Friday, July 29, 2011

Senarai peserta "CER TEKA'


  1. http://ninagacontest.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  2. http://aida-mawi.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  3. http://zaiikulim.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  4. http://nanakimie.blogspot.com/2011/07/contest-cer-teka.html

  5. http://nisajijah.blogspot.com/2011/07/cer-teka.htmlid

  6. http://nanamrul-contest.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  7. http://syahiraclerky.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  8. http://nureenasirellesya.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  9. http://hafizulhakim91.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  10. http://ablogforgiveawaylovers.blogspot.com/2011/07/contest-cer-teka.html

  11. http://luvnabilndamia.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  12. http://tiefazatie.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  13. http://tomatokering.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  14. http://hotaruhikarie.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  15. http://sesucikasehsuchi.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  16. http://gift4blogger.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  17. http://sukahati-fieda.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  18. http://iduraz.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  19. http://dvillahati.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  20. http://join-giveaway.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  21. http://fadzillah-kamarudin.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  22. http://kontestaje.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  23. http://daricahayamataku.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  24. http://www.zarahanggun.com/search/label/giveaway%20contest

  25. http://contestcekodokpunyer.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  26. http://mamaishazah.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  27. http://mamakawai.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  28. http://mamaaerishtwo.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  29. http://annisisshazwina.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  30. http://hairulizacontestga.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  31. http://bintanghatygiveaway.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  32. http://darlingninie-cgl.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  33. http://myapeapeaje.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html.com

  34. http://intanberliangacontest.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  35. http://vanillaicegirls.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  36. http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  37. http://jaajahatga.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  38. http://thegiveawaystuff.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  39. http://mrsfadzlyana.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  40. http://joelwithcontestsandgiveaways.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

  41. http://fatinlovecontest.blogspot.com/2011/07/cer-teka.html

Wednesday, July 27, 2011

Contest CER TEKA is officially closed




CER TEKA............................

*Sticky entry*




SOALANNYA:-


berapakah nilai keseluruhan voucher Jusco di atas?


hint : > dari RM100 tapi < dari RM1000



RULES:-

  • mesti follow blog ini

  • tiap peserta hanya boleh meneka SATU kali sahaja

  • sila buat entry ringkas di blog anda menyatakan jawapan anda

  • tinggalkan URL link jawapan tersebut di kotak komen entry ini

  • jika terdapat lebih dari seorang peneka yang betul, pemenang akan ditentukan oleh tuan punya blog

  • keputusan adalah muktamad

  • HADIAH:-akan diupdate kemudian
  • Tarikh tutup : 27/07/2011 jam 5.00 pm

Hadiah Cer Teka.....



Seorang pemenang bertuah akan menerima sekeping voucher Jusco bernilai RM 10.00




Wordless Wednesday















*got this complimentary feeding set from kind lady doc. when seeking treatment for Firas Zahin last Sunday*





Tuesday, July 26, 2011

Dah mula pandai......

Satu hari tu kan, Ummi sapu sampah

terjumpa sesuatu di bawah meja

tertanya2 sape punya keje

dan budak di bawah ni selow jek mengaku dia punya keje

Ummi tegur jek

takdela marah beria2 pun

tapi since dia dah takut

maka terjadilah scene di bawah ini





muka bersalah
dah gelabah

I confess I did it...uwaaaaaaaa


I'm guilty as charged


alolo sayang...dahle tu nangis...jenuh pulak Ummi nak memujuk nih



sob...sob.....lain kali Alysha tak buat lagi Ummi



dan tajuk di atas bersambung di bawah ini


Dah mula pandai.......................

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.





gunting rambut sendiri!!!!!!!!!

patutla Ummi tengok tetiba rambut depan dia cam pelik sket

adoyai...sib baik sikit jek digunting....kalo sana sini senget benget dah cemana le anak ooi....

bahan bukti





Friday, July 22, 2011

Weekend lepas


Last weekend, kami pulang ke KL....reason being : nak pulangkan maid #3 pada ejen semula.......yup....since bibik Siti buat hal dulu & kami hantar balik in Jan this year, we've tried 3 maids of various ages......but sad to say, semuanya problematic!!!! Ayah sebenarnya dah taknak amik maid lagi lepas si Siti balik, tapi Ummi berkeras, sebab Ummi rasa Ummi tak mampu nak buat semuanya seorang diri.......lagipun, Ummi baru bercadang2 nak sambung belajar secara part time kalo ada maid, sebab memang impian Ummi nak mula buat PhD by the age of 40.......but now, ntahla.......


memula meh nak citer kisah maid...secara ringkasnya jela:


maid #1,
namanya Misna, orang Madura, umo kat passport 49 tapi bila disoal few times, terus jawab dah 58 tahun...huhu...memang nampak muka dah nenek2 sangat dan mmg dia ada 2 orang cucu dah.......keje yang dibuat memang teliti tapi.............buat keje sikit pastu ilang, bila g cari rupanya tengah baring.....bukan sekali tapi berkali2 dalam sehari......bear in mind ya, waktu dia berkhidmat selama 2 minggu ni, Firas Ummi still letak kat nursery sebab tak confident je ngan nenek ni nak jaga Firas.......so pas 2 minggu report kat ejen and hantar balik.......she cried on the way nak hantar kat ejen tu bagitau dia orang susah, gak punya apa2, datang Msia pun berhutang keliling pinggang......abih nak wat camne, memang tak fit nak urus baby Firas pun


maid #2,
namanya Leni, orang Jawa, umo 24 tahun, dah kawen & ada anak sorang......keje amatttt cekapppp!!! memang puas hati sangat......cumanya, tak berapa minat nak jaga budak2......memang obviously boleh nampak.......muka pun nampak garang ngan bebudak....ngan Alysha pun selalu dia tinggikan suara.....tiap malam cakap nak tunggu panggilan dari Indon sebab rindu ngan anak dia....dia pinjam hp si Kakak....tapi few times bila Ummi bgn malam g toilet kol 12am gitu, dgr suara dia duk berborak lagi kat hp...isk....lamanya borak ngan anak pikir Ummi....tapi Ummi rasa oklah, nak buatkan permit dia....tetiba dia suruh hold dulu...risik2: rupanya tiap2 malam tu dia gayut ngan 'sedara' (or boifren???) dan bgtau tengah tunggu sedara dia carikan keje kat restoran kat Msia nih....cetttttt!!!!!!!!! mengelat sungguh.....so, again, call ejen & hantar balik

btw, b4 dia keje ngan Ummi, dia keje ngan sorang keluarga Singh kat KL, tahan keje 2 minggu je & then call suruh ejen g amik dia balik...ngadu kat ejen bgtau dia kene pukul ngan family tu, kene paksa tido jam 12 mlm n bangun kol 3 pagi tiap hari, x kasi solat, kene rampas hp blablabla....memula dengar mmg simpati....tapi bila Ummi nak hantar balik kat ejen, Ummi percaya semua tu adalah rekaan semata-mata


maid#3,
namanya Yati, orang Madura, umo 21 tahun, dah kawen with a daughter.....dia ada sedikit kecacatan ie. tempang.......yang ini keje tak berapa kemas.....kene suruh baru dibuat......kejenya nak kendong Firas 24 jam.....even dah berkali2 Ummi suruh letak Firas di bawah so that dia leh explore the surrounding.....tapi dia lagi suka kendonggggg........dan geramnya, Alysha sangat2 terbiar....bila Ummi balik umah, Alysha tengah main pasir kat luar sorang2.....muka, tangan comots.....bila Ummi berhentikan kereta depan pagar sebab nak buka pintu pagar, dia berlari meluru datang kat kereta.....kan ke bahaya? dahle pintu depan umah bertutup rapat.....cemana kalo kene kidnap ke....isk...nauzubillah.....dah remind berkali2 tapi reason yang dia bagi, Firas takmo duduk kat bawah....iye le tuh......si Kakak pulak duk mereport si bibik nih akan tido tberjemaah tiap kali Firas tido, akan tengok tv tiap kali Kakak on kan tv...padahal,berbakul baju tak dilipat & iron.........dahtu, baru few days keje, dia mintak nak call ejen bgtau nak berenti keje sebab nak pegi keje ngan makcik dia kat Msia ni as tukang sapu!!!!! PULAK!!!!! banyak betul drama diorang....ejen dah marah2 maki hamun dia thru phone (ejen tu sedara dia sekampung).....then, baik le sekejap....tapi still duk hint kat Ummi pasal keje tukang sapu tu sekali sekala.....finally, Ummi decided to send her back jugak....tak larat la nak peningkan kepala dengan drama sinetron yang diorang mainkan.....pastu, rasa not worth sangat bayar gaji RM550 sebulan(whithout any deductions ye) tapi kejenya hanya menjaga Firas semata......baju still Ummi yang cucikan, bilik2 semua tak berkemas langsung.....sakit mata...sakit hati.....baik pulangkan segera sebelum makin melarat


kalau all these while,Ayah yang duk bising takyah pakai maid...but for the first time in life, Ummi yang pikir cukup2lah keserabutan kepala Ummi nih.,....tak taulah kut2 akan datang Ummi akan pakai maid semula (dgn syarat mesti ejen yg bagus, maid yang bagus...)...but for time being, biarlah Ummi yang jadik bibiknya.....huhu


itulah kisahnya

hantar maid kat ejen on Friday.....hari Sabtu pulak berjalan tak henagt donia....Ayah ajak ke JJ Seremban 2....Ummi setuju ajer......sesi nak ngabihkan voucher free yang Ayah dapat tu....buat beli baju raya anak2....





budak kecik ni hepi duk dalam kereta











Thursday, July 21, 2011

Travel dengan si kecik

Last weekend kami balik ke KL

cerita detailsnya dalam next entry insyaAllah

kat sini cuma nak mengisahkan suka duka travel dengan anak kecik

yang bernama FIRAS ZAHIN

sangat le tak reti duk diam budak kecik sorang nih

sangat2 berbeza dengan kakyang ALYSHA IMAN waktu kecil dulu

sangat behaved....maklumlah kan, gegurl

kalo dah namanya boboy, kenelah macho gitu huhu

tapi Ummi yang extraordinary penat dibuatnya tawww


nak kasi dia diam, ada beberapa tips:


-kasi dia main mainan sampai dia bosan

-kasi dia makan (roti ke, biskut ke etc)

-buat aktiviti bersama yang mampu dibuat dalam kereta yang bergerak

contohnya: nyanyi tepuk amai2 sambil tepuk2 tangan @ kaki dia, nyanyi cuk cuk emping...pastu geletek dia..kompem tergelak2

-kadang2 tuh semua dah dibuat tapi dia nak melasak jugak.....siap cuba melorotkan badan nak turun bawah.......so biarlah dia duduk kat tempat kaki tuh sambil kelebet henbeg Ummi (tapi kene make sure alas kaki tu bersih sokmo la)


jom layan gambar budak kecik nih dalam kereta

tepuk2 cermin

mulut penuh roti Gardenia Butterscotch peberet Firas(dan Ummi juga hihi)



tak reti duk diam haihhhh

sengihhhh


lentuk manjer




apa lagi yang dia nak buat tuh


kakyang Alysha yang always behaved ....good girl!!!



Ummi main2 telinga dia kasi dia ngantuk....baru Ummi leh relaxxxxx

*biasanya Ayah jarang komen tapi melihatkan si Firas nih, Ayah pun cakap 'boleh tahan lasak si Firas nih....'




Wednesday, July 20, 2011

Rezeki anak-anak




Alhamdulillah....dimurahkan rezeki lagi dan lagi

pengumuman bonus dah dibuat semalam

alhamdulillah, lebih dari tahun lepas :)

seiring dengan bonus adalah kenaikan gaji tahunan dan juga performance merit

semua staf tersenyum lebar

rezeki menjelang Ramadhan dan Syawal


minggu lepas baru je dapat seikat voucher Jusco sempena penamatan perkhidmatan Ayah di syarikat lama di KL (dah nak habis digunakan untuk beli baju raya anak2)


Alhamdulillah.....

berbagai rintangan......berbagai dugaan kami tempuhi.......

kami bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi

semoga kami sentiasa dilimpahi rezeki dariMu ya Allah

dan jadikanlah kami manusia yang sentiasa bersyukur

AMIN


Wordless Wednesday



Friday, July 15, 2011

Jerebu teruk melanda negeri Perak

Indeks pencemaran tertinggi di Jalan Tasek Ipoh mengikut laporan suratkhabar semalam....hemmm........patutlah sejak seminggu dua nih rasa2 macam mendung, tapi bahang terik terasa especially waktu malam....fuhhh...berfeluh2 kalo x pakai aircond.......and ada satu malam tuh, resah sebab panas padahal aircond dah berada pada suhu 22degree celcius(normal days around 26-27 jek)....


rupa2nya, semua nih sebab cuaca jerebu akibat pembakaran terbuka di Sumatera (again?)........patutla lately ni, Ummi kerap sangat kene semput tengah2 malam.......bangun mengagau press inhaler......sedut sedut sedut......lega....baru boleh tido.....


pagi nih ada potluck breakfast ngan opismet2 sekalian......Ummi masak sotong goreng kunyit.....terlupa nak snap pic tadi,tunggu if opismet send piccas makanan nanti bolehla share kat blog nih


anyway, on the way ke opis tadi sempat snap few piccas jerebu pagi nih.....jom tengok




see....keadaan macam mendung jek...padahal jerebu






simpang masuk ke opis
keadaan matahari diseliputi jerebu pada jam 8.10am







Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages