Monday, July 29, 2013

Kuih raya & H.B. kakak

hari Jumaat lepas merupakan hari cuti buat kami di Perak
bagi Hari Nuzul Al Quran
mulanya macam malas nak baking2 kuih raya ni
nak tunjuk2 order je
tapi memikirkan....taknak kehilangan keseronokan
buat kuih raya bersama anak2
sama macam kenangan waktu kecil dahulu

maka gigih jugaklah buat kuih raya nih
udahle baru perasan satu wire tray oven tu misplaced entah ke mana
jadinya hanya satu loyang/tray je boleh masuk at one time
whereas sebelum ni sekali masak boleh letak 2 loyang sekaligus atas n bawah
ini hanya boleh letak tray yang bawah je...yang atas x jumpa
(kes setahun sekali baru kuarkan oven kut huhu)

dapat resepi ni dari member mrsm dulu
try adunan pertama terkeras sikit
so tambah butter sambil uli

adunan kedua tambahkan butter dari awal2 lagi
hasilnya adunan lebih soft
tapi jadi kembang...maka kene tekan adunan kecik2 je
sib baikla ramai volunteer menolong
pe'nerap' adunan je ada 3 orang termasuk I (acuan memang dah beli siap2 3 pcs)
Adam tukang letak ceri n choc chip

mula mengadun jam 12.30pm (firas mula nap siang)
habis baking jam 4pm!!!!
di selang selikan dengan hantar amik boboys to/from masjid
for Friday prayer lagik
letihhhh toksah cakap le
kalaule ada tray tingkat atas tu...cepatle sikit kejenya
baking tray ada 4...jenuh beratur menunggu giliran nak masuk oven

tapi hasilnya mmg puassss hatiiiii sangat2
sedap yg amat...melt in mouth
mmg x sia2 cuba resipi my friend tu
 
hasil dari tangan si Kakak

biskut dahlia...asalnya letak ceri but bila ceri dah habis, gantikan dgn choc chip yg mmg dah standby beli




Dapat sebalang besar untuk 2 adunan...tapi baru 2 hari dah susut 1/5...Haiqal suka benor ulang makan...sama naik dgn Alysha

Birthday kakak jatuh pada bulan puasa thn ni 27.07.2013
Ini umminya yg punya favorite...beli 2 slices nak share dgn anak2 yg lain tapi dah namanya bulan puasa...satu slice makan sehari pun x abeh

Wednesday, July 24, 2013

Tuesday, July 23, 2013

Iftar during weekend

Bila weekend tiba, tekak terasa nak makan macam2
Maka gigihlah kami memasak di dapur
Penuh meja dengan makanan
Alhamdulillah tiada pembaziran
Sebab kami banyak meratah lauk berbanding kuantiti nasi yang diambil

Puas hati dapat makan ikan bawal stim tu
Padahal sebelum ni memang x minat ikan stim pun
Alkisahnya waktu napping pas Zohor tu boleh pulak termimpi makan ikan bawal stim
cettttttt.....dah puasa2 leh mimpi makan lagik
bangun je terus siap sedia nak menyetim ikan
dan hasilnya memang bagai yang iimpikan oleh tekak
Puas meratah ikan tuuuuuuuuuuuu

Bawal emas stim halia & oyster sauce
Siakap 3 rasa by hubby
Salad by hubby
Kuah kacang segera
Nasi impit
Sirap cocktail

Friday, July 19, 2013

Update makanan #1

Dah 10 hari berpuasa
belum ada update apa2 di blog ni
bulan puasa kali ni tak macam tahun2 sebelumnya
produktif amatssssss
tahun2 sebelum ni lemau je kalo time puasa
maybe energy dapat dari hasil sahur dgn Herbalife shake kut :D

malas nak celoteh panjang2 bulan puasa ni
meh tgk pic makanan
ini pun hampir terlupa nak snap
sampai penggemarnya(Adam) yang mintak snap buat kenangan
haha

Spaghetti bolognese with meatballsssss

Thursday, July 11, 2013

Alysha & puasa

Bab puasa ni, Alysha dah diperkenalkan dengan puasa 
sejak tahun lepas lagi
Tapi takdelah puasa full day
Kat tadika memang digalakkan berpuasa untuk yg berumur 5-6 tahun
So sepanjang kat tadika memang xde makan minum la
Dan as a reward, tiap hari Jumaat sape yg puasa dari Isnin-Jumaat akan dapat hadiah
Tadika yang sponsor as menggalakkan dorang berpuasa
Hadiahnya selalu dalam bentuk makanan jugak
macam buah epal, air kotak dan muffin

Tahun ni dah cakap dengan dia
kalau larat puasa sampai maghrib
kalau tak larat, takpelah
Ummi tak paksa pun


As expected, bila amik dari tadika je memang merungut perut dah tak tahan
sebab sape yang terus continue taska kat situ 
akan diberi makan tengahari (bagi yang tak berpuasa)
si Alysha ni apa lagi
bau2an semuanya sedap kata dia haha

dapat puasa half day pun alhamdulillah
dah cukup bagus
my intention hanya nak biasakan dia dengan gambaran berpuasa
so nanti senang dia nak biasakan diri

Yang penting adalah solat
Kalau di rumah, dia akan solat sama2  kami bertiga
Alysha, me and sape lagi kalo tak Firas haha
kelam kabut dia amik sejadah kalo nampak kita nak solat

Cuma I blom biasakan dia solat di taska lagi
Tapi tadi dah cakap dengan dia
Nanti kita beli telekung lagi satu dan letak di taska
so that dia leh solat kat sana
bacaan dalam solat alhamdulillah boleh dikatakan
hampir 85% dah lulus
credit to Mutiara Islamic Montessori
tempat dia belajar 
ada amali solat tiap hari
dan yang terkejut sangat 
ada one day tu nak tido tetiba dia baca ayat Kursi
pun hampir 90% betul bacaannya
kecuali 2-3 ayat terakhir tu kene guide 
sebab dia ingat2 lupa
 
rupa2nya anakku itu dah tahu baca ayat Kursi
astaghfirullahala'zim
betapa alpanya Ummi ni
betapa kurangnya masa nak amik tahu pasal anak
Allah...Allah...Allah
ampunilah diriku ya Allah
 



Photo: Ustaz sama pandangan dengan saya :) Azra pun puasa setengah hari. Dari breakfast sampai lunch. Lunch makan. Dari lunch sampai maghrib... :) Berat puasa ni..kita yang dewasa pun tak larat apa lagi anak-anak kecil. Solat dan kenal Allah InsyaAllah mereka akan menjadi mulsim yang baik...

Tuesday, July 9, 2013

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

Ramadhan datang lagi
Syukur alhamdulillah
bertemu lagi di Ramadhan ini
bulan yang sangat istimewa....

berganda pahalanya bagi tiap amal ibadat yang dilakukan
bulan keampunan yang penuh berkat untuk hamba-hambaNya yang tidak pernah lari dari kesilapan dan dosa




Happy belated birthday to me :-)

6/7/2013 - Happy birthday to me


FIrst time dapat birthday cake from hubby.....suke suke suke...tapi uminya tetap letak nama anak2 bday terdekat sekali harung (adam 23/6 tapi xmo kek aritu and syafiqah 27/7 bulan pose maaa)
I wanted black forest kek tapi xde whole kek....so choc indulgence le jadinya...syafiqah paling hepi sbb her fave
Birthday lunch treat from hubby jugak....first time jugak dapat special treat kut....hehe....first time makan kat sini
Budak kaco daun memula merajuk xmo makan stimbot...asek nak spageti spageti..alih2 banyak lak dia makan yee mee tu huhu

Bday prezzie maleh le nak tunjuk sini.....hehe....*bling bling*
Thank you Abang for such a wonderful birthday treats...muahhh

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages