Posts

Showing posts from January, 2009

Renungan di pagi Jumaat

Image
Got this email from dear hubby...a very good one to share with all my friends out there...marilah bersama mengamalkannya

Dr.Fadhilah Kamsah menulis ........

Assalammualaikum. .....

Masa saya kecik-kecik dulu,mak selalu sangat suruh saya habiskan belen-belen( sisa-sisa) nasik yang dia makan ...dan pagi-pagi sebelum pergi sekolah,mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macam biasa,mesti ada sikit belen ... tapi taklah everytime secara puratanya seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu ...

Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan ....either belen makanan mak atau abah ... tapi kalau belen makanan anak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan... kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain ... samada kami perasan atau tidak ....so satu hari itu tergerak nak tanya pasal isu ini kat mak ...

Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu sebab itu petua yang dia dapat…

Pertemuan dgn Nieza di PD

Image
Nieza wif Zulaikha yang bam bam

Adoila...jangan tarik telinga sayer dik cayang


Alysha tunjuk ape tu...?

Ummi & Nieza yang sweet wif the 2 lil' ones





One day b4 pegi PD, dapat tau yang Nieza aka Nieja aka ehem_ehem (kat Bod BF forumcari) pon akan menginap kat hotel yg sama pada hari yg sama...waktu Ummi kat pool tu, tetiba macam terasa je ada mata yang memandang...sekali Ummi pandang...walla...terus straight nampak Nieza...sweet je orangnya...dah puas mandikan Alysha, terus gi jumpa Nieza dengan perasaan kemalu-maluan kihkihkih...
.
.
sempat la berborak setengah jam sebelum Alysha merengek & terlentok tido atas bahu Kak Siti...Ummi sempat jumpa Suffiya kejap je...pon comel macam ibu dia..siap salam cium tangan Ummi lagik...kecik comel lote je orangnya...dalam blog nampak cam besar sket...tapi si adik...wahhh...memang bersemangat betul badan dia...geram Ummi bila pegang betis dia...kalah KFC nyer drumstick... dahla camtuh...behaved betul la si Zulaikha ni sorang..duk diam je..tak…

Cuti2 Malaysia #1 2009- Port Dickson

Image
Sebagai pembuka tirai percutian pada tahun ni, Ummi secara senyap2 book a hotel kat PD..heheh...bila dah cnfirm semua, baru bagitau Ayah...cakap kat Ayah yg Ummi nak belanja sempena new salary revision yang Ummi baru terima...alhamdulillah...at the same time, nak refresh diri sendiri yang AMAT DEMOTIVATE lately nih...*sigh*
.
.
Kami check in kat Glory Beach Resort pukul 4pm...lepak-lepak jap kat bilik before bawak budak-budak tu main air kat pool di bawah...sampai je pool....terbuntang mata kejap...ramaiiiinya orangggggggggg....tapi, rugi lak kalo tak mandi ,kan? celup-celup Alysha dalam pool nak tengok reaksi dia dulu sbb ni first time dia mandi pool...rupa-rupanya seronok sangat main air,pantang Ummi angkat dia dari pool...cepat-cepat dia nak masuk balik..isk..isk..
.
.
Malam tu keluar gi cari kedai makan kat pekan PD...jumpa satu kedai Rest. Ikan Bakar persatuan nelayan kat tepi jalan...dah order semua...lambat la pulak..ada one family tuh mengamuk sakan makcik & pakcik tu sbb makana…

Books again...

Image
I rewarded myself with two novels for this new year...(bought tru MPHOnline last week)

~~~P.S. I LOVE YOU by my favorite author - Cecelia Ahern
~~~Nineteen Minutes by Jodi Picolt

I finished the Ahern's book first...it's an easy reading book...smooth flowing...it's nice though I don't like how it ended...It took me 2 days to finish reading it...

Synopsis:Some people wait their whole lives to find their soul mates. But not Holly and Gerry. They were childhood sweethearts - no one could imagine Holly and Gerry without each other. Until the unthinkable happens. Gerry's death devastates Holly. But as her 30th birthday looms Holly discovers that Gerry has left her a bundle of notes, gently guiding her into her new life without him, each signed 'PS, I Love You'. With some help from her friends, and her noisy and loving family, Holly finds herself laughing, crying, singing, dancing - and being braver than ever before. Life is for living, she realises - but it always …

Tag Things I Can't Stand

Image
Things I Can't Stand
I've been tagged by Arnie again hehe... The rules : List at least 5 things & tag your friends...
So, these are the things I can't stand :
(1) People talking at the same time during meetings If everyone is talking, who's going to listen. ***btw, I hate meetings in the first place...it's just a waste of time unless the chaiperson can really manage the meeting efficiently *sigh***
(2) Tak suka menunggu....dan at the same time...tak suka ditunggu
I am proud to say that I am always punctual for meetings...coming to work(except that now they implement the flexi hour thing) and the like I got this character in me from my parents esp my DAD If the event is to be started at 8.00 am, he'll be there at 7.30am... ***this also explains why I dislike meetings...when you are the one who arrive in time but then just hang on there for almost 1/2 hour doing nothing waiting for other people to come
(3) Dimarahi di depan orang ramai
Boleh tegur tapi janganla terjeri…

Bizi melanda diriku...

MasyaAllah...dah mula sibuk balik..sem baru dah mula...tak cukup kaki tangan yang ada..adeh...nak pinjam tangan sape pulak ye?..isk..anyone care to lend me ur helping hands???hihih...
.
Bila mula sibuk camni...EBM pon mulai menyusut...dangggg!!!!sebabnya...I'm feeling soooo stressfullllllll.....Alysha pulak kalau biasanya bangun menyusu takde nangis pon..pas nyusu tido balik...but now...bangun nangis-nangis...kasi susu pon reject kejap..dah pujuk-pujuk, cakap-cakap baru nak susu & tido semula.....
.
adeiiilaaaaaaaaaaa

CUTE BLOGGER"S AWARD

Image
Cute's Blogger vs 8 Random FactsGot another award from mummy HnH ...tenkiu
Memang cuteeee award nih...I likeeeeeeee


Peraturan untuk menerima award ini ialah:
* Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.Done!

* Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
Mummy HnH @ Arnie...dikenali di alam maya shj...mula kenal melalui SI.com...beliau seorang ibu kepada 2 org anak yg comel - Hakim & Humaira* Setiap blogger mesti menyatakan10 fakta/hobidiri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.Fakta atau hobi ye...hemmm...:

(1) I started this blogging hobby since March 2008.
(2) Since being introduced to Cecelia Ahern books, I really fell into it...esp the titled 'Thanks To The Memories(TTTM)'...I just bought P.S. I Love You lsat week and already finished reading it but I did not find it as good as TTTM.
(3) I hate sewing soooo much. Dunno why...it's just not my cup of tea. You can ask me to paint the hous…

Who am I?

Image
Took this from http://neeza79.blogspot.com/

Who am I?

Tell people who are you. The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the
questions below. Then you must choose a picture in the first page(oops...i didn't follow this rule) of the results, and post it as your answer.

I am






My favorite place


My favorite things

My favorite drink



My favorite food



My favorite color




I live in



I was born in




My School/College





My favorite story



My hobby




I wish




If you think this is interesting, than do it and post it into your blog. :-)

Finally...she walks at 14 months old

Image
Sekian lama Ummi menunggu...menanti...saat-saat ini...akhirnya...'kunfayakun'...jika dah dikehendaki ia terjadi, maka terjadilah ia...maka dengan ini, secara rasminya Alysha mula berjalan sendiri pada 4 Januari yg lalu...walaupun hanya 2-3 langkah pertama...Ummi amat excited...
.
.
Apa kena-mengena dengan pics di atas???
.
.
Pics di atas diambil pada malam hari Ahad, sehari sebelum sekolah dibuka...deretan kasut sekolah di pintu utama telah menyebabkan Alysha sangatlah teruja mencuba satu demi satu kasut yang ada...mana tau..kot-kot ada yang muat di kaki kecil comelnya itu..hihih...disebabkan keterujaan Alysha pada waktu itu, di luar kesedarannya, dia telah berjalan ke arah Ummi yang sedang memegang kasut sekolah baru kakaknya...Ummi yang excited kelam-kabut amik kamera to snap her pics...
.
.
Setelah seminggu berlalu...Alysha sekarang makin gigih berani untuk belajar berjalan dari 2-3 langkah kepada 4-5 langkah...dari 4-5 langkah ke langkah-langkah seterusnya...Alhamdulillah...berjala…

Police report???

Image
I lodged a police report yesterday evening at the new Perak Tengah Police Station. Why??? The reason: ???
.
.
.
There was a 'sex maniac' guy who will wait at the back of my house(outside the fence) until my helper came out to do the usual housechores (dry up clothes, sweep the floor etc)...as soon as he saw my helper...he will take out his 'thing' and...urgh... I don't want to explain further...
.
.
He has been coming on and off since last month but last Sunday was too much for me to take it...he did come during the dawn and later at about 9pm...I caught a glimpse of him that night when Siti told me on his presence...
.
.
After lodging the report yesterday, a police car stopped by at my house at 8.30pm and the two officers on duty asked me several questions & asked me to show the place where 'he' used to be...after they were gone, later another police car came to my house...I was now a bit confused...after introducing themselves who were from the Criminal Dept an…

Jalan-jalan di Zoo Melaka

Image
Gambar nih dah lama terperam...tak berkesempatan nak tepek kat sini...since minggu ni adalah minggu terakhir Ummi leh relax sket, minggu depan dah mula bizi semula..Ummi tepek la pics budak-budak nih waktu pegi Zoo Melaka hujung tahun lepas(macam la dah lama sangat kehkehkeh)...layan jela pic ye..malas nak taip panjang-panjang













My weekend cooking project

Image
Ayah tak dapat balik weekend ni..jadi Ummi yang kebosanan...to kill the time..dapat idea nak buat pizza...dah lama betul tak buat pizza sendiri..isk..memang lamaaaa sangat...bahan-bahan semua dah ada...cuma yis je takde...berdesup gi beli yis kat kedai runcit..then mula projek buat pizza dalam pukul 11am...mulanya plan nak buat sebiji je..tapi since doh tu banyak la pulak..terus tukar plan buat 2 biji with different toppings..one with chicken toppings & another with tuna mayonnaise & pineapple cubes...alhamdulillah....both pizza menjadik...kakak & haiqal preferred chicken pizza while the others (adam & kak siti) loved tuna better...me? i love them both..hehe..




Lewat petang tu terfikir pulak..'what's for dinner?..isk..malasnya nak makan nasi...ternampak sepeket macaroni kat dapur..terus datang idea nak buat macaroni goreng...untuk alysha Ummi buatkan macaroni sup(tak tumis pon sbb xnak berminyak) sebab dia dah 2 hari batuk..kalau makan makanan bergoreng/berminyak…

14 months old cheeky Alysha

Image
Harini genap usia Alysha 14 bulan @ 1 tahun 2 bulan...

Progress dia setakat ni:
-masih belum berjalan...tapi dah mula menapak 3-4 langkah sendiri..mungkin, dah tak lama lagi la kut...
-makin banyak vocab :
ta-tak = kakak
nyau = kucing (dah tak sebut tet dah)
aaa-yaah = ayah
umm-maa = ummi
nyiiii = ummi gak
tate or tete = nenen
nak or nanak = nak
baba(smbil wave) = babai
abaaaaaa = abang

-susu makin kurang minum sekarang...sehari between 6-12oz je
-makan pantang nampak..semua nak..nampak Ummi mengunyah pun cepat je mulut dia sebut 'nakkk' dengan muka tak sabar dah
.

Adam's first day at school-Part 2

I'm not sure if it was only at SKSI or it happened everywhere that parents nowadays are so concerned with their kids...sebabnya, not only mommies but daddies pon turun padang sama menjayakan kemeriahan anak masuk Tahun Satu...even tengahari tadi, I just went to see how Adam was doing at the assembly...to my surprise, ada lebih daripada 30 parents yang masih menunggu di kantin memerhatikan anak-anak mereka termasuklah para bapa yang prihatin(working daddies of course, with their neck ties, name tags/staff tags etc)...I was approached a few times by Year One students who mistakenly thought that I was one of the teachers..hehe..aura pendidik tu tetap ada kan...sian budak-budak tu...tak tahu masuk kelas mana...I took the initiative to check their names and brought them into their correct queuing lines...
.
.
They are soooo cute..lil' cute standard ones...comel-comel je...ada yang muka takut..ada yang muka sedih..ada yang muka blur..ada yang muka nakal...macam-macam ada...yang pastiny…

Adam's first day at school-Part 1

Image
5 Jan 2009 - Adam woke up at 5am very excited to start his first day at school...unfortunately, sek agama will only start on Thursday(08/01/09)...Adam bersekolah sesi pagi di Sek Agama Rakyat TM dan sesi petang di Sek Keb Seri Iskandar...alhamdulillah, Adam bersekolah satu sesi dgn Haiqal sementara Syafiqah bersekolah di sesi pagi...
.
Dah jadi amalan kami suami isteri, setiap tahun kami berdua akan ambil annual leave tiap kali mula buka sekolah...kalau ada yang masuk darjah satu, kami ambil cuti lebih dari sehari...kalau takde, sehari pon cukuplah...saat sebegini takkan berulang lagi..I will surely miss this event bila diorang dah habis sekolah nanti...:(
.
Jam 12.30pm, Ummi & Ayah drove both Adam & Haiqal to school...surprised to find that it seemed like the school was having like some sort of celebration...yup...ramainya parents datang menunggu anak masing2...not only the Year One parents but also the others
.
Tahun Satu tahun 2009 ni ramai betul sampai kena pecahkan kepada 7 kum…