Monday, April 28, 2008

Alysha 5 mos 20 days

Dah lama x update ttg Alysha. Well, skrg nih dah :

  • pandai tepuk2 tangan w/pun dalam 20x tepuk tuh cuma sekali jer yg berbunyi
  • melompat2 bila dipegang...lenguh tangan dibuatnya
  • bila meniarap, dah pandai pusing2 clockwise or anti clockwise
  • prefer meniarap dari posisi menelentang bergerak ke kanan berbanding ke kiri
  • berguling/bergolek - meniarap then turn balik then niarap lagi....
  • tido pon dah lasak..memalam pernah few times sedar2 je dia dah nak sampai ke hujung katil...isk...
  • dah makin byk 'vocab'...selain 'aah' uuu' dah pandai babble 'abba' 'bbuaa' 'abbu' 'muaaa' meaning dia dah selitkan consonant selain dari vocal je b4 this
  • ambik mainan n ngap masuk mulut
  • boleh pindahkan satu barang dari tangan kanan ke tangan kiri and vice versa
  • suka nak ambik 'buah' heart shaped from my bracelet n ngap masuk mulut
  • kenal nama dia sendiri bila dipanggil even dari jauh
  • paling suka dgn abgcik/abg adam dia, nampak muka abg cik pon dia dah tersenyum..dgn abg haiqal dia x brp berkenan ntah kenapa
  • paling suka buat bubbles sampai meleleh2 air liur
  • dan lagi satu, dah reti pegang botol susu sendiri even lom expert lagi..kekadang tgh syok minum, tgn dia sendiri g tarik botol tu dari mulut dia...mula nak nangis manja

Dari quotation di bawah...so far mmg perasan Alysha x suka main dgn kaki dia n takde anxiety towards strangers lagi, maybe sbb mmg hidup dia dah dikelilingi ramai orang everyday, sbb tu kot x takut dgn org(setakat ni ler..tak tau ler kot esok lusa camne).

Quoted from mybayi.com


5 months

• Can distinguish between bold colors

• Can roll over

• Amuses himself by playing with hands and feet

• Turns toward new sounds

• Recognizes own name

• May sit momentarily without support

• Mouths objects

Stranger anxiety may begin


6 months
• Turns toward sounds and voices

Imitates sounds, blows bubbles

• Rolls in both directions


• Reaches for objects and mouths them

• Sits without support

• Is ready for solids


• May lunge forward or start crawling

• May jabber or combine syllables

• May drag object toward himself

1 comment:

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages