Posts

Showing posts from April, 2010

Thanks Abang...muahsss

Image
Semalam bila Ayah sampai ke rumah...Ummi buat relax jek...takdela tanya apa yg dia beli utk Ummi...tapi Ayah yg excited lebey...kuarkan satu-persatu hadiah utk isteri kesayangan cewahhhh...perasan lak dia nih...

Ummi didn't expect much pun...asal ada pun dah cukup...yg penting ingatan tu...kalo dapat fridge magnet or keychain or tea towel pun Ummi dah eksaited....
tapi...
Ayah memang buat Ummi terharu sangattttttt
thanks so much dear...muashhhh

sanggup berhabis duit untuk Ummi
padahal untuk diri Ayah sendiri
Ayah hanya beli sepasang kasut keje jek
Buat Ummi pulak :



Alviero Martinie 1aClasse ( x penah bermimpi dpt pakai designer handbag nih)
ini

dan ini...pun tak penah mimpi dapat pakai jam cenggini...
siap ada batu kristal swarovski

dan juga purse Carpisa white color


Ummi nih memang low-maintenance person...nak beli handbag 'mahal' sket pun berkira
all these while pun x penah beli handbag >RM200 guna duit sendiri...kalo yg mahal sket pun,
memang hadiah dari Ayah

Jam pun memang kalo gun…

Ayah dah balik

Image
Syukur alhamdulillah...Ayah dah selamat tiba ke Malaysia semalam...lega hati Ummi rasanya...kalo tak memang risau sangat disebabkan volcano erupturion di Iceland tuh menyebabkan airport di Europe ditutup sebab debu tebal di udara... Esok malam insyaAllah Ayah sampai ke rumah kat sini sebab Jumaat cuti gantian utk Hari Pekerja 1 May...Ummi pun sama gak...dapat cuti gantian hari Jumaat...so, dah buat appoinment untuk pregnancy checkup hari Jumaat nih...insyaAllah juga, dapat le tahu baby dalam peyut nih boboy or gegirl...lalala... Tak sabar tunggu Ayah balik esok bawak souvenir handbag, jamtangan & parfum untuk Ummi... ^_^ UPDATE: Ayah buat SURPRISE pulak...baru je dapat call dari Ayah yg Ayah dah nak sampai ke umah kat Perak nih....esok Ayah amik coti....yeehaaaaa...bestttt

Health Fitness-very interesting

Health - Very Very Important Tips
Answer the phone by LEFT ear . Do not drink coffee TWICE a day. Do not take pills with COOL water . Do not have HUGE meals after 5pm. Reduce the amount of OILY food you consume. Drink more WATER in the morning, less at night. Keep your distance from hand phone CHARGERS . Do not use headphones/earphone for LONG period of time. Best sleeping time is from 10pm at night to 6am in the morning. Do not lie down immediately after taking MEDICINE before sleeping. When battery is down to the LAST grid/bar, do not answer the phone as the radiation is 1000 times.

Alysha at 29++ months

Image
her 1st tricycle (lihatlah kualiti pic di saat² nazak camera Ummi)

menayang basikal baru

berbasikal pakai CD jek..huhu...maloo la cayang


Dah lamaaaa Ummi tak bercerita tentang Alysha...

Tengoklah gaya dia dalam pics kat atas nun...bukan main sonok naik her 1st tricycle...actually, pics tuh diambil bulan Jan dulu sebelum camera Ummi terus kong...memula naik basikal tuh, asek ngundur ke belakang jek tolak guna kaki...dia tak pandai guna pedal tu lagi
lepas tu, bila dah pandai kayuh guna pedah, asek kayuh ke belakang gak
baru seminggu dua nih baru pandai kayuh ke depan
heheh

Mulut pulak sekarang becok bertanya itu ini

antara soalan lazim:

asal switch ON je TV
dia akan tanya

'Ummi...citer apa tu Ummi?'

then bila Ummi jawab

cth. 'Majalah 3'

cepat pulak dia respond.

'Owhhhh'

then, waktu Ummi tgh drive
dia tanya

'Ummi...pokok apa tu Ummi?'

erk...terkedu jap Ummi
mana le Ummi nak kenal pokok² yg diorang tanam kat tepi jalan tuh
Ummi jawab je lah

' Pokok hijau'

ngeeee...bantai …

Bila anak-anak tak sihat....

Image
pic from here

Ayah masih di bumi Switz....tetiba, anak-anak Ummi silih berganti demam...macam dibuat-buat passing batonnya...isk...

Mula-mula sekali, si Alysha badan dedar-dedar panas last Wednesday...demam takla tinggi sangat...Ummi kasi ubat demam dia yg ada kat umah tu je...the next day, dah baik...Alhamdulillah...

Petang tu, si Adam balik sekolah mengadu pening kepala...I knew the sign...kalo dia ngadu pening tu, petanda dia nak demam...and it's true...malam tu body temperature dia dah naik...bagi ubat demam & tido...hari Jumaat dah kurang sikit panas tapi still demam

Petang tu, Ummi balik keje je Kakak suruh rasa dahi dia...emm..panassss...Adam dah baik demam & now berjangkit kat Kakak pulak...adeh...Kakak nih dahle yang paling susah nak makan ubat...baik le Alysha lagi senang nak suruh makan ubat...tapi, dia makan jugak sebab Ummi cakap kalo dia still x baik demam on Saturday, Ummi taknak bawak dia g jejalan kat Tesco...and again, the next day dah baik demamnya

Pelik sung…

Ayah ke Switzerland

Image
Keje Ayah memang teruk...memang letih...kalo nak compare dengan nature of work Ummi...tapi...berbaloi dengan reward yang Ayah dapat...tenaga dikerah habis2an, lepas tu company treat baekkkk punya...
.

Tahun ni, Ayah & his colleagues dapat pegi ke Switzerland pulak for 2 weeks...sumer sponsored...siap dapat duit poket lagik 2.5k......last year, kalo tak silap dah pegi ke Morocco,al Hambra, Granada, Spain .... b4 that ke China & Hong Kong...tapi, kali ni yang Ummi rasa paling jelesss...yela kan..kalo sesaje nak kuar duit sendiri pegi jejalan ke Switzerland, rasanya sampai bila pun tak mungkin pegi....hem...memang rezeki Ayah...Ayah bertolak hari Rabu malam & transit ke Singapore b4 naik flight ke Switzerland jam 1 pagi...Ayah sms dah sampai Switzerland jam 7.30pm(wktu Msia)...cuaca amatttt sejukkkk & barang amat mahallllll...hadei la...ingatkan leh la rembat handbag kat sana tapi...mahal la pulak..hemm..takpelah Ayah...balik beli kat JJ sini jelah..huhu
.

Gambar2 di atas ad…

Bio-Oil

Image
Ummi baru je beli Bio-Oil nih...walau belum ada stretch marks baru yg timbul for this pregnancy, tapi Ummi nak apply awal2... sebab Ummi banyak stretch marks lama especially waktu pegnenkan Kakak dulu maklumlah...tgh muda remaja takde sape nak bgtau itu tak boleh,ini tak boleh makan x hengat donia naik berat smp 15 kg bila perut terasa gatal sedap jek tangan leka menggaru sedappp jek...huhu Later on, bila dah beranak dua baru orang cakap takleh garu perut waktu preggie klu tak, stretch mark akan banyak adehhh...terlewat lah sudah Waktu preggie si Alysha Ummi cuba few products yg doc sajes tapi tak mau ilang gak Kali ni...Ummi dah terpengaruh dengan iklan Bio Oil kat TV & mags. weekend baru ni Ummi beli botol kecik dulu kat Guardian 60ml=RM30++ kalo OK, nnti Ummi rembat yg botol besar pulak 120ml Anyone has experience using this Bio-Oil???? Meh kasi review sket... or ada apa2 petua lain utk hilangkan/kurangkan stretch marks nih?

Here It Comes Again...Ouch!!!

Image
credit to this site

During expecting Alysha, Ummi kene Pelvic Pain (sakit di pangkal peha)bermula dari usia kandungan 4 bulan..memang seksa...nak melangkah naik turun tangga pun sakit..nak angkat kaki pakai suar pun sakit..dari position duduk bersimpuh ke bersila pun sakit...

Bila tanya gynae Ummi time tuh, Doc Fazlina, jawapannya...'nanti dah bersalin, hilanglah sakitnya'........adeh...memang seksa

Preggie kali ni, Ummi harap sangat tak kene lagi pelvic pain nih...tapi...tup-tup kene lagi since last 2 weeks...cumanya, dah beralih tempat..kalo dulu kat bhg pangkal peha depan...sekarang, kat bahagian tulang tongkeng kat belakang...klu tengok Fig. 1(ecececeh) kat atas nun, bahagian yang sakit sekarang tu kat bahagian 'sacrum'....

Kali ni lagi seksa rasanya...tengah duduk atas kerusi, then angkat kaki kanan nak menguit sikit pun dah terasa ngilu sakitnya...ya Allah!!! memang besar dugaan ibu mengandung nih...memang setimpal dengan pahala yang dijanjikan...

Bila tanya gynae sek…

1st pregnancy checkup at Pantai Hosp.

Last Saturday, Ummi ada appoinment dengan Datin Dr Mimin kat Hosp. Pantai Ipoh...actually, this was the 2nd checkup sbb bulan Feb dulu dah buat checkup dengan Dr Rasliza kat KPJ Kajang...tapi bila dipikirkan bukan selalu Ummi nak balik KL, Ummi tukar tempat checkup ke sini...senang sikit sebab dekat... From previous experiences bila nak checkup mesti pepagi dah bertolak sebab taknak dapat giliran yang lambat (dulu bila checkup kat AzZahra Bangi..perghhh...berasap montot menunggu)...kami sampai ke Pantai jam 8.40am...just nice...terus bagi GL kat clerk Dr & tunggu Dr sampai...sambil menunggu di ruang yang sangat cozy tuh...dapat gak belek² parenting magazines & buku² ilmiah tentang kehamilan...budak² tu pulak tunggu kat ruang menunggu kat depan tu yang ada 2 big LCD TV sets...memang dioarang tak kaco Ummi & Ayah tengah tunggu Dr kat dalam tu...tak sampai 10 minit menunggu Dr dah sampai...kecik molek je orangnya...dan to my surprise, kami adalah patient yang PERTAMA!!!...wah.…

Kisah Adam...Kisah Helikopter-Part 2

Image
pic from here

Macam ginilah lebih kurang rupa helikopter si Adam...tapi balck color...Ummi nak amik pic dah tak boleh...camera Ummi memang dah tamat riwayatnya...

Alkisahnya...bermula dari hari Sabtu petang tu...Adam & Haiqal bergilir-gilirlah mencuba terbangkan helikopter nih...bukannya senang woo...ntah berapa kali terhempas ke tanah...sib baik la helikopter ni tahan lasak...lepas dioarang main petang semalam, Ummi simpan baik² atas almari dalam bilik Ummi...

Bila Ummi balik umah tengahari tadi, bibik bagitau Adam x sempat lunch b4 ke sekolah tadi...sebabnya:
.
.
.
.
.
.
.
. dia ajak kekawan dia main helikopter tu kat simpang jalan sinun ...dan... helikopter tu tersangkut kat atas bumbung umah orang adeiiiiiiiiiiii laaaaa ditinggalkannya helikopter tu kat sana & pegi sekolah huwaaa.....bukannya murah Ayah beli helikopter tu Adam ooi... jenuh le Ummi, Kakak & Abang pegi meninjau atas bumbung umah orang tapi tak nampak pun kelibat helikopter tu isk... kotak mainan tu pun masih ada kat umah hel…

Kisah Adam...Kisah Helikopter-Part 1

Kisah Adam Ikhwan Adam ni anak Ummi yang ke 3...dia ni seorang yang independent dari kecik...maklumlah, sejak dalam perut lagi Ummi dah ke hulu hilir keje sambil study...siang keje, dari pukul 8-11pm pulak g study kat UKM...lepas bersalinkan Adam seminggu je Ummi dah masuk ke kelas semula...sian Adam selalu kene tinggal kat bibik Ani...Ayah pulak sokmo keje outstation... . Waktu dia kecik dulu sampailah umo dia 6 tahun, Ummi & Ayah selalu risau sebab percakapan dia tersekat-sekat macam 'gagap'...bila dia kalut nak bercakap, mula la gagap dia datang...so, Ummi guide dia suruh dia cakap pelan-pelan...Alhamdulillah...by the time dia naik darjah 1, gagap dia dah hilang . Waktu umo 5 tahun, Adam sekolah tadika kat Tadika Maria Semenyih...waktu ni Ummi duk sorang² kat Perak...naik umo 6 tahun, Adam ikut Ummi ke Perak...memula Ummi masukkan Adam ke Tadika Islam Pintas...tapi after 6 months kat situ, Ummi tak nampak progress apa² pun bagi Adam compared dia kat Tadika Maria dulu...then …