Posts

Showing posts from July, 2012

Bila teringin nak makan, maka...

Image
........rajinlah nak memasak pagi² Sabtu dah utarakan keinginan kat hubby teringin pulak nak makan kari kepala ikan dah lama tak makan kari nih cadangan diterima sebulat²nya almaklumlah, mmg his all time favorite pun
so bergegas drive sendiri ke pasar tani cari kepala ikan ada 3 stall je yg menjual lain² sumer tutup alhamdulillah stall jual ikan dibuka dapat kepala ikan nyok² fresh & besar beli 2 bahagian kepala ikan memang besauuuu betul
dah balik ajak hubby ke Tesco pulak cari sayur  dah settle beli sayur etc., terus zasss balik umah tengok si Firas pulak macam mula wheezing drive ke klinik panel and as usual amik neb
dah settle balik kletung-kletang mula memasak awal Allah...! cemana nak masak kari bila serbuk karinya tak ada! aduhh...ke kedai runcit dekat rumah membeli serbuk kari pulak balik  umah sambung memasak hadoyai...penatnya badan yang amat maybe penangan minum air tebu bergelen waktu berbuka puasa malam sebelumnya memang benarlah kata orang air tebu ni tak elok dan boleh melemahkan badan hu…

Citer semalam

Image
Kisah semalam.......drive ke terminal Medan Gopeng Ipoh nak collect barang......lama menunggu kat sini....akhirnya, bertemu apa yang dihajati......memang panas.....sian Adam & Syafiqah yang jadi bodyguard cum assistant tolong angkat kotak...hehe...takpe...dah dapat upah masing-masing
Selesai urusan, nak bertolak balik ke rumah....kereta dah berderet atas jalan.....memikirkan akan kelam-kabut nak amik Firas & Alysha dari nursery dan ke pasar Ramadan pulak....decide ke drive-thru Mc D jela....dan assistant² yang ikut bersorak gumbira nak berbuka dgn burger Mc D...haha
pic taken by Adam
Another pic by him
My chicken Foldover.....tak dapat nak habiskan semuanya...hanya mampu makan separuh...while separuh lagi dimakan waktu bersahur

dipanaskan semula b4 berbuka......teringat pulak Chicken Shisha Sandwich di Mekah.....lazatnya tak terucap dengan kata-kata

WW : Bingkai batu Hajarul Aswad

Image

Puasa+Alysha

Image
Memang dah berniat di hati nak train Alysha berpuasa tahun ni takdela nak paksa dia puasa penuh sehari dapat 1/2 hari pun jadilah kalau nak diikutkan, umur dia baru 4 tahun 8 bulan belum pun cukup 5 tahun (lahir bulan Nov) tapi tetap nak dia belajar dan memahami erti Ramadhan

weekend baru nih, memang FAILED dah pagi semalam paling best buat projek 2 beradik kecik tuh dia siap amik bowl, curah cereal Cookie Crisp tu sorang sikit pastu curah pulak fresh milk dah....makan le diorang 2 beradik diam-diam

bila kuar bilik je....wahhhhh.... nak tergelak pun ada elok je duduk dua beradik tu makan berhadap lagik duduk atas lantai paling takleh tahan, Alysha siap alas dengan paper takut tumpah alololo....sweet la kakyang Alysha nih tapi, puasa tetap puasa le ye

Memandangkan harini hari bersekolah...senang sikit nak train sebab kurang dugaan kebetulan pulak dapat emmo dari pihak tadika yg diorang encourage bdk2 umo 5 & 6 tahun berpuasa di sekolah so, time tadika diorang kene puasa lepas wak…

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadan

Image
Alhamdulillah..... bersyukur atas nikmat yang Allah berikan ini...... masih bernafas di mukabumi ini dan diberi kesihatan yang baik untuk sama-sama menyambut dan menempuh bulan Ramadan yang mulia ini.....
semoga Ramadan kali ini dapat diisikan dengan sebanyak² ibadah dan aktiviti² yang dapat mendekatkan diri dengan Allah....
jari disusun....keampunan dipohon dari semua seandainya ada kesilapan atau kesalahan di mana-mana sedar atau tidak harap diampun
marilah kita bersama-sama menyambut bulan yang dinanti²kan setahun sekali ini bulan yang mulia pahala digandakan jangan disia-siakan



Potluck bfes sebelum sambut Ramadan

Image
Alhamdulillah......selamat sudah potluck bfes kami....macam-macam makanan yang ada.....sebenarnya, sejak balik dari mengerjakan umrah haritu...perut dah terbiasa dengan mengambil makanan yang ringan seperti roti untuk bfes.....dah lama nasi lemak atau makanan berat yang lain masuk ke perut ini....cuba jugak nak cuba itu dan ini waktu potluck tadi tapi memang failed.....baguslah perut nih....jangan duk ngaruk nak makan macam² spt dulu tu ha...berat pun dah turun banyak walaupun takde istilah diet dalam kamus...alhamdulillah......semoga dapat berpuasa dengan baik dan mengerjakan lebih banyak ibadah di bulan Ramadan ini




WW : A-L-Y-S-H-A

Image
1st time tgk dia tulis nama sendiri tanpa bantuan.Memula tulis ALYHAS....sy cakap salah bunyinya...then dia cuba lagi, dah jadi AYHSA pulak.....(sy duk khusyuk layan TV time tuh...isk!).....tetiba dia cakap 'Ummi...ini betul tak?'.....wahhh...dah pandai anak Ummi rupanya.....Mesti belajar kt tadika nih
Published with Blogger-droid v2.0.6

Makan-makan di sana

Image
 Dah harini berpuasa...topik pun pasal makan2 jugak...tapi bukan di Msia....semuanya berkisar makan2 dari dalam flight Saudi Airlines dan semasa berada di Mekah dan Madinah......jom layannnnnnnn
 Ini menu pertama dihidangkan selepas fruit juice....memang sedapppss beriyani ayamnya...siap ada cheesecake lagi as dessert....tapi sayang nasinya hanya makan 1/2 je sebab sejak seminggu b4 pegi mmg dah tak selera makan, eksaited dan neves memikir nak pegi berumrah...tapi salad yang dia bagi habis licin...sedap sbb sayur fresh
ini pulak menu dinner(served 1 hr b4 sampai Jeddah)....fried noodles but not mine, my SIL's......terrrr'lebey' masin sket tapi other than that, taste wise mmg sedap
 my dinner, mintak pasta....mmg yummehhhh sgtttt....berbeza dari pasta2 yg penah dimakan di sini.....sangat syiokkkk.....pastanya again tak habis tapi lauknya licinnn....dan nampak bekas paling kiri atas tuuu....choc mousse cake....nyamannnnn
 nasi mandi....bermandikan ayam goreng dan 2 ketul ayam ba…