Posts

Showing posts from August, 2009

Balik kampung

Image
credit to here

Since cuti weekend ni disambung pulak sehari lagi sempena Hari Merdeka...kami semua akan pulang ke kg halaman kami di Sg Petani Kedah...yeehaaaa.....bestnya dpt berbuka dengan masakan my mom & MIL...besttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!

Contest jom Main Air Bersama

Image
Contest oleh my ol' fren kakyong aka bib:




Nama si kecil : Alysha Iman
Tarikh lahir: 08 November 2007
Nama ibu : Hezlina
Lokasi gambar diambil: Pool di Glory Beach Resort, PD

Foto ni diambil waktu kami sekeluarga bercuti di Port Dickson pada bulan Januari yang lepas...waktu ni Alysha dah berusia 1 tahun 2 bulan...tapi percaya atau tidak...Ummi memang tak pernah bagi Alysha main air kat pool @ air terjun sehinggalah saat foto ni diambil...entah kenapa...Ummi jadi sangat protective dengan anak bongsu Ummi ni..takut itula...takut ini la...haishhh..macam² la Ummi nih...Masa memula nak masukkan Alysha kat dalam air tuh, cuak jugak nak tengok reaction dia..sama ada dia nangis ke...suka ke...once Ummi masukkan je kat dalam pool...dia heran kejap tengok air banyak di sekeliling dia...then, tak sampai 5 minit...dah ketawa riang...tambahan pulak ada si Kakak dan Abang yang amat rajin dan suka main air bersama adik kesayangan dia nih...


Tips menarik minat si kecil bermain air:

-biasanya …

How to set Oggix shoutbox to the actual time?

Image
ENTRY KHAS UNTUK KAK HAS ( yg lawa...ngeeee)


1) Login to Oggix seperti biasa
2)Di bahagian Control Panel, pilih Manage ShoutBox, then pilih Settings






3) Kat bahagian Shoutbox Time,

pilih GMT+3 Moscow, Kuwait wahhh...lokasi kita kat Moscow/Kuwait
nun...peliksss





DONE!!!

Selamat mencuba ya Kak Has...

Spaghetti herbs & cheese

Image
hehe..tajuk kasi gempak sket...this was our main menu for iftar yesterday..memandangkan tinggal Adam aje kat umah, so i cooked this dish specially for him (he's a spaghetti lover)..kalo yg 2 orang lagi tu kureng sket especially si Kakak...sanggup x jamah langsung..huhu..

meh layan gambar sket...


nilah sosnya...brand Campbell..1st time nmpk sos spageti Campbell nih..biasanya guna Leggos


ada tanda halal JAKIM lagi tau (mutu gambar kureng memuaskan...harusla rembat camera baru nih..heheh)

sos tgh dimasak


ni pulak..takkan x kenal..spageti la kan

sprinkle with a bit black pepper...ready to serve...so simple

lepas mamam spageti...mamam ini pulak...jeng..jeng..jeng
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



yayyy...pose² mamam aiskrim dikepit dengan white bread...huhu...hasilnya,bgn pagi nih teramatla keringnya tekakku..huhu..penangan aiskrim di bulan pose...

Resepi bergedil dagingku

Image
KHAS BUAT DEL....
(akak xde exact measurement tau...agak² je semuanya ^-^)

Bahan²:

lbh krg 8 biji kentang (dicuci dan direbus dengan kulit)
daging kisar (pun direbus sebentar)
bawang goreng (ditumbuk sedikit supaya x kasar sangat)
(akak suka letak banyak sbb nnti bergedil jd wangiiiii je)
jintan manis ditumbuk halus
3-4 biji bawang merah ditumbuk halus
daun bawang dihiris
garam
lada hitam
telur (untuk celupan bergedil)
minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:

-kupas kulit kentang yg direbus
-lecek kentang sampai hancur
-satukan dengan kesemua bahan lain kecuali telur
-cubit adunan, bentukkan bulat seperti bola dan kemudian dileperkan
-salut bergedil di dalam telur dan goreng kekuningan
SIAP UNTUK DIMAKAN :)

Nota kaki:

***nak lagi sedap, kentang tuh dipotong2 mcm wedges,digoreng, pastu baru dilecek...takyah rebus-->resepi my SIL...aritu wktu buat terlupa lak pesanan dia
***another fren lak( abby) recommended that daging kisar tu pun digoreng dahulu..baru sedap katanya...later akak nak try gak gini


<<…

Marilah beramal di bulan Ramadhan

Ummi dapat emel ni again melalui annur yahoogroup yg Ummi sertai...marilah kita sama-sama membantu menyumbang bagi membina sebuah maahad & surau...demikian bunyi emelnya:
"Salam

Maahad Tahfiz dan Tarbiyyah Surau al-Amirin B.B.Bangi masih giat dibangunkan dan dijangka dapat beroperasi tahun depan

Terima kasih kepada penyumbang-penyumba ng yang telah membolehkan kerja-kerja foundation dan dinding selamat dijalankan. Semoga Allah menjadikan ia dinding saudara-saudari yang dermawan dari api neraka. Amin

Bahagian atap, bumbung dan keperluan penginapan pelajar tahfiz al-quran, direservekan untuk dermawan sempena bulan Ramadan, saat di mana al-Rasul paling dermawan. Pembangunan atap dan bumbung sekolah akan disiapkan sepanjang bulan Ramadan . Kelengkapan dalaman seperti katil, kerusi meja, carpet juga akan disiapkan secepat mungkin. Segala sumbangan amatlah di alu-alukan. Sumbangan boleh diberi terus kepada :

a. Dr Hj. Mohd Isa B. Hamzah tel: 0183705400 (Pengerusi Su…

Pengambilan ubat dan prosedure yang tidak membatalkan puasa

Ummi nih one of the member dalam Annur yahoogroup...tadi dapat email menarik ini dari Dr Yusof kt Annur...boleh lihat blog beliau di sini

Pengambilan ubat dan prosedure yang tidak membatalkan puasa
Aslm!
Esok atau lusa kita akan berpuasa. Objektif puasa telah digariskan Allah iaitu untuk menjadi orang bertaqwa. Semuga diakhir ramadan nanti kita akan mencapai objektif tersebut.

Berikut adalah petikan dari fatwa tentang pengambilan ubat dan prosedure yang tidak membatalkan puasa.

http://www.islamset .com/bioethics/ index.html


In its specialised seminars and conferences, the Islamic Organjsation for Medical Sciences (IOMS) has always taken the initiative to put forward for debate new contemporary medical issues with the view of formulating a proper legal Islamic view and understanding of their significance and impact. These seminars and conferences are always well-attended, bringing together distinguished Muslim jurists and Shari'ah experts, medical practitioners, pharmacologists, and spe…

Hari pertama dan kedua Ramadhan

Image
hari pertama Ramadhan - Sabtu

pukul 8am dah kuar rumah heading to Tesco station 18...Ummi, Ayah & Haiqal(all wearing face masks)...yg lelain masih nyenyak tido lepas solat subuh...Ayah request nak kari kepala ikan...borong all the groceries+vege tapi Ayah kata ikan x menarik (walau di mata Ummi nampak segar-bugar je n cantik-cantik)...Ayah kata 'nak g Econsave manjung tak?' Ummi cakap 'kalo Ayah larat nak drive ke Manjung pulak,Ummi okey aje'...so, balik umah kat S.I. dulu, unload barang dari bonet kete...kemas apa yg patut..then, all of us headed to Manjung pulak...this time around dah plan nak tinggalkan all the kids+bibik kat umah niece ayah si Ila kat Manjung..risau nak bwk diorg kat crowdy area camtu

sampai umah Ila dlm pukul 11.30am..tinggalkan bdk2 n bibik...Ummi n Ayah terus pegi Econsave..on the way there, Ayah tunjukkan Manjaku outlet baru bukak n ada sale pulak tu...so singgah kejap tapi takde yg menarik kat mata kami(Ummi still ternampak2 few online kids …

Makanan rujiku sepanjang puasa...again

Image
Seperti pada tahun lepas, Ummi akan sedaya upaya pastikan Ummi mengambil makanan-makanan berikut bagi memastikan milk supply tak merudum...mungkin Ramadhan ini adalah Ramadhan terakhir Ummi menyusu Alysha kan...Ramadhan depan umonya dah dekat 3 thn la pulak...cepatnya masa...





KURMA/DATES

http://www.thenutfactory.com/photos/fruit-dried-dates-deglett.jpg

KISMIS/RAISIN


http://www.thenutfactory.com/photos/fruit-dried-raisin-golden.JPG

SOYA/SOY


http://www.theajzone.com/members/images/stories/soy.jpg

OAT

http://karisullivan.files.wordpress.com/2008/04/oatmeal.jpg

HALBA/FENUGREEK

http://www.viable-herbal.com/images/herbs/fenugreek-bsp.jpg


PALING PENTING...MINUM AIR MASAK BANYAK-BANYAKKKKKK

http://www.apartmenttherapy.com/uimages/kitchen/2008_07_24-GlassofWater.jpg

Latihan Ramadhan - Mengurus Marah

1. Bukan puasa kerana tiada makanan. Tetapi puasa kerana melatih diri untuk terkawal. Tidak makan di depan makanan, kerana Tuhan. Bukan bertahan dari membalas kerana lemah dan berjiwa pondan. Tetapi belajar untuk memilih tindakan. 2. Marah itu perlu, sesekali ia memang perlu. Tapi kalau sentiasa marah dan penuh bangkangan, hingga setiap patah kata hanya mengungkapkan kemarahan dan ketidak setujuan… ia tidak tepat dengan contoh Baginda Junjungan. 3. Rasulullah SAW pernah marah, tetapi marahnya diredakan dengan bermesyuarat dengan sahabat mencari yang terbaik pada tindakan. Sebab marah itu emosi. Bila kita emosional, kita tidak rasional. Bertindak secara tidak rasional itulah yang sering mengundang sesalan. “Wahai orang-orang yang beriman, jika datang seorang fasiq kepadamu membawa satu berita, siasatlah terlebih dahulu. Agar jangan nanti kamu bertindak ke atas suatu kaum dengan kejahilan. Lantas semua itu akan mengheret kamu kepada penyesalan atas apa yang kamu lakukan”

New price, new added features, new look!

Image
Starting from August'09, the new stock of Lunatots CD may have some new added features and also new design....in conjunction to that, a lil bit of tiny weenie price increase has to be done....

Wait till you see the new added features and few new exciting designs of the CDs.....!!!

ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR

Image
ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu siangnya engkau sibuk berzikir
tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
mendayu..merayu. ..kepada- NYA Tuhan yang satu
andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu
sholat yang dikerjakan.. .sungguh khusyuk lagi tawadhu'
tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja
di setiap kesempatan juga masa yang terluang
alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu malammu engkau sibukkan dengan
bertarawih.. .berqiamullail. ..bertahajjud. ..
mengadu...merintih. ..mem…

Pelik Ya...

Buat renungan bersama

Alangkah Peliknya Kita......

Pelik ya,

Duit RM 50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid, tapi
begitu kecil bila kita bawa ke supermarket.

Pelik ya,
30 minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi
betapa pendeknya waktu itu untuk satu cerita komedi.


Pelik ya,
Betapa lamanya satu jam berada di masjid, tapi
betapa cepatnya dua jam berlalu saat menonton wayang di panggung.

Pelik ya,
tak sampai 30 minit dengar khutbah Jumaat dah rasa jemu, tapi
tak pernah puas dengar lagu kesukaan kita walaupun dah ulang dua tiga kaset berkali-kali.

Pelik ya,
Dengar iklan jualan murah di tv rasa tak sabar-sabar nak pergi beli-belah,
Tapi dengar laungan azan tak sabar-sabar nak tukar channel lain.

Pelik ya,
pasar malam jauh sanggup naik kereta pergi, tapi
masjid dekat rumah rasa berat pula kaki.

Pelik ya,
susah sungguh merangkai kata untuk dipanjatkan saat berdoa atau solat, tapi
betapa mudahnya cari bahan bersembang dengan kawan-kawan.

Pelik ya,
betapa seruan dan te…

Worst nightmare ever -Part 4 - Final Part

Alhamdulillah...semuanya dah selesai....Syafiqah pon dah sihat dan the crisis dah xde berulang lagi...thnking myself has been exposed to the I-L-I ward in Ipoh GH, I asked my Exec. in the office whether I should be on home isolation or anything or just go to work as usual on the following day. She replied saying that the HRMA requested me to go to the panel clinic(inside the office compound) to get the clearance from the doctor about my condition...

The next morning, I went to the clinic as requested...and I knew that Doc S (who precribed Maxolon to Syafiqah)will be on duty every morning...when my name was called for consultation...I went in calmly and then she asked me on the condition of Syafiqah due from her fever...

Me :
'doc..maxolon that u prescribed sebabkan dia kene kejang leher sampai kene admitGH Ipoh tau'

Doc S :
'Oh...it's your child my staff have been talking about...
No....no!..you cannot blame me...…

Worst nightmare ever -Part 3

Yep...my HERO arrived...and I just did not expect Hubby to arrive that fast…he took only 2 hours++ to drive from Semenyih to Cangkat Melintang…wow…I was so relieved to see him though the actual problem was still left unresolved…tat the same time jugak, Doc Jefri arrived to see how things going on and to pfetch his wife and lil daughter...the lady doctor explained to me that Syafiqah need to be admitted to GH Ipoh for further treatment and she has prepared the referral letter to bring along…I had a second thought of…alang-alang dah nak kene pegi Ipoh, baik terus je admit kat my panel hosp. which is Ipoh Specialist Center and we informed the doctor on our decision…so, we went back to Seri Iskandar to leave my car and also to bring some clothes & other things along as we will be staying overnight at the hospital…but then hubby asked me if I really want to bring her to the hospital as he claimed that she did not encounter with any attacks during the journey from hosp Cgkt Melintang to…

Worst nightmare ever -Part 2

Sampai je kat klinik, I rushed in to find about 20++ students tgh tunggu treatment ( and I suspected must be the ILI kind of thing)...just in time, ada patient kuar dari bilik doc..I rushed Kakak in without doing the registration etc...Dr Jefri(part time doc) tny 'kenapa ni?'..dgn tangan yang menggigil dan terketar-ketar...I dun know how to explain to him....i just said ' kepala dia doc...xleh nak tegak...jadi senget ke atas...lidah dia pon dah kebas,xleh cakap'...Dr Jefri calmly tny few Qs to investigate...luckily I brought the medicines she has taken and gave to the doc...dia buka satu-satu ubat tuh and he directly pointed to 'MAXOLON'....he said 'this is the reaction towards the intake of Maxolon...which normally will not be prescribed to children'....i was like...'what?!!!!then, kenapa pulak Doc S pagi tadi boleh prescribe this thing to my daughter?????!!!!....

Then, Dr Jefri explained calmly to me...bhw this reaction is not harmful..but it will …

Worst nightmare ever -Part 1

It started when Syafiqah started to cough+sore throat on Saturday...pegi klinik panel kat dalam ofis ni tutup pulak..so pegi another klinik panel kat luar which I did not favor sangat...on Sunday, dia dah developed fever+vomitting...yup...tiap kali demam, dia mesti akan muntah2 sekali...on Monday morning, I took her to the panel clinic kt dalam ofis ni dan berjumpa dengan permanent doc which is Doc. S...before prescribing the medicines, kakak slowly whispered to be given tablet kind of medicine instead of syrup-like...sebab dia susah sikit nak telan ubat air nih,komfem kuar balik later...

Doc. S bagi ubat demam tablet which is Ponstan, ubat batuk syrup kaler hitam(sbb xde ubat batuk tablet), antibiotik syrup (pon sbb xde antibiotik tablet for kids) dan juga untuk ubat muntah dia bagi Maxolon tablet (dosage-1 tablet 1/2 hour b4 makan)...

later that night...aktiviti biasa kami 5 beranak ialah bergolek-golek dalam bilik tido sambil bergurau-senda...then, Syafiqah mengadu lidah dia terasa …

Pic dah basi

Image
I was soooo busy the past 1-2 months...jadi banyak gambar yang blom dapat upload ke sini...ini berkisar tentang Majlis Tilawah Kebangsaan yang dah selesai berlangsung last month...Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Illahi dapat kami merasa kemeriahan majlis ini sebab dibuat di tempat kerja Ummi sendiri...kalau tidak, entah sampai bila le nak merasa? Anak-anak Ummi yang sangat teruja, lepas Maghrib je dah kalut bersiap nak pegi...huhu

si Kakak tersengih gumbira



si Haiqal segak bergaya siap nak pakai sampin lagi tu(si Adam dah berlari sorang2 masuk Hall..haishhh...maklumla,'rumah' sendiri)

the Hall waktu orang belum ramai lagi

Elok nak amik je pic Qari pertama mulakan bacaan, bateri pulak 'kong'...hmm..setakat itu ajelah rezeki buat kenangan kami

Hari Sukan SKSI

Image
It was held about 2 weeks ago...Kakak main melodian untuk pancaragam sekolah while Haiqal masuk Sukaneka 'Meleret bola zigzag'

Haiqal waiting for his turn...he's the last one..penentu menang kalah kelas dia nih...and he got 3rd place..jadilah tu




si Adam pakai barret Kakak


Azim anak auntie yus...soooo handsome..



Kakak main melodian with the pancaragam group


Rumah Merah


Rumah kuning



Khemah-khemah dihias indah ikut Rumah masing-masing