Posts

Showing posts from July, 2013

WW : Alysha & sekolah

Image

Kuih raya & H.B. kakak

Image
hari Jumaat lepas merupakan hari cuti buat kami di Perak
bagi Hari Nuzul Al Quran
mulanya macam malas nak baking2 kuih raya ni
nak tunjuk2 order je
tapi memikirkan....taknak kehilangan keseronokan
buat kuih raya bersama anak2
sama macam kenangan waktu kecil dahulu

maka gigih jugaklah buat kuih raya nih
udahle baru perasan satu wire tray oven tu misplaced entah ke mana
jadinya hanya satu loyang/tray je boleh masuk at one time
whereas sebelum ni sekali masak boleh letak 2 loyang sekaligus atas n bawah
ini hanya boleh letak tray yang bawah je...yang atas x jumpa
(kes setahun sekali baru kuarkan oven kut huhu)

dapat resepi ni dari member mrsm dulu
try adunan pertama terkeras sikit
so tambah butter sambil uli

adunan kedua tambahkan butter dari awal2 lagi
hasilnya adunan lebih soft
tapi jadi kembang...maka kene tekan adunan kecik2 je
sib baikla ramai volunteer menolong
pe'nerap' adunan je ada 3 orang termasuk I (acuan memang dah beli siap2 3 pcs)
Adam tukang letak ceri n choc chip

mula mengadun jam 12.30…

WW

Image

Iftar during weekend

Image
Bila weekend tiba, tekak terasa nak makan macam2 Maka gigihlah kami memasak di dapur Penuh meja dengan makanan Alhamdulillah tiada pembaziran Sebab kami banyak meratah lauk berbanding kuantiti nasi yang diambil
Puas hati dapat makan ikan bawal stim tu Padahal sebelum ni memang x minat ikan stim pun Alkisahnya waktu napping pas Zohor tu boleh pulak termimpi makan ikan bawal stim cettttttt.....dah puasa2 leh mimpi makan lagik bangun je terus siap sedia nak menyetim ikan dan hasilnya memang bagai yang iimpikan oleh tekak Puas meratah ikan tuuuuuuuuuuuu

Update makanan #1

Image
Dah 10 hari berpuasa belum ada update apa2 di blog ni bulan puasa kali ni tak macam tahun2 sebelumnya produktif amatssssss tahun2 sebelum ni lemau je kalo time puasa maybe energy dapat dari hasil sahur dgn Herbalife shake kut :D
malas nak celoteh panjang2 bulan puasa ni meh tgk pic makanan ini pun hampir terlupa nak snap sampai penggemarnya(Adam) yang mintak snap buat kenangan haha

Alysha & puasa

Image
Bab puasa ni, Alysha dah diperkenalkan dengan puasa  sejak tahun lepas lagi Tapi takdelah puasa full day Kat tadika memang digalakkan berpuasa untuk yg berumur 5-6 tahun So sepanjang kat tadika memang xde makan minum la Dan as a reward, tiap hari Jumaat sape yg puasa dari Isnin-Jumaat akan dapat hadiah Tadika yang sponsor as menggalakkan dorang berpuasa Hadiahnya selalu dalam bentuk makanan jugak macam buah epal, air kotak dan muffin
Tahun ni dah cakap dengan dia kalau larat puasa sampai maghrib kalau tak larat, takpelah Ummi tak paksa pun

As expected, bila amik dari tadika je memang merungut perut dah tak tahan sebab sape yang terus continue taska kat situ  akan diberi makan tengahari (bagi yang tak berpuasa) si Alysha ni apa lagi bau2an semuanya sedap kata dia haha
dapat puasa half day pun alhamdulillah dah cukup bagus my intention hanya nak biasakan dia dengan gambaran berpuasa so nanti senang dia nak biasakan diri
Yang penting adalah solat Kalau di rumah, dia akan solat sama2  kami bertiga Alysha, me and…

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

Image
Ramadhan datang lagi Syukur alhamdulillah bertemu lagi di Ramadhan ini bulan yang sangat istimewa....
berganda pahalanya bagi tiap amal ibadat yang dilakukan bulan keampunan yang penuh berkat untuk hamba-hambaNya yang tidak pernah lari dari kesilapan dan dosa



Happy belated birthday to me :-)

Image
6/7/2013 - Happy birthday to me

Bday prezzie maleh le nak tunjuk sini.....hehe....*bling bling* Thank you Abang for such a wonderful birthday treats...muahhh