Posts

Showing posts from March, 2010

CD promotion is officially closed...

Alhamdulillah, semua CD Coolababy terjual macam goreng pisang kopok lekor panas...habis semua stok yang ada...macam tak percaya pun iye jugak..sebab waktu Ummi memula order semua CD tuh, ada gak terpikir di hati--boleh laku ke semua CD nih? Alhamdulillah...habis licin semuanya tak bersisa.... terima kasih buat semua pembeli...especially pada those loyal customers yang buat pembelian CD berkali-kali...Thanks to all of you...moga kita semua sama-sama dapat memanfaatkan penggunaan CD buat si manja tersayang kita semua ^_^ jadi post skim ansuran ini dan juga promosi jualan runtuh ini juga telah TAMAT

Family Day & Kem Penghayatan Islam

Last Saturday was Family Day(FD) syarikat Ummi bekerja...Ummi punyala excited waktu register nama untuk attend FD kali ni sebab setelah lebih 3 tahun bekerja di sini, inilah pertama kalinya Ummi berkelapangan untuk join...tahun pertama dulu (FD kat Lost World of Tambun) Ummi takleh join sebab masih dalam pantang lepas bersalinkan Alysha...tahun kedua pulak (FD kat Hot Spring Sg Klah) Alysha pulak demam...tak sihat...cuba teka tahun ni FD dibuat di mana????

...jeng jeng jeng...

di
kawasan
opis
Ummi
aje
huwaaaa....

Takpelah...attend jelah kan...Ayah tak dapat join sebab kene outstaion ke JB...Kakak pun tak dapat join sebab ada program Kem Penghayatan Islam kat sekolah...so, Ummi, Abg Haiqal, Abg Cik, Alysha & bibik aje lah yang datang...well, frankly speaking...Ummi rasa amat amat tak best sangat...sebabnya, dah register nama Abg Haiqal & Abg Cik awal² untuk acara telematch & coloring contest...tup ²...bila time acara nak dimulakan, diorang main tarik je budak² mana yang ada kat sit…

Skim Ansuran CD Coolababy

HARGA RUNTUH!!!!!!!!!!!!!!!!

Dengan ini diumumkan PROMOSI HARGA RUNTUH CD COOLABABY


1. Dengan pembelian pakej A(3 pcs CD), anda dapat membeli CD ke 4 dengan potongan harga sebanyak 35%(drp harga asal), maka anda dapat membeli pada harga RM20.80
..
Dengan pembelian pakej B(5 pcs CD), anda dapat membeli CD ke 6 dengan potongan harga sebanyak 45%(drp harga asal),maka anda dapat membeli pada harga RM17.60 ..
Dengan pembelian pakej C(10 pcs CD), anda dapat membeli CD ke 11 dengan potongan harga sebanyak 55%(drp harga asal),maka anda dapat membeli pada harga RM14.40 sahaja .. *kos penghantaran ditanggung oleh pembeli* .. Mari-mari....tawaran hanya sah sementara stok masih ada sahaja....

Percutian yang tak jadi... Haiqal was admitted

Image
Last week, Ummi amik cuti dari Jumaat-Isnin sebab nak balik kampung di SP...then plannya nak ikut Ayah outstation ke Penang pada hari Ahad tu...memula balik umah Maktok....pastu balik umah Tok pulak...tapi, dalam duk riang-ria kat sana...hati Ummi tetap rasa tak sedap...

sebabnya:

demam Haiqal tak kebah²...dia start demam dari hari Selasa...hari Rabu pepagi Ummi dah bawak dia pegi klinik panel dalam U*P nih...dah dapat ubat demam sebotol, antibiotik(kapsul) & ubat batuk. Hari Jumaat tu ubat demam dah habis sebotol, sib baik Ummi bawak ubat demam extra...tapi, Ummi pelik sebab demam dia langsung tak kebah aka tak berpeluh²...sian dia...kakak & adik² dia enjoy main dengan cousin², dia pun nak join main tapi duk tak bermaya je...Ayah dah belikan air kelapa sebiji kat dia suruh dia minum ( Ummi & Ayah duk risaukan takut kene demam denggi sebab Kakak penah kene dulu)...dah minum air kelapa tu, sejuk sikit badan dia...

Hari Sabtu tu badan dia mula panas balik...tapi tengah hari tu …

My Cloth Diaper Review

Image
Dah lama sangat nak buat review pasal CD ni tapi asyik bertangguh² haippp!!!...so, di sini Ummi ceritakan serba-sedikit pengalaman Ummi menggunakan beberapa jemana CD (semuanya made in China punya) dipakaikan kepada Alysha dari umurnya setahun lebih hingga kini dah 2 tahun 4 bulan dengan berat 10 kg(yep..she's the slim type tak macam Ummi



Crazy Momy CD



CMCD pic credit to here


My first CD ever....this Crazy Momy CD(2 inserts)....I like the CD sbb. absorption wise memang bagus sebab CMCD ada 2 inserts, 1 panjang & 1 normal size.inner microfleece tebal & lembutoutside PUL pun lembut

Tapi, ada few cons :leg gusset quite kecik...so, berbekas jugakla peha Alysha kalo pakai lamapoket untuk masukkan insert quite sempit or tangan Ummi yang besar haha ...so, bila nak masukkan insert tu agak payah sikitla nak adjust




Lunatots



Another CD yang Ummi suka sebab: inner microfleece & outer PUL yang lembut1 insert je dah cukup untuk pemakaian selama 3 jam

Cons pulak:again, leg gussett dia agak …

Sejuk perut Ummi mengandung...

Image
credit pic here

credit pic here

Kisah ni sebenarnya berlaku last week...last Thursday to be exact...tapi asek lupa nak post entry kat sini...

Waktu Ummi tengah meeting around 3 pm tu, Kakak sms kat Ummi, katanya ,

'Ummi, boleh tak kakak nak masak bihun goreng?'

Wah...terkejut Ummi dapat sms tu...Ummi jawable,

'Boleh..tapi make sure Alysha tak duk dekat ngan dapur'

Then, meeting yang sepatutnya dihadiri 60 orang tu...atas sebab-musabab yang x diketahui, hanya 1/2 je yang hadir...meeting ended jam 4.30pm...waktu member Ummi pegi check meeting room jam 5.30 tu pun...melambak lagik makanan...so, dia ajak tapau jelah makanan tu b4 caterer datang amik balik......ada 2 tray besar bihun goreng & kuih seri muka...sayang pulak bila tengok, 1 tray besar bihun goreng tu langsung tak berusik lagi...another tray tu pun hanya 1/2 je yang dah dimakan...so, Ummi tapau la 1 tupperware untuk bawak balik sambil tu Ummi sms kat Kakak bagitau dia tak payah masak bihun sebab Ummi dah tapaukan..…

Welcome to the world ...my new niece

Image
Welcome to the world...Alya Audrina binti Muhammad Shahriz
Details :
DOB : 10 March 2010
TOB : 2.27 pm
Weight : 3.216
Length : 49 cm

Bestnya tengok newborn babies kan...hemm...dah terbayang² Ayie dah mula tak lena memalam sebab kene bangun menyusu, tukarkan diapers si Alya...maklumla kan, anak sulung...

Congrats to both Ayie & Ayish on your newborn...
semoga membesar menjadi anak yang salehah

Kelahiran anak saudara baru...

Tengahari semalam sempat berbual panjang dengan Ayish(my BIL) sebab Ayie(my youngest sis) dah 2 hari admit ke PPUM. Citernya, memula admit PPUM pukul 5am tu sbb Ayie kene food poisoning, asek muntah & cirit-birit sampai lembik badan. Bila g PPUM, memnag kene admit la...sampai 9 botol air kene masuk dalam badan sebab teruk sgt food poisoning dia..at the same time, dia memang dah 6 hari overdue untuk bersalin. Si Ayish yang tak senang duduk sebab hubby takleh masuk labor room kat PPUM...pelik betul la...almost all govt. hosp dah benarkan hubby temankan wife nak bersalin kat labor room...tapi PPUM yg semi-govt pulak tak kasi...tak sporting langsung la!!!

Alih-alih, petang semalam dalam pukul 6pm, Ummi dapat sms dari Ayish berbunyik

"Alhamdulillah..we are happy to share the joyous news on the arrival of our first daughter today. both mommy & baby are fine. Love: shahriz & shai"

Lega hati Ummi dengar berita tu...takut gak kut2 Ayie kene czer pulak kan...dahla anak sulung…

Mana le buku2 ku?

Image
Waktu MPHonline buat offer free delivery last month, Ummi pun cam biasa la..gatal tangan order 4 buah buku---> 2 untuk Ummi, satu untuk Kakak, satu untuk Abang & Abangcik...Ummi order & siap bayar on 24 Feb...kalo ikutkan past experience, within 3-4 hari dah sampai la..tapi, puas Ummi tunggu tak sampai-sampai jugak

Mmeula, Ummi ingatkan Pos Mesia kat sini yang buat hal...sampaila hari Jumaat lepas, lewat petang tu Ummi dapat panggilan dari MPH rep....rupanya, buku Sherlock Holmes yang Ummi order untuk the boys tu takde stok pulak (padahal time order tu ditulis 'Stock available')...laaaar...geramnya...nape nak tunggu dah seminggu lebih lepas order baru nak bagitau takde stok????Katanya, hari Kahamis minggu ni baru stok baru sampai....isk....1st time Ummi dapat bad experience dgn MPH nih...

Anyway, harini bila check email inbox ada mesej ni :

To: xxxxxxx@yahoo.com Dear xxxxxx,
Thank you for shopping with MPHOnline.com
Your order has been processed and is ma…

Ummi makin cergas seperti sediakala...

Alhamdulillah...syukur ya Allah...dah 2 minggu Ummi dah takde mabuk² pening²....tekak pun dah takde rasa tersekat je macam dulu...perut pun dah kurang sebu...cuma bila lewat petang adakalanya masih berangin perut..cuma takdela sampai rasa nak 'uwek' muntah...

Bila MS(morning sickness) dah beransur hilang ni, barulah terasa badan cergas macam biasa..takdela melepek kat atas katil je lepas balik keje...bila hari cuti pulak, riang gumbira rasanya nak masak itu ini untuk family...syukur sangat

Kalau ikutkan pregnancy calendar, hari Sabtu ni dah masuk 14 weeks...dan mengikut BabyCenter

This is the last week of your first trimester, and your risk of miscarriage is now much lower than earlier in pregnancy. Next week marks the beginning of your second trimester, a time of relative comfort for many women who see early pregnancy symptoms such as morning sickness and fatigue subside.

Cepatnyamasa berlalu...dah nak masuk second trimester rupanya...Ummi pun dah mula terasa gerakan baby cumil …

Pertama Kali Menggunakan CD - Petuanya

(Khas buat Cikgu Haslina Ipoh yg tak sabar² menunggu ketibaan CD² cumil tuuuu)

Setiap CD(cloth diaper) yang baru dibeli, mesti di prewash sekurang-kurangnya 2 kali

Apa itu prewash?

Prewash bermaksud cucian permulaan sebelum digunakan CD tersebut...seeloknya dicuci tanpa sebarang sabun.

Kenapa perlu prewash?

Ini amat perlu untuk menambah daya serapan insert dan mencuci sisa kotoran yang melekat pada poket CD semasa proses pengilangan

Pengeringan CD

CD digalakkan dijemur di bawah pancaran sinar matahari supaya CD anda sentiasa putih berseri dan cepat kering. Namun, sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk menjemur di bawah cahaya matahari setiap hari, jangan bimbang. Anda juga boleh ('fan dry') mengeringkan CD anda dengan menggunakan kipas (saya pernah menggunakan kaedah ini dahulu pada masa permulaan berjinak menggunakan CDCdD pun ada beberapa keping je

Bagaimana mencuci CD?

CuciCD yang dah digunakan dengan cara menyiram dengan air yang banyak sehingga hilang bau kencing & poopoo p…

Weekend kami...

Image
Hari Jumaat




Pepagi sumer kuar g bekfes nasi lemak+roti canai kat Rest Batrisyia...pastu, terus ke Tesco nak borong barang dapur...lepas sopping kat Tesco, singgah pasar Bt Gajah sebab Ayah nak beli tulang lembu nak dibuat sup...balik je umah, tukar baju terus kentung-kentang kat dapur...Ummi masak Sup Tulang, bakar Ikan Pari(utk Ayah), Air Asam Tomato...Ayah masak Asparagus Bercili...berdesup bebudak tu makan sup tulang..Ayah pulak soksek kepedasan air asam...yelah, sekali cedok air asam dah macam nak hirup sup..mana tak pedasnya...Ayah mmg kuat pedas...Ummi je yg baru² belajar nak makan pedas...hehe..




Lepas Asar Ayah ajak cari hamster...memula Ayah ajak ke Manjung tapi Ummi macam malas pulakhaik....sejak bila Ummi jadik malas nak berjalan nih?...alih² sampai Air Tawar je...solat Maghrib kat masjid kat sana...lepas solat je, si Haiqal dah pegang² perut cakap lapar....so, kami cari jela restoran yang nampak ok sket...kami singgah di Restoran Seri Peladang...order : Nasi Putih, Siakap Sti…

Ayah buat surprise...

Image
Ayah sampai dari KL malam hari Khamis yg lepas...Ummi dah tau Ayah nak buat surprise kat anak²....as usual, bila Ayah sampai je, ramai² le diorang nak tolong angkat barang Ayah dari bonet keta...tetiba, terjerit² diorang bila nampak sangkar hamster....sangkar jela...hamster Ayah cakap kita beli kat sini jela...walaupun hanya sangkar yang ada, puas budak² tu duk belek sana-sini...

Since hari Jumaat = hari MaulidurRasul...maka petshop yang ada kat sini tutup la pulak...petang tu puas merayau sampai ke Air Tawar mencari hamster di kedai pets tapi hampeh...sumer takde jual hamster...hari Sabtu petang baru kami berkunjung ke kedai MyPets kat sini semula...hmmm....macam² ada..hamster, guinea pig, robovski (yg kecik cinonet comei), rabbit, kucing parsi, ular sawa (gulp!)....Ayah suruh Ummi pilihkan 2 ekor hamster...Ummi amik sepasang, jantan & betina...sekor RM10.....

Dah beli..balik umah...siap tabur serbuk kayu merata² dalam sangkar dia...isi air minum..masukkan makanan dia...then barula…