Monday, January 31, 2011

Kerisauan Ummi terubat

Dalam hati tengah gundah-gulana
memikirkan Alysha meraung kat nursery tadi
tetiba dapat sms berbunyi

'Salam Ina.alhamdulillah..alysha x nangis.dia mahu mbaca dn mlukis dn mwarna. mndi dn makan. Ok le, jagn risau.KLiza'

syukur ya Allah.....legaaaaaa sangat Ummi baca sms dari caretaker Kak Liza tuh....alhamdulillah...moga Allah sentiasa permudahkan urusan kami...AMIN

Maidless with 5 kids + weekend housewife....



Hidup Ummi

Since maid dah takde ni, hidup Ummi huru-hara dibuatnya...tapi masih boleh menarik nafas memandangkan Ayah masih menghabiskan cuti sakitnya yang akan berakhir lepas cuti CNY ni...*gulp*

Keadaan rumah dah tak macam rumah...dapur dah lama x berasap...kalo berasap pun eh...macamle guna dapur kayu kuar asap...dapur gas ada asap ke?.. , cuma untuk masak maggi or goreng telur or goreng nugget... no more scrumptious homemade food everyday

Seawal jam 5 pagi Ummi dah bangun bibik dulu pun tak bangun seawal nih! ...basuh baju guna WM...masak air panas...kemas² rumah setakat yang termampu...sapu sampah...elok azan Subuh berkumandang dari surau depan rumah, serentak tu jugakle baby Firas menangis mntak disusukan..maka, landing la Ummi balik atas katil breastfeed Firas sampai dia terlena balik...at the same time, Kakak, Abang & Abangcik dah siap² nak ke sekolah

Dalam kul 7am, dah siap sidai baju...pastu check nursery bags if ada apa2 yang tertinggal...pastu barulah Ummi siap² untuk ke opis...sambil Ummi bersiap, baby Firas dah bangun dan main sorang², gelak sorang², menjerit sorang²...baby Firas always in a good mood tiap kali bangun pagi dengan perut kenyang dah menyusu...now jugak, Ummi dah tak sempat mengepam waktu pagi..*pengakuan ikhlas*

Masuk barang² dalam keta and berangkat ke nursery...hantar Firas ke nursery since last Wednesday..alhamdulillah, takde masalah...tapi Alysha??? fobia bila dengar word 'school' 'tadika' ' taska' 'nursery'....isk...jenuh le duk pujuk² dia macam²...finally, pagi nih hantar jugak dia ke nursery walaupun dia meraung sakan dan bagitau 'sanggup duduk rumah sorang² dengan CEPLOS!!!' ...hadoyai...sampai macam tu sekali penangan takut dia ditinggalkan dan takut berada di persekitaran yang tak dikenali...tapi Ummi & Ayah keraskan gak hati tinggalkan dia sambil berpesan pada caretaker, if dia nangis non stop lamaaa sangat baru call....tapi...risau Ummi dibuatnya dengan anak manja Ummi sorang nih

Tengahari biasanya beli nasi bungkus je sebab memalam sekarang memang tak sempat masak even with Ayah around...balik keje kene sampai b4 6pm kalo tak mau bayar overtime pada nursery...dah amik baby Firas, balik angkat baju dari ampaian...kemas umah....dine out atau beli bungkus dan makan kat umah...basuh baju lagi 1 round...kerah anak² mandi pas sorang-sorang...last sekali baru Ummi yang mandi bila si Kakak dah available nak tengokkan Firas....selesai mandi, kalo Firas tak nangis, Ummi akan kemas dapur, cuci pinggan, kemas bilik etc....biasanya tak dapat buat keje lama pun b4 si Firas dah mula menangis nak tido...selesai tidokan Firas, Ummi iron baju sekolah+baju keja pulak...sekarang nih, paling awal pun jam 11.30 baru Ummi dapat tido

Letihnya Ummi hanya Allah yang tahu.....



Hidup anak-anak

Since maid takde, Ummi asalnya plan nak amik maid baru..tapi Ayah reject for few reasons:
  • susah nak dapat ejen yang reliable & bekalkan quality maids
  • susah nak dapat maid yang bagus
  • serik dengan kerenah² maid yang tak habis² menyusahkan majikan
dah tak nak amik maid, maka survey² lah babysitter...TAKDE
survey nursery pulak..memula tanya nursery kat taman perumahan seberang jalan...untuk Alysha boleh tapi untuk baby Firas dah penuh kuota..hemmm..taknaklah pisahkan diorang pulak...tanya nursery dekat umah pulak...ada kekosongan for both of them...harga pun murah RM30 dari previous nursery..tapi nursery nih mintak warmer untuk panaskan EBM..sebab tu Ummi terus nak beli warmer

sementara untuk 3 orang lagi tu;Abang n Abgcik akan balik umah & bersiap b4 ke sek. agama depan umah tiap hari...while Kakak akan duk umah sorang² till Ummi balik keje
itulah keputusan yang kami putuskan buat masa ni,walaupun Ummi rasa stress sangat sekarang
tapi kerapkali hati Ummi sejukkkk bila :
  • Ayah tolong lipat baju berbakul² (my maid balik haritu meninggalkan 2 bakul besar baju x berlipat & 1 bakul besar baju tak ber'iron')
  • Ayah tolong basuh baju
  • Ayah tolong sidai baju
  • Ayah mandikan Alysha tiap kali Alysha nak mandi
  • Ayah cebokkan Alysha tiap kali dia poopoo kat toilet
  • Ayah sapu sampah dalam umah (since my maid balik ,baru semalam Ummi pegangn penyapu & sapu lantai)
  • Ayah mop lantai tiap kali Alysha terbabas kencing dalam suar(she's diaperless during daytime)
  • Ayah sapu sampah kat luar rumah
  • Ayah kasi tugasan kat anak²...cth.nya pas makan: sorang lap meja, sorang sapu lantai, sorang cuci pinggan
  • lain-lain lagi
- semua di atas Ayah buat sukarela tanpa disuruh...dan sesungguhnya Ayah jarang nak buat semua tu b4 this...alhamdulillah syukur sangat

TAPI...

macam manalah hidup Ummi next week onwards...? bila Ayah dah balik semula ke KL dan mula bekerja?
Ummi tak dapat bayangkan kekalutan yang Ummi bakal hadapi....Ummi taknak hadapi semua tu kalo diberi pilihan...sedangkan sekarang pun Ummi asek stress jek bila tengok umah bersepah-sepah...apatah lagi minggu depan...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

ANYONE HERE WITH 5 KIDS(PLUS A BABY) AND BEING A WEEKEND HOUSEWIFE?
Boleh share your tips on how you manage your life?
Pleaseeee.....help me!!!!!!!!



Friday, January 28, 2011

Snow Bear or Little Bean?

Sekarang ni tengah duk fening nak beli warmer...dulu ada maid, rendam EBM tu dalam air suam jek (tu pun banyak kali ter'tangkap' dia rendam EBM dalam air panas mendidih...grrrrr...hatiku masih sakittt)...so, sekarang ni nak beli warmer..bila google..masyaAllah, banyaknya jenama dalam pasaran...masyuknya kalo dapat rembat Avent terus..tapi, sebab banyak benda nak dibeli pas takde maid nih..so nak beli yang biasa² ajela untuk diletak di nurseri (bab nih akan distory later)...

sape² penah pakai any of the following brands?

MR BEANLITTLE BEAN?




SNOW BEAR?

Boleh kasi review sket tak???


Tuesday, January 25, 2011

KEPUTUSAN PENUH HAPPY BABY CONTEST



Firstly, terima kasih atas penyertaan semua rakan blogger
yang sudi sertai contest pertama Ummi ni
Setelah puas menelek,membelek,merenung...akhirnya, kata putus telah dicapai...maka dengan ini, diumumkan pemenang² untuk HAPPY BABY CONTEST :

BAGI KATEGORI A
TEMPAT PERTAMA


TEMPAT KEDUA


TEMPAT KETIGA




BAGI KATEGORI B



TEMPAT PERTAMA




TEMPAT KEDUA



TEMPAT KETIGA
.
.
.
.
.
.
.
.
Since penyertaan yang amat menggalakkan buat contest pertama Ummi nih,Ummi bermurah hati menyediakan 6 hadiah saguhati kepada :

  1. Muhammad Mikhail Muhammad Mahadzir - top 5 kategori A
  2. Ainuddin Alhadif Hasnol Harith- top 5 kategori A
  3. Nur Fasya Afrina Mohd Fain - top 5 kategori B
  4. Durrani Zolkifli - top 5 kategori B
  5. Nur Alya Afiqah (ummialya) - peserta pertama contest ini
  6. Lailasani - follower ke-300 blog OurDreamsOfLife ni
*Ummi sangat² berharap once hadiah tu dah tiba, semua pemenang dapat buat satu entry di blog masing² dan letakkan pic hadiah yang dimenangi tu bersama baby bertuah tu..boleh kan?*

Tahniah kepada semua pemenang...
sila emelkan
nama, alamat dan no tel anda kepada hezlinahashim@yahoo.com...
insyaAllah, hadiah akan dipos dalam masa 1 minggu
lepas Ummi terima butiran diri pemenang....
dan kepada yang tak menang
jangan sedey² sebab semua baby cumil² dan hepi² belaka....
insyaAllah, Ummi akan buat lagi
contest/GA dalam masa terdekat ni
targetnya nak buat dalam bulan Feb nih...
tunggu ya!!!

Di sini, Ummi nak mintak mahap sangat² sebab tak dapat upload pic hadiah bagi kategori B...pic dah diambil thru henfon Ummi...tapi....henfon pulak tertinggal waktu terkocoh² balik Semenyih kejap pas antar maid ke airport on monday...waktu coti raya Cina nih baru le dapat balik amik henfon huhu...


Keputusan Happy Baby Contest....

.....................................insyaAllah
.....................................akan
.....................................diumumkan
......................................esok
......................................26 Januari 2011


Kisah Maid lagi...................part 2

~sambungan~

lepas dah interrogate sejam lebey
dan dia lebey byk diam dari menjawab
dan hanya menangis bila kami cakap
nak laporkan perbuatan dia pada parent & suami dia di Indo.
barulah menangis tersedu-sedan

then, Ummi & Ayah amik kata putus
mesti hantar dia balik segera
sebelum keadaan jadi lebih buruk

so, Ummi sendiri packkan barang² dia
(nak check kut² dia ada rembat pape...and yes...dia pau dompet comel alysha)
mandikan Firas n Alysha
siapkan barang² kami
singgah tinggal kunci umah kat uncle Krul
sambil mintak tolong tengokkan kakak,abang & abgcik
beli tiket AirAsia online
tiket ke BDO jam 3.30pm
terus vroom ke Imigresen Ipoh
buat check out memo
lamaaaa menunggu giliran
dah settle
bertolak ke KL jam 11am
terus ke bandar Nilai
kuarkan semua duit dia dari akaun bank
sampai ke LCCT kol 2.45
kaunter check in dah tutup 5 mins ago
aiyark!
saje nempel ke satu kaunter tuh
explain kat adik cumil tu
yang kami baru sampai dari Perak
dia baik hati tolong check in kan
dan suruh Siti terus masuk ke terminal T4

sampai ke tempat pelepasan
hanya Siti yang boleh masuk
memula Ummi salam biasa aje
tetiba dia peluk Ummi kuat² 3 kali
sambil nangis
dan cakap 'saya mintak maaf ibuk'
Ummi pun bergenang gakla
walaupun hati sangat marah
tapi dia dah jadi a part of the family for 3 years kan
terasa jugakla di hati
sambil dia nangis,sambil Ummi nasihat² dia

then, kami ke umah Semenyih kejap
Ayah nak amik few docs.
jam 6pm,lepas selesai mandikan Firas
dan Ayah mandikan Alysha
kami bertolak nak balik ke Perak
elok je sampai pekan Semenyih
Kaklong(niece Ayah) called bgtau Siti terlepas flight
(Siti called maid Kaklong to inform)
and tgh tunggu kat LCCT
(henfon Ummi hbs batt while Siti xde no henfon Ayah)
reason dia terlepas flight:
sebab kene tahan ngan imigresen
sebab check out memo tuh
majikan kene ada sekali bagi surat tuh
grrr....tak logik lsg.
mana boleh majikan masuk dalam terminal perlepasan tuh sekali
isk...

hadoyai....
Ummi dah separuh lembek keletihan
dan duk pikir anak² 3 orang kat umah tu
pusing balik ke LCCT
cari tiket lain tapi dah habis
terus ke KLIA pulak
cari mana² tiket ke BDO
pun habissssss
so belikan tiket pagi nih ke BDO
dan dia terpaksa tido di airport
dan Ayah mintak tlg. abgngah(adik kaklong)
yg keje polis kat klia
tolong tgkkan Siti
sebab dia bawak balik duit simpanan sebanyak 16JUTA Rupiah!!!
takut gak kene rampok kat LCCT tuh

kami sampai ke Perak jam 1 pagi
bila Ayah call abgngah nak tny keadaan Siti
abgngah kata waktu dia jumpa Siti tuh
dia tengah asyik-masyuk duk beramas mesra
dengan sorang mamat Indon. kat situ
adeh...penat je Ummi duk nasihat dia
kalo nak tido kat Lcct tuh
cari tempat yang ramai pompuan or dekat ngan family²
takle takut jadi mangsa rampok ke,cabul ke etc...
rupanya dia lagi suka berkawan ngan lelaki
hummm...

dan yang tambah meletihkan
bila Firas mengamuk menangis buat kejang² kaki hentak²
tak tau nape
dah letak minyak angin bagai
dah kasi susu
mengamuk tak hengat
puas dah baca ayat Kursi,4 Qul segala
takmo diam gak
at last, Ummi pasang lampu bilik
baru la senyap dalam tersedu-sedan
jenuh le nak coolkan dia sebelum bagi susu and pelan² bagi tido

pagi ni,
Firas & Alysha Ayah suruh tinggal kat umah je
Ummi macam tak percaya Ayah nak jaga Firas
lagipun Ayah kan baru 2 bulan buat open chest surgery
so Ummi siap² mandikan Firas b4 g keje
siapkan susu dalam botol
basuh baju
dan Ayah volunteer tolong sidai
(which boleh kira berapa kali Ayah volunteer nak sidai baju nih)

sekarang ni dalam dilema
nak amik maid baru ke tak...
kalo amik...payah gak nak cari maid or even agent yang reliable
kalo tak amik...mampukah Ummi nak jaga 5 kids
including a toddler & a baby sorang² kat sini
sungguh dilema.....





Kisah Maid lagi...................part 1

Kisah maid tak abis²
kalo cerita yang menyenangkan hati takpela jugak
ini asek kisah yang merobek hati je laaaa

Our maid nih dah keje nak masuk 3 thaun dah
memang nak beli tiket balik next month
tapi memang sejak setahun ni
to be exact sejak dia ada henfon
perangai dia dah berubah 110%

keje buat ikut dan aje
Alysha dah x diendahkan sangat macam dulu
kekadang sedey Ummi tengok bila time balik keje
Alysha pakai baju lama yang koyak²
apa motif gi bagi pakai anak Ummi baju yang Ummi nak buat kain buruk tuh
grrrrrr...padahal baju baru melambak
dah takleh nak pass kat Firas pun sebab Firas boboy

barang rosak sebab si Siti(my maid's name) ni toksah cakaple
baju koyak kene iron
pinggan/mangkuk/dulang pecah
baju berkaler² sebab campur ngan baju luntur warna
pegi bleachkan/letak clorox kasut hitam sekolah si Kakak!!!
sapu sampah masuk bawah katil
brooch melambak rosak
sebab pegi masukkan tudung dlm WM
tudung instant rosak
walhal dah remind berkali² Ummi akan basuh sendiri semua tudung pakai tangan
dan seribu satu macam lagi lah kisahnya blablabla
dan Ummi yang baik hati ni takde le penalized dgn. tolak gaji ke
atas segala kerosakan yang dia buat selama 3 tahun tu

dah tak kuasa Ummi nak kenang kisah² lampau yang menyakitkan jiwa tuh
tapi yang paling mencabar kami sebagai majikan
bila Kakak kejutkan Ummi n Ayah
bagitau kak Siti takde tido ngan dia
dah check satu umah memang takde
Ayah gi check kat luar umah pun takde
tapi pakaian, beg tangan, wallet dia sumer ada
dan pintu dapur terbuka sikit
menandakan dia kuar umah

kami tunggu sampailah jam 5 am dengar dia berusaha duk buka
pintu dapur yang Ummi kunci semula lepas dia kuar tuh
Ayah suruh dia masuk umah ikut pintu depan
dan dia duduk kat kerusi
sambil kami soalsiasat
tanya dia kemana
dia diam jek
berkali² Ayah tanya
n dia jawab 'pegi jalan²'
haikkk....orang gila je yang kuar berjalan² tengah malam buta sampai ke Subuh
puas tanya memang dia tak expose apa²
tapi penampilan dia waktu tuh memang berbeza dari waktu duk umah
rambut kemas bersepit dan lembap macam baru pas mandi (???)
muka berbedak bagai
isk

memang Ummi dah perasan banyak kali
bila pagi² tengok dia muka tak bermaya
macam orang tak tido malam
dengan mata cengkung n asek menguap
agaknya dah banyak kali dia buat 'projek' tengah malam tu
cuma tak terkantoi

dia memang ada boifren indo. kat sekitar sini
camne Ummi tahu?
sebab dia yang bagitau
Ummi penah cerita kat SINI









Sunday, January 23, 2011

TOP 5...

Top 5 bagi Kategori A




Top 5 bagi Kategori B
.
.
.
.
.
.
nantikan keputusannya....................



Saturday, January 22, 2011

Top 10 Kategori A

Mari tambahkan debaran.....






Friday, January 21, 2011

Bila musim sakit menyerang...

Kat Perak sekarang nih musim panasss membahang
panasnya terasa sampai ke tulang
sampai migrain dibuatnya

lepas Firas kuar dari hospital hari Isnin lepas
(terima kasih pada yang bertanya khabar)
si tecit tuh masih lagi ada kahak di dadanya
geram je rasa bila dengar bunyi kahak tuh

malam Isnin tu jugak
si Alysha pulak mula batuk berkahak
dahle 4 hari 4 malam payah nak tido kat hospital
balik umah ada lagi anak yang x sihat
sib baik Ayah paham sangat
dia yang tolong lapkan muntah Alysha
bila dia batuk tuh
Ummi dah fening²
mau taknya
tiap kali Alysha batuk,muntah +menangis
confirm Firas pun terjaga dan menangis sama
adoyaiiii

hari Selasa...
Adam n Ayah pulak demam
isk...
semalam pulak
si Alysha pulak dah berjangkit
memang doc cakap viral fever
so, kebarangkalian untuk berjangkit sangat tinggi

malam tadi Ummi tak tido
duk basahkan kepala Alysha
kasi dia makan ubat jam 3 pagi
urut kepala dia bila dia cakap pening
urut tangan dia bila dia cakap sakit tangan
pegang tangan dia bila dia cakap Ummi nak pegang tangan Ummi

itulah pengorbanan seorang ibu
walaupun terpaksa ke tempat kerja seperti biasa
*no excuse ye*
walaupun terpaksa sengkang mata dengan anak mancis
*haishh...tipuuu tuuuu*
semuanya demi keluarga terchenta...


Top 20 Kategori A & Top 10 Kategori B


Jeng...jeng...jeng
dengan ini disenaraikan Top 20 bagi Kategori A
dan Top 10 bagi Kategori B
(fening menilik satu persatu gambar dan jugak delisted ramai yang tak mematuhi syarat contest)

Category A






Category B








Top 20 Kategori A & Top 10 Kategori B

Wednesday, January 19, 2011

SENARAI PESERTA MENGIKUT KATEGORI

Boleh lihat senarai peserta mengikut kategori
klik di SINI


Senarai penuh peserta HAPPY BABY CONTEST

Salam sayang buat semua....

Terima kasih atas yang sudi mendoakan kesihatan yang baik buat baby Firas..alhamdulillah, dah dibenarkan keluar dari hospital pada jam 5pm hari Isnin baru ni.

Di bawah adalah senarai penuh peserta HAPPY BABY CONTEST sebelum dibuat sebarang tapisan...ini kerana di sepanjang contest berlangsung, sy dah semak tiap entry dan banyak yang tak mematuhi syarat dan sy telah tinggalkan komen di entry masing². Mana-mana entry yang tidak memenuhi syarat akan digugurkan serta-merta tanpa sebarang pemberitahuan(kerana komen telah dibuat sebelum ini ya).

Senarai di bawah juga adalah senarai peserta tanpa pengkelasan sama ada di bawah kategori A atau B..tapi nyata kategori A ramaaaaaiiiiiiiiiiiii sangattt....so, saingan amat sengittt untuk kategori A.

Hemmm....juri pun dah fening kefaler nih....payah woo nak buat keputusan sebab semua 126 gambar dibawah amat²lah memenuhi tema iaitu HAPPY!!!!

Maka sy akan buat ikut kaedah berikut especially untuk kategori A:

  • Best 20
  • Best 10
  • Best 5
Sekali lagi...terima kasih buat semua yang sudi menjayakan contest sy ini.....























Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages