Wednesday, July 28, 2010

Kek lapis..oh..kek lapis

Dari dulu Ummi memang tak suker sangat ngan kek lapis nih
yelah...dedolu ada sepesen jek kek lapis yg glemer
ie. kek lapis rempah
maaflah ye...
tekak Ummi memang rasa nak puke
once rasa kek lapis rempah for the 1st time dulu
since then Ummi cam phobia ngan kek lapis nih
bila hari raya & pegi umah orang
dijamu ngan kek lapis nih
kompem Ummi tak sentuh pun

tapi...
itu citer dedolu laaaa
Ummi tak ingat sejak bila Ummi mula suka ngan kek lapis
kek lapis yang pelbagai rasa sekarang nih
sangat² mengancam wokehhh

biasanya Ummi takdela beriya sangat ngan kek lapis nih
ada pun xpe,xde pun xpe
tapi tekak preggie mom kalini lain macam lak
teruja benor nengok web² yang jual kek lapis nih
sangat² merembesss

tak caya???
meh sama² tengok
sama² merembesss wokeh
.
.
.
.
.
.

ini dari sarawak layer cakes





ini lak dari aishiteru shoppe

dan ini dari kedai ummie


korang yang biasa beli kek lapis nih, meh la share link kedai kek lapis online yang best²....kek best, rege pun best...meh la share meh

Anna's Birthday GA!

Ummi try test nasib nak join GA ni pulak...

sebab.....

kiut sangat sticker dier.. :)





sticker dier nih buat Ummi gerammmm jekkkkk...so cuteeeee

Tarikh tutup 10 August 2010 sebelum pukul 10.30 malam.




Ummi nak tag Bib yang rajin masuk contest/GA nih

Award from n.i.y.x.z.h.a


dah lama x dpt award
award ni dtg dari nieyxzha...makyung sama cam Ummi gak




1) bagi pulak award nih kat 5 org yg korang rase ada nilai2 persahabatan yang baik dalam dunia blogging nih..

Ummi pun macam nieyxzha jugak...nak kasi award ni pada sumer follower dan blog reader Ummi...sumer punya nilai persahabatan di alam maya yg tersendiri ^_^

2) apa nilai persahabatan yg ada pada setiap pada 5 org tu? war2kan..contoh :
org no 1 : peramah, bila jumpa..cakap x henti2..best..



1 - haslina: teman sebilik kat opis lama..geng lunch sama2 dolu2..ada anak cumil 2 org dan skrg gigih ber online bisnes :)
2 - bib : kenal dari matriks kulim & UUM..dulu x rapat sgt tapi since jadi blogger ni, makin rapat pulak..huhu :)
3 - mieja : kenal dlm forum.cari...otai breastfeeding tegar..yang membakar semangat kami kat forum dulu :)
4 - ena : kenal dlm forum.cari jugak asalnya...pastu bertemu kat gath. forum.cari..dan now dia jadi SAHM dan gigih ber online bisnes jua :)
5 - kak ina kl : kenal thru blogging.. pantang masuk ke blog dia..mesti merembesss jek air liur...sedapsssss :)


3) sila gtau apa perkara paling hebat pernah korang buat sebagai sahabat..untuk kita semua jadikan panduan dan ikutan kan..

ntahle...apa yg hebat ye..takdela hebat mana...penah sesama amik cuti semata² nak terjah JCard Day...amik cuti semata² nak sopping raya kat Binwani's, Jalan TAR & SOGO..heheh


So, Ummi nak pass award ni to ALL MY FOLLOWERS & BLOG READERS...moga persahabatan kita di dunia blog ni terus berkekalan

Tuesday, July 27, 2010

Broadband...finally

Alhamdulillah
dapat jugak Ummi beli broadband b4 bersalin nih
lepas survey sana..survey sini
Ummi decide amik broadband kat bawah ni
memula risau jugak if access kat kawasan Ummi ni tak okay
maklumle kan...kawasan kampung je
tapi syukur
memang laju
nanti bolehla bersiaran dari rumah
waktu dalam pantang nanti
^_^



My two big girls...

My 1st girl...Nurul Syafiqah Huda
Happy 12th birthday my lovely daughter
Kakak dah besar...dah nak jadi anak dara pun
Semoga Kakak menjadi anak yang solehah
dan menjadi teladan pada adik² Kakak yang lain tu
I love you so much dear....


My 2nd girl...Alysha Iman

Sejak seminggu lepas...Alysha tetiba eksaited nak tido kat tilam bawah
sama siblings dia yang lain...huhu...Ummi tetiba dah tak laku...bila Ummi
ajak naik atas katil, dia tak nak...nak tido ngan Kakak katanya...tapi biasanya
bila dia dah tertido, Ummi angkat dia naik ke atas

tapi malam tadi...

Ummi letih sangat sebab malam sebelum tu Ummi tak tido semalaman
sebab Alysha batuk teruk asek merengek jek
so, malam tadi sedar² je dia dah merengek nak susu
kol 3 am..Ummi nak angkat dia naik atas katil
dia nangis taknak
so Ummi biar je dia kat bawah
sampai pagi
dan Ummi pun tido senyenyak²nya sampai pagi

Alysha dah besar ye
dah tau nak dapat adik tak lama lagi ek...

Sunday, July 25, 2010

Checkup at 33 weeks

Last Saturday Ummi g monthly checkup kat Pantai Ipoh...dari malamnya Ummi dah berpuasa sebab scheduled for MGTT (test air gula) hari Sabtu tuh...alhamdulillah, sampai je ke sana Ummi dapat no giliran ke-3...lps amik urine, Ummi kene ikut assistant doc. ke groundfloor untuk diambil darah kat Pathology Dept.....memula, amik darah kat lengan kanan....tak rasa sakit pun...lepas tu, terus kene minum air gula segelas...memula cam seriau duk dengar orang cakap manis sangat la...cam nak muntah la...tapi once Ummi minum...hemmm..sedap la pulak...perisa oren youuuu!!! sedar² dah licin segelas er..cik...nak segelas lagi boleh?...then dia pesan suruh datang balik lepas 2 jam untuk diambil darah kali kedua

Ummi naik atas balik ke level 3 dan rupanya ngam² tiba giliran Ummi jumpa doc...Ummi, Ayah & Alysha masuk ngadap doc...dia check BP sumer okay...then scanning time...berat baby dah naik SEKILO!!! berbanding last month...dari 1.2kg--->2.2kg...huhu..membesar dengan jayanya (berat Ummi naik sekilo bulan nih memang pegi ke baby jela nampaknya...bagusss gitu..xdela nak menambah lelemaks Ummi laks ..hikhik)...everything seemed to be okay...EXCEPT FOR ONE THING....huwaaaa....
.
.
.
.
baby's in transverse position la pulak

meaning kedudukan dia dalam keadaan melintang...kepala kat bahagian kiri perut Ummi, ponggong kat bahagian kanan perut Ummi...doc cakap kalo kedudukan camni susah nak dia buat ECV (External Cephalic Version) - manually turn the baby by a gynae bukan bidan ye....doc jugak cakap, kalo by the next checkup baby masih dalam posisi yang sama, she'll set a date for me for a C-SECTION...uwaaaa...Ummi nak bersalin normal....taknak kene caesar...Ya Allah Ya Tuhanku...moga baby Ummi dalam perut ni berpusing ke kedudukan sepatutnya dan dipermudahkan segala urusan Ummi...AMIN

lepas jumpa doc tu, Ummi ada dalam 2 jam b4 kene datang balik untuk diambil darah...so, merayau ke Jusco le jawabnya...Ummi terus terjah ke baby's department lagi walau hakikatnya hampir 99% barang² baby dah complete...Ummi duk belek² baju baby & rembat 3 pasang lagi baju lengan pendek sebelum Ayah mencelah 'cukup²lah tu...dah banyak baju baby kat rumah nun'...heheh...sib baik Ayah mencelah, kalo tak, kompem lebih dari 3 pasang Ummi rembat...selain baju baby, Ummi beli changing mat, washable nursing pad, 2-in-1 baby bath, another set of mitten+booties dan juga toy untuk Alysha...

sebelum bertolak balik ke hospital, Ummi sempat singgah SR dan beli a slice of Durian Durian cake...buat bekal lps. tamat sesi berpuasa lps. amik darah kali ke-2 nanti..huhu...then, pegi amik darah kat lengan kiri pulak...emm..kali ni sakit sikit sebab staff tu terjongketkan sket jarum tu waktu nak kuarkan dari lengan...ala..sakit sikit je pun...

dah settle, masuk dalam keta...apa tunggu lagi..buka kotak SR & mamam kek tuh...Ayah rasa sesudu je while Alysha xnak langsung..Ummi habiskan semuanya...memang mengasyikkan...rasa macam makan durian pun ada

then, singgah McD kat Medan Gopeng...Ayah try GCB-Grilled Chicken Burger baru tu, Ummi order Spicy Chicken McDeluxe...both of us agreed that GCB x berapa besh laar...sedap lagi burger Ummi tu...Alysha lak amik Happy Meal fried chicken...habis seketul ayam dikerjakan


sekianlah ceritanya tentang checkup Ummi kali ni
mohon semua blog reader Ummi tolong doakan moga baby Ummi berpusing ke kedudukan verteks(head down) on the next checkup ya!!!

Friday, July 23, 2010

Nervous...


Risaunya nak g checkup for 33 wks esok

sbbnya:

nak kene buat Meal Glucose Tolerance Test pulak
or also known as
MGTT
4 kali pregnant sebelum nih
x penah kene buat test nih
tup² kali ni xleh lepas
sebab umo dah exceed 35 tahun daaa...
doakan yang terbaik untuk Ummi ye...
AMINNNN

Kari Kepala Ikan-khas untuk Lin

(pic hasil carian En Google)


ada special request dari rakan sekerja opis lama yang still keep in touch till now ie. Lin aka Haslina aka myredloves yang nak tahu lebih lanjut tentang kari kepala ikan nih...

esok dah coti Lin, leh la masak untuk cik abang ye... :)



jenis² kepala ikan yang akak biasa gunakan:

-ikan merah
-ikan nyok²
-ikan jenahak
-ikan ploktan (tak sure kalo kat KL dipanggil apa ikan nih)
-ikan duri
-ikan tenggiri

my feveret is kepala ikan nyok² while hubby's ikan merah

bahan²:
-1 ulas bawang putih- dihiris
-2 ulas bwg merah - dihiris
-2 ulas bawang putih - ditumbuk
-3-4 ulas bawang merah ditumbuk
-sehelai dua daun kari
-1/2 sudu teh kecil halba campur
-air asam jawa secukup rasa
-garam secukup rasa
-sepeket serbuk kari

-kepala ikan
-santan (bahagikan kpd santan cair & santan pekat kalo dari perahan kelapa parut)
-tomato
-kacang bendi

cara memasak:

  1. tumis hirisan bwg merah,bwg putih, daun kari & halba campur sampai kekuningan
  2. masukkan bawang yang ditumbuk sampai naik bau
  3. campurkan serbuk kari+sedikit air asam jawa dan masukkan dalam periuk
  4. kacau sampai naik wangi dan paste tadi nampak makin gelap warnanya(meaning rempah dah masak)
  5. masukkan air asam jawa,ikan dan santan cair
  6. bila ikan dah hampir masak, masukkan santan pekat, tomato,bendi & garam
  7. dah masak boleh diangkat dan dihidangkan

tips buat lin:

  1. kalo ikan merah, jangan dimasak lama sangat sebab cepat hancur
  2. cara memilih kepala ikan sama ada baru atau lama:
akak selalu check bahagian dalam kepala ikan tu..
kalo insang ikan tu masih berwarna merah & berlendir meaning ikan tu masih baru..
tapi kalo bahagian dalam tu especially insang tu dah kaler pucat & kering je,
meaning ikan tuh dah lama...





Wednesday, July 21, 2010

Baby Sling & Nursing Cover

Sebagai persediaan menempuh alam breastfeeding nanti, awal² lagi Ummi dah survey² nursing cover/poncho...mencari² mana yang sesuai dan berkenan di mata...then, at that time tengah ada sale kat Enjoybreastfeed.com...Ummi terus order nursing cover seperti di bawah...

Selain digunakan untuk nursing in public, Ummi juga plan nak gunakan nursing cover ni untuk sessi mengepam kat ofis nanti...takyah la gi ngepam kat surau...ngepam kat bilik pun boleh sambil guna BP baru yang bakal tiba nanti *wink*
.


Ummi teringat balik time nak menyusukan Alysha kat public dulu..isk...Ummi nih memang pemalu amat orangnya...ada few times Ummi sanggup mintak kunci keta dari Ayah & turun pegi kat keta kat parking lot semata² nak susukan Alysha...sebab Ummi tak sanggup nak selak baju kat depan orang ramai kat shopping complex...few times jugak bila dine-out, tengah syiok makan tetiba Alysha meragam nak susu...Ummi gi masuk dalam keta & susukan dia sampai kenyang...hemm..teruk ke Ummi ni bila sifat malu ni terlalu menebal??? sebab Ummi tengok ramai mommies lain cam okay je nak BF anak depan orang ramai without guna nursing cover or anything else...biras Ummi pun selamba jek selak baju sambil sembang² dengan kami sumer kat umah Maktok...siap² BF sambil ngiring lagik depan tv...
.


So, kalini Ummi dah bersedia awal²...beli nursing cover...so senang sket kalo baby nak nyusu kat tempat yang takde baby room...
.

best tau nursing cover nih...kain dia lembut sangatttt...selain jadik nursing cover, leh jadik ala² shawl sekali...tengokla pic kat atas nun..Ummi rasa cam nak rembat satu lagik je sbb. banyak kaler yang amat menawan hati
.


Semalam pulak Ummi punya ring sling pulak sampai...waktu Alysha dulu Ummi guna Regin Ring Sling...kain dia x besar sangat cam RS biasa tapi banyak berjasa & kekadang bibik guna sampai sekarang walau Alysha dah besar
.



Kali ni, Ummi beli brand NLSW...beli yang preloved...still cantik sbb owner tu guna kejap jek...malam tadi Ummi dah rendam kejap dalam sabun, gonyoh² sket pakai tangan n then masuk dalam laundry bag & masuk dalam WM guna Quick mode...best...alang² dah menggonyoh RS tu, Ummi cuci bengkung tali Ummi sekali tapi terpaksa cuci dalam cycle berasingan sebab kain bengkung yg. kaler maroon tu luntur...best jek tengok both kat ampaian pagi tadi ^_^

(pic hasil carian En Google)

Tuesday, July 20, 2010

What's for iftar ye?

Harini Ummi berpuasa lagi
insyaAllah...ada lagi 3 hari je lagi
nak selesaikan hutang poser

dalam kepala dah terpikir²
menu untuk berbuka nanti
hemm..
apa yang besh ye...
yang leh buka selera sket...

rasa cam nak masak ini je la :


- kari udang ala mamak

-sayur sawi tumis + meatball(pic nih sutung la pulak)

-ayam goreng tepung(all time's fav.)

-telur masin (kalo poser musti nak makan nih)


nyam-nyam...tak sabar nak memasak..huhu

(semua pic adalah hasil carian En Google ya)

Terbeli Daun KETUM???????




Malam tadi Ummi tengah mengemas² purse Ummi...

kuarkan apa yang perlu dibuang

then Ummi terjumpa resit Tes.co tempohari

as usual,

Ummi suka belek² semula tengok harga barang dibeli


tetiba...
baru Ummi perasan something yang pelik
cuba uols tengok kat resit yang Ummi bulatkan tuh
.
'DAUN KETUMMM!!!'
.
haa????
takkan kat situ ada jual daun ketum pulak?
takkan kami tersalah pilih daun pulak?
isk...
.
panik jap Ummi
then Ummi cuba recall apa yang dibeli kat sana
hemmm...
.
seingat Ummi yang Ummi amik :
daun sup
daun bawang
togeh
eh bukan kategori daun nih
.
Ayah lak amik apa ye?
hmmm...
then baru teringat
Ayah amik
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
DAUN KETUMBARRRRR!!!
.
laaaaa
daun ketumbar rupanya
isk..
bila dah disingkatkan wordingnya
jadik daun ketum la pulak
BAHAYA WOO!!!

Monday, July 19, 2010

Weekend kami...

Last Friday Ayah sampai bersama-sama 6 biji buah durian...hoho...siap letak dalam guni lagik..
masyukkk...balik keje je terus terjah durian-durian tu...makan memang tak hengat donia...puas hati makan...dinner memang takleh masuk dah..dah kenyang sangat..sampai harini pun ada 1 bekas durian lagi dalam fridge..plannya nak buat kuah durian untuk dicicah dengan roti & jugak bubur kacang durian...

Jumaat malam tu, Haiqal bagitau yang esok (Sabtu) dia nak pegi ke Public Library(PL) sebab dia dah daftar nama dia untuk pertandingan mewarna...isk..tak sangka pulak mamat sorang ni nak masuk pertandingan macam ni..sebabnya dia ni jenis yang malu-malu kucing sikit kalo bab-bab macam nih

So, hari Sabtu pepagi dah bersiap nak pegi PL...kami sampai awal & staf library tu offer Adam & Kakak untuk join sekali sebab tak ramai yang masuk..Ummi pun di offer jugak untuk Kategori Dewasa tapi Ummi declined sebab Ummi dah plan ngan Ayah nak g beli barang dapur sket kat Tesco


Adam, Syafiqah & Haiqal baru mula mewarna


PL yang best


menuju ke Kids' sectionKids' section..sangat bestttt


Public library Seri Iskandar ni memang aktif, rajin anjurkan macam² aktiviti... sangat cozy dan staf yang sopan & sporting...thumbs up!!!


Lepas dah settle dengan budak bertiga tu, Ummi, Ayah & Alysha terus menuju ke Tesco....done with the shopping, terus call Kakak & dia bagitau contest dah selesai...and she managed to win the 3rd place...wahh...kemain Kakak ye!!! dapat le bawak balik satu food hamper...suka sangat dia...

Ari Sabtu tu Ummi masak Soto Ayam...sempat buat begedil daging lagik...puas hati tengok semua makan...puas hati Ummi...petang tu mulanya plan nak jejalan lagik, tapi hujan turun mencurah²...so, stay jela kat rumah

Hari Ahad, bangun pepagi siapkan nasi lemak, sambal ikan bilis, ikan pekasam goreng, telur dadar, ulam timun while Ayah masak terung berlada....dah bekfes...kami ke Teluk Batik kat Lumut...dah lama tak kesana...kami sampai jam 10.30am..orang dah ramai...cuaca sangat baik...best jek...lepak² sampai tengahari, then terus balik...tapi lupa pulak Ummi nak snap gambar kat sana...

Friday, July 16, 2010

Some facts about this pregnancy...

Ummi perasan there are some interesting facts

secara kebetulan

tentang preggie kali ini


Preggie kali ini...

Ummi tak membeli barang sehelai pun

maternity clothing

hanya recycle yang lama

sedangkan waktu preggiekan Alysha dulu

Ummi terpaksa membeli serba-serbi baru


sebabnya:

Ummi tak ingat kat mana simpan

koleksi baju² maternity sumer


kali ni pula:

macam tau² aje

b4 preggie aritu

waktu mengemas kat stor

bawah tangga kat Semenyih

muncul pulak sebeg baju² maternity

koleksi dari preggie Kakak dulu

tahun 1998 sampaile ke zaman Adam 2002

masih elok² semuanya


Preggie kali ini...

baju baby semuanya takde yang recycle

semua brand new

nape ek?

sebabnya:

baju-baju Alysha dulu

saiz 0-12

habis disedekahkan pada

anak kawan hubby kat sini

dan juga anak kaklong(niece hubby)

sebab kekununnya pikir

dah 'pencen' takmo beranak dah


tup² Allah bagi kami rezeki anak lagi

so, macam orang nak beranak sulung le kekdahnya

sumer baju kene beli baru


kebetulan pulak semalam duk godek²

gobok baju budak²

dan terjumpa hooded blanket/receiving blanket

Abg Haiqal dulu (tahun 2000)

yang kemudiannya jadi Adam punya

and later jadik baby punya pulak

Abg Haiqal punya kaler putih+biru

Kakak punya dulu kaler all pink

Alysha pun Ummi gatal tangan beli baru all pink gak


sekianlah fakta² kali ini

dalam pikiran Ummi dah tak sabar dah ni

menunggu Ayah balik malam nih

bersama 5 bijik durian

hemmm

tak dapat Ummi bayangkan

camne le Ayah drive dari KL-Perak nih

bersama bau²an durian yang menyengat hidung

huhu


Thursday, July 15, 2010

Rezeki makyong...

Dah 2 minggu lamanya, Ummi ke sana sini bagi misi mencari durian yang sedappp...
kat SI nih,Ummi ada beli 3 minggu lepas kot tapi hampehh
kulit pun dah nak menguning
menandakan durian lama
dari 3 bijik yang dibeli, hampir separuh tak boleh dimakan
sebab busukkk
yang boleh dimakan tu pun
sangatla tak masyuk isinya
nipis amat & ulas kecik jekkk

ke Seri Manjung pun udah
tapi hampa xde
ke Bt. Gajah pun dah sampai
pun xde

maka Ummi memendam perasaan ajela
Ayah outstation ke Johor since 2 hari lepas
then Ayah call bagitau waktu otw ke Johor tu
sepanjang jalan asek jumpa orang jual durian je
Ummi cakap le ngan Ayah
tolong le belikan kat Ummi nanti
waktu Ayah nak balik semula ke KL
tak dapat banyak
sebijik pun jadi le
lepaskan kempunan


memang tetiba rasa teringinnnn sangat
nak makan durian
dahle bila blogwalking
ada je kisah durian nih
Perak ni memang terkenal dengan durian
tapi ntah kenapa time ni pulak payah nak dapat
hemmm.....
sian Ummi.....

semalam Ummi berpuasa lagi
lepas keje Ummi singgah ke Psr Mlm Bdr U
tetiba tergerak hati nak ke stall terakhir kt pasar malam
tempat Ummi beli durian 3 minggu lepas

wallaaaa....
menggunung durian-durian baru
bila tanya harga
pakcik tu suruh pilih dulu mana yang berkenan
pastu baru negotiate harganya
'isk...ada pulak meniaga stail gini' bisik hati Ummi
so, Ummi pilihla 2 bijik sederhana besar
pakcik tu cakap RM12
Ummi mintak RM10
alhamdulillah dapat

waktu Ummi berbuka puasa
bibik rajin pulak tolong kopekkan durian tu kat Ummi
biasanya tugas Ummi kopek durian tuh
tak lama lepas berbuka
Ummi duk rehat dalam bilik sambil tengok TV
tetiba si kecik Alysha tu datang kat Ummi
sengih jek shomots muka
sambil pegang durian
dia cakap 'Ummi...durian' sambil tunjuk durian kat tangan
haha...
dia memang suka durian
habis 3 ulas dimakannya

dalam pukul 9 malam barulah Ummi ke dapur
cari durian
alhamdulillah
memang cantik-cantik amattt isinyaaaa
yang sebiji tu isi kuninggggg
yang sebijik lagik isi dah ke'oren-orenan'
rasa memang marvelesssssssss
sampai menjilat-jilat jari youuuu....
syukur....lepas kempunan Ummi

tadi pulak Ayah call
dia otw nak balik dari Johor
dia pun dah borong durian
Ummi mintak sebijik je
Ayah borong ntah berapa bijik
banyak katanya
kat Yong Peng kut kalo x silap
durian cantik-cantik kat sana
kata Ayah
satu keta dah bau durian
hahaha
takpelah Ayah
demi isteri tercinta yang tengah sarat ni kan
keta Ayah bau durian jelah
sampai le esok Ayah balik ke sini
muahhh....luv you dear





Wednesday, July 14, 2010

Teringin...


terasa-rasa di hati
nak pegi coti² rehatkan diri
sebelum menempuh bulan Ramadan

dan juga

sebelum bertarung di labor room nanti

dan juga
sebelum menempuh malam² berliku
bersama 1 toddler & a baby
tapi
nak pegi coti kat mana ye?


hem...
nak pegi jauh² dah rasa tak larat

kalo ikutkan hati
nak hibernate je kat umah
tapi...
bohsan la pulak

pegi dekat² ajela ye
emm...
Cameron Highlands pun okay gak

dekat jek
nyamannn woo
dapat makan stroberi cicah coklat puas²

hemm...

berangan je dulu

kalo ada rezeki ujung bulan nih
dapat salary increment
plus arrears
alhamdulillah...

tercapai la hasrat di hati kuts...


(tapi Ayah x brp suka pegi CH sbb. xde bende menarik katanya)


Tuesday, July 13, 2010

Budak pengaco....





Hari ni kan..Ummi nak citer kisah sorang budak ni tauuuu

Kisah seorang budak
Yang resah-gelisah
Kerana Umminya
Ngemas barang baby
huhu...

Dia pulak jadi tak keruan
Kejap diambil seluar baby
Sambil gayakan kat badan dia
Then cakap 'kecikkk la'

Pastu Ummi tengah nak lipat semula
Sumer baju cantik² &
Susun dalam storage box
Tetiba dia pulak yang nak masuk
Dalam storage box tuh
Adeiiilaaa...

Sib baik Ummi dengan pantas
Gi amik satu lagi storage box kosong
Suruh dia gi amik CD² dia
Masukkan dalam tuh
Pheww...lega

Maka dia pun bermain la
Dengan riang-gumbira
Dengan storage boxnya sendiri

Meh tengok pic budak itewww...





huuuu...berfeluh²...


bila disuruh senyum...ini yang dibuat


finally...mau gak senyum
tapi..
apesal yang berfeluh² abis satu muka tu Alysha?
.
.
.
.
.
.


ini ler kojenya
duk cuba nak pakai baju adik dier
huhu

inilah mangsa keadaan...

Monday, July 12, 2010

Wansteddy GA

Dah teruja nak join GA pulak..kali ni by wansteddy...

Syarat-syarat sertai Wansteddy Giveaway:


Wansteddy GA badge

1) Letak badge di atas bersama link blog ini ke dalam blog anda -->DONE!
2) Wajib follow blog Wansteddy Tales dan Wansteddy Studio. -->DONE!
3) Tulis la pape kat kotak komen entry ni supaya aku tahu bilangan peserta-->DONE!

Barang-barang baby & Ummi

Last weekend Ayah tak balik Perak sebab Ayah ada function kat Genting. Makanya, teramatlah boringnya Ummi kat sini..tatau nak buat apa..tatau nak pi mana...sudahnya, asek duk godek-godek barang baby jek..hehe..best aper!

Ummi ni kan, memang dah jadi satu habit
dari preggie anak sulung dulu
sampaila preggie no 5 nih
kalo beli barang baby,
mesti Ummi akan
'buka-belek-cium-simpan'
berulangkali
sampaile baby lahir
ntahla if orang lain pe'el macam Ummi ke tak
tapi Ummi memang macam tu
tak berubah dari 12 tahun lepas
huhu

meh tengok apa yang Ummi dah prepare
setakat ni:



Sekarang ni, sumer barang baby Ummi simpan dalam storage box nih



Alatan mandi


Baju-baju yang dah siap dibasuh tapi silap lak Ummi masukkan balik dlm plastic bag Jusco tuh..tak elok lak jadinya lipatan baju tuh..abis kemek²


Towel, lampin kain, barut & bedung


Mittens, booties & socks


Ummi punya..heheh
NR, nursing pad & pati ikan haruan

Friday, July 9, 2010

At 30 weeks and 6 days now...

Esok dah masuk 31 weeks...memang sangat cepat masa berlalu..tambah² pulak time preggie ni sebab memang asek counting days je kan...semalam berjaya tamatkan sehari berpuasa...time siang memang ok je walaupun Ummi perasan baby asek mengeras je dalam peyut...tapi by the time Ummi habis memasak untuk berbuka...Ummi dilanda keletihan melampau sangat²...tak taule camne nak describe...at the same time tetiba je sakit sangat kat bhg pinggang...duduk tak kena, baring tak kena adoilaaaa...



Lepas berbuka puasa pun tak hilang² lagi sakit pinggang tu...memang melepet berbaring jela sambil urut pinggang pelan²...anak² Ummi cam risau jek (maybe dorang ingat Ummi sakit nak berslain kuts...huhu)...Adam siap amikkan air kosong 1 mug & datang kasi kat Ummi dalam bilik...terharu Ummi...memang sepanjang lepas berbuka tu Ummi banyak minum air sebab Ummi syak Ummi sakit pinggang tu sbb. badan dah dehydtrated...Alhamdulillah, by the time 10pm camtu, sakit pinggang pun hilang...fuhhh lega

Lately ni terasa peyut makin berat...bila berjalan daha ada rupa ala² cik Pingu gitu...dah takleh nak jalan catwalk ♥ kekunun...dah kene seimbangkan kanan & kiri...huhu...tapi pace laju tetap laju cam biasa..heheh...tak reti le Ummi ni nak berjalan ala² rileks santai makan angin...akibatnya, bila berjalan dah termengah² semput jadiknya...

Week 30: Goodbye monkey baby, hello roly poly!

Fetal development in pregnancy week 30:

fetus in seventh month The light is visible at the end of the tunnel! Your oversized self and amazing growing baby have finally reached the single digits (in terms of weeks till birth)! The fine lanugo hair that has been growing all over their little monkey-like body is going to start falling off this week in preparation for the big day. But don’t be shocked if they’re hairier than you’d anticipated, some babies keep their lanugo until after birth. Still, it’s not any cause to be concerned as it will fall off eventually. No surprises here: your little porker is getting even cuter with increasingly pudgy arms and legs this week thanks to the ever-growing layers of subcutaneous fat. In terms of numbers, your baby should be weighing in at around 3 pounds 12 ounces (or more!) and be nearly 16 inches long.


And how's mom doing? On a very serious note: you should make sure to determine both you and your baby’s blood type. It’s extremely important for everyone. In the case that you and your maturing babe’s blood types don’t match there’s a chance you could produce antibodies that could potentially attack and harm a future the drama you’re feeling is largely a result of increased adrenaline thanks indirectly to hormonal swings—not because things really are that dramatic and merit adult temper tantrums fetus. It is rare, but with modern medicine, the problem is easily corrected and little cause for concern if dealt with properly.

As for the ongoing joys of being in your third trimester: your not-so-fun symptoms are just intensifying this week, so it might not hurt to slow down a bit and focus on yourself. If you’re feeling extra fatigued, you’ve probably joined the sleeping shouldn’t be this tough when I’m this tired club, especially if you’re experiencing a lot of back pain and general discomfort. If you’ve been pushing the exercise thing, then this is the time perhaps to cut down on the physical activities and focus more on getting proper sleep (if this means buying a pregnancy pillow, then do it!). Oh and all that moodiness? Just go with the flow emotionally. This doesn't mean letting the hormones win and becoming a complete psychotic. Instead, feel the feelings, but know that the drama you’re feeling is largely a result of increased adrenaline thanks indirectly to hormonal swings—not because things really are that dramatic and merit adult temper tantrums. The clincher symptom for this week: it’s highly likely your libido has gone on sabbatical. This, as far as we’re concerned, is perfectly natural in your condition.



Lovely Giveaway Contest

Ini pertama kali Ummi nak join GA nih...
contest dah biasa join,
tapi kali ni terpanggil nak join GA pulak...
syarat²nya tak susah...
sangat mudah bak kata orang as simple as A-B-C..
hehe
sesape yang rasa nak join gak GA nih
boleh klik kat sini
hadiah yang ditawarkan sangat² menarik tau
---> tudung Dezahra dari Lovelygift
sangat menarik hadiahnya
frankly speaking,
Ummi memang tak banyak koleksi tudung jenis ni
dan baru nak teringin nak menceburkan diri
sebab cam dah malas duk melilit
tudung bawal hitam
harap², dapatle tergolong dalam 3 orang bertuah tu...AMIN

Thursday, July 8, 2010

Bila mula berpuasa harini...

dari pagi lagi kat pikiran
asek terbayang makanan itu, makanan ini
kalah si Adam yg Std. 2 tu berpuasa
adehh la...
lunch hour tadi pulak
gatal tangan bloghop sana-sini
blog² makanan belaka
isk...
sib baik kuat iman lagik


inilah bahananya
malam tadi dinner ngan roti+butter+jam je 2 keping
sahur pun ngan sandwich telur je sekeping
huhu...


len kali kalo nak poser
kompem kene amik heavy dinner
kalo tak, lembek cam arinih



menu berbuka dalam pikiran skrg nih:
-sambal sardin



-sayur bendi goreng



-telur masin



-sambal belacan




-ulam timun



hmm...nyam-nyammmmmmm...tak saboooo

korang dah abih ke ganti poser ek?

(sumer picas adalah hasil carian En. Google)

Wednesday, July 7, 2010

Wish list b4 bersalin


Ummi ada lebih kurang 2 bulan lagik b4 bersalin
dan dalam kepala pun ada a few thing
yang Ummi wish sangat to have
b4 bersalin

antaranya:

  • new digital camera (yang ni pun nampak ensem gak kan...)


  • strap binder

  • chocolate indulgence SR

  • ketupat & gulai daging yg. mama buat
  • and final wish
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • .
  • a new vehicle yg sesuwai ngan kami yg beranak 5 nih
agak², keta nih mesti muat kami semua kan...
kalo x muat pun, 2 org. leh duk atas lembu tuh...
hahahaha
(psst gurau jek wish terakhir ni..
karang kalo tetiba ada org dtg sedekah lembu 2 ekor, payah le pulok huhu)
.
.


so...itu aje kut
my wish list for now
kalo tetiba teringat lagik
nanti Ummi hapdet kat sini
.
errr...
ada sesape sudi nak tulung
fulfill kan my wishlist tu?????
eheheh
.
(sumer piccas adalah hasilan En. Google ye)

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages