Thursday, September 29, 2011

Wedding

Cuti Hari Malaysia haritu kami balik ke KL

sebabnya: anak ex-bos Ayah naik pelamin

ex bos Ayah ni dah jadi macam BFF Ayah dah

tiap kali raya either dia beraya ke rumah kami kat SP or kami ke rumah inlaws dia kat Kulim

waktu my youngest sis kawen last 2 years pun dia datang anak-beranak

dia ni org. kuat one of the reputable cycling team kat Msia nih

umo dah dekat 50 tapi kalo setakat cycle dari S.Alam ke Genting tu no hal punya

dasat sungguh...


kami sampai ke rumah dia di Putra Heights dah dekat pukul 3pm dah

tu pun bertalu2 dia duk sms Ayah tanya bila nak datang,bila nak datang...

akhirnya sampai juga ke rumah dia....jom nenguk piccas

Ayah paling gumbira sebab dapat jumpa ex-opismet dia


acara makan bergilir2...Ummi makan dulu, pastu baru Ayah makan n Ummi jaga Firas

Ayah bawak Firas g lepak2 sembang ngan opismet dia, barulah Ummi boleh makan dengan aman


Ummi n Alysha.....










Haiqal yang selalu berebut tempat nak duduk kat sebelah Ummi kat mana2 pun...haishhh...dah 11 tahun pun tapi manja tak hilang2




the bride and the groom...semoga berbahagia selamanyaaaaa



nih senyum simpul ke senyum sinis eh?


pic penutup...(tak sure sape yg rajin snap pic nih...berbakat jugak anak Ummi ni ye...yg. pastinya, semua pic di atas bukan Ummi yang ambil...Ummi jadik malu2 kuceng pulak kat umah orang)




Nasi Goreng jer...

Sejak takde maid, memang tak menang tangan dibuatnya
banyak masa dihabiskan untuk mengemas,mencuci,sidai,lipat,iron baju, uruskan makan,mandi,cebok budak kecik berdua tu and the list goes on and on and on

makanya, aktiviti memasak sangat2 terhad

ada masanya hanya memasak hanya di hujung minggu

kalau hari bekerja memang asek tapau lauk untuk lunch & dinner
sampai naik muak rasanya
Jadi kalau sesekali berkesempatan memasak di hari biasa
sangat2lah bertuah anak-anak Ummi
dapat rasa air tangan Ummi
walaupun hanya NASI GORENG jer........








Alysha punyer




nasi goreng jer tapi penuh dengan kasih sayang :D










Wednesday, September 28, 2011

Anniversary Giveaway AzatieSayang.




dah lama x join mana2 contest or GA
tapi kali ni hati tergerak nak join kak Atie cayang nih
dengan ucapan:

`HAPPY ANNIVERSARY KAK ATIE & SUAMI`
SEMOGA TERUS KEKAL BAHAGIA BERSAMA KE AKHIR HAYAT



sape nak join cecepat klik banner nun

Anak-anak tak sihat lagi

Alhamdulillah Firas dah sembuh dari muntah2 n cirit-birit n demam

tapi, sekarang dah batuk berkahak pulak

Alysha pun sama batuk berkahak

tetiba tengah malam tadi jam 2am Ummi terasa badan Alysha panasss sangat

so bangunkan dia dan bagi dia makan ubat demam

bangun pagi tadi Ummi suruh Alysha bangun sebab dia nak minum air

sekali, dia batuk2 dan terus termuntah susu yang diminum sebelumnya

badan pun masih panas lagi

so Ummi kasi dia minum ubat demam lagi sekali

sian dia..merengek je


lepas hantar Firas ke nursery

terpaksa angkut Alysha sekali ke ofis sebab klinik belum buka di awal pagi

sementara nak tunggu klinik buka

sementara nak tunggu Ummi habiskan kelas

terpaksa la biar dia stay kat bilik Ummi dulu

pastu ada yang baik hati nak tengokkan dia waktu Ummi ke kelas


harap2 cepatla sembuh demam n batuk budak kecik berdua nih


p/s terbaca si Ika anak Nieja pun baru sembuh dari demam tonsil ye.....sian...





sempat beli coloring n sticker book Doraemon kat kedai Mesra Petronas




smile dulu walau tak sihat












ecececehhhhhhh



hehe...sape la yang ajar pose gitu ek?


bekalan : roti, air 100+ (dia yg request), air cap badak utk hilangkan panas badan, roti krim dan buku dia





not so Wordless Wednesday

location: KPJ Ipoh Specialist







hye :)




another hye :)






nak kemana tu sorang2 dik Firas?nak balik bilik ek?







playing together




sonok tengok diorang dah pandai main sesama...kakyang Alysha memang banyak mengalah dengan adik dia...good sista!




sib baik jugak ada this double storey playhouse ni kat tepi wad peadiatric tu...bolehla hilangkan kebosanan diorang especially Alysha





Tuesday, September 27, 2011

4days 3 nights..............

..............at KPJ Ipoh Specialist


rentetan kisahnya:


-bermula dengan muntah2 tiap kali minum susu....muntah memancut2 bagi dipam keluar dari perut

-pegi hospital terus kene admit...luckily takyah kene drip sbb dia masih well hydrated

-muntah2 dah stop, cirit-birit pulak datang n later mula demam

-bila start cirit, doctor suruh IMMEDIATELY stop bagi susu pada Firas....any kind of milk is a No No...sebab akan worsen the diarrhoea....huwaaaa...part ni yang Ummi tak tahan...sebab Firas memang kuat minum susu...abis dia nak minum apa?????

-Doc advise bagi dia minum 100+ yang dah expose for a while untuk hilangkan gasnya sedikit...tapi Firas REJECT once dia rasa air tu

-Doc bagi garam mineral ORS perisa oren....pun REJECT!soo last resort doc cakap bagi air+glucose...tapi dah xde glucose kat hosp, kasi air kosong jela..kat umah mmg baru je beli glucose since Firas muntah2 tu

-adoyai...cemana nih...Ummi sebolehnya nak elak dia dari kene drip...siannnn kalo tangan halus tu kene cucuk sana-sini

-tapi bersyukur sbb dia mmg minum banyakkkkkkkkkkkkkk air kosong tanpa muntah

-Doc suruh bagi dia makan bubur nasi dalam kuantiti yang sedikit2 tapi kerap...therefore, Doc instruct the nurses to allow free flow of porridge for Firas...anytime nak, tekan je buzzer tu...even tengah malam pun....huhu

-tengah malam adalah masa yang sangat kritikal....sebabnya: dia meragam nakkan susu tapi x dibenarkan minum....so, jenuhla Ummi mendodoi dia sambil berdiri setiap 2 jam bila dia terjaga.....everytime dia terjaga jugak, Ummi akan kasi dia air n suapkan roti untuk kasi perut dia berisi....siannnn sangat kat dia

-pada hari ke-4, Doc benarkan discharge sebab kekerapan dia poopoo makin kurang dan dah nampak dia makin sihat...dah tak demam


jom layan gambar


see muka budak tak sihat..layu jek....isap jari untuk tenangkan diri



melepk je si manja Ummi nih



waktu mula admit...blom dapat single room...meronta dia nak didukung







opsss lupa nak citer part ni...kakyang Alysha pun berkampung sekali kat jospital sebab takde orang nak jaga dia kat rumah...Doc + nurses pun macam kesiankan Ummi sebab kene jaga anak yg sakit plus another child kat hospital nih sensorang

blur la pulak tag kat tangan dia tuh...


nak layan anak sakit lagi..nak layan anak sihat supaya tak bosan...sian Alysha...bosan jek duk temankan Ummi kat hospital...bila Firas tido, Ummi bawak dia ke kedai kat bawah cecepat belikan coloring book la, playdoh la..macam2 lagi supaya masa dia terisi....tapi Alysha memang good girl sangat dan boleh diharap bantu Ummi...sayang sangat kat Alysha..muahhhh


makanan hospital yang Ummi x selera pun nak makan...asek turun makan kat cafe hospital jek


budak yang dah beransur sihat...kalo tak, melepek atas riba Ummi je


mulut comots....citernya camni: Ummi tengah pegang coklat Alysha yang dah separuh dimakan...then the staff nurse masuk sambil explain pasal ubat2an untuk dibawa balik(time dah bole discharge ni) sambil Ummi memangku Firas...tetiba si Firas leh tarik tangan Ummi yang pegang coklat ni dan ngap gigit coklat!!! wah.......nurse tu pun terkejut.... 'kesian dia lapar sampai ambil coklat sndiri' kata nurse tu...haha...1st time dia merasa nikmat coklat dan terus sukaaaaa....adeh...anak Ummi sungguh...dah jadi sweet tooth cam Ummi....Ayah x suka mende manis2 nih





nak checkout



our room....terlebey selesa...1 unit single bed, 1 unit babycot, 1 unit reclining sofa, 1 unit 3-seater sofa....nak berkampung 1 family pun bolehhhhh


tengah tunggu Ayah sampai dan ubat2an yang perlu diteruskan pengambilannya

otw balik...nampak kurussssssss dah Firas....

lega bila tengok
dia mampu tersenyum dan ketawa semula...Alhamdulillah...inilah yang diharapkan



Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages