Posts

Showing posts from February, 2012

Menang Tempat #2 Blog Make Over

Image
Dah lama sebenarnya teringin nak makeover blog nih....dah bosan nengok design yang sama...tapi masa yang limited untuk berblogging tak mengizinkan niat di hati

Dalam sebulan dua lepas, ada jugak join seketul dua contest/giveaway......Alhamdulillah...ada jugak rezeki rupanya.....jom nengok di bawah ni:

Azrina Jamal Trapshah 2:46pm Feb 27 Assalamualaikum Ina,

Congratulation you are our second winner for the blog make over. You will receive the GA1 design. You have 2 options:

If u nak i tolong upload the design i need ur username and password. If not nanti i will email u the design and give some instructions on how to upload k.

Btw blog title and also your tagline please =)

Rina



Thanks so much Rina
hopefully, my blog ni nanti akan secantik dan seindah your blog jugak after makeover tu later
seriously, tak sabar sangat....

Of my weekend

Image
Weekend kali ini sangat2 memenatkan

Sabtu

hari Sabtu baru ni anak2 hero berdua tu ada sekolah ganti(sempena cuti panjang CNY aritu)
so, pepagi bangun macam biasa kejutkan diorang bersiap ke sekolah
bekalkan sosej & karipap segera
lepas hantar diorang ke sekolah
me, hubby & Alysha terus ke tasik U*P untuk berjogging di sekeliling tasik
nyaman terasa bila berjogging pepagi mengelilingi tasik
berhenti 1x untuk menjenguk ikan2 kelaparan kat dalam tasik
dan sekali lagi berhenti untuk perhatikan orang tengah bagi ikan makan roti
berebut2 ikan makan
habis jogging, makan tosai +teh o panas kat restoran sambil tapau bfes untuk Kakak di rumah

balik rumah, kami berdua mengemas di luar rumah, sapu daun kering, cabut rumput rampai, sapu porch etc
kemudian bersiap2 dan bertolak ke Ipoh
sebab hubby nak ke HSBC Ipoh
dah settle urusan di Ipoh
terus ke Tesco Station 18 nak beli groceries
sempat tengok progress Jusco Station 18(sebelah Tesco)
wah dah nak siap...
the biggest Jusco in Msia!!!

elok je masuk entrance T…

Kamera oh kamera!!!

Image
Alhamdulillah...kami sekeluarga beransur sihat
Dimulai dengan Alysha yang demam selsema....followed by me
yang kene demam, selsema, batuk selama 3 hari
then Firas pulak demam (nak tumbuh gigi taring)
diikuti dengan batuk berkahak and now wheezing pulak
dan tiap2 hari kene ulang alik ke klinik amik nebulizer
at the same time, Haiqal pulak demam
dan terkahir semalam Kakak pulak demam
hanya Adam yang menten macho kuat tak demam
hemmm....Adam memang payah sket jatuh sakit

mood blogging pun ke laut
dah le sefamily tak sihat
hati pulak gundah gulana keluh kesah
disebabkan ini
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

since the last time balik kg. waktu cuti MaulidurRasul aritu
terus tak ingat letak kamera nih kat mana
huwaaaaaaaaaa
jenuh mencari ke sini sana
memang tak ada!!!
adoyai....takkan tercicir kat Pdg Besar pulak?
waktu balik kg aritu, kami ke Perlis
sebab ada wedding opismet Ayah
then alang2 dah berada kat Perlis
terusle kami zass ke Pdg Besar

and sadly
sampai sekarang Ummi masih tak jumpa kamera kesayangan Ummi tuh
kamera tu ada sentime…

Wordless Tuesday

Image
~ Me n kids - not feeling well~

A.G.E

Image
Gempar seketika satu Malaya bila dikejutkan dengan wabak AGE (Acute Gastroenterisis) yang melanda kawasan hilir Perak dan Batang Padang. Bila ternampak aje berita tu kat TV, terus Ummi teringat pengalaman Ummi menjaga lil Firas yang warded due to the same virus ie. AGE. Boleh tengok kisahnya kat entry INI Berkampung selama 4 hari 3 malam di KPJ Hospital Ipoh.....alhamdulillah...cepat amik treatment, cepatlah sembuh

Dari pengalaman Ummi, kalau ada anak2 yang diserang AGE nih:

jangan biarkan anak dehydrated, bagi dia minum air kerap2jika anak tengah muntah2, pemberian susu HARUSLAH dihentikan sama sekali kerana laktosa dalam susu akan lebih menyumbang kepada muntah2 tersebutdigalakkan beri anak minum air seperti 100 Plus (dibuka dan dibiarkan seketika supaya gasnya hilang) atau air glukos untuk menggantikan tenaga yang hilangsentiasa perhatikan air kencing dan najis anak anda......adakah diapersnya berat atau ringan selepas beberapa jam?jika ringan, ia petanda dehydration.................…

Penemuan yang mengejutkan!!!

Image
2 hari lepas, waktu amik Firas dari neseri
nampak dia tengah jolok2 mulut dia dengan jari
tegur la dia 'kenapa jolok mulut tu?'
kebetulan, owner neseri tu pun berada di muka pintu tu bersama sebab dia pun nak amik anak dia jugak

sampai aje kat rumah, hati rasa tak tenang bila lihat Firas jolok lagi ke dalam mulut dia
baringkan dia atas riba, ngangakan mulut dia
ya Allah!!!!
bende ni lagi???
terlekat di celah gigi geraham dia
sahlah memang dia dapat bende ni dari neseri
ini bukannya kali pertama tapi kali ke-3 sudah
sebelum ni dah kene tapi tak bebetul confirm dia dapat bende tu dari neseri

dan semalam,
elok je sampai ke rumah dari neseri
dia korek2 mulut dia lagi
ada seketul lagi bende tu
aduhhhhh
padahal, semalam dah komplen pada owner neseri tu
dan dia dah bgtau semua pengasuh suruh alert pasal bende nih
tup2....masih ada lagi
(diorang gunakan stapler untuk klipkan kertas aktiviti harian budak2 kat situ)

si Firas ni memang dari kecik suka mengutip bende kecik2 masuk ke mulut
dia buat kemam2 then …

Wordless Wednesday

Image
cobaan memakai kopiah Ayah...




eh eh
ishhhhh
finally....terklepet pulak kat belakang haha


Tantrum pertama si kecil...

Image
Nampak muka cam suwittttttttttt je kan?
Tapi semalam adalah sangat2 menguji kesabaran saya (eh! saya pulak)
Tantrum pertama yang tak dapat dipujuk langsung

Petang semalam kami berempat(me, Firas, Kakak & Alysha) ke klinik
tujuan ke klinik adalah sbb. 2 orang yang kurang sihat
saya - demam, selsema, batuk, blocked nose
firas - batuk berkahak

Ada 3 patient lain tengah menunggu sebelum kami
Firas asek duk 'Nak...nak'---permintaan makanan tiap kali pas amik dari neseri
Kakak mintak izin nak g beli roti kat kedai sebelah
Dan dia kembali mengatakan roti takde, hanya ada keropok
So pesan pada dia supaya pilih keropok yang less pewarna
Done!
Sebungkus kecil dikongsi mereka bertiga
Dah habis makan keropok, Alysha mengadu haus pulak
So, dia dan Kakak ke kedai sebelah beli air Milo kotak
Bila kembali ke klinik, Ummi terpaksa sorokkan pandangan Firas
dari melihat air Milo tuh takut2 dia pulak mintak
sedangkan turn dia nak berjumpa doktor dah dekat

Ntah cemana dia ternampak pulak
Dah mula 'Nak...naaak…

Girl ke boy?

Image
Sebelum ni, selalu kalau ke mana-mana, akan ada aje orang yang bertanya, 'girl ke boy?' sambil merujuk kepada my lil Firas Zahin
Adoyai.....lasak cenggitu pun disangka gegirl ke?
dah sah2 pakai t-shirt dengan short pants kaler biru
pun masih ada yang bertanya

jom tengok gambar kat bawah ni
macam gegirl tak???





hahahahaha
jadi mangsa Ummi dia
rambut dah panjang sangat
sebab tu decide zasssss je potong senang citer
takde lagi kekeliruan orang lain nak bertanya 'girl ke boy?' haha


I survived a year without a ............................

Image
............maid....................
and with 5 kids around
.....................and being a weekend wife.....................

At first, I did not see how I could go through handling everything on my own without a maid (and a husband around)..................but time goes by, whether I like it or not, I have my own way in managing things.

Ramai cakap I nih SUPERMOM

and I did not agree and am not qualified for that title.....
I guess, any mom who were in my shoes will survive as I do.......

mmg dear hubby dah suruh try call & tanya on new maid once the MOU dah signed bet. our govt. n Indo. govt. haritu....kat web Jab. Tenaga Kerja dah ada listing on the agencies yang agree dengan MOU tu.....but somehow or rather, awkwardly, it's me who felt reluctant to have one

I just don't understand myself.......I admit of being soooo tired since takde maid......but I am also soooo tired of ragam n kerenah the 3 maids yang I cuba hire during May/hune last year.....hati terasa dah serik sangat...…

Before and after

Image
Now you see it..............





now you don't............











makin nakal nampak muka dia kan?
sib baik dia mau duduk diam2 waktu pakcik tu gunting rambut dia
hehe kelakar je tengok
tapi Ummi mesti in sight, kalo out of sight terus dia nangis n susah pakcik tu nak gunting rambut

alkisah budak umo 17 bulan nih:

-nakal n lasak dia mmg ngetop!!!!teramat2...hadoyai...maklumlah, anak bongsu la katakan...biar Ummi rasa jaga budak kecik puas2...pasnih dah stop, takde adik dah

-panjang akal......tanpa diajar, dia amik kerusi kecik & then letak kat mana sasaran dia, pastu dipanjat dan capai apa yang dihajati...jenuhla Ummi duk mengemas, habis dibongkar eg. rak buku

-kalau dulu, pas minum susu terus dibaling botol tu jauh2...sekarang kalo dah habis minum, dia kasi Ummi sambil cakap 'dah....dah'

-dah pandai cakap 'nak Umma(Ummi)'

-sangat garang dengan adik-beradik dia....tapi kalau dengan budak2 lain kemain sayang lagik....last week balik kampung, my youngest sis pun balik kampung....so Fi…

Us at Butterfly Farm Penang

Image
Dah lamaaaaaaaaaaaaaaaaa rasanya tak masuk Butterfly Farm nih.....dah lupa bila last pegi sini


Alysha yang gayat dengan jambatan kecik tuh

giant beetle haha

khusyuk tengok apa tu Alysha?



budak kecik sorang nih nak bebas merayap sorang2

ehem2



Alysha yang manjerrrr




macam2 spesies periuk kera pun ada