Posts

Showing posts from April, 2009

I'll be away...

Image
Mulai dari esok sehingga hari Isnin, Ummi akan bercuti dan pulang ke kampung di Kedah yahooooooooo bagi menguruskan perkahwinan adik bongsu Ummi pada hari Sabtu...

maka, secara tak langsung...blog Ummi ini juga akan sepi selama 5-6 hari...

nantikan kepulangan Ummi bersama lots of happening ye..ye..jek wedding pics to be viewed...doakan semoga semuanya berjalan dengan lancar ye...Amin


bride-to-be...my youngest sis

Income tax???

Image
Ummi baru je gi antar poslaju borang BE Ayah...Ummi punya dah settle submit ikut e filing..Ayah pny tak lepas..macam2 hal..last2 hantar pakai borang jelah...

Well, tahun nih..both of us kene bayar balik kat LHDN...Ummi kene 200++...Ayah lak 2k++....isk....banyakkkkk tuuuu....pasnih nak suruh HR potong byk sikit untuk PCB plus zakat pendapatan....gggggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Insafnya dakuuuuuuuuuuu.................................

Image
Dapat emel tentang video nih tadi...the winner of Berlin short film festival...sungguhla menginsafkan daku..betapa kita mewah dengan makanan...kalau tengok blog sana-sini...penuh penceritaan tentang makanan...pelbagai makanan dimasak sendiri...atau...pelbagai makanan dimakan di restoran @ hotel @ gerai....subhanAllah...

marilah bersama-sama kita menginsafkan diri

klik di sini

Chicken a la Carte :Director:Ferdinand Dimadura | Genre:Drama | Produced In:2005Synopsis:This film is about the hunger and poverty brought about by Globalization. There are 10,000 people dying everyday due to hunger and malnutrition. This short film shows a forgotten portion of the society. The people who live on the refuse of men to survive. What is inspiring is the hope and spirituality that never left this people.

Pertemuan 6 mata++ di Satay Kajang Haji Samuri

Image
dari kiri:CikJa(adik Haza) mendukung Iki, Haza mendukung Naufal, Ummi, kakak, Sue mendukung Alysha



ntah apa2 je tajuk entry ni kan...Ummi pon tatau nak buat tajuk apa

anyway, last 2 weeks Ummi+kids balik KL...at d same time, Ummi reorder CD lunatots+ extra inserts by courier dari Sue santek...rupanya, Sue terlupa nak masukkan inserts dalam parcel tuh...so, Ahad malam tuh tanpa kami berjumpa secara adhoc sebab Sue nk bagi inserts tuh by hand je terus...Sue cakap Haza pon nak join sekali...wahhh...best nih...the more the merrier...lokasi pulak memang best la...Satay Kajang Haji Samuri....

yang tak bestnya, Alysha dah mula mengantuk sebab dia memang tido cepat memalam...si Naufal lak demam..taknak duk diam...jenuh ummi dia melayan...sian Naufal...tapi, he's sooo cute...beza dari gambar yang Ummi penah tengokasek layan blog hopping kan....si Iki lak macho jek...sporting...dalam blog payah nak tengok dia senyum...in person, sooo cheeky...asek buat senyum senget comeyyy....

Sue nih kecik mo…

Gaun baru Alysha

Image
Sebenarnya, dah 2 minggu pics nih sumer diambil tapi Ummi sangatla bizi...x sempat nak tepek kat sini...


Gaun ni Ayah yang belikan kat KL...comel pulak bila Ummi tengok...Ayah memang jarang beli baju anak-anak tak macam Ummi,kalau boleh hari-hari nak shopping baju anak-anak hihihi...tapi kalau sekali Ayah membeli sampai 5-6 pasang la pulak....kali ni, Ummi memang berkenan dengan pilihan Ayah...selalunya...errr.....Ummi ni cerewet sikit bab-bab nih...nak buat camne...that's me...huhu



siap pakai kasut lagik...nak g mana tu dik?


dari belakang pulak


tunjuk ape tu?


rileks atas pangku abangcik pulak la ye






CD---->rashes?

kalini Ummi nak bercerita tentang CD pulak...memang Ummi belum lagi fully CDing Alysha...tapi, selama ni siang almost full CDing la kecuali insert tak kering, pakai dispo gakla...yang Ummi nak cerita kali tentang percubaan pertama Ummi pakaikan CD untuk Alysha wktu malam...last nite...Ummi dah konfiden pakaikan Alysha CD jenis CM with 2 inserts(1 panjang +1 pendek)....FYI, Alysha bukanlah heavy wetter...memang jenis light wetter...hatta, pakai dispo biasa-biasa untuk malam pon tak PERNAH leak.....

waktu pakaikan CD tu memang Ummi dah 3-4 kali check supaya kemas dan rapi nak elak dari leaking...


tapi percubaan Ummi diakhiri dengan kegagalan & kesedihan bila CD Alysha leak both bhg depan & belakang...dan yang paling Ummi sedih...celah peha Alysha naik biji-biji air RASHES....uwaaaaaaaaaa.....sejak lahir walau pakai dispo Alysha tak eprnah naik rashes....sian dia....cepat-cepat Ummi sapukan krim dan ditepek pulak dengan bedak Agnesia...waktu Ummi sapu krim tuh...terus terdiam dia t…

Thanks Arnie!!!

Image
Last week, almost everyday Ummi dapat parcel...I likeeee....parcel yg ini Ummi dapat dari Arnie sbb jawab kuiz milkmaid tea dgn betul...haha...ada rezeki Ummi nak pakai brooch lawa.....di kesempatan ini Ummi nak ucapkan bebanyak terima kasih kerana sudi bagi Ummi hadiah yang sangat santek ini...kaler pulak memang kegemaran Ummi sebab boleh digayakan dengan apa-apa warna tudung sekalipun....again...THANKS ARNIE...muah3x :)

Puding ntah apa-apa

Image
hihi...Ummi ada beli sponge kek tapi lom habis..then terpikir nak mereka-rekacipta...so...jadilah pusing ntah apa-apa ni...Ummi guna 2 jenis perisa jeli...kiwi & peach...then layered dengan kek & fruit cocktail....pastu curah dengan susu cair+ syrup fruit cocktail waktu nak makan as sos dia...yummy...

Budak nih demam sebab tgh tumbuh gigi taring bawah 2 batang kiri & kanan serentak



Ni lah rupa puding Ummi...nampak layer bwh sekali jeli kiwi, then layer kek..then fruit cocktail..then jeli peach tak berapa perasan sbb dia memenuhi ruang yg ada

ni rupa bila dipotong


inilah rupanya senget-benget memotongnya sebab ada buah..haishhh UPDATE RECIPE: bahan-bahan: 2 peket jeli(any flavors) swiss roll cake/sponge cake(dipotong nipis) fruit cocktail susu cair cara membuatnya: mula-mula masak 1 peket jeli dah masak,masukkan dalam loyang/bekas biarkan keras sedikit susun potongan kek tadi di atas jeli susun buah2an cocktail masak 1 peket lagi jeli curah di atas buah2an cocktail tadi sejukkan di dalam p…

I'm lucky...at last

Image
Jam dah pukul 11.42 malam..tapi mata lom mengantuk...haishhh..penangan kopi 2 cawan waktu event siang tadi le nih...topik malam nih tentang tuah Ummi


Ummi ni memang masuk kategori kurang bertuah bila masuk bab-bab lucky draw nih...seingat Ummi...baru 3

x Ummi penah merasa nama dipanggil untuk terima hadiah lucky draw...





kali pertama-cabutan saguhati Sijil Simpanan Premium (tahun 2001 kut)

kali kedua Family Day ofis lama---dapat hamper makanan(tahun 2006 rasanya)


kali ketiga-petang tadi,AGM kelab yg Ummi masuk---dapat Panasonic iron(tahun 2009)



Ummi dapat yang macam gambar kiri tuh...PINK KALERRRR....suwittttttttttttttttttttttt sgt...hihi

syukur alhamdulillah...ada gak tuah kan...hihi





fuhh...tak sia-sia Ummi stay put sampai ke akhir event...kalau ikutkan perancangan asal, Ummi dah nak chow ngan auntie Yus sebaik saja acara makan-makan selesai....makanan memang banyakkk...pelbagai...mee sup, popia goreng, bubur jagung, agar-agar cendol, kek pandan lapis, kek coklat moist yummyyyy dan fruits...t…

sedih...gusar

sedikit petikan dari sebuah akhbar tempatan hari ini
"Selasa lalu, Najib mengumumkan kerajaan meliberalisasi 27 sektor kecil perkhidmatan dengan memansuhkan syarat pegangan ekuiti tempatan, berkuat kuasa serta merta dalam usaha menarik pelaburan asing, teknologi dan menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. "

Oh dear....I'm not against anyone...tapi perkara-perkara seperti ini amat membimbangkan hati Ummi...sedikit demi sedikit keistimewaan peribumi ditarik...dihapuskan...apa lagi yang akan tinggal untuk anak-cucu kita nanti....siapa yang kuat, kekal hidup...siapa yang lemah, tersingkir mati...

Setiap kali perkara seumpama ini berlaku, Ummi akan segera teringat kepada lagu Warisan yang Ummi wajib nyanyikan setiap minggu selama 5 tahun di perhimpunan sekolah Ummi dulu...setiap kali nyanyikan lagu ini dulu(dari Form 1-5) ...kami semua amat bersemangat...*sob*Ummi amat sedih di kala menaip entry ini...amatttt sedihhhhh
Lagu Warisan Anak kecil main api Terbakar hatinya y…

Hutang tag/award #2 - Adwindaa

Image
thanks so much Adwindaa for this meaningful awards
and again...Ummi takde banyak masa nak tulis nama sorang-sorang untuk diberi seterusnya...maka, pada semua yang sudi meluangkan masa masuk menjengah ke blog Ummi, silalah amik award ini dan tepek di blog anda.... I LEBIU OL...

translation(for mysterious visitors):
I would like to take this honor to give these awards to all the visitors of my blog...please do accept this awards and put these in your own blogs....as token of appreciation... I LOVE U ALL

Mysterious visitors in blog

Image
Pagi ni bila buka blog ni, terkezut lak Ummi nengok ramai pulak tetamu dari luar negara...I wonder who they are...kan bagus kalau dapat tinggalkan jejak,boleh jugak Ummi berkenal-kenalan



Irvine, California arrived from google.com on "OurDreamsOfLife: Drink water once you wake up in the morning" Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan arrived from kuacibunge-pengui n.blogspot.com on "OurDreamsOfLife" Toronto, Ontario arrived from google.ca on "OurDreamsOfLife: Drink water once you wake up in the morning" Egypt arrived from damiaqish.blogspot.com on "OurDreamsOfLife: Cute Baby Contest" Oakland, California arrived on "OurDreamsOfLife: Drink water once you wake up in the morning"

Hutang tag/award #3 - ummiabqari

Menjawab TAG!!!

Nama Timangan anda:~

-Ummi
-Ina
-Hez
-Na

-Kakak

Anda seorang yang:~
agakPendiam, agakpemalu, cintakan keadaan yg aman & tenang

Insan teristimewa??
-Dear hubby
-Dear mom & dad
-All my 4 kiddos

Lagu kesukaan anda:~
-Ikut peredaran zaman gakla...but i juz luv all Faizal Tahir hits songs

Makanan kesukaan anda:~
-Banyakkkk....tgk badanla beb
eg. SR cakes, nasi lemak daun pisang sambal ikan masin(drools)


Warna kesukaan anda:~
-Pink & purple

Tiga benda mesti ada dlm beg anda:~
-Cash
-IC
-ATM cards

Kali terakhir masa anda menangis & kenapa:~
-hemm...bila ye?dah lamaaaa sangat rasanya tak menangis...serious...I just cannot recall when was the last time I cried...does that mean that I am happy all the time?ishh....maybe I don't even have the time to cry....

...Tag rakan anda:~

my new followers:

-Munira
-Umairahanuar
-Mamaaqil
-Amyatie
-my-Aqeelah

Hutang tag #1 from N

Image
Thanks N for this award...heheh...cute ke tuan punya blog nih? Dah tua-tua pon cute lagik ke??? Ummi nak pass award nih pada semua bloglist/follower Ummi...silalah buat ye...korang semua memangCUTEEEEEEEEEEEEEEE

The weekend

Image
Last weekend all of us balik KL...cuma yg x bestnya Ayah kene keje both on Saturday & Sunday...hemmm...so,siang hari duduk rumah jelah kami anak-beranak sambil amik kesempatan umah yang dijengah beberapa kali je dalam sebulan....budak2 tu yg paling best termasuk Alysha sbb Ayah baru pasang awning kat porch depan umah...so,diorang boleh main sesuka hati tak kira wktu panas atau hujan sebab awning memang dah cover keseluruhan porch....



tapi once Ayah balik...tak lekat umah la jawabnya....ke Tesco Semenyih baru(best sbb x ramai orang cam Tesco Saujana)...ke Alamanda...Ayah beli few books/novels for him & the kids...then memula plan nak g makan seafood kat Bagan Lalang...tapi since Ayah kepenatan bekerja...kami pegi ke tempat usual kami je i.e. Malee Tomyam tak jauh dari Masjid Jamek Kajang...puas hati makan kali ni sbb budak2 makan licin...selalunya payah benar nak habis especially si Haiqal...banyak betul alasannya...kali ni,semua licin....menu yg kami order: Siakap 3 rasa, Sup e…

hutang

Image
Baru Ummi perasan yang Ummi ada banyakkkkk utang tag,award eetc yang belum dilangsaikan...
Ummi sangat sibuk dalam 2-3 hari ni..insyaAllah,Ummi akan cuba langsaikan sebelum minggu ni berakhir

Apa-apa pun..Ummi nak ucapkan terima kasih bebanyak buat semua yang masih ingat dan sudi menge'tag', memberi award etc pada Ummi...

jangan serik nak bagi lagi ye *wink...wink*

Alysha again

Image
Dah lama tak tepek pic budak tecit sorang nih...dah memacam akal dia...

sekarang ni...dah pandai amik both kasut comel dia mintak Ummi pakaikan...then, tunjuk luar ajak Ummi bawak dia kuar


ni kasut kesayangan dia...saiz 4

then, kalau nak susu...siap amik kain nappy dia siap-siap...then mintak 'tete.....tete'

kalau nak minum, dia tunjuk kat meja sambil sebut 'nak ateh...'...kalau nak makan pun 'nak...ateh' jugak....

gerammm sangat kat dia sekarang nih..suka gomol-gomol dia

manjaaaaa sangat ngan Ummi & Ayah...

suka pic dia time nih sebab nampak macam berisi je


dah masuk tak pandai kuar pulak




belek ape tu dik?


khusyuk sungguh...sampai monconggg mulut tuu




senyum sikitttttttt



BABY CUTE CONTEST - VOTE FOR ALYSHA IMAN

Image
Merujuk kepada post yang ini ,Sy dengan rendah hatinya dan berbunga-bunga gumbira juga ingin menjemput all my friends out there, my followers, my blogrolls etc untuk mengundi Alysha di blog mama_aqish ni.... CARANYA:
1. Setiap blogger hanya dibenarkan untuk mengundi sekali sahaja untuk setiap kategori...
2. Cara undian adalah dengan menaip BCC _girl's_09_5 bintang (for ALYSHA IMAN)
3. Sila tinggalkan undian anda di komen untuk pihak pengadil mengira markah...
Ingat!!!!50% undian adalah ditangan anda......so selamat mengundi....

Jawatan Kosong

Image
(Pic di atas tiada kene-mengene dengan topik ya)

Temuduga Sebagai : Calon Jenazah

SEMUA AKAN DIKEHENDAKI HADIR TANPA SEBARANG PENGECUALIAN KEKOSONGAN JAWATAN: A. Ahli Syurga Dari Awal. B. Ahli Neraka Dari Awal. C. Ahli Neraka Sementara Kemudian Akan Dilantik Jadi Ahli Syurga.

TAKLIMAT DARI MALAIKAT BAGI AHLI SYURGA :

Kamu akan hidup selamanya , tidak akan mati lagi.
Kamu akan muda selamanya tidak akan tua
Kamu akan sehat selamanya tidak akan sakit
Kamu akan diberi nikmat selamanya, nikmat tidak akan disekat ( Kitab Nashaaihul Ibad)
EMPAT GANJARAN LUMAYAN (khas untuk jawatan A):

1. Nikmat kubur. 2. Perlindungan di Padang Mahsyar. 3. Keselamatan Meniti Titian Sirat. 4. Syurga yang kekal abadi.

TARIKH TEMUDUGA:

Bila-bila masa secara adhoc bermula dari saat membaca iklan ini.

LOKASI TEMUDUGA:

Di dalam kubur (alam barzakh).

KELAYAKAN: Anda tidak perlu bawa siji-sijil,termasuk sijil saham termasuk saham Internet. Anda tidak perlu bawa pingat , Mercedes mata belalang atau kad kredit. Anda tidak perlu bawa wang ata…

Bila Isteri Merajuk

Image
Tiba-tiba isteri merajuk
Pandai-pandailah memujuk
Buka telinga, tajamkan pendengaran , amati suaranya
Teliti dengan hati yang berseni
Rasional atau emosi?
Andainya emosi, belailah secara rasional
Kerana si dia tidak akan terdaya
Mengunyah hujah,

Berilah walau seribu sebab
Lengkap dengan perangkaan statistik
Atau dokuman saintifik
Berserta beberapa affidavit
Dia tetap melulu kerana fikiran sudah berjerebu

Dalam situasi ini
Fikiran telah ditawan oleh perasaan
Sebaiknya perhaluskan kata
Perindahkan bahasa
Jinakkan perasaan, hadiahkan senyuman

Masih gagal?
Cuba gunakan sentuhan
Semarakkan belaian
Masih gagal juga?
Tunggu saja rajuknya reda
Emosi isteri
Bagai riak-riak air dalam cawan
Jangan digoncang, buat selamba
Lambat laun, gelombang akan tenang
Air di cawan akan kita minum jua

Tapi awas,
Kalau ternyata rajuknya berfakta
Masamnya berdata
Geramnya berilmiah
Marahnya ada prima facie
Ini rajuk berprofil tinggi namanya
Perlu ditangani berhati-hati

Kalau ternyata benar
Apa salahnya kita terima
Mengaku lalu berjanji serta berik…

Wedding card

Image
cantekkk kan kad dia...zaman Ummi dulu kad biasa-biasa je (tapi wangi ooo)



Ummi baru terima parcel dari Wan...kad undangan perkahwinan Ayie(adik Ummi yg bongsu)...alhamdulillah...dah nak kawen pon adik bongsu Ummi ni...walaupun Ayie nih yang paling bongsu...jarak umo Ummi(sulung) dengan Ayie adalah 10 tahun...tapi Ayie sangatlah independent..kalau nak compare Ayie yg bongsu dengan Ummi yang sulung nih...she's wayyyy more independent than me...I salute her for that characteristic....keep it up Ayie!!!!Ummi nih memang bertuah la dijodohkan dengan Ayah...sebab Ayah banyak ajar Ummi supaya berdikari..kalau tidak...ntah apa la dah jadi dengan Ummi nih...lembekkkk je...sumer nak harapkan orang...

haippp..melalut la pulak...well...aturcara wedding Ayie ni seperti berikut: 1 May - nikah di masjid....2 May - majlis kenduri kahwin

kalau ada sesape yang stay kat Sg Petani, Kedah tu...bgtau la ye...nantI Ummi bagi address jemput korang datang ye...

Cute Baby Contest

Image
Terpanggil Ummi untuk masuk bertanding...sesape nak vote for Alysha...silalah ye klik link di bawah...hihi

This Cute Baby Contest is organized by Mama_Aqish. ( 03/04/2009 to 19/04/2009 ).





Sila nyatakan ape yang menarik tentang anak anda:

ALYSHA IMAN

-Dia penawar jantung kami sekeluarga...ummi, ayah,kakak,abang-abangnya(kalau kakak abang balik sekolah pun, orang pertama yang dicari adalah adik kesayangan si Alysha)

-Dia sangat comel(baby semua pun comel kan :) )

- Dia suka menolong Ummi membuat kerja rumah...contohnya...suka menyapu sampah, menumbuk bawang dan banyak lagi

-Dia amat gemar membaca dan menulis walau hanya dia seorang yang faham tulisannya yang amat UNIK sekali

-Dia sangat manja...sangat peramah...dan suka menyanyi

-Dia mendapat khasiat dari susu ibu sepenuhnya sejak lahir hingga kini...alhamdulillah



Mengapa dia layak menjadi pemenang baby cute contest?

-Di mata seorang ummi(ibu/mama/emak/mommy/amma etc), anaknya lah yang paling comel..paling lawa..paling kacak...jadi di mata Ummi,…

Teluk Batik again...

Image
SOOOOO PEACEFUL.....I JUST LOVE THE SEA


Alysha tengok ape tuh?



Dah lama nak tepek story pasal pegi Teluk Batik ni tapi asek bizi manjang...ni Ummi tepekkan...kami pegi early in the morning...bertolak dalam pukul 8 lebih dari rumah...sampai sana about 9.00 am...just nice...tapi dah nampak mendung semacam je...Alysha tidur dalam kereta...so bila sampai sana tu dia macam blur-blur mamai-mamai sket...pulak tu bila letak dia atas pasir...dia macam rasa pelik...rasa geli kot kat tapak kaki dia..nak menapak pun tak berani...so, dia cuma tengok je abang kakak dia mandi laut dari kejauhan...

Ummi masak cucur udang & egg sandwich...dan beli nasi lemak 6 bungkus.....malangnya, tak lama lepas tu...awan makin gelap...angin makin kuat...sampai habis bertaburan ranting+daun pokok kat atas lantai pondok rehat kami tu...Ummi dah ngeri sebab angin mengganas betul...buatnya hujan ribut nanti, mana nak cari shelter...cepat-cepat Ummi panggil semua naik dari mandi laut & tukar baju...Ummi ajak Ayah p…