Tuesday, September 28, 2010

Supplements, ubatan, jamu during my confinement

Kan berpantang kali ni Ummi rasakan macam tak berpantang sebab takleh bertungku, berbengkung dan berurut waktu awal bersalin hari tu...tapi.....Ummi nih memang strict kalo bab makan ubat/supplement/jamu nih...bab nih memang orang takyah suruh, Ummi akan sukarela telan sebab nak cepat baikkk

antara yang Ummi amalkan berpantang kali ni:





  • pati ikan haruan Polleney's : atas nasihat cikgu haslina yg dah melalui 3 caesareans b4 this, Ummi minum 3 botol pati ni sehari selama 2 minggu...pastu berkurang jadi 2 botol ke sebotol sehari






  • Gamogen Healin :bila dah cukup sebulan, Ummi amalkan pati gamat Gamogen ni pulak


  • tablet haruan Har One : seiring dengan Gamogen, Ummi makan tablet ni pulak menggantikan pati haruan

  • vitamin C(untuk cepat sembuh luka) : Ummi minum sekali sehari selama sebulan...vitamin C nih jenis kene dissolve dalam air...sedappp


  • Obimin Pluz with DHA and EPA -pre and postnatal vitamin: Ummi continue amik sebiji sehari as recomended by my gynae


  • Obical (calcium) : sebiji sehari jugak sama macam time preggie


  • NR Phytonatal : 1 1/2 biji sehari bermula lepas 2 minggu bersalin...Ummi xleh amik 2 biji sebab lawas amat




Monday, September 27, 2010

Progress my 1 month old

Memula...jom belek picas dulu ye.....




Firas Zahin @ 19 days (picas above & below)






Firas Zahin @ 1 month old (picas above and below)



Amacam...ada nampak beza tak picas Firas waktu 19 hari & sebulan? hehe...ada la sket isi kat pipi tu kan
Meh citer progress dia pulak....
  • sekarang kalo dia nangis Ummi dah leh kenal apa yang dia nak sampaikan.........
  • cthnya..kalo tetiba nangis nyaring cam kene cubit tu, maknanya, dia dah poo poo..huhu...rimas agaknya
  • kalo nangis manja2 ehek ehek tu..maknanya, nak susu le
  • kalo nangis manja tapi cam resah2 gitu, maknanya, nak tido zzzzzz
  • hemm...senang bila dah tahu sebab dia nangis..kalo tak memula dulu, blur gak sebab tangisan dia sama je
  • bila lepas mandi, Ummi memang biarkan dia layan diri sensorang...ini memang petua Tok supaya baby tak memerap nak berdukung je...senang bila Ummi masuk keje nanti...so, pas mandi letak dia atas tilam dan dia akan buka mata luas2 dan perhati keliling dia sambil 'bual' sensorang
  • hehe...Ummi biar je dia kat situ sampai dia dah rimas @ ngantuk @ nak susu, barulah Ummi gi dukung
  • kalo dibiarkan baring kat atas bantal, kejap je kepala elok kat bantal...tak lama pastu dah tergolek ke bawah...huhu..badan lak ngiring2 cam nak niarap tapi xdela niarap...ngiring je
  • lasak gak hero sorang ni
  • memalam kalo dia poopoo, Ummi tukarkan diapers dia, mata mesti bolats je tengok Ummi...hemm..pastu jenuh le nak tidokan dia balik sebab mata dah cerah
  • dia kuattttt sangat mengeliat sekarang nih
  • akibatnya, mudah sangat termuak balik susu yang diminum walau dah 'burp'kan dia pas minum
  • suka sangat mengeliat sambil buat bunyi menderam
  • kepala dah keras..kalo didukung...tegak je kepala pastu toleh sana sini...
  • kaki pun dah pandai memijak cam bertatih...hehe




Saturday, September 25, 2010

Sedapnyaaaa berurut....

Finally, Ummi mula diurut semalam...lega rasanya
.
Memula tu pening gak kepala nak cari tukang urut..yela..Ummi bukannya berasal dari sini...pastu duk umah pulak, kalo kat opis boleh le tny member2...tapi Ummi sms a few colleagues yang penah bersalin dekat area sini dan dapatla 2 no hp tkg urut...setelah ditimbang2, Ummi pilih tukang urut bernama Kak Timah...dia ni nurse kat klinik desa tak jauh dari sini & at the same time memang mewarisi skil mengurut ni dari nenek dia
.
lepas few times dia postpone urut sebab asek hujan je petang2(dia urut petang on weekdays sbb paginya dia keje), maka sesi mengurut dimulakan semalam (Jumaat) pada jam 6 petang..first time tengok muka dia tu Ummi cuak lak sebab muka serius + garang...kita senyum pun dia buat dek jek..huhu...tapi bila mula mengurut, ramah amat rupanya...
.
sebelum diurut Ummi remind dia lagi yang Ummi bersalin secara caesar...tetiba, 1st thing dia cakap ' meh saya nak check perut dulu'......gulp!risau lak Ummi...isk..boleh ke diurut kat perut
then dia pun mula mengurut perut..eh eh...tak sakit rupanya...sambil urut tu dia ada bgtau le, kalau Ummi rasa sakit cecepat bagitau dia...then dia check jahitan luar lak...huwaa..dia cakap jahitan doc tak kemas dan tak cantik sebab parut tu timbul...parut tu memang dari asalnya memang gitu..mana le Ummi tau rupanya parut tu sepatutnya tak timbul...huwaaa...tambah hodoh perutku
.
sejam gak dia mengurut sambil mulut potpet bersembang...Ummi punbest pulak layan dia menyembang...best dia urut....dari ujung rambut sampai ujung kaki le kekdahnya...last kali dia tanya 'susu banyak ke tak?'...Ummi cakap 'ntahle tapi baby macam tak puas nyusu kekadang tu'...dia pun check le dan bagitau susu Ummi cair...erk...camne lak nak kasi pekat susu eh?...tapi pastu dia pun urut urat2 susu...lega rasanya
.
harini dia datang urut pagi sebab dia x keje...esok pun pagi gak...yang peliknya kan, tiap kali diurut mesti ada letdown susu w/pun b4 urut tu Ummi memang dah pam siap2 susu buat bekalan Firas in case dia lapar time Ummi diurut...lepas diurut semalam, baby Firas tido pulak...so Ummi pun pam le lagi susu...wallaaa...terus dapat 3oz padahal biasanya dapat 2oz je
.
esok hari terakhir diurut...insyaAllah...pasni Ummi nak ulang urut lagi b4 naik keje ngan kak Timah ni...call aje dan dia drive datang sendiri ke rumah...alhamdulillahhh

Friday, September 24, 2010

1ST CHECKUP AT 1 MONTH

Tadi Ummi bawak baby Firas Zahin g amik jab untuk 1 month kat klinik panel kat sini je...memula plan nak amik kat Hosp Pantai gak...tapi memandangkan Ummi nak kene drive sensorang ke ipoh dalam keadaan yang belum pulih sepenuhnya ni, Ummi kensel jela...tunggula next checkup pulak...kene jab Hepatitis B tadi, memula nganga nak nangis punyalah luas mulut dia..Ummi amik dukung sambil tepuk belakang dia, terus tak jadi nak meraung...nangis ekk ekk 2 kali jek..terus tido...good boy Firas!
.
Hasil checkup tadi, seperti dijangka, berat baby naik sikit jek...
berat lahir = 2.7kg
berat sebulan=3.25kg
pertambahan berat = 550g je
.
baby firas ni paling sikit pertambahan berat dia compared to siblings yang 4 orang tu..paling sikit pun 0.9kg..paling banyak 1.5kg
.
sebabnya berat dia naik sikit jek, minggu2 awal kelahiran dia dulu...dia asek tidoooo manjang...kejut camne pun x bangun...ada kalanya sampai 4 jam dia tido straight, then bangun minum 2oz and sambung tido balik
.
lately ni baru dia kuat nyusu...ada masanya sampai tiap2 jam dia bangun nak susu...huhu...dia nak cover menyusu balik kut....moga2 by 2 months nanti, naik banyak le berat dia
berat dia sekarang ni umo sebulan, lagi kecik dari berat si Kakak Syafiqah waktu lahir = 3.3kg
takpelah baby...yang penting moga sihat dan cergas selalu...AMINNN

Thursday, September 23, 2010

One month today

Dah lama Ummi menyepi...dalam berpantang pun sibuk itu ini....berpantang di Perak seminggu, pastu balik KL almost 2 weeks...then balik beraya kat Kedah 10 hari...then balik Perak semula...fuh...sibuk berjalan rupanya
tapi syukur jugak Ummi berpantang 2 minggu tu kat KL...sebab at the same time Alysha & Adam kene chicken pox habis satu badan...kalaulah Ummi sesorang kat Perak, memang x menang tangan la jawabnya...at least bila kat KL ada Ayah...budak kene chciken pox ni merapnya melebih2...tambah2 waktu malam...asek 'nak tido ngan Ummi' je...jenuh duk jauhkan baby Firas dari Alysha takut terjangkit sama...pastu, satu umah pulak kene demam selsema diikuti dengan batuk berkahak...Ummi & baby Firas pun x terlepas jugak...sian baby...baru je jengah dunia dah kene macam2 penyakit...Ummi pulak tiap kali bersin & batuk memang horror...rasa cam rabak je tempat luka jahitan esp. bhg dalam tu...huhu
.
citer baby Firas pulak....
.
harini genap sebulan usia dia...badan xdela naik sangat...ntah labrp kg skrg ni, lom g timbang
The first 3 weeks tuh memang Ummi jadi pumping mom la..sebab dia memang tak reti2 nak nyusu direct...so Ummi akan pam every 2 hours dan each session akan dapat 2 oz...3 weeks tu jugak keje si Firas ni tidooooo jekkk...ada masanya dia tido smp 4 jam and then baru bangun nak nyusu...waktu minggu ke 3 tuh Ummi dah berada kat Kedah...hari pertama berbuka puasa kat umah MakTok...hari kedua duk kat umah Tok...tetiba bila Ummi ngepam, kpspng jek x kuar pape dan takde rasa tekanan pam pun..bila check tengok white star valve tuh takde....ughhh!!!! dah kali kedua jadik camni..kali pertama dulu kat Kedah gak, bibik g buang valve tu dlm tong sampah pas dia cuci pam Avent tu...kali ni memang terus x jumpa kat mana2...rasanya memang masuk dalam lubang sinki kat umah maktok la...huhu...maka bermulalah proses 'memaksa' baby nyusu secara direct...dalam sehari dua gakla duk paksa dia nyusu, alhamdulillah berjaya especially night feeding yang selalunya failed bila nak direct BF....ada hikmah di sebalik kehilangan valve tu
.
bila balik Perak, Ummi terus 'charge'kan BP baru Ummi...Medela Freestyle....terus guna...hem...sama je cam guna Avent...sekali pam dapat 2oz jek...sejak seminggu dua nih...baby Firas kuatttt sangat nyusu...siang2 okay lagik..tapi bila memalam...bergayut sampai kempis B & sore nipple pun dia tak puas lagik...bayangkanlah Ummi duk melayan ragam dia dari kol 10pm sampai kol 3am...tak tertanggung rasa sore nipple tuh....Ummi bangun buat FM(yg hospital bagi dulu sekotak-susu Nan) 2 oz, terus tido lena...huwaaaaa...tak tercapai hasrat Ummi nak fully BF cam kakak Alysha dulu...huwaaaaaaaa......sedeyyyyyy sgttttttttttttttttttttttttttttttttttt
.
susu Ummi tak banyak ke....atau...baby Firas yang kuat nyusu......atau...susu Ummi x banyak sebab lom berurut sampai sekarang...??????
huwaaaaaaaaaaaaaaaa

Tuesday, September 7, 2010

Sebelum dan sesudah....

Gambar baby Firas sebelum dan sesudah dibotakkan
Kenangan bersama rambut hitam berkilat lebat

Dah siap cukur oleh Ayah...amacam...encem tak saya???

Sunday, September 5, 2010

Day 14

Hari ni dah 14 hari usia baby Firas Zahin...Ummi pun dah 14 hari berpantang...pantang kali ni Ummi rasa biasa2 je...takde spesel pun sebab lom boleh berurut, bertungku,berbengkung bagai...Ummi baru beli girdle semalam dan dah mula pakai...hemmm..sedap sket perut rasanya...Datin Mimin gynae Ummi yang syorkan waktu checkup seminggu aritu

Harini juga baby dah selamat dibotakkan oleh Ayah...baru le nampak cerah sket muka baby...kalo tak, berserabut ngan rambut dia jek...itupun Ayah amik dekat sejam gak nak botakkan rambut dia...dahle rambut lebat...panjang...duduk tak diam lak tuh waktu Ayah tengah cukur...huhu

Ummi tengah diserang batuk berkahak sekarang ni...sakitnya tiap kali batuk...terasa jahitan dalaman tu berdenyut sakit tiap kali batuk...baby pun dah berjangkit batuk...nak buat camne..dah satu rumah tak abih2 sakit...memula demam selsema...pastu Alysha & Adam kene chicken pox yang besar berair tu...now batuk pulak menyerang...banyak betul la dugaan kali ni

Ummi pun kekadang datang emo...rasa sedey nak nangis tak pasal2...cecepat le abih berpantang ni...Ummi rasa rimas sanagt...dah cepat le baik luka dalaman nih...seksa betul laaaa

menu Ummi time berpantang ni pun simple2 je sebab Ummi masak sendiri...antaranya:

  • awal2 haritu memang asek makan sup ikan haruan la
  • selain tu, haruan goreng, haruan bakar, haruan masak asam
  • tauhu goreng
  • tempe goreng
  • sup lobak putih+ikan bilis
  • ikan bilis goreng+bawang
  • ikan talang kering masak asam
  • ayam bakar
  • sup kucai
  • sawi goreng
  • ayam goreng

itu je la kot...lupa dah

pepagi Ummi makan roti sekeping dua atau biskut weetameal atau biskut jacobs hi fibre+segelas milo panas+pati ikan haruan polleney

kol 10am camtu Ummi minum segelas air suam atau milo panas

kol 12-1pm baru makan nasi+air suam+vitamin C

kol 4pm minum milo panas+biskut tadi

kol 6-7pm, makan nasi+ air suam

kol 8-9pm, minum air suam+pil calcium, obimin, phytonatal,tablet ikan haruan plus

camtula rutin Ummi...hmmm...Jumaat ni dah nak raya...tapi hati Ummi rasa cam tak raya jek...Ayah tanya na balik kampung ke tidak...Ummi tak tahula..kalo ikutkan Ummi baik duduk kat sini je...sama je takde bea...tapi sian lak kat bebudak...bukannya apa...nanti balik kampung susah lak Ummi nak masak makan berpantang nih especially kalo kat umah maktok Ayah...orang ramai penuh umah...camne Ummi ngan baby nak berpantang nanti...hemmm

Friday, September 3, 2010

Introducing our lil prince

FIRAS ZAHIN BIN MOHAMAD SURIF
DOB : 23 August 2010
TOB : 10.08 am
POB : Hospital Pantai Putri,Ipoh
Weight : 2.7 kg
Born on 37 weeks using LSCS due to breech
First few minutes after being born...time ni kulit putih melepak mulussss

Day 2...kulit dah jadi kulit melayu...hehe

Day 4...kuning dah naik


Day 7



Day 7

yang bestnya...sumer orang yang datang tengok baby Firas cakap baby ikut muka Ummi.....best...best...selama ni tiap kali bersalin mesti orang cakap muka Ayah...at last, ada jugak yang ikut muka Ummi.... ^_^



Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages