Posts

Showing posts from December, 2010

Coti sampai Isnin... :)

Image
Memandangkan esok adalah public holiday
tergempar sempena kemenangan
team Harimau Malaya kita
maka,
kampeni tempat Ummi keje
telah isytihar cuti tersebut
dibawa ke Isnin depan
(sebab kami memang bercuti esok-cuti gantian Tahun Baru yg jatuh pada hari Sabtu)

alhamdulillah
dapatlah mendaftarkan anak²
ke sekolah on Monday
dengan hati yang tenang
tanpa terkocoh-kacah
kelam-kabut
nak cecepat masuk opis semula
syukurrr.....


Plantar Fasciitis

Image
Dah 2 bulan Ummi suffered kesakitan kat tapak kaki...bukan keseluruhan tapak kaki tapi dari bahagian tengah hingga ke tumit....sakit apabila dipijak..terasa seolah² macam ada lebam di kawasan tu..paling azab bila tiap kali turun katil lepas bangun pagi..paling menyakitkan

Kenapa Ummi boleh tahan sakit sampai 2 bulan ni??

Yela kan...past 2 months sangat mencabar bagi Ummi sejak Ayah kena operate haritu..maka, tumpuan hanyalah pada Ayah...sakit Ummi tu Ummi tahan je dengan harapan akan beransur hilang sendiri tapi makin lama makin sakit pulak

Camne tetiba Ummi boleh kena sakit ni?

Ummi still ingat kejadian itu...ecececeh...
Ummi & Ayah (waktu ni belum operate lagik) ke pasar malam Seri Manjung...rupanya diorang dah tukar structure pasar malam tu daripada berpusat pada satu kawasan kepada berselerak and extend punyalah jauh...maka Ummi & Ayah & kids terpaksa menjelajah jauhhhhhhhhh sangat bila nak mendapatkan barang² yang nak dibeli...all these while memang dah tau mana nak dituju…

living cabin giveaway from [-suziey-] dot com

Image
Ummi nak join GA lagik
Giveaway kali nih dianjurkan oleh suziey
boleh tengok kat SINI ye
kalo ada rezeki, merasalah FM cumil-cumil di atas tu...AMIN


Checklist sempena mula sesi persekolahan 2011

Image
Jahit tanda nama & lencana kat baju sekolah anak²--->Blom
Tulis nama kat buku sekolah ---> DONE!!!tahun ni malas nak tulis...so Ummi print & tepek je kat buku..hehe...senang & kemasBalut buku sekolah anak² dengan plastic wrapper--->Blom
G hantar tailor potong kaki seluar sek. keb. n sek. agama untuk 2 boysBeli lagi tudung Alysha untuk tadika--->Blom31 Dec - bayar yuran sek. Abang & Adam...daftar sek. men. Kakak...--->BlomBayar duit bas sekolah --->BlomBayar duit tadika Alysha --->BlomBwk 2 heroes tu g gunting rambut--->Blom
Bila anak nak naik sekolah,
duit keluar macam air terjun
beli pakaian,kelengkapan sekolah
bayar yuran
beli buku tulis
bayar duit bas
bayar itu..bayar ini
fuhhhh
*mode: berfeluh²*
sedangkan kami somi isteri
yang berpendapatan sederhana
pun rasa terbeban
camnela agaknya dengan
yang berpendapatan rendah

kolig Ummi semalam kene pegi ke
taklimat tahun 1 sek. anak dia
guru besar sek. tu bgtau
program RMT
(rncgn.makanan tambahan)
dah x disediakan macam b…

Firas Zahin's first shoes

Image
Betis & peha si Firas memang bambam
booties dia dah lama tak muat
socks muat untuk tapak kaki
tapi ketat di bahagian betis
isk...sian anak Ummi
tapi Ummi pakaikan jugak
sebelum pakai tu
Ummi tarik n regang2kan dulu
socks tuh
supaya tak grip kuat sangat kat betis montoks dia tu

last weeekend pegi Jusco
dapatla rembat sepasang kasut comel untuk Firas

comel² kan baby shoes....geram jek macam nak angkut borong sumer sekali




aik...?ini pun kasut si Firas gak ke?siap ada bunga² lagik???
ekceli ini Alysha's first shoes...penah ada kat entry lama kat sini
hadiah dari ex-boss Ummi wktu keje kat *kram dulu
thanks Ita *wink*


Alysha dah masuk skool

Image
Alysha baru berumur 3 tahun 1 bulan 20 hari pada hari ini
tapi Ummi strongly feel and believe
yang Alysha dah tak sabar nak masuk skool
memang nampak dia suka sangat socializing
bila nampak rakan sebaya dia
dia jadi eksaited
duk gelar budak tu as 'kawan Alysha'
eg.
g klinik n ada budak² lain bersama parent
si Alysha duk senyum² dari jauh kat budak tu
padahal budak tu buat 'dek' jek
bila balik umah
mula la dia duk bercerita
'tadi kan, Alysha smile kat kawan Alysha kat klinik'

memula last few months
dah pegi survey tadika montessori kat bandar u kat sini
tapi Ummi rasa cam kurang best sket dengan pendekatan dia
pastu pegi survey kat tadika abang kakak dia dulu kat semenyih
Tadika Maria
memang dah feel kalo pindah balik sana
memang nak sangat Alysha masuk tadika tu
Ummi memang suka pendekatan yang dorang gunakan
tapi...tak pindah² pun
'bunga²' dapat keje kat sana pun tarakkkk

pastu survey lagik
tanya kekawan ofis
kebetulan ada lak flyer sampai kat umah hari Ahad baru nih
ada program…

Cuti Krismas...balik KL

Image
Since Ayah kene operate last month
maka title 'driver' telah bertukar tangan
kepada Ummi
nak kemana-mana saja
Ummi lah yang jadi driver
sebab Ayah xleh drive keta
selama 2 months

walau dulu
Ummi ni penakut orangnya
dan tak penah drive long distance sendiri
tapi bila dah jadi macam ni
kekuatan tu datang sendiri

dah 3x Ummi drive dari Perak-Semenyih
sian Firas sebab Ummi tak dapat direct feed
sepanjang perjalanan
Ummi akan gunakan kesempatan
bila berhenti kat R&R untuk mengepam

last Friday Ummi cuti gantian Krismas
pepagi bawak Ayah ke Hosp. Pantai
untuk follow up check
alhamdulillah semuanya okay
pastu kami (Ummi,Ayah,Kakak & Alysha)
ke KLCC
kununnya nak cari handbag Ummi
sebab Isetan tengah sales kan
(ekceli kat mana2 pun tgh sales skrg nih)
tapi ntah nape Ummi lak banyak akal
itu ini tak berkenan
dan serabut dengan manusia yang amat ramai
maka balik camtu jek tangan kosong

petangnya ke Alamanda pulak
Ayah belanja makan kat Nandos
nyam..nyam..dah lamaaaaa x makan Nandos
Ummi & Ayah memang suka aya…

Healthy breakfast,anyone?

Image
Dah kekununnya takmo dah bekfes berat²
macam batu nasi lemak ke, mihun goreng+telur mata ke
maka,
adalah suatu kepayahan buat Ummi
duk tercari² bekfes 'ringan' dan sihat
yela kan
takkan hari² nak makan menu yang sama jek
tekak nih mana leh terima

waktu gi Tesco aritu
hajat di hati nak amik
Kellogs Special K
(yang x berapa sedap di tekak Ummi tapi tpaksa telan gak)
tapi ternampak lak
another product of Nestle nih
Nestle Fitnesse & Fruit low fat wholegrain cereal
wallaaaa
siap ada fruit lagik
masyukkk

Ummi dah try
memang sedapppssss
sehingga menjilat mangkuk...oopssss!

hehe...


nyamannn bila di'kawan'kan dengan susu low fat dutch lady nih

500 BLOG !

Image
500 BLOG !

Serba sedikit tentang diri saya:

A mother of 5 childrenLahir dan dibesarkan di KedahMasih menggali ilmu dan maklumat tentang keibubapaan yang baikTujuan jadi blogger : untuk mengisi masa lapang, meluah rasa, mencurah idea dan berkongsi informasi bagi kebaikan bersama :)



Wholemeal pita with chicken meatloaf

Image
Kisah makan-makan lagi
bila datang mood nih
asek citer pasal makan-makan jek

alkisahnya ada terbaca kat blog Nieja
pasal menu sihat dia yg guna roti paratha
Ummi lak waktu kuar beli barang arituh
ternampak roti pita nih
jenis wholemeal pulak tuh
apalagi, terus sambar sepeket

pastu,
kat umah pulak ada buka
satu outlet baru Ayamas
1st time tengok
Ayamas chicken meatloaf ni
pun sambar sepeket

balik umah saje godek²
main ikut sedap hati je buat
mende nih
tetiba Ayah komen
'hmmm...sedapnyaaa...lain kali buat lagi macam ni'
Ayah suka la pulak

so...rembat lagi sepeket meatloaf tu semalam
buat sampai habis roti pita tuh
anak²?
Kakak aje yang suka
Haiqal & Adam x berapa suka pulak





ala² sandwich gitu bila diletak tomato, iceberg n mayo


roti pita wholemeal

Ayamas chicken meatloaf

SAYALAH BLOGGER ITU

Image
saje suka² join Ben Ashaari's segment...jom join sekalik!!!

OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife
OurDreamsOfLife







More Milk Plus or More milk Special Blend

Image
Ummi kan tengah pening
memikirkan frozen stock EBM yang berjumlah ZERO
hari² kene gigih mengepam
tu pun tak cukup untuk
Ummi pny lil bambam
kene topup FM jugak

Ummi nak beli milk booster
keluaran Motherlove nih
tapi Ummi confuse
yang mana paling sesuai
dan paling powerful

untuk increase kuantiti susu

yang ini:
More Milk Plus

More milk Plus vegetarian capsules contain fenugreek seed, blessed thistle, nettle leaf, fennel seed, non-GMO soy lecithin, vegetable cellulose, coconut oil).
* All herbs are certified organic.


ATAU

yang ini :More Milk Special Blend (with goat's rue) ? More Milk Special Blend Vegetarian Capsules (NEW!!!) * More Milk Special Blend contain goat’s rue, fenugreek seed, blessed thistle, nettle leaf, fennel seed, non-GMO soy lecithin, vegetable cellulose, coconut oil).
* All herbs are certified organic.

Ibuu Hadif Giveaway datang lagi...

Image
dah last minute sebenarnya
tapi teringin gak nak join
apa salahnya kan
as long as GA still opened..hehe
sape nak join jugak
boleh klik kat banner di bawah
yang sungguh santekkk
merah menawan tuuuu

.

Hadiahnya FM Bukit Merah
since tak penah ke B.Merah
teringin gak nak FM ni
as collection
manatau ada rezeki kan....
Aminnnn