Posts

Showing posts from August, 2011

SALAM AIDILFITRI

Image
credit to this blog


MUHASABAH RAMADAN
Hari Raya Hari Kemenangan
Hari Kesyukuran Dilimpahi Kemuliaan
Di Lipatan Seni Mehnah
Ada Maksud Murni Yang Lebih Hakiki

Pada Nafsu Yang Dilentur Lapar Dahaga
Pada fikiran Disinar Wahyu dan Sabda
Pada Hati Bersih Di Solat Tarawih
Apakah Semuanya Telah Dimiliki

Puasa Mengajar Erti Ketabahan
Menghadap Ujian Berlandaskan Iman
Puasa Perisai Yang Sangat Maknawi
Penyinkap Hijab Antara Hamba Dengan Illahi

Puasa Sempurna Menahan Rohani dan Rasa
Puasa Sederhana Menahan Indera dan Juga Anggota
Puasa Biasa Hanya Melawan Lapar dan Dahaga
Lalu Di Manakah Puasa Kita
Adakah Masih Di Tahap Lama

Lalu Muhasabah Di Hujung Ramadhan
Sudahkah Terbangun Jiwa Teguh Dankukuh
Atau Kolam Jiwa Masih Tercemar Keruh
Bersembilu Dosa Duri Angkara

Ketika Bertahmid
Bertakbir
Bertasbih
Terasakah Ita Hamba Illahi
Yang Hanya Mampu Mengukir Tadbir
Sedangkan Padanya Segala Takdir

BUAT SEMUA SAHABAT DI LUAR SANA

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR BATIN


Firas jalan

Image
Asek lupa je nak amik video Firas jalan sebagai kenangan
Baru2 ni sempat amik video dia
dahle 1st time amik video guna kamera baru nih
kelam kabut jugak
dengan si Firas takmo pakai suar dia
huhu...memang berkuntau tiap kali nak pakaikan diapers n baju suar dia
anak oh anak

kacang puith...kacang putih

Image
Dedolu bila tgk citer P.Ramlee yang ada sebut 'kacang putih'......terus tny my mom, 'kacang putih tu apa?kacang kaler putih ke?'......rupa2nya kacang2 yang dijual macam2 jenis tulah kacang putih ek?

Baru2 nih kami(me & colleagus) ke kg kacang putih sebab dengarnya memang murah banget berbanding kat pasaran......kg ni terletak di kawasan Buntong......1s time Ummi ke sini......terkagum kejap bila tengok banyak kedai2 menjual produk yang sama......ada kedai besar, ada kedai kecik, setingkat, 2 tingkat.......tapi, my colleague nih bawak kami ke kedai yang agak ke dalam sikit kedudukannya......melihat dari luar macam tak menarik je kedai nih.....kedai kecik je yang di extend dari rumah dia kut........

Rupa2nya, my colleague tu cakap kedai2 lain xde sijil halal jakim.....yang ini aje yang ada......ooo,patutla penuh orang melayu berpusu2 duk beli kacang+kerepek kat situ



nampak cop halal tu?bukan itu saje, sijil halal jakim pun di framekan di situ



kedai yang ada khemah puti…

Makan2 birthday Firas..

Image
credit to google


hari Selasa 23/8, lepas balik keje kami sekeluarga siap2 nak ke Ipoh......b4 that, singgah ke pasar Ramadhan Bt Gajah beli kuih-muih in case x sempat nak berbuka puasa nanti(memang iye pun!)......pegi ke Ipoh tu sebab nak collect spec si Adam......huhu......Adam kene pakai spec.......kebetulan waktu bawak Firas ke Ipoh Specialist last Saturday,ada free eye test........bila test, memang Adam kene pakai spec.......patutla, dah few months dia selalu komplen sakit kepala pas balik sekolah......ada sekali sampai nangis2.......Ummi dah agak dah mesti dia rabun (sbb Ummi pun rabun gak)



pegi amik spec kat Suria Optometri......pastu, Ummi lak test mata nak buat spec baru sbb spec lama dah patah......so kat umah kalo dah kuarkan contact lens tu, memang blurrrr jela vision Ummi.....dah test mata, power dah naik rupanya.......mata kiri naik dari 350-->400 while mata kanan dari 350-->375.......patutla memang rasa vision lain macam sket lately nih......elok dah settle bayar, ja…

Wordless Wednesday

Image

Pantasnya Setahun Itu

Image
Masih terbayang2 keadaan di OT Pantai Puteri Hospital Ipoh setahun yang lalu

setiap detik masih segar di ingatan

saat disorong masuk ke OT

satu perasaan yang sukar digambarkan

berbeza dengan perasaan bersalin normal 4 orang anak sebelumnya

sangat2 berbeza

perasaan takut' luar biasa

biarpun hubby sentiasa di sisi

namun, perasaan yang dialami sukar digambarkan



walau bagaimanapun, pengalaman itu tak mungkin dilupakan sampai bila2

bukan itu saja tapi semua pengalaman melahirkan 5 orang anak akan terpahat di hati

setiap kenangan adalah berbeza

ada yang mudah, ada yang susah

namun, saat menatap bayi yang keluar buat kali pertama

hilang segala rasa letih, sakit dsb.

syukur ke hadrat Allah

kerana memberikan nikmat melahirkan anak

menghapuskan sebahagain dosa



Alhamdulillah......

pada hari ini, genaplah setahun usia anak Ummi yang terakhir

FIRAS ZAHIN nama diberi



banyak dugaan sepanjang setahun ini

dari bertukar2 tangan orang yang menjaga Firas

entah dah berapa orang

dah penah admit hospital due to bronchiolitis

da…

Hospital?

Image
ya?

mungkin?
siapa?


sebenarnya, dah 2 minggu Firas batuk berkahak
seminggu pertama mild cough je...then lelama berkahak pulak
dah amik ubat2an kat klinik A
dah abih antibiotik
pegi semula ke klinik A dan bgtau dah bunyi wheezing pulak
so Firas kene sedut neb. dan doc tambah ubat paru2


pastu nampak macam reda sikit batuk dia 2-3 hari
tup2 macam kene letak pulak tetiba je batuk berkahak kuat datang
takde angin takde ribut
terus batuk berkahak
makin lama makin banyak kahak

pegi ke klinik B pulak semalam
amik neb
doc cakap banyak kahaknya n wheezing kuat
malam Ummi kasi ubat 2 jenis
b4 that dah kasi inhaler tru aerochamber
elok je pas makan ubat dia batuk2
pastu muntah selambak ngan kahak2
habis cadar kene cuci malam2 hari

ingatkan dah elok pas muntah
rupanya duk terjaga malam n batuk2 lagi
tgh malam dia terjaga tu Ummi kasi inhaler sekali
pastu Subuh sekali
tapi still wheezing lagi
jumpa doc klinik B lagi untuk sambung sedut neb.
doc advise untuk admit ke hospital esok
sebab dia kene kerap sedut neb.
tapi dia suruh mo…

Not in mood....

Image
...to blog

ntah kenapa...di bulan puasa ni, lagi suka blohwalking dari typing blog sendiri...hemmm...nantilah,lepas raya baru mood datang kuts

so far baru 2x ke Psr Ramadan di tapak baru...memang x menarik...dari awal lagi bila tau yg ditukar ke tapak baru,ramai mengeluh sebab agak jauh dan tersasar dari arah tempat tinggal kami...dan bila Ummi pegi di hari ke 3 puasa, dah ada 2-3 stall yang ditutup...dan bila Ummi pegi lagi 2 hari lepas, separuh dari psr Ramadan tu ditutup...agaknya memang takde sambutan sebab ramai yang bersependapat sama dengan Ummi...bukan itu aje, harga pun melambung2 tinggi dan x sedapssss...kompem le tak pegi lagi dah...

on weekdays, ada masanya Ummi/Ayah masak sendiri...ada masanya terpaksa membeli jua, maka, beli di kedai makan yang biasa Ummi makan di hari2 biasa(bukan hari puasa) sebab kualiti dan rasa makanan sudah terjamin...harga makanan pun dah boleh bajet...tapi kene awal, if lambat, dah tinggal tray2 yang licinssss dibeli dek orang lain....

semalam pulak …

Pemanis2 mulut for iftar

Image
Entah kenapa berpuasa pada tahun ni
Ummi ter'rajin' pulak layan tekak
memasak dessert for iftar
on weekdays ya kawan2...bukan weekend
moh layan apa yang sedap di tekak Ummi tatkala berbuka

cream caramel...eh...ini bukan Ummi masak tapi jiran yang kasi



pemanis mulut pertama yang Ummi masak : bubur pulut hitam...isk...terasa2 lak kenikmatannya kat tekak nih






kuih sagu














semalam bubur kacang pulaks



pemanis harini adalah puding koktel tapi masih dikuarantin dalam peti sejuk nak kasi nyaman bila berbuka nanti *wink*





Kantoi!!!

Image
Citer last weekend sebenarnya
dah nak masuk weekend baru tapi Ummi baru terhegeh2 nak citer pasal weekend lepas
boleh jelah kan...sebagai kenangan di kemudian hari :D

pas shopping barang sesikit kat Tesco
si Alysha ngadu lapar...Ummi pun kebetulan tengah 'off'
so singgah A&W beli burger sorang sebijik for the whole family
dorang yang berpuasa tu boleh simpan burger tu buat juadah sampingan berbuka
entah cemana waktu tengah menunggu order disiapkan tu
Ummi berpaling ke belakang nak tengok budak kecik berdua tu
wahhhhhhhhhhh
kemain lagi kakyang yekkkk
si adik pun tak lepas peluang...ngap!!!!


adik tengok je kakyang mamam lollipop


tetiba......haippppp disuapnya lollipop kat adik pulak!!!!


dah kene tegur terus amik lolli masuk mulut sendiri





adik memandang dengan penuh harapan so that kakyang supakan lolli lagi sekalik







belek apa lak tu?




tengok le cara budak kecik ni duduk dalam troli...sebelah je kaki yang masuk...sebelah kaki lagi kat atas





muka bersalah




cemana ni kakyang????dah kant…