Posts

Showing posts from December, 2008

Final Award for 2008......

Image
1.Pick 5 Bloggers that you consider as your best blogging buddies and deserves this award for their contribution towards the blogging community, no matter what language.
2.State the name of the author of each blog as well as a link to each one’s blogs.

1. Mimi
2. Arnie
3. Haslina
4. Sue @Anna
5. Aida @ Limo

3.Each blogger (upon acceptance) of this award should do a post and show the award on their blog and put the name and link to the blog that has given her/him the award.
4.Show these rules…SIMPLE!

Hutang tag lagik

Image
Tag from Nina

1. Berat sebelum mengandung
adeila..preggie mana satu nih...dah 4kali preggie..hehe...preggie alysha jelah..erkk...malu sey...63kg...tgh gumuk time nih..makan tak hengat donia..asek makan kat Secret Recipe jek

2 .Berat terakhir mengandung sebelum bersalin
70 kg- naik 7 kg je..paling sikit naik among the 4 pregnancies

3. Berat selepas abis pantang
60kg.huhu..lagi ringan dari b4 preggie

4. Apa yang korang suke makan mase mengandung?
Nestle White Chocolate

5. Hospital mana anda bersalin?
Pusat Rawatan Islam Islam Az-Zahrah Bangi

6. Tunjukkan gambar anda masa pregnant.....at least 5 keping
ala..x cukup 5 keping..sikit je yg ada & nampak peyut..hihi






??

Tag:
1. aida aka limaunipis
2. haslina aka lin
3. arnie
4. mimi
5. sayangibu

Birth Tag

Image
FINALLY...

Good news???

Image
At last...after months of waiting for the announcement...finally, it broke out officially during the company family day....
.
.
Rasanya dari bulan Jan haritu dah dengar rumours about salary revision nih...then, dah 3 kali nak dibuat pengumuman...tapi kensel lak..
.
.
Bila semua dah frust, ramaiiiiiii sangat quit...
.
finally...
.
it was approved...

Syukur
.
Alhamdulillah...!
.
Rezeki anak-anak...Ummi yang dah longlai nak keje kat sini tetiba ter'motivate' balik siikit...yup...kalau sesape yg belajar Business Admin...salah satu faktor yang boleh motivate employees according to Herzberg's Theory seperti di bawah:

One more motivation theory based on human needs was introduced by Frederick Herzberg. Two thousand engineers and office employees of a large paintwork company were asked to describe two types of on-the-workplace situations:When they felt especially satisfied with carrying out their functions When they felt especially dissatisfied with carrying out their functionsResults of the s…

Kasih Tauladan Monyet

Tadi Ayah call bagitau Ummi yang Ayah terlanggar anak kucing hitam kat rumah waktu Ayah reverse kereta malam tadi lepas hantar kami ke Perak...Ayah sedih..ye..Ayah memang sayangkan kucing-kucing tak bertuan tu(2 ekor ibu kucing - sekor kucing siam(dgn sekor anak), sekor ala-ala kucing parsi(dgn 2 ekor anak kucing hitam bulu panjang)...Ummi tak suka..bukannya apa..sbb dah diberi makan siap berak sana sini kat atas rumput, atas tanah...eee...asek bau poopoo kucing je....
.
.
then,baru kejap tadi dapat emel dari member sebelah bilik...terkedu kejap Ummi...sedey...

dari emel:

Maafkan saya kerana saya tidak bijak mengarang. Sayabukan penulis. Apa yang saya yngin ceritakan pun hanyalah tetang monyet, haiwan yang sering jadi bahansendaan kita, bukannya tentang wang, saham, barang kemas, kekasih yang jelita mahupun banglo besar. Saya tidak bijak bercerita tentang itu
> >
Baru-baru ini saya ke Negeri Sembilan untukmengunjungi rumah seorang saudara. Sewaktu kereta melalui hutan rekreas…

Let's have a massage...

Image
Tengoklah apa budak kecik sorang nih buat dengan Ayah punya foot massager?
She turned it into a body massager..hohohhoh..
Yeah...she loves to explore things now...really!!!

Try tengok if boleh massage Alysha so that boleh berjalan cepat sikit

Best lak port nih

Curious face


Ngam-ngam la



Ummi, you wanna try too???





Long holiday

At last... there will be along holiday from tomorrow (Thursday) till Monday...I just applied for one day annual leave & I'll get 5 days in total....
.
.
We'll be heading back to KL afterwards & on Saturday, we'll be going to Malacca to attend the wedding of a daughter of my hubby's cousing...hemmm..really hope to take the opportunity to bring the kids to Malacca Zoo...as far as I can remember, the last time we went was in 2002 ...that was 6 years back....
.
.
I hope I will still be able to update this blog if I have the opportunity to do so later...
.
.
C u guys later...

TAG - Love Letter

I owed few tags from few mommies...I think there are 2 of them(birth tag & handwriting)..and here comes another one...and due to the fact that this one is least complicated, I'll do this one first...(jgn marah ye mommies yg dah tag awal2 lagi tu)...
.



Dear Anne :

I don't really know how to tell you this, but I'll join the monastery. I think I realized it when I threw up in your closet and I saw you sit on Donald Duck. I'm sure you're high enough to understand how boring you are. I'm returning the couch cushions to you, but I'll keep my virginity as a memory. You should also know that I hate your guts embarassing rash .

Good luck on your short-term leave from jail,

-Ina-

RULES:-Do the "Letter MEME". Tag no less than 5 other people, and leave them a comment, informing them that they have been tagged. Then copy the "How-to" Letter Meme, and finish your Journal entry.

-> How you do the Letter Meme:

Dear ________(the last person who left a com…

Our 12th Wedding Anniversary

Image
i (nih pic Ummi & Ayah kt Newcastle...honeymoon la kiranya kan...eheh)

How fast the time flies.... tup-tup dah 12 tahun Ummi & Ayah sah bergelar suami isteri... masih terngiang-ngiang lagi lafaz Ayah terima nikah di masjid... alhamdulillah, dengan sekali lafaz kami sah dinikahkan ..ntah berapa kali Ayah prektis la tu... ..Pernikahan kami pun dirancang dalam masa yg sekejap sangat..semuanya adhoc...soalnya...tunang ummi aka Ayah yg masih study kat uk time tuh pulang bercuti hujung tahun...then dia plan nak bawak Ummi ke sana bersama dia...mesti la Tok tak kasi..belum ada apa-apa ikatan nak pegi merantau bersama..walau Ayah cakap Ummi nnti tinggal sama kwn ppuan Ayah di rumah berdekatan...knowing Tok & Wan..of course, semua tu tak masuk akal...Tok cakap 'apa-apa pun, kalau nak ikut, nikah 'gantung' dulu..pastu, hangpa dah jadi somi isteri..suka hati la nak pi mana pun...'.jadi termeterailah ikatan kami pada 20 Dec 1996(oops..mawi pon pilih tarikh yg sama gak utk pe…

Tag season again - from NINA

Image
Musim tag melanda kembali
dari nina
(suka nor tag akak heheh)


Do you think you’re hot ?
HOT...bila naik hangin adala...

Upload your favorite picture of you!







Why do you like that picture?

takdela feveret sgt..tapi since I mmg tak suka bergambar..so...ada la beberapa kerat je pics of me


When was the last time you ate pizza ?

last week kat Shakey's Pizza...dating ngan haiqal..tak best sgt..sedap lagik Pizza Hut...

The last song you listen to?

my hp ring tone juz now..Ashley Simpson's hihi

What are you doing right now besides this ?
Sipping my hot coffee

What name would you prefer besides yours?
None

People to tag :
erl (aQim)zurina (aina)norita (nasa)ira (ayna)cikwawi (haikal)



Who is no.1
member forumer- very soft & sweet mommy

No.3 is having relationship with?
all her loving ones laaa

Say something about no.5
mama yang cumil kepada yaya yang cumil & haikal yang encem

How about no.4?
pretty mommy to cute ayna

Who is no.2
Zu - currently doing her Phd in UK..huhu..bestnya

.

Projek hari Ahad lepas

Image
Isi di dalam...keledek+daging

Setelah digoreng, maaf, kurang cantik

Selepas dikelim,sedia untuk digoreng

Last weekend was such a loooong...boring..weekend
...sebab Ayah, Syafiqah & Adam takde..bosan wehh
...Sabtu ajak Haiqal jejalan kat Tesco..
Ahad dah tak tau nak gi mana..
tambah lak hujan selebat-lebatnya...
Ummi tengok keledek ada seketul
(yg Tok bawak wktu bebudak tuh berkhatan dulu tuh) still elok,
daging korban dalam fridge pon banyak...
so..terus datang idea nak buat karipap...
isk...
bila dipikirkan..
dah lama sangat Ummi tak buat karipap nih..
dah 2-3 tahun la jugak..
tapi,
disebabkan semangat dah membara
cuba jugak ingat balik resepi lama
alhamdulillah
berjaya akhirnya
dapatla 25 ketul
dapatla simpan frozen 19 ketul
cuma,end product lepas goreng
jadi tak berapa lawo
sebab Kak Siti
pegi guna minyak bekas goreng nugget
so, ada serbuk2 nugget lekat kat karipap tuh

Hutang tag pertama- my simple workstation

Image
Dah lama peram tag nih..sebabnya, malas nak amik pic kat opis...tapi sementara tgh free sekarang ni, baik buat sekarang.... . Well, this tag is from aida & arnie ... at last... this is my VERY SIMPLE WORKSTATION ye... where I 'freeze' myself in here... for 9-10 hours or so yup... memang freezing...
alang-alang dah amik pic workstation, ku amik pic2 lain yg berkaitan sekali :)
dari pintu lif
entrance to my room
what're on my desk?ada pic frame me & hubby...my coffee mug...my stationeries..simple kan..as simple as me hehe



next to me on my right


the book shelf


another angle of the room


another angle


from my room to the entrance..jauh kan...kalo nak g ladies...adeilaaa...jauh benor

so guys...that's all about my workstation
nice & comfy

but sad to say,
though I've been here
for almost 2 years
my heart is still not here
**syikin kat birm...till now akak msh mcm dulu
I feel so empty being here
not bcoz of dear hubby is not around
but of sth else
*sigh* hard to explain



Finally, I wa…

Hari raya haji 2008

Image

Bila si kecik suka menulis...

Image
Sejak dua tiga bulan nih, Alysha pantang nampak pen/pensil...
cepat-cepat dia cari kertas/buku untuk ditulis...
takde sesape yang ajar dia menulis...
mungkin selama ni dia observe abang kakak dia menulis...
then dia discover sendiri how to use the pen/pencil...
SUBHANALLAH...
semua ni anugerah Allah...
yang bestnya,
pandai pulak dia pegang pensel tuh
kiut je jari comel tu pegang pensel
siap meniarap lagi bila nak menulis
:)

Sunyinya...

Since yesterday, terasa sunyi sangat bila duk kat rumah
.
nape ek?
.
hemm
.
pandang kiri nampak Haiqal
.
pandang kanan nampak Alysha
.
Syafiqah?Adam?
.
isk..isk...diorang ikut Ayah balik KL la...uwaaa
.
rindunya kat budak berdua tuh
.
bila ada sini, asek bergaduh je sesama sendiri
.
bila takde, sunyi la pulak
.
Haiqal pon mati kutu
.
main keta & robot mainan sensorang
.
disuruh ikut Ayah dia x nak
.
memang la budak sorang tuh...mana leh berenggang ngan Ummi
.
tak sabarnya nak tunggu weekend depan
.
jumpa dengan buah hati Ummi 2 orang tuh
.
harini je dah berapa puluh kali dah Syafiqah call
.
asek rindu-rinduan kat Ummi
.
Adam siap nangis tadi..*sob..sob*
.

Asthma attack

Dah lama rasanya tak kene asthma attack nih...nak dijadikan cerita...bermula dengan sakit tekak last 2 weeks sebelum balik KL...dah amik ubat..biasalah..doc kasi lozenge biasa je...tapi Ummi makan tak ikut time pon...
.
.
pastuh, dah mula batuk-batuk kosong...xde kahak...
.
lepas seminggu,makin teruk batuk...
.
g jumpa doc lagi, rupanya tekak makin teruk...dapat ubat batuk + antibiotik...tapi dalam kesibukan nak sambut aidil adha...Ummi asyik skip antibiotik je...ubat batuk pon dah habis sebotol..
.
batuk makin teruk
.
nak tido malam punyala seksa..batuk macam nak terhambur sume isi perut...
.
balik sini hari rabu...batuk sampai tulang rusuk pun sakit...
.
hari khamis, Ummi dah rasa mengah semacam...nak bercakap, nak makan pon rasa sesak dada sangat...pegi jmp doc lagi..rupanya, lung sebelah kiri ada bunyi dah..doc ckp ' you kene amik neb sekarang jugak'....lepas amik 1st neb, doc check tak okey lagi...
.
cuak lak bila tgk muka doc..sbb muka dia macam risau je, tak semanis selalu...
.
dia suruh …

Ape le keje budak sorang nih

Image
Alysha pantang nampak Ummi nyer key chain stroberi yg Ummi buat gantung kat thumbdrive2 . Ummi tu...memang menjerit kalau Ummi tak kasi kat dia...tengok la apa yang dia buat ngan . buah stroberi tu...digegettttttttt la jugak...adeilaa Alysha....stroberi plastik je tuh cayang...bukan . stroberi betul...nanti kalau kita pegi CH lagi, Ummi beli buah stroberi betul-betul kasi Alysha . makan ye cayang...

Alhamdulillah..dah selamat berkhatan

Image
Dari minggu lepas nak upload pic bebudak berdua ni tapi bizi yang amat...ni keje sumer dah settle..baru leh layan blog...
.

.

kesian pon ada kat budak berdua nih..nak tergelak pon ada..yelah..budak berdua ni biasanya mana reti duduk
diam...main je keje...tetiba jadik cam orang berpantang..kene baring je the first couple of days...dah tu..nak makan itu tak boleh..ini tak boleh...yang bestnya...si Abang (haiqal)...sejak kene confine tu...asek nak makan jek kejenya..jap-jap mintak nak makan...jap-jap mintak nak makan...kalau tak, nak suruh makan payah dari nak suruh makan ubat...si Adam takyah cakap la..sumer orang tengok dia pasti akan bagi komen pasal badan dia...memang berisi tegap..beza sangat ngan si Abang..kurus kering..cumanya, sejak lepas berkhatan ni...takde la lagi kelihatan tulang selangka timbul satu eprsatu...dah tertutup dek isi badan...Alhamdulillah..pipi pon dah nampak naik....

Beraksi dengan belon....

Image
tengoklah aksi si kecik Ummi nih...bebudak lain kalau dapat belon dilambung-lambung buat

main...ini di gigitnya ke sana-sini...seriau Ummi tengok...yelah, karang meletup belon

tu...isk...tapi sampai ke akhir hayat belon tu tak meletup-letup...cuma hayat dia berakhir bila

diterbangkan angin keluar rumah...ntah ke mana-mana dah..malas dah nak kejar amik

untuk Alysha...

Any suggestions?

Well guys, my 12th wedding anniversary is about another two weeks to go... and guess what??? . . I have already gotten my advance anniversary gifts waktu balik KL haritu... hemm... biasalah my hubby sokmo camtuh suka sgt bagi advance gifts be it for birthday or anniversary tak kisahlah janji dapat gak kan . . masalahnya sekarang, nak kasi hadiah apa ye kat my hubby? my aim is something nice yang dia boleh ingat/pakai selalu tapi taknaklah mahal sangat budget dah lari bulan nih ANY SUGGESTIONS PLEASE FRIENDS....???? . .

Alysha luvs to sing now

Alysha sekarang ni suka betul menyanyi sendiri...lalala..lalala...
kekadang sesambil dia 'menulis'..
(yup...she luvs to write too..pegang pensel/pen pon cantek je...)..
dia suka menyanyi sendiri...
kalau ada lagu iklan kat tv yang dia suka, terdiam dia kejap sambil khusyuk tengok tv...
paling dia suka lagu selingan tv3 tuh..
yang bunyi 'nananana...nananana...nananana...tv3'...
pastu dia pon mulala nyanyi 'lalalala.....'
& sesambil gerak-gerak badan menari
meh tengok budak kecik nih tengah makan nasi+sayur tauhu tetiba ada mood lak nak menyanyi+menari mulut shomots tuuuu

....

Mari lihat gigiku

Image
Gigi Alysha dah banyak sekarang..gigi bawah 4 batang tersusun cantik je..tapi gigi
atas?????senget-senget...adeiiila..sian anak dara bongsuku sorang nih...tengokla gigi dia kat atas tu...fokus mata anda pada gigi kacip besar dia..yang kanan tu naik dulu sbb tu dah besar..tapi yang kiri tu naik serentak dengan gigi kacip kecik ...berkembar...so, macam masing-masing berebut space yang sama...cane ek...?nanti tak cantik lak anak dara Ummi nih..memang la gigi susu..tapi bila gigi kekal tumbuh nanti just to replace gigi susu tu je..pada posisi yang sama...adehhh

Journey to the Center of the Earth

Image
Sesungguhnya, sejak Ummi pindah ke Perak ni..Ummi memang takde masa sangat nak tengok tv..apatah lagi movie/vcd/dvd...bila dipikirkan balik, almost 2 years now that I succeeded to watch a movie from beginning to the end...biasanya, dapatla layan 1/2 jam ke..pastu dah ada keje nak dibuat...kalau dulu, pantang ada movie baru kuar, mesti dah hint2 kat Ayah suruh beli dvd tuh..sebab Ayah memang suka sangat tengok dvd...dah boleh buat kedai satu hari nanti...hihi..ada lak certain movie yang memang hits macam LOTR, Titanic, citer2 adventure lama2 mcm Raiders of the Lost Ark etc..Ayah sanggup beli dvd untuk disimpan walaupun dah beli & berkali-kali tengok citer tuh waktu zaman vcd or video cassette(besar gedabak) dulu..memang Ayah ni sentimental value dia ke situ...hihi
.
.
Balik KL baru nih, Ayah ajak layan dvd Journey to the Center of the Earth ni...frankly speaking, since Ummi duk Perak ni..Ummi memang tak amik tau dah pasal movie2 nih...memang habuk pon taktau...so, since Alysha pon tid…

Back to School Shopping

Last weekend, we did some shopping for the kids preparation to school next year...and this time, three are going to primary school...Syafiqah (std 5), Haiqal (std 3) & Adam (std 1).. . What're on the list? . -primary school uniforms (3 pairs each) -sek agama school uniforms (2 pairs each) -school bags (one each) -stationery . and guess what? . all the said above costed us more than RM600.00 these are exclusive of school shoes and school fees(primary school & agama school) yet...I presume that the total amount altogether would be around RM1,500 for three kids...it means that the cost per kid is RM500...wow!!!that's really something!!!