Wednesday, November 30, 2011

Wordless Wednesday - HFMD!













Jom Shopping!!! (Sticky entry)

Alhamdulillah, Ummi telah berjaya muatnaik semua gambar dress dan update all the details yang berkenaan


Kepada semua reader blog ni, marilah sama2 mencuci mata dan belikan dress yang cumil2 ni untuk anak2 tercinta dan boleh juga dibuat sebagai hadiah. Promosi berlangsung selama sebulan bermula dari hari ini 1 Nov sehingga 30 Nov (selagi stok masih ada).


Jom shopping jom!!!

Sila klik kat SINI untuk melihat dengan lebih dekat dan seterusnya meneruskan pembelian anda.

Selamat membeli dan terima kasih diucapkan atas sokongan anda semua.




















Friday, November 25, 2011

Tragedi 24 November

Semalam merupakan hari terakhir Ayah bekerja di Lumut

1 Dec ni Ayah akan memulakan keje di tempat keje baru back in KL :(

so since harini (Jumaat) Ayah cuti n ada kat umah

Ummi decide nak gorengkan bihun as breakfast


tengah nak bersiap2 ke Tesco baru buka dekat umah kami nih

Alysha masuk ke bilik dengan rambut belum bersikat (baru lepas mandi)

Ummi tengah simpan baju yang dah dilipat ke dalam almari

dan arahkan abang dia tolong sikatkan rambut Alysha

and Adam yang volunteerkan nak sikat


dah dia eksaited nak dandankan rambut Alysha kununnya

tapi......................................................

dia belum sikatkan rambut Alysha yang baru selesai mandi

tapi terus dipusing2 berus rambut tu ke rambut Alysha

maka terus ber tangle2 jadiknya dan stuck terus rambut Alysha ke berus rambut tuh


terus bawak Alysha jumpa Ummi dengan berus rambut stuck dekat kepala

memang hazab nak leraikan rambut dia dari berus tuh

sebab rambut dia jenis halus, kering dan kerinting

kalo rambut macam Kakak yang straight n silky tuh senang la kekdahnya


9.15pm(pic diambil lepas >20 mins mencuba leraikan tangle rambut dia)


berhempas pulas Ummi cuba nak leraikan tangle tuh..........Alysha pulak asek mengaduh sakit bila rambut tertarik dek Ummi



guna gadget nak potong bristle dari hair brush tuh......kalo ikutkan Ayah suruh terus zasss jek potong sekali ngan rambut semuanya...tapi Ummi takut rambut jadi tobek








then dapat idea...curah minyak zaitun untuk licinkan sikit pergerakan rambut



muka penat






finally at 9.54pm (1 hour later)
terpaksa jugak gunting sebahgian rambtu dia yang terlekat tu...sobs


dapat leraikan sebahagian yang terlekat dan yang di gambar kat atas tuh selamat dipotong dek Ummi



9.54pm
lepas nangis sebab usaha terkahir tu memang menyakitkan


sian Alysha........sib baik nampak rambut dia elok je pas kene gunting tuh.......Ayah nak marah2 Adam tapi Ummi cakap Ummi tau his intention memang baik....nak cantikkan adik dia...but end up, lain pulak jadinya......so Ayah just nasihat dia biasa2 je tak jadi marah beriya






Thursday, November 24, 2011

Bila mood memasak datang

Tengok date.......11.11.11


tekak ntah nape teringin nak buat mac n cheese


kat kedai terdekat nih takde mozzarella bagai


ada cheddar cheese jek


boleh jela labooo




maka terhasillah mac n cheese sempoi seperti berikut


namun....sekelip mata licinnnnnnnnnn


Firas pun makan bertambah2





Esoknya teringin nak buat karipap pulak

ntah dari mana datang angin nak mengaripap ntah

maybe sebab masih ada seplastik daging korban yang belum dimasak

hiris kecik2, rebus dan buat inti karipap

pertama kali buat karipap biasa(bukan karipap pusing) menjadik kulitnya

dulu ada sekali buat tapi x puas hati ngan kulit karipap tuh

dan bersekali ngan inti dia yang Ummi main sukati letak jek...eh eh....sedap la pulak

haha...sendiri masak, sendiri puji....eh...Ayah pun puji tawww.........auwwwwww


dah ramai pulak rajin nak menolong....Ummi sempat buat sepinggan dan goreng...pastu pass kat si Kakak while Ummi nak mandi & solat


heppp...si kecik ni pun menangis2 nak buat sendiri.......sudahnya suruh Abang g kedai beli acuan karipap kecik ni kat Alysha...suka le dia dapat buat sendiri




tekun


tiru apa yang Kakak dia buat

haha....doh sikit......tak dapat nak kelim elok...ternganga...end up Ummi tambah sket doh kat tepi2 tu dan kelim pakai tangan jek....senang



eh...eh...nape menyendiri kat sudut nun...merajuk ek?







menanti untuk digoreng



hanya yang belum masak je sempat diambil gambarnya...yang dah siap digoreng, harap maaf, tak sempat nak amik gambar dah berebut2 dimakan seisi keluarga






Wednesday, November 23, 2011

Khemah Ibadah 2011

Cuti sekolah dah hampir seminggu berlalu......Apa rancangan anda buat anak2 tersayang?

Last weekend Ummi dah hantar Haiqal sertai satu kem motivasi di Teluk Batik......dan bulan depan ada program Khemah Ibadah pula......both Kakak & Abang dah didaftarkan......while Adam is in the waiting list sbb. umo belum cecah 10 tahun......tapi kata penganjur, kalo ada kekosongan lepas tarikh tutup......baru dorang akan invite Adam untuk join sekali


dah lama nak hantar anak2 tapi ada saja halangan...alhamdulillah, moga perjalanan anak2 sertai Khemah Ibadah pada tahun ini berjalan dengan lancar ...Amin


Kepada parents yang berada di kawasan sekitar Perak


bolehlah manfaatkan masa yang ada untuk anak anda sertai program yang sangat berfaedah ini


Ummi panjangkan emel dari penganjur buat anda semua:


Assalamualaikum,

tuan / puan,

Terima kasih diucapkan dari pihak sekretariat Khemah Ibadah 2011 atas kesudian tuan / puan mendaftarkan anak / jagaan tuan / puan untuk Khemah Ibadah 2011 anjuran Rakan Masjid UTP kali ini.
InsyaAllah segala harapan Ibu bapa terhadap keberkesan Khemah Ibadah ini akan kami usahakan dengan jayanya supaya tema kali ini "kearah Melahirkan anak yang soleh solehah" akan berjaya.

Disini pihak kami ingin meminta jasa baik tuan / puan untuk sama-sama kita perkenalkan kepada rakan-rakan, teman dan sahabat handai masing-masing mengenai Program Khemah Ibadah 2011 ini.
Sungguh besar jasanya jika tuan / puan sudi untuk perkenalkan program ini kepada kenalan tuan / puan.

Berikut adalah maklumat berkenan Khemah Ibadah 2011,

Tarikh: 11-15 Disember 2011
Umur : 10-15 Tahun
Tempat : Universiti Teknologi PETRONAS (UTP), Perak
Yuran: RM 160 seorang.
maklumat lanjut boleh layari laman blog di
http://kiutp.blogspot.com/


Segala kerjasama tuan / puan kami dahulukan dengan jutaan terima kasih.


Ummi ambil ni dari website dorang:


OBJEKTIF KHEMAH IBADAH




Mempertingkatkan kefahaman peserta tentang asas-asas ajaran Islam.
Membimbing peserta menyempurnakan pelaksanaan ibadah.
Menanamkan ciri-ciri mahmudah dalam diri anak - anak dan bermanfaat kepada orang lain terutama sekali dalam membina ukhuwwah.
Menerapkan kefahaman tentang nilai kesenian dan kebudayaan islam.
Membimbing peserta dalam membina ketahanan fizikal dan pengurusan masa yang bijak melalui pendekatan kreatif dan inovatif.

MODUL MENARIK UNTUK ADIK-ADIK

Tadarus Al-Quran

Amali Solat
Teknik Pengurusan Masa
Treasure Hunt
Tayangan Animasi
Tips Pelajar Cemerlang
Pertandingan Reka Cipta
Malam Kesenian Islam
..dan banyak lagi!












Not-so-Wordless Wednesday

at last....ehem2...memang time menyopping pun barang2 dapur....pandai dorang setkan oepning date ye


yeehaaa


pssst....Ummi Zahin .......sekarang dah ada Tesco tau...waktu uols study kt sini dulu ada kedai Rahmath je kan aka 'tempat shopping' penduduk sini

bye bye kedai Rahmath

welcome Tesco


sorotan pembinaan...look at the dates










sebelah kanan tu Tesco...kat depan tu umah kami





dah mula tambak tanah untuk pedestrian walk









Ummi akan lalu sebelah Tesco ni 2x sehari at least untuk hantar n amik Firas kat neseri *wink*.......sokmo le singgah-menyinggah pasnih







view from KFC....belakang KFC ni umah kami...so leh jalan kaki je ke Tesco


Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages