Posts

Showing posts from October, 2010

Checkup at 2 months

Image
kuar umah nak ke hospital dah

pandang je Kakak seolah2 berkata 'sy x nak kene jab'


Firas Zahin dah ready nak bertolak ke hosp. Pagi-pagi hari ni kami semua bertolak ke Hospital Pantai Ipoh untuk amik jab 2 months untuk baby Firas...patutnya kene jab last week tapi ada hal lain x dapat pegi...minggu ni pun patutnya Ayah cakap takyah pegi lagi sebab Ayah belum balik dari outstation kat Miri...Ayah suruh tunggu Ayah balik minggu depan tapi Ummi taknak tangguh2 lagi bab imunisasi ni..tak elok dilewatkan sangat...so,Ummi mintak izin Ayah nak drive sendiri ke Ipoh..for the first time, Ummi drive sendiri ke Ipoh...so, sebelum bertolak Ummi visualize dulu laluan/jalan2 mana yang Ummi perlu amik...alhamdulillah, kami selamat pergi dan balik tanpa SESAT..muahahaSampai ke hospital jam 9.15am, Dr. Lee belum sampai, even klinik dia pun blom buka!!!padahal, kat pintu tertera clinic hours mula jam 8am...sib baik le tak pegi awal2 pagi lagik...bila klinik dah buka, dah daftar bagai, jenuh menung…

Telepathy???

Image
Pernah dengar word 'telepathy'?
Pernah alami 'telepathy'?
Ummi baru je alaminya tak sampai sejam yang lalu




Ingat lagi previous entry Ummi tentang Mei Tai?
Ummi duk kecur liur tinginkan mei tai sangat2
memang gatal dah tapak tangan rasa nak click order online tuh
memang berkenannnnnn amatttt




tutp-tup dapat call dari Ayah tadi
yang tengah outstation kat Miri,S'wak
believe it or not..
antara barang yang Ayah borong kat sana
adalah BABY CARRIER
huwaaa..
punah harapan Ummi nak beli mei tai
Ayah cakap baby carrier tu bagus sebab
boleh adjust multi position
dan bila pakai pun x lenguh




Ummi pun bagitau Ayah yang Ummi baru jek
nak beli Mei Tai
respond Ayah...'ha???Mei Tai?apa tu?'
huhu...bukan senang nak explain kat Ayah
cuma Ummi stresskan kat Ayah
yang Mei Tai ni buatkan baby melekap kat dada kita
dan bahu x sakit


adeilaaaa
telepathy le kununnya ni
sama2 memikirkan benda yang sama
pada masa yang sama
bukan sekali dua
dah banyak kali terjadi macam ni
banyakkkk kali
tapi selalunya telepathy yang …

Tetiba teringin ini....................

Image
Dah ada 2 ring sling...satu dah guna time Alysha dulu...satu lagi beli time preggie si Firas aritu...lom sempat guna lagik...tetiba...ngidam yang ini pulak

MEI TAI

huhu....
santek amatssss
*drool*
dahle rasanya macam baby lagi selesa kat dalam tu
plus mommy pun lagi selesa mengendong baby dalam mei tai tu
nampak kemas & kejap
bahu pun kurang la sakit sket
sbb both bahu tanggung berat baby

anyone yang pakai mei tai boleh kasi review????
Ummi dah kecur liur dah niieeeeeeee













piccas dari manjakuhappy.com

EBMku tumpah

Image
pic from google

huwaaaaa
tengah sedap2 ngepam kat bilik sendiri
tanpa gangguan
dapat 6oz++
kuarkan botol pertama dari B kanan
letakkan bawah meja
sambil tuh tertunduk2 duk ambil cooler bag
sekali tu...aikk...
terasa basah n laju jek mengalir kat tepi peha kanan
sampai ke atas karpet
kene tote bag Medela
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
susu tumpahhhhhhhhhhhhhhhh

huwaaaa....
terlupa pulak botol kedua masih terlekat
kat B kiri
huwaaaaa....
manyak rugi wooooo

dahle rezeki EBM baby Firas ni
tak masyuk macam kakak Alysha dulu
sikit jekkkk
dahtu...tumpah la pulakkkkk

hampir kosong botol kiri tuh
huwaaaa...
jadinya,
instead of 6oz++
dapat 3oz++ ajela untuk sesi nih

sob..sob...
kejadian pertama susu tumpah
sepanjang BF kali ni
syukur alhamdulillah
masih ada jugak rezeki baby
walaupun separuh je yang tinggal

Just for laughs...!

Baru 4 hari bekerja tapi....

Image
tapi apa kekawan...?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tapi ni ha....asek makan free jek
picture from google

morning tea la(nama je tea tapi kuih 3 jenis+fruits)
lunch la (superb lunches ever)
evening tea la ( again 3 jenis kuih sedaps amat +fruits)

adehhh...
ada event pulak dari monday-thursday
ada visitor dari NZ dan juga event department
sudahnya...asek makn dan makan dan makan
dahle caterer tuh memang mabeles babe...
pakeeza catering
pergh.....

camno nak buatkan..
dah makan free
sedap lak tuh
makan je jawabnya
takpela...
Ummi ada 18 hari nak kene ganti dek bersalin bulan poser arituh
huhu...

Sape nak hadiah free dari Paris? =)

Image
Ummi kene tag oleh Yus untuk GA ni...amat menarik..terus tak tunggu dan buat entry ni
Instead of sape nak hadiah free dari Paris,
Ummi jawab...sape taknak hadiah free dari Paris woo...Paris..the beautiful city of romance..dari dulu teringin nak pegi ke Paris,
tapi masih belum tercapai sampai sekarang...tak dapat pegi Paris,
now duk dekat ngan Parit(hehe)tapi tetap nak hadiah free dari Parisssssss

'Eiffel Tower Giveaway'
dengan ini, Ummi nak tag 3 orang sama-sama memeriahkan GA nih...kut2 ada rezeki kita berempat dapat souvenirs dari Paris....masyukkkkk:

Lia
Dayah
Amy

Nak bercoti kat mana ye?

hemm..coti sekolah lebih kurang lagi 3 minggu lagi je tahun ni rasanya kami takde pegi ebrcoti ke mana2 lagi kalo hujung tahun lepas dah jalan2 ke P.Langkawi & P.Pangkor tahun ni nak ke mana ye? Ummi ada tanya Ayah malam tadi waktu Ayah call cepat jek Ayah jawab 'China pun best..tak pun Aussie..tapi pegi berdua jela' cettt.... camno nak berdua2an Ayah ooi dah ada 'handbag' kecik ni haaa hehe yang berdua2an tu kemudian le citer kalo nak pegi yang Ummi pikirkan sekarang nak bawak anak2 berjalan (walhal annual leave tinggal lagi ciput jek) then Ayah suggest kalo dalam Mesia KK pun best (KK=Kota Kinabalu le, bukan Kuale Kangsor) hemm..best gak tuh dah lama Ummi ngidam nak g Sabah the only negeri dalam Mesia ni yang Ummi lom jejak kaki lagik bila Air Asia nak buat promosi lagi ye???

Dah masuk keje dengan hati yang berat

BERATnya hati nak pegi keje pagi tadi
sedey amats
walhal, jarak ofis ngan umah hanya sepelaung nun
(tapi kalo laung sampai tercabut anak tekak pun kompem x dengar)
si Alysha dah meraung2 nak ikut Ummi g ofis
puas Ummi pujuk
baru senyap
itu pun, dah kene bawak g beli nasi lemak bungkus 1 round

wendu nak ulit2 gomol2 Firas
wendu nak sakat2 kakak Alysha
wendu nak bermalas-malasan atas katil empuk umah ngan anak2
huwaaaaa

satu hal lagi
bibik sekarang dah x macam dulu
apa yang dipesan banyak yang x diikuti macam dulu
now, masuk telinga kanan, kuar telinga kiri
grrrrrrrrrrr

dah naik lemaks amat
memang hati Ummi membara je
selama stay at home 60 days ni dengan kerenah bibik
tapi banyak yang Ummi pendamkan aje
yela kan..kalo dia takde
sape yang susah..Ummi jugakkkk

malam tadi Ummi dah slow talk dengan dia
sebab harini nak masuk keje
Ummi dah pesan kat dia few things
yang memudahkan tugasan dia menjaga baby
sebab Ummi taknak dia duk asyik dengan keje lain
dan biarkan baby menangis unattended lama2
even baju pun Ummi tak k…

'Adik'???

Image
Alkisahnya, semalam pegi TF Bt Gajah..pastu singgah ke bahagian lingerie kan
Ummi amik 1 untuk Ummi dan plan nak beli 2 untuk Kakak
tapi dah tak sure saiz apa untuk Kakak
sebab anak dara Ummi tu kan dah makin besar

dalam Ummi duk pikir nak amik saiz 32 or 34 tuh
promoter tu pun tanya le
disebab kan Ummi tengah belek bende yang comel2 lote flowery kiut2 tu
dia pun tanya

'untuk adikakak ni ke?' sambil tunjukkan si Kakak
haaa???
adik?????
Ummi pun kontrol terkejut japs
sambil betulkan 'untuk anak akak ni ha'


sambil jejeling kat Kakak
takkan le 'semuda' tuh Ummi ni
or sebab Kakak yang makin matured kuts
huhu....beza umo 26 tahun tuuuuuuuu

Genap 2 bulan

Image
Hari ni genap usia baby Firas Zahin 2 bulan alhamdulillah...makin sihat anak Ummi seakrang suka 'sembang' ngan Ummi sampai muncung2 mulut dier pastu sengih2 nampak gusi comelll patutnya kene jab 2 bulan hari ni tapi since Ayah suruh tunggu Ayah balik next weekend pegi jab ngan Ayah so, delay la sket seminggu tak sabar nak tau berapa berat Firas seakrang sebab dah lenguh tangan Ummi duk 'membantal'kan kepala dier malam2 bila menyusu huhu so, jom la layan picas Firas yang diambil lepas mandi petang tadi hepi sangat dier pas mandi
tenung apa tu dik?

yayyyyy...


funny face...isk..bila la pulak kene gigit ngan nyamuk kt dahi tu...



dah siap didandan...bersama Kakak yang sangat suka jaga adik

















napping time pas mandi...jangan kaco saya ye..








'Spring Clean' day

Image
tinggal lagi sehari sebelum Ummi memulakan tugas di ofis semula
Ayah pulak tak balik ke sini sebab kene outstation ke Johor & Swak
tiba-tiba barulah teringat nak buat itu,nak buat ini
.
mula-mula pegi ke TF Bt Gajah
hajat nak cari baby bath tub dan jugak tong beras
Firas dah 2 bulan harini tapi bath tub dia blom terbeli2
besen yang digunakan untuk mandikan dia dah kecik
eh!!! bukan besen tu yang mengecik
tapi Firas yang makin membesar..haha

bath tub Alysha dulu pulak dah retak
tapi tak best pulak yang kat TF tu
tong beras pun x berkenan
tapi habis gak RM100 walhal tak masuk list barang nak dibeli pun
isk..tu yang malas nak kuar umah
asal kuar je mesti habis duit
.

pastu g lunch kat Marrybrown
best le budak2 tu main kat playland kat situ
sampai umah jam 1.40pm
tengok2 dah ada van York tengah servis aircond
hehe...ini 'spring clean' yang pertama
sejak beli aircond nih tak penah diservis
lama gak diorang buat keje
dekat sejam gak
lepas settle, dah ON aircond
hemm..nyamannn segar jek rasa
.

petang pulak …

Syukur ya Allah

Image
Syukur alhamdulillah habuan tahunan yang ditunggu dah tiba dah masuk dalam akaun syukurrrr masih ada lagi rezeki kami anak-beranak untuk merasai 'nikmat' ini lagi tahun ini syukurrr kami bersyukur atas rahmatMu ini ya Allah moga kami terus dilimpahi rezekiMu dan semoga kami terus menjadi hambaMu yang bersyukur AMINNNNN

Hadiah dah sampai...bestnyaaaa

Image
Masih ingat lagi entry ini di mana Ummi menang lucky draw anjuran onebabyworld.com?



Disebabkan pembelian barang dari onebabyworld yang Ummi buat sebelum ni semuanya dialamatkan ke ofis Ummi..maka hadiah lucky draw ni pun sampai ke ofis Ummi last week







Just now sorang officemate Ummi dropped by kat umah Ummi tolong hantarkan hadiah yang Ummi menang...Ummi sangkakan hadiah biasa2 je sebab maklumlah, consolation prize je kan



tapi rupa2nya memang BESTTT sangat hadiahnya....



ini yang Ummi dapat :

-2 boxes Autumnz Breast milk Storage Bags 7oz




dan 2 units Autumnz milk storage bottles


dan juga ini...laundry mesh bag
tengkiussss to onebabyworld.com.....nanti Ummi beli banyak2 barang lagi ye :)

fuhhh...
seolah-olah saje nak bakar lagi semangat Ummi yang kekadang goyang untuk fully BF baby Firas nih...
hemm...
8 biji botol Bumblebee yang Ummi beli dulu pun still masih duik elok je dalam kotak...
milk liners YouHaveABaby sekotak pun lom bukak lagik...
storage bottles Medela yang 6 bijik tu pun baru guna 1 biji …

Risaunya dah nak naik keje Isnin depan

Image
Kejap sangat masa berlalu...memula lepas bersalin dulu terasa lambat amat masa sebab dalam kepala duk pikir, 'bilalah luka czer dalam perut ni nak baik?cecepat la sembuh'....sebab luka czer tu banyak membataskan pergerakan Ummi...sebab tu duk menghitung hari nak cepat sembuh...dalam kepala memang takde lansgung terpikir nak kuruskan badan balik..yang paling utama adalah nak luka segera sembuh . Bila luka dah sembuh, badan pun dah kuat, dah berurut bagai...dah selesai 44 hari berpantang...kalo orang lain yang bersalin normal dah merdeka lepas 44 hari...Ummi lak terkial2 baru berani nak berbengkung ketat n kejap kat perut...tapi biasanya berjaya buat malam jelah sebab siang hari asek ke sana sini..ada aje hal nak diselesaikan..payahla pulak nak pakai bengkung tali tu siang2...kalo rajin dan duk umah jek, Ummi pakai bengkung zap on tu..huhu . Minggu depan dah kene report duty masuk keje semula...adehhh...sungguh serabut kepala memikirkannya...bukan pikir pasal keje (sebab Ummi masuk …

Medela Freestyle...

Image
bersalin kali ini...persediaan ke arah BF memang Ummi dah buat awal-awal lagi...malah untuk breastpump pun Ummi cuba beli yang terbaik di pasaran....dengan harapan nak fully BF dan nak buat stok melonggok-longgok b4 naik keje...dan juga memikirkan perjalanan untuk BF semudah pengalaman Ummi bersama Alysha dulu



tapi jangkaan Ummi meleset sama sekali...BF Firas Zahin amatlah mencabar Ummi...sampaikan pada satu tahap Ummi dah give-up sangat...siap dah bagitau Ayah, kali ni tak dapatla nak BF baby macam dulu sambil air mata bergenang...memang waktu tu Ummi rasa FRUST sangat...

yela kan..preparation dah beriya..tup-tup baby pulak x reti nak latch on....kene pump 24-7...pastu once dia dah reti isap direct, susu pulak tak cukup-cukup macam majuk atau Firas yang kene growth spurt minum banyak amatssss sampai terpaksa topup FM...huwaaa



pengalaman Ummi menggunakan BP waktu Alysha dulu:



b4 bersalin, beli Avent manual


dalam hati memang xde confidence nak fully BF langsung...ingat nak mix FM n BF
tetiba…

Panas dan tak sihat

Image
Sejak akhir-akhir ni, cuaca panas makin menjadi-jadi di kawasan tempat tinggal kami dan yang sewaktu dengannya...seingat Ummi, sejak lepas cuti raya dulu, meaning dah hampir sebulan hujan tak turun di sini...panasnya pulak memang menyengat ke kulit badan...ya Rabbi...memang panas...isk...ini baru panas dunia...macam manalah agaknya panas azab api neraka...na'uzubillahiminzaalik...jauhilah kami dari api nerakamu ya Allah...

bila cuaca panas begini...penyakit pun mula menyerang anak-anak Ummi satu persatu...memula sorang-sorang kene batuk, selsema dan ada yang sampai kene asma...bila dah settle semua dah sembuh...tetiba Alysha & Haiqal pulak kene demam panas dan muntah-muntah tak semena-mena serentak pulak tu...huhu...ulang-alik ke klinik dan alhamdulillah, sembuh dalam masa 2-3 hari...

hari Sabtu malam pulak, tetiba Ayah dapat call dari cikgu sekolah Kakak (Kakak ada program Kem Penghayatan Islam kat sekolah dia 3 hari 2 malam) mengatakan Kakak demam dan diminta ambil dia pulang…