Friday, December 23, 2011

Last working day.............

......of this year
jangan tersilap tafsir ye
bukan Ummi nak quit keje pulak
cuma Ummi dah family nak.................


.................ber'holiday' hehehe
balik KL and stay sana sampai masuk New Year
sesambil tu tengah merangka jugak nak short vacation
ke mana-mana tempat berdekatan
in mind, pikirkan PD je
dah lama tak gi PD
Ayah pulak duk plan nak bawak semua ke Aquaria
hemmm tengoklah apa yang menjadi nanti
entah2 duk memerap kat Semenyih aje huu

dah akhir2 nih
meh tengok balik pencapaian naik turun tahun ni

yang best:
-Ayah dapat bersama kami keje kat Lumut selama 4 bulan
-Ayah dapat rezeki keje company besar
-Alysha dah diaperless daytime
-1st time Ummi dapat research grant baru2 ni (so, tahun depan kene gigih buat research)
-Tesco dah buka kat depan rumah....so, senang nak beli barang dapaur anytime bila perlu :)
-Firas mula berjalan b4 the age of one

yang tak best:
-Ummi dah stop BF Firas due to nipple infection dulu tu :(
-Firas dah 2x admit ke hospital tahun ni........sekali due to broncholitis, sekali due to acute gastroentritis (cirit birit n muntah2)
-bibik buat hal dan dihantar balik
-maidless with 5 kids without a husband around is really a BIG challenge for me


apa lagi ye?hemm...tak ingat dah
takpela

papai semua
kalo rajin, nanti Ummi update lagi dari Semenyih



*picas from Google search

Thursday, December 22, 2011

Sejauh mana yuran sekolah percuma menurut Bajet 2012?


Ummi baru mula membeli buku tulis sekolah Haiqal......untuk sekolah Adam(sekolah lain) Ummi akan beli esok while kedai buku sekolah Kakak hanya akan mula menjual buku tulis next week

Usai membeli buku tulis berjumlah RM50.00 untuk Tahun 6 (Haiqal), Ummi pun membelek senarai yuran yang perlu dibayar tahun depan......terkesima sekejap Ummi melihat senarai yuran.......aikkkkk....bukan ke dah dibentangkan Bajet 2012 panjang lebar haritu dan dah dinyatakan yuran sekolah yang meliputi bayaran ko-kurikulum, kertas ujian dalaman, yuran Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia, dan insurans takaful adalah DIMANSUHKAN........

tapi menurut pemerhatian Ummi seperti gambar di bawah, masih ada bayaran dikenakan untuk KERTAS UJIAN dan for the first time, tetiba ada pulak bayaran WAJIB untuk Program Motivasi di mana all these years tiap2 tahun ada je program motivasi kat sekolah dalam pelbagai bentuk tapi tak pernah dikenakan sebarang yuran.....or kalau ada pun sangatlah minima......hemmmm........

Alhamdulillah bagi kami yang both suami isteri bekerja nih takdelah terasa bebannya nak membayar yuran sekolah ni, tapi bagaimana dengan mereka yang berpendapatan rendah, anak pulak ramai yang bersekolah....ditambah pulak dengan baru aje gunakan banyak wang untuk sediakan keperluan sekolah anak2?

Ummi just tak faham kat mana silapnya? Adakah kehendak bajet ini tidak dituruti sekolah....? atau.....memang ia percuma tapi on top of that, sekolah dibenarkan compensate the cost dengan mengenakan bayaran2 tambahan lain?......YANG SEMEMANGNYA AKAN MEMBEBANKAN ibubapa terutamanya yang berada di dalam kelompok yang dinyatakan di atas tadi


hemmmmm.....what say you?

Wednesday, December 21, 2011

Tuesday, December 20, 2011

20.12.2011

It's already 15 years
Blessed with 5 beautiful kids
And we are still together by heart
Though we are hundreds kilometres apart
We have gone through the ups and downs in life
Tested all along the way
But we are still here
Together
...................Forever..............
May Allah bless our marriage
in the world and the hereafter
AMINNNN

And this poem is specially dedicated to my beloved husband


All those years ago, my dear,
You made my world complete;
You became my perfect partner in life,
And you've been a world-class treat!
We've loved and worked and made a home
That fills me with pleasure and pride,
And it's all because of the wonderful one
Who has lived through the years by my side.
Thank you my treasured and cherished love;
You've made my dreams come true.
Your loving and caring have made our marriage
A blissful adventure for two!
HAPPY ANNIVERSARY!

By Karl Fuchs

Friday, December 16, 2011

Apa produk kecantikan yang korang pakai ye?

Ummi ni dari dulu memang failed nak ikut protokol bab pemakaian produk2 kecantikan nih
Patutnya, lepas cuci muka kene pakai toner & moisturizer
tapi, Ummi memang takde pakai toner & moisturizer tuh
lepas cuci muka...settle
tetambah sekarang asyik duk bersilat dengan 5 orang anak
without maid, while Ayah pulak bekerja di negeri lain
dapat cuci muka waktu mandi pun dah cukup nikmat huhu

untuk krim muka pulak, sebelum ni memang Ummi pakai Safi Rania Gold
memula pakai nampak macam ada perubahan sampai ada member tegur
tapi once habis 1 bekas/botol pertama dan beli pulak yang kedua
tapi makin hari Ummi perasan wajah Ummi makin kusam
towards bekas kedua tu dah nak habis

Ummi sempat buat survey sikit2 pasal produk muka nih
so semalam Ummi dah rembat ini

Bio-Essence Total Block Protective Lotion

kebetulan promoter (bukan promoter Bio-Essence) pun rekomen Ummi cuba produk ni since muka Ummi memang ada black spots macam jeragat (yang dah lama tumbuh disebabkan penggunaan kosmetik cikgu waktu buat persembahan dulu2....waktu sekolah rendah mmg. Ummi sangat aktif dengan tarian Cina, tarian Melayu, baca poem etc.)
harap2 berkesanla lotion ni untuk Ummi

since compact powder Maybelline yang ada sekarang ni ntah kenapa Ummi cam tak berapa suka.....dan memang ada terbaca tentang kebaikan BB nih.....maka Ummi rembat yang ini


Maybelline clear smooth BB silk shine free 2-way face cake

korang pakai produk apa ye?
care to share.....?

*picas - credit to Google

Thursday, December 15, 2011

Rindukan mereka berdua

Bila ada, fening kepala dengan ragam masing2

Bila tak ada, duk tercari-cari
Ternanti-nanti bila mereka akan pulang
aduhhh.....5 hari terasa bagaikan 5 bulan

Wahai Kakak
Wahai Abang
Ummi rindukan kalian sangat2
Tak sabar menanti Khamis tiba
menatap wajah kalian berdua

Mereka ke mana????
ke sini
.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ummi hantar dorang berdua pada hari Ahad lepas
Kelam kabut Ummi dibuatnya sebab Ayah takde
masih kene 'confine' dalam pusat latihan sampai hari Khamis nih
sian Ayah

mendaftar di dewan
si Firas lepas bebas berlari ke sana ke mari menjerit bagai
Ummi mampu memerhatikan aje
tak kuasa nak halang dia
lagipun, lantai berkarpet tebal
so kalau dia jatuh pun tak sakit
cuma Ummi terpaksa mula sekat aktiviti dia bila dia dah mula nampak & nak main soket elektrik
adussss

pendaftaran di dewan agak lama sebab hanya peserta yang boleh mendaftar sendiri
Haiqal bertuah sebab dapat request untuk tinggal sebilik dengan Afiq ygsebaya & sama sekolah dengannya-anak auntie yus(kwn Ummi & Ayah)
Kakak pasrah & tak kisah stay dengan sesape pun
lepas Q untuk daftar nama, kene pegi Q another lane untuk daftar hostel pulak
lebih sejam jugak proses berlangsung especially untuk Haiqal sebab peserta lelaki lebih ramai bilangannya
total peserta lebih kurang 400 pelajar all over Malaysia -according to urusetia waktu Ummi luangkan masa berbual2 dengan diorang
cubaan nak masukkan Adam as participant pun tak berjaya sebab quota dah exceeded
Adam baru umo 9 tahun & sepatutnya memang takleh join

lepas selesai daftar nama & hostel, terus zass ke hostel Kakak kat V4
syok Kakak sebab dapat hostel baru





kakak pose depan hostel dia
both of them (while Alysha dah laju ke depan)
bilik Kakak
cantikkkkk sangat...colorful.....siap tiles lagi lantainya......ada pantry cantik, ada fridge, ada washing & dryer vending machine......isk...memang senang sungguh hidup student2 kat sini...
Rupanya, Kakak dapat tinggal sebilik dengan anak colleague Ummi yang tgh. study leave PhD

selesai Kakak, balik ke rumah kejap sebab selimut tak disediakan rupanya
nasib baik le rumah dekat....lepas Zohor baru gerak keluar semula......Firas dah tertido keletihan, so pasrah je tinggalkan kat Adam sebab Adam pun dah taknak ikut

hostel V2...adoyai Abanf dapat hostel lama peninggalan USM dulu(now dah pindah ke Transkrian)

lengang jek

bilik Abang


memang classic sungguh hostel nih...dahtu, berdebu sampai lekat kat kaki....terpaksa mintak adik Facilitator carikan penyapu....dahle Abang nih kuat asthma dia


toiletries....teringat zaman2 duk hostel dulu

baju2 dah siap susn & gantung kat hanger....bawak 3 hanger je untuk Abang while Kakak bawak lebih.....even Abang insist dia tau nak mengemas sendiri barang2 dia, Ummi tetap tolong kemaskan untuk dia...untuk Kakak pun sama kat hostel dia tadi....siap gantung2 baju kat hanger......cepatnya diorang nih membesar...sob sob



since Abang takut ditinggalkan sorang2, Ummi terpaksa temankan dia sampailah si Afiq sampai
posing bergamabar hilangkan kebosanan
picas taken by junior photographer -ALYSHA




anak bujang Ummi menyanyi2 sendirian menunggu roomate dia tiba


Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages