Tuesday, August 30, 2011

SALAM AIDILFITRI


credit to this blog


MUHASABAH RAMADAN

Hari Raya Hari Kemenangan
Hari Kesyukuran Dilimpahi Kemuliaan
Di Lipatan Seni Mehnah
Ada Maksud Murni Yang Lebih Hakiki



Pada Nafsu Yang Dilentur Lapar Dahaga
Pada fikiran Disinar Wahyu dan Sabda
Pada Hati Bersih Di Solat Tarawih
Apakah Semuanya Telah Dimiliki



Puasa Mengajar Erti Ketabahan
Menghadap Ujian Berlandaskan Iman
Puasa Perisai Yang Sangat Maknawi
Penyinkap Hijab Antara Hamba Dengan Illahi



Puasa Sempurna Menahan Rohani dan Rasa
Puasa Sederhana Menahan Indera dan Juga Anggota
Puasa Biasa Hanya Melawan Lapar dan Dahaga
Lalu Di Manakah Puasa Kita
Adakah Masih Di Tahap Lama



Lalu Muhasabah Di Hujung Ramadhan
Sudahkah Terbangun Jiwa Teguh Dankukuh
Atau Kolam Jiwa Masih Tercemar Keruh
Bersembilu Dosa Duri Angkara



Ketika Bertahmid
Bertakbir
Bertasbih
Terasakah Ita Hamba Illahi
Yang Hanya Mampu Mengukir Tadbir
Sedangkan Padanya Segala Takdir



BUAT SEMUA SAHABAT DI LUAR SANA

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR BATIN


Friday, August 26, 2011

Firas jalan



Asek lupa je nak amik video Firas jalan sebagai kenangan
Baru2 ni sempat amik video dia
dahle 1st time amik video guna kamera baru nih
kelam kabut jugak
dengan si Firas takmo pakai suar dia
huhu...memang berkuntau tiap kali nak pakaikan diapers n baju suar dia
anak oh anak

Thursday, August 25, 2011

kacang puith...kacang putih

Dedolu bila tgk citer P.Ramlee yang ada sebut 'kacang putih'......terus tny my mom, 'kacang putih tu apa?kacang kaler putih ke?'......rupa2nya kacang2 yang dijual macam2 jenis tulah kacang putih ek?


Baru2 nih kami(me & colleagus) ke kg kacang putih sebab dengarnya memang murah banget berbanding kat pasaran......kg ni terletak di kawasan Buntong......1s time Ummi ke sini......terkagum kejap bila tengok banyak kedai2 menjual produk yang sama......ada kedai besar, ada kedai kecik, setingkat, 2 tingkat.......tapi, my colleague nih bawak kami ke kedai yang agak ke dalam sikit kedudukannya......melihat dari luar macam tak menarik je kedai nih.....kedai kecik je yang di extend dari rumah dia kut........


Rupa2nya, my colleague tu cakap kedai2 lain xde sijil halal jakim.....yang ini aje yang ada......ooo,patutla penuh orang melayu berpusu2 duk beli kacang+kerepek kat situ




nampak cop halal tu?bukan itu saje, sijil halal jakim pun di framekan di situ



kedai yang ada khemah putih tu pun jual kacang putih tapi macam lengang jek






Makan2 birthday Firas..

credit to google



hari Selasa 23/8, lepas balik keje kami sekeluarga siap2 nak ke Ipoh......b4 that, singgah ke pasar Ramadhan Bt Gajah beli kuih-muih in case x sempat nak berbuka puasa nanti(memang iye pun!)......pegi ke Ipoh tu sebab nak collect spec si Adam......huhu......Adam kene pakai spec.......kebetulan waktu bawak Firas ke Ipoh Specialist last Saturday,ada free eye test........bila test, memang Adam kene pakai spec.......patutla, dah few months dia selalu komplen sakit kepala pas balik sekolah......ada sekali sampai nangis2.......Ummi dah agak dah mesti dia rabun (sbb Ummi pun rabun gak)




pegi amik spec kat Suria Optometri......pastu, Ummi lak test mata nak buat spec baru sbb spec lama dah patah......so kat umah kalo dah kuarkan contact lens tu, memang blurrrr jela vision Ummi.....dah test mata, power dah naik rupanya.......mata kiri naik dari 350-->400 while mata kanan dari 350-->375.......patutla memang rasa vision lain macam sket lately nih......elok dah settle bayar, jam dah pukul 7.20pm......harus semua kedai makan penuh......lagipun, kami memang x biasa dengan mana2 tmpat makan area Medan Gopeng Ipoh tu......Ayah beli air Milo dalam tin......berbuka dengan air dan kuih-muih dulu......pastu jalan2 cari kedai makan......nampak satu kedai makan tapi dah terlepas pulak......so, kene cari tempat buat u-turn agak jauh.....Ummi dah cuak......dahla hujan, ada ke tempat kosong untuk kami nih?......Ayah turun dulu nak tengok meja kosong......Alhamdulillah, ada.......memula duduk kat meja yang agak di luar sikit.....kerusi dilap pembantu2 restoran tu dek kene air hujan.....wahhh....dorang ada uniform keje...ala2 pramugari MAS lak......




Ada surau disediakan.....so, Ayah and the boys pegi solat dulu while Ummi order makanan.......Ummi expect makanan mesti sampai lambat......tapi tak sampai 15 mins kut dah sampai semua makanan yang di order.....memang 5 bintang la Ummi kasi......rasa pun not bad sedap......harga pun mmg murah




nama restoran =Restoran Waritha.....yang diorder : Siakap 3 rasa (our all time feveret), tomyam ayam, puyuh goreng kunyit, kangkung goreng belacan, kailan ikan masin, telur dadar, kerabu mangga(tapi alih2 takde sbb stok mangga habis lak huhu).....total campur ngan air baru RM70.00......cuma bagi Ummi, tomyam dia kureng 'kick' berbanding ngan tempat yang kami biasa makan dekat area titi gantung/bota tah......


in picture,nampak Adam tgh gayakan spec baru dia


see!pinggan Ummi blom berusik walau Ayah dah letak macam2 dalam pinggan Ummi...sebabnya: sejak 1 Ramadhan till now, Firas macam menjeles tiap kali Ummi nak berbuka......even dah kasi makan n susu sampai kenyang......tetap la nak kaco Ummi makan....1st time berbuka kat kedai dengan Firas ni pun,asek xnak duk diam...baik Ummi layan dia dulu sementara tunggu Kakak habis makan & tengokkan adik pulak supaya Ummi boleh makan dengan amannnnnn.......thanks Ayah sebab belanja kami makan sempena birthday Firas :D





Wednesday, August 24, 2011

Tuesday, August 23, 2011

Pantasnya Setahun Itu




Masih terbayang2 keadaan di OT Pantai Puteri Hospital Ipoh setahun yang lalu


setiap detik masih segar di ingatan


saat disorong masuk ke OT


satu perasaan yang sukar digambarkan


berbeza dengan perasaan bersalin normal 4 orang anak sebelumnya


sangat2 berbeza


perasaan takut' luar biasa


biarpun hubby sentiasa di sisi


namun, perasaan yang dialami sukar digambarkan




walau bagaimanapun, pengalaman itu tak mungkin dilupakan sampai bila2


bukan itu saja tapi semua pengalaman melahirkan 5 orang anak akan terpahat di hati


setiap kenangan adalah berbeza


ada yang mudah, ada yang susah


namun, saat menatap bayi yang keluar buat kali pertama


hilang segala rasa letih, sakit dsb.


syukur ke hadrat Allah


kerana memberikan nikmat melahirkan anak


menghapuskan sebahagain dosa




Alhamdulillah......


pada hari ini, genaplah setahun usia anak Ummi yang terakhir


FIRAS ZAHIN nama diberi




banyak dugaan sepanjang setahun ini


dari bertukar2 tangan orang yang menjaga Firas


entah dah berapa orang


dah penah admit hospital due to bronchiolitis


dah 2x diarah admit due to same reason tapi tak jadi atas sebab2 tertentu




walaubagaimanapun,


telah setahun usianya


semakin banyak keletahnya yang menghiburkan seisi keluarga


semakin panjang akalnya


semakin lasakkkkkkk dan lasak




mula berjalan jatuh 2-3 langkah bulan lepas


mula berjalan lebih jauh sambil tangan diangkat ke atas sejak hari Sabtu yang lalu


dah kurang merangkak sebab lagi minat berjalan


dah pandai berdiri dan nak melompat atas katil bila Alysha lompat atas katil


suka sebut dan jerit 'Ayah!' pada bila2 masa dan pada sesiapa sahaja


suka mengutip benda dan masuk ke mulut...isk


tetiba jadi lactose intolerance sejak sebulan lepas


maka sekarang bertukar kepada susu soya


sangatttt manja dengan Ummi




Ummi doakan moga Firas Zahin


terus membesar dengan sihat dan bijak


menjadi anak yang baik dan soleh




FIRAS =kecerdikan, tajam fikiran


ZAHIN =bijak




Ummi & Ayah sayangggg Firas.......




sebaik dilahirkan



2 hari



2 bulan

6 bulan




malam tadi.....si manja Ummi







habit....isap jari sambil pegang kain







Friday, August 19, 2011

Hospital?







ya?

mungkin?
siapa?


sebenarnya, dah 2 minggu Firas batuk berkahak

seminggu pertama mild cough je...then lelama berkahak pulak

dah amik ubat2an kat klinik A

dah abih antibiotik

pegi semula ke klinik A dan bgtau dah bunyi wheezing pulak

so Firas kene sedut neb. dan doc tambah ubat paru2



pastu nampak macam reda sikit batuk dia 2-3 hari

tup2 macam kene letak pulak
tetiba je batuk berkahak kuat datang
takde angin takde ribut
terus batuk berkahak
makin lama makin banyak kahak


pegi ke klinik B pulak semalam
amik neb
doc cakap banyak kahaknya n wheezing kuat
malam Ummi kasi ubat 2 jenis
b4 that dah kasi inhaler tru aerochamber
elok je pas makan ubat dia batuk2
pastu muntah selambak ngan kahak2
habis cadar kene cuci malam2 hari

ingatkan dah elok pas muntah

rupanya duk terjaga malam n batuk2 lagi

tgh malam dia terjaga tu Ummi kasi inhaler sekali

pastu Subuh sekali

tapi still wheezing lagi

jumpa doc klinik B lagi untuk sambung sedut neb.

doc advise untuk admit ke hospital esok

sebab dia kene kerap sedut neb.

tapi dia suruh monitor tengok Firas cemana hari ni

kalo nampak better tak payah le admit esok


tapi hati Ummi berat rasa cam kene admit

sebab bunyi wheezing tu kuat
walaupun dia memang cargassss and aktif macam biasa
tapi siannnnnn tengok asek terbatuk


mungkin esok kami berdua berkampung di hospital

KPJ Ipoh Specialist

Ummi redha asalkan anak kecik Ummi ni sihat macam biasa

dapat beraya sakan dengan kakak2 & abang2

tolong doakan ye kalian!











Thursday, August 18, 2011

Not in mood....

...to blog


ntah kenapa...di bulan puasa ni, lagi suka blohwalking dari typing blog sendiri...hemmm...nantilah,lepas raya baru mood datang kuts


so far baru 2x ke Psr Ramadan di tapak baru...memang x menarik...dari awal lagi bila tau yg ditukar ke tapak baru,ramai mengeluh sebab agak jauh dan tersasar dari arah tempat tinggal kami...dan bila Ummi pegi di hari ke 3 puasa, dah ada 2-3 stall yang ditutup...dan bila Ummi pegi lagi 2 hari lepas, separuh dari psr Ramadan tu ditutup...agaknya memang takde sambutan sebab ramai yang bersependapat sama dengan Ummi...bukan itu aje, harga pun melambung2 tinggi dan x sedapssss...kompem le tak pegi lagi dah...


on weekdays, ada masanya Ummi/Ayah masak sendiri...ada masanya terpaksa membeli jua, maka, beli di kedai makan yang biasa Ummi makan di hari2 biasa(bukan hari puasa) sebab kualiti dan rasa makanan sudah terjamin...harga makanan pun dah boleh bajet...tapi kene awal, if lambat, dah tinggal tray2 yang licinssss dibeli dek orang lain....


semalam pulak kebetulan singgah sekejap di psr Ramadan Bt Gajah....memang heaven....rambang mata dibuatnya...tapi since dah janji ngan Ayah x nak masak nasi but instead nak goreng bihun jek, so xdela beli lauk-pauk yg sungguh mengkecurkan tuh...cuma beli kuih dan kuih dan kuih dan kuih..erk..byknya kuih...haha..memang kuih banyakkkkk dan menarik....yang Ummi cari dan dapat = kuih Tepung Bungkus...tiap2 tahun mesti cari kuih ni...selain tu, beli pulut panggang kecik cinonet utk Ayah, vadai yg rasa x seebrapa kata Ayah, karipap kentang yang sedaps dan kuih popia goreng kegemaran seisi keluarga....cuma ralat sebab puas mencari kuih kegemaran yang satu ini tapi NAN ADO....kuihnya adalah TEPUNG TALAM....huwwaaaa...teringat2 kelemakan+kesedapan tepung talam yang my mom buat...sempatla makan kut b4 raya nanti...mesti nak request my mom buat jugak b4 raya....huhu


tak sempurna entry tanpa gambar...walaupun gambar di bawah takde kene mengene dengan entry, tapi ditepekkan jua


meh lihat gelagat si kecik dengan berus giginya......layannnnnnnnn




















haipppp......arah mana pulak memberus tu dik??????




Friday, August 12, 2011

Pemanis2 mulut for iftar

Entah kenapa berpuasa pada tahun ni
Ummi ter'rajin' pulak layan tekak
memasak dessert for iftar
on weekdays ya kawan2...bukan weekend
moh layan apa yang sedap di tekak Ummi tatkala berbuka

cream caramel...eh...ini bukan Ummi masak tapi jiran yang kasi



pemanis mulut pertama yang Ummi masak : bubur pulut hitam...isk...terasa2 lak kenikmatannya kat tekak nih






kuih sagu














semalam bubur kacang pulaks



pemanis harini adalah puding koktel tapi masih dikuarantin dalam peti sejuk nak kasi nyaman bila berbuka nanti *wink*





Kantoi!!!

Citer last weekend sebenarnya

dah nak masuk weekend baru tapi Ummi baru terhegeh2 nak citer pasal weekend lepas

boleh jelah kan...sebagai kenangan di kemudian hari :D


pas shopping barang sesikit kat Tesco

si Alysha ngadu lapar...Ummi pun kebetulan tengah 'off'

so singgah A&W beli burger sorang sebijik for the whole family

dorang yang berpuasa tu boleh simpan burger tu buat juadah sampingan berbuka

entah cemana waktu tengah menunggu order disiapkan tu

Ummi berpaling ke belakang nak tengok budak kecik berdua tu

wahhhhhhhhhhh

kemain lagi kakyang yekkkk

si adik pun tak lepas peluang...ngap!!!!



adik tengok je kakyang mamam lollipop



tetiba......haippppp disuapnya lollipop kat adik pulak!!!!


dah kene tegur terus amik lolli masuk mulut sendiri





adik memandang dengan penuh harapan so that kakyang supakan lolli lagi sekalik







belek apa lak tu?




tengok le cara budak kecik ni duduk dalam troli...sebelah je kaki yang masuk...sebelah kaki lagi kat atas





muka bersalah




cemana ni kakyang????dah kantoi ngan Ummi....




apa2 pun sy puas hati sebab pertama kali dalam hidup saya dapat rasa lollipop yang enak itu tapi Ummi saya tak kasi sebab takut gigi putih berseri sy rongak cam gigi kakyang....sekiannnn....terima kasih






Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages