Posts

Showing posts from June, 2010

Prewash baju baby & gelagat Alysha

Image
Hari Ahad lepas, Ummi kuarkan sumer baju baby dari storage box, gunting sumer price tag and then masuk dalam laundry bag nak dicuci. Si Alysha lak datang menyibuk. Dibelek-belek satu-satu baju baby sambil mulut rancak sebut 'NI BAJU BABY...NI BAJU BABY'. Diambil satu baju baby nak cuba pakai, tapi since dia lom pandai unbutton kan baju tuh, diletaknya balik. Then, diambilnya pulak suar baby sambil cakap 'ALYSA NAK PAKAI LA'(she's still pronouncing herself as Alysa)...Ummi biarkan aje sambil nak tengok reaksi dia. Dia buka suar dia n nak buka CD dia. Ummi cakap xyah buka CD, nanti busuk suar baby. So, dia x jadi buka suar dia. Dia terus sarungkan suar baby tu sambil cakap kat Ummi 'UMMI...TENGOK NI!KECIKKK'...Ummi pun tergelak-gelak le kat dia sambil cakap 'SUAR BABY KECIK LA YANG'. Sambil Ummi duk gunting price tag baju-baju tu, dia pun gigih mencuba lepas satu-satu suar baby..

Bila Ummi nak masukkan dalam WM, dia pun nak sibuk suruh Ummi dukung dia …

4th checkup @ 29 weeks

Image
Went for the checkup last Saturday..ramai pulak orang..biasanya datang awal & xde orang..nasib baiklah x lama sangat kene tunggu..tapi Ummi pelik sikit le..dah 2 bulan checkup x disuruh timbang berat...lepas amik urine, terus jumpa doc je

Doc check BP okay..normal..110/60...dah bual kejap dengan doc, terus baring untuk discan...semua okey je doc. cakap...berat baby 1.2kg...kedudukan baby masih kepala di atas...doc cakap xpe...bagi masa sampai 34 weeks nanti untuk dia pusing ke bawah...doc nak print 3D muka baby ...TAPI...ditutup dengan tangan lak...kaki pun ke atas gak...hemmm...malu baby ni, kata doc...doc check gender lagi sekali...memang sah boboy...heheh

Tapi berita yang tak bestnya, doc cakap Ummi kene test kandungan gula next checkup...even Ummi takde family history yang ada diabetes..tapi disebabkan umo > 35 tahun, doc terpaksa check kandungan gula dalam darah...so, next checkup kene pose dulu-->pehtu minum air gula-->lepas 2 jam baru check kandungan gula...ISK!!! se…

Tiring Saturday......Relaxing Sunday

Image
Hari Sabtu:

semua dah bangun awal pagi & bersiap sebab nak pegi amik report card Abang & Abgcik...report card Kakak dah amik hari Rabu sbb. ada perjumpaan dgn. ibubapa khas utk. anak² yg. nak UPSR...alhamdulillah, ujian OTI2 Kakak dapat 4A1B..tp. yg tak bestnya B tuh BM Penulisan la pulak...takpela Kakak...ada 2 bulan lagi b4 the BIG DAY...Ummi plan nak ajak Ayah g bekfes roti canai kat kedai mamak...tup², Ayah dah siap buat nasi goreng cili api..heheh...okey jelah kan...mamam dulu baru bertolak

Kat sekolah, Ummi g jumpa dgn. guru kelas Abgcik while Ummi suruh Ayah g jumpa guru kelas Abang sebab Abang memang ada masalah sikit dengan pelajaran dia. Guru kelas Abgcik bernama Ustazah Hafizah. Alhamdulillah, Abgcik dapat no. 3 dan Ustazah Hafizah pun bagitau perkara yang baik² je pasal Abgcik. Ummi tau Abgcik memang behaved kat kelas & he loves to get attention from teachers. Rajin tolong cikgu amik buku la, amik beg la...etc.
Dah selesai, Ummi pegi ke kelas Abang lak...tengok Ay…

Besar sangat ke???

Image
pic from baby-gaga here


Preggie kali ni, Ummi rasa peyut cepat benor membesar kalo nak compare waktu preggie Alysha dulu. Klu dulu, time ni lah Ummi kene attend Teambuilding kat teluk dalam resort pangkor...yang bestnya Ummi dapat exemption dari join aktiviti lasak macam kayaking, snorkeling, main paintball. Yang indoor games memang Ummi x lepaskan peluang, mmg. BEST sangattt...

Maybe sebab kali ni baby boy, so, peyut muncung ke depan...kalo nak dibandingkan ngan Alysha dulu yang melebar dari tepi pinggang, takdela muncung sangat...hemm...

Semalam, ter'jalan' saing ngan bos lepas amik air panas kat pantry.

Pastu dia tanya, 'you bila due nih?'
Ummi: ' lambat lagi Doc. Bulan pose or raya nnti'
Bos: 'Ooo...lambat lagi. I ingatkan dah dekat, nampak dah besar'

*gulp*

Dlm pikiran Ummi ni, besar sangat ke perut Ummi kali ni? Sebab time preggie Alysha, sume duk tegur 'keciknya perut'. Adakah sebab preggie kalini Ummi banyak pakai maternity dress jenis 'maxi…

Third trimester already...how time flies!

Image
Week 28

See the big picture How your baby's growing:By this week, your baby weighs two and a quarter pounds (like a Chinese cabbage) and measures 14.8 inches from the top of her head to her heels. She can blink her eyes, which now sport lashes. With her eyesight developing, she may be able to see the light that filters in through your womb. She's also developing billions of neurons in her brain and adding more body fat in preparation for life in the outside world.

How your life's changing: You're in the home stretch! The third and final trimester starts this week. If you're like most women, you'll gain about 11 pounds this trimester.

At this point, you'll likely visit your doctor or midwifeevery two weeks. Then, at 36 weeks, you'll switch to weekly visits. Depending on your risk factors, your practitioner may recommend repeating blood tests for HIV and syphilis now, as well as doing cultures for chlamydia and gonorrhea, to be certain of your status before de…

Senarai keperluan sebelum bersalin

Image
Semalam lepas blogwalking kat blog Azie , terus Ummi pun buat list apa lagi yang perlu dibeli & apa yang dah lengkap:


Untuk Ummi

1 Jamu NR - X
2 Stokin - 2 pasang
3 Tungku - dah amik dari umah Tok aritu
4 Bengkung - ada 1 bengkung roda Mia dulu beli kat member Ummi kat Uni dulu kat mamadamia.com

(tp skrg tingin nak beli yg jenis strap lak cam pic bwh ni)
5 Maternity Pad/Pad Biasa - X
6 Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah) -ada member opis nk pinjamkan dia punya

7 Pati Ikan Haruan -X (kene beli 2 pack@sedozen cam sll.)
8 Gamat Gamogen - X
9 Jus Bidadari - X
10 Washable nursing pad - baru ada 2 pasang, recycle ada 2 pasang
11 Disposable nursing pad - X
12 Nursing bra - dah ada a few, nak menambah koleksi lagik (FabMom ada sale!!!)
13 Nursing cover - tgh survey
14 Breastpump -dah ada Avent Isis, tgh tunggu turn utk dpt Medela FS Ogos nnti (yey)


utk Baby

1 Baju- Lengan Pendek - 8 helai
2 Baju- Lengan Panjang -5 helai
3 Romper - 1 pasang
4 Seluar Pendek - 0 (Ummi mmg x suker beli suar pende…

NisaChoc Giveaway !

Image
Ummi nak sangat join giveaway nih sbb Ummi memang a True Chocolate Lover...huhu...camno nak kurussssss

4 Easy Steps: 1) DONE! 2) DONE! 3) DONE! 4) DONE!
Gift: Love Box - Praline Chocolate with filling ( 8 cavities)

Sape nak join, meh click kat sini

Happy 8th Birthday - Adam Ikhwan

Image
Happy birthday to my boy - Adam Ikhwan on 22nd June-

My boy yang...
sangat aktif
sangat independent dari kecik
berani
nakalllll
banyak cakap
banyak soal

tapi...
bermasalah sikit waktu mula naik sekolah dulu
sebab x lancar membaca
sampai kene masuk kelas pemulihan khas
lepas 3 bulan alhamdulillah
dah lancar membaca
thanks to all teachers SKSI
but...
he's a very determined person
ujian bulan mac aritu dapat no 1
ujian may baru ni dapat no 3
walau dia bukan berada in
the top classes
but it really motivates him
to move forward
I'm proud of you my dear
love you much
*sabtu ni lps Ummi g checkup baru kita g cari kek utk Adam ye...lagi best kalo dpat kek SR kat Jusco tu...Ummi yg lebey ni heheh*

Coti kami - Part III

Image
Coti ke Penang nih unplanned sebenarnya..sebab asalnya Ayah ke Penang sebab keje...Ummi lak menempel nak ikut sekali since coti sekolah lom abis & coti Ummi masih ada..huhu...nak coti yang sebenarnya...rehat²kan minda & badan kekununnnn

Kami duk kat Vistana Hotel sbb. Ayah ada keje kat situ...not badlah hotel tu...yang bestnya turun jek lif bawah terus sampai ke swimming pool..haha...budak² le yg suka...Ummi dah memboyot ni malas le nak masuk pool...karang jadik cam dugong pulak..kuikuikui...

Malam tuh Ayah nak bawak kami dinner kat tempat yang dia selalu makan...sedap katanya...sebelum tu ronda² tepi laut kat Gurney...Batu Feringghi..then, singgah solat Maghrib kat masjid ape tah kat area situ...cantekkk sbb. nampak as if masjid tu terapung atas air...then pusing sana sini...perut Ummi dah lapar...tak sabar dah nak makan..bebudak request nak makan fast food tapi Ayah cakap fast food kat mana² pun ada...Ayah nak bawak kami g kedai mamak yg fofular la kat Penang tuh...Restoran Ka…

Coti kami - Part II

Hari Ahad petang tuh, Ummi & Ayah ke Darussyifa' Bangi nak amik air selusuh as usual...kami sampai kol 6 lebey...tapi, unfortunately dah penuh...dan Ummi agak ralat bila kakak yang jaga bhg. pendaftaran tu bercakap dengan kasar sekali...pedih betul hati Ummi...tak boleh ke bagi tau elok²??? Dia suruh datang the next day pagi²...

Ayah cakap
'esok pas subuh kita datang lagi'
Ummi cakap
'takyahla...tawar hati dah nak pegi...kita pegi Darussyifa' cawangan Bota jela'

sedey rasanya...dari Haiqal sampaila ke Alysha...tiap kali preggie Ummi g amik air selusuh kat Bangi tu...memang tiap kali pegi time petang...sebab kurang sket orang...best jek amik air selusuh kat situ...ustaz siap mintak izin dari Ayah pegang perut sambil baca doa...tapi kali ni takde rezeki amik air selusuh kat situ

Hari Isnin, bangun pagi dah siap masak nasi+lauk² sebelum bertolak ke Perak...singgah PJ dulu umah makcik nak amik Kakak yg bermalam di sana...makcik offer suruh lunch kat situ tapi perut s…

Coti kami - Part 1

Coti kami yg panjang tu terbahagi kpd beberapa bhg (cewahh...mcm le jauh benor cotinya):

Perak - KLKL - KedahKedah - PenangPart 1 : Perak - KLUmmi sensorang naik bas ke KL...sampai KL dah malam & Ayah dah menunggu Ummi kat sana Sampai umah je, orang pertama yg Ummi tuju = Alysha...kelakar je nengok, dia memalu nampak Ummi...Ummi peluk dia & rasa badan dia cam dedar sket tapi maktok & Ayah cakap xde pape...Ayah terjaga tengah malam & rasa badan Alysha panas sangat...terus lap kepala dia dgn. towel basah...hem...Ummi ni memang ada instinct kalo anak nak demam...selalunya perasaan Ummi memang betulThe next day, Alysha makan roti canai sekeping tapi refused to eat her lunch...demam kejap panas, kejap kebah lepas makan ubat...petang tu bwk maktok jejalan kat Nilai 3...otw ke Nilai 3 tu, Ummi perasan ada ulcer putih kat bhg dalam mulut Alysha...patutla dia xmo makan...tak lama kat Nilai 3, dalam sejam je kat sana sebab dah nak maghrib...makcik(kakak Ayah) lak sms bgtau dorang…

Still in coti mood

Image
pic from here

Dah mula keje hari ni
tapi masih xde mood
masih in coti mood
badan penat
minda penat
huhu
esok-esoklah Ummi citer
pasal coti kami yang panjang
asalnya plan coti 7 hari
alih² jadik 11 hari laks

Pre-Order Coolababy Bamboo Charcoal Pocket Diapers

Image
Ummi membuka Pre-Order untuk Coolababy Bamboo Charcoal Pocket Diapers baru...
Pre-Order dengan harga pengenalan istimewa sah dari 1 June - 30 June 2010
Cepat rebut harga istimewa ini!!!




Since camera baru belum dapat dibeli, sumer pics ni dari MamaPayishOnlineshop :

choices of colors

Benefits: Releases Far Infrared Ray Bamboo charcoal fiber releases for infrared ray which can improve blood circulation and keep the body warm. it helps health care ~

Moisture Absorbing and Quickly Drying The cross-section fiber can absorb sweat and release it quickly to keep the skin dry and comfortable.

Special Introductory Price : RM31 (2 inserts)normal price RM35

Coti seminggu...yeyyy!!!!

Image
pic here

Since Ummi akan bercuti selama seminggu...
maka...
blog ini juga akan bercuti rehat selama seminggu....
dah lama benar Ummi tak coti lama camnih
sejak keje ngan kampeni sekarang ni
jarang Ummi nak bercoti lama²
sebabnya annual leave Ummi
hanya 14 hari setahun
compared ngan kampeni lama
yang dah 20 hari setahun

tapi ...
tanpa Ummi sedari
dah cecah bulan Jun tahun ni
Ummi baru amik coti 3 hari
14+c/f baki coti thn lepas 2 hari=16 hari total
so ada lagi baki coti 13 hari
heheh...
amik kesempatan
sebelum bersalin
dan coti sekolah
amik terus 1 week
pueh hati den..huhu

will miss you all...muahsss

Nape Alysha terpaksa ikut balik KL?

Image
pic from here

Plan asalnya, hanya Kakak, Abang & Abangcik yang ikut Ayah & maktok balik ke KL..
tapi...
Ummi mcm ada perasaan x berapa sedap hati lately nih.......
tak sedap hati dengan bibik....
Ummi x penah citer pasal maid b4 this
malas sebenarnya nak citer
my maid nih namanya CT
dari segi keje so-so jelahini maid ke-7 Ummi penah amik
in total2 maid Siam5 maid Indon
yg. lelain tu takyah le citersbb. my worries skrg ni pada si CT
dia datang dulu mmg. tatau pape
tak reti apasbb. x penah keje
umo dia waktu datang dulu 24 tahun
dah berkahwin n ada anak sorang baya Alysha
dia mmg slow learner
tapi Ummi x kisahslow learner pun x peasal dia mau belajar
alhamdulillah...dia improved
belum cukup 2 tahunkami bagi dia cuti seminggubalik Indon.
lepaskan rindu pada keluarga dia

semua kos ditanggung
siap Ayah bagi token lagik
itu x tmasuk macam² goodies
kami belikan utk. dia bawa pulang as ole-ole
sebab dia janji nak sambung keje setahun lagi ngan Ummi
dia nak beli henfon pun kami kasi
sebab memikirkan senang dia …

Balik kampung...

Image
Last Friday, Ummi & Ayah seperti biasa dapat cuti gantian sempena Hari Keputeraan DYMM Agung yg jatuh pada hari Sabtu...so as early as 7am kami dah bertolak pulang ke Kedah...kami ikut jalan lama...Ayah suruh onkan Garmin...hemm...dia suruh lalu ikut jalan Beruas...wah...memang best sangat...sangat nyaman...siap berkabus lagik n sejukkkkk....elok dah nak sampai je pekan Beruas, tayar keta pancit lak..sib baik ada keta lain tolong bagitau...kami memang x perasan langsung...isk...berhenti tepi jalan..Ayah kuarkan spare tyre & gantikan tayar yang pancit tuh...dengan pertolongan my 2 little heroes...sib baik ada heroes 2 orang tuh...kejap je Ayah settle tukar tayar...patutla pancit, kena paku besar...isk...

Sambung perjalanan & singgah bekfes kat satu kedai nasi kandar kat Parit Buntar...amatla tak sedap...memang kompem tak pegi dah pasnih...sampai umah MIL @ maktok kol 11am...then Ayah ajak g Tesco dekat umah maktok...dah lepas membeli, Ummi tersangkut lak kat FOS kat situ smp…

Gender baby

Image
Congrats Asu sbb. berjaya meneka gender baby akak
heheh..tapi xde hadiah ye...
sape yg tak nampak tadi, leh refer pic nih kat dalam bulatan tuh
pic ni discan dari bawah ponggong baby
so leh nmpk scrotum n a bit bebird dia
so...it's a BOY!!!!!!

^_^
pas g checkup ar Sabtu arituh
terus berdesup g JJ
borong baju baby BLUE kaler
senang hati
puas memborong
dah brp bulan asek tertahan²
je keinginan nk membeli
sbb tatau gender baby
jap tadi dah online sopping
bedung & barut baby lak
Blue semestinya
TAPI...
kalo ditakdirkan kuar girl nnti
x kisahle pakai Blue pun heheh

3rd checkup @ 25 weeks

Image
.



Last Saturday, Ummi dah x sabar² & excited sangat nak jumpa Datin Mimin...sebabnya, memang nak direct bagitau Datin yg Ummi nak tau sangat gender baby...bertolak dari rumah jam 8.30am & plan lepas checkup nak terus g terjah Jusco kat sebelah Pantai Hosp. Ipoh tu..hehe...makin teruja bila Ayah bagitau Jusco tengah ada SALE sekarang ni...

Ayah decide nak guna navigator lak...so, onkan Garmin & follow je jalan yang diarah...hemmm....'dia' bawak kami pusing ikut jalan lain lak...memula ikut Silibin...pastu masuk ikut lorong rumah orang ..huhu...

Ayah cakap 'takpe...kita tengok je dia nak ikut jalan mana...kut²shortcut ke'

hmmm...Ummi dah gelisah sebab Ummi takut kalo sampai hosp. lambat karang, ramai lak patient lain..tapi Ummi diam ajelah...at last, dah nak sampai hosp. kami ikut je jalan yang biasa guna sebab dah nampak hosp. tapi dia duk tunjuk ikut lorong kecik yang lain...huhu

Bilasampai klinik Datin, Ayah sakit perut lak...yang Ummi pun tak tahan nak terkuc…