Saturday, October 30, 2010

Checkup at 2 months

kuar umah nak ke hospital dah

pandang je Kakak seolah2 berkata 'sy x nak kene jab'


Firas Zahin dah ready nak bertolak ke hosp.

Pagi-pagi hari ni kami semua bertolak ke Hospital Pantai Ipoh untuk amik jab 2 months untuk baby Firas...patutnya kene jab last week tapi ada hal lain x dapat pegi...minggu ni pun patutnya Ayah cakap takyah pegi lagi sebab Ayah belum balik dari outstation kat Miri...Ayah suruh tunggu Ayah balik minggu depan tapi Ummi taknak tangguh2 lagi bab imunisasi ni..tak elok dilewatkan sangat...so,Ummi mintak izin Ayah nak drive sendiri ke Ipoh..for the first time, Ummi drive sendiri ke Ipoh...so, sebelum bertolak Ummi visualize dulu laluan/jalan2 mana yang Ummi perlu amik...alhamdulillah, kami selamat pergi dan balik tanpa SESAT..muahaha

Sampai ke hospital jam 9.15am, Dr. Lee belum sampai, even klinik dia pun blom buka!!!padahal, kat pintu tertera clinic hours mula jam 8am...sib baik le tak pegi awal2 pagi lagik...bila klinik dah buka, dah daftar bagai, jenuh menunggu doktor pulak yang buat visit kat klinik bersalin..visit all the newborn babies etc....at last, jam 10.30am barulah doktor masuk klinik dia..fuhh...jenuh menunggu...dahle ramai patient dan ruang menunggu yang terhad dan boboys Ummi yang x reti duk diam dek blom bekfes...

Sib baik Ummi dapat no. 3, kejap je dapat jumpa doc...alhamdulillah, baby Firas sihat takde masalah...doc cakap masalah dia duk muntah tu dipanggil as REFLUX dan doc dah terangkan all the details pasal tu...doc cakap takyah risau sebab weight gain dia memberangsangkan...lepas tu, kene jab kat peha kiri...menangis le kejap sampai Ummi dukung baru diam...perkembangan berat baby Firas:

berat lahir : 2.7kg

berat 1 bulan : 3.25kg

berat 2 bulan : 4.8kg

alhamdulillah...moga baby Firas terus membesar dengan bagai johan sihat

beralih dari topik tu...

waktu menunggu tu, awal2 tu ada lagi 2 patient(chinese) menunggu bersama baby masing2...yang sorang tu baby dia baru seminggu, datang nak amik darah sebab ada kuning (Ummi senyum kat nenek yang pangku cucu tuh tapi dia buat muka sombong dan x balas senyuman Ummi pun)...yang sorang lagi tu baby dia datang untuk amik jab sebulan...pun dipangku oelh nenek dia dan nenek dia ramah mahu layan Ummi berbual

yang mengejutkan Ummi, tiap kali baby tu merengek, both babies diberi air kosong....isk...baby sekecil tu dah minum air kosong??? bila dah 2-3 kali merengek barulah diberi susu botol...both mommies tuh muda2 lagi dan obviously memang anak sulung diorang...sian tengok diorang angkut bag/bakul bagai sebab terpaksa bawak termos,susu,air masak untuk buat susu baby...dan perlakuan mommy yang baby dia umo seminggu tu amat menarik hati Ummi...sebabnya: bila dia nak prepare air kosong untuk baby dia, caranya begini:

  • memula masukkan air kosong sejuk dalam botol
  • pastu mommy tu teguk sikit
  • pastu masukkan air panas sikit dalam botol
  • pastu mommy tu teguk lagik
  • then baru dia bagi baby tu hisap(bila suhu air tu dah sesuai la kot)

first time Ummi tengok orang buat camtuh waktu nak prepare air/susu untuk baby...how interesting...


Friday, October 29, 2010

Telepathy???



Pernah dengar word 'telepathy'?
Pernah alami 'telepathy'?
Ummi baru je alaminya tak sampai sejam yang lalu




Ingat lagi previous entry Ummi tentang Mei Tai?
Ummi duk kecur liur tinginkan mei tai sangat2
memang gatal dah tapak tangan rasa nak click order online tuh
memang berkenannnnnn amatttt




tutp-tup dapat call dari Ayah tadi
yang tengah outstation kat Miri,S'wak
believe it or not..
antara barang yang Ayah borong kat sana
adalah BABY CARRIER
huwaaa..
punah harapan Ummi nak beli mei tai
Ayah cakap baby carrier tu bagus sebab
boleh adjust multi position
dan bila pakai pun x lenguh




Ummi pun bagitau Ayah yang Ummi baru jek
nak beli Mei Tai
respond Ayah...'ha???Mei Tai?apa tu?'
huhu...bukan senang nak explain kat Ayah
cuma Ummi stresskan kat Ayah
yang Mei Tai ni buatkan baby melekap kat dada kita
dan bahu x sakit


adeilaaaa
telepathy le kununnya ni
sama2 memikirkan benda yang sama
pada masa yang sama
bukan sekali dua
dah banyak kali terjadi macam ni
banyakkkk kali
tapi selalunya telepathy yang terjadi
bawak kegembiraan
tapi kali ni
Ummi frust
sebab x dapat beli Mei Tai
huhu...

atau Ummi buat dunno jek
beli jugak Mei Tai nih
sebab Ayah tak cakap pun x boleh
ringsling tu Ummi leh la letgo
takde la membazir lak
ada banyak2 bende ni kan..kan..kan..

Tetiba teringin ini....................

Dah ada 2 ring sling...satu dah guna time Alysha dulu...satu lagi beli time preggie si Firas aritu...lom sempat guna lagik...tetiba...ngidam yang ini pulak

MEI TAI

huhu....
santek amatssss
*drool*
dahle rasanya macam baby lagi selesa kat dalam tu
plus mommy pun lagi selesa mengendong baby dalam mei tai tu
nampak kemas & kejap
bahu pun kurang la sakit sket
sbb both bahu tanggung berat baby

anyone yang pakai mei tai boleh kasi review????
Ummi dah kecur liur dah niieeeeeeee













piccas dari manjakuhappy.com

EBMku tumpah

pic from google

huwaaaaa
tengah sedap2 ngepam kat bilik sendiri
tanpa gangguan
dapat 6oz++
kuarkan botol pertama dari B kanan
letakkan bawah meja
sambil tuh tertunduk2 duk ambil cooler bag
sekali tu...aikk...
terasa basah n laju jek mengalir kat tepi peha kanan
sampai ke atas karpet
kene tote bag Medela
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
susu tumpahhhhhhhhhhhhhhhh

huwaaaa....
terlupa pulak botol kedua masih terlekat
kat B kiri
huwaaaaa....
manyak rugi wooooo

dahle rezeki EBM baby Firas ni
tak masyuk macam kakak Alysha dulu
sikit jekkkk
dahtu...tumpah la pulakkkkk

hampir kosong botol kiri tuh
huwaaaa...
jadinya,
instead of 6oz++
dapat 3oz++ ajela untuk sesi nih

sob..sob...
kejadian pertama susu tumpah
sepanjang BF kali ni
syukur alhamdulillah
masih ada jugak rezeki baby
walaupun separuh je yang tinggal

Just for laughs...!


Got this email from my ex-student...made me tersengih sorang2 kat bilik...and I thought why not I share it with my beautiful blog readers...to cheer everyone up on this lovely Friday


Ah Beng bought a new mobile..
He sent a message to everyone from his Phone Book & said,

'My Mobile No. Has changed. Earlier it was Nokia 3310. Now it is 6610'

====================================
Ah Beng : I am a Proud, coz my son is in Medical College.
Friend: Really, what is he studying.
Ah Beng: No, he is not studying, they are Studying him.


==========================================
Ah Beng : Doctor, in my dreams, I play football every night.
DR: Take this tablet, you will be ok.
Ah Beng : Can I take tomorrow, tonight is final game.


===========================================
Ah Beng : If I die, will u remarry?
Wife: No! I'll stay with my sister. But if I die will u remarry?
Ah Beng : No, I'll also stay with your sister.

===========================================
Ah Beng : People consider me as a 'GOD..'
Wife: How do you know??
Ah Beng : When I went to the Park today, everybody said, Oh GOD! U have come again.

===========================================
Ah Beng complained to the police: 'Sir, all items are missing, except the TV in my house.'
Police: 'How the thief did not take the TV?'
Ah Beng : 'I was watching TV news...'


============================================
Ah Beng comes back to his car & found a note saying 'Parking Fine'.

He writes a note and sticks it to a pole saying 'Thanks for complement.'

============================================
How do you recognize Ah Beng in School?
He is the one who erases the notes from this book when the teacher erases the board.


==============================================

Once Ah Beng was walking he had a glove on one hand and not on other.

So the man asked him why he did so.
He replied that the weather forecast announced that on one hand it would be cold
and on the other hand it would be hot..

===========================================
Ah Beng in a bar and his cellular phone rings.

He picks it up and Says : 'Hello, how did you know I was here?'

================================================
Ah Beng : Why are all these people running?
Man : This is a race, the winner will get the cup.
Ah Beng : If only the winner will get the cup, why others running?


================================================
Teacher : Convert this sentence 'I killed a person' into future tense.
Ah Beng : The future tense is 'u will go to jail.'


===============================================
Ah Beng told his servant : 'Go and water the plants!'
Servant : 'It's already raining.'
Ah Beng : 'So what? Take an umbrella and go.'

Thursday, October 28, 2010

Baru 4 hari bekerja tapi....


tapi apa kekawan...?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tapi ni ha....asek makan free jek
picture from google

morning tea la(nama je tea tapi kuih 3 jenis+fruits)
lunch la (superb lunches ever)
evening tea la ( again 3 jenis kuih sedaps amat +fruits)

adehhh...
ada event pulak dari monday-thursday
ada visitor dari NZ dan juga event department
sudahnya...asek makn dan makan dan makan
dahle caterer tuh memang mabeles babe...
pakeeza catering
pergh.....

camno nak buatkan..
dah makan free
sedap lak tuh
makan je jawabnya
takpela...
Ummi ada 18 hari nak kene ganti dek bersalin bulan poser arituh
huhu...

Wednesday, October 27, 2010

Sape nak hadiah free dari Paris? =)



Ummi kene tag oleh Yus untuk GA ni...amat menarik..terus tak tunggu dan buat entry ni


Instead of sape nak hadiah free dari Paris,

Ummi jawab...

sape taknak hadiah free dari Paris woo...

Paris..

the beautiful city of romance..

dari dulu teringin nak pegi ke Paris,

tapi masih belum tercapai sampai sekarang...

tak dapat pegi Paris,

now duk dekat ngan Parit(hehe)

tapi tetap nak hadiah free dari Parisssssss


'Eiffel Tower Giveaway'

dengan ini, Ummi nak tag 3 orang sama-sama memeriahkan GA nih...kut2 ada rezeki kita berempat dapat souvenirs dari Paris....masyukkkkk:

Lia
Dayah
Amy

Tuesday, October 26, 2010

Nak bercoti kat mana ye?

hemm..coti sekolah lebih kurang lagi 3 minggu lagi je
tahun ni rasanya kami takde pegi ebrcoti ke mana2 lagi
kalo hujung tahun lepas dah jalan2 ke P.Langkawi & P.Pangkor
tahun ni nak ke mana ye?
Ummi ada tanya Ayah malam tadi waktu Ayah call
cepat jek Ayah jawab
'China pun best..tak pun Aussie..tapi pegi berdua jela'
cettt....
camno nak berdua2an Ayah ooi
dah ada 'handbag' kecik ni haaa
hehe
yang berdua2an tu kemudian le citer kalo nak pegi
yang Ummi pikirkan sekarang nak bawak anak2 berjalan
(walhal annual leave tinggal lagi ciput jek)
then Ayah suggest kalo dalam Mesia
KK pun best
(KK=Kota Kinabalu le, bukan Kuale Kangsor)
hemm..best gak tuh
dah lama Ummi ngidam nak g Sabah
the only negeri dalam Mesia ni
yang Ummi lom jejak kaki lagik
bila Air Asia nak buat promosi lagi ye???

Monday, October 25, 2010

Dah masuk keje dengan hati yang berat

BERATnya hati nak pegi keje pagi tadi
sedey amats
walhal, jarak ofis ngan umah hanya sepelaung nun
(tapi kalo laung sampai tercabut anak tekak pun kompem x dengar)
si Alysha dah meraung2 nak ikut Ummi g ofis
puas Ummi pujuk
baru senyap
itu pun, dah kene bawak g beli nasi lemak bungkus 1 round

wendu nak ulit2 gomol2 Firas
wendu nak sakat2 kakak Alysha
wendu nak bermalas-malasan atas katil empuk umah ngan anak2
huwaaaaa

satu hal lagi
bibik sekarang dah x macam dulu
apa yang dipesan banyak yang x diikuti macam dulu
now, masuk telinga kanan, kuar telinga kiri
grrrrrrrrrrr

dah naik lemaks amat
memang hati Ummi membara je
selama stay at home 60 days ni dengan kerenah bibik
tapi banyak yang Ummi pendamkan aje
yela kan..kalo dia takde
sape yang susah..Ummi jugakkkk

malam tadi Ummi dah slow talk dengan dia
sebab harini nak masuk keje
Ummi dah pesan kat dia few things
yang memudahkan tugasan dia menjaga baby
sebab Ummi taknak dia duk asyik dengan keje lain
dan biarkan baby menangis unattended lama2
even baju pun Ummi tak kasi dia basuh
biar Ummi balik keje petang dan Ummi sendiri akan basuhkan guna WM
rasanya dah cukup la Ummi cuba nak ringankan keje dia
masak pun dia tak payah pikirkan
sebab Ummi yang masak
baju pun Ummi yang basuh & sidai

susah sangat ke nak duk umah je jaga baby & Alysha?
tengahari tadi Ummi balik hantar EBM
dan sedey sangat bila tengok baby Firas
dah selsema dan berhingus
grrrrrrrrrrr
padahal time Ummi tinggalkan pagi tadi
memang duk sihat walafiat elok jek
Ummi memang suspect dia lambat attend Firas
bila baby menangis
sebab waktu Ummi ada kat umah pun
Ummi notice banyak kali dia buat camtuh

Ummi dah inform Ayah
Ayah pun dah panas hati gak bab nih
(actually banyakkkk lagi bab lain yang x termampu nak diceritakan kat sini)
Ayah suruh terminate dia n hantar dia balik je ASAP
dan suruh jiran je babysit Alysha & Firas
no...no..no...!
tak mungkin Ummi boleh survive kat sini
dengan 5 children without a maid
dan Ayah pulak hanya akan balik on weekends
tu pun kekadang bila outstation Ayah takleh balik pun during weekend

well then,
ada sesape yang ada contact no. any maid agency yang reliable?
yang boleh supply good housemaid dengan harga yang reasonable???
pls feel free to comment ye...

Sunday, October 24, 2010

'Adik'???


Alkisahnya, semalam pegi TF Bt Gajah..pastu singgah ke bahagian lingerie kan
Ummi amik 1 untuk Ummi dan plan nak beli 2 untuk Kakak
tapi dah tak sure saiz apa untuk Kakak
sebab anak dara Ummi tu kan dah makin besar

dalam Ummi duk pikir nak amik saiz 32 or 34 tuh
promoter tu pun tanya le
disebab kan Ummi tengah belek bende yang comel2 lote flowery kiut2 tu
dia pun tanya

'untuk adik akak ni ke?'
sambil tunjukkan si Kakak
haaa???
adik?????
Ummi pun kontrol terkejut japs
sambil betulkan 'untuk anak akak ni ha'


sambil jejeling kat Kakak
takkan le 'semuda' tuh Ummi ni
or sebab Kakak yang makin matured kuts
huhu....beza umo 26 tahun tuuuuuuuu

Saturday, October 23, 2010

Genap 2 bulan

Hari ni genap usia baby Firas Zahin 2 bulan
alhamdulillah...makin sihat anak Ummi
seakrang suka 'sembang' ngan Ummi
sampai muncung2 mulut dier
pastu sengih2 nampak gusi comelll
patutnya kene jab 2 bulan hari ni
tapi since Ayah suruh tunggu Ayah balik next weekend
pegi jab ngan Ayah
so, delay la sket seminggu
tak sabar nak tau berapa berat Firas seakrang
sebab dah lenguh tangan Ummi
duk 'membantal'kan kepala dier malam2
bila menyusu
huhu
so,
jom la layan picas Firas
yang diambil lepas mandi petang tadi
hepi sangat dier pas mandi

tenung apa tu dik?

yayyyyy...


funny face...isk..bila la pulak kene gigit ngan nyamuk kt dahi tu...



dah siap didandan...bersama Kakak yang sangat suka jaga adik

















napping time pas mandi...jangan kaco saya ye..








'Spring Clean' day


tinggal lagi sehari sebelum Ummi memulakan tugas di ofis semula
Ayah pulak tak balik ke sini sebab kene outstation ke Johor & Swak
tiba-tiba barulah teringat nak buat itu,nak buat ini
.
mula-mula pegi ke TF Bt Gajah
hajat nak cari baby bath tub dan jugak tong beras
Firas dah 2 bulan harini tapi bath tub dia blom terbeli2
besen yang digunakan untuk mandikan dia dah kecik
eh!!! bukan besen tu yang mengecik
tapi Firas yang makin membesar..haha

bath tub Alysha dulu pulak dah retak
tapi tak best pulak yang kat TF tu
tong beras pun x berkenan
tapi habis gak RM100 walhal tak masuk list barang nak dibeli pun
isk..tu yang malas nak kuar umah
asal kuar je mesti habis duit
.

pastu g lunch kat Marrybrown
best le budak2 tu main kat playland kat situ
sampai umah jam 1.40pm
tengok2 dah ada van York tengah servis aircond
hehe...ini 'spring clean' yang pertama
sejak beli aircond nih tak penah diservis
lama gak diorang buat keje
dekat sejam gak
lepas settle, dah ON aircond
hemm..nyamannn segar jek rasa
.

petang pulak g buat 'spring clean' yang kedua
hehe...cuci & vacuum keta
pun hantar g kedai
malas pulak rasanya nak buat sendiri
sebab takde vacuum cleaner
memang hajat dihati nak vacuum habuk2 keta tu
sebelum masuk keje
.

dah selesai 2 kerja2 pembersihan
walaupun hakikatnya bukan Ummi yang buat
hehe...Ummi keletihan drive sana-sini
nak rehat laks
.
malam pun si Kakak yang buatkan nasi goreng special
rehat lagik Ummi
dah besar anak dara Ummi
alhamdulillah....

Friday, October 22, 2010

Syukur ya Allah

Syukur alhamdulillah
habuan tahunan yang ditunggu dah tiba
dah masuk dalam akaun
syukurrrr
masih ada lagi rezeki kami anak-beranak untuk merasai 'nikmat' ini lagi tahun ini
syukurrr
kami bersyukur atas rahmatMu ini ya Allah
moga kami terus dilimpahi rezekiMu
dan semoga kami terus menjadi hambaMu yang bersyukur
AMINNNNN

Thursday, October 21, 2010

Hadiah dah sampai...bestnyaaaa




Masih ingat lagi entry ini di mana Ummi menang lucky draw anjuran onebabyworld.com?




Disebabkan pembelian barang dari onebabyworld yang Ummi buat sebelum ni semuanya dialamatkan ke ofis Ummi..maka hadiah lucky draw ni pun sampai ke ofis Ummi last week








Just now sorang officemate Ummi dropped by kat umah Ummi tolong hantarkan hadiah yang Ummi menang...Ummi sangkakan hadiah biasa2 je sebab maklumlah, consolation prize je kan




tapi rupa2nya memang BESTTT sangat hadiahnya....




ini yang Ummi dapat :


-2 boxes Autumnz Breast milk Storage Bags 7oz





dan 2 units Autumnz milk storage bottles




dan juga ini...laundry mesh bag


tengkiussss to onebabyworld.com.....nanti Ummi beli banyak2 barang lagi ye :)


fuhhh...

seolah-olah saje nak bakar lagi semangat Ummi yang kekadang goyang untuk fully BF baby Firas nih...

hemm...

8 biji botol Bumblebee yang Ummi beli dulu pun still masih duik elok je dalam kotak...

milk liners YouHaveABaby sekotak pun lom bukak lagik...

storage bottles Medela yang 6 bijik tu pun baru guna 1 biji je...

yang duk guna sekarang nih Playtex liners baki dari BF Alysha dulu ada hampir segulung...

huhu...
kompem le pasnih takyah risaukan milk storage bottles/liners for 2 years kut...huhu

Wednesday, October 20, 2010

Risaunya dah nak naik keje Isnin depan

Kejap sangat masa berlalu...memula lepas bersalin dulu terasa lambat amat masa sebab dalam kepala duk pikir, 'bilalah luka czer dalam perut ni nak baik?cecepat la sembuh'....sebab luka czer tu banyak membataskan pergerakan Ummi...sebab tu duk menghitung hari nak cepat sembuh...dalam kepala memang takde lansgung terpikir nak kuruskan badan balik..yang paling utama adalah nak luka segera sembuh
.
Bila luka dah sembuh, badan pun dah kuat, dah berurut bagai...dah selesai 44 hari berpantang...kalo orang lain yang bersalin normal dah merdeka lepas 44 hari...Ummi lak terkial2 baru berani nak berbengkung ketat n kejap kat perut...tapi biasanya berjaya buat malam jelah sebab siang hari asek ke sana sini..ada aje hal nak diselesaikan..payahla pulak nak pakai bengkung tali tu siang2...kalo rajin dan duk umah jek, Ummi pakai bengkung zap on tu..huhu
.
Minggu depan dah kene report duty masuk keje semula...adehhh...sungguh serabut kepala memikirkannya...bukan pikir pasal keje (sebab Ummi masuk keje balik timing memang cantik sebab student dah sampai towards end of semester, pehtu final exam dan coootiiii..huhu)
.
pikir pasal baby Firas Zahin ke?
.
bukan sebab baby Firas yang dah pandai senyum senget2 nih
.
sebab bibik???hem...bab nih memang ada memeningkan kepala gak tapi later entry lain baru Ummi citer
.
.
.
.
.
.
.
.
tapi sebab budak comeiiii nih haaaaaaaaaaa

just imagine le, sepanjang lebey 60 hari Ummi kat umah, dia dah jadi umpama BAYANG-BAYANG Ummi..takleh berenggang langsung...pantang nampak Ummi pakai tudung je dia pun kelam-kabut cari kasut dia...walhal kekadang Ummi nak kuar siram pokok je...pagi-pagi dia dah request 'NAK NASI LEMAK DENGAN TELUR DENGAN CILI'...haha...dah jadi menu harian dia tiap-tiap hari nak nasi lemak...kekadang lak tetiba je ajak 'UMMI>>>JOM PEGI BELI VITAGEN KAT KEDAI RAHMAT'...huhu...kalo tak diturut kata dia...menangis x hengat la jawabnya
.
sekarang ni Ummi duk hint2 kat dia bagitau minggu depan Ummi nak kene keje..masuk ofis balik...Alysha kene duduk kat umah dengan bibik dan baby...
nak tau apa dia jawab???
.
'ALA...ALYSHA NAK IKUT UMMI PEGI OFIS..ALYSHA PUN NAK BUAT KEJE JUGAKKK'
.
adeiiilaaaa...haru biru sungguh..apa lagi alasan yang boleh Ummi kasik nih....isk...

Tuesday, October 19, 2010

Medela Freestyle...


bersalin kali ini...persediaan ke arah BF memang Ummi dah buat awal-awal lagi...malah untuk breastpump pun Ummi cuba beli yang terbaik di pasaran....dengan harapan nak fully BF dan nak buat stok melonggok-longgok b4 naik keje...dan juga memikirkan perjalanan untuk BF semudah pengalaman Ummi bersama Alysha dulu



tapi jangkaan Ummi meleset sama sekali...BF Firas Zahin amatlah mencabar Ummi...sampaikan pada satu tahap Ummi dah give-up sangat...siap dah bagitau Ayah, kali ni tak dapatla nak BF baby macam dulu sambil air mata bergenang...memang waktu tu Ummi rasa FRUST sangat...

yela kan..preparation dah beriya..tup-tup baby pulak x reti nak latch on....kene pump 24-7...pastu once dia dah reti isap direct, susu pulak tak cukup-cukup macam majuk atau Firas yang kene growth spurt minum banyak amatssss sampai terpaksa topup FM...huwaaa



pengalaman Ummi menggunakan BP waktu Alysha dulu:



b4 bersalin, beli Avent manual


  • dalam hati memang xde confidence nak fully BF langsung...ingat nak mix FM n BF

  • tetiba susu cam banyak dan Alysha pulak menyusu tak kuat...memang mudah

  • guna Avent pulak memang selesa

  • bila naik keje Ummi ngepam guna Avent

  • tiap kali ngepam kompem dapat >5oz

bila dah selesa mengepam dan confident boleh fully BF, Ummi beli Spectra 3 untuk jimatkan masa sbb. double electric pump



  • guna Spectra memang jimat masa sebab dapat pam both breasts serentak

  • hasil perahan naik sket ke 6oz each session

  • cuma Ummi tak berapa suka sebab senang sangat susu masuk tubing dan terus masuk ke motor...2 kali kene antar g servis disebabkan mende nih

lepas 6 bulan guna Spectra, hati semakin gilakan BP...teruja nak cuba Ameda Purely Yours pulak...padahal waktu tu, blom ada mana2 kedai kat Mesia yang jual BP nih...maka Ummi beranikan diri beli dari UK



  • guna Ameda sama je macam guna Spectra 3 cumanya:

  • B tak sakit macam sedutan kuat Spectra

  • tak sesenyap Spectra tapi xdela kuat bunyinya...macam bunyi anign jek 'hisss''hisss'' gitu

bila Ummi dah stop BF Alysha pada umur 2 tahun dan later dah decide taknak tambah baby lagik...dengan berat hatinya, Ummi dah jual Ameda kesayangan Ummi tu while Avent masih Ummi simpan


pastu, baru je iklankan Avent nak dijual, Ummi dapat tau Ummi preggie pulak...terus kensel jual Avent sebab Ummi sayang sangat ngan Avent nih...dan Ummi decide nak beli BP terbaik buat kali ni = Medela Freestyle


memula pas bersalin dulu Ummi still guna Avent (waktu Firas still x reti latch on dan Ummi mengepam siang dan malam) for the first 3 weeks...takde istilah lenguh tangan sebab Ummi memang serasi ngan Avent nih...lepas raya baru Ummi mula guna Medela Freestyle(FS)...tapi, percaya atau tak, Ummi tak reti nak guna handsfree kit dia..huhu...tapi still Ummi leh buat handsfree dengan selitkan pemegang FS tu kat celah bra (2 orang kawan Ummi yang pakai FS pun x reti guna handsfree kit tuh bila Ummi tanya dan dorang ajar guna cara selitan tuh)



  • pada Ummi, output menggunakan FS dan Avent adalah SAMA...takde beza pun

  • yang berbezanya, bila guna Avent tangan Ummi x free nak buat bende lain while guna FS Ummi boleh sesambil baca paper ke, taip blog ke(macam skrg nih..Ummi blogging sambil pumping hehe)

selain tu, takde beza pun FS ni...sebab output wise masih sama..tetiba Ummi teruja pulak nak guna Avent IQ Duo..huhu...sebab Ummi ni memang pencinta Avent agaknya....


Monday, October 18, 2010

Panas dan tak sihat


Sejak akhir-akhir ni, cuaca panas makin menjadi-jadi di kawasan tempat tinggal kami dan yang sewaktu dengannya...seingat Ummi, sejak lepas cuti raya dulu, meaning dah hampir sebulan hujan tak turun di sini...panasnya pulak memang menyengat ke kulit badan...ya Rabbi...memang panas...isk...ini baru panas dunia...macam manalah agaknya panas azab api neraka...na'uzubillahiminzaalik...jauhilah kami dari api nerakamu ya Allah...

bila cuaca panas begini...penyakit pun mula menyerang anak-anak Ummi satu persatu...memula sorang-sorang kene batuk, selsema dan ada yang sampai kene asma...bila dah settle semua dah sembuh...tetiba Alysha & Haiqal pulak kene demam panas dan muntah-muntah tak semena-mena serentak pulak tu...huhu...ulang-alik ke klinik dan alhamdulillah, sembuh dalam masa 2-3 hari...

hari Sabtu malam pulak, tetiba Ayah dapat call dari cikgu sekolah Kakak (Kakak ada program Kem Penghayatan Islam kat sekolah dia 3 hari 2 malam) mengatakan Kakak demam dan diminta ambil dia pulang...terus kami berkejar ke sekolah amik Kakak pulak...si Kakak ni memang dah well-known la..dari kecik kalo demam je kompem akan muntah-muntah sekali dan manjanya terlebey2 amattt...syukur alhamdulillah...dia pun dah sembuh lepas demam 2 hari


sekarang ni Ummi pulak rasa sakit2 badan cam nak demam...huwaaa...tekak pun perit semacam jek...

dahtu...minggu ni merupakan minggu terakhir Ummi bersenang lenang kat umah...minggu depan dah masuk keje...OH TIDAKKK!!!!!......taknak masuk keje boley????huhu


Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages