Wednesday, June 30, 2010

Prewash baju baby & gelagat Alysha


Hari Ahad lepas, Ummi kuarkan sumer baju baby dari storage box, gunting sumer price tag and then masuk dalam laundry bag nak dicuci. Si Alysha lak datang menyibuk. Dibelek-belek satu-satu baju baby sambil mulut rancak sebut 'NI BAJU BABY...NI BAJU BABY'. Diambil satu baju baby nak cuba pakai, tapi since dia lom pandai unbutton kan baju tuh, diletaknya balik. Then, diambilnya pulak suar baby sambil cakap 'ALYSA NAK PAKAI LA'(she's still pronouncing herself as Alysa)...Ummi biarkan aje sambil nak tengok reaksi dia. Dia buka suar dia n nak buka CD dia. Ummi cakap xyah buka CD, nanti busuk suar baby. So, dia x jadi buka suar dia. Dia terus sarungkan suar baby tu sambil cakap kat Ummi 'UMMI...TENGOK NI!KECIKKK'...Ummi pun tergelak-gelak le kat dia sambil cakap 'SUAR BABY KECIK LA YANG'. Sambil Ummi duk gunting price tag baju-baju tu, dia pun gigih mencuba lepas satu-satu suar baby..

Bila Ummi nak masukkan dalam WM, dia pun nak sibuk suruh Ummi dukung dia sebab nak tengok Ummi basuh. Bila dah dukung, kemain seronok lagi dia.

Hari Isnin pulak, Ummi prewash barut, bedung, nappy cloths & towel baby pulak. Memula dia nakkan kain lampin tu sebab dia cakap cantikkk. Then Ummi distract dia ke activity lain, sib baik dia terus terlupa pasal nappy tuh.

Syukur Ummi sebab dia tau tu sumer barang baby dan dia x claim as dia punya.. EXCEPT for one thing:
.
.
.
.
.
.
.




sebabnya :

dia berkenan sangat ngan character POOH yang ada kat setiap bahagian pack Mamy Poko tuh...asek duk cakap 'NAK POOH...NAK POOH'..adehhh...jenuh le nak explain kat dia...end up, waktu g TF hari Ahad tu, kekunun nak cari plush toy Pooh kat dia tapi xde pulak..yang ada train set Disney ada gambar Pooh kat luar...so, terubat le keterujaan dia kat Pooh...phew!!


Monday, June 28, 2010

4th checkup @ 29 weeks


Went for the checkup last Saturday..ramai pulak orang..biasanya datang awal & xde orang..nasib baiklah x lama sangat kene tunggu..tapi Ummi pelik sikit le..dah 2 bulan checkup x disuruh timbang berat...lepas amik urine, terus jumpa doc je

Doc check BP okay..normal..110/60...dah bual kejap dengan doc, terus baring untuk discan...semua okey je doc. cakap...berat baby 1.2kg...kedudukan baby masih kepala di atas...doc cakap xpe...bagi masa sampai 34 weeks nanti untuk dia pusing ke bawah...doc nak print 3D muka baby ...TAPI...ditutup dengan tangan lak...kaki pun ke atas gak...hemmm...malu baby ni, kata doc...doc check gender lagi sekali...memang sah boboy...heheh

Tapi berita yang tak bestnya, doc cakap Ummi kene test kandungan gula next checkup...even Ummi takde family history yang ada diabetes..tapi disebabkan umo > 35 tahun, doc terpaksa check kandungan gula dalam darah...so, next checkup kene pose dulu-->pehtu minum air gula-->lepas 2 jam baru check kandungan gula...ISK!!! selama 5 kali preggie, inilah 1st time Ummi nak kene telan air gula yang rata² orang cakap manis amat & memualkan tuh...huhu...ingatkan leh escape...rupa²nya kene pulak minum kali ni...hemmm...nak wat camne...telan jelah...

Perkembangan baby at 29 weeks:


Week 29: To pee or not to pee...

Fetal development in pregnancy week 29: fetus in seventh month If you’ve been feeling butterflies moving around in your belly, it’s not just your run-of-the-mill pre-birth performance anxiety. No, it’s your amazing baby with a case of the hiccups:( YES, I'VE EXPERIENCING THESE LATELY...MEMANG CUMILL SANGAT) a fairly common occurrence at this point resulting from practicing breathing for their big birthday. In addition, to getting a round of butterfly-like hiccups, your little swimmer has arduously managed to accumulate enough baby fat to account for nearly 3.5% of their overall body weight. Yeah, compared to we adults, it’s not a lot, but when they’re little like that—it’s certainly a healthy (and warming) accomplishment in its way. Another fantastic accomplishment: your baby's spleen is now in charge of hematopoiesis—the 10 dollar name for the process involved in building up certain important blood components. Another fantastic-accomplishment: your little monkey has been peeing into their amniotic sac for a little while now (this is why potty training takes a while) and if you didn’t know, actually swallows it along with the rest of the amniotic fluid. Although the concept is nasty, their urine is sterile and as part of the amniotic fluid base, is replaced several times throughout the day. So if you didn’t know before, now you can tell people, that yes, you drank your own urine—you were still in the womb, but nonetheless, you’ve been there.


And how's mom doing? Here’s another new-parenting-issue that you probably don’t have the time or energy to handle: the decision whether or not to breastfeed. If you thought this was one of the obvious ones (stick out breast, attach child, feeding commences!), think again. Right off the bat, there are women that simply the vain reason to breastfeed: all that charming excess body fat you’ve gained is used for milk production, thus making it MUCH easier for you to return to you pre-pregnancy weight cannot breastfeed for medical reasons—and have no choice in the matter but to opt for formula-feeding. Then there are the women who attempt to breast-feed and run out of milk, or the baby won’t latch on (they even have breast-feeding classes because despite the apparent animal-easiness of the behavior, some babies just don’t take to breastfeeding).

Now, if you are planning or deciding whether or not to breastfeed, here are some of the big reasons why it’s a great thing for you and your little “sucker”: breastfeeding actually releases a hormone that will help you relax (and if you don’t nurse milk production will actually cease: i.e. use it or lose it!). If you choose to breastfeed, your body will produce oxytocin—(no, not Oxycotin, Rush Limbaugh already took care of that), which actually increases uterine contractions to decrease post-birth vaginal bleeding.

And the vain reason to breastfeed: all that charming excess body fat you’ve gained is used for milk production, thus making it MUCH easier for you to return to you pre-pregnancy weight. ( I LOVE THIS PART!!) Also, nursing mothers’ bones re-mineralize faster than those who don’t and are less likely to contract ovarian or uterine cancer before and after menopause. Not to mention the fact that breastfeeding means you’re directly bolstering your baby’s immune system. For even more reasons why your child will benefit from breastfeeding, visit womenshealth.gov.

Tiring Saturday......Relaxing Sunday

Hari Sabtu:


semua dah bangun awal pagi & bersiap sebab nak pegi amik report card Abang & Abgcik...report card Kakak dah amik hari Rabu sbb. ada perjumpaan dgn. ibubapa khas utk. anak² yg. nak UPSR...alhamdulillah, ujian OTI2 Kakak dapat 4A1B..tp. yg tak bestnya B tuh BM Penulisan la pulak...takpela Kakak...ada 2 bulan lagi b4 the BIG DAY...Ummi plan nak ajak Ayah g bekfes roti canai kat kedai mamak...tup², Ayah dah siap buat nasi goreng cili api..heheh...okey jelah kan...mamam dulu baru bertolak


Kat sekolah, Ummi g jumpa dgn. guru kelas Abgcik while Ummi suruh Ayah g jumpa guru kelas Abang sebab Abang memang ada masalah sikit dengan pelajaran dia. Guru kelas Abgcik bernama Ustazah Hafizah. Alhamdulillah, Abgcik dapat no. 3 dan Ustazah Hafizah pun bagitau perkara yang baik² je pasal Abgcik. Ummi tau Abgcik memang behaved kat kelas & he loves to get attention from teachers. Rajin tolong cikgu amik buku la, amik beg la...etc.

Dah selesai, Ummi pegi ke kelas Abang lak...tengok Ayah tengah serius bercakap dengan guru kelas Abang. As expected, Abang memang kuat bersembang dalam kelas, maklumlah, best buddies dia (yg. sama² geng main bola kat depan umah petang) pun sekelas, duduk pun dekat². Sudahnya, cikgu duk mengajar kat depan, dorang duk berbual & tak pay attention kat belakang. Subjek lain sumer ok jela tapi Math sangat² teruk!!! Ayah pun apa lagi, potpetpotpet la depan cikgu...huhu..kebetulan pulak guru kelas dia=guru Math dia...


Selesai semuanya, kami head to Ipoh sebab Ummi ada checkup kat Pantai Ipoh...bila sampai je, dah ramai patient tengah menunggu dalam 5 orang...bila tiba turn Ummi, semua masuk sekali except bibik duk kat luar...updates on the checkup will be posted in the next entry

Dah selesai checkup, cam biasa terus ke Jusco...ada Jusco Privilege Day la pulak untuk JCard members...Ayah terus suruh Ummi apply JCard...huhu..memang tak rugi..harga barang yang kami ebli sumer dapat less 15%...Ummi borong lagik baju baby 3 pasang and few barang lain...takleh tahan la kalo g Jusco...gerammmmm...


Lepas ke Jusco, kami ke Tesco Station 18 pulak nak menyoping barang dapur..tapi singgah ke Restoran Tasik Raban sebelah Tesco dulu for lunch...tp sebab dah kol 2 lebey time tuh, banyak lauk yang dah habis...Ummi cuma amik lauk Masak Lemak Pisang Muda, Ikan Masin & Ikan Kembung Bakar...lepas makan terus ke Tesco beli barang & balik umah...letih yang amattt...


Kol 7pm, siap² nak ke Giant Manjung pulak huhu...(tak abih² duk ukur shopping complex)...singgah Masjid Manjung dulu untuk solat Maghrib...cantik masjid tu + fully airconditioned... lps tu, Ummi masuk Giant sementara Ayah & the boys g pasar malam (sbb. Ummi nak makan doyan..huhu)...kekununnya g Giant sebab ada baby fair...Ummi beli baby diapers & toiletries Johnson's ada less 20%...dah selesai sumer, g dinner & balik umah keletihannnnnnnnn


Hari Ahad:


pepagi Ayah ajak kuar bekfes...senyum lebar Ummi heheh...pegi bekfes kat medan mara bt. gjh., sedap & murah sangat...pastu, g TF value mart lak...Ummi beli 1 pack pati ikan haruan...then, bila g kat bhg. toiletries, sakit mata Ummi bila tengok rege barang yg. Ummi beli semalam kat Giant kekunun ada diskaun 20% tuh, padahal memang dah sedia murah kat TF..huwaaa...lenkali survey dulu rege ye Ummi...

pic from here

Balik dari TF, Ayah ketung-ketang kat dapur masak Kari Kepala Ikan Merah yg. beli kat psr. malam Manjung semalam...heheh...Ayah buat kari style mamak....terkejut Ummi nengok kepala ikan merah tu...besar betul!!!dah settle buat kari, turn Ummi lak masuk dapur. Ayah nak makan masak lemak daun turi (pucuk geti - bahasa Kedah)...1st time Ummi masak daun nih...kalo kecik dulu Tok memang suka makan daun ni buat ulam tapi Ummi memang kureng sket ulam²an nih...Ummi cuba gakla masak untuk Ayah campur ikan bilis ditumbuk segenggam...bila Ayah makan, melambung² Ummi dipuji...sedap sangat katanya masak lemak tuh...huhu...puji ikhlas ke ni Ayah? mana le tau kan...kut² kesinambungan dari Ummi merajuk last week sampai ada sesi rembesan airmata, Ayah terus rajin masak minggu nih + puji Ummi masak lagik..huhu....takpelah...yang penting, hati Ummi senang, Ayah pun bahagia...kekekek






Friday, June 25, 2010

Besar sangat ke???

pic from baby-gaga here


Preggie kali ni, Ummi rasa peyut cepat benor membesar kalo nak compare waktu preggie Alysha dulu. Klu dulu, time ni lah Ummi kene attend Teambuilding kat teluk dalam resort pangkor...yang bestnya Ummi dapat exemption dari join aktiviti lasak macam kayaking, snorkeling, main paintball. Yang indoor games memang Ummi x lepaskan peluang, mmg. BEST sangattt...

Maybe sebab kali ni baby boy, so, peyut muncung ke depan...kalo nak dibandingkan ngan Alysha dulu yang melebar dari tepi pinggang, takdela muncung sangat...hemm...

Semalam, ter'jalan' saing ngan bos lepas amik air panas kat pantry.

Pastu dia tanya, 'you bila due nih?'
Ummi: ' lambat lagi Doc. Bulan pose or raya nnti'
Bos: 'Ooo...lambat lagi. I ingatkan dah dekat, nampak dah besar'

*gulp*

Dlm pikiran Ummi ni, besar sangat ke perut Ummi kali ni? Sebab time preggie Alysha, sume duk tegur 'keciknya perut'. Adakah sebab preggie kalini Ummi banyak pakai maternity dress jenis 'maxi' compared to Alysha dulu Ummi pakai jenis 2-piece baju & suar?hemm...

Ayah pun dah 2-3 kali tegur yg. peyut Ummi kali ni nampak besar...erk!!!!Ummi pikir, takpela kan, biarle peyut besar...harap² baby tak le besar sangat...risau lak kalo besar² sangat nih...anak² Ummi yang 4 orang tu range berat waktu lahir antara 2.9kg - 3.3kg...harap² kali ni pun tak exceed 3.3kg la...dan yang paling PENTING sangat...bersalin dengan mudah tanpa masalah...AMINNNN

Esok dah masuk 29 weeks...persoalan² yang merisaukan Ummi dulu kembali bersarang di kepala

'nak bersalin kat mana ni?'

'SP ke Ipoh?'

'klu Ummi tetiba sakit awal camne? dahle, nak sampai ke Pantai Ipoh tu makan masa nak dekat sejam gakle. Dulu time Alysha, Ummi amik coti awal & balik duk Semenyih'

'takkan nak raya kat sini lak?xde sape sedara mara kat sini'

'nak le makan ketupat, gulai daging yg. Tok buat'

'kalo balik bersalin kat SP, both hosp. yg. ada kat situ sumer gynae nya non-Muslim & Ayah n Ummi memang prefer gynae Muslim'

'tapi kalo balik bersalin kat SP, kene balik cepat ke sini sebab Kakak mula UPSR 10 hari lepas EDD Ummi'

aduhhh....DILEMA sungguh la......
'Ya Allah...Kau berikanlah petunjuk pada hambamu ini'


Third trimester already...how time flies!

Week 28

How your baby's growing:

By this week, your baby weighs two and a quarter pounds (like a Chinese cabbage) and measures 14.8 inches from the top of her head to her heels. She can blink her eyes, which now sport lashes. With her eyesight developing, she may be able to see the light that filters in through your womb. She's also developing billions of neurons in her brain and adding more body fat in preparation for life in the outside world.

How your life's changing:

You're in the home stretch! The third and final trimester starts this week. If you're like most women, you'll gain about 11 pounds this trimester.

At this point, you'll likely visit your doctor or midwife every two weeks. Then, at 36 weeks, you'll switch to weekly visits. Depending on your risk factors, your practitioner may recommend repeating blood tests for HIV and syphilis now, as well as doing cultures for chlamydia and gonorrhea, to be certain of your status before delivery. Also, if your glucose screening test result was high and you haven't yet had follow-up testing, you'll soon be given the 3-hour glucose tolerance test. And if the blood work done at your first prenatal visit showed that you're Rh negative, you'll get an injection of Rh immunoglobulin to prevent your body from developing antibodies that could attack your baby's blood. (If your baby is Rh positive, you'll receive another shot of Rh immunoglobulin after you give birth.)

Around this time, some women feel an unpleasant "creepy-crawly" sensation in their lower legs and an irresistible urge to move them while trying to relax or sleep. If this sensation is at least temporarily relieved when you move, you may have what's known as restless legs syndrome (RLS). No one knows for sure what causes RLS, but it's relatively common among expectant mothers. Try stretching or massaging your legs, and cut down on caffeine, which can make the symptoms worse. Ask your caregiver if you should try iron supplements, which can sometimes relieve RLS.

(source from pregnancy.com)


Thursday, June 24, 2010

Senarai keperluan sebelum bersalin

Semalam lepas blogwalking kat blog Azie , terus Ummi pun buat list apa lagi yang perlu dibeli & apa yang dah lengkap:


Untuk Ummi

1 Jamu NR - X
2 Stokin - 2 pasang

3 Tungku
- dah amik dari umah Tok aritu
4 Bengkung - ada 1 bengkung roda Mia dulu beli kat member Ummi kat Uni dulu kat mamadamia.com

(tp skrg tingin nak beli yg jenis strap lak cam pic bwh ni)
5 Maternity Pad/Pad Biasa - X
6 Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah) - ada member opis nk pinjamkan dia punya

7 Pati Ikan Haruan - X (kene beli 2 pack@sedozen cam sll.)
8 Gamat Gamogen - X
9 Jus Bidadari - X
10 Washable nursing pad - baru ada 2 pasang, recycle ada 2 pasang
11 Disposable nursing pad - X
12 Nursing bra - dah ada a few, nak menambah koleksi lagik (FabMom ada sale!!!)
13 Nursing cover - tgh survey
14 Breastpump - dah ada Avent Isis, tgh tunggu turn utk dpt Medela FS Ogos nnti (yey)


utk Baby

1 Baju- Lengan Pendek - 8 helai
2 Baju- Lengan Panjang -5 helai
3 Romper - 1 pasang
4 Seluar Pendek - 0 (Ummi mmg x suker beli suar pendek)
5 Seluar- Panjang - 13 helai
6 Sarung Tangan - 10 pasang
7 Sarung kaki - 10 pasang

8 Baby Bip - x perlu
9 Sapu Tangan - banyak dah (recycle je)
10 Barut - 6 yg. baru, 3 recycle
11 Topi - 2 helai
12 Napkin - 1 pek (12 helai)
13 Lampin Pakai Buang - X
14 Diaper Wipes - baru ada 1 pek..nak kene tambah lagik
15 Changing Mat - recycle
16 Nappy Liner - 1 box (100 pcs)
17Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi - dah ada Alysha pny.
18 Bedak Bayi - x perlu kut
(Alysha pny. bedak Pureen dulu pun ada 2 botl x abih²)

19 Losyen Bayi - X (suka jenama Johnsons)
20 Minyak Bayi (Baby Oil)
- X (Johnsons gak)
21 Baby bath & shampoo - X (nk beli 2 in 1 yg Johnsons jek)
22 Putik Kapas (Cotton Bud) - sentiasa ada kt umah
23 Pengepit Kuku (Nail Clipper) - ada yg jns. gunting Alysha pny. dulu
24 Minyak Telon - X ( nk beli minyak Yu Yee cam biasa)
25 Cotton Balls - X
26 Selimut - dah ada
27 Bedding set - dah beli
28 Play Pen / Katil Bayi - playpen Alysha dulu cam dh x brp elok,
nak soh Ayah bwk. bb cot si Kakak dulu kt Semenyih..
sayang je masih elok lagi


29 Bedung - dah ada 2 helai
30 Bakul Baby - x sure nak recycle or beli baru
31 Botol susu - ada 2 & tgh menambah utk EBM storage
32 Liners - masih ada Playtex liners 1 roll
33 Berus Pembersih Botol - dah ada
34 Sterilising Tablet - dah ada brand Pureen
35 Baby bath tub - recycle
36 Alas bath tub - dah beli
37 Towel baby - dah beli

KESIMPULANNYA:
Barang Ummi yg nak dibeli :
-Jamu NR, maternity pad, pati ikan haruan, gamat gel krim Bepanthen, disposable nursing pads & jus bidadari

Barang baby pulak :
-Diapers, toiletries, minyak Yu Yee,cotton balls

tak banyak dah le yang perlu dibeli... ^_^

NisaChoc Giveaway !


Ummi nak sangat join giveaway nih sbb Ummi memang a True Chocolate Lover...huhu...camno nak kurussssss

4 Easy Steps:
1) DONE!
2) DONE!
3) DONE!
4) DONE!

Gift:
Love Box - Praline Chocolate with filling ( 8 cavities)


Sape nak join, meh click kat sini

Wednesday, June 23, 2010

Happy 8th Birthday - Adam Ikhwan



Happy birthday to my boy - Adam Ikhwan on 22nd June-

My boy yang...
sangat aktif
sangat independent dari kecik
berani
nakalllll
banyak cakap
banyak soal

tapi...
bermasalah sikit waktu mula naik sekolah dulu
sebab x lancar membaca
sampai kene masuk kelas pemulihan khas
lepas 3 bulan alhamdulillah
dah lancar membaca
thanks to all teachers SKSI
but...
he's a very determined person
ujian bulan mac aritu dapat no 1
ujian may baru ni dapat no 3
walau dia bukan berada in
the top classes
but it really motivates him
to move forward
I'm proud of you my dear
love you much
*sabtu ni lps Ummi g checkup baru kita g cari kek utk Adam ye...lagi best kalo dpat kek SR kat Jusco tu...Ummi yg lebey ni heheh*

Coti kami - Part III

Coti ke Penang nih unplanned sebenarnya..sebab asalnya Ayah ke Penang sebab keje...Ummi lak menempel nak ikut sekali since coti sekolah lom abis & coti Ummi masih ada..huhu...nak coti yang sebenarnya...rehat²kan minda & badan kekununnnn

Kami duk kat Vistana Hotel sbb. Ayah ada keje kat situ...not badlah hotel tu...yang bestnya turun jek lif bawah terus sampai ke swimming pool..haha...budak² le yg suka...Ummi dah memboyot ni malas le nak masuk pool...karang jadik cam dugong pulak..kuikuikui...

Malam tuh Ayah nak bawak kami dinner kat tempat yang dia selalu makan...sedap katanya...sebelum tu ronda² tepi laut kat Gurney...Batu Feringghi..then, singgah solat Maghrib kat masjid ape tah kat area situ...cantekkk sbb. nampak as if masjid tu terapung atas air...then pusing sana sini...perut Ummi dah lapar...tak sabar dah nak makan..bebudak request nak makan fast food tapi Ayah cakap fast food kat mana² pun ada...Ayah nak bawak kami g kedai mamak yg fofular la kat Penang tuh...Restoran Kari Kapitan...nasi beriani dia sedap kata Ayah...at last, sampai la ke situ....dari luar cam restoran mamak biasajela..orang memang ramai...Ayah & Haiqal order chicken briyani set, Ummi gatal tangan amik Briyani+kari kambing+ayam goreng...hemm...takdela sedap mana pun...sedap lagik beriani kat kafe tmpt. keje Ummi nih...lagi perghhhh....tapi Chicken Briyani set Ayah sedappp sebab ayam tu digrill...so, rasa dia lain dari yang lain...Adam amik roti telur+ayam tandoori, bibik pun amik briyani cam Ummi...Kakak makan roti canai jek (majuk sbb. x dpt fastfood)...Alysha kongsi briyani Ummi

Dah kenyang sumer balik hotel & lepak² jap b4 tido...dah sumer tertido, tinggal Ummi & Kakak je yang masih berjaga...onkan lappy Ayah & layan tenet japs...sedar² dah kol 12 tgh malam..Ummi tetiba rasa lain macam jek..sbb. lappy tu atas dressing table mengadap cermin...Ummi cakap ngan Kakak yg. Ummi nak tido dulu...so, offkan lappy and prepare utk tido...b4 tido, Ummi selowkan volume aircond dari high speed to low speed sebab taknak sejuk sangat...dan zzzzzzzzzzzz.....Ummi terjaga jam 4.15am...Ayah pun terjaga & baru kuar dari toilet...Ummi terjaga sebab Ummi berpeluh² kepanasan....Ummi pegi ke controller aircond kat dinding & naikkan speed to ke 'high'...sambil mengomel kat Ayah yang Ummi kepanasan...Ummi dengar tak dengar Ayah cakap as if Ayah offkan aircond tadi..pastu baru onkan balik...ooo patutla panas kata Ummi...so, sambung zzzzzzzzz balik

Esok paginya, Ummi tanya le Ayah apesal offkan aircond tuh... Ayah cam tercengang japs 'bila pulak abang offkan aircond?' kata Ayah 'abang bangun tu sebab berpeluh panas & tengok kat controller tu aircond tu OFF, sebab tu abang onkan balik' kata Ayah lagik Ummi terkedu jap!!! 'abih, sapa yg offkan aircond tu bang?sebelum tido tu, Ina selowkan je aircond tu...tak sentuh pun bahagian on-off button tu' kata Ummi
bila tny anak² & bibik, takde sape pun yang bangun to switch off d aircond
terus meremang bulu roma Ummi
jeng-jeng...dah Misteri Nusantara pulakkk

lepas dah check out baru Ayah cakap yg opismet dia bgtau hotel tu memang byk citer seramnya
huwaaa....awat Ayah tak bagitau awal²??? isk... dulu pun Ummi penah overnite kat hotel tu
dgn member opis lama 6 orang...kami ada workshop kat USM...sepanjang malam Ummi xleh tido
walau tido sekatil berdua ngan opismet...sib baik le takde nampak or dengar pape...cuma mata cam takleh nak tido...tu jelah...

Lepas checkout, g bekfes kat tempat bekfes kami yg biasa ie. Restoran Kayu Nasi Kandar..tapi servis kali ni very very bad...nak panggil order pun dia buat nampak x nampak jek...nak panggil lap meja yang berlengas pun buat keje cam x ikhlas...dah order makanan lak lambat sampai...Ayah order Milo O (sbb Ayah dah ada simptom kene diabetes)...dibaginya Milo biasa...Ayah dah hangin le jugak...terus bangun g kat waiter mamak tu bgtau Milo dia ada gula...bila Ayah dah tekankan suara sikit, barulah kelam kabut nak tukar dengan pantasss...haishhh...

Lepas bfes, Ayah tanya Ummi nak naik jambatan @ feri...Ummi tanya budak²...kompem le dorang nak naik feri...best dah lama x naik feri...tingat zaman Ummi sekolah menengah kat Balik Pulau dulu..kalo nak balik SP, kenelah naik feri beramai²....bestnyaaaa...then, kami plan nak singgah R&R Bukit Gantang sebab ada Pesta Makan Durian...bila sampai ke sana...khemah sumer dah terpacak...kerusi meja dah tersusun...bau doyan dah harum semerbak..tapi mana pestanya??? rupa²nya kol 3 petang baru mula perasmian...takde rezeki lagi le nampaknya...huhu...

Coti kami - Part II

Hari Ahad petang tuh, Ummi & Ayah ke Darussyifa' Bangi nak amik air selusuh as usual...kami sampai kol 6 lebey...tapi, unfortunately dah penuh...dan Ummi agak ralat bila kakak yang jaga bhg. pendaftaran tu bercakap dengan kasar sekali...pedih betul hati Ummi...tak boleh ke bagi tau elok²??? Dia suruh datang the next day pagi²...

Ayah cakap
'esok pas subuh kita datang lagi'
Ummi cakap
'takyahla...tawar hati dah nak pegi...kita pegi Darussyifa' cawangan Bota jela'

sedey rasanya...dari Haiqal sampaila ke Alysha...tiap kali preggie Ummi g amik air selusuh kat Bangi tu...memang tiap kali pegi time petang...sebab kurang sket orang...best jek amik air selusuh kat situ...ustaz siap mintak izin dari Ayah pegang perut sambil baca doa...tapi kali ni takde rezeki amik air selusuh kat situ

Hari Isnin, bangun pagi dah siap masak nasi+lauk² sebelum bertolak ke Perak...singgah PJ dulu umah makcik nak amik Kakak yg bermalam di sana...makcik offer suruh lunch kat situ tapi perut still cam rasa kenyang...dari PJ, naik hiway kejap b4 masuk jalan biasa...bila sampai kat area mana ek??? Bukit Gantang ke? isk..lupa pulak...ada few stalls jual doyan...Ummi duk sound kat Ayah ajak singgah tapi Alysha lak duk tido kat pangku Ummi...last² sampai ke S.I. tak jadi² beli doyan...huhu...amik bau jela

Sampai ke Perak, Ummi goreng bihun, ayam salut tepung untuk dinner...pastu sumer tido awal sebab esoknya nak bertolak balik ke Kedah pulak...pagi² Ummi dah bangun masak nasi lemak, sambal sardin+petai (Ayah request), ikan pekasam goreng, ayam goreng, telur dadar & sayur kacang panjang goreng telur...perghh...memang heavy breakfast betul...

pas bekfes g redah carik Darussyifa' Bota...dekat je rupanya...tapi hari rawatan hanya setiap Sabtu rupanya..takpelah..dah dekat...senang nak pegi...kami bertolak around jam 11am & sampai SP jam 2 lebey...singgah pekena cendol kat Bakar Arang...ramai orang cakap best..sumer order cendol biasa sorang satu & sorang sumer order bihun sup while Ummi order laksa...hemm...takdela sesedap mana cendol & laksa dia...harga pon boleh tahan mahal padahal stall bawah pokok jek...sedappp lagik cendol & laksa dekat Billion SP...amaun cendol & laksa pun banyakkk...

bermalam kat rumah Tok 1 malam...Wan jamu kami dengan rambutan pokok Wan yang tengah lebat berbuah...manisss sangat...makan sampai kenyang..Tok lak asek menjamu dengan makanan..lepas satu-satu...ada² je Tok nih..Ummi lak dapat special treatment--->doyan kawen pokok Tok yang dah nak pencen & x banyak buah tu..baru gugur sebiji malam sebelum tu...memang rezeki Ummi kata Tok..nyam-nyam..Ummi makan doyan ngan roti Gardenia

Next day ke Penang~~~bersambung

Tuesday, June 22, 2010

Coti kami - Part 1

Coti kami yg panjang tu terbahagi kpd beberapa bhg (cewahh...mcm le jauh benor cotinya):

  1. Perak - KL
  2. KL - Kedah
  3. Kedah - Penang

Part 1 : Perak - KL

Ummi sensorang naik bas ke KL...sampai KL dah malam & Ayah dah menunggu Ummi kat sana Sampai umah je, orang pertama yg Ummi tuju = Alysha...kelakar je nengok, dia memalu nampak Ummi...Ummi peluk dia & rasa badan dia cam dedar sket tapi maktok & Ayah cakap xde pape...Ayah terjaga tengah malam & rasa badan Alysha panas sangat...terus lap kepala dia dgn. towel basah...hem...Ummi ni memang ada instinct kalo anak nak demam...selalunya perasaan Ummi memang betul

The next day, Alysha makan roti canai sekeping tapi refused to eat her lunch...demam kejap panas, kejap kebah lepas makan ubat...petang tu bwk maktok jejalan kat Nilai 3...otw ke Nilai 3 tu, Ummi perasan ada ulcer putih kat bhg dalam mulut Alysha...patutla dia xmo makan...tak lama kat Nilai 3, dalam sejam je kat sana sebab dah nak maghrib...makcik(kakak Ayah) lak sms bgtau dorang otw ke umah kami...balik umah kejap & then terus bawak Alysha g klinik dekat umah...doc bagi ubat demam, antibiotik & gel sapu kat mulut...

Malam tuh, Ummi n Ayah tak dapat tido langsung...sebab Alysha asek menangis meragam...sebabnya dia haus nakkan susu tapi once puting susu tu cecah dalam mulut dia, terus dia menjerit sakit...huwaaa...Ummi pun nak nangis sama...puas le Ayah berdukung ke sana-sini sampai dia tertido...tapi dia akan sentiasa terjaga...sian sangat

Next day duk kat umah je...maktok masak rendang ayam kampung yg. disembelih pakngah aritu...Alysha tanak makan langsung...minum air je...Ummi umpan dia dengan air susu kotak...malam tu as usual dia meragam lagi...menangis itu tak kene, ini tak kene...nak tido atas perut Ummi la...adehhh...bila dah tersedu² nangis....dia cakap 'nak sleep kat tangan Ummi...nak sleep kat 'tiak' Ummi'....hadoila...nak tido celah ketiak la pulak...pape jelah Alysha..janji bahagia...dengan Ayah xnak langsung malam tuh

Hari berikutnya, Ummi & Ayah tengok ulcer kat mulut Alysha makin worsen despite dh bagi the antibiotic...xleh jadi nih...kene bawak g specialist gak sebab dah few days dia x makan n minum pun makin kurang...kami bawak dia g Klinik Pakar Kanak² Wong kat Kajang...very nice lady doctor...bila tengok ulcer kat mulut Alysha je...dia cakap 'ushhh...very bad..sangat sakit la'...then dia terus check tapak tangan & kaki Alysha & noticed some spots...dia cakap 'dia kene Hand Foot n Mouth Disease(HFMD)'...Ummi memang dah agak sebab ulcer kat mulut dia mmg teruk...doc cakap dia mungkin got infected waktu pegi jejalan kat tempat awam...even kalo Alysha duduk kat troli supermarket yg. mana b4 that ada budak lain with HFMD duduk pun leh kene infect...isk...sian Alysha...doc terus sapu ubat dalam mulut Alysha on the spot...dia bekalkan ubat sapu & ubat kurangkan inflammation...dia cakap memang Alysha susah nak makan tapi as long as dia mau minum pun kira ok..apa² jenis air pun xpe...eskrem pun elok...

lepas tu g Alamanda jap tapi Ummi xleh nak sopping pape pun sebab Alysha xmo duk dalam stroller...nak Ummi dukung jek...bibik memang rilek la sbb. Alysha totally reject dia...tapau eskrem sundae, nugget, fries & air Coke besar McD...kasi eskrem kat Alysha tp. dia xmo...sudahnya, dia rembat air Coke Ummi tu sampai abis...lepas minum tu terus nampak dia segar & nak main ngan kakak abang dia...kaklong & family dan juga makngah & family sampai malam tu sbb. nk g kenduri sedara Ayah kt Ampang esoknya...beramai² dorang tido kat hall bawah...malam tu Alysha still menangis meragam...dia haus, Ummi bekalkan air kosong dari cawan...tu pun puas Ummi pujuk minum sebab dia dehydrate sampai kulit bibir mengelupas...penatnya badan Ummi ni tatau le nak cakap..mana nak melayan Alysha yang 24-7 nak ngan ummi jek siang malam..mana nak melayan sedara Ayah yang tak putus² datang lagik

Ahad - memula plan xnak ikut Ayah g kenduri tu sbb. Alysha lom sihat...tapi teringin pulak nk makan nasi minyak...haishh...org. mengandung ni susah sket kalo teringin...ikut la jugak ke Ampang...kami sampai kol 11am...masuk duduk dlm umah pengantin...kol 12pm baru mula makan...Ummi & Ayah dah amik nasi & nak duduk makan...bila Ummi offer nak suapkan Alysha je, dia cakap 'Alysa nak makan Alysa punya'...dia pun teringin rupanya...Ummi g amik nasi minyak kosong sket tapi dia request lagik 'Alysa nak cili'....wallaaaa....tak padan sakit mulut...nak makan ngan sambal lak...Ummi gaulkan sket sambal ayam Ummi kat dia...masyaAllah...terketar² tangan dia menyuap nasi...maklumlah, dah dekat 4 hari dia x makan nasi..memang kesiannnnn sangat Ummi nengok dia makan...dah habis nasi tu, mintak ditambah...alhamdulillah...at last, mau jugak dia makan...kol 3pm, balik umah...semua keletihan yang amat...sumer terbongkang tido kat hall bawah...

~sambungan~

for dinner Ummi awal² cakap ngan Ayah, Ummi tak larat amat nak masak...dahle x tido malam, g kenduri kawen tu stay sana smp 4 jam, belum masuk traveling time to & fro semenyih-ampang...letihhh....then, Ummi smelled sth. nice being cooked in the kitchen...Ummi igtkan Ayah yg masak...rupa²nya anak bujang Ummi si Haiqal masakkan beefburger+cheese utk kami semua...walla...dah besar anak bujang Ummi ye...umo baru 10 tahun dah pandai masak burger!!!!Ummi dulu umo 10 tahun reti masak air,masak nasi (guna rice cooker) & goreng telur jek...huhu

dah makan burger sorang sebiji, tetiba makcik call suruh sumer siap...pas maghrib dia nak belanja sumer makan kat Village View Bangi...Ayah malas nak pegi sbb. still kenyang tp. maktok insist sebab sian makcik susah² nk dtg. dari PJ nak belanja sumer orang makan...Ummi okey jek sbb. dah lama sgt. x makan kat Village View...dedolu, kat situ la port Ummi & Ayah makan...dari Village View baru dibuka kat kolam pancing nak ke Jln Reko & anak baru 2-3 orang..memang kami pelanggan setia V.View...sampai kat sana kami duduk kat meja panjang sebab ada 3 family kan...makcik order siakap 3 rasa, tomyam campur, kailan ikan masin, kangkung goreng belacan, sambal udang+petai & telur dadar....regretfully, makanan dia dah tak sesedap Ummi selalu makan dulu...tomyam dia rasa bland jek...dah xde 'umph' cam dulu...siakap 3 rasa pun kureng menyengat...sedap lagik kalo makan kat Malee Tomyam tak jauh dari Masjid Jamek Kajang nun...anyway, thanks a lot to makcik sbb. sudi belanja kami sumer makan

Monday, June 21, 2010

Still in coti mood

pic from here

Dah mula keje hari ni
tapi masih xde mood
masih in coti mood
badan penat
minda penat
huhu
esok-esoklah Ummi citer
pasal coti kami yang panjang
asalnya plan coti 7 hari
alih² jadik 11 hari laks

Sunday, June 20, 2010

Pre-Order Coolababy Bamboo Charcoal Pocket Diapers

Ummi membuka Pre-Order untuk Coolababy Bamboo Charcoal Pocket Diapers baru...
Pre-Order dengan harga pengenalan istimewa sah dari 1 June - 30 June 2010
Cepat rebut harga istimewa ini!!!




Since camera baru belum dapat dibeli, sumer pics ni dari MamaPayishOnlineshop :

choices of colors

Benefits:
Releases Far Infrared Ray
Bamboo charcoal fiber releases for infrared ray which can improve blood circulation and keep the body warm. it helps health care ~

Moisture Absorbing and Quickly Drying
The cross-section fiber can absorb sweat and release it quickly to keep the skin dry and comfortable.

Special Introductory Price : RM31 (2 inserts) normal price RM35

Wednesday, June 9, 2010

Coti seminggu...yeyyy!!!!

pic here

Since Ummi akan bercuti selama seminggu...
maka...
blog ini juga akan bercuti rehat selama seminggu....
dah lama benar Ummi tak coti lama camnih
sejak keje ngan kampeni sekarang ni
jarang Ummi nak bercoti lama²
sebabnya annual leave Ummi
hanya 14 hari setahun
compared ngan kampeni lama
yang dah 20 hari setahun

tapi ...
tanpa Ummi sedari
dah cecah bulan Jun tahun ni
Ummi baru amik coti 3 hari
14+c/f baki coti thn lepas 2 hari=16 hari total
so ada lagi baki coti 13 hari
heheh...
amik kesempatan
sebelum bersalin
dan coti sekolah
amik terus 1 week
pueh hati den..huhu

will miss you all...muahsss

Tuesday, June 8, 2010

Nape Alysha terpaksa ikut balik KL?

pic from here

Plan asalnya, hanya Kakak, Abang & Abangcik yang ikut Ayah & maktok balik ke KL..
tapi...
Ummi mcm ada perasaan x berapa sedap hati lately nih...
....
tak sedap hati dengan bibik....

Ummi x penah citer pasal maid b4 this

malas sebenarnya nak citer
my maid nih namanya CT

dari segi keje so-so jelah
ini maid ke-7 Ummi penah amik
in total 2 maid Siam 5 maid Indon
yg. lelain tu takyah le citer
sbb. my worries skrg ni pada si CT
dia datang dulu mmg. tatau pape

tak reti apa sbb. x penah keje
umo dia waktu datang dulu 24 tahun

dah berkahwin n ada anak sorang baya Alysha

dia mmg slow learner
tapi Ummi x kisah slow learner pun x pe asal dia mau belajar
alhamdulillah...dia improved
belum cukup 2 tahun kami bagi dia cuti seminggu balik Indon.
lepaskan rindu pada keluarga dia

semua kos ditanggung
siap Ayah bagi token lagik
itu x tmasuk macam² goodies
kami belikan utk. dia bawa pulang as ole-ole
sebab dia janji nak sambung keje setahun lagi ngan Ummi
dia nak beli henfon pun kami kasi
sebab memikirkan senang dia nak berhubung ngan family dia kat airport nnti
sbb. dia takuuuut sgt. naik flight sensorang


lepas balik dari Indon. nampak dia rajin kejap
pastu mula selow
tapi Ummi boleh pejam mata lagik la
then,
bila dah ada henfon

macam² gangguan pulak datang
family asek call mintak duit la
(padahal lps balik dari Indon dah 2x bank in duit kat mak dia)
call soh balik la
call soh ikut kakak dia g keje kat Brunai la
macam² la kekdahnya
bila Ummi tanya CT
dia cakap dia memang nak keje lagi ngan Ummi

sebab dia nak kumpul duit utk. anak dia
okla kan..
Ummi pikir
as long as dia x meroyan nak balik Indon jugak lagi parah

then..
sejak sebulan dua ni

Ummi nampak lain macam si CT nih

keje banyak dia ngelat

banyak kali Ummi perasan dia x sapu sampah pepagi
bangun pun dah lewat
kekadang Kakak & Abang bangun pagi
dia pun saing baru nak bangun terkocoh²

baju dlm. washing machine lak

disumbat sampai susah WM nak pusing
sbb. dia nak senang cuci sekaligus
Ummi dah warn dia bab nih
'kalo WM ni rosak, kamu jugak yg. susah..nak kene cuci baju pakai tangan'

so, instead of cuci baju waktu siang

Ummi insist dia cuci malam
sebab Ummi leh buat spotcheck


aritu lak..

Ummi kantoi dia cuci CD dlm WM

tak letak detergent langsung!!!!
dah 1/2 way dah WM tu berjalan

patutla Ummi noticed CD asek bau hancing jek

grrrrr.....
banyak lagi bende sebenarnya

tak larat Ummi nak citer satu-satu kat sini

tapi...
last 2 weeks
dia bgtau.
dia terjumpa balik ngan jiran dia waktu kat Indon. dulu
jiran dia lalu kat belakang umah
waktu tu dia ada kat belakang dapur

dia bercerita ngan penuh gumbira
jiran dia with the whole family dtg. keje kat ui*m kat sini
keje kat kantin & keje construction kat dalam tuh
dia siap cakap jiran dia kasi simcard dia kat CT

so that senang dia nak contact
yang Ummi nih lurus bendul duk sangkakan jiran dia tuh fomfuan

since then...
lagi bertambah lemau si CT

cam orang dalam dunia khayalan jek

balik kampung baru ni maktok & Tok pun perasan
dorang cakap CT dah berubah sangat
Tok lak kantoi si CT tgh. bergayut henfon
waktu Ummi & Ayah kuar g Billion
lagi le tak senang hati Ummi

hari Ahad lepas...
waktu balik ke sini kejap

CT bagitau pasal perbualan telefon tu

katanya mak jiran dia nak melamar CT utk. anak lelaki dia
terkejut badak Ummi dibuatnya...

Ummi tanya le apa pendapat CT pasal tuh?

dia cakap kalo itu jodoh dia, dia terima


#$*&#%&^&#$

Ummi terus cakap
'CT, kamu sedar tak yg. kamu tu masih isteri orang. Dlm Islam, mana boleh perempuan nikah 2 suami'


Dia cakap
'Maknya cakap nggak apa..
nikah di sini dulu..
terus tahun depan pulang ke Indon baru mintak cerei(cerai) sama suami saya'


#*%&*#%&*(%#


Ummi :
'Ya Allah Ct...mana boleh macam tu...suami kamu mesti lepaskan kamu dulu baru kamu boleh nikah sama orang lain...jangan sekali-kali kamu buat macam tu CT'


(Dlm. pikiran ummi
Inilah yang dikatakan kahwin siri @ kahwin mut'aah agaknya )

Bila cakap dengan Ayah...
Ayah terus g confront dia..
Ayah taknak kami terbabit ngan dosa dia lak nanti...
Ayah advise dia elok-elok
rupa-rupanya, kata CT
jantan tuh memang penah datang bual ngan dia kat belakang umah kami!!!!
ntah berapa kali kami xtau
ini yang buat Ummi hangin nih
duk dating kat belakang umah rupanya

patutla Ummi perasan banyak kali
bila malam je dalam pukul 9pm tu CT hilang
dalam 15 minit gitu
kat belakang xde
kat depan xde
bila dia masuk n Ummi tanya mana dia pegi
katnaya g buang sampah
haishh..takkan le buang sampah smp. 15 minit...
Ummi syak dia duk bergayut henfon kat tepi umah

bila dipikirkan balik
nak biarkan the 3 kids g KL
n tinggalkan Alysha & bibik kat sini
Ummi jadi horror
camne keadaannya bila Ummi g keje
tinggal dorang berdua jek
karang kalo jantan tuh datang,
karang dibawa masuk umah ke...
erk...x sanggup Ummi nak bayangkan
dahle kawasan kejiranan Ummi tuh lengang
kat belakang deretan kedai
jiran sebelah kiri balik kg. sampai abis cuti sekolah
umah sebelah kanan mmg. xde orang
sbb. dia buat homestay
huwaaaa...
nak tak nak
terpaksa Ummi tinggalkan Alysha
balik KL dengan Ayah
demi keselamatan dia jugak
takpelah Ummi suffer kerinduan sekejap
esok pas keje Ummi balik KL
tunggu Ummi ye sayang!!!
huwaaaaaaaaa

Monday, June 7, 2010

Balik kampung...

Last Friday, Ummi & Ayah seperti biasa dapat cuti gantian sempena Hari Keputeraan DYMM Agung yg jatuh pada hari Sabtu...so as early as 7am kami dah bertolak pulang ke Kedah...kami ikut jalan lama...Ayah suruh onkan Garmin...hemm...dia suruh lalu ikut jalan Beruas...wah...memang best sangat...sangat nyaman...siap berkabus lagik n sejukkkkk....elok dah nak sampai je pekan Beruas, tayar keta pancit lak..sib baik ada keta lain tolong bagitau...kami memang x perasan langsung...isk...berhenti tepi jalan..Ayah kuarkan spare tyre & gantikan tayar yang pancit tuh...dengan pertolongan my 2 little heroes...sib baik ada heroes 2 orang tuh...kejap je Ayah settle tukar tayar...patutla pancit, kena paku besar...isk...

Sambung perjalanan & singgah bekfes kat satu kedai nasi kandar kat Parit Buntar...amatla tak sedap...memang kompem tak pegi dah pasnih...sampai umah MIL @ maktok kol 11am...then Ayah ajak g Tesco dekat umah maktok...dah lepas membeli, Ummi tersangkut lak kat FOS kat situ smp Ayah call soh turun sbb. kunci keta ada kat Ummi...adeila..lupa pulak nk bagi kat Ayah

For lunch, Ummi hanya tolong grill daging kambing sementara maktok masak kari ikan bawal, sayur togeh+tauhu, ayam goreng, sambal sotong, sambal budu (budu+cili potong+bawang+limau nipis)...petang sket, maktok suruh Ayah tangkap ayam kampung 6 ekor...then, kami headed to umah makngah kat Jeniang sebab nak suruh Pakngah tolong sembelihkan ayam2 tuh...Pakngah pun korbankan sekor ayam jantan dia...dah siap sembelih, makngah siram ayam² tu dengan air panas mendidih untuk dicabut bulunya...time nih Ummi ngelat...Ummi lari duk kat ruang tamu...sebabnya: Ummi tak tahan bau hanyir ayam yang disiram air panas tuh...rasa nak uwekk jek..isk...teruk betul la Ummi nih...nak wat camne kan...seumur hidup Ummi memang tak penah wat keje cabut bulu ayam tu...kalo takde bau hanyir tu takpela..ini bau dia yang buat Ummi tak tahan...so, Ummi kekunun jaga Alysha la yang kejap yakyak, kejap nak air, kejap nak mandi...heheh...dah lepas masak & makan, kami balik tido umah maktok...hujan tak henti² dari malam sampai ke pagi...lega rasanya...kalo tak, umah maktok memang panas sangat


Hari Sabtu lepas bekfes bertolak ke umah Tok(my mom) pulak...menu lunch: tomyam campur (Ummi masak)...Tok masak kari ikan, goreng ayam...Ibu lak datang bawak lauk : ayam kicap, daging merah and few more...Tok puji tomyam Ummi sedap...hahaha...Tok ni memang tau...suka puji² Ummi masak..padahal kalo Tok goreng ikan kembung pun dah sedap menjilat jari.....petang tuh ajak Ayah g Billion sebab ada sale sempena Keputeraan DYMM Agung kan...hemm...berjam² Ummi kat children's dept. tuh...sopping lagik padahal dah berazam taknak beli baju baby lagi sebab dah lebey dari cukup...'ter' beli gak 3 pasang lagik..huhu...selain tu Ummi beli bedding set untuk baby kaler ijau..haha...on the way balik, singgah collect barut yang Ummi order kat Suzana kat Mybabyku sape nak order barut/bedung baby boleh la g website dia...


Ummi order 2 corak nih...memang puas hati dengan jahitan dia...kemas..walau amik saiz S tapi cukup besar...puas hati Ummi


Hari Ahad pagi, siap² nak bertolak balik... Tok dah siap awal² masakkan nasi lemak sambal ikan talang masin...perghhh...terangkat sedappp...then, singgah amik maktok sbb. maktok nak ikut balik KL...kami sampai ke Tronoh jam 11.45am...singgah tambah baju untuk dibawa ke KL....Ummi pun duk berkali² bagitau Alysha yang dia kene tinggal ngan Ayah kat KL sebab Ummi keje...1st time wehhh nak berpisah ngan Alysha...sedey yang amat...nape Ummi tak suruh Alysha & bibik stay ngan Ummi je kat sini sementara Ummi nak ke KL Khamis ni???nantikan entry seterusnya...Diorang bertolak ke KL jam 3pm...Ummi tahan air mata time tuh..muka Alysha nampak konfius sebab mesti dia ingat Ummi ikut sekali...tutup pagar, tutup pintu umah, masuk bilik, on kan aircond...menangis sepuas² hati. sampai bengkak mata..sedeynyaaaa...terbayang² muka Alysha yg konfius tuh...*sambil menaip ni pun airmata Ummi bergenang jek..tapip terpaksa tahan*
Justify Full

Tuesday, June 1, 2010

Gender baby



Congrats Asu sbb. berjaya meneka gender baby akak
heheh..tapi xde hadiah ye...
sape yg tak nampak tadi, leh refer pic nih kat dalam bulatan tuh
pic ni discan dari bawah ponggong baby
so leh nmpk scrotum n a bit bebird dia
so...it's a BOY!!!!!!

^_^
pas g checkup ar Sabtu arituh
terus berdesup g JJ
borong baju baby BLUE kaler
senang hati
puas memborong
dah brp bulan asek tertahan²
je keinginan nk membeli
sbb tatau gender baby
jap tadi dah online sopping
bedung & barut baby lak
Blue semestinya
TAPI...
kalo ditakdirkan kuar girl nnti
x kisahle pakai Blue pun heheh

3rd checkup @ 25 weeks

.



Last Saturday, Ummi dah x sabar² & excited sangat nak jumpa Datin Mimin...sebabnya, memang nak direct bagitau Datin yg Ummi nak tau sangat gender baby...bertolak dari rumah jam 8.30am & plan lepas checkup nak terus g terjah Jusco kat sebelah Pantai Hosp. Ipoh tu..hehe...makin teruja bila Ayah bagitau Jusco tengah ada SALE sekarang ni...

Ayah decide nak guna navigator lak...so, onkan Garmin & follow je jalan yang diarah...hemmm....'dia' bawak kami pusing ikut jalan lain lak...memula ikut Silibin...pastu masuk ikut lorong rumah orang ..huhu...

Ayah cakap 'takpe...kita tengok je dia nak ikut jalan mana...kut²shortcut ke'

hmmm...Ummi dah gelisah sebab Ummi takut kalo sampai hosp. lambat karang, ramai lak patient lain..tapi Ummi diam ajelah...at last, dah nak sampai hosp. kami ikut je jalan yang biasa guna sebab dah nampak hosp. tapi dia duk tunjuk ikut lorong kecik yang lain...huhu

Bila sampai klinik Datin, Ayah sakit perut lak...yang Ummi pun tak tahan nak terkucil...singgah toilet jap...then, pegi serah kad kat kaunter..rupa²nya takde patient lain pun...so, adik kat kaunter tu terus suruh pegi amik urine...erk...Ummi baru je g toilet...takpe..Ummi minum air sejuk secawan dari water dispenser yang tersedia kat situ...rehat jap 5 minit then g toilet...dapat le sikit...sib baik cukup untuk dorang buat urine test...

Tak sempat nak duduk, nama Ummi dah dipanggil...isk..Ayah lom naik lagi nih...takpelah..Ummi pegi masuk sorang dulu...then citer pasal Ummi selalu kene tummy cramps dan juga rasa mencucuk/seolah² tertarik dari dalam(kat pusat) tiap kali Ummi angkat bende berat or dukung Alysha...lega bila doc. bgtau takde efek pada baby...cuma doc. risau Ummi kurang kalsium..huhu...so, dia bekalkan Caltrade untuk tambah kalsium

Pastu, saat ditunggu²-->ultrasound scan...
Doc. macam biasa duk explain pasal baby growth
Ummi terus mencelah
'Doc, boleh tak nak tgk. gender baby sbb. last scan x nampak sbb. dia kepit kaki'
Doc : 'Okay boleh..sekarang dah ada brp boy and girl?' sambil doc. mula arahkan scanner
ke arah bhg. bawah baby
Ummi :' Dah ada 2 pairs..tapi I nak tau gender sebab senang sikit nak beli barang baby'
Doc senyum je
Memula doc arah scanner dari depan tapi tak nampak sebab position dia
Then, doc arahkan scanner tu dari bawah ponggong
hemm..belum doc cakap lagi Ummi dah nampak
Doc :'Nampak tak kat bahagian ni?Kalo girl akan nampak begini, kalo boy lak begini'
heheh...
a mother's instinct sejak Ummi mula mabuk² dulu
adalah TEPAT
sangat TEPAT
alhamdulillah...syukur ya Allah
bila doc scan muka baby...rasa sebak sangat
sebab preggy sebelum ni
tak berpeluang buat scan 3D
kali ni...subhanallah
sangat indah ciptaan Allah
Ayah yang dah masuk time ni pun terharu
walau tak dapat scan dari depan
sebab tangan baby kat depan muka
tapi dapat scan dari tepi dah cukup
buat Ummi rasa nak menangis

bila dah selesai semuanya
doc cakap:'lepas ni, bolehlah teru pegi Jusco ye shopping barang baby'
hahaha...macam tau² je apa yg kami plan

Baby sekarang dah 700g
BP Ummi still low and doc. x advise berdiri lama²
doc. suggest suruh mengajar sambil duduk
erk...camne nk ngajar sambil duduk
Ummi ajar subjek calculation
kene tunjukkan steps pengiraan kt whiteboard
takpelah...Ummi buat setakat terdaya

jom tengok baby dalam peyut Ummi jom....

nampak tak muka baby?nampak pipi kanan...sisi tepi hidung, mulut & mata kanan



ni pulak gender baby...sape pandai teka sama ada BOY or GIRL??????

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages