Tuesday, August 31, 2010

Pengalaman bersalin kali ini

Meh Ummi nak cerita pengalaman Ummi bersalin secara LSCS :lower segment caesarean section...kalo sebelum2 ni dah rasa bersalin secara normal,kali ini Allah duga dengan bersalin secara caesarean pulak



Mula2 sampai ke Hospital Pantai Ipoh tu, Ummi kena masuk 1 room tu..some sort of preparation room...kene timbang berat, amik BP, tukar baju (pakai baju untuk OT kaler hijau),pakai cap etc...waktu nih hati berdebar Allah aje yang tahu...muka pun pucat lesi sebab takut yang amat...then, bila semua dah ready, diorang contact Datin Mimin bagitau patient dah ready...pastu disorong masuk ke luar bilik OT...ada banyak bilik2 kecil yang ditutup dengan kain...bilik2 ni macam final stop before masuk ke OT...pastu datang doctor bius..kalo tak silap dia intro nama dia as Dr Chong ke Dr Wong ntah...memang friendly...dia bius kat tulang belakang aka spina bius...bukan epidural tau...kejap je ubat bius ni berjalan dan Ummi terus disorong masuk ke OT...memang rasa cam tengok citer dalam TV jek sebab mata duk tengok deretan lampu otw ke OT tuh...dah masuk ke OT, Ayah dibenarkan masuk duduk sebelah Ummi..Ayah pun pakai special uniform gak dan cap...then diorang rentangkan kain macam skrin betul2 depan muka Ummi...ohhh...amat merimaskan sebab kain tuh dekat sangat dengan muka Ummi...sampai terkena batang hidung



Ayah tukang update perjalanan operation...Ummi memang tak rasa apa2...tetiba Ummi rasa lalok yang amat sangat...nak angkat mata pun susah...ngantukkkk sangat...Ayah risau tengok Ummi lalok semacam dan asek duk panggil Ummi kut2 Ummi pengsan..hehe



lupa nak bagitau...bila baring kat atas katil operation tu, tangan kiri didepang atas meja kecil kat bhg kiri untuk diambil denyutan nadi yang dikepit kat ibu jari kiri while tangan kanan didepang atas meja kecil kat bhg kanan untuk diambil BP secara otomatik...Ummi rasa rimas sangat...m,au taknya, tangan kiri kanan didepang, kain skrin pulak betul2 kat depan muka...memang rasa cam nak bangun lari je dari situ..tapi apakan daya, Ummi dah numb dari pinggang ke bawah



then Ayah bagitau doctor dah mula operate dan tanya Ummi ada rasa apa2 tak?Ummi tak rasa apa2 pun...kejap je Ayah bagitau, kaki baby dah kuar...yelah baby kan songsang, so kaki dia yang kuar dulu...pastu dengar baby nangis...Ayah bagitau lagi, baby dah kuar...diorang terus bawak baby g bersihkan etc...pastu midwife tu bawak baby yang dah siap dibersihkan kat Ummi suruh Ummi tengok baby dan selak kain suruh tengok gender baby...pastu, Ayah bagitau doc tengah jahit...hemm..time ni Ummi rasa perut cam ditekan2 jap kiri jap kanan...untuk kuarkan darah...pastu Ayah dipanggil untuk azankan baby dan disuruh keluar tunggu kat wad sebab proses jahit menjahit dah nak selesai

bila selesai proses menjahit around pukul 10.30, Ummi disorong ke bilik pemanasan...Ummi memang dah menggigil2 kesejukan yang amat...dah dilapik 2 blanket tebal pun Ummi tak rasa apa2...sampai mengganggu bacaan BP...then diorang pasang macam hot blower masuk ke bawah blanket..barulah rasa panas sket tp still menggigil...dalam 1/2 jam gitu..baru diorang sorong masuk ke wad...Ayah menunggu kat bilik...diorang hantar uri bagi kat Ayah...Ummi leh terbaring je...tak lama pastu kaki dah leh gerak2 meaning ubat bius dah nak abis..baru la rasaperit kat perut tu...doc cakap Ummi kene pose lagi sampai kul 3pm camtu...nak tengok if Ummi ada muntah ke,pening ke etc...by pukul 3pm, nurse kasi minum air sket je isap guna straw sbbb xleh bangun...pas 1/2 jam, tengok Ummi ok je xdee muntah...dia kasi air milo pulak..pun minum pakai straw...pastu doc datang visit kol 5pm...dia cakap Ummi dah stabilize dan boleh makan dinner...nak makan normal meal instead of soft meal pun xpe..Ummi memang prefer normal meal sebab Ummi tak suka bubur...bila time makan pun nurse tak kasi naikkan katil tinggi sangat sebab baru je operate...so makan le sambil berbaring <45darjah..payahnya nak makan gitu..tapi since dah pose dari kol 12 malam Isnin tu, perut menggelodak lapar...makan apa yang ada...alhamdulillah...perut takde masalah...few times cuba menyusu baby tapi Ummi tak berdaya...baby kecik sangat dan Ummi takleh nak ngiring susukan baby

Hari ke 2... tiub catherer/kencing ditanggalkan...drip pun ditanggalkan...nurse suruh g toilet kalo nak wee wee tapi kene tekan button panggil diorang...1st time nak bangun ke toilet tu memang xde daya nak naikkan badan dengan sakit luka kat perut tu...nak menapak 1st step tu..memang hazab...rasa nak menjerit tapi kuatkan semangat..nurse cakap kalo sakit tarik nafas...tapi tetap mengaduh kesakitan sebab perut terasa bagai dihiris2 tiap kali bergerak..nasib baiklah nurse banyak sangat membantu

Hari ke 3...pepagi bangun cuba berjalan sendiri ke toilet tanpa bantuan nurse..alhamdulillah berjaya walaupun dalam kesakitan...B dah bengkak...panggil nurse dan minta pinjam breastpump...diorang hantar pam Spectra tapi single pump jela...dah lama x guna Spectra...aduhhh sakitnya...perit rasanya guna Spectra...dapatla 2oz...susu kuning sangat menunjukkan banyak colostrum...pukul 3pm dah discharge balik umah

Itulah pengalaman Ummi bersalin secara caesarean...sangat tak besttttttttttttttttttttttt....tapi yang bestnya,

  • leh jalan laju2 tak macam berjalan normal nak kene jalan kepit2
  • leh duduk sesuka hati nak bersimpuh ke,nak bersila ke..kalo normal dah sebulan baru berani duduk bersila
  • Ummi dah leh drive dari Seri Iskandar ke stesen keretapi Batu Gajah lepas bersalin hari ke 8...huhu

yang tak bestnya,

  • takleh nak bertungku perut, berbengkung bagai
  • rahim lambat kecut..kata doc it takes 1 month for uterus to contract to normal size..huhu..lamanyaaaa...perut pun cam preggie 3 bulan jek
  • susah nak direct breastfeed baby sebab takleh nak duduk cam biasa lepas bersalin
  • takleh nak urut penuh especially naikkan peranakan sebab perut memang takleh sentuh selama sebulan

so kesimpulannya, lagi banyak yang tak best dari yang best...tapi ini menurut pengalaman Ummi ajela...orang lain mungkin lagi suka bersalin czer dari normal

Saturday, August 28, 2010

Dugaan bersalin/berpantang kali ini

Hari ni dah 6 hari Ummi berpantang...
sangatlah menduga berpantang kali ni
maklumlah kene czer
tak macam berpantang sebelum ni
kalo dulu,pas baby kuar je
memang badan dah ok
nak g bilik air mandi sendiri kat wad pun xde masalah

tapi kali ni
hari pertama memang terbaring jek
nak makan pun sambil baring
takleh bangun langsung
pakai catherer/tiub kencing & drip
nak nyusu baby memang jauh sekali
(Ummi tabik la pada mommies yang dah mampu nyusu baby day one tu)
day 2 lak memang doc dah buka segala tiub
dan disuruh g toilet berjalan
1st time ke toilet
ya Allah!!!
memang menitis air mata
nak bangun katil memang nurse tolong angkat badan
badan memang tak mampu nak bangun sendiri
macam nak terkoyak bekas jahitan kat perut rasanya
1st step pun sama
bagai dihiris2 isi perut sumer
sib baik nurse baik2
pimpin smp ke bilik air
tolong dudukkan kat atas toilet
bukakan panty,pad segala
lepas tu tiap 3 jam asek rasa nak terkucil je
hazab sungguh
tiap kali le tekan button panggil nurse
memang rasa kalau le boleh diputar balik masa
nak jugak lahirkan baby secara normal walau songsang

hari ke 3 dah ras konfiden sket
g toilet dah xyah panggil nurse
syukurrr
dah leh duduk bila nak makan
tapi bab BF still failed
tatau nape

balik ke umah pun sama gak
still failed nak BF
Ummi memnag BF tapi failed nak latch on betul2
sbb baby kecik,mulut kecik
while nips inverted n besar
so hasilnya cracked n sore nipple
ya Allah...dugaan sekali lagi
so day 4 & 5 tu Ummi exclusively pumping
malam2 memang tak tido
at the same time ALysha pulak
kene demam panas,batuk,selsema
dan taknak ngan Ayah
asek'nak Ummi..nak Ummi'
kalo Ummi bersalin normal senang sket nak bergerak
tapi bila czer ni
nak bangun dari katil pun hazabbb
nak ngiring pun hazabbb
semuanya hazabbb

sekarang ni Ummi tak rasa cam berpantang pun
nak tungku xleh,urut pun lom lagik..semua lom lagik
cuma asek duk togok pati ikan haruan sehari 3 botol
plus makan ikan haruan fresh hari2
dengan harapan luka cepat sembuh
semalam nurse yang datang ke umah bgtau baby ada kuning lak
so arini g hospital terdekat cucuk amik darah
bacaan 12.8
xyah admit
tapi esok kene g cucuk lagi
sian baby
dah le kecik cinonet jek
asek kene cucuk

nnti sambung lagik...nak pam susu lak..dah leaking abis nih...

Coolababy CD promotion is back!!!

STICKY ENTRY


MARI-MARI...HARGA MURAHHHHH


Sempena dengan Ramadan yang bakal tiba, Ummi dengan berbesar hatinya mengadakan promosi penghabisan stok CD Coolababy.
Promosi ini hanya sah sementara stok masih ada

CDs available:

Velcro RM25/piece:

Red - 1 pc
Orange - 1 pc
Blue - 1 pc
Yellow - 2 pcs
Pink - 1 pc


Button RM25/piece:

Atoll blue - 1 pc


Button Bamboo RM28/piece:

Pink - 1 pc
Baby blue - 1 pc
sold

*harga yang dipaparkan adalah tidak termasuk kos penghantaran*
jika berminat, sila tinggalkan komen di kotak komen di bawah atau di shoutbox di bahagian tepi blog

Thursday, August 26, 2010

Alhamdulillah...dah bersalin

Syukur alhamdulillah...Ummi telah selamat bersalin pada 23 Ogos jam 10.08am secara caesarean section di Hospital Pantai Ipoh.

Baby boy
berat 2.7 kg
length 52 cm

will update again later

thanks for all your prayers

Sunday, August 22, 2010

FINAL checkup @37 weeks








Semalam pagi pegi checkup macam biasa...hati dup dap dup dap tapi Ummi memane boleh rasa kepala baby ada kat bahagian atas...memang terasa keras bulat je kepala dia...bila masuk jumpa doc, BP sumer OK jek...then time scan, memang confirm kepala baby still kat atas dan position baby dalam keadaan oblique breech...meaning kedudukan seperti pic di atas tetapi dalam keadaan menyenget bukannya menegak ke atas...selain tu, waktu scan doc jugak detect something not good which was jumlah air ketuban juga dah tinggal sikit...air ketuban bahagian atas perut memang hampir tiada dan hanya tinggal air ketuban bahagian bawah perut Ummi je...so doc cakap memang baby's due to be delivered within this week jugak disebabkan kuantiti air ketuban yang makin mengurang...patutla Ummi memang ada rasa 'leaking' sikit2....dan Ummi pun ada instinct leaking tu adalah air ketuban sebab tak berbau dan tak berwarna...


So, Ummi dah siap2 sign surat untuk kebenaran LSCS (lower segment C-section) dan juga Ummi juga diberi surat untuk admit ke ward terus hari Isnin nanti...as planned by my gynae, Ummi akan admit ke ward around 8am dan LSCS akan dimulakan around 10-11am....insyaAllah, Ayah will be by my side....walau memula tu Ayah cakap taknak amsuk sebab takut tengok doc dah operate perut tuh...bila Ummi cakap yang kami takkan nampak apa yang doc buat dan jugak Ummi reconfirm dengan doc tentang procedure tuh...memang Ayah hanya akan duduk kat tepi kepala Ummi dan akan dihalang dengan skrin kain besar menyebabkan Ummi & Ayah takkan nampak apa yang sedang berlaku, baru Ayah setuju


Selain tu, doc juga bertanya sama ada Ummi nak buat BTL (bilateral tubal ligation) iaitu 'ikat' peranakan secara permanent...Ummi memang ada terfikir cuma tak pernah berbincang dengan Ayah bab nih..memang Ummi juga ada baca tentang hukum kaedah ni...dan Ummi juga tanya doc tentang hukumnya...doc bagitau Ummi dah memenuhi ciri-ciri yang diharuskan...


pertama - age factor (since kali ni kene caesar, if nak preggie lagi kene tunggu at least 2 years where umo Ummi dah 40 by then, dan by that age memang dah x digalakkan langsung preggie due to macam2 risk yang mungkin dihadapi)


kedua - anak Ummi dah cukup ramai


ketiga - if ada penyakit yang menyebabkan perlunya BTL maka kedua2 faktor di atas adalah termansuh


doc cakap memang ada ramai couple yang baru ada anak seorang dua dan umo baru early 30s dah jumpa doc mintak buat BTL ni.....dan doc reject their request sebab tak memenuhi langsung mana-mana ciri yang disebutkan di atas


setelah berbincang dengan Ayah, insyaAllah Ummi akan accept offer doc untuk buat BTL tu


Dengan ini, Ummi mengambil kesempatan ini memohon berbanyak kemaafan andainya ada terkasar bahasa, tersilap kata dengan sesiapa jua yang mengenali Ummi secara langsung atau hanya di alam maya ini aje...tolong doakan moga pembedahan nanti berjalan dengan lancar tanpa seabrang masalah dan juga Ummi dan baby sihat sejahtera keduanya...


Ummi mungkin akan berehat seketika sebelum update cerita terbaru tentang Ummi dan baby baru kami ^_^

Aktiviti semalam & hari ni

Lepas checkup, kami terus ke Jusco Ipoh...alhamdulillah, Ummi dah dapat increment + arrears dan juga Ummi dapat cheque refund LHDN pada hari yang sama...alhamdulillah, 2 rezeki dalam satu hari :)
^
Wah, Jusco tengah ada sales hebat...baju budak diskaun sampai 70%...rambang mata yang sini nak, yang sana pun nak...rembat baju shirt raya untuk Alysha 3 helai, baju Kakak sehelai, pants abang & abangcik sorang sepasang...dan teddy bear untuk Alysha satu...huhu...pastu, sebelum balik Ummi singgah SR beli kek Chocolate Indulgence 2 ketul...then Alysha duk merengek 'nak chicken...nak chicken' sebab dia nampak ada sorang budak duk makan ayam...so, kami singgah McD dekat Medan Gopeng beli set ayam untuk Alysha..memang habis 2 ketul ayam dikerjakannya...
^
sampai kat umah rehat kejap, mandi & solat Zohor...then Ayah hantar kami ke bus stop dekat Bdr U...bus stop???haha....kami semua naik bas ke Setiawan semalam...bas henti2 pulak tuh...huhu...sib baik ada aircond...tapi memang sakit2 badan dibuatnya journey 1 jam tuh sebab naik bas yang dah uzur dan driver tuh jenis kalo nak brek memang brek mengejut jek...sian Ayah...both anak dara Ayah tido kat Ayah, Alysha kat tido kat dukungan Ayah while Kakak melentuk tido kat bahu Ayah..Ummi heaven jek duk sensorang..hikhik
^
sampai ke Setiawan, amik teksi ke Seri Manjung..the kids still duk tanya2 mana kami nak pegi...diorang pelik nape tetiba nak naik bas ke Manjung...then, bila teksi berhenti kat depan kedai PROTON tuh...Ummi dah nampak keta kami betul2 kat depan pintu masuk showroom tuh...cantik plate numbernya...setelah diterangkan pelbagai details tentang keta tuh oleh Sales Officer tu, diserahkan kunci..baru bebudak tuh eksaited 'kita dapat keta hari ni ke Ummi?dah boleh naik ke Ummi? ni keta kita ke Ummi?'..hehe..masing2 punyala eksaited...Ayah dah siap2 bawak DVD untuk dipasang kat dalam keta...
^
pastu, terus ke Restoran Ikan Bakar Lumut buat tempahan berbuka...
Ummi order :
-nasi putih
-siakap 3 rasa
-tomyam campur
-sup tulang
-kailan ikan masin
-kangkung goreng belacan
-telur dadar
-oren juice
^
pastu, terus ke Billon Supermarket pulak ke bahagian Kids Dept...carik baju raya bebudak lagik...dapat corduroy jeans sorang sepasang dan gaun kembang untuk Alysha...Ummi dah rasa letih melampau sangat..Ayah suruh Ummi turun dulu tunggu dalam keta sebab takut Ummi pitam...sementara tu, Ayah ke pasar Ramadhan sebelah Billion beli kuih-muih dan tambahan air...Ayah beli kuih popia 2 jenis, karipap & pulut udang(panggang) + air soya..pastu drive amik angin sampai ke Lumut..dan sampai ke restoran tu just in time untuk berbuka...alhamdulillah..semua makanan licinnnnn...Alysha pun makan tak toleh kiri-kanan...suap sendiri nasi dia sampai habis...balik ke rumah, mandi2 & semua tido keletihan
^
Pepagi ni ada gotong royong anjuran Jabatan Kesihatan sebab taman perumahan ni dah diisytiharkan 'kawasan wabak denggi'...Ayah & Abang pegi bergotong royong...Ummi pulak duk depan lappy dari tadi...kejap lagi nak ke Tesco stock up barang dapur dan misi mencari kipas angin...satu untuk bilik Ummi(takkan dlm pantang nanti 24 jam nak ber'aircond' jek) dan satu lagi untuk bilik budak2 sebab lepas satu2 kipas kat bilik tu rosak...kata Ayah soket tu yang bermasalah menyebabkan barang elektrik yang dipasang habis rosak...selain tu, nak tambah few boxes of pati ikan haruan lagi since nak kene c-sect ni kan...Ummi baru ada 1 box (6 bottles)
^
semalam jugak Ummi dah beli tummy binder kat farmasi berdekatan...tummy binder tu memang khas untuk orang bersalin c-section ni..insyaAllah, Ummi akan cuba pakai bukan bertujuan nak kempiskan perut tapi untuk menyokong perut yang geleber nanti dan memudahkan pergerakan Ummi berjalan...

Thursday, August 19, 2010

Iftar semalam 8 Ramadhan & MC


Ummi dah mula MC dari hari Selasa...sebab dek pelvic pain yang makin teruk di penghujung pregnancy kali ni...waktu preggie Alysha dulu pun tak seteruk ni...maybe sebab time Alysha dulu Ummi hanya menjaga diri sendiri sebab the kids duk dengan Ayah...tapi kali ni memang makin lama makin seksa


dah 3 hari duk kat umah, memula memang bosan dibuatnya sebab tak tau nak buat apa...dah biasa buat keje kat opis, bila kat umah cam blur kejap...Alysha pulak memang buat hal sendiri je..takde nak memerap Ummi...good girl..dah x berapa hari je lagi nak jadi kakak dah...


mulai hari Rabu Ummi dah mula ligat...kemas sana...kemas sini...cuci sana...cuci sini...hari ni pun sama...kemas semula kabinet baju dalam bilik...cuci filter aircond (ehem...Ummi panjat kusi tau...insyaAllah Ummi hati2)...seronok rasanya bila buat spring clean nih....or was it 'nesting instinct'?hahaha...si bibik pulak bila dia tengok Ummi ligat mengemas, dia pun jadik rajin jugak tanpa disuruh...lap abih cermin tingkap...sapu sawang...kemas almari baju bebudak...alhamdulillah...since kejadian dia 'lemau' haritu, now dah banyak improvement...rupa2nya dia ada banyak masalah kat kampung..takyahla Ummi citer kat sini...


meh nak share menu iftar semalam:


Ummi masak lontong while kakak buat puding mango

nasi himpit


kuah lodeh (Ummi saje letak tomato gantikan asam keping sbb byk sangat stok tomato dlm fridge)



telur rebus le..hehe...
^
^
^
^
^
Menu iftar hari ni pulak:

Nasi goreng pelbagai rasa...hehe
telur dadar(bibik masak) dan ikan gelama masin takde pic sebab blom digoreng saat ini...cewah
tapau dari restoran (jenuh sungguh kuih tepung pelita kt sini...memang specialty org sini kuts)...ada karipap & tepung bungkus my peberet



dah beli kuih baru tingat yang Ummi masak bubur kacang seperiuk..huhu...buat makan sahur Ummi nanti dah kompem la
^
^
^
^
^
ini pulak 2 balang kuih raya yang Ummi terima tengah hari tadi
diorder dari member maya Ummi as last year
thanks Nuds aka Nadia
tak sabar nak makan pas berbuka nanti ...







Tuesday, August 17, 2010

Menu for iftar 7 Ramadhan

Alhamdulillah,walaupun tengah sarat..
Ummi masih mampu berpuasa penuh sampai ke hari ini...
syukur ya Allah
.
Doc. dah bagi Ummi MC mulai hari ini..tambahan pulak pelvic pain yang makin menjadi2 sampai bergerak sikit pun hazab sangat....pelvic pain kali ni menyerang bahagian tulang tongkeng di bahagian kanan...jadi, pergerakan yang melibatkan kaki kanan eg. mengangkat kaki,gerakkan kaki waktu tengah duduk, bangun dari duduk etc...amatlah menyeksakan...sampai berkerut2 muka dibuatnya
.
Bila duduk kat rumah hari ni, kejenya melayan si Alysha la....dia memang tak kaco, buat hal sendiri je..tapi asek mintak nak makan je ngan Ummi..kalo hari biasa duduk ngan bibik takdela bibik melayan sangat..sebab tu tiap kali Ummi balik keje je, Alysha kebulur kemain...makan x nyempat2 disumbat ke mulut...sian anak Ummi *sigh*
.
Dah duduk kat rumah, mula la tekak terpikir nak masak spesel sket...banyak bahan dah ada...cuma g kedai beli tomato puree, susu cair & kacang peas jek...maka terhasillah menu seperti di bawah ni:

NASI TOMATO
BUNCIS+CARROT GORENG BEREMPAH
DAGING GORENG KICAP+LADA HITAM
AYAM MASAK MERAH
CEMPEDAK MENUNGGU UNTUK DIGORENG
CEMPEDAK DAH SIAP DIGORENG


DAN BUDAK INI
NAMPAK JE UMMI DUK SNAP PICAS
DIA PUN CAKAP LE 'NAK FOTO..NAK FOTO (tiru style bibik cakap)'













Monday, August 16, 2010

Wish List-Updated...

Masih ingat lagi wish list yang Ummi buat sebulan lepas?
kalo tak ingat boleh tengok kat sini

since masa untuk Ummi bersalin dah tak lama lagi je
Ummi nak check balik wish list Ummi tu
dah tercapai ke hajat di hati semuanya?


1) new digital camera
- emmm...nampaknya cam tak jadi le kut...now pun masih boleh amik picas guna hp Ummi...guna digital camera Ayah pun boleh cuma Ummi tak sure if Ayah dah jumpa cable USB Ayah tu


2) strap binder
-dulu ingatkan takyah beli dan guna je bengkung tali sedia ada...tapi since possibility untuk Ummi bersalin secara caesarean adalah tinggi...nampaknya kene gak rembat dalam minggu nih


3) chocolate indulgence SR
-sejak sebulan nih dah 2 kali pegi SR..tapi...Ummi jadi tak berkenan pulak dengan chocolate indulgence nih...Ummi beli jenis2 lain jek


4)ketupat & gulai daging yg. mama buat
-yang ni memang tak dapat le...awal sangat kalo Tok nak buat ketupat palas nih...daun pun payah nak cari..tapi alhamdulillah, last Saturday Ummi dah masak rendang daging(Ayah request) dan beli ketupat palas sedappp kat bazar Ramadhan


and final wish
a new vehicle yg sesuwai ngan kami yg beranak 5 nih
-Alhamdulillah, kami dah jumpa kenderaan yang sesuai dengan keluarga kami yang besar nih
semua dah settle...cuma tunggu dealer keta tuh register keta tu..maybe esok lusa dapat le insyaAllah...merasa la Ummi drive few times b4 bersalin...lambat sket sebab kami pilih registration plate Kedah...keta murah2 aje...

Perlu ke barang-barang ni ye?

Since kemungkinan nak bersalin secara caesarean is 50%, Ummi pun godek-godek la ilmu pasal bersalin secara caesarean ni...
banyak nak kene belajar
dari bab :
-pemulihan lepas bersalin
-penyusuan badan
-pemakanan
etc.

Ummi terpikir pulak, adakah 2 barang di bawah ni memang sangat perlu untuk mommies yang bersalin secara caesarean?
If yes, memang Ummi nak beli la
If not, x perlu le kot

strap tummy binder


nursing pillow

PERLU KE TAK YE???

Sunday, August 15, 2010

Checkup @ 36 weeks...baby surprise...

Semalam (Saturday) Ummi pegi checkup kat Pantai as usual...sampai sana kul 8.30am...doc lom sampai...tunggu sampai kol 9.30am baru doc sampai...dan yang bestnya I was the only patient waiting...heheh...sementara tunggu doc sampai tuh...Ummi sempat snap few pics dekat ruang menunggu kat Level 3 tu buat kenangan


pintu masuk bilik my gynae - Datin Dr. Mimin




Ummi suruh dia buat 'peace', dia angkat jari telunjuk jek....sib baik le jari telunjuk
Alysha yang ke hulu ke hilir ikut Abang dia...ngam sungguh
Abang yang masih cergas...few hours pastu dah moncong sebab keletihan
hot & cold water dispenser
inilah keje budak kecik sorang nih,tiap kali pegi sana mesti nak air,padahal dah bawak bekal air dia
Abangcik yang behaved, baring atas kusi sambil tengok TV kartun...buat cam umah sendiri je ye

sebelah klinik my gynae adalah klinik paediatrik...comey biasan luar klinik tu..ada playland kat dalam..sbb tu Alysha asek duk usha je tapi tak berani nak masuk

ruang menunggu yang luas dan amat selesa dengan 2 buah TV with different ASTRO channels untuk menghilangkan kebosanan
Bila doc sampai, routine checkup macam biasa...then...
kene scan macam biasa
Ummi pun tak sabar nak tengok progress baby
doc. duk cari kepala baby kat bawah tak jumpa pulak
rupa2nya dah naik ke atas pulak
breech position
huwaaa...
.
3 kali checkup
tak penah stay in one position
memula TRANSVERSE
pastu CEPHALIC tapi senget ke kanan sket
and now FULLY BREECH
aduhhh...
.
bab lain xde masalah
berat baby dah 2.6kg approximately
so, doc scheduled next checkup to be next Saturday
Ummi ada 2 options if baby still breech next week:
1. terus caesar
2. doc cuba buat ECV dulu(External Cephalic Version) ie. manually turn the baby
to be in cephalic positon dan terus induce untuk bersalin sebab risau baby pusing balik
tapi chances untuk berjaya dipusingkan is 60%
meaning kalo tak berjaya still have to go for caesar
.
either Ummi pilih option 1 atau 2,
it still means that I have to deliver the baby
by next week
cuma perbezaannya,
sama ada caesar or normal(by induced labor)
Ummi terus risauuuuuu amat
dahle cepat sangat rasanya
.
pastu Ummi zero knowledge pasal caesarian nih
especially pasal :
-penjagaan luka pas bersalin
-pemakanan dalam pantang
-breastfeeding baby
-macam-macam lagi
kalo takat bersalin normal tu,
insyaAllah Ummi dah reti sangat
maklumlah dah 4x bersalin normal
nak menyusu mengiring ke, nak jaga luka ke, nak makan apa ke, bila nak mula makan jamu...semua Ummi dah well versed
tapi kalo caesar...apa pun Ummi tak tau
.
malam tadi before tido
tak semena-mena Ummi menangis
bukan sebab takut nak hadapi bersalin caesar
tapi banyak perkara lain yang Ummi pikir
-sape nak masakkan kat budak2 nih untuk berbuka...
-sape nak jaga Alysha malam2 bila dia nak susu...
itu la..ini la...
kalau Ayah boleh cuti sebulan ke
takdela Ummi risau sangat
.
sebab sebelum ni Ummi expect paling awal Ummi bersalin pun seminggu b4 raya ke
so at least by that time kompem le Ayah cuti sampai lepas raya
dan Ummi dah kuat
dan kalau Ummi bersalin normal
Ummi tak risau sangat
sebab Ummi dah boleh bangun masak macam biasa
lepas 10 hari bersalin
dan takde masalah nak BF baby malam2
cuma mengiring dan tido sama baby
akibatnya semalaman Ummi takleh tido
kepala asek duk memikir macam2 perkara
.
Ya Allah...berilah daku kekuatan
menempuh semua dugaan ini
moga dipermudahkan segalanya buatku
AMINNNN.....

Friday, August 13, 2010

Hilang kesabaran deal ngan bank ini...

Selama kami suami-isteri kawen, dah banyak bank yang kami penah dealt with..pelbagai urusan, pelbagai hal...tapi...tak penah le prosesnya se ' lembabbbb' macam bank yang satu ini...

fyi,
kami ada buat satu urusan dengan bank ini
isi form sumer bulan NOV 2009
tunggu punya tunggu diam jek
sampai le bulan FEB 2010
kami diminta isi & sign form & docs. semula
bukan 1 keping je tau tapi berpuluh pieces
sampai lenguh tangan menyain docs. tuh

fine la..
application was approved
tunggu lagi
...
tunggu lagi
...
dah beralih bulan
...
tunggu lagi
...
sampai bulan May/June
katanya dah submit kat loyer dorang
...
tunggu lagi
...
push hubby soh contact terus ngan loyer
apa masalah sampai lama sangat prosesnya
...
loyer pun hampeh gaks
1st time jadi panel bank tuh
baru lagik jadi panel
grrrrrrrr
....
tak pro langsung
...
dah hubby call sampai ke manager dia
baru gerak sikit
...
tunggu lagi
...
tup2 dapat surat katanya
full settlement by bank on July 19
and 1st instalment dh kene buat in August
...
hah?
dah kene byr instalment?
mana refund balance kami?
nak mintak duit orang laju jekkk
nak bayar refund duit orang makan bertahun pun lom settle

last week katanya final docs. dh sent ke loyer Kedah
dan within few days dorang dh leh buat instruction
utk refund kami

tetiba jek semalam
hubby dpt sms dari loyer kl
katanya loyer kedah x terima pulak signature
kene thumb print pulakkkkkk

*$(@#*(#$(*&\
apesal ngan loyer kl nih
reti buat keje ke tak?
nape x instruct us awal2 buat thumb print
sampai bila nak simpan duit kami wehhhhh??????

sangat2 hilang sabarrrrr
sape2 tau kat mana leh mengadu pasal kes nih?
direct ke director bank negara pun ku sanggup

tak tahan wehhhh
dari belum preggie sampai dah nak bersalin
pun tak selesai lagi prosesnya.....
huwaaaa.....emo sangat nih....

Wednesday, August 11, 2010

Hari pertama berpuasa & bersahur

Pagi tadi bangun jam 5 am
terus kejutkan anak² bangun bersahur...

menu sahur kami :

nasi putih

tomyam campur

telur dadar
itu aje

Kakak & Adam as usual
xde masalah makan

tapi si Abg Haiqal hmpfff
duk layan mata mengantuk

suap nasi, pastu dikemam je
sambil pejam mata

puas Ummi duk kejut
suruh makan

karang x larat nak pose
dah le dia paling cekeding kurusss

habis le 1/2 je portion nasi dia

Ummi pulak jarang bersahur
dengan nasi b4 this

tapi pagi tadi
agaknya best makan beramai-ramai

habis sepinggan nasi

cuma pastu cam susah nak makan kurma byk²

boleh telan 4 biji je
biasanya boleh makan sampai 7-8 ulas sekali hadap

anak² semua cuti sekolah hari ni
sempena Awal Rama
dhan
patutnya negeri Perak xde cuti ni

maybe sekolah diorang yang bagi cuti ni kut


Ummi keje macam biasa je kat opis

pastu ada kelas lak 2 jam

tapi bila berdiri mengajar 1 jam je

dah rasa lain macam

pinggang sakit yang amat

perut rasa berat sangat

as if nak jatuh ke bawah

sib baik sempat habiskan lecture
dalam masa 1 jam tu

then duduk kejap

memang terasa makin sakit pinggang


bila balik ke bilik
Align Center terus perut mengeras sakitttt
isk... apesal jadi camni lak?
then Ummi pegi rehat kat surau
baring kejap dalam 15 mins
alhamdulillah

lepas tu hilang sakit mengeras kat bawah perut tu
huhu...
risau gak Ummi
bila dah dekat 36 weeks nih

sekarang kepala dah terpikir²

menu untuk berbuka nanti

yang pasti,

Gulai Ikan Talang Masin+Terung

memang dah bermain kat kepala
(pic ehsan En Google)

lauk lain dan kuih-muih
nak beli jela
kat pasar Ramadhan
kompe
m le penuh meja nanti
as usual
hasil rembatan hari pertama berpuasa
heheh

Tuesday, August 10, 2010

SELAMAT DATANG RAMADHAN

Sahabat dan teman-teman. ...

Andainya ini ramadhanku yang terakhir, maafkan segala kesalahan yang pernah kulakukan.




ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR


andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu siangnya engkau sibuk berzikir
tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu


andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu
sholat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu'
tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji


"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]



andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja
di setiap kesempatan juga masa yang terluang
alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan



andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu malammu engkau sibukkan dengan
bertarawih.. .berqiamullail. ..bertahajjud. ..
mengadu...merintih. ..meminta belas kasih
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU
tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"



andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang
mari kita meriahkan Ramadhan
kita buru...kita cari...suatu malam idaman
yang lebih baik dari seribu bulan



andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir
mempersiap diri...rohani dan jasmani
menanti-nanti jemputan Izrail
di kiri dan kanan ...lorong-lorong redha Ar-Rahman



Duhai Ilahi....
andai ini Ramadhan terakhir buat kami
jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri...
menerangi kegelapan hati kami
menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi
semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti



Namun teman...
tak akan ada manusia yang bakal mengetahui
apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya
yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah
berusaha...bersedia ...meminta belas-NYA



Got these so touching poem from a friend
sangat menyentuh perasaan
dengan rasa rendah dirinya
saya memohon ampun dan maaf
andainya ada terkasar bahasa
tersilap kata
pada anda semua
kenalan saya di alam maya ini

SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA
MOGA SEGALA AMALAN KITA DITERIMA OLEHNYA
AMIN

Lunch yg kureng mantops...tp dessert yg mavelesss!!!

Lunch tadi kekununnya nak cari tempat makan yang best dan nak nikmati lunch terakhir b4 pose esok yang sedap2 le...My colleague, Lily and me cuba satu tmpt makan baru nih sbb. dengar orang cakap food kat situ mmg. sedap...cantik kedai makan tuh...tapi hanya nasi ayam aje yang ada tengahari ni sebab kedai bercuti seminggu last week & baru dibuka semula hari ni...hemm...


so, Lily order nasi ayam berempah & ribena+epal while I order nasi ayam penyet & jus epal...tak lama pastu, makanan kami pun sampai...Lily pny. nasi ayam sedap katanya sebab ayam berempah dia sedap...but mine.......sangat tasteless okay!!! nasi ayam tu memang xde rasa sgt...fine la kan...supnya pun tawar gak...ayam pun tawar kentung gitu jek...huwaaaa...dahle my set tuh paling mahal....tak daya nak abihkan nasi tu...x sampai separuh pun berjaya dimakan...hanya meratah ayam,sayur & tempe jek...


untuk menghilangkan ketidakpuasan di hati, dan since kedai tu ada jual few types of cheesecakes...kami tapau untuk bawak balik opis mamam lak...
apa yang ditapau?


marble cheesecake...sedapppppsssss sgttttttt RM4.90/ piece





pomegranate juice aka jus delima...masam2 manis...sangat sedap di tekak...dan sangat elok untuk ibu mengandung




sekian...melayan nafsu perut & tekak sebelum berpuasa esok :)

Monday, August 9, 2010

Linea. nigra & stretchmarks

pic ehsan En Google...bukan my tummy eh...
Lebih kurang 4 hari lagi dah cecah 36 weeks @ 9 bulan...memang cepat sangat masa berlalu kalo tgh preggie nih...Sabtu ni ada checkup kat Pantai for 36 weeks...tak sabar nak dengar apa kata doc...
Ummi juga perasan linea.nigra aka garisan hitam menegak dari bawah perut dan dari bawah dada dah bertemu kt pusat tu..huhu seram lak..sebab dedulu Tok (my mom) selalu bagi petua..kalo dah dekat nak bersalin, tandanya kedua-dua garisan tu akan bertemu...hmpphhh...tarik nafas dalam-dalam....Ummi doakan moga lepas le baby di dalam perut Ummi ni sampai at least 37 weeks...by that time kalau nak kuar pun takpelah....
Despite Ummi gigih sapu Bio-Oil tak penah miss tiap pagi pas mandi dan malam...stretchmarks tetap jugak naik..dan yang geramnya naik di sebelah atas pusat...dah ada 3 yang baru..huwaaa...ingatkan bila sapu Bio-Oil xkan ada stretchmarks nih...tempat lain xde naik yang baru, cuma parut stretchmarks lama jek...cuma satu kebaikan Bio-Oil ni Ummi perasan, perut Ummi xde rasa gatal² langsung walau sedikit...kalo dulu, memang merenyam jek gatalnya mintak digaru...nak buat camne kan....redha je lah...berkorban demi keluarga..cewah....

Sunday, August 8, 2010

Home spring clean



Memandangkan Ramadhan yang dah nak menjengah 2-3 hari je lagi...Ummi pun dah merangka-rangka nak rearrange kedudukan few perabut dalam rumah ni dan kemas-kemas apa yang patut...ye lah kan, Ummi macam ada instinct yang Ummi akan bersalin sebelum raya je...jadi elok le Ummi kemaskan apa yang patut dari sekarang






Since sekarang ni musim sales kan...Ummi duk survey sana-sini nak beli tilam untuk bunk bed kat bilik budak-budak kat belakang (all these while sumernya tido sebilik ngan Ummi)...so that nanti Ummi dah bersalin, takdelah menyempit2 lagi tido beramai-ramai sebilik....memula survey area kedai perabut dekat Tesco Pengkalan...ada yang menarik tapi kene bayar delivery cost pulak sebab jauh katanya...Ummi ajak Ayah survey area Bt Gajah pulak...ada kedai perabut yang tawarkan pakej yang Ummi berkenan+free delivery+free gifts....bagusss...tak tunggu lama terus pilih 1 tilam queen+1 tilam single dan terus bayar...dia nak hantar hari Ahad





So, petang semalam sesi mengemas bilik belakang...banyak jugak barang yang dibuang especially toys yang dah rosak2....selesai satu keje...harini pulak (Ahad) pepagi pegi pasar tani Batu Gajah sebab Ummi bagitau Ayah yg Ummi teringin nak makan durian sebelum puasa ni...Ayah beli 2 biji durian saiz besar yang memang masyukkkk isinya...sebiji tu jenis 'Raja Buah' menurut adik penjual tu...memang rasa dia lain dari durain yang Ummi penah makan...duri dia pun lain macam tajam & panjangnya....sebiji lagi durian kampung tapi jenis isi kuning dan rasa manis amat sampai ada sikit pahit2 akibat terlalu manis...fuhhh...puas hati beli durian kali ni





Balik dari pasar, sesi mengemas bilik Ummi pulak...lap semua habuk, sapu sampah & mop satu bilik...berpeluh sakan tapi puas hati bil tengok rumah bersih...tak lama pastu lori kedai perabut datang hantar tilam...bebudak tu kemain eksaited la jawabnya....tak sabar-sabar nak pasang cadar dan pilih tempat tido masing-masing...heheh...camtulah gelagat budak2 kan...


(akibat makan durian siang tadi...malam ni Ummi kepanasannnnnnn)

Friday, August 6, 2010

Mini Celebration @ office

Tengahari tadi ada mini celebration kat office...to celebrate birthday 'boys & girls' heheh...celebrate one staff yang nak pursue PhD kat Cambridge next month & juga staff yang balik dari maternity leave...

Kat office ni memang dah jadi tradisi once in a while kami akan buat mini gathering macam ni...memang bestttt

Menu of the day:
-Nasi putih
-Bawal sweet & sour
-Ayam goreng berempah
-Sayur campur
-Tauhu sumbat
-Buah tembikai & dokong
-Sago gula melaka
-Air oren

semua lauk lazattt sangat...1st time guna caterer nih..mmg puas hati sangattt
*tapi pic lauk lupa lak nak amik..isk*

Dan yang bestnya dengan kehadiran 2 biji kek kat bawah...sangat mavelessssssssss uolssss

Blueberry cheesecake


Chocolate Moist Cake


Both cakes together


the organizer


Su Li who'll pursue her PhD in Cambridge Uni.

colleagues happy eating...


more


more


lily happily receiving her newborn baby gift

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages