Posts

Showing posts from November, 2010

baby Firas 3 months' immunization

Image
Semalam Ummi bawak baby Firas untuk amik jab 3 bulan...pegi klinik panel dekat sini jek
Waktu tunggu turn tu, dia memang tgh mengantuk n asek tenyeh2 mata dia
Risau gak Ummi kut dia ngamuk time doc nak inject nanti
Bila dah masuk bilik doc, tetiba mood dia elok pulak
siap bersembang2 dengan Ummi lagik
Memula timbang berat
alhamdulillah...makin naik
berat = 5.9kg
berbanding 4.8kg bulan lepas
meaning berat dia naik 1.1kg dalam masa sebulan

then baringkan dia kat atas katil n Ummi pegang kaki dia
then Ummi suka bila doc Sofia baca Bismillah dan kata
'moga lepas ni awak makin sihat ye'
terus dia inject ubat ke peha montok Firas
Firas bunyi 'ekk' kejap je
pastu diam balik
doc Sofia pun terkejut
'eh..tak nangis dia?'
Ummi pun cakap ' strong la anak Ummi nih'
Ummi angkat dia dan cium dia
alhamdulillah, xde demam pun sampai hari ni

nih piccas Firas n kakYang wktu kami berkampung kat PJ aritu



piccas di bawah ni pulak wktu berada di Pantai Hospital Bangsar
bukan kat bilik Ayah
tapi ka…

ETS

Image
Sejak Ayah balik ke umah Semenyih lepas surgery aritu dan Ummi dah kehabisan cuti tahunan (sampai dah guna unpaid leave daa), Ummi terpaksa berulang alik ke KL...Ayah memang blom boleh travel jauh2 sebab luka operation tu masih baru dan yang paling penting, nak kene jaga bahagian tulang dada yang dibelah hampir 1 kaki panjangnya tu..bahagian itu yang Ayah terasa sakit sekarang ni while bahagian jantung memang takde rasa apa2 dah...in fact, kata Ayah terasa lagi mudah nak bernafas sekarang berbanding dulu yang kekadang tersekat2


Kakak & Abgcik(Adam) tinggal kat Semenyih bersama maktok, makngah dan pakngah...meanwhile, Alysha, baby Firas, Abang (Haiqal) dan bibik ikut Ummi balik ke Perak.
Maka, bermulalah episod kami berulang alik Bt Gajah-KL-Bt Gajah.
Thank to Electric Train Services aka. ETS yang memudahkan perjalanan kami. Perjalanan dari Bt Gajah ke KL ambil masa tak sampai pun 2 jam...kalo shuttle train amik masa 3 jam baru sampai....dan Ummi suka sangat ETS ni sebab sangatlah sel…

GA Teka & Menang Ibu3A

Image
Nak join GA dari kawan uni Ummi Bib aka Kakyong...saja cuba nasib...bukan senang nak teka nih...




Jawapan pertama : RM83.63
Jawapan kedua : RM83.90

Mata dah 'season' nih...tak berapa nak terang nak mengira...kene pakai kanta pembesar le pasnih...huhu



At 3 months old....

Image
Our Firas Zahin dah masuk umo 3 bulan on 23 Nov lepas
Sekarang ni...dah makin banyak ragam dia

suka sangat bersembangcelik mata je,kalo ditegur terus senyumkalo ditinggal sorang2 pun dia leh sembang ngan kipas la..lampu la..siap gelak2 n menjerit lagiktak banyak kerenah...hanya menangis kalo nak susu, nak tido, x selesa atau dah yakyak
All the piccas below were taken on 23 Nov...waktu dalam tren dari KL Sentral ke Batu Gajah

nampak pipi gebu nih...hemmm

digomol Abang n KakYang(Alysha)

Lihatlah pipi gebu saya dan gigi rongak KakYang

muka syahdu


pipi gebu yang Ummi suka seommmm


Top 5

Image
Dah lama x blogwalking since hubby admitted ke hospital
harini bila mula blogwalking
baru perasan
rupa2nya
Alysha termasuk dalam senarai Top 5
heheheh
tak sangka pulak
walaupun tak dapat jadik winner
tapi tersenarai dalam Top 5 tu
memang x dijangka
sebab sesaje suka2 letak gambar dia
hehe

from fizafidi's blog here





Update on hubby

Image
Tuesday 9 Nov-Hubby was admitted to Pantai Hosp. KL (PHKL) after doing stress test & Ct scan at Twin Towers Med. Centre & Prince Court Med Centre
Wednesday 10 Nov night- transferred to ICU at Block D level 1 due to mild chest pain-Thursday 11 Nov - angiogram result showed that 95% of left artey was blocked and angioplasty procedure was impossible to be done due to the large blockage or trombosisCoronary artery bypass surgery was scheduled to be done on Saturday morning-Friday 12 Nov - Cardiac surgeon, cardiologist,anaesthesiologist explained on the procedure to be done on Saturday..what to expect after the surgery etc-Saturday 13 Nov - procedure started as early as 5 am...starting with anaesthetic....surgery procedure started at around 6am++ and ended before 12pm....Jam 12pm, I was called to the ICU unit to visit hubbyTime nih...keadaan sangat menyedihkan with all the wires,tubings all around his bodydan yang paling menakutkan bila tengok dia bernafas menggunakan Life Support M…

Di sebalik sinar...datang mendung

Image
Hati Ummi tengah gundah gulana
Ya Allah...kuatkanlah diriku

Dah lama Ayah selalu mengadu sakit dada
dan dah selalu sangat Ummi suruh pegi buat checkup
tapi Ayah macam selalu lah
takut la..macam2 la
finally bila Ayah dah selalu sangat rasa gitu
barulah Ayah beranikan diri pegi jumpa doktor pakar
dan seperti diduga
memang ada blocked arteries kat jantung Ayah

semalam Ayah jumpa lagi doktor tu
dan terus admit hospital untuk buat
angiogram procedure
nak tahu lebih lanjut pasal angiogram leh refer SINI

result angiogram test tu menunjukkan
Ayah takleh buat angioplasty aka ballooning
sebab banyak arteri yang blocked
jadinya
the only solution adalah
untuk buat
Coronary Bypass Surgery
next Monday

dengan ini
Ummi nak pohon bantuan kawan-kawan sekalian
tak banyak yang Ummi pohon
Ummi hanya pohon doa kalian
semoga bypass surgery Ayah
akan berjalan dengan lancar
tanpa sebarang masalah

sesungguhnya jasad Ummi di sini
tapi fikiran Ummi ntah di mana
Ummi akan drive balik ke KL
hari Jumaat ni
dan ntah berapa lama kami
akan berkampung …

EBM

Image
Nak tunjuk EBM laks

memula nak tunjuk EBM awal aka colostrum yang diperah guna Spectra 3 hospital punya

Ni EBM pertama waktu kat hospital...3rd day after deliver...

kuning...full of colostrum



since kali ni susu cam x berapa meriah
Ummi terpanggil nak try produk Shaklee
yang terdiri daripada
vitamin Cvitamin B complexvitaleaalfalfadan alhamdulillah
setelah seminggu mengamalkannya
hasil EBM semakin meningkat

sepanjang 2 bulan 1/2 mengepam nih
jarang sangat nak dapat lebih dari 4oz
kekadang tu 3 oz je per session
tapi alhamdulillah
hari ni dah nampak peningkatan
lihat pic di bawah
moga hasil akan terus masyuk lepas nih

Double happiness

Image
Dalam kekalutan Ummi handle 5 orang anak
Dalam ke 'stress'an Ummi dengan the 2 boys tuh
Dalam keserabutan minda Ummi dengan keadaan Ummi yg nak masuk 4 tahun PJJ nih

Ummi dikejutkan dengan berita gembira semalam
bukan satu tapi DUA
double happiness!!!

Kakak & Abang
both of them hulurkan surat kat Ummi
surat jemputan ke
Majlis Penganugerahan Akademik 2010

syukur Alhamdulillah
Kakak dapat no. 2
Abang dapat no. 3
syukur ya Allah

Ummi memang harapkan Kakak
sebab Kakak gegirl
dan senang patuh pada suruhan Ummi
kalo Ummi cakap 'pegi study, nak exam dah'
terus dia pegi capai buku buat latihan

tapi si Abang yang buatkan Ummi macam x percaya
sangat playful
sangatttt sangatttt playful
sampai ada ketikanya Ummi dalam keadaan frust
sebab duk suruh dia study sebab nak exam
dia boleh buat dek je nonton TV

dan bila Ummi tanya

'nape Abang x nak baca buku'

dia jawab

'Abang bosan la Ummi'

Ummi tanya lagi,

'Abang suka tak pegi sekolah..belajar?'

dia jawab 'tak best...bosan'

masyaAlla…

My GiveaWay- Jom

Image
Ummi tumpang dua kaki nak join giveaway nih
kut2 leh menang rompers comel2 buat baby Firas
Ummi memang suka pakaikan Firas rompers
sebab dia boboy
kalo kakak Alysha dulu
time kecik2 lagi
Ummi dah suka pakaikan dia
gaun kembang2 comelllll

sesape nak join gak leh klik kat link INI

Happy 3rd birthday to my Lil Big Girl

Image
HAPPY BIRTHDAY TO MY CHEEKY ALYSHA IMAN
SEMOGA TERUS MEMBESAR MENJADI ANAK YG SOLEHAH
UMMI LOVES YOU SOOO MUCH....


(suka tengok bila anak2 tido...sayu jek rasa hati ini..ntah nape ye...)









Result UPSR minggu depan

Image
Haritu Kakak ada bagitau yang dah heboh among kawan2 dia yang result UPSR akan keluar pada 11/11/2010 aka hari Khamis minggu depan...Ummi dengar tu tapi rasa rileks je

malam tadi tetiba Tok(my mom) call tanya result Syafiqah camne?...err...Ummi blur kejap...rupa-rupanya Tok ternampak kat TV something pasal UPSR & Tok ingatkan result dah kuar...huhu..terkezut gak la Ummi..takkan le Ummi boleh overlook perkara penting camni kan...dah confirm ngan Ibu(my sis) yg keje cikgu tu, confirm le lom kuar lagi resultnya dan dia kata dia pun tak tau bila nak kuar

then tadi baca kat blog Ben Ashaari yang memang SAH result UPSR akan diumumkan pada hari Khamis depan...terus Ummi *dup..dap...dup..dap* nervous..huhu...si Kakak riang-ria je kat umah takde risau pape, yang Ummi ni pulak nervous terlebey...isk...camnila agaknya perasaan Tok & Wan waktu Ummi nak amik result Peperiksaan Penilaian Darjah Lima (takde UPSR lagi time tu..huhu...) dulu...maklumlah, Ummi anak sulung...sama ngan Kakak...hara…

*Sticky entry* Guess Baby Shoes

Image
Salam buat semua...

Kedai Ummi mula beroperasi semula dengan item baru (contoh seperti di atas) yang shomells shomells iaitu Guess Baby Shoes buat permulaan..banyak lagi item akan dimasukkan secara beransur2...pada yang ada baby shomellss2 tuh, moh le terjah kedai Ummi...atau nak belikan untuk anak sedara ke..as gift to kawan2 ke...silalah jengah ye kat link kedai Ummi katSINI

How to make your children pray on their own without a reminder or a quarrel..... ......... ......

Dapat email ni yang sangat sangat baik untuk diamalkan...Ummi kongsikan bersama para bloggers...moga kita mendapat kebaikan daripadanya


My Daughter was 12 years old and prayer was like heavy burden on her , So I told her to pray one day and I monitored her. She took the carpet and threw it on the ground. I asked her have you prayed - she said yes - Believe me, without feeling I slapped her face - I know I made a mistake. The situation has troubled me and I cried and I repent to God to forgive me The slap, the talk , the reminders did not benefit with my child.


One day A friend told me told me story. She went to one of her friends for a visit. Her friend was not that of a religious person, but when the Adhan prayer was called, her children rushed for prayers without reminders or quarrel. I said to her how does your children pray on themselves without quarrel or a reminder? !!!!! -…

CONTEST BAYI NANGIS

Image
syarat2:

1)DONE
2)DONE
3)DONE
4)DONE
5)Ummi pertaruhkan 2 piccas...satu pic Alysha...satu pic Firas


NAMA BAYI : ALYSHA IMAN BINTI MOHAMAD SURIF
NAMA IBU : HEZLINA BINTI MOHD HASHIM
TARIKH LAHIR : 08 NOVEMBER 2007





NAMA BAYI : FIRAS ZAHIN BIN MOHAMAD SURIF
NAMA IBU : HEZLINA BINTI MOHD HASHIM
TARIKH LAHIR : 23 OGOS 2010

Ummi ternampak Contest ni kat blog kawan Ummi si Bib aka Kakyong...best pulak rasanya nak join contest ni sebab senang jek...

Contest ni dianjurkan oleh Fiza Fidi...sesape yang teruja nak join gak, meh klik kat SINI ye