Posts

Showing posts from March, 2009

Tag - 6

Image
TAG GAMBAR..FROM MAIGo to your photos folder in your computer. Go to the 6th folder of photos. Go to the 6th picture in that folder. Put the picture on your blog and a description of it. Invite six friends to join the challenge. Link them in your blog and let them know they have been challenged! kekek...gambar budak kecik ni rupanya...pic ni tak penah publish kat blog Ummi pun..waktu ni raya haji..umo Alysha 1 tahun 1 bulan tapi blom pandai jalan...pic ni diambil kat Taman Jubli Perak...since dia lom boleh jalan...dia duduk jela kat kerusi batu tu tengok abang kakak dia main playground...


Kene tag another 6 person(name of blog):

1) Dirayna
2) Keloncot
3) Catatan Ibu
4) Apaadadalamblog
5) Nyzalaziz
6) Adwindaa

Alysha's fiirst modern CD

Image
Last Saturday, Ummi dapat text msg dari Maryaa bertanyakan sama ada Free CD dah sampai ke belum...masyaAllah...sesungguhnya Ummi memang dah terrrrlupa sangat pasal free CD nih...since dia dah poskan dari hari Rabu..takkan tak sampai lagik...Ummi drop by kat pos ofis..bila mention je my name..terus clerk tu cakap...'la puan kan ada collect parcel ari Khamis minggu lepas kan?nih ada lagi satu parcel kami lupa nak bagi sekali....' grrrrrrrrrrrrr.....dahla Maryaa hantar guna poslaju...^&^*^@!#$#$....parcel kecik camtu pon takleh nak hantarkan ke?Rugi je Maryaa bayar extra nak pastikan sampai cepat pada Ummi...

Tapi, disebabkan CD tu comeyyyy sangat..Ummi lupakan jela insiden kat pos ofis tu...THANKS PUAN MARYAA...saya sukeeeee sangat...cuma lom pakaikan lagi pada Alysha sbb baru 2nd prewash hari nih...
I love receiving parcel.....yeahhhhh





2 inserts



sooooo cuteeeeeeeee

Kari Ikan???

Image
pic nih diambil malam tadi


wah-wah...macam berjanji-janji la pulak...bila Ummi bloghop harini di sini dan sini....same taste la pulak weekend baru ni ye...kari ikan...heheh...

Ummi buat kari ikan mayong...maveles...rugi Ayah xde sbb Ayah mmg hantu kari ikan nih...ada member Ummi sorang tuh bgtau till now dia masih lom reti-reti buat kari ikan stail orang Utara niwalau dia pon orang Kedah gak...maka di sini Ummi tepekkan resepi kari ikan stail Ummi yek...


Kari Ikan Ummi
bahan-bahan:
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
seulas bawang merah - dihiris
seulas bawang putih - dihiris
sepeket serbuk kari ikan
sesudu kecik halba campur
2 tangkai daun kari
1/2 kg ikan mayong(atau ikan lain)
semangkuk kecil santan pekat
2 mangkuk kecil santan cair
buah tomato
kacang bendi
air asam
garam
minyak masak

cara memasak:
-tumis hirisan bawang merah, bawang putih,halba campur+daun kari(dari 1 tangkai sahaja)
-dalam mangkuk, campurkan serbuk kari,bawang yg ditumbuk dan setangkai lagi daun kari+sedikit …

EARTH HOUR???

Image
Semua orang duk bercakap pasal Earth Hour...tapi bila tengok news kat TV semalam...kat Malaysia tak ramai yg ikut..huhu...1st time..takpela kan...

Ummi memang dah diingatkan berkali-kali by the kids about this event dari pagi lagik..petang tuh siap-siap beli lilin sekotak....si Haiqal dari pas Maghrib je dah tak sabar nak tutup lampu *lol*...memula, plannya nak bawak semua ronda menikmati kegelapan Earth hour ni...tapi hujan la pulak...

Since budak-budak dah eager sangat...kami keluar la jugak tepat pukul 8.30pm....tapi semua hampa sebab hanya 1-2 rumah yang sempat kami intai dari luar sahaja yang akur pada Earth Hour ni..yang lain-lain masih bersuka-ria memasang lampu terang-benderang...aduh....semua pulang kehampaan....dah puas meronda dalam kehampaan selama 1/2 jam..kami pun balik ke rumah dan meneruskan misi Earth Hour dengan bergelap diterangi cahaya lilin sahaja....tapi budak-budak tak betah duduk saja without doing nothing...so,minta izin Ummi nak pasang TV...granted...(very mini…

Yay...

Image
Ummi datang keje hari ni mulanya lemau la sangat..sebab harini last day untuk Ummi siapkan keje sambil menikmati keindahan mid break ....minggu depan dah sibuk balik

tetiba Ayah call pukul 4.30pm td....

gud news

...bonus Ayah dah masuk...

dan yang paling best

Ummi pon merasa manfaat aka tempiasnya jugak

Ayah mmg sangat pemurah

tiap-tiap tahun Ayah dapat bonus

mesti ada habuan untuk Ummi

tapi tak sangka

tahun ni habuan Ummi besar sungguh

alhamdulillah

rezeki kami anak-beranak

Her First Toothbrush

Image
Dah lama sangat nak belikan berus gg utk Alysha tapi asek tertangguh...selama ni duk sental gg dia dengan kain je...tapi lately ni dah nampak macam lemak-lemak dah mula terbentuk kat lapisan antara gg dia dengan gusi...Ummi pon cepat-cepat cari berus gg yg sesuai utk dia...sebab takmo gg dia jadi cam gg abg Adam dia..rongak sana-sini...sib baik gg susu...

Rupanya susah nak mencari berus gg untuk budak umo setahun...kebanyakan yg Ummi jumpa untuk budak 3 tahun ke atas...dah takde sangat..Ummi rembat jugakle yg untuk budak 3 tahun tu sbb comel pulak gambar kat handle berus tuh...then cari ubat gg without fluoride jenama Mukmin Junior...yang best kat belakang kotak tu tertulis...'selamat jika tertelan'...alhamdulillah....settle satu hal

Bila nak memberus, satu hal la pulak...dia takmo diberus..kene paksa la pulak...isk..payah betul nak berus gg dia....

any tips kawan2 @adik2 @kakak2 @makcik2?



Drink water once you wake up in the morning

DRINK WATER ON EMPTY STOMACH VITAL IMPORTANT

DRINK WATER AND STAY HEALTHY AND
ACTIVE

It is popular in Japan today to drink water immediately afterwaking up every morning. Furthermore, scientific tests have proven its value. We publish below a description of use of water for our readers. For old and serious diseases as well as modern illnesses the water treatment had been found successful by a Japanese medical society as a 100% cure for the following diseases:

Headache, body ache, heart system, arthritis, fast heart beat, epilepsy, excess fatness, bronchitis asthma, TB, meningitis, kidney and urine diseases, vomiting, gastritis, diarrhea, piles, diabetes, constipation, all eye diseases, womb, cancer and menstrual disorders, ear nose and throat diseases.

METHOD OF TREATMENT

1. As you wake up in the morning before brushing teeth, drink 4 x 160ml glasses of water

2. Br…

Mommy's Award

Image
Dah lama tak buat blog hopping...harini bila buka blog Aya...rupanya ada award untuk Ummi...thanks Aya...Aya nih skoolmate Ummi dari form 1- form 5 waktu kat Balik Pulau sinun.....

The award is sooo cutttttteeee...dolls in babywearing...yeah...i support babywearing so much as we practised that too....*lol*



Send this to 5 other moms (or more) of the year that deserve a reminder that they too are the best moms that they can be. Remember to send them a note letting them know you have selected them, and also add a link to your post that directs people back to the person who nominated you.
♥ AJA

BIB
♥ SUE
NIEZA
♥ AIDA
*To all mommies who read my blog..though it mentioned to pass it to only 5 mommies...I would like to pass it to all of you...you are all very special

Menyepikan diri

Image
Dah lama Ummi tak update blog sampai kakyong tegur kat shoutbox tuh hihi ....

kenapa ek?

Ummi sakit?

taklah..sihat alhamdulillah je...

Ummi merajuk?

isk..takde keje nye nak merajuk tak tentu pasal dah tua-tua nih

Anak-anak x sihat?

Alhamdulillah..semua sihat-sihat jugak

Abis nape senyap jekkkkk?????

hihi....

SEBABNYA:

INI

ummi kene attend 3 day Lateral Thinking course....


sebenarnya, kursus LT nih mmg dah Ummi belajar wktu sek men dulu(betul tak bib?)...memang diwajibkan belajar...

tapi LT yg Ummi baru belajar sepanjang 3 hari lepas sedikit berbeza...sbb ini more towards the GREEN HAT...idea generation...

to summarize :

Ummi mmg minatttt sangat this course sbb byk aktiviti(individual+group)...so,xdelah boring je dgr facilitator sorang je bebel kat depan..hehe...siap ada test lagi on the last day..alhamdulillah...Ummi dapatla Top 5 walau bukan no 1....hikhikhik


WUDUK ZAHIR DAN BATIN- tazkirah

Seorang ahli ibadah bernama Isam Bin Yusuf, sangat warak dan khusyuk solatnya. Namun, dia selalu khuatir kalau-kalau ibadahnya kurang khusyuk dan selalu bertanya kepada orang yang dianggapnya lebih ibadahnya, demi untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasainya kurang khusyuk.

Pada suatu hari, Isam menghadiri majlis seorang abid bernama Hatim Al-Assam dan bertanya, "Wahai Aba Abdurrahman, bagaimanakah caranya tuan solat?" Hatim berkata,

"Apabila masuk waktu solat, aku berwudhuk zahir dan batin."

Isam bertanya, "Bagaimana wudhuk zahir dan batin itu? " Hatim berkata, "Wudhuk zahir sebagaimana biasa iaitu membasuh semua anggota wudhuk dengan air". Sementara wudhuk batin ialah membasuh anggota dengan tujuh perkara :-

* Bertaubat
* Menyesali dosa yang telah dilakukan
* Tidak tergila-gilakan dunia
* Tidak mencari/mengharap pujian orang (riya')
* Tinggalkan sifat berbangga
* Tinggalkan sifat khianat dan menipu
* Meninggalkan sifat dengki."


S…

Play time...

Image
Dulu-dulu waktu baru beli Playskool walker nih, bukannya Alysha nak naik pon..adela kot 3-4 minit dia main pastu buat muka bosan...

tapi sejak dua menjak dah besar ni..suka pulak dia main..tapi yang tak tahan tu kalau naik dia ngundur ke belakang je yg reti...kalau nak ke depan, merengek suruh Ummi tolakkan la pulak...hadoi la Alysha



Bende tuh untuk ditolak la sayang..bukannya ditarik



isk...nak tarik ke mana tuuuu



bila stuck sikit...meradang...


dah naik sambil bawak si 'baby' dia pulak


Ummi...nih baby Alysha tauuu


caaayang baby


ala Ummi...baby nak jatuh la pulak

The decision....?

Dilemma…Making decision is sometimes easy..sometimes difficult…and our decision making this time is the toughest we faced….To accept or not to accept?To quit or not to quit?To move or not to move?To work or to stay at home?To work on my own or to be hired as someone else employee?To start a business or to do freelance? .......hemmmm...remember this story?
........
At first, Ayah made his 1st decision to accept the new job offer in Lumut.Once he informed me about that, I went to the housing developer of B** U** to ask about the vacancy of their 3rd phase project. I was lucky that there were a few lots available to be booked. Well, we have been eyeing for this house for quite some time(since last year – the 1st and 2nd phase) but as we were still not sure to settle down here or not…we just kept the desire inside. I was so excited (the kids as well) that we often went to the decorated show house to enjoy the view of the interior design of it while at the same time absorbing some ideas for …

Great pincher!!!

Image
Alysha sejak sebulan dua nih...sukaaaaa sangat pinch Ummi...bukan sikit2 or main2 manja tawww...ini memang menyengat punya cubitan...sampai merah-merah bekas dia cubit tuh...nape ntah dia geram sangat dengan Ummi tangan Ummi banyak lemak kut dik ye

Anak dara sorang nih...dengan abang kakak dia tak nak pulak dia mencubit..tpai kalau dengan Ummi..takde angin takde ribut..dia datang dekat-dekat..pandang muka Ummi dalam-dalam..pastu tangan nyettttttttt mencubit.....

Ummi ada evidence tawww...sila lihat pics di bawah:


Yahhh.....satu tangan tak cukup...gunakan kedua-dua tangan anda


dan lagi


Ieeeeyahhhhhhhhhhhh.......muka geram tuuuu


Arrghhhhhhhhh


Lihat ni...ouchhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

dan ini


begini caranya


pastu camnih


cubit kat tepi lak

What is your Japanese name?

Image
if you r a girl your name is:Sachiko
if you r a guy your name is:Sanyu Sachiko means happiness and child so even if your not a kid you somtimes tend to act like one but its one of your best features!(betul ke Arnie?Mimi?)
And Sanyu means happiness so you have a good attitude and everyone loves that about you!
Now call me Ummi Sachiko...*lol*



Then I did another test from another web and i got thtis result:
What's Your Japanese Name? Your Japanese Name Is: Masako Nakamura

Well, i like this one better: MASAKO NAKAMURA

hemm..masako eh..mcm salah watu watak dlm citer Ultraman jek

Happy Belated Birthday

Image
patutlah 2-3 hari ni macam tak senang duduk
macam ada yang tak kena
seolah-olah terasa macam ada sesuatu perkara
je yg berlaku pada bulan Mac ni
tapi tak ingat ape bendenye
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
rupanyaaaa



HAPPY BELATED BIRTHDAY
.
.
.
.
.
.
TO
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


DEAR BLOG....hihi...dah setahun umonyaaaaa

I got tagged & I tag you

By Bib (in the FB)

Do you swear to tell the truth the whole truth and nothing but the truth?
wah3x...cam dalam mahkamah la pulak..ye le..ye le..

Where were you last night?
uiks...kat umah je le

What is today's date?
17 March 2009..

Who was the last person to call you baby/babe?
my colleague here M***h ...it's not 'babe' but 'beb'...bunyi sama jek kan :)

When you're at the grocery store do you use the self checkout?
nope

Anyone crushing on you?
my hubby laaar

What is your relationship status?
married and not available

Has anyone ever sang to you?
sokmoooo----Syafiqah (almost everyday)...Haiqal...Adam(duk prektis lagu sekolah dia)...Alysha (pantang dengar lagu)

Has anyone ever given you roses?
every year.....by my kids on Mother's Day..huhu

If you were abandoned in the wilderness, would you survive?
erkkk....mintak dijauhkan...

Who do you text the most?:
mr hubby laar

How do you make your money?
fully employed

First person to text today?
jap nak cek hp...hem..my fren here si Yus…

Another tag - FIVE

TAG - FIVE5 things found in my bag:

-Purse
-Handphone
-Maid's passport
-Panel clinic medical book
-A ballpen

5 things found in my wallet

-Cash
-ATM Card
-IC
-Driving licence
-Passport pics of Syafiqah,Haiqal,Adam (pic hubby takde isk)

5 favourite things in my room

-My bed of course!
-Aircond
-My Ameda(yeah, i do the pumping in my bedroom)
-My laptop
-The mirror mirror on the wall, who's the fairest of them all

5 things I've always wanted to do

-To be somewhere oversea(tmpt sejuk je tau)- either me or hubby further study
-To move back to Semenyih...our old home sweet home
-To enroll into a bakery class
-To be a WAHM-work at home mom...me being the boss
-To spend lots and lots of time with the kids without any limitation eg. need to go to work and work and work

5 things I'm currently into

-Lecturer
-Supermom-weekday parent, weekend mom/wife
-Breastfeeding mom
-Clear away the mess on my desk (tutorials,assignments etc grrrr)
-Blogger/forummer


5 people to tag

-mamadhea
-del adhaliana
-mirah
-zety zin
-arnie


My Other Half

Ummi berjangkit perasaan perasan dari blog Mummy HnH & Arnie...

Rules:

Here’s a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover.Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband/boyfriend/lover to see how right you really are.


*1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
News

*2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
He didn't like western kind of dressing...he loves malaysian traditional dressing-sambal belacan, tempoyak or cencaluk huhu

*3. What’s one food he doesn’t like?
Cakes (any kind)

*4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
Nasi goreng kampung+telur mata+sambal belacan+Jus belimbing

*5. Where did he go to high school?
TI Penang

*6. What size shoes does he wear?
8

*7. If he was to collect anything, what would it be?
wristwatch

*8. What is his favorite type of sandwich?
tuna+corn kernel

*9. What would this person eat every day if he could…

Skool holiday

Sunyinya rasa di hati...Syafiqah...Haiqal...Adam...semua ada kat Semenyih...uwaaaa...rindunya kat diorang...Ayah yg insist suruh tinggal diorang kat sana...sebab Ayah nak tengok study diorang...taknak diorang habiskan seminggu skool holiday ni dengan bermain sesuka hati kalau stay dengan Ummi kat sini... Ummi nih kan sangat bertimbang rasa orangnya

Tapi kerinduan kat hati Ummi nih membuak-buak...macam ni la bila dah bergelar seorang ummi/ibu/mak/mama/mummy/mom/amma etc.....naluri keibuan amatla tinggi...anak berjauhan sekejap pon dah tak tentu arah...by right, Ummi patut rasa tenang sekejap dari hiruk-pikuk budak bertiga yang suka bergaduh sesam sendiri tu..tapi hilang mood Ummi nak buat apa-apa pun kat rumah...Alysha pon macam terasa kehilangan diorang...asek nak menempek kat Ummi jek...isk...*sob*

MOM OF THE YEAR

Image
First award from kakyong-my ex university coursemate cum matriculation mate....thanx Bib!

Wahhh...mom of the year....fuhhh
....The rules are:1. Admit one thing you feel awful about (involving being a mom). Once you have written it down, you are no longer allowed to feel bad. Remember you are a good mom!
I always feel bad after scolding the kids...tak tahu la macam mana nak buat budak2 bertiga tuh behave nicely...especially the 2 boys....pening kepala woooo!!!! si Kakak pulak ada-ada jela nak dijadikan alasan bergaduh dengan adik-adik lelaki dia tuh...si Haiqal lak suka menyakat Alysha sampai menangis...si Adam pulak tak reti duk diam..kalau siang hari tuh, asek nak main kat luar rumah je(ni le bahananya bila duk umah semi-D, ada compound kat tepi umah)..pening Ummi oooo...jadik Tarzan la jawabnya!!!!!!!
2. List 7 things you love about your kids, you love doing with your kids, or that your kids love about you.
1. They can be apart from their Ayah but not from me...
2. I love breastfeeding Al…

Resepi donut

sebelum terlupa, Ummi dah berjanji nak tepek resepi donut yg Ummi buat tempohari..maafla ye...sukatan tak accurate..main agak-agak campak2 aje:

BAHAN A
1 sudu bear yis
1 sudu makan gula pasir
1 cawan air suam

BAHAN B
1/2 kg tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar marjerin planta
sedikit garam

BAHAN C
gula aising

CARA MEMBUAT:
-campurkan kesemua bahan A di dalam mangkuk
-kacau perlahan2
-biarkan 15 minit

lepas 15 minit,
-masukkan tepung gandum, susu tepung, marjerin, garam dlm mangkuk besar-dilenyek sebatikan
-campurkan bahan A tadi beserta sedikit demi sedikit air
-uli doh sampai tak melekat pada mangkuk besar
-tutup doh dengan tuala bersih yg direnjis sedikit air dan dibiarkan 1/2 jam

lepas 1/2 jam, doh tadi dah mengembang 2 kali ganda
-tekan2 untuk kuarkan angin dalam doh
-canaikan doh setebal 1/2 inci dan terapkan menggunakan acuan donut
-biar kepingan2 donut selama 15 minit supaya doh mengembang
-kemudian, boleh digoreng dalam minyak panas
-toskan, dan sadur dengan bahan C

sekian tuan-tuan dan p…

Sisterhood Award

Image
Thanks N and Zety for this nice award


The rules:
*Place the award logo on your blog
.*Nominate 10 other blogs which show "Attitude and/or Gratitude"
*Link to the nominees on your blog post.
*Comment on their blog that you have nominated them.
*Share the love and link to the person who nominated you.


So now, I'll pass the award to...

1. Haslina - u r always like a sister to me - a very strong lady

2. kakyong - my ex uni colleague
- passion for the kids

3. Ira - sister in forum :)
-passion in CD *wink*

4. Aida - sister in forum - passion in readingggggg


5. Aya - my ex skoolmate
- passion to write


6. Ana in Dundee - sister in kliuc - very soft & gentle mommy of 2

7. nani - always like a sister to me
- passion for her kids sooo much..thanks for intoducing me to the goodness of breastfeeding

8. Ida/idida - sister in forum
- passion in kids & photography?


9. Sue - sister in forum
- sooo much passion on giving out breastfeeding awareness to others

10. Aja - sister in forum - passion…

Cloth diaper???

Image
Bila orang duk sibuk-sibuk pasal this new generation's cloth diaper...Ummi pon eksaited jugak...sebab Ummi memang CDing Adam dulu...I mean last 6-7 years ago...at that time, xdela CD canggih2 cam sekarang...

Last week, Ummi jumpa balik CD yang lebih kurang sama macam Adam punya dulu...baru Ummi perasan apa fungsi poket kat CD tuh..dolu-dolu tak tau dan tak kisah pon nak amik tau ...camni caranya:

CD(pink kaler) & nappy cloth yg dilipat segiempat tepat(tak lawa lipatanku)


Buka poket kat CD tu dan masukkan nappy cloth tadi


Begini rupanya sebelum dikemaskan



Rapikan kedudukan nappy cloth supaya lebey cantek& kemas


Beginilah hasilnya..not too bulky


Nih CD brand FIFFY


Model memakai CD...agak kurang kemas Ummi pakaikan buat pertama kalinya

*aida: leh paham ke caranya?