Thursday, March 31, 2011

Solid Food 6 - 8 months





*credit to wholesomebabyfood.com


Bili ditengok pada chart di atas, banyak lagi makanan yang Ummi belum intro pada Firas...yang penah cuba :




  1. rice


  2. oat


  3. pumpkins


  4. carrot


  5. tofu

tu je...selain dari yang ada kat chart tu, Ummi penah gak try bagi :




  1. ikan bilis


  2. bayam


  3. broccoli


  4. kentang

dan penah gak guna air rebusan daging untuk buat bubur Firas


duk tengah mencari² lagi idea nak variasikan bubur dia....other than in the charts dan juga yang Ummi penah cuba, ada apa² lagi yang Ummi boleh try for a 7 month old baby???? Jom share.....

Wednesday, March 30, 2011

Baby sling

Am thinking of letting go my 2 baby slings


1. Regin ring sling (blue color)


2. NLSW ring sling (stripe light green n white)


both are ring slings...

nak jual murah² je

I'll upload the piccas with details later

*tgh usha nak beli meitai or SSC..hemmm*

Wordless Wednesday


Tuesday, March 29, 2011

Rumah Baru Kami

kemain lagik tajuk

propa je lebey sebenarnya..

hanya 'mode verangan² ala mat jenin' gitu

bukan realiti



kami ni anak-beranak(except Ayah & Firas yg. lom tau apa² hehe)

suka sangat pi showhouse

sonok tengok umah baru

sonok tengok interior design

sonok sonok sonok


hatta kat tempat kami bernaung ni

tak banyak tempat boleh dilawati

maka showhouse dah termaktub

dalam salah satu places to visit kami

hahaha


ni salah satu tempat yang kami penah pegi

memang akan gempak kawasan ni

baru nak dibangunkan

dekat sangat dengan sekolah Haiqal,IPPD perak tengah,bomba etc

yang gahnya the bunglow lots

sumer rumah single storey sama ada terrace, semi-d atau bungalow


dan yg spesel pasal projek perumahan ni adalah....jeng jeng jeng...nanti kita tengok kat gambar kat bawah ye

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.





individual swimming pool beb!!!

ini yang amat mengujakan anak² Ummi

asek duk tanya, 'bila Ummi nak beli umah yg. ada swimming pool tu?'

adoila anak...kita gi swimming pool free kat U*P jela

free je nak masuk tiap2 hari pun..huhu


tapi boleh opt for umah without pool

kalo nak pool, tambah 30k

harga with pool about 390k++

tapi standard lot sumer dah licinnnn

tinggal corner lot yang rata² harga sumernya >400k

*drool* jelah



anak² bersantai memerhatikan ikan² kecil (read:berudu) berenang² dalam pool i like the design..takdela cam kotak gitu...ini lorong kecil ke dapur...di sebelah sliding door kiri tuh terletak pool...dapur kat tengah...pas dapur baru jumpa bilik tido
ruang tamu yg simple yet santek





bilik tido

master bedroom..haih..depa buat macam rumah sendiri la pulak

another room....BEFORE

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

AFTER



my favorite spot
dry and wet kitchen


kat belakang Haiqal tu ekceli ada ruang lagi

ada tempat letak mesin basuh...maid's room (muat² 1 queen bed kut)...and another toilet


drool Ummi tengok nih...so nice


overall, umah ni ada 5 bilik+5 bilik air....

fuh.....termimpi² dah Ummi





Monday, March 28, 2011

My lil growing Alysha

Ummi sekarang dah jarang belikan Alysha toys

instead Ummi suka belikan dia buku, crayon, colour pencil etc.

Ayah je suka sogokkan Alysha dengan macam² mainan

padahal ada 2-3 bakul mainan tersimpan gitu je

Ummi malas nak kuarkan sebab abis bersepah jadinya nanti

tapi one fine day Ummi nak kuarkan dan dort out mana yg elok &

mana yang dah terbarai untuk dibuang


di suatu malam yang tenang

dengan Ummi yang di dalam good mood

melayan 2 anak kecil bermain

while 3 anak besar layan diri tengok TV kat luar bilik




buku Alysha...mesti ada feveret karakter dia sama ada Pooh, Barney, Mickey mouse,Princess...




memula...koyakkan kertas pembalut crayon dan tulis kuat² sampai patah...hanya berhenti bila Ummi dah marah...huhu



nengok tu...dah patah 2 padahal baru jek beli..sebab tu Ummi beli yang murah² aje buat lenjan



ni le ropanya padahal baru 1st time digunakan
hasil karya Alysha


tanpa disuruh, dia gayakan camni bila Ummi nak snap pic



tekun

harap² Alysha terus tekun & gigih mcm ni la ye bila dah masuk sekolah nanti (masuk sekolah???? cepatnya masa...tahun 2014 dah naik darjah 1 dah dia...)



tetiba dia tunjuk kat Ummi...'Ummi..."A" '.....alolo...baru Ummi tau anak Ummi pandai tulis huruf A rupanya...pastu dia tulis huruf B tapi ada terlebey benjol lak kat B dia...alhamdulillah,walau tak masuk tadika pun dia ada gak belajar sikit² kat nursery



sonok tunjuk skill



dah peluk Frog dia pulak
nampak tu..dia letakkan crayon kat tangan Frog dia dan dia cakap 'ha..jom kita tulis ye..ye..ye'



tak puas hati lagi sebab Mr Frog tak leh grasp crayon tu



jom bergambar Mr Frog








Friday, March 25, 2011

Jalan-jalan cari makan


Semalm lepas balik dari keje
amik budak berdua tu dari nursery
terus balik rumah macam biasa
sampai je kat muka pintu
si Kakak bagitau dia kene fotostat something utk keje sekolah dia
so, on balik enjin and zass kuar semula
alang² dah kuar
alang² budak berdua tu nampak mood hepi sangat
Ummi ajak akak dine out terus
biasanya tapau je bawak balik
sebab mood Firas jarang elok
so kami singgah ke t.g.c.o.r.n.e.r
tak jauh dari rumah
masuk ke tempat makan ber'aricond'
takde orang langsung
bestttt
Ummi order kueteow goreng+laicikang suam
Kakak lak bihun ladna+horlicks ais
Alysha taknak pape
menangis nak sweet kat kaunter bayaran tuh
huh...asek sweet jek
camne gg x rosak
untuk abgCik n Abang tapau nasi goreng pattaya

tempat makan beraircond ni baru dibuka
b4 this ada 2 ruang makan je
ruang makan biasa
n ruang makan aircond kecil
now dah ada ruang makan ke 3 yang besar n santekkk
baby high chair pun santek n baru
1st time letak Firas kat hi chair
memang elok je dia duduk dalam tu
x kaco pun
tak lama pastu ada 3 org. anak dara
dtg makan
gaya2 student jek
pastu duk tegur² Alysha
suka le dia ada orang tegur
tetiba ada lak artis buat persembahan
japgi kita tengok sape artis tuh







sonok ye duk dalam ni?





muka hepi dapat sweets







dah dapat tali henbeg Ummi









apa yg melopong tuh dik?



hepi pulak



' dapat pembungkus sweet pun jadiklah untuk buat air liur sy merembes' kata Firas




gigih menelek
haippp dah masuk mulut pulaks

my laicikang suam...best..ada watermelon cubes

nilah artisnya
kejap² lagu 'papaku pulang dari kota'...kejap² lagu 'anak rusa nani' ...kejap² 'ibuk ibuk bapak bapak siapan yg. punya anak...' hadoilaaaa

haaa...amik position tgh donia lagik







Thursday, March 24, 2011

Kek Coklat Devil's Food

hahaha
kek cokolat..bukan wajik ye kak Lima
huhu...rupa memang buroks
tapi rasa memberangsangkan
bahan² semua dah lama ada
tepung premix tu beli dah berbulan (time ada maid aritu lagik)
aritu lak ada beli baking pan removable bottom
cenggini la rupanya (hasil carian google)


memang senang digunakan
tetiba lak duk selongkar bawah katil maid dulu
terjumpa electric mixer
laaaahai....selama ni ingatkan ada kt umah Semenyih
rupanya ada kat sini huhu
so hari Ahad petang aritu bermulalah aktiviti
baking membaking nih
senang jek guna tepung premix nih
cuma tambah telur 3 biji, air & minyak masak (or unsalted butter)
then biarlah mixer tu buat keje dia
and tuang masuk baking pan dan bakar
duk tgh bakar tuh
tetiba si Haiqal datang bwk. 2 bekas choco. rice & choco. chips
yang belum dibuka lagi
haih..pandai dia g carik
(asalnya dia yg duk request soh buat kek cokolat dah lama dah)
dengan selamba Ummi buka oven
and tabur bende alah tu atas kek yg tengah dibakar
dalam hati duk pikir..janganlah bantat lak kek nih..fuhh..fuhh
alhamdulillah
memang naik elok keknya
cuma maybe Ummi guna api atas tu ter'lama' sket
so gelap sket kat atasnya
tapi taste-wise memang masyukkk
ala...rasa kek cokolat la kan
takkan rasa kek oren lak..kuikuikui
tapi bagi tekak Ummi nih
Ummi lagi suker kek cokolat kukus compared to bakar nih
sbb yg kukus lagik lembab...lagi berat....lagi yummyyyyy
anak² semua bawak bekal kek cokolat g sekolah esoknya
tak sampai 24 jam dah licin kek Ummi


en mixer tgh. gigih buat keje dia


tgh bakar...lom tabur choco rice n chips lagik



dah siap dipotong



gebuuuu


lihatlah tekstur dia


tak sampai setengah jam dah tinggal banyak ini je
the cake mix


Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages