Thursday, April 26, 2012

Pertemuan dengan blogger Perak terkenal

Last few days dapat emel dari akak sorang nih yang nak sampaikan 'sagujantung' sempena cuba join teka-teki di blog dia haritu....seperti dijanjikan, bertemulah kami di depan Bank Islam semalam

Tak tahu la nak cakap betapa gembiranya dapat bertemu dengan kak Halima nih ....tak puas berbual dengan dia.....kan best kalo dapat lepak2 minum2 dulu....barulah puas bercerita....tapi memandangkan nak kene amik anak2 kat nursery b4 jam 6.30 petang, maka, terpaksalah berpisah jua....dapatlah menyembang dalam 10-15 minit kut

Kak Halima ni in person jauh beza dari dalam blog dia...nampak much much younger(psst...apa petua akak ye?) dan santekkk tauuuu...insyaAllah, kalau ada rezeki kita bertemu lagi ye kak!!! dia baru je balik dari Turki last week kut selepas berada 3 bulan di sana....lain kali Ina nak ikut akak balik Kg Deridebi boleh ye kak....?


muaaahhh....sayang akak...

Wednesday, April 25, 2012

WW




muka bersalah ke muka nak nangis nih?
(ntah cemana mangkuk nasi dia terjatuh atas dia waktu dia nak turun dari kerusi waktu Kakak tgh suapkan nasi kat adik kesayangan dia nih)




Tuesday, April 24, 2012

Strawberry Cheese Tarts

Last Friday, gigih mengoogle mencari senarai pembuat cheese tart yang berada berdekatan......
terjumpa link ini dan terus order 50pcs for today dan 100pcs for tomorrow evening
sebabnya:
minggu ni adalah minggu terakhir...lecture dah habis...
tinggal student presentation aje....
so, terdetik di hati nak menjamu student2 kesayangan pula sebelum diorang berhempas pulas mengadap kertas final exam next week
hope they'll like the tarts...
(hajat di hati nak merasa dulu tapi...err....puasa la hari ni.....sabar...sabarrrr)






Monday, April 23, 2012

Garlic and Rosemary Chicken

Alkisahnya hari Khamis lepas merupakan hari cuti umum buat warga Perak......bila duk umah je dan tak kemana-mana, maka bermulalah projek memasak.....nak masak yang simple2 aje yet nice.....and terus terpikir nak membakar ayam since ada herb rosemary yang dah sebulan beli tapi belum sempat digunapakai.........patutnya perap dengan lemon sekali tapi since terlupa nak beli lemon dan malas nak keluar buat kali ke-2 ke Tesco pulak.......so takde la letak lemon which might enhance the flavor more.....

untuk bahan perapan, what I used were:

-garlic ditumbuk
-ginger ditumbuk
-rosemary
-garam
-kunyit
-a bit of black pepper powder

so perap selama 1-2 jam......sebelum dibakar dalam oven, I sprinkled the chicken with sesame oil(sebab olive oil dah habis) which made the chicken smelled so nice during the baking process

carrots & potatoes (parboiled first)




nice and crispy

overparboiled carrot....kecut jadiknya bila dibakar

Wednesday, April 18, 2012

Jom Teka - Jawapan dan pemenang!!!!




1. Apakah ia?

LOCENG

2. Dari negara manakah ia dibeli?


Tiada yang meneka dengan tepat untuk soalan Jom Teka kali ni

Ada sorang yang meneka 1 soalan dengan betul tetapi jawapan kedua adalah salah

  1. mmm..loceng.. from turkey..

Memandangkan memang dah berniat nak kasi hadiah ni, maka, dengan baik hatinya diumumkan IMAAN09 sebagai pemenang....
sila hantar ur email address di kotak komen entry ini

hadiah yang dijanjikan adalah frame gambar seperti di bawah:

frame gambar berbuai


yang display tu dah siap pasang...tapi bila beli dalam bentuk separate units...
so Imaan kenela pandai2 DIY nanti ye





Wordless Wednesday


Monday, April 16, 2012

Jom teka - Jawapan dari para peserta


Soalan:

1. Apakah ia?
2. Dari negara manakah ia dibeli?


Jom tengok jawapan para peserta

  1. uiksss...apakah itu ya kak?
    macam pasu dari china...hihhi suka-suka jawab...takde idea bernas ;p



  2. 1. perfume / dubai
    2. celak mata / mekah
    3. pasu / turki


  3. 1) guci antik

    2) indonesia


  4. 1)guci antik.

    2)china


  5. Labu sayong dari negata iran
    Atau alat muzik darivturki


  6. mmm..loceng.. from turkey..
    haha..


  7. jawapan kedua..pemberat..
    dari china..


  8. 1. labu sayong dari iran
    2. alat muzik dari turki


  9. Cantiknya, apa tu ina,bekas minyak wangi ke? Dari Turki kot..hehe.


  10. lampu dibeli dari negara timur tengah..


  11. Hmmm..... mende ni dari Turki.
    yg main muzik tu la... tak ingat la nama dia...


  12. warhhhhh, hari tu dah 3 kali cuba post... tak dapat

    1. alat muzik dari turki
    2. labu sayoung dari iran


hemmm.....ada ke jawapan yang tepat ye?




Friday, April 13, 2012

Sape yang kasi hadiah ni....sila angkat keyboard.....!

Datang ke ofis macam biasa dan as usual check pigeon hole....
ada few letters/periodicals dan ternampak surat kuning nih....
hati berbunga nak tahu apa isinya....
maka keluarlah keychain buah2an comel berbentuk stroberi dan kobis cina nih.......
comel sangatttt......dapat dirasa mesti dari Cameron nih.......
tapi....
yang menjadi persoalannya,
tak ada ditulis dari siapa pengirimnya
adoyai....camne nak berterima kasih nih?
puas belek sampul surat luar dalam
langsung takde klu sape yang hantar
adehhhh
so, pada sesape yang menghantar tu
silalah ngaku ye
takkan le ada secret admirer aai hantar keychain pulok
haha...kalo 20 tahun lepas, ada le kemungkinan
kalo sekarang....nehi nehi...jangan perasan daaa
so pada yang menghantar tu
minta tolonglah jawab kat kotak komen di bawah ni ye
nak cakap 'terima kasihdaun keladi' ...eh eh




dan minggu lepas pulak
dapat FM dari SZ
bestnyaaaaaaa
gumbira hati dapat tambahkan FM collection kat ofis nih lagik
thanks SZ .......I loikeeee!!!


I lap uols...muahhhh

Thursday, April 12, 2012

Tahniah Kakak

Last week, dapat jemputan dari sekolah Kakak untuk hadiri Hari Anugerah Gemilang Akademik untuk pencapaian murid tahun 2011.....
alhamdulilah...dapat tengok lagi Kakak naik pentas tahun ni
keep up Kakak
I'm proud of you


Timbalan Pengarah Pelajaran Perak tengah berucap...memang best ucapan dia....straight from his heart....

budak manjer yang nak mengikut Ummi

sanggul sendeng..eh eh

pas 1/2 jam dah mula mengaruk...ngantuk

air 1 untuk Alysha, 1 untuk Ummi...dan Mentos untuk Alysha hilangkan bosan dia


Kakak dah naik pentas...pakai seragam apa tu?



my lovely daughter.......with costume for.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
GAMELAN!!!


huwaaa.....how much I envied her tawww.....sebabnya, I dulu pun nakkkkk sangat join kokurikulum Gamelan(Muzik tradisi) waktu kat Uni dulu...tapi end up, dapat option Tarian Tradisi pulak...auwww...tapi sonok jugakbelajar menari tarian makyong dulu...hehe


Kakak tunggu turn to perform

her turn


the Gamelan team...with Alysha in sight..hehe..kaco daun betul

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages