Posts

Showing posts from February, 2010

Akukah Tanggang???

Image
pic here

huwaaaa...bercucuran airmata Ummi menyaksikan episod akhir 'Akukah Tanggang?' kat TV3 last Friday...Ummi ni sensitif sikit kalo tengok kisah² kemanusiaan, kisah benar etc...paling syahdu bila time si Ewan(Adi Putra) meraung² panggil mak dia dan merayu minta keampunan waktu jenazah mak dia nak dimasukkan dalam van jenazah untuk dikebumikan...sedih bila mengenangkan arwah mak dia meninggal tanpa sempat menatap wajah anak tunggal kesayangannya...sedih mengenangkan sampai ke akhir hayat kedua orang tuanya, mereka tak mengampunkan dosa si Ewan dan tak mengaku Ewan anak mereka...

Sungguh sedih......

tapi....

sungguh licik scripwriter drama ni...baru Ummi duk kesat² airmata dengan tisu disaksikan Adam & Alysha...tup²...rupa²nya semua yang terjadi hanyalah mimpi si Ewan yang koma selepas eksiden....eksiden tu pulak bukannya eksiden dengan Qarissa (Fasha Sandha)...tapi eksiden waktu dia tengah melarikan diri lepas mencurimencopet beg tangan cikgu kat sekolah menengah dia....

fu…

Jangan kaco saye...

Image
Budak kecik sorang ni sekarang kalo mana² henfon berbunyik...terjerit² dia yang nak bercakap...kekadang kalo bunyi sms masuk pun kelam-kabut dia dulu angkat & bercakap..kuikuikui..padahal, mesej masuk le dik...kalo mood tgh baik tu...dia amik henfon,pastu bercakap la bahasa dia kat henfon tu..siap ke hulu ke hilir lagi...tangan pulak tunjuk sana-sini, kepala terangguk²...padahal, cakap sorang².....kelakar je nengok...

Pic kat bawah ni dia tgh khusyuk kejekan henfon si Kakak...jangan le sesape kaco...memang kene marah la jawabnya


khusyuk

Ummi takleh amik tau


tulis ape tu dik?

AKU BUKAN SUPERMAN...

hahahaha...ni Ummi amik semalam lepas habis bekfes semangkuk licin nasi lemak...terus good mood lepas tu


Nak Diet?

Image
Ummi nak diet??? Dulu memang iye la asek nak diet jek tapi duk bambam gitu gak...tapi dah preggie nih..haippp!!! mana leh diet...sian baby karang....abih sape yg nak diet nih???? Ni haaaa....si abangcik Adam kat bawah nih....Dia memang put on weight sangat sampai perut dah berlapis² sejak cuti sekolah 2 bulan haritu...bila timbang berat pun dah dalam 29kg ...si Abang yang Std 4 pon baru 25kg...bila buka sekolah je, semua orang tegur dia gumuks....Ummi & Ayah pun risau gakla tengok cara dia makan...kalo tak bertambah nasi tu taksah le dia makan...Ummi cakap le kat dia, Adam kene diet sikit...siang makan xpe banyak mana pun...tapi malam makan sikit je tau...takleh makan banyak sebab lepas makan kita nak tido pulak...

Memula, dia tak amik port pun cakap Ummi...tapi lately ni...sejak 2 minggu ni...dia nak diet sampai tak nak bawak duit pegi sekolah...bila Ummi tanya, 'habis Adam nak makan apa kat sekolah?' ...dia jawab 'Adam xnak makan, Adam nak diet'.....aduhhh...dah m…

Cuti yang panjang.....

Weekend baru ni kami spend masa kat Semenyih...puas sungguh hati, memang rasa taknak balik Perak dah...si Haiqal pulak bila diajak bersiap nak balik ke Perak hari Isnin petang tu, siap menangis meraung lagik...adusss...dah 10 tahun umonya tapi sensitif...Ummi tau dia sedey sebab tak puas lepaskan rindu bermain dengan kawan² sepermainan kat sana...Ayah pun tangkap syahdu jugak bila si Haiqal meraung tu...Ayah janji nanti cuti panjang balik ke sana lagi... Apa yang kami buat di sana sepanjang cuti: Sabtu - bawak Haiqal ke KPJ jumpa ENT specialist...sbb dia ada masalah tonsilitis & rhinitis tapi x penah jumpa pakar...Dr Syahrir (pakar ENT) cakap tonsil Haiqal mmg besar & perlu dibuang...dia masukkan kamera dalam hidung Haiqal & then bgtau mmg kene jaga rhinitis Haiqal, jangan sampai makin teruk...kalo tak jaga akan lead to sinusitis pulak...Ummi pulak buat antenatal checkup dengan Dr Rasliza (gynae)...1st time jumpa dia...she's okay...then scan tummy...alahai, dah nampak ba…

Cepat letih...

Image
pic here


Pregnant kali ke 5 ini betul² mencabar diri Ummi...yelah kan, pregnant di usia bakal menghampiri 40 tahun...bukannya macam waktu preggy kan si Kakak, umo pun baru 25 tahun...memang cergas ke sana sini...

Kali ini, Ummi cepat sangat letih...cepat mengah bila berjalan laju..erk...Ummi memang tak boleh nak ubah stail berjalan Ummi..dah memang sejak azali berjalan laju jek...Ummi pregnantkan Alysha dulu waktu berumur 35 tahun...Ummi rasa cergas sangat...hampir tiap weekend, Ummi panjat naik turun bas S.I ke KL then KL ke S.I semula...dan balik weekend kat KL, Ummi macam lipas kudung nak settlekan kerja rumah kat sana pulak sbb all the 3 kids duk dengan Ayah...

Bila pikirkan balik, kenapa kali ni Ummi cepat letih berbanding dulu...Ummi dah tau kenapa:

dulu, Ummi hanya jaga diri Ummi je sensorang kat sini sebab anak² semua duk dengan Ayah kat KL...sekarang, Ummi kena jaga diri sendiri dan 4 orang anak termasuk si kecik Alysha
dulu, balik keje Ummi takyah masak pun sebab takde selera nak…

Kene rasuk...

Last Thursday, Kakak kena bawak sebotol air sebab ada majlis bacaan Yassin kat sekolah kebangsaan dia untuk budak² tahun 5 & 6 sempena UPSR yg bakal menjelma...Kakak bawak sebotol besar air mineral (and later she claimed she's the only one yg bawak botol air paling besar..heheh..takpelah Kakak, bolehla kongsi dengan adik² sekali kan?).. . Katanya, bila dah mula bacaan Yassin beramai-ramai tu kat surau asrama, ada sorang kawan dia bernama A*** S******* dah mula resah gelisah tak senang duduk....pastu, tetiba budak tuh menjerit kuatttt...Ustazah pegang tangan dia sebab dia mula meronta²...habis ustazah terduduk ditendang budak tu...ustazah dan cikgu² bawak budak tu ke bilik rehat...ustaz pun datang ambilkan air Yassin sapukan ke muka dia...dia menjerit...panasss katanya...suara budak tu pun dah bertukar kasar... . isk...sian...lepas tu, cikgu² telefon parents budak tu which ayah dia seorang ustaz himself,suruh bawak dia balik....sian...Ummi kenal budak tu sebab duduk satu taman peru…

Weekend lepas yang panjang

Nak bercerita pasal weekend lepas...Sabtu kan hari Thaipusam...opis Ummi ni mmg akan otomatik dapat cuti gantian hari Sabtu dibawa ke hari Jumaat...company Ayah keje pun sama...Ayah lagi best sebab Isnin 1 Februari tu cuti Hari Wilayah pulak...so Ayah dapat cuti 4 hari direct...

Jumaat tu as usual budak² ke sekolah macam biasa...tekak Ummi tetiba rasa nak makan nasi kerabu kat Restoran D'kerabu...Ayah layan je..bawak Alysha sekali....1st time Alysha makan nasi kerabu Ummi suapkan...laju je dia makan...pastu balik umah kejap dan terus ke Tesco pulak, memborong barang dapur...balik umah cepat² masak untuk Adam ke sekolah kebangsaan...

Sabtu, bekfes kat kedai mamak makan tosei pulak...lepas bekfes, Ayah hantar Ummi balik & bawak budak² main badminton kat opis Ummi...Ummi masak untuk lunch sementara tunggu yang lain² balik...dah siap lunch & rehat², Ayah ajak ke Manjung...Ummi memang nak ke sana sebab ada hal...Alysha kene tinggal dengan bibik sebab baru je masuk tido...lepas se…

10 Jenis Makanan Anti Kolesterol

Image
Sharing is caring....

1. SOYA

Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga Dpt menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI
pic : http://www.elements4health.com/h...eds.html
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING

Antara pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta …

Alysha bikin gempar satu rumah

Image
Bila tengok 2 pics Alysha kat atas tu, teringat tragedi yg berlaku lebih kurang 2 minggu lepas....horror sangat....isk...

kisahnya camni:

kejadian berlaku waktu malam Sabtu....kami sekeluarga baru lepas dinner....Ummi baru layan Alysha makan habis comot satu badan...Ummi angkat Alysha turun dari highchair & cakap dengan dia 'jom basuh tangan'...tapi Ummi tengok dia duk leka lagi kat tempat makan tu...Ummi terus je ke dapur nak basuh tangan...

tetiba, Ummi dengar macam bunyi benda jatuh tapi tak dengar pulak suara susulan...Ummi jenguk dekat dengan bilik air dan nampak Alysha tergolek jatuh atas lantai...Ya Allah!!! kelam-kabut Ummi angkat & dukung Alysha...dia still dalam keadaan nak menangis tapi x keluar suara...macam tertahan-tahan...Ummi angkat dan usap-usap badan & kepala dia sambil bertanya kat mana yg sakit....dia masih menangis tertahan tak bersuara...tetiba...

Alysha terus senyap dan macam kejang dalam dukungan Ummi...Ummi panik & berlari pegi kat Ayah...&…