Posts

Showing posts from January, 2011

Kerisauan Ummi terubat

Image
Dalam hati tengah gundah-gulana
memikirkan Alysha meraung kat nursery tadi
tetiba dapat sms berbunyi

'Salam Ina.alhamdulillah..alysha x nangis.dia mahu mbaca dn mlukis dn mwarna. mndi dn makan. Ok le, jagn risau.KLiza'

syukur ya Allah.....legaaaaaa sangat Ummi baca sms dari caretaker Kak Liza tuh....alhamdulillah...moga Allah sentiasa permudahkan urusan kami...AMIN

Maidless with 5 kids + weekend housewife....

Image
Hidup Ummi

Since maid dah takde ni, hidup Ummi huru-hara dibuatnya...tapi masih boleh menarik nafas memandangkan Ayah masih menghabiskan cuti sakitnya yang akan berakhir lepas cuti CNY ni...*gulp*

Keadaan rumah dah tak macam rumah...dapur dah lama x berasap...kalo berasap pun eh...macamle guna dapur kayu kuar asap...dapur gas ada asap ke?.. , cuma untuk masak maggi or goreng telur or goreng nugget... no more scrumptious homemade food everyday

Seawal jam 5 pagi Ummi dah bangun bibik dulu pun tak bangun seawal nih! ...basuh baju guna WM...masak air panas...kemas² rumah setakat yang termampu...sapu sampah...elok azan Subuh berkumandang dari surau depan rumah, serentak tu jugakle baby Firas menangis mntak disusukan..maka, landing la Ummi balik atas katil breastfeed Firas sampai dia terlena balik...at the same time, Kakak, Abang & Abangcik dah siap² nak ke sekolah

Dalam kul 7am, dah siap sidai baju...pastu check nursery bags if ada apa2 yang tertinggal...pastu barulah Ummi siap² untuk ke o…

Snow Bear or Little Bean?

Image
Sekarang ni tengah duk fening nak beli warmer...dulu ada maid, rendam EBM tu dalam air suam jek (tu pun banyak kali ter'tangkap' dia rendam EBM dalam air panas mendidih...grrrrr...hatiku masih sakittt)...so, sekarang ni nak beli warmer..bila google..masyaAllah, banyaknya jenama dalam pasaran...masyuknya kalo dapat rembat Avent terus..tapi, sebab banyak benda nak dibeli pas takde maid nih..so nak beli yang biasa² ajela untuk diletak di nurseri (bab nih akan distory later)...

sape² penah pakai any of the following brands?

MR BEANLITTLE BEAN?




SNOW BEAR?

Boleh kasi review sket tak???


KEPUTUSAN PENUH HAPPY BABY CONTEST

Image
Firstly, terima kasih atas penyertaan semua rakan blogger
yang sudi sertai contest pertama Ummi ni
Setelah puas menelek,membelek,merenung...akhirnya, kata putus telah dicapai...maka dengan ini, diumumkan pemenang² untuk HAPPY BABY CONTEST :

BAGI KATEGORI A TEMPAT PERTAMA


TEMPAT KEDUA


TEMPAT KETIGA




BAGI KATEGORI B



TEMPAT PERTAMA




TEMPAT KEDUA



TEMPAT KETIGA
.
.
.
.
.
.
.
.
Since penyertaan yang amat menggalakkan buat contest pertama Ummi nih,Ummi bermurah hati menyediakan 6 hadiah saguhati kepada :

Muhammad Mikhail Muhammad Mahadzir - top 5 kategori AAinuddin Alhadif Hasnol Harith- top 5 kategori ANur Fasya Afrina Mohd Fain - top 5 kategori BDurrani Zolkifli - top 5 kategori BNur Alya Afiqah (ummialya) - peserta pertama contest iniLailasani - follower ke-300 blog OurDreamsOfLife ni
*Ummi sangat² berharap once hadiah tu dah tiba, semua pemenang dapat buat satu entry di blog masing² dan letakkan pic hadiah yang dimenangi tu bersama baby bertuah tu..boleh kan?*

Tahniah kepada semua pemenang...
sila emelkan
nama, …

Keputusan Happy Baby Contest....

Image
.....................................insyaAllah
.....................................akan
.....................................diumumkan
......................................esok
......................................26 Januari 2011


Kisah Maid lagi...................part 2

Image
~sambungan~

lepas dah interrogate sejam lebey
dan dia lebey byk diam dari menjawab
dan hanya menangis bila kami cakap
nak laporkan perbuatan dia pada parent & suami dia di Indo.
barulah menangis tersedu-sedan

then, Ummi & Ayah amik kata putus
mesti hantar dia balik segera
sebelum keadaan jadi lebih buruk

so, Ummi sendiri packkan barang² dia
(nak check kut² dia ada rembat pape...and yes...dia pau dompet comel alysha)
mandikan Firas n Alysha
siapkan barang² kami
singgah tinggal kunci umah kat uncle Krul
sambil mintak tolong tengokkan kakak,abang & abgcik
beli tiket AirAsia online
tiket ke BDO jam 3.30pm
terus vroom ke Imigresen Ipoh
buat check out memo
lamaaaa menunggu giliran
dah settle
bertolak ke KL jam 11am
terus ke bandar Nilai
kuarkan semua duit dia dari akaun bank
sampai ke LCCT kol 2.45
kaunter check in dah tutup 5 mins ago
aiyark!
saje nempel ke satu kaunter tuh
explain kat adik cumil tu
yang kami baru sampai dari Perak
dia baik hati tolong check in kan
dan suruh Siti terus masuk ke terminal T4

sa…

Kisah Maid lagi...................part 1

Image
Kisah maid tak abis²
kalo cerita yang menyenangkan hati takpela jugak
ini asek kisah yang merobek hati je laaaa

Our maid nih dah keje nak masuk 3 thaun dah
memang nak beli tiket balik next month
tapi memang sejak setahun ni
to be exact sejak dia ada henfon
perangai dia dah berubah 110%

keje buat ikut dan aje
Alysha dah x diendahkan sangat macam dulu
kekadang sedey Ummi tengok bila time balik keje
Alysha pakai baju lama yang koyak²
apa motif gi bagi pakai anak Ummi baju yang Ummi nak buat kain buruk tuh
grrrrrr...padahal baju baru melambak
dah takleh nak pass kat Firas pun sebab Firas boboy

barang rosak sebab si Siti(my maid's name) ni toksah cakaple
baju koyak kene iron
pinggan/mangkuk/dulang pecah
baju berkaler² sebab campur ngan baju luntur warna
pegi bleachkan/letak clorox kasut hitam sekolah si Kakak!!!
sapu sampah masuk bawah katil
brooch melambak rosak
sebab pegi masukkan tudung dlm WM
tudung instant rosak
walhal dah remind berkali² Ummi akan basuh sendiri semua tudung pakai tangan
dan seribu satu …

TOP 5...

Image
Top 5 bagi Kategori A



Top 5 bagi Kategori B
.
.
.
.
.
.
nantikan keputusannya....................



Top 10 Kategori A

Image
Mari tambahkan debaran.....






Bila musim sakit menyerang...

Image
Kat Perak sekarang nih musim panasss membahang
panasnya terasa sampai ke tulang
sampai migrain dibuatnya

lepas Firas kuar dari hospital hari Isnin lepas
(terima kasih pada yang bertanya khabar)
si tecit tuh masih lagi ada kahak di dadanya
geram je rasa bila dengar bunyi kahak tuh

malam Isnin tu jugak
si Alysha pulak mula batuk berkahak
dahle 4 hari 4 malam payah nak tido kat hospital
balik umah ada lagi anak yang x sihat
sib baik Ayah paham sangat
dia yang tolong lapkan muntah Alysha
bila dia batuk tuh
Ummi dah fening²
mau taknya
tiap kali Alysha batuk,muntah +menangis
confirm Firas pun terjaga dan menangis sama
adoyaiiii

hari Selasa...
Adam n Ayah pulak demam
isk...
semalam pulak
si Alysha pulak dah berjangkit
memang doc cakap viral fever
so, kebarangkalian untuk berjangkit sangat tinggi

malam tadi Ummi tak tido
duk basahkan kepala Alysha
kasi dia makan ubat jam 3 pagi
urut kepala dia bila dia cakap pening
urut tangan dia bila dia cakap sakit tangan
pegang tangan dia bila dia cakap Ummi nak pegang tangan Ummi

itula…

Top 20 Kategori A & Top 10 Kategori B

Image
Jeng...jeng...jeng
dengan ini disenaraikan Top 20 bagi Kategori A
dan Top 10 bagi Kategori B
(fening menilik satu persatu gambar dan jugak delisted ramai yang tak mematuhi syarat contest)

Category A






Category B








Top 20 Kategori A & Top 10 Kategori B

Image

SENARAI PESERTA MENGIKUT KATEGORI

Image
Boleh lihat senarai peserta mengikut kategori
klik di SINI


Senarai penuh peserta HAPPY BABY CONTEST

Image
Salam sayang buat semua....

Terima kasih atas yang sudi mendoakan kesihatan yang baik buat baby Firas..alhamdulillah, dah dibenarkan keluar dari hospital pada jam 5pm hari Isnin baru ni.

Di bawah adalah senarai penuh peserta HAPPY BABY CONTEST sebelum dibuat sebarang tapisan...ini kerana di sepanjang contest berlangsung, sy dah semak tiap entry dan banyak yang tak mematuhi syarat dan sy telah tinggalkan komen di entry masing². Mana-mana entry yang tidak memenuhi syarat akan digugurkan serta-merta tanpa sebarang pemberitahuan(kerana komen telah dibuat sebelum ini ya).

Senarai di bawah juga adalah senarai peserta tanpa pengkelasan sama ada di bawah kategori A atau B..tapi nyata kategori A ramaaaaaiiiiiiiiiiiii sangattt....so, saingan amat sengittt untuk kategori A.

Hemmm....juri pun dah fening kefaler nih....payah woo nak buat keputusan sebab semua 126 gambar dibawah amat²lah memenuhi tema iaitu HAPPY!!!!

Maka sy akan buat ikut kaedah berikut especially untuk kategori A:

Best 20Best 10Best 5
S…