Thursday, December 30, 2010

Coti sampai Isnin... :)

Memandangkan esok adalah public holiday
tergempar sempena kemenangan
team Harimau Malaya kita
maka,
kampeni tempat Ummi keje
telah isytihar cuti tersebut
dibawa ke Isnin depan
(sebab kami memang bercuti esok-cuti gantian Tahun Baru yg jatuh pada hari Sabtu)

alhamdulillah
dapatlah mendaftarkan anak²
ke sekolah on Monday
dengan hati yang tenang
tanpa terkocoh-kacah
kelam-kabut
nak cecepat masuk opis semula
syukurrr.....


Plantar Fasciitis


Dah 2 bulan Ummi suffered kesakitan kat tapak kaki...bukan keseluruhan tapak kaki tapi dari bahagian tengah hingga ke tumit....sakit apabila dipijak..terasa seolah² macam ada lebam di kawasan tu..paling azab bila tiap kali turun katil lepas bangun pagi..paling menyakitkan

Kenapa Ummi boleh tahan sakit sampai 2 bulan ni??

Yela kan...past 2 months sangat mencabar bagi Ummi sejak Ayah kena operate haritu..maka, tumpuan hanyalah pada Ayah...sakit Ummi tu Ummi tahan je dengan harapan akan beransur hilang sendiri tapi makin lama makin sakit pulak

Camne tetiba Ummi boleh kena sakit ni?

Ummi still ingat kejadian itu...ecececeh...
Ummi & Ayah (waktu ni belum operate lagik) ke pasar malam Seri Manjung...rupanya diorang dah tukar structure pasar malam tu daripada berpusat pada satu kawasan kepada berselerak and extend punyalah jauh...maka Ummi & Ayah & kids terpaksa menjelajah jauhhhhhhhhh sangat bila nak mendapatkan barang² yang nak dibeli...all these while memang dah tau mana nak dituju tapi bila dah dirombak kedudukan stalls, huru hara jadinya...nak dijadikan cerita, Ummi pulak pakai sandal Ba.ta. yang tak selesa which is berat dan sole dia keras macam batu...1/2 way berjalan kat pasar malam tu pun kaki Ummi dah terhencot² sebab rasa tegang kat tapak kaki...masuk je dalam keta terus ngadu kat Ayah...since then, terus Ummi tak pakai dah kasut tu...tapi kesakitan tapak kaki Ummi tak hilang jugak

Baru nih mengadu lagi kat Ayah...Ayah cakap 'gout kuts?'...isk...selalu duk buat blood test level uric acid Ummi normal jek, tapi dalam hati risau le jugak kan...Ummi onkan lappy dan terus google pasal simptom sakit Ummi nih...dan berjumpa dengan istilah PLANTAR FASCIITIS ni.
Malam tadi pegi jumpa doc...dia pun cakap benda yang sama PLANTAR FASCIITIS...hemm...meh baca pasal sakit nih


Plantar fasciitis (PLAN-tur fas-e-I-tis) is one of the most common causes of heel pain. It involves pain and inflammation of a thick band of tissue, called the plantar fascia, which runs across the bottom of your foot — connecting your heel bone to your toes.

Plantar fasciitis causes stabbing pain that usually occurs with your very first steps in the morning. Once your foot limbers up, the pain of plantar fasciitis normally decreases, but it may return after long periods of standing or after getting up from a seated position.

Plantar fasciitis is particularly common in runners. People who are overweight, women who are pregnant and those who wear shoes with inadequate support are at a higher risk of plantar fasciitis.

In most cases, the pain associated with plantar fasciitis:

  • Develops gradually
  • Affects just one foot, although it can occur in both feet simultaneously
  • Is worst with the first few steps after awakening, although it also can be triggered by long periods of standing or getting up from a seated position
  • Feels like a sharp pain in the heel of your foot
Under normal circumstances, your plantar fascia acts like a shock-absorbing bowstring, supporting the arch in your foot. But, if tension on that bowstring becomes too great, it can create small tears in the fascia. Repetitive stretching and tearing can cause the fascia to become irritated or inflamed.

Factors that may increase your risk of developing plantar fasciitis include:

  • Age. Plantar fasciitis is most common between the ages of 40 and 60.
  • Sex. Women are more likely than men to develop plantar fasciitis.
  • Certain types of exercise. Activities that place a lot of stress on your heel and attached tissue — such as long-distance running, ballet dancing and dance aerobics — can contribute to an earlier onset of plantar fasciitis.
  • Faulty foot mechanics. Being flat-footed, having a high arch or even having an abnormal pattern of walking can adversely affect the way weight is distributed when you're standing, putting added stress on the plantar fascia.
  • Obesity. Excess pounds put extra stress on your plantar fascia.
  • Occupations that keep you on your feet. People with occupations that require a lot of walking or standing on hard surfaces — such as factory workers, teachers and waitresses — can damage their plantar fascia.
  • Improper shoes. Shoes that are thin soled, loose, or lack arch support or the ability to absorb shock don't protect your feet. If you regularly wear shoes with high heels, your Achilles tendon — which is attached to your heel — can contract and shorten, causing strain on the tissue around your heel.

About 90 percent of the people who have plantar fasciitis recover with conservative treatments in just a few months.(lamanyaaaa....!camne Ummi nak mula mengajar bulan depan nih?)

Medications

  • Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs). NSAIDs, such as ibuprofen (Advil, Motrin, others) and naproxen (Aleve), may ease pain and inflammation, although they won't treat the underlying problem.
  • Corticosteroids. This type of medication may be delivered through a process called iontophoresis, in which a corticosteroid solution is applied to the skin over the painful area and the medication is absorbed with the aid of a nonpainful electric current. Another delivery method is injection. Multiple injections aren't recommended because they can weaken your plantar fascia and possibly cause it to rupture, as well as shrink the fat pad covering your heel bone. Ultrasound guidance is sometimes used for more accurate placement of the corticosteroid injection.

Therapies

  • Physical therapy. A physical therapist can instruct you in a series of exercises to stretch the plantar fascia and Achilles tendon and to strengthen lower leg muscles, which stabilize your ankle and heel. A therapist may also teach you to apply athletic taping to support the bottom of your foot.
  • Night splints. Your doctor may recommend wearing a splint fitted to your calf and foot while you sleep. This holds the plantar fascia and Achilles tendon in a lengthened position overnight so that they can be stretched more effectively.
  • Orthotics. Your doctor may prescribe off-the-shelf or custom-fitted arch supports (orthotics) to help distribute pressure to your feet more evenly.

Surgical or other procedures

  • Extracorporeal shock wave therapy. In this procedure, sound waves are directed at the area of heel pain to stimulate healing. It's usually used for chronic plantar fasciitis that hasn't responded to more-conservative treatments. This procedure may cause bruises, swelling, pain, numbness or tingling, and has not been shown to be consistently effective.
  • Surgery. Only a small percentage of people need surgery to detach the plantar fascia from the heel bone. It's generally an option only when the pain is severe and all else fails. Side effects include a weakening of the arch in your foot.







Wednesday, December 29, 2010

living cabin giveaway from [-suziey-] dot com



Ummi nak join GA lagik
Giveaway kali nih dianjurkan oleh suziey
boleh tengok kat SINI ye
kalo ada rezeki, merasalah FM cumil-cumil di atas tu...AMIN


Checklist sempena mula sesi persekolahan 2011


  1. Jahit tanda nama & lencana kat baju sekolah anak²--->Blom
  2. Tulis nama kat buku sekolah ---> DONE!!!tahun ni malas nak tulis...so Ummi print & tepek je kat buku..hehe...senang & kemas
  3. Balut buku sekolah anak² dengan plastic wrapper--->Blom
  4. G hantar tailor potong kaki seluar sek. keb. n sek. agama untuk 2 boys
  5. Beli lagi tudung Alysha untuk tadika--->Blom
  6. 31 Dec - bayar yuran sek. Abang & Adam...daftar sek. men. Kakak...--->Blom
  7. Bayar duit bas sekolah --->Blom
  8. Bayar duit tadika Alysha --->Blom
  9. Bwk 2 heroes tu g gunting rambut--->Blom
Bila anak nak naik sekolah,
duit keluar macam air terjun
beli pakaian,kelengkapan sekolah
bayar yuran
beli buku tulis
bayar duit bas
bayar itu..bayar ini
fuhhhh
*mode: berfeluh²*
sedangkan kami somi isteri
yang berpendapatan sederhana
pun rasa terbeban
camnela agaknya dengan
yang berpendapatan rendah

kolig Ummi semalam kene pegi ke
taklimat tahun 1 sek. anak dia
guru besar sek. tu bgtau
program RMT
(rncgn.makanan tambahan)
dah x disediakan macam biasa
sape² yang nak mohon bantuan
kene mohon online tru *e.kasih*
hadoyai...
dahle org² tuh susah
ntah keje bendang ke, menoreh ke
komputer pun seumur idup x penah pegang
umah pulak terpencil jauh dari pekan
camnela dorang nak apply bantuan
tru *e.kasih* tu?
musykil sungguh Ummi....

hemmm apa lagi ye yang dimasukkan dlm checklist tu ye?
rasa macam banyak lagi yang perlu dibuat...
tapi cam dah lupa
...isk...
dah makin tua Ummi nih



Firas Zahin's first shoes

Betis & peha si Firas memang bambam
booties dia dah lama tak muat
socks muat untuk tapak kaki
tapi ketat di bahagian betis
isk...sian anak Ummi
tapi Ummi pakaikan jugak
sebelum pakai tu
Ummi tarik n regang2kan dulu
socks tuh
supaya tak grip kuat sangat kat betis montoks dia tu

last weeekend pegi Jusco
dapatla rembat sepasang kasut comel untuk Firas

comel² kan baby shoes....geram jek macam nak angkut borong sumer sekali




aik...?ini pun kasut si Firas gak ke?siap ada bunga² lagik???
ekceli ini Alysha's first shoes...penah ada kat entry lama kat sini
hadiah dari ex-boss Ummi wktu keje kat *kram dulu
thanks Ita *wink*


Tuesday, December 28, 2010

Alysha dah masuk skool

Alysha baru berumur 3 tahun 1 bulan 20 hari pada hari ini
tapi Ummi strongly feel and believe
yang Alysha dah tak sabar nak masuk skool
memang nampak dia suka sangat socializing
bila nampak rakan sebaya dia
dia jadi eksaited
duk gelar budak tu as 'kawan Alysha'
eg.
g klinik n ada budak² lain bersama parent
si Alysha duk senyum² dari jauh kat budak tu
padahal budak tu buat 'dek' jek
bila balik umah
mula la dia duk bercerita
'tadi kan, Alysha smile kat kawan Alysha kat klinik'

memula last few months
dah pegi survey tadika montessori kat bandar u kat sini
tapi Ummi rasa cam kurang best sket dengan pendekatan dia
pastu pegi survey kat tadika abang kakak dia dulu kat semenyih
Tadika Maria
memang dah feel kalo pindah balik sana
memang nak sangat Alysha masuk tadika tu
Ummi memang suka pendekatan yang dorang gunakan
tapi...tak pindah² pun
'bunga²' dapat keje kat sana pun tarakkkk

pastu survey lagik
tanya kekawan ofis
kebetulan ada lak flyer sampai kat umah hari Ahad baru nih
ada program PERCUMA
dari Isnin-Jumaat minggu nih
2 jam setiap hari
untuk budak berumur 4-8 tahun
ada Qiraati, smart reading ke apetah n another 2 subjects

bila dipikir² Alysha
akan masuk 4 tahun in 2011
so, Ayah call untuk register nama Alysha
dia pun teramat² eksaited
Ummi yang risau
memikirkan camne la dia nanti
dari lahir sampai sekarang
x penah berenggang ngan Ummi
daytime duk umah jek
tak penah g taska pun

bila Ummi hantar dia semalam
memula dia duk atas riba Ummi jek
then Ummi bagitau dia yang Ummi nak masuk keje balik
dia cakap 'ok'
selamba jek muka dia
alahai...anak manja Ummi nih
independent rupanya
takde tanda² takut @ nak menangis ke
Ummi tinggalkan Kakak & Abang dia
kut² in case dia meragam menangis nak balik ke
tapi dorang duk kat luar kelas jek
ada kosi kat luar tuh

kol 12pm bila g amik dia
wallaaaa...kemain eksaited gumbira ria
Kakak dia bgtau
si Alysha x heran langsung ngan Kakak n Abang
dia sonok belajar
siap angkat tangan lagik
bila teacher tanya sape tau baca A-B-C
dia pun baca (dengan rentak lagu ABC tu)
A-B-C-D-E-F-G....diam jap...O-P-Q-R-S-T-U...dah selesai!!!
hahaha
teacher dia soh sumer clap clap clap
suka la Alysha

pagi tadi Ummi hantar pun terus g duduk ngan kawan²
dia yg umo 4 tahun
sumer besar²
dia jek yang kecik sebab baru umo 3 thn 1 bulan
tapi alhamdulillah
dia leh saing seiring dengan yang lahir awal tahun
sonok dia main ngan aktiviti yg. teacher dia bagi
masukkan mainan dalam benang/tali halus




Tadika Pintar Anak Soleh


Alysha berjalan menuju ke peer group dia sendirian


dah duduk..blur lak pic (dlm bulatan)


lagi blurred pic


nampak tu..dia tgh tengok group 5 tahun buat xtvt


her group


dlm keta otw ke tadika...saje buat mulut moncong


alala manja Ummi dah nak g skool


berjalan turun keta nak ke skool


pintu masuk skool

***tujuan Ummi hantar Alysha ke skool at 4 yrs old nih bukannya Ummi expect Alysha terus pandai baca ABC ke, pandai kira ke etc...matlamat Ummi ngan Ayah adalah untuk develop social skills pada Alysha..nak biar dia berkawan...insyaAllah***


Monday, December 27, 2010

Cuti Krismas...balik KL

Since Ayah kene operate last month
maka title 'driver' telah bertukar tangan
kepada Ummi
nak kemana-mana saja
Ummi lah yang jadi driver
sebab Ayah xleh drive keta
selama 2 months

walau dulu
Ummi ni penakut orangnya
dan tak penah drive long distance sendiri
tapi bila dah jadi macam ni
kekuatan tu datang sendiri

dah 3x Ummi drive dari Perak-Semenyih
sian Firas sebab Ummi tak dapat direct feed
sepanjang perjalanan
Ummi akan gunakan kesempatan
bila berhenti kat R&R untuk mengepam

last Friday Ummi cuti gantian Krismas
pepagi bawak Ayah ke Hosp. Pantai
untuk follow up check
alhamdulillah semuanya okay
pastu kami (Ummi,Ayah,Kakak & Alysha)
ke KLCC
kununnya nak cari handbag Ummi
sebab Isetan tengah sales kan
(ekceli kat mana2 pun tgh sales skrg nih)
tapi ntah nape Ummi lak banyak akal
itu ini tak berkenan
dan serabut dengan manusia yang amat ramai
maka balik camtu jek tangan kosong

petangnya ke Alamanda pulak
Ayah belanja makan kat Nandos
nyam..nyam..dah lamaaaaa x makan Nandos
Ummi & Ayah memang suka ayam Nandos
sebab perapan dia memang terasa sampai ke tulang
cuma yg x bestnya sebab ayamnya kecik tomei jek
1/4 ayam tu rasa cam besar burung puyuh jek
exaggerate la pulak

hari Krismas tu pepagi kuar kununnya
misi nak carik barang² sekolah
tapi pegi umah kawan Ayah dulu
kat Bdr Seri Putera
Ayah ada hal sket

pas bekfes di kedai berdekatan
terus ke Jusco Cheras Selatan
nak borong baju sekolah agama
tengok² sumer dah licinnnnnnn
isk...sampai habis stok dibuatnya

pastu tinjau² kat tempat peberet Ummi la
baby's dept. dan berazam taknak beli baju Firas lagik
sebab dah melambak
cuma rembat baby shoes sepasang
tomeiii...
Firas & bibik tunggu kejap kat baby room Jusco
rupa² si Firas Zahin bertemu Muhammad Az Zahin
alalala...baby si Puan Nadxoxo
cuma takde rezeki Ummi
nak bertemu mata dengan cute mommy nih

lepas ke Jusco,
kami ke Mydin Kajang pulak
tempat beli stationery tiap² tahun
dah settle stationery
ke Tesco Pelangi Semenyih
beli barang dapur sket
pastu Ummi belanja sumer makan
kat Pizza Hut
sumer tengah lapar & penat
hujan lak kat luar
1 large pizza & 1 medium pizza
licinnnnnn sekali jalannnn
haaaa...camni baru puas hati
kalo tak,
tiap kali makan mesti kene tapau sebab tak habis
kali ni Ayah guna 1 strategi
sumer takleh minum air selagi tak abis makan
kekekek
if not perut dah kembung air
so makanan tak jalannnn

Ahad pepagi dah bertolak balik ke Perak
kesimpulannya--> Ummi cam nak pingsan kepenatan driving
tapi perasan tak?
Ummi jugak diberi pelepasan takyah masak selama 3 hari
hehehehe

entry tanpa gambar
ibarat lagu tanpa suara
ececeh
maka marilah layan pic lil Firas di Semenyih




alooo mommies n daddies

mulut moncong

tengok apa kat luar tu cayang?

mata bolats




Alysha bebas lepas di luar umah...nampak buaian tempat Ummi menenangkan pikiran tiap kali balik Semenyih


Healthy breakfast,anyone?

Dah kekununnya takmo dah bekfes berat²
macam batu nasi lemak ke, mihun goreng+telur mata ke
maka,
adalah suatu kepayahan buat Ummi
duk tercari² bekfes 'ringan' dan sihat
yela kan
takkan hari² nak makan menu yang sama jek
tekak nih mana leh terima

waktu gi Tesco aritu
hajat di hati nak amik
Kellogs Special K
(yang x berapa sedap di tekak Ummi tapi tpaksa telan gak)
tapi ternampak lak
another product of Nestle nih
Nestle Fitnesse & Fruit low fat wholegrain cereal
wallaaaa
siap ada fruit lagik
masyukkk

Ummi dah try
memang sedapppssss
sehingga menjilat mangkuk...oopssss!

hehe...


nyamannn bila di'kawan'kan dengan susu low fat dutch lady nih

Sunday, December 26, 2010

500 BLOG !

500 BLOG !

Serba sedikit tentang diri saya:

  • A mother of 5 children
  • Lahir dan dibesarkan di Kedah
  • Masih menggali ilmu dan maklumat tentang keibubapaan yang baik
  • Tujuan jadi blogger : untuk mengisi masa lapang, meluah rasa, mencurah idea dan berkongsi informasi bagi kebaikan bersama :)



Thursday, December 23, 2010

Wholemeal pita with chicken meatloaf

Kisah makan-makan lagi
bila datang mood nih
asek citer pasal makan-makan jek

alkisahnya ada terbaca kat blog Nieja
pasal menu sihat dia yg guna roti paratha
Ummi lak waktu kuar beli barang arituh
ternampak roti pita nih
jenis wholemeal pulak tuh
apalagi, terus sambar sepeket

pastu,
kat umah pulak ada buka
satu outlet baru Ayamas
1st time tengok
Ayamas chicken meatloaf ni
pun sambar sepeket

balik umah saje godek²
main ikut sedap hati je buat
mende nih
tetiba Ayah komen
'hmmm...sedapnyaaa...lain kali buat lagi macam ni'
Ayah suka la pulak

so...rembat lagi sepeket meatloaf tu semalam
buat sampai habis roti pita tuh
anak²?
Kakak aje yang suka
Haiqal & Adam x berapa suka pulak





ala² sandwich gitu bila diletak tomato, iceberg n mayo


roti pita wholemeal

Ayamas chicken meatloaf

SAYALAH BLOGGER ITU



saje suka² join Ben Ashaari's segment...jom join sekalik!!!

OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife







Wednesday, December 22, 2010

More Milk Plus or More milk Special Blend

Ummi kan tengah pening
memikirkan frozen stock EBM yang berjumlah ZERO
hari² kene gigih mengepam
tu pun tak cukup untuk
Ummi pny lil bambam
kene topup FM jugak

Ummi nak beli milk booster
keluaran Motherlove nih
tapi Ummi confuse
yang mana paling sesuai
dan paling powerful

untuk increase kuantiti susu

yang ini:
More Milk Plus

More milk Plus vegetarian capsules contain fenugreek seed, blessed thistle, nettle leaf, fennel seed, non-GMO soy lecithin, vegetable cellulose, coconut oil).
* All herbs are certified organic.


ATAU

yang ini :More Milk Special Blend (with goat's rue) ?
More Milk Special Blend

Vegetarian Capsules (NEW!!!) *

More Milk Special Blend contain goat’s rue, fenugreek seed, blessed thistle, nettle leaf, fennel seed, non-GMO soy lecithin, vegetable cellulose, coconut oil).
* All herbs are certified organic.


Ibuu Hadif Giveaway datang lagi...

dah last minute sebenarnya
tapi teringin gak nak join
apa salahnya kan
as long as GA still opened..hehe
sape nak join jugak
boleh klik kat banner di bawah
yang sungguh santekkk
merah menawan tuuuu

.

Hadiahnya FM Bukit Merah
since tak penah ke B.Merah
teringin gak nak FM ni
as collection
manatau ada rezeki kan....
Aminnnn


Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages