Posts

Showing posts from July, 2009

Bernafas dalam lumpur

Image
pic taken from http://magellans.co.uk/mitcuk/Images/products/clothing_thumbnails/if295_cth.jpg

Ummi dah kene pakai face mask macam pic kat atas starting from today...mmg dah distributed all over the campus...huhu...bila pakai tuh..memang rasa x selesa...bagai bernafas dalam lumpur kaedahnya...tapi...demi keselamatan agama,bangsa dan negara ...kupakai jua....isk...sangat rimassssssssssss

ummi gumuks...

Image
picture taken from here http://images.teamsugar.com/files/users/1/12981/18_2007/scale.jpg

I noticed that I've been putting some weight since I stopped expressing milk for Alysha 6 months ago...sob...sob...

Conversation 1
Day: Sunday
Time: Lunch time
Venue: Dining table
Situation: I was scooping some additional rice for myself after 2 weeks of losing appetites and the dishes on the table were so nice---ketam masak lemak, lala pedas, ikan bakar, petai rebus, sambal belacan...when my 9 year old son pitched in...

Haiqal : Kenapa Ummi sekarang dah gemuk?
Me : A'ah...sebab tu Ummi nak pose esok ( I know I did not answer his Q..tapi dalam hati...*&#*&#$(^#^#$& grrrrrrrrrr)



Conversation 2
Day : Monday
Time : around 8.30 pm
Venue : my bedroom
Situation : I was 'lepak' ing with the kids...chatting & playing with them

Me : Kenapa abang cakap Ummi dah gemuk?
Haiqal : Sebab …

Weaning???

Image
WEANING: WHAT DOES IT MEAN?
**credit to Dr Sears**
Weaning is not a negative term, nor is it something that you do to a child. Weaning is a journey from one relationship to another. The Hebrew word for wean is gamal, meaning "to ripen." In ancient times, when children were breastfed until two or three years of age, it was a joyous occasion when a child weaned. It meant the child was filled with the basic tools of the earlier stages of development and secure and ready to enter the next stage of development. A child who is weaned before his time may show anger, aggression, habitual tantrum-like behavior, anxious attachment to caregivers, and an inability to form deep and intimate relationships. We call these traits diseases of premature weaning. While we advocate extended breastfeeding that comes to a natural end when the child is ready, we realize this ideal is not always attainable in every family situation. Breastfeeding is meant to be a pleasurable experie…

Swine Flu : Senarai Perlu Faham & Buat

Image
Swine Flu : Senarai Perlu Faham dan BuatOlehZaharuddin Abd Rahmanwww.zaharuddin.net"Ustaz, saya tak puas hati betul dengan keluarga si X, dah tahu dia tak sihat janganlah datang ke program kita, sekarang saya pun dah selsema ini" Rengus seorang di klinik, kebetulahn bertemu seorang ustaz."Heh, sebab anak kamu, pembawa wabak, sekarang ni satu pertiga seokolah kita sudah kena selsema babi, lain kali kalau dah ada symptom, janganlah datang ke sekolah!" kata seorang guru dengan wajah menyinga kepada bapa seorang murid."Alahai macam mana ni, tak boleh diri dekat sangat dengan dia ni, dia tengah selsema rupanya, nanti kalau aku jarakkan diri dia terasa pulak" Monolog hati seorang apabila kawannya mengatakan dirinya sedang selsema dan punyai symptom selsema babi.Itu mungkin beberapa dialog yang semakin popular di ketika ini. Jika tidak dilafazkan sekalipun, ia mungkin sahaja bermain di minda dan hati. Bolehkah kita sedemikian? Apa lagi senarai p…

Balik kampung

Tadi Ummi dapat sms dari Ibu(adik Ummi) bgtau Tok admitted ke hospital...sebabnya: swollen gum yang dah dibiarkan selama 3 hari menyebabkan sebelah muka Tok bengkak sampai ke leher...bila Wan bawak Tok ke hospital pagi tadi, terus doktor operate disebabkan terlalu byk nanah yg menyebabkan gusi Tok membengkak...sian Tok...rupanya, dah 3 hari Tok tak dapat makan nasi sebab sakit...

That's my mom..kalau sakit, tak penahnya nak dibgtau pada anak-anak...dia taknak anak-anak risaukan dia..tapi kalau anak-anak atau cucu-cucu yang sakit, dia yang kelam-kabut amik tiket naik bas pegi jaga kami...uwaaaa....

Jadi, kami sekeluarga akan balik ke Kedah malam ni @ awal subuh esok pagi...semoga Tok cepat sembuh.... UPDATE: baru balik dari Kedah semalam...bengkak Tok surut sikit...hari ni scheduled for operation...kalian tolong doakan moga semuanya ebrjalan lancar ye...

GH CD

Image
Ini hasil CD exchange dengan Ayu... jenama GH snappy button...Ummi hanya ada satu CD snappy button jek..yg lain sumer velcro...Alysha selim size...so Ummi, ketipkan button untuk kecikkan size CD..kalo tak leaking lak nnti...tapi mengamuk2 budak tecit nih nak dipakaikan snappy button...agaknya Ummi terkial2 pertama kali nak button up all the buttons...isk2..kalo velcro sekali zasss jek takyah lelama...so, hasil pemakaian agak tidak kemas disebabkan ALysha yang meronta-ronta..isk...

RED color...I like it...tengs Ayu....







nampak tangan abangcik tgh bg warning soh duk diam-diam



siannn budak nih...Ummi lama benor paksa dia jadi model nak bergambar

(sori Ayu,dah lama nak tepek tapi bz manjang)

Ewww shomottttttttttt

Image
Sejak dua menjak nih, bila datang time makan with Ummi, si kecik nih dah xnak disuap...dia nak suap sendiri...dahtu, dah rajin nak suap makanan kat Ummi pulak tu...

Ada one day Ummi belikan Calci-Yum choco-orange untuk Alysha...Ummi nak suapkan dia x kasi...so, the result was :
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Penuh satu muka shomot tuh

Dia lak penggeli, bila shomot dah tak tahu arah nak lap tangan dia tuh

Look at ur hand...

Ewwww

Hutang awards-sekali harung

Image
#1 Bib







#2 Bib












Bib #3




Bib #4







Image
Another year gone...another year older...by number...but still young at heart...lol

Happy 37th birthday to me
May Allah bless me with good faith,good health and good life...AMIN

Alysha kat playland

Image
Nih masih kisah di Penang haritu..waktu jejalan kat Jusco Queensbay Mall..dahle Ayah xde sbb g tengok team dia buat exhibition kat bawah...si Alysha pulak asek nak berdukung jek... taknak langsung dengan bibik camne Ummi nak meroyan shopping..haishh ...alkisahnya, ada pulak playland kat Children's Dept., budak2 tu ape la lagi, mintak duit nak beli token le...si Alysha pulak memula Ummi bagi dia masuk dalam play area yg ada slides, ball pool etc...ada le dekat 1/2 jam gakla...tapi,dia takut sikit bila ada budak2 yg lasak2 buang bola sana-sini.....then, pastu letak kat keta & bas mainan yang leh goyang2 kuar bunyi bila dimasukkan token..sib baik dia nak turun each time masa dah tamat...kalau nak dibandingkan dengan abang kakak dia dulu..huhu..ngeri..menjerit2 taknak turun...good girl Alysha...keep it up kay..jgn lak karang2 berubah laku pulak ek...