Monday, January 21, 2013

Jawapan Cer Teka

Tak ada yg menjawab dengan betul dan tepat
Lagipun, air tuh x wujud di Malaysia nih
1st time merasa kat Bangkok aritu
mmg sedap nikmat sangat airnya

nak tahu air apa?
Nampak limau nih?It's not the same dengan limau yang dijual di Malaysia....lebih kecil dan rasa lebih masam....exact name untuk limau nih sy tak pasti...tapi limau inilah yang digunakan untuk buat JUS LIMAU seperti gambar Cer Teka tuh


dari http://hiphiphoorey.blogspot.com/2011/03/bangkok-part-2.html ......nampak mesin perahan limau yg digunakan?
dari http://misznina17.blogspot.com/2012/05/what-you-should-know-about.html.......longgokan limau menunggu untuk diperah dan juga jus limau yang dah dibotolkan menunnggu pembelinya....sebotol THB100 @ RM1 sahaja...!!!!!!!!! 



 Walaupun tak ade yg meneka dgn betul, namun sy bermurah hati nak berikan cenderahati kecil buat kesemua peneka.....cenderahati murahan saje dari Bangkok  =keychain cum tiny notebook seperti di bawah
 

kepada kesemua pemilik nama di bawah, sila emailkan kepada sy details untuk penghantaran kepada hezlinahashim@yahoo.com  :D
Blogger Kakcik Nur said...
Air asam jawa ke? Tapi lain pulak warnanya. :)
Delete
Blogger Fiza Rahman said...
Kaler macam air oren.
Delete
Blogger Imaan09 said...
air asam boi kot..
Delete
Blogger Fadilah Aziz said...
air kolagen kot...haha..sekarang musim org minum/mkn kolagen

Blogger ummiross said...
Jus mangga ke Ina?
Delete
Blogger rDnA said...
Carrot susu?jus mangga?

Delete

Wednesday, January 16, 2013

WW - Cer teka.....

Cer teka.....air apakah ini?



Tuesday, January 15, 2013

BERJAYA AKHIRNYA......

Another holiday I suppose weeehhhhhuuuuuu


Untuk 7 orang pegi dan balik....berbaloi².....berjalan sakan tahun nih....bulan Ogos g Langkawi....ujung tahun lak g KK......takpela, bawak si Kakak yg habis PMR (scheduled to be held in Oct 2013) relax² and enjoy....kut² tahun depan dah masuk asrama pulak kan .....

Friday, January 11, 2013

Bangkok - Part II

meh layan sambungan citer Bangkok aritu
malam tu lepas rehat2 kejap
kami turun ke bawah nak meninjau2 bandar Bangkok di waktu malam

bestnya stay kat Amari Watergate Hotel nih
kuar je hotel terus nampak PLATINUM mall nih
just across the road
naik jejantas tetiba semput sudah datang
wheezing kuat...inhaler ada kat bilik hotel
adehhh.....
berenti kejap kat atas jejantas sambil amik piccas

dah rasa kurang baru menapak ke Platinum tu
kurang bernasib baik sbb diorang tgh mengemas nak tutup perniagaan dah
kat sana semua mall tutup awal 
jam 9.00pm (10.00 pm waktu Malaysia) dah bungkus

hubby ajak jalan2 lagi kat tempat lain di sekitar
tapi x berani nak pegi jauh dek wheezing tuh
slowly berjalan balik
nampak street hawkers jual macam2 barangan
ada pulut+durian, pulut+mangga
tapi x beli pun




the next day, dah selesai sesi conference day 1
jalan2 di sekitar Bangkok
merasa naik tuk-tuk (macam bajai kat Indonesia)
pengalaman yg menarik (nnti next entry cerita pasal ni)

ajak hubby g makan kat Fareeda Fatornee restaurant kat Petchburi road...tak jauh dari situ
cemana leh tau pasal restoran ni?
dah study siap2 b4 pegi Bangkok pasal tempat2 makan yg halal nih
alhamdulillah...memang dekat je dari hotel
pegi naik tuk-tuk (kene cekik darah sampai THB80/RM8
balik jalan kaki je sbb. dekat je rupanya

diorang somi isteri ni asalnya dari Selatan Thailand....so cakap Melayu kelantan la
encik hubby sonok la menyembang ngan 'Abe' tokey restoran tuh
kebetulan pulak hari tu adalah final match Thai vs Spore
macam2 le hal nak disembangkan
si 'Abe' pulak bgtau anak sedara dia ada belajar kat U*P nih...tapi dia x ingat nama penuh & jurusan apa yg dia amik

jom tgk menu yang kami order:
 my ice lemon tea<------- terbaekkkkkkk......mmg sedapppp sangat...tak penah jumpa lagi ice lemon tea sesedap nih...hubby order oren juice

 nyam nyam....my feveret....sotong celup tepung....mmg sedapppp....nampak hubby tuh x sabor cicah timun ngan sambal belacan je sementara tunggu nasi sampai


 tomyam campur....pedas menyengat.....huhu...mmg my tastebuds tak tahan kepedasannya...hubby lak makin pedas, makin berselera


 kailan ikan masin

 siakap 3 rasa.....sedapppp...but again...pedasssss

 in front of restaurant....1st time capture pic nih...dia x buka lampu

 once dia perasan kami bergambar, cecepat dia on kan lampu...haha


pricewise a bit pricey...tapi apalah sangat nak dibandingkan dengan nikmat menikmati makanan halal kan?

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages