April 12, 2010

Bio-Oil


Ummi baru je beli Bio-Oil nih...walau belum ada stretch marks baru yg timbul for this
pregnancy, tapi Ummi nak apply awal2...
sebab Ummi banyak stretch marks lama
especially waktu pegnenkan Kakak dulu
maklumlah...tgh muda remaja
takde sape nak bgtau itu tak boleh,ini tak boleh
makan x hengat donia
naik berat smp 15 kg
bila perut terasa gatal
sedap jek tangan leka menggaru
sedappp jek...huhu
Later on, bila dah beranak dua
baru orang cakap
takleh garu perut waktu preggie
klu tak, stretch mark akan banyak
adehhh...terlewat lah sudah
Waktu preggie si Alysha
Ummi cuba few products yg doc sajes
tapi tak mau ilang gak
Kali ni...Ummi dah terpengaruh
dengan iklan Bio Oil kat TV & mags.
weekend baru ni Ummi beli botol kecik dulu
kat Guardian
60ml=RM30++
kalo OK, nnti Ummi rembat yg botol besar pulak 120ml
Anyone has experience using this Bio-Oil????
Meh kasi review sket...
or ada apa2 petua lain utk hilangkan/kurangkan stretch marks nih?

Friday, April 9, 2010

Here It Comes Again...Ouch!!!


credit to this site

During expecting Alysha, Ummi kene Pelvic Pain (sakit di pangkal peha)bermula dari usia kandungan 4 bulan..memang seksa...nak melangkah naik turun tangga pun sakit..nak angkat kaki pakai suar pun sakit..dari position duduk bersimpuh ke bersila pun sakit...

Bila tanya gynae Ummi time tuh, Doc Fazlina, jawapannya...'nanti dah bersalin, hilanglah sakitnya'........adeh...memang seksa

Preggie kali ni, Ummi harap sangat tak kene lagi pelvic pain nih...tapi...tup-tup kene lagi since last 2 weeks...cumanya, dah beralih tempat..kalo dulu kat bhg pangkal peha depan...sekarang, kat bahagian tulang tongkeng kat belakang...klu tengok Fig. 1(ecececeh) kat atas nun, bahagian yang sakit sekarang tu kat bahagian 'sacrum'....

Kali ni lagi seksa rasanya...tengah duduk atas kerusi, then angkat kaki kanan nak menguit sikit pun dah terasa ngilu sakitnya...ya Allah!!! memang besar dugaan ibu mengandung nih...memang setimpal dengan pahala yang dijanjikan...

Bila tanya gynae sekarang, Datin Mimin, pun sama jugak..memang takde ubatnya..katanya sebab ligamen² melembut plus Ummi dah banyak kali beranak...sebab tu waktu the 1st three pregnancies dulu takde masalah pelvic pain nih....

Nak kata apa kan...Ummi redha ajelah walau hakikatnya...sakit Tuhan aje yang tahu...tak semua orang diberi rasa sakit nih...Ummi antara orang yang terpilih banyak dosa gamaknya..huhu

Ummi takleh bayangkan macam mana nak harungi lagi 4 1/2 bulan dengan pelvic pain ni...kalo dulu sakit pun Ummi takyah nak dukung sesape sbb Adam pun dah umo 5 tahun...tapi sekarang, si Alysha tu asek nak berdukung jek...terpaksa lah layan...dia bukannya tahu pape

Syukurlah semester tinggal less than 1 month je lagik...
so, takyah le berdiri lelama time dah sarat nnti...
sem depan pun insyaAllah takyah ngajar sebab tak lama lepas tu
dah nak amik maternity leave pulak...Alhamdulillah syukur
some info on pelvic pain from here:
Pregnancy Pelvic Pain

Posterior pelvic pain (in the back of the pelvis) is four times more prevalent than lumbar pain in pregnancy. It is a deep pain felt below and to the side at the waistline, and/or below the waistline on either side across the tailbone (sacrum). Such pregnancy pelvic pain may be experienced on one or both sides.

Posterior pelvic pain in pregnancy can extend down into the buttock and upper portion of the posterior (in back of) thighs, and does not usually radiate below the knees. It can be associated with pubic pain. The pain does not quickly resolve with rest, and morning stiffness may also be present.

Posterior pelvic pain during pregnancy can be brought on or exacerbated by the following activities:

Rolling in bed
Climbing stairs
Sitting and rising from a seated position (such as getting in and out of cars, bathtubs, bed)
Lifting, twisting, bending forward
Running and walking.

A job that involves prolonged postures at extreme ranges (such as sitting at a computer and leaning forward, standing and leaning over a desk or workstation) increases the risk of developing pregnancy pelvic pain.

Unlike many other forms of lower back pain in pregnancy, a previous high level of fitness does not necessarily prevent posterior pelvic pain while pregnant.

Monday, April 5, 2010

1st pregnancy checkup at Pantai Hosp.

Last Saturday, Ummi ada appoinment dengan Datin Dr Mimin kat Hosp. Pantai Ipoh...actually, this was the 2nd checkup sbb bulan Feb dulu dah buat checkup dengan Dr Rasliza kat KPJ Kajang...tapi bila dipikirkan bukan selalu Ummi nak balik KL, Ummi tukar tempat checkup ke sini...senang sikit sebab dekat...
From previous experiences bila nak checkup mesti pepagi dah bertolak sebab taknak dapat giliran yang lambat (dulu bila checkup kat AzZahra Bangi..perghhh...berasap montot menunggu)...kami sampai ke Pantai jam 8.40am...just nice...terus bagi GL kat clerk Dr & tunggu Dr sampai...sambil menunggu di ruang yang sangat cozy tuh...dapat gak belek² parenting magazines & buku² ilmiah tentang kehamilan...budak² tu pulak tunggu kat ruang menunggu kat depan tu yang ada 2 big LCD TV sets...memang dioarang tak kaco Ummi & Ayah tengah tunggu Dr kat dalam tu...tak sampai 10 minit menunggu Dr dah sampai...kecik molek je orangnya...dan to my surprise, kami adalah patient yang PERTAMA!!!...wah...memang hari ini dalam sejarah le...dah 5 kali mengandung, ini le kali pertama dapat jadi patient pertama untuk pregnancy checkup
Alhamdulillah...Datin Mimin memang sangat friendly & humble...then, bila scan tengok baby...baby aktif sangat...asyik bergerak² bila Dr nak ambil ukuran kepala, body dia...ukuran kepala & EDD pun hampir tepat...tapi lupa pulak nak mintak Dr print kan scan pic tuh...takpelah...insyaAllah, bulan depan Ummi mintak..plus bulan depan Dr cakap dah leh tengok sama ada baby girl or boy...berdebar pulak rasanya...
few details on the checkup:
  • berat hanya naik 0.9kg berbanding 2 bulan lepas (it's normal for previously overweight mom untuk naik berat yang sedikit waktu preggie...huhu)
  • blood pressure low 90/50 je (Ummi mmg sokmo kene low BP bila preggie)

then, kene amik darah...yang bestnya, staff bertugas untuk inject tuh memang terror betul la...Ummi tak rasa sakit langsung...tau² dah nampak darah Ummi masuk dalam syringe tuh...Ummi memang dah jadi habit, kalo orang nak jab amik darah..Ummi mesti tengok from A-Z prosesnya...kalo tak tengok, Ummi takut nanti rasa terkejut pulak bila jarum tu masuk dalam kulit...huhu

Kisah Adam...Kisah Helikopter-Part 2

pic from here

Macam ginilah lebih kurang rupa helikopter si Adam...tapi balck color...Ummi nak amik pic dah tak boleh...camera Ummi memang dah tamat riwayatnya...

Alkisahnya...bermula dari hari Sabtu petang tu...Adam & Haiqal bergilir-gilirlah mencuba terbangkan helikopter nih...bukannya senang woo...ntah berapa kali terhempas ke tanah...sib baik la helikopter ni tahan lasak...lepas dioarang main petang semalam, Ummi simpan baik² atas almari dalam bilik Ummi...

Bila Ummi balik umah tengahari tadi, bibik bagitau Adam x sempat lunch b4 ke sekolah tadi...sebabnya:
.
.
.
.
.
.
.
.
dia ajak kekawan dia main helikopter tu kat simpang jalan sinun
...dan...
helikopter tu tersangkut kat atas bumbung umah orang
adeiiiiiiiiiiii laaaaa
ditinggalkannya helikopter tu kat sana & pegi sekolah
huwaaa.....bukannya murah Ayah beli helikopter tu Adam ooi...
jenuh le Ummi, Kakak & Abang pegi meninjau atas bumbung umah orang
tapi tak nampak pun kelibat helikopter tu
isk...
kotak mainan tu pun masih ada kat umah
helikopternya dah lesap
tinggal remote control nya jela
huhu

Kisah Adam...Kisah Helikopter-Part 1

Kisah Adam Ikhwan
Adam ni anak Ummi yang ke 3...dia ni seorang yang independent dari kecik...maklumlah, sejak dalam perut lagi Ummi dah ke hulu hilir keje sambil study...siang keje, dari pukul 8-11pm pulak g study kat UKM...lepas bersalinkan Adam seminggu je Ummi dah masuk ke kelas semula...sian Adam selalu kene tinggal kat bibik Ani...Ayah pulak sokmo keje outstation...
.
Waktu dia kecik dulu sampailah umo dia 6 tahun, Ummi & Ayah selalu risau sebab percakapan dia tersekat-sekat macam 'gagap'...bila dia kalut nak bercakap, mula la gagap dia datang...so, Ummi guide dia suruh dia cakap pelan-pelan...Alhamdulillah...by the time dia naik darjah 1, gagap dia dah hilang
.
Waktu umo 5 tahun, Adam sekolah tadika kat Tadika Maria Semenyih...waktu ni Ummi duk sorang² kat Perak...naik umo 6 tahun, Adam ikut Ummi ke Perak...memula Ummi masukkan Adam ke Tadika Islam Pintas...tapi after 6 months kat situ, Ummi tak nampak progress apa² pun bagi Adam compared dia kat Tadika Maria dulu...then Ummi masukkan dia kat Tadika Montessori yang baru bukak pulak...caca merba jadinya sebab dia dah belajar 3 kaedah pembelajaran dalam masa 2 tahun...sian Adam, salah Ummi jugak...I wanted the best for him tapi end up Ummi buat dia confused sebab all the 3 kindy ada kaedah mengajar yg sangat berbeza...dan Ummi tetap prefer kaedah yang digunakan oleh Tadika Maria (Kakak & Abang belajar kat sana for 2 years)
.
So, bila Adam naik darjah 1...dia masih tak berapa tahu membaca...hati parent mana yang tak runsing bila anak dah naik ke sekolah rendah tapi masih belum tahu membaca...walaupun lepas placement test pada minggu pertama persekolahan, Adam ditempatkan di kelas ke 3 out of 7 kelas...selepas, ujian KIA3M akhir bulan pertama yang diadakan untuk mengesan kebolehan pelajar membaca, menulis dan mengira...resultnya, Adam kene masuk kelas pemulihan sebab memang dia tak boleh membaca...memula, memang Ummi sedih bila dia kene masuk kelas Pemulihan..tapi at the end of 1st month, Ummi bersyukur sangat sebab hanya dalam tempoh masa singkat tu, ADAM DAH BOLEH MEMBACA!!!...syukur...terima kasih bebanyak pada guru² kelas pemulihan yang memang bertungkus-lumus membantu pelajar² macam Adam ni...
.
So, Adam naik balik kelas biasa tapi tak dapat naik kelas ke 3 lagi dah...masuk kelas ke 4 aje...tapi bila result hujung tahun keluar..Adam kene turun kelas ke 5 pulak untuk darjah 2...Ummi memang susah sangat nak manage Adam...sebab dia budak yang sangat aktif...kejap je boleh bertahan kat meja belajar...lepas tuh terus lesap main kat luar...sangat berbeza dengan Haiqal (yg manja) dan Kakak (yg senang dengar kata)...Ummi memang tegas dengan anak-anak...rotan memang sentiasa ada kat rumah tapi jarang digunakan unless kalau dah perlu sangat...setegas-tegas Ummi, tegas lagi Ayah...hanya Ayah yang boleh menundukkan Adam untuk duduk belajar diam-diam kat kerusi selama mana yang Ayah nak....Ummi tak mampu buat camtu...sebab tu kalo Ayah balik pada weekend sebelum diorang exam, Ummi memang gembira sebab sekurang²nya weekend tu akan terisi dengan ulangkaji anak bertiga tu...
.
Ujian bulan Mac baru je berlalu...balik je sekolah masing² akan ditanyakan result tiap subjek yang diorang ambil...tanpa disangka² Adam berjaya dapat No. 1 dalam kelas dia...Ummi macam tak percaya je...Adam tersengih² lebar...Haiqal masam muka jeles sebab result Haiqal pulak menjunam especially paper BM Penulisan..isk...
.
Maka, sebagai hadiah buat Adam...Ayah belikan helicopter remote control dan Ummi belikan telescope untuk Adam meninjau bulan bintang pada malam hari....

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages