Posts

Showing posts from April, 2012

Pertemuan dengan blogger Perak terkenal

Image
Last few days dapat emel dari akak sorang nih yang nak sampaikan 'sagujantung' sempena cuba join teka-teki di blog dia haritu....seperti dijanjikan, bertemulah kami di depan Bank Islam semalam
Tak tahu la nak cakap betapa gembiranya dapat bertemu dengankak Halima nih ....tak puas berbual dengan dia.....kan best kalo dapat lepak2 minum2 dulu....barulah puas bercerita....tapi memandangkan nak kene amik anak2 kat nursery b4 jam 6.30 petang, maka, terpaksalah berpisah jua....dapatlah menyembang dalam 10-15 minit kut
Kak Halima ni in person jauh beza dari dalam blog dia...nampak much much younger(psst...apa petua akak ye?) dan santekkk tauuuu...insyaAllah, kalau ada rezeki kita bertemu lagi ye kak!!! dia baru je balik dari Turki last week kut selepas berada 3 bulan di sana....lain kali Ina nak ikut akak balik Kg Deridebi boleh ye kak....?

muaaahhh....sayang akak...
Image

WW

Image
muka bersalah ke muka nak nangis nih? (ntah cemana mangkuk nasi dia terjatuh atas dia waktu dia nak turun dari kerusi waktu Kakak tgh suapkan nasi kat adik kesayangan dia nih)



Strawberry Cheese Tarts

Image
Last Friday, gigih mengoogle mencari senarai pembuat cheese tart yang berada berdekatan......
terjumpa link ini dan terus order 50pcs for today dan 100pcs for tomorrow evening
sebabnya:
minggu ni adalah minggu terakhir...lecture dah habis...
tinggal student presentation aje....
so, terdetik di hati nak menjamu student2 kesayangan pula sebelum diorang berhempas pulas mengadap kertas final exam next week
hope they'll like the tarts...
(hajat di hati nak merasa dulu tapi...err....puasa la hari ni.....sabar...sabarrrr)






Garlic and Rosemary Chicken

Image
Alkisahnya hari Khamis lepas merupakan hari cuti umum buat warga Perak......bila duk umah je dan tak kemana-mana, maka bermulalah projek memasak.....nak masak yang simple2 aje yet nice.....and terus terpikir nak membakar ayam since ada herb rosemary yang dah sebulan beli tapi belum sempat digunapakai.........patutnya perap dengan lemon sekali tapi since terlupa nak beli lemon dan malas nak keluar buat kali ke-2 ke Tesco pulak.......so takde la letak lemon which might enhance the flavor more.....

untuk bahan perapan, what I used were:

-garlic ditumbuk
-ginger ditumbuk
-rosemary
-garam
-kunyit
-a bit of black pepper powder

so perap selama 1-2 jam......sebelum dibakar dalam oven, I sprinkled the chicken with sesame oil(sebab olive oil dah habis) which made the chicken smelled so nice during the baking process

carrots & potatoes (parboiled first)




nice and crispy

overparboiled carrot....kecut jadiknya bila dibakar

Jom Teka - Jawapan dan pemenang!!!!

Image
1. Apakah ia?

LOCENG

2. Dari negara manakah ia dibeli?

Tiada yang meneka dengan tepat untuk soalan Jom Teka kali ni

Ada sorang yang meneka 1 soalan dengan betul tetapi jawapan kedua adalah salah
Imaan09Mar 29, 2012 10:07 AM mmm..loceng.. from turkey..

Memandangkan memang dah berniat nak kasi hadiah ni, maka, dengan baik hatinya diumumkan IMAAN09 sebagai pemenang....
sila hantar ur email address di kotak komen entry ini

hadiah yang dijanjikan adalah frame gambar seperti di bawah:

frame gambar berbuai


yang display tu dah siap pasang...tapi bila beli dalam bentuk separate units...
so Imaan kenela pandai2 DIY nanti ye




Wordless Wednesday

Image

Jom teka - Jawapan dari para peserta

Image
Soalan:

1. Apakah ia?
2. Dari negara manakah ia dibeli?

Jom tengok jawapan para peserta
mak encik | SZMar 28, 2012 06:00 PM uiksss...apakah itu ya kak?
macam pasu dari china...hihhi suka-suka jawab...takde idea bernas ;p

Nad @ MamaZakwanMar 28, 2012 08:13 PM 1. perfume / dubai
2. celak mata / mekah
3. pasu / turki
SyUhAdAMar 28, 2012 09:25 PM 1) guci antik

2) indonesia
SyUhAdAMar 28, 2012 09:28 PM 1)guci antik.

2)china
aidaMar 29, 2012 06:45 AM Labu sayong dari negata iran
Atau alat muzik darivturki
Imaan09Mar 29, 2012 10:07 AM mmm..loceng.. from turkey..
haha..
Imaan09Mar 29, 2012 10:08 AM jawapan kedua..pemberat..
dari china..
aidaMar 29, 2012 07:43 PM 1. labu sayong dari iran
2. alat muzik dari turki
ummirossApr 4, 2012 04:33 PM Cantiknya, apa tu ina,bekas minyak wangi ke? Dari Turki kot..hehe.
Ladysirna FAApr 4, 2012 08:57 PM lampu dibeli dari negara timur tengah..
SimaApr 4, 2012 09:58 PM Hmmm..... mende ni dari Turki.
yg main muzik tu la... tak ingat la nama dia...
aidaApr 5, 2012 08:02 PM warhhhhh, hari tu dah 3 k…

Sape yang kasi hadiah ni....sila angkat keyboard.....!

Image
Datang ke ofis macam biasa dan as usual check pigeon hole....
ada few letters/periodicals dan ternampak surat kuning nih....
hati berbunga nak tahu apa isinya....
maka keluarlah keychain buah2an comel berbentuk stroberi dan kobis cina nih.......
comel sangatttt......dapat dirasa mesti dari Cameron nih.......
tapi....
yang menjadi persoalannya,
tak ada ditulis dari siapa pengirimnya
adoyai....camne nak berterima kasih nih?
puas belek sampul surat luar dalam
langsung takde klu sape yang hantar
adehhhh
so, pada sesape yang menghantar tu
silalah ngaku ye
takkan le ada secret admirer aai hantar keychain pulok
haha...kalo 20 tahun lepas, ada le kemungkinan
kalo sekarang....nehi nehi...jangan perasan daaa
so pada yang menghantar tu
minta tolonglah jawab kat kotak komen di bawah ni ye
nak cakap 'terima kasihdaun keladi' ...eh eh




dan minggu lepas pulak
dapat FM dari SZ
bestnyaaaaaaa
gumbira hati dapat tambahkan FM collection kat ofis nih lagik
thanks SZ.......I loikeeee!!!


I lap uols...muahhhh

Tahniah Kakak

Image
Last week, dapat jemputan dari sekolah Kakak untuk hadiri Hari Anugerah Gemilang Akademik untuk pencapaian murid tahun 2011.....
alhamdulilah...dapat tengok lagi Kakak naik pentas tahun ni
keep up Kakak
I'm proud of you


Timbalan Pengarah Pelajaran Perak tengah berucap...memang best ucapan dia....straight from his heart....

budak manjer yang nak mengikut Ummi

sanggul sendeng..eh eh

pas 1/2 jam dah mula mengaruk...ngantuk

air 1 untuk Alysha, 1 untuk Ummi...dan Mentos untuk Alysha hilangkan bosan dia


Kakak dah naik pentas...pakai seragam apa tu?



my lovely daughter.......with costume for.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
GAMELAN!!!


huwaaa.....how much I envied her tawww.....sebabnya, I dulu pun nakkkkk sangat join kokurikulum Gamelan(Muzik tradisi) waktu kat Uni dulu...tapi end up, dapat option Tarian Tradisi pulak...auwww...tapi sonok jugakbelajar menari tarian makyong dulu...hehe


Kakak tunggu turn to perform

her turn


the Gamelan team...with Alysha in sight..hehe..kaco daun betul