Posts

Showing posts from August, 2010

Pengalaman bersalin kali ini

Meh Ummi nak cerita pengalaman Ummi bersalin secara LSCS :lower segment caesarean section...kalo sebelum2 ni dah rasa bersalin secara normal,kali ini Allah duga dengan bersalin secara caesarean pulak



Mula2 sampai ke Hospital Pantai Ipoh tu, Ummi kena masuk 1 room tu..some sort of preparation room...kene timbang berat, amik BP, tukar baju (pakai baju untuk OT kaler hijau),pakai cap etc...waktu nih hati berdebar Allah aje yang tahu...muka pun pucat lesi sebab takut yang amat...then, bila semua dah ready, diorang contact Datin Mimin bagitau patient dah ready...pastu disorong masuk ke luar bilik OT...ada banyak bilik2 kecil yang ditutup dengan kain...bilik2 ni macam final stop before masuk ke OT...pastu datang doctor bius..kalo tak silap dia intro nama dia as Dr Chong ke Dr Wong ntah...memang friendly...dia bius kat tulang belakang aka spina bius...bukan epidural tau...kejap je ubat bius ni berjalan dan Ummi terus disorong masuk ke OT...memang rasa cam tengok citer dalam TV jek sebab mata …

Dugaan bersalin/berpantang kali ini

Hari ni dah 6 hari Ummi berpantang...
sangatlah menduga berpantang kali ni
maklumlah kene czer
tak macam berpantang sebelum ni
kalo dulu,pas baby kuar je
memang badan dah ok
nak g bilik air mandi sendiri kat wad pun xde masalah

tapi kali ni
hari pertama memang terbaring jek
nak makan pun sambil baring
takleh bangun langsung
pakai catherer/tiub kencing & drip
nak nyusu baby memang jauh sekali
(Ummi tabik la pada mommies yang dah mampu nyusu baby day one tu)
day 2 lak memang doc dah buka segala tiub
dan disuruh g toilet berjalan
1st time ke toilet
ya Allah!!!
memang menitis air mata
nak bangun katil memang nurse tolong angkat badan
badan memang tak mampu nak bangun sendiri
macam nak terkoyak bekas jahitan kat perut rasanya
1st step pun sama
bagai dihiris2 isi perut sumer
sib baik nurse baik2
pimpin smp ke bilik air
tolong dudukkan kat atas toilet
bukakan panty,pad segala
lepas tu tiap 3 jam asek rasa nak terkucil je
hazab sungguh
tiap kali le tekan button panggil nurse
memang rasa kalau le boleh diputar balik mas…

Coolababy CD promotion is back!!!

Image
STICKY ENTRY


MARI-MARI...HARGA MURAHHHHH


Sempena dengan Ramadan yang bakal tiba, Ummi dengan berbesar hatinya mengadakan promosi penghabisan stok CD Coolababy.
Promosi ini hanya sah sementara stok masih ada

CDs available:

Velcro RM25/piece:

Red - 1 pc
Orange - 1 pc
Blue - 1 pc
Yellow - 2 pcs
Pink - 1 pc


Button RM25/piece:

Atoll blue - 1 pc


Button Bamboo RM28/piece:

Pink - 1 pc
Baby blue - 1 pcsold

*harga yang dipaparkan adalah tidak termasuk kos penghantaran*
jika berminat, sila tinggalkan komen di kotak komen di bawah atau di shoutbox di bahagian tepi blog

Alhamdulillah...dah bersalin

Syukur alhamdulillah...Ummi telah selamat bersalin pada 23 Ogos jam 10.08am secara caesarean section di Hospital Pantai Ipoh.

Baby boy
berat 2.7 kg
length 52 cm

will update again later

thanks for all your prayers

FINAL checkup @37 weeks

Image
Semalam pagi pegi checkup macam biasa...hati dup dap dup dap tapi Ummi memane boleh rasa kepala baby ada kat bahagian atas...memang terasa keras bulat je kepala dia...bila masuk jumpa doc, BP sumer OK jek...then time scan, memang confirm kepala baby still kat atas dan position baby dalam keadaan oblique breech...meaning kedudukan seperti pic di atas tetapi dalam keadaan menyenget bukannya menegak ke atas...selain tu, waktu scan doc jugak detect something not good which was jumlah air ketuban juga dah tinggal sikit...air ketuban bahagian atas perut memang hampir tiada dan hanya tinggal air ketuban bahagian bawah perut Ummi je...so doc cakap memang baby's due to be delivered within this week jugak disebabkan kuantiti air ketuban yang makin mengurang...patutla Ummi memang ada rasa 'leaking' sikit2....dan Ummi pun ada instinct leaking tu adalah air ketuban sebab tak berbau dan tak berwarna...

So, Ummi dah siap2 sign surat untuk kebenaran LSCS (lower segment C-section) dan juga …

Aktiviti semalam & hari ni

Lepas checkup, kami terus ke Jusco Ipoh...alhamdulillah, Ummi dah dapat increment + arrears dan juga Ummi dapat cheque refund LHDN pada hari yang sama...alhamdulillah, 2 rezeki dalam satu hari :) ^ Wah, Jusco tengah ada sales hebat...baju budak diskaun sampai 70%...rambang mata yang sini nak, yang sana pun nak...rembat baju shirt raya untuk Alysha 3 helai, baju Kakak sehelai, pants abang & abangcik sorang sepasang...dan teddy bear untuk Alysha satu...huhu...pastu, sebelum balik Ummi singgah SR beli kek Chocolate Indulgence 2 ketul...then Alysha duk merengek 'nak chicken...nak chicken' sebab dia nampak ada sorang budak duk makan ayam...so, kami singgah McD dekat Medan Gopeng beli set ayam untuk Alysha..memang habis 2 ketul ayam dikerjakannya... ^ sampai kat umah rehat kejap, mandi & solat Zohor...then Ayah hantar kami ke bus stop dekat Bdr U...bus stop???haha....kami semua naik bas ke Setiawan semalam...bas henti2 pulak tuh...huhu...sib baik ada aircond...tapi memang sakit2…

Iftar semalam 8 Ramadhan & MC

Image
Ummi dah mula MC dari hari Selasa...sebab dek pelvic pain yang makin teruk di penghujung pregnancy kali ni...waktu preggie Alysha dulu pun tak seteruk ni...maybe sebab time Alysha dulu Ummi hanya menjaga diri sendiri sebab the kids duk dengan Ayah...tapi kali ni memang makin lama makin seksa

dah 3 hari duk kat umah, memula memang bosan dibuatnya sebab tak tau nak buat apa...dah biasa buat keje kat opis, bila kat umah cam blur kejap...Alysha pulak memang buat hal sendiri je..takde nak memerap Ummi...good girl..dah x berapa hari je lagi nak jadi kakak dah...

mulai hari Rabu Ummi dah mula ligat...kemas sana...kemas sini...cuci sana...cuci sini...hari ni pun sama...kemas semula kabinet baju dalam bilik...cuci filter aircond (ehem...Ummi panjat kusi tau...insyaAllah Ummi hati2)...seronok rasanya bila buat spring clean nih....or was it 'nesting instinct'?hahaha...si bibik pulak bila dia tengok Ummi ligat mengemas, dia pun jadik rajin jugak tanpa disuruh...lap abih cermin tingkap...sap…

