Monday, July 30, 2012

Bila teringin nak makan, maka...

........rajinlah nak memasak
pagi² Sabtu dah utarakan keinginan kat hubby
teringin pulak nak makan kari kepala ikan
dah lama tak makan kari nih
cadangan diterima sebulat²nya
almaklumlah, mmg his all time favorite pun

so bergegas drive sendiri ke pasar tani cari kepala ikan
ada 3 stall je yg menjual
lain² sumer tutup
alhamdulillah stall jual ikan dibuka
dapat kepala ikan nyok² fresh & besar
beli 2 bahagian kepala ikan
memang besauuuu betul

dah balik ajak hubby ke Tesco pulak cari sayur 
dah settle beli sayur etc., terus zasss balik umah
tengok si Firas pulak macam mula wheezing
drive ke klinik panel and as usual amik neb

dah settle balik kletung-kletang mula memasak awal
Allah...! cemana nak masak kari bila serbuk karinya tak ada!
aduhh...ke kedai runcit dekat rumah membeli serbuk kari pulak
balik  umah sambung memasak
hadoyai...penatnya badan yang amat
maybe penangan minum air tebu bergelen waktu berbuka puasa malam sebelumnya
memang benarlah kata orang air tebu ni tak elok dan boleh melemahkan badan
huhu sendiri carik pasal
tak semena² beli air tebu

dah settle memasak around tengahari
baru je nak landing jap hilangkan keletihan
tup² dengar orang bagi salam kat luar
rupanya tuan rumah datang nak tengok rumah
and as usual nak amik buah mangga kat rumah kami(yg dia tanam le of course)
maka layan sembang kat luar rumah sambil anak lelaki dia panjat pokok mangga tuh

memang tak dapat rehatkan badan jugak sebab lepas asar tuh keluar pulak ke Batu Gajah
dan sampai semula ke rumah 10 minit lagi sebelum berbuka!!!
haha....memula ingatkan dah tak sempat berbuka kat rumah
alhamdulillah sempat lagi
jom layan apa yg dimasak




Cucur ikan bilis+jagung+kucai
Baru perasan yang cucur nih TERSENYUM GUMBIRA haha

Kangkung goreng belacan


Fresh watermelon yang manis

Kari kepala ikan

Friday, July 27, 2012

Citer semalam

Kisah semalam.......drive ke terminal Medan Gopeng Ipoh nak collect barang......lama menunggu kat sini....akhirnya, bertemu apa yang dihajati......memang panas.....sian Adam & Syafiqah yang jadi bodyguard cum assistant tolong angkat kotak...hehe...takpe...dah dapat upah masing-masing

Selesai urusan, nak bertolak balik ke rumah....kereta dah berderet atas jalan.....memikirkan akan kelam-kabut nak amik Firas & Alysha dari nursery dan ke pasar Ramadan pulak....decide ke drive-thru Mc D jela....dan assistant² yang ikut bersorak gumbira nak berbuka dgn burger Mc D...haha

pic taken by Adam

Another pic by him

My chicken Foldover.....tak dapat nak habiskan semuanya...hanya mampu makan separuh...while separuh lagi dimakan waktu bersahur


dipanaskan semula b4 berbuka......teringat pulak Chicken Shisha Sandwich di Mekah.....lazatnya tak terucap dengan kata-kata

Wednesday, July 25, 2012

WW : Bingkai batu Hajarul Aswad

dipamerkan di Mujium 2 Masjid di Mekah

Monday, July 23, 2012

Puasa+Alysha

Memang dah berniat di hati nak train Alysha berpuasa tahun ni takdela nak paksa dia puasa penuh sehari dapat 1/2 hari pun jadilah kalau nak diikutkan, umur dia baru 4 tahun 8 bulan belum pun cukup 5 tahun (lahir bulan Nov) tapi tetap nak dia belajar dan memahami erti Ramadhan

weekend baru nih, memang FAILED dah pagi semalam paling best buat projek 2 beradik kecik tuh dia siap amik bowl, curah cereal Cookie Crisp tu sorang sikit pastu curah pulak fresh milk dah....makan le diorang 2 beradik diam-diam

bila kuar bilik je....wahhhhh.... nak tergelak pun ada elok je duduk dua beradik tu makan berhadap lagik duduk atas lantai paling takleh tahan, Alysha siap alas dengan paper takut tumpah alololo....sweet la kakyang Alysha nih tapi, puasa tetap puasa le ye

Memandangkan harini hari bersekolah...senang sikit nak train sebab kurang dugaan kebetulan pulak dapat emmo dari pihak tadika yg diorang encourage bdk2 umo 5 & 6 tahun berpuasa di sekolah so, time tadika diorang kene puasa lepas waktu sekolah boleh berbuka memang tepat dengan hajat di hati amik dia dari sekolah tadi, teacher cakap dia puasa alhamdulillah masuk je kete terus cakap 'Ummi, Alysha laparrr sangattt' tanya dia berkali-kali kut2 dia boleh tahan berpuasa dia cakap tak tahan lapar dah okay la dear....Ummi dah bangga dengan Alysha tau singgah kedai beli air buah Upin Ipin dan chips hantar g nursery dan bgtau dia belum makan diorang akan bagi dia makan ....


Muka gembira dapat minum



air buah upin Ipin





memo dari sekolah


Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, July 20, 2012

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadan

Alhamdulillah.....
bersyukur atas nikmat yang Allah berikan ini......
masih bernafas di mukabumi ini dan diberi kesihatan yang baik untuk sama-sama menyambut dan menempuh bulan Ramadan yang mulia ini.....

semoga Ramadan kali ini dapat diisikan dengan sebanyak² ibadah dan aktiviti² yang dapat mendekatkan diri dengan Allah....

jari disusun....keampunan dipohon dari semua
seandainya ada kesilapan atau kesalahan di mana-mana
sedar atau tidak
harap diampun

marilah kita bersama-sama menyambut bulan yang dinanti²kan setahun sekali ini
bulan yang mulia
pahala digandakan
jangan disia-siakan




Potluck bfes sebelum sambut Ramadan

Alhamdulillah......selamat sudah potluck bfes kami....macam-macam makanan yang ada.....sebenarnya, sejak balik dari mengerjakan umrah haritu...perut dah terbiasa dengan mengambil makanan yang ringan seperti roti untuk bfes.....dah lama nasi lemak atau makanan berat yang lain masuk ke perut ini....cuba jugak nak cuba itu dan ini waktu potluck tadi tapi memang failed.....baguslah perut nih....jangan duk ngaruk nak makan macam² spt dulu tu ha...berat pun dah turun banyak walaupun takde istilah diet dalam kamus...alhamdulillah......semoga dapat berpuasa dengan baik dan mengerjakan lebih banyak ibadah di bulan Ramadan ini



 
The spread of food...macam² ada


pepagi pun ada satay tauuuuuu
roti telur,roti canai,satay dan kuah kacang

mee goreng, nasi impit,cekodok bilis, oren
daging msk kicap,kuih badak, cekodok bilis pedas
nasi goreng kampung lazat
ni je yg I mampu bawak.....apam gebu dan karipap pusing
apam beras dan kuih keria
tgh diskas apa tu ustazah?lom cukup makanan lagi ek?
two lovely colleagues
makan-makan...borak borak
sampai menjilat jari ye Doc Ani?
terlewat sket sampai.....custard puff

Tuesday, July 17, 2012

WW : A-L-Y-S-H-A



1st time tgk dia tulis nama sendiri tanpa bantuan.Memula tulis ALYHAS....sy cakap salah bunyinya...then dia cuba lagi, dah jadi AYHSA pulak.....(sy duk khusyuk layan TV time tuh...isk!).....tetiba dia cakap 'Ummi...ini betul tak?'.....wahhh...dah pandai anak Ummi rupanya.....Mesti belajar kt tadika nih
Published with Blogger-droid v2.0.6

Makan-makan di sana

 Dah harini berpuasa...topik pun pasal makan2 jugak...tapi bukan di Msia....semuanya berkisar makan2 dari dalam flight Saudi Airlines dan semasa berada di Mekah dan Madinah......jom layannnnnnnn

 Ini menu pertama dihidangkan selepas fruit juice....memang sedapppss beriyani ayamnya...siap ada cheesecake lagi as dessert....tapi sayang nasinya hanya makan 1/2 je sebab sejak seminggu b4 pegi mmg dah tak selera makan, eksaited dan neves memikir nak pegi berumrah...tapi salad yang dia bagi habis licin...sedap sbb sayur fresh

ini pulak menu dinner(served 1 hr b4 sampai Jeddah)....fried noodles but not mine, my SIL's......terrrr'lebey' masin sket tapi other than that, taste wise mmg sedap

 my dinner, mintak pasta....mmg yummehhhh sgtttt....berbeza dari pasta2 yg penah dimakan di sini.....sangat syiokkkk.....pastanya again tak habis tapi lauknya licinnn....dan nampak bekas paling kiri atas tuuu....choc mousse cake....nyamannnnn

 nasi mandi....bermandikan ayam goreng dan 2 ketul ayam bakar...sampai menjilattt jariiii (di Wadi Kudaik)


siat bacha....jangan tak siat
ini restoran di Safwah Tower di Mekah (berdepan dengan Masjidil Haram)
nampak macam daging kebab kan?
tapi di sini bukannya dipanggil kebab
instead, ianya shawarma yg lazatsssssssss

 suasana restoran yg menarik

 my shawarma...dah ngap baru ingat nak snap pic....terlalu lazatttt

 seee......tak senonoh betul

 BIBSI???

 enterprem jap....ini food court restaurant tu.....sesape yg pegi....memang rekemen sgt restaurant nih....PARADISE RESTAURANT

 di sana mmg fofuler dengan pelbagai jus buah yg sedap....sangat berbeza dgn jus buah di sini....mmg addicted sgt dengan jus buah kat sana....1 Riyal dah leh dapat sebotol jus buah  yg refreshing


 my SIL pun dah terikut addiction adik ipar dia nih...haha

 ini pulak Chicken Shisha Sandwich....pun sangat sedap...roti dia lembutttttt yg amat...dorang mmg pakar buat roti kan?



 another juice...dalam kotak

 jeruk2 yg dijual di BinDawood


 kami berbuka puasa di Mekah dgn deretan jus buah ni....memang menyegarkan......

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages