Monday, February 28, 2011

Lelong...lelong...!!!

Tengah membeli belah tetiba nampak ada barang baru
bergerak² di celah² rak baju bajan baby
haip!!!!!!!!!!
ni Kakak punya kejelah nih

Ummi mintak dia pegang adik ekjap je
sebab Ummi nak pilih undies Alysha kat rak paling bawah nun
dia amik adik dia
pastu sedar² adik dah ada kat rak baju tu
huhu
sian adik


dan Ummi tak sedar pun si Kakak snap gambar adik dia
kat rak baju tu...hihi
kejadian ni berlaku waktu sopping kat Giant Seri Manjung ari Sabtu lepas

b4 that ke Tesco tak jauh dari situ

ramainya manusia

kat Giant ni kurang sket




Lelong...lelong
sapa mau beli



close up sket...
hadoyai
'Kakak baringkan saya atas timbunan panties laaa..'



tangan dah dapat barang nak main



apesal muka terkejut tu dik?




cayaaang adikkkk




































Jom join HEARTBEAT...joM!!!*sticky entry*

kalo nak baca entry baru,sila scroll di bawah ye..harap maklum

Ummi baru join Heartbeat
Jom join kekawan
tak efek income dari Nuff.nang ye
Ummi pinjam tutorial nih dari blog mama Aqish
jom tengok
jom baca
jom daftar HB!!!

jom tengok cara mudah nak register HB,
TUTORIAL yang mama ILHAMKAN Ikhlas untuk kengkawan


2. Klik Icon Hearbeat seperti yang mama bulatkan tu

3. Klik CREATE ACCOUNT dan isi kesemua maklumat berkenaan


4. Masukkan Password Email Address then klik I agree HeartBeat's Terms of service then klik continue


5. Then dah create account klik Join HB!Affiliate seperti kotak merah diatas



6. Klik Online Application (seperti yang ditunjukkan diatas)
then isi kesemua maklumat yang diperlukan

7. Masukkan maklumat mengenai Blog anda (seperti contoh borang diatas)


8. Pilih cara pembayaran yang hendak dibuat kepada anda...
then klik continue


9. Klik My HB!Affiliate untuk mendapatkan code iklan heartBeat



10. Klik GET A CODE (seperti lampiran diatas)


11. Copy Code2 yang anda kehendaki(bertanda merah bulat), ada 4 code untuk iklan Heartbeat
(seperti lampiran yang bertanda kotak merah blah atas)

AFTER THAT TUTORIAL UNTUK PASTE CODE KE DALAM BLOG


1. Pi Kat Design


2. Klik Add A Gadget


3. Klik add HTML/JAVA SCRIPT then save, ulangi cara yang sama untuk letak ketiga2 iklan berkenaan



4. akhir sekali DRAG gadget berkenaan ke kedudukan yang dikehendaki...
(contoh lampiran iklan heartbeat kat blog mama)

mudah je kan???
jom reramai join HB jom!!!

many credits to mama Aqish


Friday, February 25, 2011

Bila 3 year old amik gambar

Bila Ummi duk upload gambar tadi
ternampk 3 gambar nih
aikkkk...bila masa pulak Ummi amik nih?
hemmm...musykil japs
bila ditelek² sambil flashback the scene
sah!!!!
ALYSHA yang took these piccas
patutla blur semacam jek
tapi.....
not bad at all
semua gambar elok je masuk muka firas
takdela nampak sipi² je ke
hehe
well done Alysha
dia memang suka main hp Ummi
sebab hp Ummi banyak lagu
dah jenis xpressmusic kan..mmg berpuluh la lagu kat dalam tuh
Ayah yang masukkan
Ummi x reti bab nih
dan ntah berpaa puluh kali dah
dia terdail no. yang ada dalam list contact Ummi tuh
huhu...abislah melambung bil hp Ummi nak ooi...










Jom masak baby food

Since last weekend Ummi gigih prepare frozen food untuk Firas
alhamdulillah
bajet Ummi untuk seminggu je
rupanya berlebih
insyaAllah tahan lama sebab duk dalam deep freezer Ummi tuh
memula plan nak buat frozen bubur nasi je
sebab nak masak bubur nasi ni lama sikit
tetiba terlebey rajin buat puree carrot n puree sweet potato merah plak
hihi :p
meh layan gambar
cantik kan ice tray nih..siap ada cover lagik for hygiene...Ummi beli kat Giant Manjung
yang dalam ice cube tuh bubur nasi yang dah siap diblend halusss
3 bekas comey ni pulak carrot puree hasil dari 2 batang carrot bersaiz besar
satu bekas kecil nih adalah untuk 2 servings for baby
ini hasil dari beras yang dah direndam,cuci, keringkan, blend halus--->mudahkan Ummi buat bubur




bubur tengah dimasak





lebihan beras disimpan di dalam bekas kedap udara dan lagi tahan lama if simpan dalam fridge
lagi carrot pureee....cumil² kan?



sweet potato puree terlupa plak nak disnap gambarnya sebab dimasak pada hari yang lain












Thursday, February 24, 2011

Bila takde selera makan nasi....

It was yesterday
breakfast kuih singgit
lunch time rasa xde mood nak makan nasi
so singgah KFC kat belakang rumah
tapau 2 snack plates for Adam & Haiqal
burger set(lupa lak nama burger apa) for Kakak
and as for me, nak order Toasted Twister asalnya
tapi ntah camne leh g tunjuk order yang ini pulak
Toasted Pocketful
hemmm
Ummi memang suka Toasted Twister
tapi Pocketful ni cam kureng sket
maybe sebab rasa cheese dia yang kuat sangat
tambah² lak ada cam nachos pulak kat dalam tuh
kureng..kureng.. pun
habis licin gak
heheh








' overdone' kut sampai itam jadiknya


Wednesday, February 23, 2011

Happy 6 months old Firas Zahin

wenduuuunya Ummiiiiiiiiii...................








Isk3x dah 6 bulan umo anak Ummi nih
kejap² nanti dah setahun lak
masa oh masa
cepatnya engkau berlalu
huhu


Milestone chart: 1 to 6 months

Reviewed by the BabyCenter Medical Advisory Board
Last updated: September 2006
En español

Child's Age

Mastered Skills (most kids can do)

Emerging Skills (half of kids can do)

Advanced Skills (a few kids can do)
1 monthLifts head when lying on tummy
Responds to sound
Stares at faces
Follows objects briefly with eyes
Vocalizes: oohs and aahs
Can see black-and-white patterns
Smiles, laughs
Holds head at 45-degree angle
2 monthsVocalizes: gurgles and coos
Follows objects across field of vision
Notices his hands
Holds head up for short periods
Smiles, laughs
Holds head at 45-degree angle
Makes smoother movements
Holds head steady
Can bear weight on legs
Lifts head and shoulders when lying on tummy (mini-pushup)
3 monthsRecognizes your face and scent
Holds head steady
Visually tracks moving objects
Squeals, gurgles, coos
Blows bubbles
Recognizes your voice
Does mini-pushup
Rolls over, from tummy to back
Turns toward loud sounds
Can bring hands together, bats at toys
4 monthsSmiles, laughs
Can bear weight on legs
Coos when you talk to him
Can grasp a toy
Rolls over, from tummy to back
Imitates sounds: "baba," "dada"
Cuts first tooth
May be ready for solid foods
5 monthsDistinguishes between bold colors
Plays with his hands and feet
Recognizes own name
Turns toward new sounds
Rolls over in both directions
Sits momentarily without support
Mouths objects
Separation anxiety may begin
6 monthsTurns toward sounds and voices
Imitates sounds
Rolls over in both directions
Is ready for solid foods
Sits without support
Mouths objects
Passes objects from hand to hand
Lunges forward or starts crawling
Jabbers or combines syllables
Drags objects toward himself

At 6 months old, Firas memang dah boleh meniarap dan terlentang semula sendiri..tapi tulah...dia malassss nak buat tuh..kekadang datang mood baru dia tunjuk skill...if not, dia lagi suka terlentang sambil hentak² kaki atas katil sambil mulut bising terjerit²...tinggalkan dia 10 minit je,tengok² dah berpusing 180 darjah...isk..sib baik tak jatuh katil...dia suka sangat berpusing²
kalo tengokkan chart di atas...almost semua skill dia dah pandai except for merangkak...combine syllables tuh Ummi agak macam pagi tadi dia babble 'BBBU-AHH'..haha

tapi sian dia...since dia tido ngan Ummi & kak Alysha yang dah seminggu diserang batuk berkahak, maka Firas pun dah terjangkit dgn batuk kami...itu yang paling Ummi risaukan since once dia dah mula batuk berkahak, maka bunyi wheezing akan datang dengan sendirinya....syooohh....syohhhh...nyah kau dari anakku wahai wheezing!!!


Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages