Posts

Showing posts from July, 2010

Kek lapis..oh..kek lapis

Image
Dari dulu Ummi memang tak suker sangat ngan kek lapis nih
yelah...dedolu ada sepesen jek kek lapis yg glemer
ie. kek lapis rempah
maaflah ye...
tekak Ummi memang rasa nak puke
once rasa kek lapis rempah for the 1st time dulu
since then Ummi cam phobia ngan kek lapis nih
bila hari raya & pegi umah orang
dijamu ngan kek lapis nih
kompem Ummi tak sentuh pun

tapi...
itu citer dedolu laaaa
Ummi tak ingat sejak bila Ummi mula suka ngan kek lapis
kek lapis yang pelbagai rasa sekarang nih
sangat² mengancam wokehhh

biasanya Ummi takdela beriya sangat ngan kek lapis nih
ada pun xpe,xde pun xpe
tapi tekak preggie mom kalini lain macam lak
teruja benor nengok web² yang jual kek lapis nih
sangat² merembesss

tak caya???
meh sama² tengok
sama² merembesss wokeh
.
.
.
.
.
.

ini dari sarawak layer cakes





ini lak dari aishiteru shoppe

dan ini dari kedai ummie


korang yang biasa beli kek lapis nih, meh la share link kedai kek lapis online yang best²....kek best, rege pun best...meh la share meh

Anna's Birthday GA!

Image
Ummi try test nasib nak join GA ni pulak...sebab..... kiut sangat sticker dier.. :)



Anna's Birthday Giveaway
sticker dier nih buat Ummi gerammmm jekkkkk...so cuteeeee

Tarikh tutup 10 August 2010 sebelum pukul 10.30 malam.



Ummi nak tag Bib yang rajin masuk contest/GA nih

Award from n.i.y.x.z.h.a

Image
dah lama x dpt award
award ni dtg dari nieyxzha...makyung sama cam Ummi gak




1) bagi pulak award nih kat 5 org yg korang rase ada nilai2 persahabatan yang baik dalam dunia blogging nih..

Ummi pun macam nieyxzha jugak...nak kasi award ni pada sumer follower dan blog reader Ummi...sumer punya nilai persahabatan di alam maya yg tersendiri ^_^

2) apa nilai persahabatan yg ada pada setiap pada 5 org tu? war2kan..contoh : org no 1 : peramah, bila jumpa..cakap x henti2..best..



1 - haslina: teman sebilik kat opis lama..geng lunch sama2 dolu2..ada anak cumil 2 org dan skrg gigih ber online bisnes :)
2 - bib : kenal dari matriks kulim & UUM..dulu x rapat sgt tapi since jadi blogger ni, makin rapat pulak..huhu :)
3 - mieja : kenal dlm forum.cari...otai breastfeeding tegar..yang membakar semangat kami kat forum dulu :)
4 -ena : kenal dlm forum.cari jugak asalnya...pastu bertemu kat gath. forum.cari..dan now dia jadi SAHM dan gigih ber online bisnes jua :)
5 - kak ina kl : kenal thru blogging.. pantang …

Broadband...finally

Image
Alhamdulillah dapat jugak Ummi beli broadband b4 bersalin nih lepas survey sana..survey sini Ummi decide amik broadband kat bawah ni memula risau jugak if access kat kawasan Ummi ni tak okay maklumle kan...kawasan kampung je tapi syukur memang laju nanti bolehla bersiaran dari rumah waktu dalam pantang nanti ^_^


My two big girls...

Image
My 1st girl...Nurul Syafiqah Huda
Happy 12th birthday my lovely daughter
Kakak dah besar...dah nak jadi anak dara pun
Semoga Kakak menjadi anak yang solehah
dan menjadi teladan pada adik² Kakak yang lain tu
I love you so much dear....


My 2nd girl...Alysha Iman

Sejak seminggu lepas...Alysha tetiba eksaited nak tido kat tilam bawah
sama siblings dia yang lain...huhu...Ummi tetiba dah tak laku...bila Ummi
ajak naik atas katil, dia tak nak...nak tido ngan Kakak katanya...tapi biasanya
bila dia dah tertido, Ummi angkat dia naik ke atas

tapi malam tadi...

Ummi letih sangat sebab malam sebelum tu Ummi tak tido semalaman
sebab Alysha batuk teruk asek merengek jek
so, malam tadi sedar² je dia dah merengek nak susu
kol 3 am..Ummi nak angkat dia naik atas katil
dia nangis taknak
so Ummi biar je dia kat bawah
sampai pagi
dan Ummi pun tido senyenyak²nya sampai pagi

Alysha dah besar ye
dah tau nak dapat adik tak lama lagi ek...

Checkup at 33 weeks

Image
Last Saturday Ummi g monthly checkup kat Pantai Ipoh...dari malamnya Ummi dah berpuasa sebab scheduled for MGTT (test air gula) hari Sabtu tuh...alhamdulillah, sampai je ke sana Ummi dapat no giliran ke-3...lps amik urine, Ummi kene ikut assistant doc. ke groundfloor untuk diambil darah kat Pathology Dept.....memula, amik darah kat lengan kanan....tak rasa sakit pun...lepas tu, terus kene minum air gula segelas...memula cam seriau duk dengar orang cakap manis sangat la...cam nak muntah la...tapi once Ummi minum...hemmm..sedap la pulak...perisa oren youuuu!!! sedar² dah licin segelas er..cik...nak segelas lagi boleh?...then dia pesan suruh datang balik lepas 2 jam untuk diambil darah kali kedua

Ummi naik atas balik ke level 3 dan rupanya ngam² tiba giliran Ummi jumpa doc...Ummi, Ayah & Alysha masuk ngadap doc...dia check BP sumer okay...then scanning time...berat baby dah naik SEKILO!!! berbanding last month...dari 1.2kg--->2.2kg...huhu..membesar dengan jayanya (berat Ummi naik s…

Nervous...

Image
Risaunya nak g checkup for 33 wks esok

sbbnya:

nak kene buat Meal Glucose Tolerance Test pulak
or also known as
MGTT
4 kali pregnant sebelum nih
x penah kene buat test nih
tup² kali ni xleh lepas
sebab umo dah exceed 35 tahun daaa...
doakan yang terbaik untuk Ummi ye...
AMINNNN

Kari Kepala Ikan-khas untuk Lin

Image
(pic hasil carian En Google)


ada special request dari rakan sekerja opis lama yang still keep in touch till now ie. Lin aka Haslina aka myredloves yang nak tahu lebih lanjut tentang kari kepala ikan nih...

esok dah coti Lin, leh la masak untuk cik abang ye... :)



jenis² kepala ikan yang akak biasa gunakan:

-ikan merah
-ikan nyok²
-ikan jenahak
-ikan ploktan (tak sure kalo kat KL dipanggil apa ikan nih)
-ikan duri
-ikan tenggiri

my feveret is kepala ikan nyok² while hubby's ikan merah

bahan²:
-1 ulas bawang putih- dihiris
-2 ulas bwg merah - dihiris
-2 ulas bawang putih - ditumbuk
-3-4 ulas bawang merah ditumbuk
-sehelai dua daun kari
-1/2 sudu teh kecil halba campur
-air asam jawa secukup rasa
-garam secukup rasa
-sepeket serbuk kari

-kepala ikan
-santan (bahagikan kpd santan cair & santan pekat kalo dari perahan kelapa parut)
-tomato
-kacang bendi

cara memasak:

tumis hirisan bwg merah,bwg putih, daun kari & halba campur sampai kekuninganmasukkan bawang yang ditumbuk sampai naik baucampurkan serbuk …

Baby Sling & Nursing Cover

Image
Sebagai persediaan menempuh alam breastfeeding nanti, awal² lagi Ummi dah survey² nursing cover/poncho...mencari² mana yang sesuai dan berkenan di mata...then, at that time tengah ada sale kat Enjoybreastfeed.com...Ummi terus order nursing cover seperti di bawah...

Selain digunakan untuk nursing in public, Ummi juga plan nak gunakan nursing cover ni untuk sessi mengepam kat ofis nanti...takyah la gi ngepam kat surau...ngepam kat bilik pun boleh sambil guna BP baru yang bakal tiba nanti *wink*
.


Ummi teringat balik time nak menyusukan Alysha kat public dulu..isk...Ummi nih memang pemalu amat orangnya...ada few times Ummi sanggup mintak kunci keta dari Ayah & turun pegi kat keta kat parking lot semata² nak susukan Alysha...sebab Ummi tak sanggup nak selak baju kat depan orang ramai kat shopping complex...few times jugak bila dine-out, tengah syiok makan tetiba Alysha meragam nak susu...Ummi gi masuk dalam keta & susukan dia sampai kenyang...hemm..teruk ke Ummi ni bila sifat malu ni…

What's for iftar ye?

Image
Harini Ummi berpuasa lagi
insyaAllah...ada lagi 3 hari je lagi
nak selesaikan hutang poser

dalam kepala dah terpikir²
menu untuk berbuka nanti
hemm..
apa yang besh ye...
yang leh buka selera sket...

rasa cam nak masak ini je la :


- kari udang ala mamak

-sayur sawi tumis + meatball(pic nih sutung la pulak)

-ayam goreng tepung(all time's fav.)

-telur masin (kalo poser musti nak makan nih)


nyam-nyam...tak sabar nak memasak..huhu

(semua pic adalah hasil carian En Google ya)

Terbeli Daun KETUM???????

Image
Malam tadi Ummi tengah mengemas² purse Ummi...
kuarkan apa yang perlu dibuang
then Ummi terjumpa resit Tes.co tempohari
as usual,
Ummi suka belek² semula tengok harga barang dibeli

tetiba... baru Ummi perasan something yang pelik cuba uols tengok kat resit yang Ummi bulatkan tuh . 'DAUN KETUMMM!!!' . haa???? takkan kat situ ada jual daun ketum pulak? takkan kami tersalah pilih daun pulak? isk... . panik jap Ummi then Ummi cuba recall apa yang dibeli kat sana hemmm... . seingat Ummi yang Ummi amik : daun sup daun bawang togeh eh bukan kategori daun nih . Ayah lak amik apa ye? hmmm... then baru teringat Ayah amik . . . . . . . . . . . DAUN KETUMBARRRRR!!! . laaaaa daun ketumbar rupanya isk.. bila dah disingkatkan wordingnya

Weekend kami...

Image
Last Friday Ayah sampai bersama-sama 6 biji buah durian...hoho...siap letak dalam guni lagik..
masyukkk...balik keje je terus terjah durian-durian tu...makan memang tak hengat donia...puas hati makan...dinner memang takleh masuk dah..dah kenyang sangat..sampai harini pun ada 1 bekas durian lagi dalam fridge..plannya nak buat kuah durian untuk dicicah dengan roti & jugak bubur kacang durian...

Jumaat malam tu, Haiqal bagitau yang esok (Sabtu) dia nak pegi ke Public Library(PL) sebab dia dah daftar nama dia untuk pertandingan mewarna...isk..tak sangka pulak mamat sorang ni nak masuk pertandingan macam ni..sebabnya dia ni jenis yang malu-malu kucing sikit kalo bab-bab macam nih

So, hari Sabtu pepagi dah bersiap nak pegi PL...kami sampai awal & staf library tu offer Adam & Kakak untuk join sekali sebab tak ramai yang masuk..Ummi pun di offer jugak untuk Kategori Dewasa tapi Ummi declined sebab Ummi dah plan ngan Ayah nak g beli barang dapur sket kat Tesco


Adam, Syafiqah & Haiq…

Some facts about this pregnancy...

Image
Ummi perasan there are some interesting facts
secara kebetulan
tentang preggie kali ini

Preggie kali ini...
Ummi tak membeli barang sehelai pun
maternity clothing
hanya recycle yang lama
sedangkan waktu preggiekan Alysha dulu
Ummi terpaksa membeli serba-serbi baru

sebabnya:
Ummi tak ingat kat mana simpan
koleksi baju² maternity sumer

kali ni pula:
macam tau² aje
b4 preggie aritu
waktu mengemas kat stor
bawah tangga kat Semenyih
muncul pulak sebeg baju² maternity
koleksi dari preggie Kakak dulu
tahun 1998 sampaile ke zaman Adam 2002
masih elok² semuanya

Preggie kali ini...
baju baby semuanya takde yang recycle
semua brand new
nape ek?
sebabnya:
baju-baju Alysha dulu
saiz 0-12
habis disedekahkan pada
anak kawan hubby kat sini
dan juga anak kaklong(niece hubby)
sebab kekununnya pikir
dah 'pencen' takmo beranak dah

tup² Allah bagi kami rezeki anak lagi
so, macam orang nak beranak sulung le kekdahnya
sumer baju kene beli baru

kebetulan pulak semalam duk godek²
gobok baju budak²
dan terjumpa hooded blanket/receiving bla…

Rezeki makyong...

Image
Dah 2 minggu lamanya, Ummi ke sana sini bagi misi mencari durian yang sedappp...
kat SI nih,Ummi ada beli 3 minggu lepas kot tapi hampehh
kulit pun dah nak menguning
menandakan durian lama
dari 3 bijik yang dibeli, hampir separuh tak boleh dimakan
sebab busukkk
yang boleh dimakan tu pun
sangatla tak masyuk isinya
nipis amat & ulas kecik jekkk

ke Seri Manjung pun udah
tapi hampa xde
ke Bt. Gajah pun dah sampai
pun xde

maka Ummi memendam perasaan ajela
Ayah outstation ke Johor since 2 hari lepas
then Ayah call bagitau waktu otw ke Johor tu
sepanjang jalan asek jumpa orang jual durian je
Ummi cakap le ngan Ayah
tolong le belikan kat Ummi nanti
waktu Ayah nak balik semula ke KL
tak dapat banyak
sebijik pun jadi le
lepaskan kempunan

memang tetiba rasa teringinnnn sangat
nak makan durian
dahle bila blogwalking
ada je kisah durian nih
Perak ni memang terkenal dengan durian
tapi ntah kenapa time ni pulak payah nak dapat
hemmm.....
sian Ummi.....

semalam Ummi berpuasa lagi
lepas keje Ummi singgah ke Psr Mlm Bdr U
tetiba…

Teringin...

Image
terasa-rasa di hati
nak pegi coti² rehatkan diri
sebelum menempuh bulan Ramadan
dan juga
sebelum bertarung di labor room nanti
dan juga
sebelum menempuh malam² berliku
bersama 1 toddler & a baby
tapi
nak pegi coti kat mana ye?

hem...
nak pegi jauh² dah rasa tak larat
kalo ikutkan hati
nak hibernate je kat umah
tapi...
bohsan la pulak

pegi dekat² ajela ye
emm...
Cameron Highlands pun okay gak
dekat jek
nyamannn woo
dapat makan stroberi cicah coklat puas²

hemm...
berangan je dulu
kalo ada rezeki ujung bulan nih
dapat salary increment
plus arrears
alhamdulillah...
tercapai la hasrat di hati kuts...

(tapi Ayah x brp suka pegi CH sbb. xde bende menarik katanya)


Budak pengaco....

Image
Hari ni kan..Ummi nak citer kisah sorang budak ni tauuuu

Kisah seorang budak
Yang resah-gelisah
Kerana Umminya
Ngemas barang baby
huhu...

Dia pulak jadi tak keruan
Kejap diambil seluar baby
Sambil gayakan kat badan dia
Then cakap 'kecikkk la'

Pastu Ummi tengah nak lipat semula
Sumer baju cantik² &
Susun dalam storage box
Tetiba dia pulak yang nak masuk
Dalam storage box tuh
Adeiiilaaa...

Sib baik Ummi dengan pantas
Gi amik satu lagi storage box kosong
Suruh dia gi amik CD² dia
Masukkan dalam tuh
Pheww...lega

Maka dia pun bermain la
Dengan riang-gumbira
Dengan storage boxnya sendiri

Meh tengok pic budak itewww...





huuuu...berfeluh²...


bila disuruh senyum...ini yang dibuat


finally...mau gak senyum
tapi..
apesal yang berfeluh² abis satu muka tu Alysha?
.
.
.
.
.
.


ini ler kojenya
duk cuba nak pakai baju adik dier
huhu

inilah mangsa keadaan...

Wansteddy GA

Image
Dah teruja nak join GA pulak..kali ni by wansteddy...

Syarat-syarat sertai Wansteddy Giveaway:

Wansteddy GA badge
1) Letak badge di atas bersama link blog ini ke dalam blog anda -->DONE!
2) Wajib follow blog Wansteddy Tales dan Wansteddy Studio. -->DONE!
3) Tulis la pape kat kotak komen entry ni supaya aku tahu bilangan peserta-->DONE!

Barang-barang baby & Ummi

Image
Last weekend Ayah tak balik Perak sebab Ayah ada function kat Genting. Makanya, teramatlah boringnya Ummi kat sini..tatau nak buat apa..tatau nak pi mana...sudahnya, asek duk godek-godek barang baby jek..hehe..best aper!

Ummi ni kan, memang dah jadi satu habit
dari preggie anak sulung dulu
sampaila preggie no 5 nih
kalo beli barang baby,
mesti Ummi akan
'buka-belek-cium-simpan'
berulangkali
sampaile baby lahir
ntahla if orang lain pe'el macam Ummi ke tak
tapi Ummi memang macam tu
tak berubah dari 12 tahun lepas
huhu

meh tengok apa yang Ummi dah prepare
setakat ni:



Sekarang ni, sumer barang baby Ummi simpan dalam storage box nih



Alatan mandi


Baju-baju yang dah siap dibasuh tapi silap lak Ummi masukkan balik dlm plastic bag Jusco tuh..tak elok lak jadinya lipatan baju tuh..abis kemek²


Towel, lampin kain, barut & bedung


Mittens, booties & socks


Ummi punya..heheh
NR, nursing pad & pati ikan haruan

At 30 weeks and 6 days now...

Image
Esok dah masuk 31 weeks...memang sangat cepat masa berlalu..tambah² pulak time preggie ni sebab memang asek counting days je kan...semalam berjaya tamatkan sehari berpuasa...time siang memang ok je walaupun Ummi perasan baby asek mengeras je dalam peyut...tapi by the time Ummi habis memasak untuk berbuka...Ummi dilanda keletihan melampau sangat²...tak taule camne nak describe...at the same time tetiba je sakit sangat kat bhg pinggang...duduk tak kena, baring tak kena adoilaaaa...



Lepas berbuka puasa pun tak hilang² lagi sakit pinggang tu...memang melepet berbaring jela sambil urut pinggang pelan²...anak² Ummi cam risau jek (maybe dorang ingat Ummi sakit nak berslain kuts...huhu)...Adam siap amikkan air kosong 1 mug & datang kasi kat Ummi dalam bilik...terharu Ummi...memang sepanjang lepas berbuka tu Ummi banyak minum air sebab Ummi syak Ummi sakit pinggang tu sbb. badan dah dehydtrated...Alhamdulillah, by the time 10pm camtu, sakit pinggang pun hilang...fuhhh lega

Lately ni terasa p…

Lovely Giveaway Contest

Ini pertama kali Ummi nak join GA nih... contest dah biasa join, tapi kali ni terpanggil nak join GA pulak... syarat²nya tak susah... sangat mudah bak kata orang as simple as A-B-C.. hehe sesape yang rasa nak join gak GA nih boleh klik kat sini hadiah yang ditawarkan sangat² menarik tau ---> tudung Dezahra dari Lovelygift sangat menarik hadiahnya frankly speaking, Ummi memang tak banyak koleksi tudung jenis ni dan baru nak teringin nak menceburkan diri sebab cam dah malas duk melilit tudung bawal hitam harap², dapatle tergolong dalam 3 orang bertuah tu...AMIN

Bila mula berpuasa harini...

Image
dari pagi lagi kat pikiran asek terbayang makanan itu, makanan ini kalah si Adam yg Std. 2 tu berpuasa
adehh la... lunch hour tadi pulak gatal tangan bloghop sana-sini blog² makanan belaka isk... sib baik kuat iman lagik

inilah bahananya malam tadi dinner ngan roti+butter+jam je 2 keping sahur pun ngan sandwich telur je sekeping huhu...

len kali kalo nak poser kompem kene amik heavy dinner kalo tak, lembek cam arinih


menu berbuka dalam pikiran skrg nih: -sambal sardin


-sayur bendi goreng


-telur masin


-sambal belacan



-ulam timun


hmm...nyam-nyammmmmmm...tak saboooo korang dah abih ke ganti poser ek?

(sumer picas adalah hasil carian En. Google)

Wish list b4 bersalin

Image
Ummi ada lebih kurang 2 bulan lagik b4 bersalin
dan dalam kepala pun ada a few thing
yang Ummi wish sangat to have
b4 bersalin

antaranya:

new digital camera (yang ni pun nampak ensem gak kan...)

strap binder
chocolate indulgence SR
ketupat & gulai daging yg. mama buat and final wish.......
.....a new vehicle yg sesuwai ngan kami yg beranak 5 nihagak², keta nih mesti muat kami semua kan...
kalo x muat pun, 2 org. leh duk atas lembu tuh...
hahahaha
(psst gurau jek wish terakhir ni..
karang kalo tetiba ada org dtg sedekah lembu 2 ekor, payah le pulok huhu)
.
.

so...itu aje kut
my wish list for now
kalo tetiba teringat lagik
nanti Ummi hapdet kat sini
.
errr...
ada sesape sudi nak tulung
fulfill kan my wishlist tu?????
eheheh
.
(sumer piccas adalah hasilan En. Google ye)