Posts

Showing posts from May, 2010

Tummy Cramps

Image
Sejak sebulan dua nih...Ummi kerap sangat kene tummy cramp nih...
sakitnya boleh buat dahi berpeluh, nafas tersekat²..
selalunya kalo tengah berbaring kat atas katil, then nak tukar position dengan cepat....
terus perut cramp...takleh nak gerak sebab sakitttt...
Ummi urut perut pelan² sambil doa semoga cepat hilang...
terpaksa la bertahan dekat 5 minit jugakla sebelum baik sakitnya

Tapi sekarang ni, bukan setakat berbaring atas katil je...
duduk atas kusi kat opis pun leh jadi..
tgh driving pun leh jadi...
cuma sakitnya tak sekuat macam tengah berbaring tu...
risau gak Ummi sebab previous pregnancies tak penah kene sekerap nih...

Jadi, Ummi pun merajinkan diri tanya En. Google...dan jumpa artikel ni dari pregnancy-calendars: Cramping During Pregnancy It is not uncommon to experience cramping at some stage during your pregnancy and there are many reasons as to why you may experience this. Having said that, severe cramping or stomach pain is not normal and should you experience any cr…

Bila Kasih Beralih Arah.....

Kisah 1:

5 tahun yang lalu
Suami : berumur lingkungan lewat 40an, memegang jawatan agak besar di sebuah syarikat swasta
Isteri : berumur lingkungan pertengahan 40an, suri rumah sepenuh masa
Mempunyai 5 orang anak berumur dari 9-20 tahun

Isteri yang jadi full time housewife sedaya upaya menguruskan segala keperluan si suami
Lepas mandi je, baju seluar, tie, stokin etc. dah tersedia cantik di atas katil
Bila dah siap, turun ke bawah...sarapan dah siap sedia atas meja...
isteri siap sendukkan makanan ke dalam pinggan...
siap tuangkan air ke dalam cawan
Isteri duduk bersama temankan suami bersarapan

Selepas suami ke pejabat, isteri terus membuat kerja² rumah
yang tak pernah habis
Semuanya dibuat dengan teliti dan cermat

Sebelah petang,
bila suami pulang dari pejabat
Isteri akan membuka stokin suami
dan dihulurkan minuman kegemaran suami
buat penghilang lelah seharian bekerja

Kemudian, makan malam yang enak akan dihidang
Isteri akan seperti biasa
sendukkan makanan, tuangkan air
buat suami
Makan bersama menjadi a…

Senarai keperluan bayi baru lahir dan ibu

Ummi sekarang dah 24++ weeks...bila dipikirkan balik...belum banyak barang baby yang dah diberli...hanya few clothings...emm..ada la 4 pasang kuts...isk...takleh jadi nih...time preggie anak² berempat sebelum nih, dah gigih membeli barang keperluan...elokla beli sikit-sikit...nanti dah sarat, tak larat nak menyopping...nak berdiri lama-lama pun dah lenguh pinggang la..kaki la...macam-macam...sekarang nih kalo pegi membeli barang keperluan kat dapur kat tesco pun dah terasa letihnya...hai Ummi...bukannya muda belia cam preggie si Kakak dulu...umo baru 25/26 tahun...cargasss manjanggg.....dah menunggu hari pun duk ajak Ayah gi sopping lagik...huhu

senarai ni Ummi dapatkan dari Blog MyPermataHati – sumber informasi kekeluargaan anda


* Untuk Ibu * ke hospital
1 Kad Lawatan Hospital/KadMerah
2 Kad Pengenalan
3 Telefon Bimbit
4 Baju/Blouses 5
5 Stokin 2
6 Kain Batik 3
7 Baju/Seluar Dalam 5
8 Skaf Kepala/Ki 2
9 Peralatan Mandi (PencuciMuka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10 Majalah/Buku
11 Tuala Mandi
12 Maternit…

Bisik...

Image
pic from here


anak dara kecik Ummi tu kan..sejak 2-3 bulan ni dapat pe'el baru
tetiba je kan
.
.
.
.
.
Alysha : Ummi...sini jap
Ummi pun pegi kat dia
Alysha : Ummi, tunduk jap
ikut jela cakap dia
Alysha : sini la...Alysa nak bisik
Ummi pun dekatkan telinga Ummi kat mulut dia
then dia pun bisik la
ada-ada jela bende dia nak bisikkan
cth.
Alysha : nanti esok Ummi beli sweet banyak² taww
or
Alysha : hamster mana? (tetiba je kan soklan nih)
or
Alysha: Ayah pegi keje

and the list went on..and on..and on...
ada-ada je la yang dia nak bisikkan
kekadang tgh khusyuk tgk TV
tetiba je dpt idea nak bisik...
kelakar jela

Fesyen tudung masa kini

Image
Kepala masih weng
hatta 2 malam bersengkang mata
tak tido
memula Adam demam n muntah²
next night pulak
Alysha tetiba nangis²
then muntah selambak atas katil
huhu...

sempat blogwalking harini
tapi Ummi tertarik dengan
satu entry oleh Lyafrina
pasal isu tudung bersanggul
kekawan boleh baca full entry
dia kat sini
tapi yang menggegarkan hati Ummi,
bila baca bahagian ini
Ummi petik dari blog beliau


Renungkanlah hadith2 dibawah :

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” - hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.
.


Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana …

Coffee- pregnancy

Image
pic from here Ummi memang seorang coffee lover
tapi Ummi tak berapa suka nescafe
kalo minum nescafe, Ummi akan either pening kepala
or get bloated
yang buatkan Ummi jatuh chenta dengan kopi nih
adalah instant coffee CNI with ginseng
perghhhh
memang sedapppp

dah terai ginseng,
Ummi terai tongkat ali pulak
hahaha....salah ke minum tongkat ali?

then Ummi suka jugak keluaran Power Root
AliCafe & Pearl

waktu preggie 1st trimester aritu
keinginan nak minum kopi terus ilang
maybe sebab duk mabuk² morning sickness
takde perasaan nak minum @ makan mcm biasa

tapi once cecah 2nd trimester
dah ilang morning sickness
Ummi dah teruja semula utk minum kopi
memang takleh tahannnn
nak jugakkkkk

tapi setakat secawan sehari
dan Ummi pastikan amik pil kalsium b4 tido malam
untuk ganti balik kalsium yang ilang dek minum kopi
aci tak???

then, Ummi jumpa artikel ni pulak dari BabyCentre:

Is it safe to have my morning cup of coffee during pregnancy?

Expert Answers
Jennifer R. Niebyl, ob-gyn

Yes. A morning cup is fine, but to be s…

Panasss...

Image
pic from here

Hari Sabtu lepas, elok je lepas mandi pepagi dah berpeluh²...ajak Ayah gi beli barang basah dan kering jugak walau x plan kat Tesco...singgah bekfes dulu kat kedai nasi kandar ape ke nama tah kat sana...sedappp nasi lemak & roti canai dia...murah lak tuh...

Dah selesai memborong...balik umah je kelam-kabut masak sebab Ummi ada undangan majlis kenduri kesyukuran sempena masuk umah baru dari opismet Ummi...for lunch, Ummi masakkan Siakap 3 rasa, Bayam tumis air & Talapia goreng tepung....besarnya ikan siakap kat Tesco tuh...memang saiz XXXL cuma rege RM11++ seekor..kalo makan kat kedai, maunya dah RM40 ke atas tuh...sumer makan berselera jek...Ummi makan sket je spare perut untuk makan japgi pulak

Lepas Zohor, ajak Ayah ke rumah kenduri...mulanya, plan taknak bawak sumer sebab dorang dah makan bertambah² dah tadi...elok je Ummi, Ayah & Alysha nak kuar...sumer nak ikut pulak...hemm...angkut jela sumer...umah opismet Ummi tu tak jauh pun, 5 minit je perjalanannya…

Durian dah mariiii....

Image
pic from here dougfurtek.com


pic from here apanyangku.wordpress.com



pic from here http://hanieliza.fotopages.com/?entry=847079 Semalam Ayah singgah ke rumah sini...on the way balik dari outstn Penang-KL... Ummi sampai je kat rumah, Ayah terus ajak ke Psr Malam... Ummi pon ok je...Kakak, Abang & Alysha pon ikut sekali... Sampai kat gerai bihun sup, Ayah as usual request nak duduk makan kat situ... Ummi cakap ngan Ayah nak ronda-ronda kat depan jap sebab Ummi rasa mcm kenyang jek...elok je jalan sikit, terus nampak longgokan durian nih...muahaha... 'hantu' durian dah jumpa durian...apa tunggu lagik... dahle nampak isi kuningggg menyelerakan amat...bila tanya pakcik yg jual tuh... dia cakap durian nih dari Jab. Pertanian tak jauh dari situ... patutla ulas2 dia memang mengancam... Ummi beli 3 bijik=RM10 Dah dapat durian, terus pegi semula ke gerai bihun sup tadi... Ayah pulak yang nampak durian tuh, terus bergegas nak beli lagik sebab cantik ulasnya kata Ayah...then Ayah datang bawak 4 bij…

The Science of a Happy Marriage

Image
Why do some men and women cheat on their partners while others resist the temptation? by Tara Parker
To find the answer, a growing body of research is focusing on the science of commitment. Scientists are studying everything from the biological factors that seem to influence marital stability to a person’s psychological response after flirting with a stranger.
Their findings suggest that while some people may be naturally more resistant to temptation, men and women can also train themselves to protect their relationships and raise their feelings of commitment.
Recent studies have raised questions about whether genetic factors may influence commitment and marital stability. Hasse Walum, a biologist at the Karolinska Institute in Sweden, studied 552 sets of twins to learn more about a gene related to the body’s regulation of the brain chemical vasopressin, a bonding hormone.
Over all, men who carried a variation in the gene were less likely to be married, and those who had wed were more li…

Alysha's fav. programs now

Image
Kalo dulu, dah jadi rutin Ummi.... tiap kali nak pegi keje WAJIB bawak Alysha pusing dlm keta seround dulu pastu dah pandai request nak gi beli kuih or beli ns lemak dekat setahun gakla dengan rutin nih . secara x sengaja ntah camne ada sekali tuh Alysha duk merengek meragam pepagi time Ummi tgh siap2 nak g keje so...Ummi saje jelah on kan tv kt dalam bilik tuh kul 7.30am kat NTV7 kuar lak rancangan 'hi5' nih terus dia diam ngadap tv x bergerak2 elok je habis citer 'hi5' disambung pulak dgn. citer 'Yo Gabba Gabba' pun dia melekat jugak . so sekarang nih tepat jam 7.30am je Ummi kene onkan tv kalo tak, dia yg akan remind "Ummi...nak tengok hi5" then bila citer tu dah mula & kuar intro song hi5 tuh dia pun akan cakap "Ummi...dah tat(start)" dia akan duduk/baring atas katil x pedulik kat Ummi dah Ummi soh salam b4 Ummi nak g keje pun tak dilayan . Ummi dah follow both citer tuh Alhamdulillah..mmg sesuai untuk dia educational musical program type sbb tuh dia leh melekat dan menari…

H1N1 vaccination

Image
pic here


Semua dah aware kan yang H1N1 second wave dah mula mengganas di negara kita
Ummi pun risau jugak sbb. dah tergolong dalam high risk for severe illness from H1N1 - ibu mengandung...memanglah, dari segi hygiene memang dipertingkatkan buat
kami sekeluarga

dah namanya rezeki...tetiba dapat emel yang company Ummi
dapat 30 free vaccines khas untuk staf yang akan outstation
ke oversea dan juga untuk high risk group...
dan based on 1st come 1st serve basis,
Ummi cecepat reply that emel book 1 place for me
so, arinih Ummi dah pegi ke klinik yang dikhaskan
untuk amik jab H1N1 tu...dan kenalah menunggu
sebab dah ada ramai menunggu kat situ
bila sampai turn Ummi,
macam biasalah doc. tny.
kandungan dah berapa minggu,
baby ada masalah ke tak, etc.

then, bila doc. nak suntik je
baru Ummi perasan yg Ummi pakai
maternity blouse yg. takde butang kat depan
jenuh le nurse & doc. tuh
duk susah payah turunkan
baju Ummi dari atas sebab nak jab. kat bahu
sib baik dapat doc. ppuan yg baik & lemah-lembut
fuh...

dah…

Mana lagi bagus...Mxxxs or Cxxxxm broadband?

Dah lama dah Ummi duk tertangguh² nak beli brodbeng nih tapi tak tau mana satu nak dipilih...kalo ikutkan Ayah...dia soh pakai streamyx jek...tapi tak best la sbb tak mobile... Ada gak tanya adik-beradik,sedara-mara, kawan-kawan.... ada yg cakap Mxxxsbagus coveragenya adik Ummi lak dulu pakai Mxxxs, pehtu dah gatal tgn tukar Cxxxxm sekalik, dia cakap pakai Mxxxs dulu lagi lajuuuuuu ada member lak pakai Cxxxxm elok je katanya camne nih... takkan nak beli dua-dua brodbeng nih serentak huhu...kopak wehhhhh tulung kekawan tulung sajes mana lagi baik menurut pengalaman anda semua yang arif lagi bijaksana ayat bodeksss

Down with fever

Image
pic credit here Lepas 2 round anak² demam Turn Ummi pulak yg kene Semalam Ummi MC sebab demam selsema Hari Isnin tengahari lagi Ummi dah rasa semacam pening kepala rasa berpusing² balik dari keje terus g klinik memang temperature dah naik pastu asek bersin je terus dapat MC untuk hari Selasa nak melangkah kaki pun rasa tak larat badan habis sakit² Semalam memang tak larat sangat nak bangun dari katil pun hazab sebab pening bergoyang sudahnya asek melepek atas katil je sambil layan tv si Alysha bila Ummi ada kat umah memang tak berenggang rehat gitu-gitu ajelah sebab asek melayan budak sorang tuh Ummi baca Pa&Ma lama² dia pun sibuk asek tanya itu apa, ini apa Ummi terpaksa layan gak walau mata asek nak terkatup sampai satu masa Ummi dah rasa tak larat sangat Ummi bagitau Alysha 'Ummi tak larat le dik, Ummi nak tido...boleh tak dik?' dia jawab 'bolehhh' then dia pun tutup buku & baring atas lengan Ummi sedar² rupanya both of us tertido sama² Alhamdulillah, petang tu fever Ummi memang dah down sel…

2nd Checkup @ 21 weeks

Image
Last Friday, Ummi & Ayah cuti (cuti gantian sempena Hari Buruh pada hari Sabtu) tapi budak² sekolah macam biasa. Pagi² Ummi, Ayah & Alysha keluar dari rumah jam 8am untuk ke Pantai Hosp. untuk monthly baby checkup. Mulanya, Ayah tanya nak bekfes dulu ke tak? Ummi cakap nak bekfes lepas checkup jelah kat Ipoh.

Asek sangat berborak dalam keta...nak jadi citer, Ayah terlepas simpang masuk ke Bt. Gajah untuk ke Spg. Pulai...adesss...Ayah dah malas nak berpatah balik...so, terus jelah nak masuk ikut bandar Ipoh...Ummi sajes Ayah terus je sampai nak ke tol Ipoh..tapi, Ayah nak amik shortcut kekununnya masuk terus ikut jalan tepi Tesco Station 18....sudahnya...daripada nak shortcut, dah jadik longcut la pulak....dekat pukul 9.30am baru sampai ke hospital...

Parking pulak penuh...so Ayah turunkan Ummi & Alysha kat main entrance hospital tuh...then, ada pulak staf hospital tuh suruh Ayah pusing sbb diorang ada sediakan valet parking service-->complimentary aka. FOC...wah²...ini su…