Menu for iftar 7 Ramadhan

Image
Alhamdulillah,walaupun tengah sarat.. Ummi masih mampu berpuasa penuh sampai ke hari ini... syukur ya Allah . Doc. dah bagi Ummi MC mulai hari ini..tambahan pulak pelvic pain yang makin menjadi2 sampai bergerak sikit pun hazab sangat....pelvic pain kali ni menyerang bahagian tulang tongkeng di bahagian kanan...jadi, pergerakan yang melibatkan kaki kanan eg. mengangkat kaki,gerakkan kaki waktu tengah duduk, bangun dari duduk etc...amatlah menyeksakan...sampai berkerut2 muka dibuatnya . Bila duduk kat rumah hari ni, kejenya melayan si Alysha la....dia memang tak kaco, buat hal sendiri je..tapi asek mintak nak makan je ngan Ummi..kalo hari biasa duduk ngan bibik takdela bibik melayan sangat..sebab tu tiap kali Ummi balik keje je, Alysha kebulur kemain...makan x nyempat2 disumbat ke mulut...sian anak Ummi *sigh* . Dah duduk kat rumah, mula la tekak terpikir nak masak spesel sket...banyak bahan dah ada...cuma g kedai beli tomato puree, susu cair & kacang peas jek...maka terhasillah menu sepert…

Wish List-Updated...

Masih ingat lagi wish list yang Ummi buat sebulan lepas?
kalo tak ingat boleh tengok kat sini

since masa untuk Ummi bersalin dah tak lama lagi je
Ummi nak check balik wish list Ummi tu
dah tercapai ke hajat di hati semuanya?


1) new digital camera
- emmm...nampaknya cam tak jadi le kut...now pun masih boleh amik picas guna hp Ummi...guna digital camera Ayah pun boleh cuma Ummi tak sure if Ayah dah jumpa cable USB Ayah tu


2) strap binder
-dulu ingatkan takyah beli dan guna je bengkung tali sedia ada...tapi since possibility untuk Ummi bersalin secara caesarean adalah tinggi...nampaknya kene gak rembat dalam minggu nih


3) chocolate indulgence SR
-sejak sebulan nih dah 2 kali pegi SR..tapi...Ummi jadi tak berkenan pulak dengan chocolate indulgence nih...Ummi beli jenis2 lain jek


4)ketupat & gulai daging yg. mama buat
-yang ni memang tak dapat le...awal sangat kalo Tok nak buat ketupat palas nih...daun pun payah nak cari..tapi alhamdulillah, last Saturday Ummi dah masak rendang daging(Ayah request…

Perlu ke barang-barang ni ye?

Image
Since kemungkinan nak bersalin secara caesarean is 50%, Ummi pun godek-godek la ilmu pasal bersalin secara caesarean ni...
banyak nak kene belajar
dari bab :
-pemulihan lepas bersalin
-penyusuan badan
-pemakanan
etc.

Ummi terpikir pulak, adakah 2 barang di bawah ni memang sangat perlu untuk mommies yang bersalin secara caesarean?
If yes, memang Ummi nak beli la
If not, x perlu le kot

strap tummy binder


nursing pillow

PERLU KE TAK YE???

Checkup @ 36 weeks...baby surprise...

Image
Semalam (Saturday) Ummi pegi checkup kat Pantai as usual...sampai sana kul 8.30am...doc lom sampai...tunggu sampai kol 9.30am baru doc sampai...dan yang bestnya I was the only patient waiting...heheh...sementara tunggu doc sampai tuh...Ummi sempat snap few pics dekat ruang menunggu kat Level 3 tu buat kenangan

pintu masuk bilik my gynae - Datin Dr. Mimin



Ummi suruh dia buat 'peace', dia angkat jari telunjuk jek....sib baik le jari telunjuk Alysha yang ke hulu ke hilir ikut Abang dia...ngam sungguh Abang yang masih cergas...few hours pastu dah moncong sebab keletihan hot & cold water dispenser inilah keje budak kecik sorang nih,tiap kali pegi sana mesti nak air,padahal dah bawak bekal air dia Abangcik yang behaved, baring atas kusi sambil tengok TV kartun...buat cam umah sendiri je ye
sebelah klinik my gynae adalah klinik paediatrik...comey biasan luar klinik tu..ada playland kat dalam..sbb tu Alysha asek duk usha je tapi tak berani nak masuk
ruang menunggu yang luas dan amat s…

Hilang kesabaran deal ngan bank ini...

Selama kami suami-isteri kawen, dah banyak bank yang kami penah dealt with..pelbagai urusan, pelbagai hal...tapi...tak penah le prosesnya se ' lembabbbb' macam bank yang satu ini...

fyi,
kami ada buat satu urusan dengan bank ini
isi form sumer bulan NOV 2009
tunggu punya tunggu diam jek
sampai le bulan FEB 2010
kami diminta isi & sign form & docs. semula
bukan 1 keping je tau tapi berpuluh pieces
sampai lenguh tangan menyain docs. tuh

fine la..
application was approved
tunggu lagi
...
tunggu lagi
...
dah beralih bulan
...
tunggu lagi
...
sampai bulan May/June
katanya dah submit kat loyer dorang
...
tunggu lagi
...
push hubby soh contact terus ngan loyer
apa masalah sampai lama sangat prosesnya
...
loyer pun hampeh gaks
1st time jadi panel bank tuh
baru lagik jadi panel
grrrrrrrr
....
tak pro langsung
...
dah hubby call sampai ke manager dia
baru gerak sikit
...
tunggu lagi
...
tup2 dapat surat katanya
full settlement by bank on July 19
and 1st instalment dh kene buat in August
...
hah?
dah kene byr instalment?
ma…

Hari pertama berpuasa & bersahur

Image
Pagi tadi bangun jam 5 am
terus kejutkan anak² bangun bersahur...
menu sahur kami :
nasi putih
tomyam campur
telur dadar
itu aje

Kakak & Adam as usual
xde masalah makan
tapi si Abg Haiqal hmpfff
duk layan mata mengantuk
suap nasi, pastu dikemam je
sambil pejam mata
puas Ummi duk kejut
suruh makan
karang x larat nak pose
dah le dia paling cekeding kurusss
habis le 1/2 je portion nasi dia

Ummi pulak jarang bersahur
dengan nasi b4 this
tapi pagi tadi
agaknya best makan beramai-ramai
habis sepinggan nasi
cuma pastu cam susah nak makan kurma byk²
boleh telan 4 biji je
biasanya boleh makan sampai 7-8 ulas sekali hadap

anak² semua cuti sekolah hari ni
sempena Awal Ramadhan
patutnya negeri Perak xde cuti ni
maybe sekolah diorang yang bagi cuti ni kut

Ummi keje macam biasa je kat opis
pastu ada kelas lak 2 jam
tapi bila berdiri mengajar 1 jam je
dah rasa lain macam
pinggang sakit yang amat
perut rasa berat sangat
as if nak jatuh ke bawah
sib baik sempat habiskan lecture
dalam masa 1 jam tu
then duduk kejap
memang terasa makin…

SELAMAT DATANG RAMADHAN

Image
Sahabat dan teman-teman. ...

Andainya ini ramadhanku yang terakhir, maafkan segala kesalahan yang pernah kulakukan.


ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR
andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu siangnya engkau sibuk berzikir
tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu
andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu
sholat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu'
tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
setiap masa tak akan …

Lunch yg kureng mantops...tp dessert yg mavelesss!!!

Image
Lunch tadi kekununnya nak cari tempat makan yang best dan nak nikmati lunch terakhir b4 pose esok yang sedap2 le...My colleague, Lily and me cuba satu tmpt makan baru nih sbb. dengar orang cakap food kat situ mmg. sedap...cantik kedai makan tuh...tapi hanya nasi ayam aje yang ada tengahari ni sebab kedai bercuti seminggu last week & baru dibuka semula hari ni...hemm...


so, Lily order nasi ayam berempah & ribena+epal while I order nasi ayam penyet & jus epal...tak lama pastu, makanan kami pun sampai...Lily pny. nasi ayam sedap katanya sebab ayam berempah dia sedap...but mine.......sangat tasteless okay!!! nasi ayam tu memang xde rasa sgt...fine la kan...supnya pun tawar gak...ayam pun tawar kentung gitu jek...huwaaaa...dahle my set tuh paling mahal....tak daya nak abihkan nasi tu...x sampai separuh pun berjaya dimakan...hanya meratah ayam,sayur & tempe jek...


untuk menghilangkan ketidakpuasan di hati, dan since kedai tu ada jual few types of cheesecakes...kami tapau untuk…

Linea. nigra & stretchmarks

Image
pic ehsan En Google...bukan my tummy eh... Lebih kurang 4 hari lagi dah cecah 36 weeks @ 9 bulan...memang cepat sangat masa berlalu kalo tgh preggie nih...Sabtu ni ada checkup kat Pantai for 36 weeks...tak sabar nak dengar apa kata doc... Ummi juga perasan linea.nigra aka garisan hitam menegak dari bawah perut dan dari bawah dada dah bertemu kt pusat tu..huhu seram lak..sebab dedulu Tok (my mom) selalu bagi petua..kalo dah dekat nak bersalin, tandanya kedua-dua garisan tu akan bertemu...hmpphhh...tarik nafas dalam-dalam....Ummi doakan moga lepas le baby di dalam perut Ummi ni sampai at least 37 weeks...by that time kalau nak kuar pun takpelah.... Despite Ummi gigih sapu Bio-Oil tak penah miss tiap pagi pas mandi dan malam...stretchmarks tetap jugak naik..dan yang geramnya naik di sebelah atas pusat...dah ada 3 yang baru..huwaaa...ingatkan bila sapu Bio-Oil xkan ada stretchmarks nih...tempat lain xde naik yang baru, cuma parut stretchmarks lama jek...cuma satu kebaikan Bio-Oil ni Ummi per…

Home spring clean

Image
Memandangkan Ramadhan yang dah nak menjengah 2-3 hari je lagi...Ummi pun dah merangka-rangka nak rearrange kedudukan few perabut dalam rumah ni dan kemas-kemas apa yang patut...ye lah kan, Ummi macam ada instinct yang Ummi akan bersalin sebelum raya je...jadi elok le Ummi kemaskan apa yang patut dari sekarang





Since sekarang ni musim sales kan...Ummi duk survey sana-sini nak beli tilam untuk bunk bed kat bilik budak-budak kat belakang (all these while sumernya tido sebilik ngan Ummi)...so that nanti Ummi dah bersalin, takdelah menyempit2 lagi tido beramai-ramai sebilik....memula survey area kedai perabut dekat Tesco Pengkalan...ada yang menarik tapi kene bayar delivery cost pulak sebab jauh katanya...Ummi ajak Ayah survey area Bt Gajah pulak...ada kedai perabut yang tawarkan pakej yang Ummi berkenan+free delivery+free gifts....bagusss...tak tunggu lama terus pilih 1 tilam queen+1 tilam single dan terus bayar...dia nak hantar hari Ahad




So, petang semalam sesi mengemas bilik belakang...ban…

Mini Celebration @ office

Image
Tengahari tadi ada mini celebration kat office...to celebrate birthday 'boys & girls' heheh...celebrate one staff yang nak pursue PhD kat Cambridge next month & juga staff yang balik dari maternity leave...

Kat office ni memang dah jadi tradisi once in a while kami akan buat mini gathering macam ni...memang bestttt

Menu of the day:
-Nasi putih
-Bawal sweet & sour
-Ayam goreng berempah
-Sayur campur
-Tauhu sumbat
-Buah tembikai & dokong
-Sago gula melaka
-Air oren

semua lauk lazattt sangat...1st time guna caterer nih..mmg puas hati sangattt
*tapi pic lauk lupa lak nak amik..isk*

Dan yang bestnya dengan kehadiran 2 biji kek kat bawah...sangat mavelessssssssss uolssss

Blueberry cheesecake


Chocolate Moist Cake


Both cakes together


the organizer


Su Li who'll pursue her PhD in Cambridge Uni.

colleagues happy eating...


more


more


lily happily receiving her newborn baby gift